Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Πληρωμές επιδομάτων από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ, από τις 24 έως τις 28 Ιουλίου

 


Από τις 24 έως τις 28 Ιουλίου θα καταβληθούν 2,24 δισ. ευρώ σε 4.092.462 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

- Την Τετάρτη 26 Ιουλίου θα καταβληθούν 538,19 εκατ. ευρώ για 908.511 κύριες και επικουρικές συντάξεις Αυγούστου, σε συνταξιούχους από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

- Την Πέμπτη 27 Ιουλίου θα καταβληθούν 820,49 εκατ. ευρώ για 1.572.974 κύριες και επικουρικές συντάξεις Αυγούστου, σε συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

Δελβινάκι: Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ντούγια «Τρίποντο ζωής», το Σάββατο 5 Αυγούστου, ώρα 11:00 π.μ.

 

Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ντούγια «Τρίποντο ζωής», το Σάββατο 5 Αυγούστου, ώρα 11:00 π.μ. στο Δελβινάκι Πωγωνίου.

Ιωάννινα: Γιορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα

 


Το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, στο Πάρκο Πυρσινέλλα, πανηγυρίζει και φέτος.

Το εκκλησάκι έχει κατασκευαστεί από τους εργαζόμενους του Δήμου Ιωαννιτών και ανοίγει κάθε χρόνο την παραμονή και την ημέρα εορτής του Αγίου Παντελεήμονα.

Φέτος λόγω των συνθηκών καύσωνα που επικρατούν ο πανηγυρικός Εσπερινός και η Αρτοκλασία θα γίνουν την Τετάρτη 26 Ιουλίου στις οκτώ το βράδυ.

Την Πέμπτη ανήμερα της εορτής θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στις επτά το πρωί.

ΠΗΓΗ: https://ioannina.gr/

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος ΚΥΕ Κοινότητας Ζαραβίνας

 


Διακήρυξη δημοπρασίας για την  εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος ΚΥΕ Κοινότητας Ζαραβίνας δήμου Πωγωνίου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Έχοντας υπόψη: α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)β) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)γ) το Ν. 3852/2010δ) την αριθ. 119/2023 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση δημοπράτησης ε) την 141/2023απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ

δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:

1.Περιγραφή ακινήτου: Ισόγειο  δημοτικό  κατάστημα  (κτίριο  αναψυχής  και  εστίασης) εμβαδού 69,00  m2,  αποτελείται  από  ένα  ενιαίο  χώρο,  κουζίνα και ένα μπάνιο  με προθάλαμο και δύο WC. Διαθέτει στέγαστρο 48,00m. Το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού επί της 14ης επαρχιακής οδού Ιωαννίνων –Βήσσανης, της Κοινότητας  Ζαραβίνας  του  Δήμου  Πωγωνίου  και  συνορεύει    στα  βόρεια  και ανατολικά  με  δημοτικό  δρόμο,  δυτικά  με  επαρχιακή  οδό  και  στα  νότια  με πεζόδρομο και πλατεία.

2.Τρόπος διενέργειας της Δημοπρασίας:

Η δημοπρασία είναι φανερή και προφορική, θα διεξαχθεί στην έδρα του Δήμου  ενώπιον  της  επιτροπής  δημοπρασιών  που  συγκροτήθηκε με την  αρ. 127/22(ΑΔΑ:68Ρ5Ω1Ω-ΛΑ3) απόφαση  του  Δημοτικού  Συμβουλίου. Η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφ'  όσον  εξακολουθούν  άνευ  διακοπής  οι  προσφορές. 

Για  τη  συνέχιση  της δημοπρασίας και πέραν της οριζόμενης ώρας αποφασίζει η Επιτροπή διενέργειας δημοπρασιών εκμίσθωσης ακινήτων, η απόφαση της οποίας καταχωρείται  στα πρακτικά. Οι  προσφορές  των  πλειοδοτών  αναγράφονται  στα  πρακτικά  κατά  σειρά εκφωνήσεως  μετά  του  ονοματεπωνύμου  του  πλειοδότη. 

