Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Τρεις σεισμικές δονήσεις το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα


Τρεις σεισμικές δονήσεις έντασης 3,2 R, 3,3 R και 3,3 R σημειώθηκαν σε διάστημα μίας ώρα το μεσημέρι της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου, στο Νομό Θεσπρωτίας.
Οι σεισμικές δονήσεις είχαν εστιακό βάθος 10 έως 15 χλμ.

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς


Τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς είναι:
Μεταξύ άλλων προβλέπει την σύσταση Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.).
Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 κατετέθη στη Βουλή, το νομοσχέδιο των Αγροτικών Συνεταιρισμών που - όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ - θέτει υγιείς και στέρεες βάσεις για την ανάδειξη των Αγροτικών Συνεταιρισμών σε σύγχρονες, ανταγωνιστικές και επικερδείς επιχειρήσεις.
«Το νομοσχέδιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των Συνεταιρισμών στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια αγορά», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.
Επιπλέον, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου λαμβάνει σάρκα και οστά το πάγιο αίτημα των συνεταιρισμένων αγροτών για τη σύσταση μίας εθνικής συντονιστικής οργάνωσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς ορίζονται οι προϋποθέσεις για την συγκρότηση «Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.)», οι οποίες καθορίζουν και το πλαίσιο λειτουργίας της Ένωσης.

Ενεργειακή Αναβάθμιση για το Πολυδύναμο Κέντρο «Χατζηκώστα»


Τη σύμφωνη γνώμη της διατύπωσε η Ε.Υ.Δ. προς  τις  Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.  για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση Υποσταθμού Αναγκαίες Προσαρμογές για την Ασφαλή Λειτουργία του Γ.Ν.», της πράξης «Κατασκευή και Προμήθεια εγκατάσταση εξοπλισμού Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Αλκοολικών και της Κρίσης των Χρηστών Ναρκωτικών στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων (Β ΦΑΣΗ)». 
Το έργο είναι προϋπολογισμού  335.694,66 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Θετική γνώμη Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας για δημοπρατήσεις έργων αποχέτευσης από τους ΔΕΥΑ Ιωαννίνων- Δήμο Ζίτσας


Στη δημοπράτηση  του έργου «Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Ακαθάρτων Δ.Κ. Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλο», προϋπολογισμού 6.850.000 ευρώ, μπορεί πλέον να προχωρήσει η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, καθώς η Ε.Υ.Δ. της Περιφέρειας Ηπείρου διατύπωσε τη θετική της γνώμη για τα τεύχη δημοπράτησης και προκήρυξης.
Επίσης η Ε.Υ.Δ. , διατύπωσε θετική γνώμη  προς το Δήμο Ζίτσας  για τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης και την προκήρυξη του έργου «Αποχέτευση ομβρίων υδάτων τμήματος οικισμού Τ.Κ. Ζωοδόχου», προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύμφωνη γνώμη Ε.Υ.Δ. για δημοπρατήσεις έργων σε Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα


Τη σύμφωνη γνώμη της για τη δημοπράτηση έργων σε Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα, συνολικού προϋπολογισμού 5, 29 εκ. ευρώ  διατυπώνει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020 της Περιφέρειας Ηπείρου.
Πρόκειται για τα έργα:
 -   «Αποχέτευση όμβριων υδάτων και βελτίωση δικτύων συλλογής εντός πολεοδομικού σχεδίου και οριοθετημένων οικισμών Δ.Ε. Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 3.010.720 ευρώ, με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων
  -   «Διαμόρφωση πλέγματος πεζοδρομίων-ποδηλατόδρομων και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων στην 1η Π.Ε. Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 2.280.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ηγουμενίτσας

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συνεχίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στην Ιόνια Οδό για τον εντοπισμό φορτηγών που φέρουν μηχανισμούς αλλοίωσης-παραποίησης δεδομένων ταχογράφου


Κατά το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν -5- φορτηγά και επιβλήθηκαν στους οδηγούς και στις ιδιοκτήτριες εταιρίες οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις

Συνεχίζονται οι συστηματικοί τροχονομικοί έλεγχοι του Γ΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, αποτέλεσμα των οποίων ήταν να εντοπιστούν κατά το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου στην Ιόνια Οδό, πέντε (5) φορτηγά οχήματα, που έφεραν μηχανισμούς αλλοίωσης – παραποίησης δεδομένων του ταχογράφου.
Ειδικότερα, εντόπισαν στα παραπάνω φορτηγά, επιμελώς κρυμμένους σε διάφορα σημεία των οχημάτων, μηχανισμούς, που αποτελούνταν από ηλεκτρονική συνδεσμολογία (διακόπτες, καλώδια, ηλεκτρονικά τσιπ), με τους οποίους πραγματοποιούνταν από τον οδηγό σκόπιμη επέμβαση στην ορθή καταγραφή των δεδομένων στον ταχογράφο του οχήματος, σχετικά με την δραστηριότητά του (όπως οι ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, η ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα).
Τα οχήματα μεταφέρθηκαν σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όπου ακινητοποιήθηκαν, μέχρι αποκατάστασης της ορθής λειτουργίας του ταχογράφου. 
Παράλληλα, στους οδηγούς και στις ιδιοκτήτριες εταιρείες των οχημάτων επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Δύο συλλήψεις λαθροθήρων στην Ήπειρο


Η προβλεπόμενη διαδικασία ακολουθείται για την περίπτωση επ’ αυτοφώρω σύλληψης δύο επίδοξων λαθροθήρων από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.

Το πρώτο συμβάν σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη θέση «Παλαιοστάνη» του οικισμού Γρέβιας στην ΤΚ Πηγών του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας, απογευματινές ώρες, θηροφύλακας της Ε’ ΚΟΗ έκανε σήμα στάσης στον οδηγό ενός δικύκλου που κινούνταν σε δασικό δρόμο, έχοντας ανοιχτό έναν φακό – προβολέα μεγάλης εμβέλειας.
Όπως διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο, ο οδηγός του δικύκλου είχε εκτός θήκης ένα κυνηγετικό όπλο (δίκαννο), το οποίο έφερε δύο φυσίγγια και ήταν έτοιμο προς χρήση για τη θήρα τριχωτών θηραμάτων.
Ο συλληφθείς, που όπως διαπιστώθηκε δε διαθέτει καν άδεια θήρας, αρνήθηκε να παραδώσει το όπλο, τα φυσίγγια και τον φακό-προβολέα.
Ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία από την κείμενη νομοθεσία με τη δικογραφία να αποστέλλεται στις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές προκειμένου να οριστεί τακτική δικάσιμος.
Επίσης, πριν από λίγες ημέρες, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής που διενεργούσε περιπολία εντόπισε, στη θέση «Λογαρού» της ΤΚ Τετρακώμου του Δήμου Κεν. Τζουμέρκων, ένα άτομο, να ασκεί θήρα, χωρίς να διαθέτει όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο, τη νόμιμη άδεια θήρας.
Το άτομο αρνήθηκε να παραδώσει το όπλο και τα φυσίγγια που έφερε μαζί του και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία, διαδικασία ώστε να οριστεί τακτική δικάσιμος.
Η κυνηγετική περίοδος για τη θήρα τριχωτών θηραμάτων έχει ολοκληρωθεί, ενώ στο τέλος του μήνα ολοκληρώνεται και η περίοδος άσκησης θήρας για τα πτερωτά θηράματα.
Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία συμπεριφορά που κινείται εκτός του νόμιμου πλαισίου για την θήρα, πολύ δε περισσότερο, συμπεριφορές που προκαλούν ζημία στο φυσικό πλούτο της περιοχής και στα ζώα της άγριας πανίδας, αλλά και συμπεριφορές που προσβάλλουν βάναυσα την κυνηγετική οικογένεια.
Απευθύνει δε, έκκληση προς κάθε πολίτη, να ενημερώνει την Θηροφυλακή ή τις συναρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες και την ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να υπάρξει άμεσος συντονισμός και παρέμβαση για την αποτροπή και εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

Αδελφότητα Τεριαχιτών Πωγωνίου: Κοπή Πίτας την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, ώρα 12:30 στο μεζεδοπωλείο η «ΕΚΑΤΗ»


Πρόσκληση
Το ΔΣ της Αδελφότητας Τεριαχιτών Πωγωνίου «Οι Ταξιάρχαι» προσκαλεί τους συγχωριανούς, τα μέλη και τους φίλους στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πίττας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 12.30 στο γνωστό μας μεζεδοπωλείο η «ΕΚΑΤΗ», Θεσσαλονίκης 248, πλησίον του σταθμού τρένου στον Ταύρο.
Είναι η ευκαιρία που έχουμε να ανταλλάξουμε τις ευχές μας, να συζητήσουμε για το χωριό μας, να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας, να πιούμε το τσίπουρό μας και να γλεντήσουμε όμορφα.
Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να διατηρήσουμε ζωντανό το χωριό μας και γι’ αυτό η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη.

