Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τον κοινωνικό Τουρισμό


Από την Τετάρτη 9 Μαΐου έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της «Διαύγειας» η  απόφαση του υπουργείου Εργασίας για τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας του  ΟΠΕΚΑ και περιλαμβάνει προγράμματα κοινωνικού τουρισμού αλλά και επιδοτούμενων εκδρομών.
Στη σχετική απόφαση περιλαμβάνονται τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για τη φετινή χρονιά, οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις καθώς και τα κριτήρια επιλογής.
Η εκτιμώμενη δαπάνη για τα προγράμματα θα ανέλθει στα 13 εκατ. ευρώ.
Τα προγράμματα περιλαμβάνουν κοινωνικό τουρισμό με εξαήμερες διακοπές, ιαματικό τουρισμό έως και έξι μέρες, παιδικές κατασκηνώσεις έως δεκάξι, τετραήμερες εκδρομές, βιβλία και βοήθημα σε επιδοτούμενες μητέρες.

ΠΑΣ Γιάννινα: Ανανέωσε μέχρι το 2020 ο Μπουκουβάλας


Ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ο Μπουκουβάλας μέχρι το 2020 μετά την ανανέωση που υπέγραψε σήμερα.
Ο Μιχάλης στις δηλώσεις του στο www.pasgiannina.gr  δήλωσε:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που παραμένω στην ομάδα του ΠΑΣ και θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΠΑΕ και την οικογένεια του, τη διοίκηση της ομάδας, τον προπονητή μου κ. Πετράκη και τον Διευθυντή Ποδοσφαιρικού Τμήματος κ. Νιαρχάκο για την εμπιστοσύνη τους, δίνοντας μου τα απαραίτητα για να μπορέσω και εγώ να βοηθήσω με το παιχνίδι μου την ομάδα μας. Εύχομαι η επόμενη χρονιά να μας βρει δυνατούς με υγεία σε όλους και υπόσχομαι ότι μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας και τον κόσμο στο πλευρό μας, ο ΠΑΣ θα έχει μία επιτυχημένη πορεία».  

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις για άδεια άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού


Σύμφωνα με  σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, η τελευταία προθεσμία για την αποστολή των  δικαιολογητικών των υποψηφίων Φαρμακοποιών για τις Εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου  ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας (Αριστοτέλους 17) είναι  η  Δευτέρα 11-06-2018.
Ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων είναι η Δευτέρα 18-06-2018.
Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα:
Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ιωαννίνων
–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26510-87130
Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας
–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26813-63512
Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Θεσπρωτίας
–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26653-60186 & 60184
Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πρέβεζας
 –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26823-62113& 62112
Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δ/νση Γραμματείας ΚΕΣΥ, κ. Ζαχαράκης: 210-8208827,  210-8833459 & 210-8216480
ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 40 ΑΘΗΝΑ)

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής, την Πέμπτη 10 Μαΐου


Εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης - βελτίωσης του Εθνικού οδικού δικτύου της Ηπείρου
Εκτεταμένες παρεμβάσεις για τη συντήρηση- βελτίωση τμημάτων του Εθνικού Οδικού Δικτύου, προγραμματίζει η Περιφέρεια Ηπείρου, για τις οποίες στη σημερινή της συνεδρίαση, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη διάθεση πίστωσης ύψους 1,450 εκ. ευρώ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργασίες στα τμήματα:
• Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας από κόμβο Εγνατίας Οδού έως κόμβο Ιόνιας Οδού
• Ε.Ο. Πρέβεζας - Πάργας
• Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κόνιτσας
• Ε.Ο. Ιωαννίνων- Πρέβεζας
• Ε.Ο. Άρτας- Τρικάλων
• Ε.Ο. από Φιλιππιάδα έως Πρέβεζα
• Ε.Ο. από Γέφυρα Καλογήρου έως Άρτα
• Αποκατάσταση στηθαίων στο εθνικό οδικό δίκτυο
• Εργασίες διαγράμμισης στο εθνικό οδικό δίκτυο.
Για τα δύο πρώτα τμήματα έχουν προϋπολογιστεί από 200.000 ευρώ και για τα υπόλοιπα έργα από 150.000 ευρώ.
Αποκαταστάσεις τμημάτων του επαρχιακού δικτύου
Νέα έργα δρομολογήθηκαν επίσης με τη διάθεση πιστώσεων και την έγκριση δημοπρατήσεων  και για τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου, τα οποία αφορούν:

«Τιμώμενη» και κερδισμένη η Ήπειρος από τη συμμετοχή στην Greek Travel Show


Η Περιφέρεια Ηπείρου, συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής σε στοχευμένες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμμετείχε στην Greek Travel Show, που διοργανώθηκε από την HELEXPO στο Μαρούσι από 4 έως 6 Μαΐου και στην οποία ήταν η «τιμώμενη Περιφέρεια».
 Της Έκθεσης προηγήθηκε (την Τετάρτη 2 Μαΐου) συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους για θέματα τουρισμού.
 Κατά τη διάρκειά της ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Στράτος Ιωάννου,   αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις της Περιφέρειας για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και στο γενικότερο σχεδιασμό προβολής του τουρισμού και των τοπικών προϊόντων της Ηπείρου. Υπογράμμισε επίσης τη βαρύτητα που δίνεται  για προσέλκυση επισκεπτών από το εσωτερικό της χώρας,  με δεδομένο ότι πλέον  όλες σχεδόν οι περιοχές της περιφέρειας μας -μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων-  καθίστανται ελκυστικές και ευκολότερα προσβάσιμες.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την πρώτη ημέρα της έκθεσης από τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού κ. Γιώργο Τζιάλλα και τον Αντιπεριφερειάρχη  Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Στράτο Ιωάννου. Την επόμενη ημέρα, από την  Δ/ντρια Τουρισμού κ. Ιουλία Μαρκούλα έγινε η παρουσίαση του προορισμού "Ήπειρος", που προσέλκυσε το ενδιαφέρον και τα θετικά σχόλια  των επισκεπτών. 

ΕΠΣ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ευχαριστήρια Ανακοίνωση-Σύνθεση νέας Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Βρακάς και η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ευχαριστούν τα σωματεία της Ένωσης για τη μαζική προσέλευσή τους στη Γενική Συνέλευση, τη συμμετοχή τους στις εκλογές και τη στήριξη που έδωσαν στους υποψηφίους.
Η συμμετοχή αυτή δείχνει πως όλα τα σωματεία επιδεικνύουν ενεργό ενδιαφέρον για τη βελτίωση του ερασιτεχνικού μας ποδοσφαίρου και κάνει τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή να ευελπιστεί πως όλοι μαζί, σα μια γροθιά, μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα ένα καλύτερο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Ενημερώνουμε όλα τα μέλη της Ένωσης, πως μετά τις αρχαιρεσίες της 2ας Μαΐου 2018 στις οποίες συμμετείχαν 84 σωματεία και έπειτα από την πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η σύνθεση της νέας Ε.Ε. της Ε.Π.Σ.ΗΠ. είναι η εξής:
Βρακάς Κων/νος               Πρόεδρος
Ευθυμίου Βασίλειος          Α΄ Αντιπρόεδρος
Κιτσάκης Λάζαρος             Β΄ Αντιπρόεδρος
Μπαράτσας Νικόλαος        Γ΄ Αντιπρόεδρος
Δαβής Παναγιώτης             Γενικός Γραμματέας
Γκόλιας Παναγιώτης           Αναπληρωτής Γραμματέας
Λιανός Κων/νος                  Ταμίας
Μιχάλης Στέφανος               Αναπληρωτής Ταμίας
Παππάς Αριστείδης             Μέλος
Τριανταφυλλίδης Σωτήριος  Μέλος
Παπαδόπουλος Κων/νος     Μέλος

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 15 Μαΐου, ώρα 12.30 το μεσημέρι