Πάσα  προσφορά  είναι δεσμευτική δια τον εκάστοτε πλειοδοτούντα, η δέσμευση δε αύτη μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους ακόλουθους και επιβαρύνει οριστικώς τον τελευταίο πλειοδότη. 

Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου, οφείλει να δηλώσει  τούτο προς την επί της δημοπρασίας επιτροπή, προ της ενάρξεως του συναγωνισμού, παρουσιάζοντας και το προς τούτο νόμιμο πληρεξούσιο έγγραφο, αλλιώς θεωρείται ότι μετέχει για δικό του λογαριασμό. Στη  δημοπρασία  μπορούν  να  συμμετέχουν  φυσικά  ή  νομικά  πρόσωπα οποιασδήποτε εταιρικής μορφής καθώς και κοινοπραξίες.

Δύο τελευταίες παραστάσεις, τον Ιούλιο για την ξεκαρδιστική περιπέτεια “Εγώ είμαι το Θείο βρέφος”

 


Δύο τελευταίες παραστάσεις, τον Ιούλιο για την ξεκαρδιστική περιπέτεια “Εγώ είμαι το Θείο βρέφος” του Γιάννη Καλαβριανού σε σκηνοθεσία Αθηνάς Τσικνιά, στην αυλή του Arte Povera μέσα στο κάστρο των Ιωαννίνων, την Τετάρτη στις  26 και  την Πέμπτη 27 Ιουλίου.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

Πληροφορίες:

Τοποθεσία: Arte Povera στην αυλή

Διεύθυνση: Παλαιολόγου 66, εντός κάστρου

Ώρα έναρξης: 21:15’

Τιμή εισιτηρίου: 7€

Κρατήσεις/πληροφορίες: 6974865401

Τρεις παραβάσεις σε Πάργα και Σύβοτα για την τήρηση της ασφαλιστικής-εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας

 


Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος πραγματοποιήθηκαν από 19 έως 22 Ιουλίου 2023 έλεγχοι, για τη διαπίστωση παραβάσεων της ασφαλιστικής – εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας.

Οι έλεγχοι εστιάστηκαν σε Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη, Πάργα-Πρέβεζα, Σύβοτα-Θεσπρωτία και Κέρκυρα και συγκεκριμένα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ξενοδοχειακές μονάδες, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις συνολικά σε 24 περιπτώσεις, ενώ σε 2 περιπτώσεις προβλέπεται και 48ωρη αναστολή λειτουργίας.

Πιο αναλυτικά, διαπιστώθηκε:

Στην Πάργα Πρεβέζης:

• σε καφέ-μπαρ-εστιατόριο, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 12 αποδείξεων, λόγος για τον οποίο προβλέπεται 48ωρη αναστολή λειτουργίας και

• σε εστιατόριο – καφέ – μπαρ, να απασχολούνται 10 εργαζόμενοι, εκτός ωραρίου εργασίας.

Στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, σε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων – εστιατορίου – μίσθωσης ομπρελών & καθισμάτων παραλιών, να απασχολούνται 4 εργαζόμενοι, εκτός ωραρίου εργασίας.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις θα ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΠΕΚΑ, ΣΕΠΕ και Δ.Ο.Υ.) για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες ως προς την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια

 


