Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή η συγχωριανή Μπίκα χήρα Βασιλείου Όλγα


«Έφυγε»  από την ζωή τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, σε ηλικία 98 ετών,  η συγχωριανή Μπίκα χήρα Βασιλείου  Όλγα.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Τρίτη 24 Μαΐου 2022  και ώρα 11:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

ΕΟΔΥ: Εικοσιένα θάνατοι σήμερα, 2.235 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 151

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εικοσιένα θάνατοι σήμερα, 2.235 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.235.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.422.233 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 258 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 132.244(3.7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 21, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.711

θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 151 (62.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71

έτη. To 92.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 73 (48.34%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 78 (51.66%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.666 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 84 (ημερήσια μεταβολή +15.07%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 97 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων: Στήριξη τώρα των μαθητών ΑμεΑ και όσων μαθητών ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

 


Οι μαθητές ΑμεΑ και οι μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες αν και κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να παρακολούθησαν μαθήματα καθ’ όλη τη διάρκεια την υγειονομικής πανδημίας μέσω τηλεκπαίδευσης, δυστυχώς είναι αδύνατον να συμμετέχουν τόσο στις ενδοσχολικές εξετάσεις της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όσο και στις πανελλαδικές εξετάσεις με ίσους όρους με τους υπόλοιπους μαθητές.

Οι λόγοι που καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή των μαθητών ΑμεΑ και ευπαθών ομάδων στις εξετάσεις και είχαν ως αποτέλεσμα  δυσαναπλήρωτα μαθησιακά κενά είναι αρκετοί όπως οι αμέτρητες χαμένες διδακτικές ώρες, η έλλειψη έγκυρης ένταξης των μαθητών σε διαδικτυακά τμήματα προκειμένου να προστατευθούν από τον COVID 19,  οι μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα τα τμήματα τηλεκπαίδευσης είτε να είναι ανενεργά για μεγάλα χρονικά διαστήματα είτε να είναι υποστελεχωμένα καθώς και η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων για τα ειδικά σχολεία. Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια. 

Η κα Κεραμέως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρόλες τις ενέργειες από τον Σύλλογο Γονέων, την Α.Σ.Γ.Μ.Ε. και την Ένωση Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες συνεχίζουν να αδιαφορούν για το μέλλον και τα δικαιώματα των μαθητών καθώς και για τις οικογένειές τους.

Συνάντηση του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου με τον Πρόεδρο της «ΠΙΝΔΟΣ» Ανδρέα Δημητρίου

 


Οι δύσκολες συνθήκες που δημιουργούνται εξαιτίας του αυξημένου κόστους στις ζωοτροφές και την ενέργεια καθώς και οι  αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου της πτηνοτροφίας που αποτελεί βασικό πυλώνα της επιχειρηματικότητας στο Δήμο Ζίτσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής αποτέλεσαν μεταξύ άλλων το αντικείμενο της συνάντησης του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της «ΠΙΝΔΟΣ» Ανδρέα Δημητρίου.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η ΠΙΝΔΟΣ», στο πλαίσιο του κύκλου των επαφών που πραγματοποιεί με παραγωγικούς φορείς και επιχειρήσεις του Δήμου Ζίτσας.

 Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Πλιάκος ενημερώθηκε από τον κ. Δημητρίου για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου της πτηνοτροφίας, από τη μια εξαιτίας του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας και από την άλλη λόγω των ευνοϊκών προϋποθέσεων που δημιουργούν οι χρηματοδοτήσεις μέσω επενδυτικών προγραμμάτων.

Ορίζοντες Ηπείρου: Επιτακτική η αντικατάσταση Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειαρχών μέχρι την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου

 


Η εξέλιξη της παραπομπής του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη και των Αντιπεριφερειαρχών που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή οδηγούν σε τέλμα τη σχέση εκλεγμένων και Δημόσιας Διοίκησης.

Ως αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί κάθετη έλλειψη εμπιστοσύνης στην Πολιτική Ηγεσία  και στους Δημοσίους Λειτουργούς, που ξέχασαν ότι οφείλουν πάνω από όλα να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των  πολιτών της Ηπείρου, και όχι να υπηρετούν τις πολιτικές βλέψεις των εκάστοτε αρχόντων.

Ως εκ τούτου και μέχρι να αποφανθεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο οι μόνες επιλογές που υπάρχουν είναι οι εξής:

1.      Να αντικατασταθεί ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες καθότι μετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή και συναποφασίζουν.

2.      Να αντικατασταθούν οι Νομικοί Σύμβουλοι που πραγματοποιούν τις εισηγήσεις στο περιφερειακό Συμβούλιο και τις Επιτροπές.

