Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία εν όψει κακοκαιρίας

 


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Περιφέρεια Ηπείρου: Όλη η αλήθεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο

 


Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, θα έπρεπε να ενώνει και όχι να διχάζει τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και να μη γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Και πράγματι αυτό συνέβαινε μέχρι πρόσφατα και έως τη διοικητική συγκρότηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου. Η Περιφέρεια Ηπείρου όλα αυτά τα χρόνια επωμίστηκε «βάρη» και «φορτία» προκειμένου να συνδράμει τους ΟΤΑ α΄ βαθμού.

Θυμίζουμε ότι σε προγενέστερο χρόνο ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης ανέλαβε πρωτοβουλίες προκειμένου να χωροθετηθούν οι ΧΥΤΑ, παρά τις έντονες αντιδράσεις φορέων που σήμερα «χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ανέλαβε και έφερε σε πέρας την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, με επακόλουθο η Ήπειρος να είναι η πρώτη Περιφέρεια της οποίας οι κάτοικοι δεν επιβαρύνθηκαν με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια μέσω προγραμματικών συμβάσεων ανέλαβε και έφερε σε πέρας την κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και της προμήθειας του εξοπλισμού τους.

Η κατασκευή του Εργοστασίου έγινε μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (με διεθνή ανοικτό διαγωνισμό), η οποία προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά ότι για 25 χρόνια υπεύθυνη για αυτό είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, υπέρ της οποίας και μόνο έχουν υπογραφεί υποστηρικτικές της Σύμβασης Σύμπραξης, συμβάσεις, του Ελληνικού Δημοσίου. Και όντως έχει αναλάβει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, έχοντας βρεθεί μέχρι τώρα υπόλογη σε αρκετά ζητήματα για «παραλείψεις» Δήμων που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα οκτώ θάνατοι σήμερα, 6.565 νέα κρούσματα

 


8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εβδομήντα οκτώ θάνατοι σήμερα  6.565 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.565, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 908.222

(ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 96 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.412 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.693 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 621 (58.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.

To 80.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 503 (81%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 118 (19%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.474 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 511 (ημερήσια μεταβολή +4.29%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Επιστημονικό συνέδριο Metropolitan General «Επεμβατική Καρδιολογία 2021»


Σας ενημερώνουμε πως 26 & 27 Νοεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Επεμβατική Καρδιολογία 2021» που διοργανώνει ο Τομέας Καρδιάς του Metropolitan General.

Aκολουθεί το link για εγγραφή: https://congressworld.gr/event/cardio2021b/

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού από την Παρασκευή, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

 


Σύμφωνα με την ΕΜΥ, διαδοχικά συστήματα κακοκαιρίας θα επηρεάσουν τη χώρα μας από αύριο Παρασκευή 26 Νοεμβρίου και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους νοτιοδυτικούς ανέμους που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Αύριο Παρασκευή (26-11-2021) από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, βαθμιαία στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και σταδιακά στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα που δεν αποκλείεται στη δυτική Ελλάδα να συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, σταδιακά από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στη Θράκη.

β. Το Σάββατο (27-11-2021) νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσει από το απόγευμα το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και το βράδυ το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη.

2. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν την Παρασκευή (26-11-2021) που θα φτάνουν στα πελάγη τα 8 μποφόρ, βαθμιαία όμως από το μεσημέρι στα δυτικά και από αργά το βράδυ στα ανατολικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν την Κυριακή (28-11-2021) και τη Δευτέρα (29-11-2021) κατά διαστήματα στη δυτική Ελλάδα και στο βόρειο και

ανατολικό Αιγαίο. Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού, την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr ) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Δήμος Πωγωνίου: Ξεκινούν την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, οι αιτήσεις για το κοινωνικό παντοπωλείο και συσσίτιο

 


Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο του Δήμου Πωγωνίου καλεί τους δημότες που ενδιαφέρονται για την ένταξη ή επανένταξή τους στη Δομή, να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από την Τετάρτη 1/12/2021 έως την Τρίτη 28/12/2021.

    Οι ενδιαφερόμενους παρακαλούνται να προσέλθουν για αιτήσεις κατόπιν ραντεβού στο τηλ.: 2653360108.

     Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

1.      Φωτοτυπία ταυτότητας

2.      Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας

3.      Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

4.      Εκκαθαριστικό 2020.

5.      Βεβαίωση Δήμου για μη ένταξη στο ΤΕΒΑ.