Το 64% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Συγκεκριμένα το διάστημα από 16 Ιουλίου έως 22 Ιουλίου 2023, διενεργήθηκαν 103.750 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 21.302 παραβάσεις.
Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:
• 2.900 στη Θεσσαλονίκη,
• 2.522 στην Κρήτη,
• 2.144 στη Θεσσαλία,
• 1.767 στην Κεντρική Μακεδονία,
• 1.748 στην Αττική,
• 1.587 στη Δυτική Ελλάδα,
• 1.530 στο Νότιο Αιγαίο,
• 1.454 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
• 1.333 στη Στερεά Ελλάδα,
• 1.218 στην Πελοπόννησο,
• 1.195 στην Ήπειρο,
• 740 στα Ιόνια Νησιά,
• 737 στο Βόρειο Αιγαίο και
• 427 στη Δυτική Μακεδονία.
Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:
• 6.200 για παράνομη στάθμευση,
• 4.648 για υπερβολική ταχύτητα,
• 1.154 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,
• 1.139 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
• 458 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
• 447 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,
• 438 για Κ.Τ.Ε.Ο.,
• 315 για ανασφάλιστα οχήματα,
• 245 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
• 228 για παραβίαση σηματοδότη,
• 209 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
• 171 για θορύβους,
• 135 για αντικανονικούς ελιγμούς,
• 130 για μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,
• 120 για αντικανονικό προσπέρασμα,
• 86 για φθαρμένα ελαστικά,
• 65 για απόσπαση προσοχής οδηγού,

Η στρατηγική λύση του Σπύρου Ριζόπουλου για τους ΤΟΕΒ

 


Στη Θεσπρωτία έκανε στάση το οδοιπορικό του Σπύρου Ριζόπουλου. Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου με ένα αποκαλυπτικό βίντεο αναδεικνύει το ζήτημα έλλειψης νερού που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής με αποτέλεσμα να επηρεάζεται τόσο η ποιότητα της δουλειάς τους όσο και η παραγωγή τους.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου έχει κοντά του τρεις υποψηφίους με τους Ορίζοντες Ηπείρου στην ΠΕ Θεσπρωτίας καθώς δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα και γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως έχουν διαμορφωθεί οι καταστάσεις. Πρόκειται για την Βασιλική Κωστάκη, τον Δονάτο Σοφία και τον Βαγγέλη Μπαϊκούση

Το πρόβλημα τη έλλειψης νερού εδράζεται στα χρέη που έχουν οι ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ με αποτέλεσμα να είναι και οι μοναδικοί ΤΟΕΒ στην Ελλάδα που χρωστούν χρήματα για την ηλεκτρική ενέργεια.

Ζαραβίνα Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, το Σάββατο 29 Ιουλίου

 


Παραδοσιακό πανηγύρι, το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023, στη Ζαραβίνα  Πωγωνίου.

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλόβρυσου: Ευχαριστήριο

 


Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοβρύσου θέλει να ευχαριστήσει όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας στο πανηγύρι του Συλλόγου στις 19 Ιουλίου στο χωριό μας.

Να ευχαριστήσουμε ξεχωριστά  τους επαγγελματίες και τα παιδιά του χωριού για την αμέριστη βοήθεια που προσέφεραν.

Επίσης για τη δωρεά του κ. Ιωάννη Ντασταμάνη για τα  κάρβουνα που μας προσέφερε.

Και του χρόνου με υγεία!!

Εκ του Δ.Σ.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, ώρα 20.00

 


Έχοντας υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  11του  Ν. 5043/2023και της ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ του ΥΠ.ΕΣ. αριθμ. 577 / Α.Π. 41109/9-5-2023 καθώς και τις σχετικές διατάξεις του Δ.Κ.Κ.,  για τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  η οποία θα διεξαχθεί τη ΔΕΥΤΕΡΑ 24η ΙΟΥΛΙΟΥ2023 και ώρα  20.00.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΟ  ΚΑΛΠΑΚΙ [ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ Δ.Σ.  [ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ] Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  ΜΑΤΣΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1.Έγκριση 8ηςαναμόρφωσης προϋπολογισμού έτους 2023.

2.Έγκριση συμπληρωματικών εκδηλώσεων καλοκαιριού 2023.

3.Επιχορήγηση  Πολιτιστικών  Συλλόγων.

4.Έγκριση  2ης παράτασης  προθεσμίας  περαίωσης  του  έργου:  «Συν/ση –Αποκ/ση τοίχων αντιστήριξης Δήμου.»

5.Έγκριση 2ηςπαράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου:«Κατασκευή τοίχων αντιστήριξης Δήμου.»

