Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Δηλώσεις του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, περί Αλβανικών προκλήσεων

 




ν Δελβινακί τ 22 Νοεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής καί Κονίτσης κύριος Ανδρέας, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν από το εργατικό ή εθελοντικό προσωπικό των ιερών ναών τα rapid tests των πιστών

 


Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στην ανακοίνωση μετά την τηλεδιάσκεψη αναφέρεται πως συμπαρίσταται στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μη περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας ενώ  υπενθυμίζεται ότι η εκκλησία από την πρώτη στιγμή στήριξε την προσπάθεια αυτή με λόγο ευθύνης και συναίνεσης.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνήλθε, μέσω τηλεδιασκέψεως, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερωνύμου, εξέτασε τα δεδομένα που διαμορφώνονται με τα νέα μέτρα, τα οποία ισχύουν από σήμερα τόσο για την είσοδο των πιστών στους χώρους λατρείας όσο και για την τέλεση θρησκευτικών ακολουθιών.

Η ανακοίνωση της ΔΙΣ:

“Συνήλθε, σήμερα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, μέσω τηλεδιασκέψεως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέτασε τα δεδομένα που διαμορφώνονται με τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στους χώρους λατρείας κατά την τέλεση θρησκευτικών ακολουθιών.

Μετά την Εισήγηση του Μακαριωτάτου Προέδρου και την τοποθέτηση όλων των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών αποφάσισε ομοφώνως τα κάτωθι:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συμπαρίσταται ολόθυμα στην μεγάλη προσπάθεια της Ελληνικής Κυβερνήσεως για την μη περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας.

Υπενθυμίζει δε ότι η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός της Πολιτείας στην προσπάθεια αυτή με λόγο συναινετικό και λόγο ευθύνης.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση το επίδομα θέρμανσης

 


Η καταβολή του επιδόματος γίνεται ανάλογα με την ημερομηνία καταχώρησης των παραστατικών

Με απλά βήματα, όσοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, μπορούν να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση και να υποβάλλουν τις απαιτούμενες αιτήσεις.

Ήδη ένας μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων έχει προχωρήσει στη σχετική διαδικασία. Τα πρώτα δύο 24ωρα υποβλήθηκαν 254.000 αιτήσεις. Υπολογίζεται ότι συνολικά οι δικαιούχοι θα υπερβούν το 1 εκατ.

   Για τα καύσιμα (υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα- πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης) η καταβολή του επιδόματος γίνεται ανάλογα με την ημερομηνία καταχώρησης των παραστατικών με καταληκτική ημερομηνία την 15η Απριλίου 2022

   Ειδικά για το φυσικό αέριο καταχωρίζονται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1.10.2021 έως 31.3.2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2022

   Αναλυτικά η υποβολή αίτησης:

   Είσοδος στην πλατφόρμα myΘέρμανση: https://www.aade.gr/mythermansi

   Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Οι δικαιούχοι της επιδότηση ρεύματος και τα ποσά ανά μήνα

 


Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021 στους καταναλωτές, των οποίων οι παροχές συνδέονται στη χαμηλή τάση.

Η επιδότηση χορηγείται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι παροχές των οποίων συνδέονται στη χαμηλή τάση, συμπεριλαμβανομένων των δικαιούχων ειδικών τιμολογίων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ).

Ύψος Επιδότησης – Διάρκεια Χορήγησης Επιδότησης

1. Η επιδότηση παρέχεται για την κατανάλωση των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του έτους 2021.

2. Για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που συμπεριλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής, σχετιζόμενες με τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται για το μήνα Σεπτέμβριο στο ποσό των τριάντα (30) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (ΜWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, για τον μήνα Οκτώβριο στο ποσό των εξήντα (60) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (ΜWh), ενώ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο έκαστο, η επιδότηση ορίζεται στο ποσό των εκατόν τριάντα (130) ευρώ ανά Μεγαβατώρα (ΜWh).