Μιχάλης Σιούτης             Βαρβάρα Σταμάτη-Μεντή

Αντιδήμαρχος Πωγωνίου      Κοινωνική Λειτουργός 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΕΡΤ3: «24 ώρες στην Ελλάδα» την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στις 13:00

 


«24 ώρες στην Ελλάδα 24 ώρες στους Παξούς» Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στις 13:00

 Στους Παξούς – Αντίπαξους μας ταξιδεύει η εκπομπή της ΕΡΤ3 «24 ώρες στην Ελλάδα» αυτή την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, στις 13:00.Στα πανέμορφα νησιά του Ιονίου, με τις εξωτικές παραλίες, θα ταξιδέψουμε με ένα ιστορικό σκάφος και θα μάθουμε την ιστορία του, θα περπατήσουμε σε άγρια και με μοναδική ομορφιά, μονοπάτια, θα διασκεδάσουμε και θα χορέψουμε σε μια γραφική ταβέρνα και θα πιούμε καφέ σε ένα από τα πιο παλιά παραδοσιακά καφενεία.

Σκηνοθεσία – σενάριο: Μαρία Μησσήν

Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξανδρος Βουτσινάς

Ηχοληψία: Βαγγέλης Πυρπύλης

Μοντάζ – μίξη – colour: Αλέξανδρος Σικαλιάς

Εκτελεστής Παραγωγός: Blacklight κινηματογραφικές παραγωγές ΕΠΕ

Επανάληψη στις 18:00 την ίδια ημέρα

Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη:

 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 40 Ν.4735/20.

 Την αρ.643/69472/24-09-21 (ΑΔΑ: ΨΕ3846ΜΤΛ6-0Ρ5) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Σύγκλιση και λειτουργία των συλλογικών οργάνων των Δήμων κατά το διάστημα εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

 Την αρ. Δ1α/ΓΠ. Οικ. 72486/19-11-2021 (ΦΕΚ Β΄ 4919)ΚΥΑ με θέμα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 6.00 έως και τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 6.00.»

 Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.

 Την αρ.8/77/07-01-21 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ) απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.1035/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε.

 Σας προσκαλούμε σε δια ζώσης τακτική σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής, που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 29 η Νοεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα ώρα 12.00 το μεσημέρι, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Σύνταξη έκθεσης ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης έτους 2020 Δήμου Πωγωνίου.

2. Εισήγηση Ο.Ε. Δήμου Πωγωνίου προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την επιβολή τελών, δικαιωμάτων και εισφορών (ύδρευσης, φωτισμού, καθαριότητας, χρήσης δημοτικών εκτάσεων - κοινόχρηστων χώρων, εμπορίας πόσιμου ύδατος & ΤΑΠ) για το έτος 2022 σύμφωνα με το άρθρο 11 Ν.4623/19.

3. Κατακύρωση αποτελέσματος δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος στην Κοινότητα Άνω Ραβενίων.

4. Κατακύρωση αποτελέσματος δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος στην Κοινότητα Καστάνιανης.

5. Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. και του 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου με τίτλο «Συντήρηση δημοτικών κτιρίων Κοινότητας Δολιανών» αρχικού συμβατικού αντικειμένου 56.615,04€ με Φ.Π.Α..

6. Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. του έργου με τίτλο «Συμπληρωματικά έργα εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου για τα Τ.Δ. Παρακαλάμου, Σιταριάς, Μαυρονόρους, Ρεπετίστης και Αρετής» αρχικού συμβατικού αντικειμένου 160.486,62€ (το έργο δεν έχει Φ.Π.Α.) και παράταση σύμβασης.

7. Έγκριση 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Συντήρηση δημοτικών κτιρίων Κοινότητας Δολιανών» αναδόχου Κωνσταντόπουλου Σπυρίδωνα.

8. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «Ύδρευση – Αποχέτευση Δήμου Πωγωνίου» τελικής δαπάνης 84.350,08 € με Φ.Π.Α..

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (μέσω τηλεδιάσκεψης), την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, ώρα 09:00

 

Την 26-11-2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 09:00 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 1 της Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Α’55/11-03-2020) η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν.4682/2020 (ΦΕΚ Α΄76), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.      Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες επισκευής Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βλαχάτανου Δήμου Ζίτσας», προϋπολογισμού € 88.000,00 με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

2.      Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επισκευή στέγης Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Μαρμάρων», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

3.      Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδού πρόσβασης στα Λουτρά Καβασίλων»,  αναδόχου τεχνικής εταιρείας «R-V-R ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Π.Ε.», μέχρι την 30-06-2022.