6.Έγκριση  2ηςπαράτασηςπροθεσμίας  περαίωσης    &  τακτοποίησης  του φακέλου του έργου: «Συν/ση & Επισκευή Δημοτικών κτιρίων.»

7.Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου: «Συμπληρωματικά έργα εξωτ. Δικτύων ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου –Τ.Κ. Παρακαλάμου –Σιταριάς –Μαυρονόρους –Ρεπετίστας & Αρετής.»

8.Επί αιτήματος  COSMOTEγια ανανέωση σύμβασης μίσθωσης Δημοτικού χώρου στην Κοιν. Μαυροβουνίου.

9.Επί αιτήματος Αδελφότητας Ψηλοκάστρου  «Ο Άγιος Αθανάσιος»  για παραχώρηση Δημοτικής αίθουσας στη θέση: Πλατεία Αγίου Αθανασίου.

10.Επί αιτήματος της  ΑΙΟΛΙΚΗ  ΜΑΛΕΑ  ΛΑΚΩΝΙΑΣ  Α.Ε., για μίσθωση Δημοτικών εκτάσεων.

11.Επί  αιτήματος  Δημ.  Ταμπουράκη,  για  παράταση  μίσθωσης  σύμβασης Δημοτικού Ακινήτου [ Φούρνος –Κοιν. Κτισμάτων.]

12.Επί αιτήματος Ιωάννη Ντασταμάνη, για χορήγηση παράτασης υλοτομίας στη συστάδα 2ατου Δημοτ. Δάσους Βασιλικού.

13.Επί αιτήματος  ΔΑΣΕ  ΒΟΒΟΥΣΑΣ –ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ  ΖΑΓΟΡΙΟΥ , για χορήγηση  παράτασης  υλοτομίας  στη  συστάδα 4β  του  Δημοτ.  Δάσους Ρουψιάς.

14.Έγκριση  λύσης  σύμβασης  της  μίσθωσης  Δημοτικού  Ακινήτου  στην Κοινότητα Κτισμάτων.15.Διαγραφή οφειλών ύδρευσης.

16.Καθορισμόςαμοιβής πληρεξούσιων δικηγόρων, για υποθέσεις του Δήμου.

17.Έγκριση Συμφωνητικού Συνεργασίας Παραχώρησης Δημοτικού Ακινήτου στην  Κοινότητα  Δολιανών  [Μαθητική  Εστία]  στην  Α.Μ.Κ.  Εταιρεία: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ»

18.Τροποποίηση ρυμοτομικού ΣχεδίουΔελβινακίου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 24 Ιουλίου

 


Τη Δευτέρα 24 Ιουλίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Έλκη κατάκλισης: Πώς και γιατί πρέπει να προλαμβάνονται;

 


Κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός ασθενών υποφέρουν ή χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές των ελκών κατάκλισης, δηλαδή των τραυματισμών του δέρματος που προκαλούνται από παρατεταμένη πίεση. Η ταχύτατη θεραπεία αλλά και η πρόληψη αποτρέπει αυτόν τον κίνδυνο και μετριάζει τις αυξημένες δαπάνες για περίθαλψη και θεραπευτικές αγωγές.

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι απαιτούνται έγκαιρες παρεμβάσεις, που να επικεντρώνονται πρωτίστως στην πρόληψη και δευτερευόντως στη θεραπεία. Και η πρόληψη έγκειται σε πρακτικές αποφυγής συνεχούς πίεσης στα ίδια σημεία, στη φροντίδα του δέρματος και στη σωστή επιλογή στρώματος.

Πού οφείλονται;

Προκαλούνται από την πίεση που δέχεται το δέρμα, η οποία μειώνει τη ροή του αίματος στους ιστούς και από την τριβή του, είτε πάνω στα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα είτε πάνω στο στρώμα.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι πιο ευάλωτοι - τα δύο τρίτα των ελκών κατάκλισης εμφανίζονται σε άτομα άνω των 70 ετών.  Επιρρεπείς είναι και όσοι έχουν παθήσεις που τους καθηλώνουν στο κρεβάτι ή σε αναπηρικό αμαξίδιο.