ΕΟΔΥ: Εκατόν πέντε θάνατοι σήμερα, 7.287 νέα κρούσματα

 


6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εκατόν πέντε θάνατοι σήμερα  7.287 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.287, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 886.207

(ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 87 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.477 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 105, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.425 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 608 (60.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.

To 81.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 503 (82.73%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 105 (17.27%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.446 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 391 (ημερήσια μεταβολή +1.56%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του

επταημέρου είναι 437 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Συνελήφθησαν -4- ημεδαποί σε περιοχή της Θεσπρωτίας για υπόθεση κλοπής με τη μέθοδο της πώλησης προϊόντων

 


Συνελήφθησαν χθες (21-11-2021) το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών δύο ημεδαποί και δύο ημεδαπές για υπόθεση κλοπής.

Ειδικότερα, χθες το πρωί οι δύο ημεδαπές, εισήλθαν σε σπίτι ηλικιωμένου σε περιοχή της Θεσπρωτίας και αφού τον απασχόλησαν με το πρόσχημα της πώλησης κουβερτών, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 524 ευρώ.

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων, οι αστυνομικοί εντόπισαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι δύο ημεδαπές μαζί με τους άλλους δύο συγκατηγορούμενούς τους.

Στην κατοχή δύο εκ των κατηγορουμένων βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό που είχε αφαιρεθεί, το οποίο αποδόθηκε στον παθόντα, ενώ το αυτοκίνητο κατασχέθηκε ως μέσο διευκόλυνσης τέλεσης της κλοπής.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ προανάκριση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Ρεπετίστα Πωγωνίου: «Έφυγε» από τη ζωή η συνδημότισσα Γιαννοπούλου χηρ. Βασ. Αναστασία

 


«Έφυγε»  από την ζωή τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, σε ηλικία 96 ετών,  η συνδημότισσα  Γιαννοπούλου χηρ. Βασ. Αναστασία.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Τρίτη 23  Νοεμβρίου 2021 και ώρα 3:00 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ρεπετίστας Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αναμένεται επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες

 


Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Νέα επιδείνωση αναμένεται την Παρασκευή.

Έχοντας υπόψη την ανακοίνωση της Ε.Μ.Υ. η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου εφιστά την προσοχή των Δήμων,  των εμπλεκομένων καθώς και των πολιτών που πρόκειται να μετακινηθούν.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη ημεδαπός για κλοπή

 


Συνελήφθη προχθές (20-11-2021) το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ημεδαπός, που κατηγορείται για κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, προχθές το απόγευμα καταγγέλθηκε ότι την προηγούμενη ημέρα στην Ηγουμενίτσα, άγνωστος είχε παραβιάσει δύο παιχνιδομηχανές που ήταν εγκαταστημένες έξω από κατάστημα, από τις οποίες αφαίρεσε χρηματικά ποσά σε κέρματα.

Οι έρευνες των αστυνομικών οδήγησαν στην άμεση ταυτοποίηση του κατηγορούμενου, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες

 


Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις επόμενες ώρες σήμερα Δευτέρα (22-11-2021) και από τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Δευτέρα (22-11-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και βαθμιαία την Ήπειρο, τη δυτική Στερέα και τη δυτική Πελοπόννησο.

2. Αύριο Τρίτη (23-11-2021) οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν κατά διαστήματα στις προαναφερθείσες περιοχές και θα επεκταθούν, από τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και μετά το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα τα ισχυρά φαινόμενα στα δυτικά θα εξασθενήσουν, αλλά θα επηρεάσουν πρόσκαιρα την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς τη νύχτα την Αττική.

3. Την Τετάρτη (24-11-2021) τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, αλλά γρήγορα θα

εξασθενήσουν.

3. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός στη χώρα θα παρουσιάσει και νέα επιδείνωση την Παρασκευή (26-11-2021).

