Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Καλπάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη ημεδαπός οδηγός αυτοκινήτου για μεταφορά στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμων αλλοδαπών και παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

 


Στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης συνελήφθη χθες (19-05-2021) το μεσημέρι στο Καλπάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου, ημεδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά μη νόμιμων αλλοδαπών και παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Συγκεκριμένα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε σε Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, με το οποίο όπως διαπιστώθηκε μετέφερε, προς το εσωτερικό της χώρας, τέσσερις αλλοδαπούς, δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία συνόδευε και το ανήλικο παιδί της καθώς και δύο άνδρες, που στερούνταν νομίμων προϋποθέσεων εισόδου και παραμονής στη x ώρα.

Από τον έλεγχο των στοιχείων των αλλοδαπών, προέκυψε ότι σε βάρος του ενός εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα και σε έδαφος Schengen , ενώ στον συλληφθέντα και στους τέσσερις αλλοδαπούς επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300) ευρώ για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων. Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου, ενώ το αυτοκίνητο κατασχέθηκε ως μέσο τέλεσης της μεταφοράς των μη νόμιμων αλλοδαπών.

Ηγουμενίτσα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε κυρίως κοκαΐνη αλλά και κάνναβη στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Σουλίου Θεσπρωτίας και Φαναρίου Πρέβεζας

 


Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν (4) ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της 

Επίσης, για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν ακόμα (4) ημεδαποί για αυτόφωρα αδικήματα που διαπιστώθηκαν κατά την αστυνομική έρευνα

Εκτιμάται ότι τα μέλη της οργάνωσης από την εγκληματική τους δραστηριότητα αποκόμισαν κέρδη άνω των -75.000- ευρώ

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, «φιξάκια» κοκαΐνης, δενδρύλλια κάνναβης, ποσότητα ακατέργαστης και κατεργασμένης κάνναβης και χρηματικό ποσό -9.200- ευρώ

Εξαρθρώθηκε ύστερα από συστηματική και ενδελεχή έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Σουλίου Θεσπρωτίας και Φαναρίου Πρέβεζας.

Για την εξάρθρωση της, πραγματοποιήθηκε χθες (19.05.2021), αστυνομική επιχείρηση σε τοπικές κοινότητες των Δήμων Σουλίου Θεσπρωτίας και Φαναρίου Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας , με τη συμμετοχή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν τέσσερις (4) ημεδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό της μέλος, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση αδικήματα- της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν ακόμη τέσσερις (4) ημεδαποί, τρεις (3) άνδρες και μία (1) γυναίκα, για αυτόφωρα αδικήματα που διαπιστώθηκαν κατά την αστυνομική έρευνα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση αδικήματα- της διακίνησης, καλλιέργειας και κατοχής ναρκωτικών καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Η αποδόμηση της οργάνωσης, η σύλληψη των μελών της καθώς και ο εντοπισμός των ποσοτήτων ναρκωτικών που κατασχέθηκαν, είναι αποτέλεσμα συστηματικής «διεισδυτικής» έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιήθηκαν προανακριτικά στοιχεία, ευρήματα και ερευνητικά δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα, εξακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση, έχοντας ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της, δραστηριοποιούνταν κατά την τελευταία διετία στη διακίνηση κυρίως κοκαΐνης αλλά και κάνναβης, στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Σουλίου Θεσπρωτίας και Φαναρίου Πρέβεζας, αποκομίζοντας έτσι σημαντικά οικονομικά οφέλη .

Ως προς τον τρόπο δράση τους, ο αρχηγός προμηθεύονταν τα ναρκωτικά από περιοχή της Αττικής, τα οποία μετέφερε είτε ο ίδιος με τα συνήθη συγκοινωνιακά μέσα, είτε από κοινού με άλλο μέλος της οργάνωσης χρησιμοποιώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ενώ στη συνέχεια τα ναρκωτικά αποθηκεύονταν στο σπίτι του. Ακολούθως, φρόντιζε ο ίδιος για την περαιτέρω διακίνησή τους και την είσπραξη των χρημάτων από τις αγοραπωλησίες, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας του ανέθετε την αγοραπωλησία των ναρκωτικών στα υπόλοιπα μέλη.