4.      Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επέκταση εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Φιλιππιάδας», αναδόχου «Κ/Ξ ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ Ε.Ε. ΤΣΕΚΜΕΖΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. – ΔΑΣΚΑΛΟΥΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ του ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ», μέχρι την 10-06-2022.

5.     Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδού Κόνιτσα – Ελεύθερο – Δίστρατο – όρια Νομού» αναδόχου «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Τ.Ε.Β.Ε.», μέχρι την 30-06-2022.

6.    Έγκριση της αριθμ. πρωτ. 185601/18187/23-11-2021 απόφασης του Περιφερειάρχη Ηπείρου περί μετάθεσης της ημερομηνίας αποσφράγισης των προσφορών για τον ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου εκτέλεσης του έργου: «Παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών».

7.      Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την προμήθεια υλικών οδικού ηλεκτροφωτισμού έτους 2021 (ανειλημμένες υποχρεώσεις Α’ τριμήνου 2021).

8.     Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την προμήθεια υλικών για τη συντήρηση φωτεινών σηματοδοτών στους κόμβους της Περιφερειακής Οδού Ιωαννίνων και στους κόμβους της ΠΕ Πρέβεζας.

Είκοσι επτά παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 24 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 70.907 έλεγχοι, από τους οποίους οι 34.334 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 273 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         117 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 113 πρόστιμα των 300 ευρώ και 4 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    37 στη Θεσσαλονίκη,

o    27 στην Ήπειρο,

o    13 στη Δυτική Ελλάδα,

o      8 στη Θεσσαλία,

o      6 στην Κεντρική Μακεδονία,

o      6 στην Πελοπόννησο,

o      6 στο Βόρειο Αιγαίο,

o      6 στη Δυτική Μακεδονία,

o      5 στα Ιόνια Νησιά,

o      2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

o      1 στη Στερεά Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 75.845 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 72.542 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.303 των 150 ευρώ.

·         παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o    4 στο Βόρειο Αιγαίο,

o    2 στη Δυτική Μακεδονία,

o    2 στη Θεσσαλία και

o    1 στην Ήπειρο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.281 ομοειδείς παραβάσεις.

·         147 παραβάσεις και 6 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Δυτική Μακεδονία,

- σύλληψη και από 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε 5 άτομα, για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο τους στη χώρα,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών,

- 17 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στο Νότιο Αιγαίο, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη, χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- 25 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 22 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στα Ιόνια Νησιά, 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχημάτων.

Στη Θεσσαλία,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστήματος,

- 5 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων και λαϊκής αγοράς.

Στην Ήπειρο,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Αττική, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 23.935 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.696 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας

 


Η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας υπ' αριθ. 190 σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, συνιστά την πρώτη Διεθνή Σύμβαση  που ρητά αναγνωρίζει το δικαίωμα σε εργασία χωρίς βία και παρενόχληση και ορίζει τη σεξουαλική παρενόχληση και την παρενόχληση λόγω φύλου ως μορφές έμφυλης βίας, που επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες. Στη χώρα μας κυρώθηκε την 19/06/2021 με τον νέο Νόμο 4808/2021.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η κύρωσή της, καθώς επεκτείνει την προστασία σε όλους τους κλάδους της επίσημης και ανεπίσημης οικονομίας διευρύνοντας τον ορισμό του εργασιακού χώρου, έτσι ώστε να περιλαμβάνει κάθε χώρο ή περίσταση που σχετίζεται με την εργασία (επαγγελματικά ταξίδια, κοινές δραστηριότητες που συνδέονται ή λαμβάνουν χώρα με αφορμή την εργασία, την εξ' αποστάσεως εργασία κ.λπ.). 

Επεκτείνει την προστασία αναφορικά με συμπεριφορές όχι μόνο εργοδοτών/τριών και συναδέλφων αλλά και τρίτων μερών στο πλαίσιο της συνεργασίας (π.χ. πελατών).

Επίσης, δίνει έμφαση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου με την υιοθέτηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης, ενδυνάμωσης, εκπαίδευσης, με την εποπτεία της εφαρμογής των εθνικών πολιτικών, την αποτελεσματική πρόσβαση σε ένδικα μέσα, τη λειτουργία μηχανισμών επίλυσης διαφορών, τη λήψη μέτρων για την προστασία από την επαναθυματοποίηση, ενώ ρυθμίζει για πρώτη φορά τις επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στον κόσμο της εργασίας.

