Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Ιωάννινα: Συλλήψεις τριών ατόμων για διωκτικά έγγραφα


Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, τρεις ημεδαποί, για διωκτικά έγγραφα.
Αναλυτικότερα, συνελήφθησαν:
*Χθες το πρωί, ένας 31χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσαν σε βάρος του τα κάτωθι διωκτικά έγγραφα:
-καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης (2) ετών, (4) μηνών και (15) ημερών, για ληστεία και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και
-καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης ενός έτους, για απλή σωματική βλάβη.
*Χθες το μεσημέρι, ένας 36χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης ενός έτους και (5) μηνών καθώς, για κλοπή και αντίσταση.
*Χθες το βράδυ, ένας 51χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης (21) μηνών και χρηματικής ποινής (1.400) ευρώ, για παράβαση της νομοθεσίας περί επιταγών και φοροδιαφυγή.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρμοδίως.

Περιφέρεια Ηπείρου: Φθορές στους ασφαλτοτάπητες του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου


Οι διαδοχικές χιονοπτώσεις και οι βροχοπτώσεις που σημειώνονται από τις αρχές Ιανουαρίου στο σύνολο της Ηπείρου, εκτός των άλλων προβλημάτων (καταπτώσεις, κατολισθήσεις κλπ) έχουν προκαλέσει και φθορές στο οδόστρωμα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, σε σημεία των οποίων υπάρχουν είτε λακκούβες, είτε αποκολλήσεις μικρών τμημάτων ασφάλτου.
Η επούλωση όλων αυτών απαιτεί χρόνο, κυρίως όμως βελτίωση των καιρικών συνθηκών, καθώς με την υπάρχουσα υγρασία είναι αδύνατη η πραγματοποίηση ασφαλτικών εργασιών, ως επίσης και εργασίες αναδιαγράμμισης σε τμήματα του οδικού δικτύου.
Έως ότου το επιτρέψει ο καιρός, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, να τηρούν υποχρεωτικά τα όρια ταχύτητας και όσοι κινούνται σε ορεινές περιοχές να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
Η Περιφέρεια Ηπείρου ζητά την κατανόηση των πολιτών και τους διαβεβαιώνει πώς βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Διευκρινίζεται πώς για αντίστοιχα προβλήματα εντός οικισμών, αρμόδιοι είναι οι κατά τόπους Δήμοι, στους οποίους και μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δήμος Πωγωνίου: Συνάντηση με τον κ. Κάρολο Παπούλια για την ίδρυση ιδρύματος στην Πωγωνιανή


Ο Δήμος Πωγωνίου προσανατολίζεται στην ίδρυση και λειτουργία ιδρύματος στην ακριτική Πωγωνιανή, με σκοπό την ανάδειξη σελίδων της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας και της προσωπικότητας του τ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Κάρολου Παπούλια.
Ο Κ. Κάρολος Παπούλιας έζησε στην ακριτική Πωγωνιανή στα μαθητικά του χρόνια και έκτοτε διατηρεί στενούς δεσμούς με το χωριό και τους κατοίκους του.
Την πρόταση κατέθεσαν στον τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ο  Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης, ο Αντιδήμαρχος κ. Στυλιανός Κουκουλάρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Ιωάννης Λίτσας και Γρηγόρης Μποντίνης και ο Πρόεδρος της Πανπωγωνησιακής Ένωσης κ. Γρηγόρης Άρμπυρος σε φιλική συνάντηση που είχαν μαζί του στο γραφείο του, στην Αθήνα, την περασμένη Δευτέρα.
 Ο κ. Κάρολος Παπούλιας ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση, δίνοντας το πράσινο φως για την έναρξη διαδικασιών υλοποίησή της.
«Η λειτουργία Ιδρύματος για τον κύριο Κάρολο Παπούλια είναι θέμα που απασχολεί χρόνια την τοπική κοινωνία, η οποία αναζητά τον καλύτερο τρόπο για να τιμήσει τον ίδιο για τη σημαντική πορεία του στην ελληνική πολιτική ζωή αλλά και για την αξιοποίηση της πολιτικής και πνευματικής του κληρονομιάς στην μελλοντική της πορεία», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Αντιδήμαρχος κ. Στυλιανός Κουκουλάρης.
Ως έδρα του Ιδρύματος προτάθηκαν ιστορικά κτίρια της Πωγωνιανής, που παραμένουν αναξιοποίητα, και συμφωνήθηκε η εφεξής συνεργασία για την προώθηση και την έναρξη όλων των εργασιών.
Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι δυνατότητες του Πωγωνίου, σε κλίμα αισιοδοξίας και σε πείσμα της δύσκολης κατάστασης που βιώνει η χώρα μας.  
Ο Πρόεδρος κ. Κάρολος Παπούλιας, ρώτησε κι έμαθε τα νέα χωριανών και φίλων του υπογραμμίζοντας, με το μοναδικό του τρόπο, το δέσιμο και την αγάπη του, για τον τόπου που μεγάλωσε.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων που διαπράχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας


Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ημεδαπών γυναικών, ηλικίας 39 και 31 ετών, σε βάρος του οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών

Εξιχνιάστηκαν, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας με τη συνδρομή του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών Πρέβεζας, τέσσερις (4) περιπτώσεις κλοπών σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών, που διαπράχθηκαν, κατά το χρονικό διάστημα από 28-10-2018 έως 29-11-2018, στην  ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας.
Για τις υποθέσεις αυτές, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία δύο ημεδαπών γυναικών, ηλικίας 39 και 31 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, οι δύο ημεδαπές, αναζητούσαν, εντόπιζαν και στοχοποιούσαν μονοκατοικίες, στις οποίες διέμεναν κυρίως ηλικιωμένοι καθώς και καταστήματα και στη συνέχεια διέπρατταν κλοπές και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά και διάφορα αντικείμενα, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.
Όπως διακριβώθηκε, οι δύο γυναίκες, εμπλέκονται στις παρακάτω υποθέσεις διαρρήξεων - κλοπών που έγιναν στην πόλη και σε χωριά της Πρέβεζας και συγκεκριμένα:
 Την 28/29-10-2018, στο Κανάλι Πρέβεζας, διέρρηξαν την είσοδο οικίας, ιδιοκτησίας 85χρονης ημεδαπής και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και ηλεκτρική συσκευή,
  το πρωί της 29-10-2018, στα Φλάμπουρα Πρέβεζας, εισήλθαν σε μονοκατοικία, ιδιοκτησίας 86χρονης ημεδαπής και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό,
  το βράδυ της 03-11-2018, στην Πρέβεζα, εισήλθαν σε κατάστημα ψιλικών, ιδιοκτησίας 81χρονης ημεδαπής και με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσαν χρηματικό ποσό,
  το χρονικό διάστημα από 15 έως 29-11-2018, στην Πρέβεζα, διέρρηξαν μπαλκονόπορτα μονοκατοικίας, 92χρονης ημεδαπής και αφαίρεσαν είδη ρουχισμού.
Η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Ορίζοντες Ηπείρου: Παρουσίαση ακόμη 18 υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων


* Έκλεισε το ψηφοδέλτιο της Θεσπρωτίας
* Έκλεισε το 80% των υποψηφίων
* Υπεράριθμη συμμετοχή γυναικών με όρους αξιοκρατίας και πολιτικής ορθότητας
* Σύνολο ανακοινωθέντων 40 υποψήφιοι, από τους 51 που απαιτούνται

Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος παρουσίασε, σήμερα Πέμπτη, ακόμη 18 υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους, συμπληρώνοντας έτσι το 80% του ψηφοδελτίου των Περιφερειακών Εκλογών του Μαΐου.
Εισαγωγικά ο Σπύρος Ριζόπουλος τόνισε:
Στην πρώτη μας επαφή για το 2019 ευχόμαστε στους πολίτες όση υγεία και ευτυχία αντέχουν. Εύχομαι πάνω απ’ όλα ευημερία και υπομονή μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τα δεδομένα στην Ήπειρο. Το λέω και θα το ξαναλέω. Το παρελθόν ότι είχε να δώσει έδωσε και στη ζωή ό,τι δεν αλλάζει πεθαίνει. Ήρθε η ώρα της Ανάπτυξης, της Εργασίας, της Περιφερειακότητας.
Σήμερα, έχω την ευτυχία και την τιμή να ανακοινώσω επιπροσθέτως -στους 22 υποψήφιους που είχαμε ανακοινώσει στις 12 Δεκεμβρίου 2018- ακόμη 18 υποψήφιους.
Όπως ξεκαθάρισα και την πρώτη φορά, για εμάς η φράση υποψήφιοι από την κοινωνία δεν είναι μια ωραία επικοινωνιακή ατάκα -όπως επιδιώκουν να λοιδορούν οι αντίπαλοί μας, αξιοποιώντας την επαγγελματική μου επιτυχία- αλλά είναι μια ουσιαστική πολιτική πρόταση. Όπου οι επιλογές των ανθρώπων γίνονται με ποιοτικά χαρακτηριστικά με γνώμονα τη δράση τους, τις επιτυχίες τους και τους αγώνες τους σε όλους τους χώρους.
Σήμερα, σε μια στιγμή που δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε άλλο ούτε σε επίπεδο δήμων ούτε σε επίπεδο περιφέρειας, εμείς ολοκληρώνουμε το 80% του ψηφοδελτίου των Οριζόντων Ηπείρου. Σήμερα κλείνει η Θεσπρωτία.
Έχουμε την ευτυχία και την τιμή -και καμαρώνω γι’ αυτό- να έχουμε φύγει από τη στερεότυπη αντίληψη που επικρατεί για τις γυναίκες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε πλήρη αντίθεση με αυτό που μου είπε ένας ιστορικός παίκτης της τοπικής αυτοδιοίκησης: «μην ανησυχείς για τις γυναίκες θα μαζέψουμε 10 -15 στο τέλος θα τις δώσουμε από ένα κατοστάρικο, έτσι κάνει ο Καχριμάνης, μην ανησυχείς».
Σήμερα αποδεικνύουμε περίτρανα ότι για εμάς όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και τους επιλέγουμε με κριτήρια αξιοκρατίας και ικανοτήτων. Γιατί δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο ότι οι άντρες ως υποψήφιοι είναι πιο ικανοί από τις γυναίκες. Τουλάχιστον στο δικό μου λεξιλόγιο. Και εάν θέλετε είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία έμαθα στην προϋπηρεσία μου, όπως ακριβώς τη βίωσα επαγγελματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διότι η έλλειψη πολιτικής ορθότητας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα θεωρώ ότι είναι και μία από τις μεγαλύτερες αιτίες του προβλήματός του.
Η συμμετοχή είναι υψηλή, είναι σημαντική. Είμαι περήφανος για τους ανθρώπους που δέχθηκαν να δώσουν τη μάχη αυτή. Και είμαι πάνω απ’ όλα περήφανος που έχουν αντισταθεί σε όλες τις πιέσεις και τις απειλές.
Ένα είναι σίγουρο και θα το πω για πρώτη φορά. Στις ερχόμενες εκλογές, η κυριαρχία Καχριμάνη τελειώνει. Η συμμετοχή μας στο περιφερειακό συμβούλιο, από οποιαδήποτε θέση, αλλάζει τα δεδομένα. Το ενός ανδρός αρχή πεθαίνει. Η ανάσα μας, απ’ οποιαδήποτε θέση, θα είναι διακριτή και το σύστημα της τοπικής διαπλοκής που δίνει τη τελευταία της μάχη τελειώνει. Θα είμαστε παντού. Θα είμαστε δημιουργικά, θα είμαστε καταγγελτικά.
Συνεπώς, όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα πολιτικά δεδομένα στην Ήπειρο, αλλάζουν μετά τις εκλογές. Και έχουν αλλάξει ήδη.
Ανακοινώνω λοιπόν χωρίς περισσότερα λόγια τα ονόματα των υποψηφίων.
Νομός Άρτας
1. Κίτσου Ελένη, Δικηγόρος
2. Ντάλας Γιάννης, Αγρότης
3. Χρήστου Αποστόλης, Πυροσβέστης
Νομός Θεσπρωτίας
4. Ανυφαντής Σπύρος, Ιδιωτικός Υπάλληλος
5. Κοτσώνη Αλέκα, Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης Αριάδνη- Εκπαιδευτικός
6. Κυβράνογλου Βασιλική, Ελεύθερη Επαγγελματίας
7. Τάτση Μάγδα, Ιατρός
Νομός Ιωαννίνων
8. Βούρδα Δήμητρα, Διαφημίστρια
9. Γούσια Ειρήνη, Εκπαιδευτικός, Ιδιοκτήτρια Κέντρου Εκγύμνασης εγκεφάλου
10. Καϊάφα Κωνσταντίνα, Συνταξιούχος
11. Καραμποίκης Σπύρος, Αστυνομικός
12. Κίτσιου Ελένη, Ελεύθερη Επαγγελματίας
13. Κράμπη Χριστίνα, Νηπιαγωγός
14. Στράτης Σπύρος, Ελεύθερος Επαγγελματίας
15. Χρήστου Σοφία, Ιδιωτική Υπάλληλος
Νομός Πρεβέζης
16. Βάσση Γιούλη, Αρτοποιός
17. Παπατσίμπας Αλέξανδρος, Οικονομολόγος-Επενδυτικός Σύμβουλος
18. Ρίζος Αχιλλέας, Υποστράτηγος Ε.Α.