Προσδιορίζεται ότι κατά το τελευταίο τετράμηνο πραγματοποιήθηκαν πάνω από (66) αγοραπωλησίας ναρκωτικών, ενώ εκτιμάται ότι οι κατηγορούμενοι καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριοποίησής τους αποκόμισαν κέρδη που ξεπερνούν τις -75.000- ευρώ.

Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν με τη συνδρομή και αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε σπίτια των συλληφθέντων καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

-12- φιξάκια κοκαΐνης, συνολικού βάρους -10- γραμμαρίων,

κάνναβη σε ακατέργαστη και κατεργασμένη μορφή συνολικού βάρους -649,6- γραμμαρίων,

-9- δενδρύλλια κάνναβης,

-348- σπόροι κάνναβης,

-165- φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,

χρηματικό ποσό -9.200- ευρώ,

Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,

ναρκωτικό χάπι,

-3- κυνηγετικά όπλα,

-2- γκλοπ, τσεκούρι, μαχαίρι και

-11- κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ το προανακριτικό έργο συνεχίζεται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

ΕΟΔΥ: Πενήντα τέσσερις θάνατοι σήμερα, 1.918 νέα κρούσματα

 


4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα τέσσερις  θάνατοι σήμερα, 1.918 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 20 Μαΐου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.918, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 385.444 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 28 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.157 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 54, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.641 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 626 (61.8% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 67έτη. To 82.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.314ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 295 (ημερήσια μεταβολή-3.28%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 317 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης – κλοπής σπιτιού σε περιοχή της Φιλιππιάδας

 




Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή

 

Εξιχνιάσθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού υπόθεση διάρρηξης – κλοπής σπιτιού, που έγινε σε περιοχή της Φιλιππιάδας Πρέβεζας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και ευρημάτων, την 06-05-2021 ο κατηγορούμενος διέρρηξε μπαλκονόπορτα σπιτιού, από όπου αφαίρεσε μία τηλεόραση.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Διαδικτυακή εκδήλωση Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

 


Αρτηριακή Υπέρταση - Καρδιακή Ανεπάρκεια: οι πανδημίες της εποχής μας

Επιτυχημένη και ιδιαίτερα χρήσιμη για τους πολίτες αποδείχτηκε η Διαδικτυακή Ενημερωτική Εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 με θέμα «Αρτηριακή Υπέρταση- Καρδιακή Ανεπάρκεια» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17 Μαΐου 2021) και την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (10-16 Μαΐου 2021), ημερομηνίες αφιερωμένες στην προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των συγκεκριμένων νόσων.



Πριν την έναρξη των ομιλιών, χαιρετισμούς απεύθυναν  ο Πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Ιωάννης Κανακάκης, Διευθυντής Καρδιολογίας, η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Κουτσογιάνη και ο κ. Σταύρος Τερζάκης, Συνήγορος Ασθενών (patient advocate), μέλος Δ.Σ. ΕΑΕ & Ένωσης Καρδιοπαθών Αξιωματικών Πολεμ. Ναυτ., Λιμεν. Σώμ. & Φίλων.

Στη συνέχεια οι ομιλητές με στοχευμένες και εύληπτες ομιλίες για το ευρύ κοινό ανάδειξαν το γεγονός ότι η Αρτηριακή Υπέρταση και η Καρδιακή Ανεπάρκεια αποτελούν σύγχρονες «πανδημίες» και πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Έμφαση δόθηκε στην ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη, τα συμπτώματα και τις κατάλληλες θεραπείες.

Δήλωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή για την εξαίρεση ισχύος της πατέντας των εμβολίων

 


Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα σε Ψήφισμα, τροπολογία υπέρ της προσωρινής άρσης της πατέντας των εμβολίων κατά του COVID-19. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την ισότιμη πρόσβαση όλων των Λαών, φτωχών και πλούσιων, στο κοινό αγαθό της υγείας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες. Η τροπολογία είχε ως αφετηρία την πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα. Υποστηρίχτηκε από τις Ομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, ενώ καταψηφίστηκε από την Δεξιά, την Ακροδεξιά και την Ευρω-ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Για ακόμη μία φόρα η ΝΔ, άλλα υποστηρίζει στο εσωτερικό της χώρας και άλλα κάνει στο εξωτερικό.