Το Θέατρο Actina τιμά τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με τον μονόλογο «Μια γυναίκα παρουσιάζεται»

 


Σήμερα διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και το Θέατρο Actina τιμά την ημέρα με τον μονόλογο «Μια γυναίκα παρουσιάζεται» σε σκηνοθεσία Αθηνάς Τσικνιά και ερμηνεία Ελένης Καμποσιώρη σε συνεργασία με το Δηπεθε Ιωαννίνων στο φουαγιέ του Πνευματικού κέντρου στις 19:00 και με την παράσταση ΘΗΛΙΑ στον χώρο του θεάτρου Actina.

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και καλεσμένες δυο εκπροσώπους από την ΧΕΝ Ιωαννίνων, την Πόπη Στεφανίδη υπεύθυνη της ομάδας και την Σταυρούλα Χαϊδεμενάκου  γραμματέα της ομάδας.

Σκηνοθεσία: Αθηνά Τσικνιά

Συγγραφέας: Χάρις Μέγα

Ερμηνεύουν:

Στον μονόλογο “Δύο μπλε ένα ροζ” η Στέλλα Κατσαρού

Στον μονόλογο “Το γράμμα” η Γιολάντα Καπέρδα

Συμμετέχει η Δέσποινα Ναυρόζογλου

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων:

Κάθε Πέμπτη & Σάββατο “Δύο μπλε ένα ροζ”- στις 21.00΄

Κάθε Δευτέρα & Παρασκευή “Το γράμμα” στις 21:00’

Τιμή εισιτηρίου 8€ - Οι δύο μονόλογοι μαζί 14€

Εισιτήρια: Βιβλιοπωλείο Αναγνώστης, viva & Θέατρο Actina

Τοποθεσία: Θέατρο Actina

Διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8

Πληροφορίες-κρατήσεις: 6974865401

Η παράσταση απευθύνεται σε άτομα άνω των 15 ετών

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου

 


Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας (ISO BOX), 09:00-15:00

Άρτα, Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο "Πάνθεον", 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 11.00-14.00

Ιωάννινα, Κοινοτικό ιατρείο Κουκλεσίου Δήμου Δωδώνης, 10.30-12.00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09.00-14.00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 09.00-12.00.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Πρόληψη και αντιμετώπιση

 


Το 8.5% του πληθυσμού στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 15% στους άνω των 65 ετών. Υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες από ΣΔ θα φτάσουν τα 629 εκατομμύρια το 2045.

«Τον οφθαλμό μπορούμε να τον παρομοιάσουμε με τη φωτογραφική μηχανή. Ο κερατοειδής και ο φακός του ματιού αντιστοιχούν στον φακό της φωτογραφικής μηχανής ενώ ο αμφιβληστροειδής αντιστοιχεί στο φιλμ όπου καταγράφονται οι εικόνες.

Ο αμφιβληστροειδής περιέχει όλα τα νευρικά κύτταρα και εμβρυολογικά, είναι προέκταση του εγκεφάλου. Είναι ευαίσθητος σε διαταραχές ανατομικές και βιοχημικές και δεν έχει ιδιαίτερες ικανότητες ανάπλασης. Τα νευρικά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς συγκεντρώνονται και μέσω του οπτικού νεύρου και της οπτικής οδού καταλήγουν στον ινιακό λοβό του εγκεφάλου.

Στον ινιακό λοβό γίνεται η υψηλή διεργασία αναγνώρισης της εικόνας», επισημαίνει η κ. Μάνια Νισκοπούλου PhD, Xειρουργός Οφθαλμίατρος στο Metropolitan General, Ειδικός σε Παθήσεις Ωχράς –Αμφιβληστροειδούς, Εξειδίκευση στο Moorfields Eye Hospital, London, UK, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η πιο συχνή από τις επιπλοκές του διαβήτη που αφορούν τα μικρά αγγεία. Είναι το κύριο αίτιο μειωμένης όρασης στην παραγωγική ηλικία. Και είναι τόσο πιο συχνή, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, όσο μεγαλύτερη η ηλικία και η διάρκεια της πάθησης ή όσο λιγότερο καλή είναι η ρύθμιση του διαβήτη.