Για το Δ.Σ
Σας περιμένουμε
Θοδωρής Ελευθερίου

Ιόνια Οδό: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Μεσολογγίου, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών συντήρησης


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ιόνια Οδό και συγκεκριμένα στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Μεσολογγίου, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών συντήρησης των ιστών οδοφωτισμού του εν λόγω κόμβου.  
Ειδικότερα, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου από τις 08:00 έως τις 18:00 και την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου από τις 08:00 έως τις 19:00 θα ισχύσει εκ περιτροπής αποκλεισμός των κλάδων εισόδου του κόμβου στον αυτοκινητόδρομο.
Ο αποκλεισμός αρχικά θα ξεκινήσει από τον κλάδο εισόδου με κατεύθυνση προς Αντίρριο και με την ολοκλήρωση των εργασιών και την άρση αυτού, θα μεταφερθεί στον κλάδο εισόδου με κατεύθυνση προς Ιωάννινα.
Κατά το ανωτέρω διάστημα, όσοι οδηγοί επιθυμούν να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση προς Αντίρριο, με τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων και μέσω της Παλαιάς εθνικής Οδού, θα οδηγούνται έως τον Α(Κ) Γαυρολίμνης από όπου και θα εισέρχονται σε αυτόν.
Αντίστοιχα, με το πέρας των εργασιών και τη μεταφορά του αποκλεισμού στον εταίρο κλάδου εισόδου του κόμβου, όσοι οδηγοί επιθυμούν να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, με τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων και μέσω της Παλαιάς εθνικής Οδού, θα οδηγούνται έως τον Α(Κ) Αγρινίου Νότιο (Χαλικίου), από όπου και θα εισέρχονται σε αυτόν.
Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους.
Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη  σχετική σήμανση και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.

Ο Σύλλογος Κρητών Ηπείρου συμμετέχει στις Επετειακές Εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια Ιωαννίνων


Ο Σύλλογος Κρητών Ηπείρου συμμετέχει στις Επετειακές Εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια Ιωαννίνων.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 33χρονου αλλοδαπού

Στη σύλληψη ενός 33χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο το οποίο δεν έφερε σφραγίδα εισόδου σε έδαφος SCHENGEN, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Τσικνοπέμπτη στο "Κεντρικό" στο Δελβινάκι Πωγωνίου


Τσικνοπέμπτη στο "Κεντρικό" στο Δελβινάκι Πωγωνίου με λαϊκό-δημοτικό ρεπερτόριο!!!

Σύλληψη 19χρονου αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 19χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής στον επιβατικό σταθμό του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε  ταξιδιωτικό έγγραφο άλλου προσώπου, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω ταξιδιωτικό έγγραφο.

Ποια νοσήματα «απεικονίζονται» στα μάτια


Η σωστή και τακτική αξιολόγηση των ματιών, πέρα από τη διαφύλαξη της όρασης και της οπτικής λειτουργίας, μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη σωματική υγεία, καθώς τα μάτια αποτελούν «καθρέφτη» της κατάστασης των αγγείων, των νεύρων και του συνδετικού ιστού σε όλο το σώμα.
Στην πραγματικότητα, οι διαταραχές που μπορεί να εντοπίσει ο οφθαλμίατρος στα μάτια αποτελούν συχνά την πρώτη ένδειξη νόσου που έχει ήδη ή πρόκειται να αναπτυχθεί σε άλλο σημείο του σώματος.
«Ο διαβήτης, η υπέρταση και διάφορα αυτοάνοσα, μολυσματικά ή και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι μερικές από τις συστηματικές παθήσεις που μπορεί να ανιχνευθούν στη διάρκεια της εξέτασης των ματιών», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. 
«Μάλιστα οι ασθενείς μας συχνά δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτά, ενώ σε μερικές περιπτώσεις η οφθαλμολογική εξέταση αποδεικνύεται σωτήρια».
Όπως εξηγεί, τα μάτια έχουν τους ίδιους ιστούς με τα ζωτικά όργανα του σώματος, ενώ οι νευρικές απολήξεις τους δεν αποτελούν απλώς σημαντικό τμήμα του ευρύτερου νευρικού συστήματος αλλά ουσιαστικά προέκταση του εγκεφαλικού ιστού. Επιπλέον, «όπως το υπόλοιπο σώμα, έχουν πολύπλοκη αιμάτωση, με τη διαφορά ότι τα αιμοφόρα αγγεία τους είναι εύκολα ορατά με απλά όργανα, όπως το οφθαλμοσκόπιο», προσθέτει.