Το πρώτο ζήτημα είναι τελικώς ο κ. Μητσοτάκης είναι υπέρ ή κατά της εξαίρεσης ισχύος της πατέντας των εμβολίων;

Το δεύτερο ζήτημα, αφορά στο κείμενο Ψηφίσματος της Κομισιόν που συζητήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και πρόκειται να ψηφιστεί στο διάστημα 7-10 Ιουνίου. Είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής, να αυξηθεί μεν η παραγωγή του εμβολίου, αλλά χωρίς να αρθεί έστω και προσωρινά η πατέντα του. Πρόκειται για μία προκλητική  απόπειρα προστασίας των πολυεθνικών του φαρμάκου, σε μια εποχή, που η πανδημία covid-19 δεν απειλεί  μόνο τη ζωή της ανθρωπότητας, αλλά και την οικονομική της επιβίωση, στο μέτρο που η πανδημία καταστρέφει το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι ευρωπαϊκές Δημοκρατίες οφείλουν να ηγηθούν αποφασιστικά αυτής της πανανθρώπινης υπόθεσης και να υποστηρίξουν με σθένος την ισότιμη πρόσβαση  των πολιτών όλων των χωρών της γης στο δημόσιο αγαθό του εμβολίου. Η ζωή πρέπει να είναι μπροστά και πάνω από τα κέρδη και τα συμφέροντα.

Είκοσι ένα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 19 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 57.588 έλεγχοι, από τους οποίους οι 18.876 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 251 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         191 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o    30 στη Στερεά Ελλάδα,

o    30 στο Βόρειο Αιγαίο,

o    21 στην Ήπειρο,

o    17 στα Ιόνια Νησιά,

o    15 στη Θεσσαλονίκη,

o    15 στη Κρήτη,

o    14 στη Πελοπόννησο,

o    10 στην Αττική,

o    10 στη Δυτική Ελλάδα,

o    10 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o      9 στη Κεντρική Μακεδονία,

o      4 στη Δυτική Μακεδονία,

o      3 στη Θεσσαλία και

o      3 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 54.815 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 52.723 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.092 των 150 ευρώ.

·         31 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o    8 στην Αττική,

o    5 στην Ήπειρο,

o    5 στο Νότιο Αιγαίο,

o    4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    3 στα Ιόνια Νησιά,

o    2 στο Βόρειο Αιγαίο,

o    2 στην Κεντρική Μακεδονία,

o    1 στη Δυτική Ελλάδα και

o    1 στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 192.042 ομοειδείς παραβάσεις.

·         28 παραβάσεις και συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλία, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καφενείου, με επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στην ιδιοκτήτρια, για εξυπηρέτηση στον εσωτερικό χώρο 11 καθήμενων πελατών, στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη και 5.000 ευρώ σε άτομο για παραβίαση καραντίνας.

Στην Κεντρική Μακεδονία, δικογραφία και 5.000 ευρώ σε άτομο, για παραβίαση καραντίνας.

Στα Ιόνια Νησιά, δικογραφία σε βάρος ιδιοκτήτη γυμναστηρίου, για παραβίαση αναστολής λειτουργίας.

Στην Κρήτη, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου για εξυπηρέτηση στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος 8 πελατών, στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραμονή πελατών εντός του καταστήματος.

Στη Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο του στην χώρα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.276 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.974 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Άνοιξε ο δρόμος για την παράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης


Μετά από αρκετές αναβολές συζητήθηκε σήμερα στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων η υπόθεση του ορισμού προσωρινής μονάδας για τις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται για την κατασκευή της παράκαμψης του Αρχαιολογικού Χώρου Νικόπολης.

Ήταν το τελευταίο εμπόδιο για τη δημοπράτηση του σημαντικού αυτού έργου για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας καθώς οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν έτοιμη τη σχετική διακήρυξη προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός.. Σημειώνεται ότι το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, την Πέμπτη 20 Μαΐου

 


Την Πέμπτη 20 Μαΐου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτα, 12:00-14:00

Δημαρχείο Άρτας, 08:00-14:00

Γραμμενίτσα Άρτας, 08:30-11:00

Πλατεία Δημαρχείου, Ηγουμενίτσα

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα

Αρχοντικό Πυρσινέλλας, Ιωάννινα

Πλατεία Δημαρχείο Ελεούσας, Ιωάννινα

Δημαρχείο Καναλακίου, Πρέβεζα

Παραλία Πρέβεζας.

