Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Θετική γνωμοδότηση με όρους του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον αγωγό EASTMED

 


Θετική, με όρους ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου επί του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικής Επιπτώσεων του έργου: «Αγωγός Μεταφοράς Φυσικού Αερίου EASTMED- Ελληνικό Τμήμα», ΔΕ Κομποτίου & Αράχθου, Δήμος Νικολάου Σκουφά/Δ.Ε. Φιλοθέης & Αμβρακικού, Δήμος Αρταίων, Δ.Ε. Φιλιππιάδος, Δ.Ε. Λούρου & Ζαλόγγου, Δ.Ε. Φαναρίου, Δήμος Πάργας, Δ.Ε. Μαργαριτίου & Πέρδικας, Δήμος Ηγουμενίτσας».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία- στη χθεσινή του συνεδρίαση-  υιοθέτησε την εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, την οποία ανέπτυξε στη συνεδρίαση του Σώματος ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Β. Γοργόλης. Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι του Φορέα Υλοποίησης του έργου που είναι η εταιρεία «IGI POSEIDON S.A.».

 Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόβλεψη,  ώστε ο αγωγός φυσικού αερίου να μην οδεύσει απλά στην Ήπειρο, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σύνδεσή του με τοπικά δίκτυα, παρέχοντας φυσικό αέριο σε κατοικίες και επιχειρήσεις. 

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Ενημέρωση για το έργο της οδικής σύνδεσης Ιόνιας - Φιλιππιάδας

 


Ο Περιφερειάρχης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Πέμπτη 10 Νοεμβρίου) έδωσε απαντήσεις και για το έργο της παράκαμψης Φιλιππιάδας.

«Το μόνο που είναι αληθές, είπε, η είσοδος της Φιλιππιάδας ως έργο εντάχθηκε στο ΠΔΕ το 2019. Δεν μπορούσαμε όμως να δημοπρατήσουμε το έργο, - παρά που είχε ρωτήσει ο κ. Ζάψας (επικεφαλής της παράταξης Κοινό Ηπειρωτών)-  γιατί απλούστατα δεν είχε γίνει αποδεκτό το αίτημα από το Υπουργείο για αναγκαστική απαλλοτρίωση. Προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη για ορισμό τιμής μονάδας και μόλις εκδόθηκε η απόφαση αμέσως προβήκαμε στη δημοπράτηση του έργου. Για κάθε ασφάλεια το μεταφέρουμε στους ΚΑΠ, γιατί μέχρι σήμερα όλα αυτά τα έργα είχαν «μηδέν» πίστωση. Ο αρχικός προϋπολογισμός των 2, 2 εκ. ευρώ ήταν ενδεικτικός και οριστικοποιήθηκε στο 1.450.000 ευρώ συν τις απαλλοτριώσεις».

Απαγόρευση οργανωμένη μετακίνησης φιλάθλων ομάδας κατά τη διεξαγωγή αγώνα ποδοσφαίρου «Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ – Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ», την Κυριακή 13 Νοεμβρίου

 


Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με Απόφαση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων της Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ κατά τη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της SUPER LEAGUE 1, ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 16:00 στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες», μεταξύ των ομάδων «Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ – Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ», για σοβαρούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ακόμη, για τους ίδιους λόγους, με Απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων απαγορεύεται η είσοδος σε φιλάθλους που φέρουν διακριτικά της φιλοξενούμενης ομάδας.

Σημειώνεται ότι, περιμετρικά της αθλητικής εγκατάστασης θα αναπτυχθούν αστυνομικές δυνάμεις για την πραγματοποίηση αυστηρών προελέγχων.

Τέλος, παρακαλούνται οι θεατές να προσέλθουν έγκαιρα στο στάδιο και να είναι εφοδιασμένοι με εισιτήριο και έγγραφο ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο - πρωτότυπα) για την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων ελέγχων, ώστε να αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία τους.

Δήμος Πωγωνίου: Εκδήλωση με θέμα «Πωγωνίσια Φορεσιά», την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, στις 11 π.μ., στο Δημοτικό Σχολείο Δελβινακίου

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμος Πωγωνίου, σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο  και τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Δελβινακίου,  σας προσκαλούν σε εκδήλωση με θέμα «Πωγωνίσια Φορεσιά».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, στις 11 π.μ., στο Δημοτικό Σχολείο Δελβινακίου.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

11:00  Χαιρετισμός Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κων/νου Καψάλη

11:05 Χαιρετισμός Προέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου Δελβινακίου κ. Νικοφόρου Γκουρομέτσιου

11:10 Χαιρετισμός Προέδρου Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Δελβινακίου κ. Σωκράτη Μυριούνη

11:15 Ομιλία από την κ. Βλάχου – Νόνη Λευκή, Φιλόλογο, με θέμα «Αφιέρωμα στην Πωγωνίσια Φορεσιά»

11:30 Προβολή ντοκιμαντέρ για την Πωγωνίσια Φορεσιά.

