Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Ο Συντονιστής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General κ. Στέφανος Φούσας, ομιλητής στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογίας

 


Ο Συντονιστής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General κ. Στέφανος Φούσας, ομιλητής στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογίας.

Γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα σε στέρνα συγκέντρωσης νερού στα Μελιανά Πρέβεζας

 


Μία ηλικιωμένη γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή το απόγευμα της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου από στέρνα συγκέντρωσης νερού στα Μελιανά Πρέβεζας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ηλικιωμένη γυναίκα, φαίνεται να άνοιξε την πόρτα της δεξαμενής και να έπεσε μέσα.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου της γυναίκας αναμένεται να διακριβωθούν μετά την νεκροψία – νεκροτομή.

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου οι τελικές πληρωμές του Fuel pass 2

 


Σύμφωνα με ανακοίνωση στη σχετική ιστοσελίδα του Fuel Pass II, οι τελικές πληρωμές, που αφορούν τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης προς το σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022.

Τέλος, την ίδια ημέρα θα εκκινήσει η διαδικασία έκδοσης των άυλων καρτών από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Γιάννενα: Διεθνές Συνέδριο για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος από 7 έως 9 Οκτωβρίου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής

 


«Καταπολέμηση του αντισημιτισμού, της διαστρέβλωσης και της άρνησης του Ολοκαυτώματος στο ψηφιακό πεδίο» είναι ο τίτλος του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα από 7 έως 9 Οκτωβρίου 2022.

Οι εργασίες του Συνεδρίου που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα η Ελληνική Αντιπροσωπεία στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) και ο Δήμος Ιωαννιτών, θα λάβουν χώρα στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου και ώρα 14.30, στην οποία θα απευθύνουν χαιρετισμούς: ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, o Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας (μαγνητοσκοπημένο μήνυμα), o Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, o Πρέσβυς του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Noam Katz, η Πρόεδρος του IHRA Πρέσβης κα Ann Bernes (μαγνητοσκοπημένο μήνυμα), o Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και ο Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον IHRA Πρέσβης κ. Γιώργος Πολυδωράκης.

Την εισαγωγική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: www.ioannina.gr/

Παρακάλαμος: Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση του κοιμητηρίου

 


Αγαπητοί συγχωριανοί -συνδημότες.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω, πως πραγματοποιήθηκε σήμερα η τοποθέτηση νέου πιεστικού μηχανήματος  στην δεξαμενή του Αγίου Παντελεήμονα και πλέον η υδροδότηση του Νεκροταφείο του χωριού, έχει αποκατασταθεί.

Σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας και σας παρακαλώ να προσέχουμε και να δείχνουμε Σσβασμό για τον Ιερό χώρο.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Γιάννενα: Συνάντηση του Μωυσή Ελισάφ με αντιπροσωπεία από το Φίερι

 


Συνάντηση με αντιπροσωπεία από τον Δήμο του Φίερι Αλβανίας είχε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Στην αντιπροσωπεία μετείχε η Περιφερειάρχης Evisa Sema, ο Δήμαρχος Armando Subashi, η βουλευτής της περιοχής Mirela Pitushi, η Διευθύντρια Πολιτιστικών Θεμάτων Ardiana Mile και ο Γενικός Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα Eltjon Verleni.

Στη συνάντηση παρών ήταν ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος ο οποίος είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης από τον Δήμο του Φίερι.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τουριστικό και πολιτιστικό τομέα και αποτυπώθηκε η βούληση όλων για συντονισμένες δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Επίσης τονίστηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης των οδικών έργων τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και της Αλβανίας που θα μειώσουν σημαντικά τις αποστάσεις και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των περιοχών.

ΠΗΓΗ: www.ioannina.gr/

Δήμος Πωγωνίου: Υπογράφτηκε η σύμβαση για τη μελέτη ανέγερσης του νέου Νηπιαγωγείου Καλπακίου

 


Υπογράφτηκε η σύμβαση για τη μελέτη ανέγερσης του νέου Νηπιαγωγείου Καλπακίου φέρνοντας το μεγάλο αυτό έργο ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση.