Δήμος Πωγωνίου: Διαγωνισμός έργου: "Συντήρηση δημοτικών κτιρίων Κοινότητας Δολιανών"

 


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Ο Δήμος Πωγωνίου, προκηρύσσει με συνοπτική διαδικασία του άρθρου 117 του Ν.4412/2016 και υπό τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού, την επιλογή αναδόχου ανάθεσης της σύμβασης για την κατασκευή του έργου: «Συντήρηση Δημοτικών Κτιρίων Κοινότητας Δολιανών», συνολικού προϋπολογισμού 58.974,00 ΕΥΡΩ (με Φ.Π.Α.).

Ο προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων εργασιών του έργου, με βάση τη μελέτη με αριθμό θεώρησης 20/2021 από το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου, ανέρχεται στο ποσό των 47.559,68 ΕΥΡΩ χωρίς Φ.Π.Α. (Δαπάνη Εργασιών, ΓΕ&ΟΕ, Απρόβλεπτα, Αναθεώρηση).

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με έντυπη διαδικασία.

Οι προσφορές θα υποβάλλονται μέσα είτε (α) με συστημένη επιστολή προς την αναθέτουσα αρχή, είτε (β) με κατάθεσή τους στο πρωτόκολλο της αναθέτουσας αρχής (Δημαρχείο Πωγωνίου, 44004, Καλπάκι) από τους οικονομικούς φορείς με ημερομηνία λήξης υποβολής προσφορών την 07/06/2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 09:00 π.μ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση των συμβατικών τευχών συμπεριλαμβανομένου του Τυποποιημένου Εντύπου Υπεύθυνης Δήλωσης (Τ.Ε.Υ.Δ.) και του εντύπου οικονομικής προσφοράς στην ιστοσελίδα του Δήμου Πωγωνίου www.pogoni.gr

Σιταριά Πωγωνίου: Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία στο εξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, το Σάββατο 22 Μαΐου

 


Το Σάββατο 22 Μαΐου θα τελεστεί Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Ακολουθία Αρτοκλασίας στο εξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου. (08:00-10:30)

 

Εκ της Εκκλησιαστικής Επιτροπής

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη για «κατασκευή έργων για την αντιμετώπιση των φαινομένων της λειψυδρίας»

 


Ο Δήμος Πωγωνίου διακηρύσσει ανοικτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ» Εκτιμώμενης αξίας 205.985,48 Ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24%).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Ο Δήμος Πωγωνίου διακηρύττει ότι την 04 του μηνός Ιουνίου του έτους 2021 ημέρα

Παρασκευή και ώρα 14.00μ.μ. (λήξη παράδοσης των προσφορών) με την χρήση της

ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων

(Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.). θα διεξαχθεί με Ανοιχτή Ηλεκτρονική Δημοπρασία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.

4412/2016, κ.α. όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήμερα για την πράξη με τίτλο:

«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ».

Η Ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει την 10 του μηνός Ιουνίου του έτους 2021 ημέρα Πέμπτη και ώρα 08.30 π.μ. η οποία θα διενεργηθεί από την Επιτροπή Διαγωνισμού.

Ο προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων εργασιών του έργου, με βάση τη μελέτη με αριθμό θεώρησης 23/2020 από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πωγωνίου, ανέρχεται στο ποσό των 205.985,48 ΕΥΡΩ χωρίς ΦΠΑ (Δαπάνη εργασιών, ΓΕ&ΟΕ, Απρόβλεπτα και Αναθεώρηση).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση των συμβατικών τευχών (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κ.λ.π.) συμπεριλαμβανομένου και του Τυποποιημένου Εντύπου Υπεύθυνης Δήλωσης (Τ.Ε.Υ.Δ.) στον ειδικό, δημόσια προσβάσιμο χώρο «ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί» της πύλης www.promitheus.gov.gr  καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου Πωγωνίου www.pogoni.gr