Περιφέρεια Ηπείρου: Η ανομβρία «στέγνωσε» τον ποταμό Λούρο

 


Το πρόβλημα που έχει προκληθεί στον ποταμό Λούρο οφείλεται  στη λειψυδρία,  ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η διαπίστωση αυτή έγινε και  από την αυτοψία που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου κλιμάκια των Δασικών Υπηρεσιών και των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας.

 Η Διευθύντρια των Δασικών Υπηρεσιών χαρακτήρισε μάλιστα άψογες τις εργασίες που εκτελεί η Περιφέρεια, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης εξηγώντας ότι πρόκειται για εργασίες που γίνονται σε όλα τα ποτάμια για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων και την απομάκρυνση των ξηρών ποταμιών.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε όσα πρέπει για να είμαστε έτοιμοι για το χειμώνα και από την πλευρά μας θα κάνουμε προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Συλλήψεις στην Ήπειρο για παραβάσεις ναρκωτικών

 


Στο πλαίσιο ελέγχων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών συνελήφθησαν χθες το απόγευμα από υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (4) άτομα.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν:

(3) ημεδαποί, που εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε αυτοκίνητο επί της Εγνατίας Οδού από την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 4 συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 33,61 γραμμαρίων και ένας τρίφτης και

αλλοδαπός στην Πρέβεζα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ο οποίος κατείχε συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβης βάρους 10,15 γραμμαρίων.

Οι σχηματισθείσες δικογραφίες θα υποβληθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Η Μαρία Κεφάλα επισκέφθηκε το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας


Το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που ξεκίνησε τη λειτουργία του τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 στο Αστυνομικό Τμήμα  της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων επισκέφθηκε η Βουλευτής Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.
Είναι ένα από τα 12 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας που ιδρύθηκαν πρόσφατα μετά από σύσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Γενικό Γραμματέα  Δημοσίας Τάξεως Μιχαήλ Καραμαλάκη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα.

Η κα Κεφάλα, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να συζητήσει για το φαινόμενο που δυστυχώς αυξάνεται συνεχώς, με την προϊσταμένη του Γραφείου Υπαστυνόμο Β' Γεωργία Τζαμάκου, τον Διοικητή του ΑΤ Ιωαννίνων κο Ιωάννη Κοκκίνη και τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων κο Βασίλη Μουσελίμη.

Το Γραφείο θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο στη συνολική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής  και έμφυλης βίας.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις 14 Νοεμβρίου 2022, ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, την υπ. αριθμ.374/2022 (αρ.πρωτ. 39135/30-05-22) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το άρθρο 78 του Ν.4954/2022 (ΦΕΚ 136/09-07-2022) καθώς και την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 51236/09.09.2022 (ΦΕΚ 4756/09.09.2022 τεύχος Β') όπως ισχύει σήμερα, για τη λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Κατακύρωση αποτελέσματος δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος (Ξενώνας- Κεντρικό Καφενείο) Κοινότητας Δελβινακίου.

2. Αποδοχή των όρων συμμετοχής της Πρόσκλησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» και έναρξη υλοποίησης υποέργου ανάθεσης σε ανεξάρτητο σύμβουλο των υπηρεσιών υποστήριξης.

3. Συγκρότηση επιτροπής διερεύνησης τιμών στα πλαίσια της υποβολής πρότασης Δήμου Πωγωνίου για την Πρόσκληση «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΤΑ».

4. Έγκριση της αρ. 27/22 μελέτης που συνέταξε το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου για την κατασκευή του έργου «Αποκατάσταση οδοστρωμάτων Δήμου» προϋπολογισμού 70.000,00€ με Φ.Π.Α. και καθορισμός τρόπου ανάθεσής του.

5. Έγκριση 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Βελτίωση Οδοποιίας – Ασφαλτοστρώσεις – Τσιμεντοστρώσεις» (ανάδοχος «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.»).

6. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Δολιανών» τελικής δαπάνης 28.523,57€ (χωρίς Φ.Π.Α.).

7. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Τ.Κ. ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ Τ.Κ. ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ» τελικής δαπάνης 25.126,64€ ( με Φ.Π.Α. 24%).

8. Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης με τίτλο «Επέκταση δικτύου ΦΟΠ Δήμου Πωγωνίου»- (Σιταριά και Περιστέρι – σχετ. 89/22 Α.Δ.Σ.).

9. Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης για την οικονομική ενίσχυση Πολιτιστικού Συλλόγου «ΤΟ ΣΩΣΙΝΟ» (σχετ.68/22 Α.Δ.Σ) .

10. Εισήγηση της Ο.Ε. προς το Δ. Σ. για την 10η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικ. έτους 2022 Δήμου Πωγωνίου».