Επίτιμο μέλος του Ομίλου Φίλων Φέτας ο Γιάννης Καραγιάννης


Το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου Φίλων Φέτας αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει την ιδιότητα του επίτιμου μέλους στον βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη.
Με επιστολή τους, ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Εμμανουήλ Ανυφαντάκης, ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος, και η γ.γ. του Ομίλου κ. Έφη Τσακαλίδου, καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας, ενημερώνουν τον κ. Καραγιάννη πως: "το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου Φίλων Φέτας κατά τη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε στις 7.12.2018 αποφάσισε ομόφωνα να σας απονείμει την ιδιότητα του επίτιμου μέλους του γιατί με λόγια και πράξεις έχετε συμβάλει σημαντικά στην προώθηση των σκοπών του, που πέραν και πάνω από όλα είναι η προστασία της ταυτότητας της Φέτας μας, όπως αυτή καθορίστηκε με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και κατοχυρώθηκε οριστικά με τον Κοινοτικό Κανονισμό 1829/2002."
Ο Όμιλος Φίλων Φέτας είναι μια μη κερδοσκοπική Ένωση Προσώπων, με σκοπό την ενημέρωση για τους κινδύνους που διατρέχει η ταυτότητα του εθνικού μας προϊόντος μας από τις συμφωνίες ΕΕ - Καναδά (CETA) και ΕΕ - Ν. Αφρικής (SADC) και την προσπάθεια για πλήρη κατοχύρωση και αναγνώριση της φέτας ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης στις εν λόγω συμφωνίες.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, ώρα 18:00


Έχοντας  υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  67  του  Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί  τη  Δευτέρα   28   Ιανουαρίου   2019   και ώρα  18.00   
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί  στο  ΚΑΛΠΑΚΙ-ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ Δ.Σ. [ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ]

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΚΟΓΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
  1. Έγκριση 1ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού 2019 Δήμου Πωγωνίου.
  2. Διαγραφή προστίμου Κ.Ο.Κ.
  3. Διαγραφή μισθώματος δημοτικού ακινήτου Τ.Κ. Δελβινακίου [Φαρμακείο].
  4. Αποδοχή επιχορήγησης ΣΑΕΠ 530 Περιφέρειας Ηπείρου.
  5. Συμμετοχή στο πρόγραμμα IPA CBE  ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ – Τίτλος πρότασης: «Περιφερειακός οδηγός & Δίκτυο Τοπικής ανάπτυξης.»
  6. Συγκρότηση Επιτροπών σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/16.
  7. Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης Περιφέρειας Ηπείρου για την εκτέλεση του έργου: «Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης & υδραυλικών υλικών για την ύδρευση κτηνοτροφικών μονάδων του Δήμου Πωγωνίου.
  8. Έγκριση εξόδων κίνησης αιρετών.
  9. Τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας [Ο.Ε.Υ.] Δήμου Πωγωνίου και σύσταση νέων οργανικών θέσεων στον  Ο.Ε.Υ., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 91 Ν. 4583/2018.
  10. Έγκριση παροχής ύδρευσης στην Τ.Κ. Σιταριάς, εκτός οικισμού.
  11. Διαγραφή τελών ύδρευσης.
  12. Σύσταση 5μελούς επιτροπής αδέσποτων ζώων.

Τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, η πληρωμή των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)


Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων του ΚΕΑ (Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Το ποσό των 63.128.428,80 ευρώ θα καταβληθεί σε 290.072 δικαιούχους και αφορά σε περισσότερα από 600.000 άτομα.
Η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί με πίστωση, κατά 50% στον λογαριασμό και 50% στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα.
Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.
Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Πανελλήνιο Συνέδριο, “Η Μοριακή Ιατρική από το Εργαστήριο στην Πράξη: Προκλήσεις & Ερωτήματα III” από 31 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2019, Αίγλη Ζαππείου, Αίθουσα Ολυμπία


Σημαντική πρόοδος στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου έχει επιτευχθεί χάρη στις εφαρμογές της Μοριακής Ιατρικής.
Η καλύτερη κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που διέπουν την παθογένεσή του έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη, έγκριση και χρήση καινοτόμων φαρμακευτικών παραγόντων, οι οποίοι βελτιώνουν σημαντικά την κλινική πορεία των ασθενών.  Στον τομέα αυτό ξεχωρίζουν οι εξελίξεις στην ανοσοθεραπεία, η οποία έχει μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αντιμετωπίζουν τους συμπαγείς όγκους σε μερικές κατηγορίες ασθενών, βελτιώνοντας την πρόγνωσή τους.
Οι νεότερες εξελίξεις και εφαρμογές της Μοριακής Ιατρικής αποτελούν το θέμα Πανελληνίου Συνεδρίου με θέμα «Η Μοριακή Ιατρική από το Εργαστήριο στην πράξη – Προκλήσεις και Ερωτήματα ΙΙΙ», το οποίο θα διεξαχθεί 31 Ιανουαρίου 2019 έως 2 Φεβρουαρίου 2019 στην Αίγλη Ζαππείου. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας (ΙΜΒΕ) σε συνεργασία με το Α’ Τμήμα Χημειοθεραπείας του Α.Ν.Θ. Θεαγένειο, και τελεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
«Το παρόν και το μέλλον στην αντιμετώπιση των κακοηθών νεοπλασμάτων είναι η εφαρμογή της Μοριακής Ιατρικής και Ανοσοθεραπείας», λέει ο πρόεδρος του ΙΜΒΕ παθολόγος-ογκολόγος Μιχάλης Καραμούζης, αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου. «Η συμβολή της Μοριακής Ιατρικής στη σύγχρονη αντιμετώπισή τους συνίσταται σε μοριακά τεστ που γίνονται στους όγκους αλλά και στο αίμα των ασθενών για να αποκαλύψουν εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και να συμβάλλουν στην εξατομίκευση της θεραπείας για κάθε ασθενή ξεχωριστά».
Τα μοριακά τεστ διενεργούνται σε ιδιωτικά και σε δημόσια εργαστήρια, όπως το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Γουδί.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί ο κρίσιμος ρόλος του Ογκολογικού Συμβουλίου στην εποχή της Μοριακής Ιατρικής & Ανοσοθεραπείας, καθώς και οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των κακοηθών νεοπλασμάτων του πεπτικού και του ουροποιητικού, των σαρκωμάτων μαλακών μορίων, του καρκίνου του πνεύμονος, των γυναικολογικών όγκων, του παγκρεατικού καρκίνου και άλλων συμπαγών όγκων.
Θα παρουσιαστούν επίσης οι νεότερες χειρουργικές τεχνικές που εκτελούνται πλέον και στη χώρα μας, αλλά και τα αποτελέσματα κλινικών μελετών για νέα στοχευμένα και ανοσοθεραπευτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη.
Τις παρουσιάσεις θα κάνουν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες, καθώς και κορυφαίοι γιατροί από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Δανία, οι οποίοι θα αναφερθούν και στις μελλοντικές προοπτικές από την εφαρμογή της Μοριακής Ιατρικής & Ανοσοθεραπείας.
Σε συνεργασία εξάλλου με μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και με συντονιστή τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο θα παρουσιασθούν οι προοπτικές της εφαρμογής της ανοσοθεραπείας στη θεραπεία των συμπαγών όγκων, ο ρόλος του μικροβιώματος στην ανοσοθεραπεία, αλλά και οι ελπίδες και προκλήσεις από τους συνδυασμούς ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων.
Η εφαρμογή των καινοτόμων θεραπειών έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις στην κλινική πράξη. Η ανάπτυξη αντίστασης στους μοριακά στοχευμένους παράγοντες και η αύξηση του κόστους φροντίδας του ογκολογικού ασθενούς είναι δύο από τις σημαντικότερες και θα συζητηθούν διεξοδικά στο συνέδριο.
Επιπλέον, θα διεξαχθούν ειδικές συνεδρίες για τους νοσηλευτές που σηκώνουν το βάρος της φροντίδας των ογκολογικών ασθενών και απειλούνται από εργασιακή εξάντληση (burn out), αλλά και συνεδρίες που αφορούν σημαντικές παραμέτρους της ζωής των ασθενών όπως η μελλοντική γονιμότητά τους και η σημασία της γονιδιακής πληροφορίας για τους συγγενείς και τους απογόνους τους.
Στον τομέα της πρόληψης ως τρόπου ζωής θα συζητηθούν ο δυνητικός ρόλος της παιδικής παχυσαρκίας, της διατροφής, του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στην καρκινογένεση, αλλά και οι τρόποι προστασίας με υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής και την εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού πληθυσμιακού ελέγχου και πρόληψης (π.χ. εμβολιασμοί για τον HPV).
Στο συνέδριο συμμετέχουν όλες οι ειδικότητες που έχουν ως αντικείμενο τη θεραπεία των κακοήθων νεοπλασμάτων με βάση τις αρχές της Μοριακής Ιατρικής, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη νέα γενιά επιστημόνων.
Έτσι, σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ) το ΙΜΒΕ διοργανώνει παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Φοιτητική Αριστεία ΙV», στο πλαίσιο της οποίας φοιτητές Ιατρικής θα παρουσιάσουν πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες πάνω στις εφαρμογές της Μοριακής Ιατρικής.
Στο τέλος του συνεδρίου και βάσει του χρόνου παρακολούθησης των εργασιών της, θα χορηγηθούν Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης.
Η εγγραφή στο συνέδριο είναι δωρεάν.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το email info@imibe.org
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του.