Εφόσον ζητηθεί εγκαίρως, οι αναθέτουσες αρχές παρέχουν σε όλους τους προσφέροντες που συμμετέχουν στην διαδικασία σύναψης σύμβασης συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τις προδιαγραφές και οποιαδήποτε σχετικά δικαιολογητικά.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή ενώσεις αυτών που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ή ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ και που είναι

εγκατεστημένα σε:

α) σε κράτος-μέλος της Ένωσης,

β) σε κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.),

γ) σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη ΣΔΣ, στο βαθμό που η υπό ανάθεση δημόσια σύμβαση καλύπτεται από τα Παραρτήματα 1, 2, 4 και 5 και τις γενικές σημειώσεις του σχετικού με την Ένωση Προσαρτήματος I της ως άνω Συμφωνίας, καθώς και

δ) σε τρίτες χώρες που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση γ΄ της παρούσας παραγράφου και έχουν συνάψει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με την Ένωση σε θέματα διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.

Οικονομικός φορέας συμμετέχει είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος ένωσης.

Οι ενώσεις οικονομικών φορέων συμμετέχουν υπό τους όρους των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 19 και των παρ. 1 (ε) και 3 (β) του άρθρου 76 του ν. 4412/2016.

Δεν απαιτείται από τις εν λόγω ενώσεις να περιβληθούν συγκεκριμένη νομική μορφή για την υποβολή προσφοράς. Σε περίπτωση που η ένωση αναδειχθεί ανάδοχος η νομική της μορφή πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζεται η ύπαρξη ενός και μοναδικού φορολογικού μητρώου για την ένωση (πχ κοινοπραξία).

Λιθίαση ουροποιητικού: Έγκαιρη αντιμετώπιση, λιγότερες οι επιπλοκές

 


«Τι να κάνω όταν πονάω;» Αυτή είναι η πιο συχνή ερώτηση των λιθιασικών ασθενών και η απάντηση είναι μία. «Να πάτε στον ειδικό ιατρό» χωρίς χρονοτριβή. Ακόμα και όταν ο πόνος δεν είναι ο οξύς, ανυπόφορος πόνος που ξέρουμε ως κολικό αλλά είναι ήπιος και υποφερτός.

Γιατί και στα ζητήματα της λιθίασης του ουροποιητικού, όσο πιο έγκαιρα πάει κανείς στον ιατρό τόσο λιγότερες οι επιπλοκές και τόσο το καλύτερο για την υγεία του, τονίζει ο δρ Κωνσταντίνος Παίδαρος Χειρουργός - Ουρολόγος, MD, FEBU Διευθυντής Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας, Διευθυντής Τμήματος Λιθίασης Metropolitan Hospital.

Τι ονομάζουμε λιθίαση του ουροποιητικού

Ορίζεται ως η παρουσία ενός ή περισσοτέρων λίθων σε οποιοδήποτε σημείο της αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού. Οι λίθοι μπορεί να βρίσκονται στους νεφρούς, στους ουρητήρες (τα σωληνάκια που μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς προς την ουροδόχο κύστη), στην ίδια την ουροδόχο κύστη ή και στην ουρήθρα.

Το μέγεθος των λίθων ποικίλει από λίγα χιλιοστά ως και αρκετά εκατοστά. Υπάρχουν και λίθοι που καταλαμβάνουν ολόκληρο το αποχετευτικό σύστημα του νεφρού, την πύελο και τους κάλυκες, σχηματίζοντας εκμαγείο και ονομάζονται «κοραλλιογενείς λίθοι».

Πού οφείλεται ο σχηματισμός των λίθων;

Ο σχηματισμός των λίθων οφείλεται στην αυξημένη συγκέντρωση στα ούρα κάποιων ουσιών, γεγονός που επιτρέπει την συγκρυστάλλωση των ουσιών αυτών και την αύξηση του μεγέθους του λίθου. Η αυξημένη συγκέντρωση μπορεί να οφείλεται είτε σε μειωμένη ποσότητα ούρων όπως π.χ. σε πλημμελή λήψη υγρών είτε σε αυξημένη απέκκριση των ουσιών αυτών στα ούρα λόγω κάποιων παθολογικών καταστάσεων.