Εξιχνιάστηκαν κλοπές καυσίμων από σταθμευμένα οχήματα σε περιοχή της Πρέβεζας

 


Εξιχνιάστηκε από την Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας κλοπή, η οποία έγινε την 26-03-2022 σε περιοχή της Πρέβεζας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι αφαίρεσαν από (3) οχήματα δημόσιας υπηρεσίας συνολικά 180 λίτρα πετρελαίου κίνησης.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Φάρος προσφοράς και ευεργεσιών ο Λευτέρης Μαντζίκας

 


Για τον Λιγοψινό ευεργέτη μίλησαν οι Στέφανος Φούσας και Γιώργος Καψάλης 

Στα χνάρια των εθνικών ευεργετών ο αείμνηστος Ελευθέριος Μαντζίκας, αποτελεί πρότυπο προσφοράς και ευεργεσιών και συνάμα πρωταγωνιστή στο βιβλίο "Ακάκιε" του Κώστα Κρομμύδα, συζύγου της εγγονής του, Μαρίνας.

Στην παρουσίασή του, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, η Αντιδήμαρχος Ζίτσας κ. Χριστίνα Παπαδημητρίου, ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Γουδέβενος, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Μάκης Κιάμος, η Πρόεδρος της κοινότητας Λιγοψάς κ. Ελένη Λάλου.

Στην επιτυχημένη εκδήλωση, που διοργάνωσαν το βιβλιοπωλείο "μωβ κουκουβάγια" και οι εκδόσεις "Διόπτρα" και συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Βίλιαν Στασινού, παρευρέθηκαν ακόμη η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αγνή Νάκου, ο π. Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας και άλλοι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε προσωπικά βιώματα και αναμνήσεις από τις συζητήσεις του με τον Λευτέρη Μαντζίκα, αναφέρθηκε ο Συντονιστής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General κ. Στέφανος Φούσας. Για το βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα, μίλησε και ο π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Καψάλης.

Συμμετείχαν, ακόμη, το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατσικά, ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού και ο Δημήτρης Υφαντής. 

Παραβάσεις την Κυριακή 22 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 22 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 107.905 έλεγχοι, από τους οποίους οι 77.782 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 5 παραβάσεις, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·    παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.591 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.044 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την περίοδο 23-27 Μαΐου

 


Καταβολές άνω του 1,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 2,5 εκατ. δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον e-ΕΦΚΑ και την ΔΥΠΑ την εβδομάδα 23-27 Μαΐου, διάστημα κατά το οποίο θα ξεκινήσει η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουνίου (που θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Μαΐου), ενώ θα πληρωθεί και το μέρος του δώρου Πάσχα που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στους εργαζομένους που είναι ενταγμένοι στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Ειδικότερα:

1. Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταβληθούν αύριο Δευτέρα 23 Μαΐου 871.472 ευρώ σε 28.706 δικαιούχους οι οποίοι εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για την καταβολή του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022 που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι ακόλουθες καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

Όσον αφορά στην πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουνίου:

Την Πέμπτη 26 Μαΐου θα καταβληθούν 547,8 εκατ. ευρώ σε 968.278 συνταξιούχους που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 23 Μαΐου

 


Τη Δευτέρα 23 Μαΐου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX,08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας-ISOBOX,08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών,08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον,09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας,10:00-14:00

Ιωάννινα, Κόνιτσα, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 14:00

Ιωάννινα, Δελβινάκι, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-16:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Μπάφρα, Κοινοτικό Κατάστημα, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Παραλία Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00.

Αυξητική στήθους: Είναι ασφαλές να γυμναστώ και πότε;

 


Ιδιαίτερα ευχαριστημένες είναι οι γυναίκες που έχουν αθλητική δραστηριότητα όταν υποβάλλονται σε αυξητική στήθους για λόγους αισθητικής. Παρά τις ανησυχίες ότι ίσως να μην καταφέρνουν να εκτελούν τις ίδιες ασκήσεις, να πετυχαίνουν τις ίδιες επιδόσεις, ότι ενδεχομένως να αυξηθούν οι πιθανότητες επιπλοκών, επανεπέμβασης λόγω της προπόνησης, ή ότι θα μπορεί να προκύψει έκπτωση στη δύναμη των θωρακικών μυών, οι τελευταίες έρευνες είναι καθησυχαστικές και δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος.

«Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Plastic and Reconstructive Surgery, κατέστησε σαφές ότι ακόμα και με πρόωρη επανέναρξη της άσκησης δεν αυξάνονται οι πιθανότητες επιπλοκών ή υποβολής σε δεύτερη επέμβαση. Μια άλλη, πιο συγκεκριμένη μελέτη σχετικά με την πιθανότητα επηρεασμού της δύναμης των θωρακικών μυών μετά από αυξητική στήθους έδειξε ότι όχι μόνο δεν επηρεάζεται αλλά μπορεί και να βελτιωθεί. Μάλιστα τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Aesthetic Plastic Surgery, δείχνουν ότι αυτά είναι ανεξάρτητα από το μέγεθος του εμφυτεύματος», επισημαίνει ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Όσες γυναίκες γυμνάζονται, αγαπούν το σώμα τους και επιθυμούν τη βελτίωσή του. Μεγάλο ποσοστό αυτών στοχεύουν στη καλυτέρευση της συνολικής εικόνας και όχι μόνο της υγείας τους.