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Ποια νόσος προμηνύει την εμφάνισή της;


Ένδειξη οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα ενδεχομένως να αποτελεί η ύπαρξη εξογκωμάτων στις αρθρώσεις των δακτύλων των χεριών που ονομάζονται όζοι του Heberden, σύμφωνα με μια μελέτη της  Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να διαγιγνώσκουν γενικευμένη οστεοαρθρίτιδα, ακόμα και όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο στις αρθρώσεις των χεριών. Όπως δήλωσαν, τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα υποκατηγορία οστεοαρθρίτιδας, ειδικά για άτομα με τους συγκεκριμένους όζους.
«Οι όζοι του Heberden είναι οστεόφυτα που εμφανίζονται στις μικρές αρθρώσεις των δακτύλων στα χέρια. Αιτία ανάπτυξής τους είναι η οστεοαρθρίτιδα, η οποία έχει καταστρέψει τον χόνδρο που προστατεύει τα οστά, οπότε αυτά έχουν αρχίσει να φθείρονται, λόγω της μεταξύ τους τριβής. Προς αντικατάσταση του φθαρμένου χόνδρου ο οργανισμός ορισμένων ανθρώπων αντιδρά, αναπτύσσοντας νέους οστικούς σχηματισμούς, τους όζους. Αντιθέτως, η οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο μερικές φορές δεν προκαλεί τέτοιες εμφανείς ενδείξεις και απαιτούνται απεικονιστικές εξετάσεις για τη διάγνωση της πάθησης. Οπότε οι όζοι στις αρθρώσεις των δακτύλων θα μπορούσαν να αποτελέσουν στοιχείο πρόβλεψης παρόμοιων βλαβών στα γόνατα», μας εξηγεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Τσουτσάνης.  «Οι πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα σε προχωρημένα στάδια βιώνουν πόνο, οίδημα και δυσκαμψία και όταν αυτή εντοπίζεται στα γόνατα δυσκολεύει τις απλούστερες καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα. Παρότι εμφανίζεται κυρίως στους ανθρώπους άνω των 50 ετών,  δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις νέων με την πάθηση. Οπότε κάθε τρόπος που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πιο έγκαιρη διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντικός», συμπληρώνει.