11. Αποδοχή ή μη γνωμοδότησης σχετικά με τη δυνατότητα ευδοκίμησης άσκησης νέας αγωγής κατά́ της ίδιας εναγόμενης και για το ίδιο νομικό́ ζήτημα ( αναγνώριση κοινόχρηστου δρόμου στην Κοινότητα Κερασόβου).

12. Έγκριση μετακίνησης Δημοτικών Συμβούλων Δήμου Πωγωνίου στον Βόλο (21 έως και 23 Νοεμβρίου 2022) προκειμένου να παραστούν στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ.

13. Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου εκτός έδρας για την Συμμετοχή στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, που θα πραγματοποιηθεί 16 -11-22 στην αίθουσα Γερουσίας, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Νοεμβρίου 2022 και ώρα 13.00, στην αίθουσα Γερουσία με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές

ανάπτυξης των ορεινών περιοχών της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Στο 9,1% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

 


Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον περασμένο μήνα ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 9,1% από 12% τον Σεπτέμβριο. Η αποκλιμάκωση συνδέεται με τις μειώσεις των ενεργειακών τιμών σε συνδυασμό και με τις κρατικές επιδοτήσεις σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης συγκράτησαν την περαιτέρω άνοδο τους.

Βέβαια το φυσικό αέριο κοστίζει 68% υψηλότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ακριβότερο κατά 20,8%, στα καύσιμα-λιπαντικά οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 17,8%.

Την ίδια ώρα μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στις τιμές των τροφίμων με την ακρίβεια να επεκτείνεται σε όλο και περισσότερα είδη και υπηρεσίες, με επίκεντρο πέρα από τα είδη διατροφής, τη διασκέδαση και τις μεταφορές.

Όπως προκύπτει οι τιμές στα βασικά τρόφιμα κινούνται με ρυθμό διπλάσιο του πληθωρισμού: 24% ακριβότερα είναι τα γαλακτοκομικά, 19,3% υψηλότερα τα δημητριακά και το ψωμί, 17,3% τα κρέατα, 16,6% τα λάδια, 13,2% τα λαχανικά και 12% τα λοιπά τρόφιμα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου

 


Την Παρασκευή  11 Νοεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Μεταστατικός Καρκίνος Μαστού: Εξατομικευμένη θεραπεία με καινοτόμα φάρμακα

 


Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες, παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα τον παρουσιάσει, ενώ στην Ελλάδα αναφέρονται περί τις 7.700 νέες περιπτώσεις το χρόνο. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος, η έγκαιρη διάγνωση και οι αποτελεσματικές σύγχρονες θεραπείες έχουν αυξήσει σημαντικά τη δυνατότητα ίασης των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Ωστόσο κάποιες ασθενείς θα αναπτύξουν μεταστατική νόσο.
«Οι εξελίξεις στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού είναι καταιγιστικές και αυτό οφείλεται στην εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης. Ο καρκίνος του μαστού δεν αντιμετωπίζεται πια ως μία νόσος με τα ίδια χαρακτηριστικά σε όλες τις γυναίκες, αλλά εστιάζουμε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του στην κάθε ασθενή. Η εξατομικευμένη θεραπεία έχει ως σκοπό την επιλογή της ιδανικής θεραπείας της ασθενούς και βασίζεται σε καινοτόμα φάρμακα, τα οποία στοχεύουν σε εξειδικευμένα μόρια των καρκινικών κυττάρων, που εμπλέκονται στον πολλαπλασιασμό και την επιβίωσή τους. Στον καρκίνο του μαστού ανάλογα με την έκφραση των ορμονικών υποδοχέων ER, PR και της ογκοπρωτείνης Ηer-2 εφαρμόζεται και ανάλογη στοχευμένη θεραπεία», εξηγεί η δρ Ελένη Γαλάνη, Παθολόγος-Ογκολόγος, Β΄ Ογκολογική Κλινική
Metropolitan Hospital.

Για τη θεραπεία του μεταστατικού ορμονοευαίσθητου καρκίνου του μαστού (ER, PR θετικοί και Her-2 αρνητικοί όγκοι) υπάρχει μια νέα κατηγορία φαρμάκων, οι αναστολείς της κυκλίνης (CDK4/6 inhibitors), οι οποίοι χαρίζουν στις ασθενείς περισσότερα χρόνια ποιοτικής ζωής. Μια ασθενής μπορεί πλέον λαμβάνοντας μια θεραπεία από του στόματος, να αποφύγει για μεγάλο χρονικό διάστημα τη χημειοθεραπεία και να επιστρέψει στη ζωή της χωρίς απώλεια μαλλιών και γενικά με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Τρία νέα φάρμακα αυτής της κατηγορίας είναι διαθέσιμα σήμερα στη χώρα μας.