Το έργο προχωρά μετά την υπογραφή του πρακτικού καταλληλότητας του χώρου ανέγερσης του νέου νηπιαγωγείου από αρμόδια επιτροπή η οποία αποτελείται από αντιπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Ιωαννίνων, της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, του Τμήματος Συμμόρφωσης της Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων και του Δήμου Πωγωνίου. Σε συνέχεια του ανωτέρω, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το Κτηριολογικό Πρόγραμμα με βάση το οποίο θα συνταχθούν οι μελέτες για την ανέγερση του νέου νηπιαγωγείου.

Το νέο κτίριο θα κατασκευαστεί κοντά στην ήδη υπάρχουσα σχολική μονάδα, σε οικόπεδο του Δήμου, και θα καλύψει όλες τις ανάγκες της σύγχρονης εκπαίδευσης καθώς θα κατασκευαστεί μία πλήρως εξοπλισμένη σχολική μονάδα που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις προκλήσεις και απαιτήσεις της εποχής.

Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στις 42.723,05€ με Φ.Π.Α. 24% και η χρηματοδότησή της προέρχεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα: «Επιχορήγηση μελετών ωρίμανσης και εκτέλεσης έργων των Ο.Τ.Α. (Α΄Δράση)».

«Η στήριξη της δημόσιας παιδείας αποτελεί στοίχημα για τη Δημοτική Αρχή. Με την κατασκευή του νέου κτιρίου δίνουμε λύση στη στέγαση των μαθητών καθώς το Νηπιαγωγείο Καλπακίου συστεγάζεται μαζί με άλλες δομές σε ένα παλιό κτίριο που δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Με κάθε νέα σχολική μονάδα αλλά  και με ουσιαστικές παρεμβάσεις στις ήδη υπάρχουσες αναβαθμίζουμε την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης και κληροδοτούμε στα παιδιά μας ίσες ευκαιρίες για το  μέλλον» τονίζει ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ιόνια οδός: Ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Αβγό- Εγνατία, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, από τις 08:00 έως τις 20:00

 


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ιόνια Οδό και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα μεταξύ του Ανισόπεδου Κόμβου (Α/Κ) Αβγού και του Α/Κ Εγνατίας, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών συντήρησης των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων των σηράγγων Αμπελιάς.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, από τις 08:00 έως τις 20:00, θα ισχύσει ολική διακοπή κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα, στο εν λόγω τμήμα, με ταυτόχρονο αποκλεισμό των κλάδων εισόδου του Α/Κ Αβγού προς Ιωάννινα και του Α/Κ Εγνατίας προς Αντίρριο.

Κατά το διάστημα αυτό, όσοι οδηγοί κινούνται επί της Ιόνιας Οδού με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου στον Α/Κ Αβγού και θα συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τον προορισμό της επιλογής τους, μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού (Π.Ε.Ο). Ακολούθως, όσοι οδηγοί, κινούνται επί της Εγνατίας Οδού και επιθυμούν να εισέλθουν στην Ιόνια Οδό με κατεύθυνση προς Αντίρριο, θα εξέρχονται της Εγνατίας Οδού στον Α/Κ Ιωαννίνων και κινούμενοι με κατεύθυνση προς Άρτα θα εισέρχονται στην Ιόνια Οδό μέσω του Α/Κ Αβγού. Τέλος όσοι οδηγοί αναχωρούν από την πόλη των Ιωαννίνων και επιθυμούν να εισέλθουν στην Ιόνια Οδό με κατεύθυνση προς Αντίρριο, θα προσεγγίζουν τον κόμβο του Αβγού μέσω της Π.Ε.Ο με κατεύθυνση προς Άρτα.

Τέλος, σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια ισχύος των ως άνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θα ισχύσει  αναπροσαρμογή της τιμής των διοδίων τελών του Μετωπικού Σταθμού Τερόβου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, με τους οδηγούς να χρεώνονται μόνο για τη χρήση του τμήματος που πρόκειται να διανύσουν.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη  σχετική σήμανση και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.