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού, την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr ) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Εννέα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 83.673 έλεγχοι, από τους οποίους οι 41.392 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 268 παραβάσεις, ως ακολούθως:

118 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 110 πρόστιμα των 300 ευρώ και 8 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

35 στη Θεσσαλονίκη,

21 στη Θεσσαλία,

14 στη Δυτική Ελλάδα,

11 στο Βόρειο Αιγαίο,

9 στην Ήπειρο,

7 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

6 στην Κεντρική Μακεδονία,

6 στην Πελοπόννησο,

5 στη Δυτική Μακεδονία,

3 στο Νότιο Αιγαίο και

1 στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 75.506 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 72.212 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.294 των 150 ευρώ.

3 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, εκ των οποίων, 2 στη Δυτική Μακεδονία και 1 στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.258 ομοειδείς παραβάσεις.

145 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη

- 28 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 3 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 2 παραβάσεις, για στέρηση των απαραίτητων πιστοποιητικών, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων. Επιπλέον, 6 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας από επιβάτες οχημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλία, 20 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 17 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε άτομο, για στέρηση των απαραίτητων πιστοποιητικών σε νοσοκομείο.

Στη Δυτική Ελλάδα, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Πελοπόννησο,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και πελάτη καταστημάτων,

- 2 παραβάσεις, για στέρηση των απαραίτητων πιστοποιητικών από επιβάτες λεωφορείου.

Στην Αττική, 3 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 23.533 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.686 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 455 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου

 


Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας, 09:00-15:00

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-14:00.

Αισθητική Γυναικολογία: Πως επαναφέρει τη λίμπιντο;

 


Όσο κι αν η βιολογία "λειτουργεί" εναντίον των γυναικών της λεγόμενης μέσης ηλικίας και μετά, πολλές είναι εκείνες που καταφέρνουν να ζουν μία σεξουαλική αναγέννηση!

Οι γυναίκες από την 5η δεκαετία της ζωής τους δεν είναι τόσο ενεργές σεξουαλικά καθώς η λίμπιντο κάνει μία θεαματική βουτιά για βιολογικούς και όχι μόνο λόγους.

«Η αναγνώριση και η κατανόηση των απολύτως φυσιολογικών αλλαγών στο σώμα και τη διάθεση, που με τη σειρά τους προκαλούν μειωμένη λίμπιντο και πόνο κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, είναι το πρώτο στάδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης. 

Για να επιτευχθεί αυτό, οι γυναίκες θα πρέπει να διερευνήσουν τους βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στη διάθεση για σεξ και πως μπορούν να επωφεληθούν από τις σύγχρονες θεραπείες», εξηγεί ο δρ Βασίλης Κουφομιχαήλ, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Διευθυντής του Κέντρου Ουρογυναικολογίας και Αισθητικής Γυναικολογίας του ΜΗΤΕΡΑ.

Η μειωμένη σεξουαλική ορμή στις γυναίκες που βρίσκονται στην κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση, δεν αφορά πάντα το σεξ. Πολύ συχνά η κούραση, η επιβαρυμένη σωματική υγεία, οι διακυμάνσεις της ψυχολογικής διάθεσης και η σχέση με τον σύντροφο, επηρεάζει τη γυναικεία λίμπιντο.


Σε αυτή την περίοδο της γυναίκας οι ορμόνες αλλάζουν, με αποτέλεσμα να συντελούνται εσωτερικές αλλαγές στο σώμα και ειδικά στην αναπαραγωγική περιοχή.

Τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες γύρω από την ηλικία των 50 ετών είναι:

·           Κολπική ξηρότητα και δυσπαρευνία: Η ξηρότητα του κόλπου λόγω μειωμένων ορμονών δημιουργεί ένα αφιλόξενο περιβάλλον για συνεύρεση. Ο ερεθισμός και ο πόνος κατά την ερωτική επαφή (δυσπαρευνία) είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι γυναίκες αποφεύγουν το σεξ.