Υπουργείο Παιδείας: Έως και την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για μεταγραφές φοιτητών

 


Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας έως και την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 16.00 μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής/μετακίνησης οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές των ΑΕΙ και ΑΕΑ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, στην ανωτέρω προθεσμία υποβάλλονται αιτήσεις:

• από ενδιαφερόμενους φοιτητές για μετεγγραφή/μετακίνηση με μοριοδοτούμενους λόγους,

• από αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές,

• από φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας, οι οποίοι εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την κατηγορία των παθήσεων της υπ΄ αριθμ. Φ151/17897/Β6/2014 Κ.Υ.Α. (Β’ 358), όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, σε ποσοστό 5% καθ ΄υπέρβαση του αριθμού εισακτέων και χωρίς εξετάσεις το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023,

• από ενδιαφερόμενους φοιτητές που εισήχθησαν καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ, είτε ως Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, είτε ως έχοντες κυπριακή καταγωγή για τους οποίους ισχύουν ειδικές διατάξεις μετεγγραφής,

• από φοιτητές – τέκνα θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α΄120),

• από φοιτητές – τέκνα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας.

Πώς γίνεται η μετεγγραφή

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται τις ειδικές εφαρμογές στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://transfer.it.minedu.gov.gr  (ή μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου) προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Για την είσοδό τους στην αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν. Επισημαίνεται ότι η κατοχή Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) είναι υποχρεωτική για τον αιτούντα  ηλεκτρονικής αίτησης με μοριοδοτούμενους λόγους, αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές και Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης.

Διευκρινίζεται ότι για τους φοιτητές που εισήχθησαν με την κατηγορία των παθήσεων – 5% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, και δεν τους έχουν αποδοθεί ακόμη οι ιδρυματικοί κωδικοί, το πληροφοριακό σύστημα των μετεγγραφών θ΄ ανοίξει ξανά προκειμένου να υποβάλλουν την αίτηση μετεγγραφής.

Τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ανακοινωθούν μετά την λήξη της σχετικής προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Γιάννενα: Ημερίδα «Επίκαιρα θέματα κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων»

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών στηρίζοντας έμπρακτα την κοινωνική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών υλοποιεί το έργο “Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για Πόλεις Ενσωμάτωσης – European Platform of Integrating Cities (EPIC)”, στο πλαίσιο του οποίου διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο “Επίκαιρα θέματα κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων” την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημ. Χατζής”.

Στόχος της ημερίδας υπήρξε η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε επίκαιρα θέματα του μεταναστευτικού/ προσφυγικού ζητήματος, καθώς και η ενημέρωση του κοινού για προγράμματα κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται από το Δήμο Ιωαννιτών, δημόσιους και  ιδιωτικούς φορείς, και κοινωνικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ και η Γενική Γραμματέας της ALDA – European Association for Local Democracy, κα. Antonella Valmorbida, υπογραμμίζοντας τη σημασία της δημιουργίας συνεργειών ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς δήμους και κοινωνικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και την ενσωμάτωση προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών σε τοπικό επίπεδο.

Η Δημοτική Αρχή υλοποιεί για πρώτη φορά ευρωπαϊκά προγράμματα, εστιασμένα στην κοινωνική ένταξη των μεταναστών, χρηματοδοτούμενα απευθείας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου

 


Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Αμπελιά Άρτας, 09:00-11:00

Άρτα, Λιμίνη Άρτας, 12:00-14:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Κόνιτσα, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, Παραλία, 09:00-13:00.

Προσφορές προληπτικού ελέγχου μαστού από το Metropolitan General

 


Το θεραπευτήριο Metropolitan General υποδέχεται τον Οκτώβριο, μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, με τις παρακάτω προσφορές:

·         Ψηφιακή μαστογραφία, υπέρηχο μαστών και κλινική εξέταση στην προνομιακή τιμή των 60 ευρώ.

·         Τομοσύνθεση και κλινική εξέταση στην προνομιακή τιμή των 70 ευρώ.

·         Τομοσύνθεση, υπέρηχο μαστών και κλινική εξέταση στην προνομιακή τιμή των 80 ευρώ.

Oι ενδιαφερόμενες μπορούν να καλέσουν για προγραμματισμό ραντεβού στο 210 6502875-76 από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 (08:00-16:00).

Σημειώνεται ότι η προσφορά ισχύει για συγκεκριμένο αριθμό ατόμων (150 γυναίκες) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.