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 15η Μαΐου 2018, ημέρα Τρίτη & ώρα 12.30 το μεσημέρι για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ Α΄ 87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. «Υποβολή τεχνικού προγράμματος έτους 2018 για έγκριση αυτού και εγγραφή των έργων στον προϋπολογισμό έτους 2018 του κληροδοτήματος «ΑΓ. ΚΟΣΜΑ».
2. Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2018 του Κληροδοτήματος «ΑΓ. ΚΟΣΜΑ».
3. Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2018 του Κληροδοτήματος «ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ».
4. Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2018 του Κληροδοτήματος «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΕΤΣΟΥ».
5. Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2018 του Κληροδοτήματος «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ».
6. Περί έγκρισης έκδοσης και όρων πρόσκλησης χορήγησης υποτροφίας σε πτυχιούχους
νομικών ή πολιτικών επιστημών δημοτών Δελβινακίου από το κληροδότημα «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ» Τ.Κ. Δελβινακίου για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
7. «Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2018 του Κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ».
8. «Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2018 του Κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ».
9. Προέλεγχος έκθεσης 4ου τριμήνου προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων έτους 2017 Δήμου Πωγωνίου.
10. Προέλεγχος έκθεσης 1ου τριμήνου προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων έτους 2018 Δήμου Πωγωνίου.
11. Έγκριση πρακτικού ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης και κατακύρωση αποτελέσματος διαγωνισμού του έργου: «Ανάπλαση – Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων Τ.Κ. Καλπακίου».
12. Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου για σύνταξη γνωμοδότησης σχετικά με αίτηση του κ. Ραμαντζά Σπυρίδωνα για συμβιβασμό επί της από ΑΓ96/19-12-2014 αγωγής του.
13. Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου για σύνταξη γνωμοδότησης σχετικά με αίτηση του κ. Γεωργίου Αναστασίου για συμβιβασμό επί της από ΑΓ97/19-12-2014 αγωγής του.
14. Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου επί της από 20-3-18 ανακοίνωση δίκης με προσεπίκληση σε αναγκαστική παρέμβαση με ενωμένη παρεμπίπτουσα αγωγή.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου για το πρόγραμμα "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ1"


Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου για το πρόγραμμα "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ1" 
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (Τετάρτη 9 Μαϊου 2018)  ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1»

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση δεν ασχολείται και δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης (έλλειψη πόρων, μέσων και προσωπικού).
Δεν αποκεντρώνει νέες αρμοδιότητες με αντίστοιχους πόρους
Δεν απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που κρατούν δέσμια την Αυτοδιοίκηση, αλλά ενισχύει την επιτροπεία του κράτους στους ΟΤΑ.
Δεν κάνει καμία αναφορά στο μικρό, ευέλικτο, επιτελικό κράτος
Έτσι, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση για οποιαδήποτε ουσιαστική μεταρρύθμιση, αν δεν αποδοθούν οι θεσμοθετημένοι και παρακρατημένοι πόροι ή τουλάχιστον αν δεν υπάρξουν αξιόπιστες εγγυήσεις για την απόδοσή τους.
Για αυτό καλούμε την Κυβέρνηση και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ανησυχίες, τις αγωνίες, τις διαμαρτυρίες και κυρίως τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης, ώστε να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο νόμου που θα εξασφαλίσει την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση, αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης.
Ο νέος νόμος θα πρέπει να διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Καλπάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη 41χρονος αλλοδαπός ο οποίος μετέφερε με το αυτοκίνητό του, δύο μη νόμιμους μετανάστες


Συνελήφθη, σήμερα (10-05-2018) μετά τα μεσάνυκτα στο Καλπάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Άνω Πωγωνίου, ένας 41χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά δύο μη νόμιμων μεταναστών.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 41χρονος, διαπιστώθηκε ότι αυτός μετέφερε, προς το εσωτερικό της χώρας, δύο ομοεθνείς του (έναν 40χρονο και μία 32χρονη), οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 41χρονου δράστη, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

Λαψίστα Ιωαννίνων: Σύλληψη 30χρονου αλλοδαπού για διευκόλυνση παράνομης εισόδου δύο αλλοδαπών στο εσωτερικό της Χώρας


Συνελήφθη, χθες (09-05-2018) το απόγευμα στη Λαψίστα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων , ένας 30χρονος υπήκοος Αλβανίας, για διευκόλυνση εισόδου στο εσωτερικό της χώρας δύο αλλοδαπών, μη νόμιμων μεταναστών.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο στο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 30χρονος, όπου κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας δύο ομοεθνείς του, ηλικίας 20 και 46 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για την λαθρομεταφορά.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου


Οι συντάξεις του Ιουνίου θα καταβληθούν στους δικαιούχους συνταξιούχους από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου.
Ειδικότερα:
Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουνίου την Τετάρτη 30 Μαΐου.
Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουνίου την Τετάρτη 30 Μαΐου.
Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουνίου την Παρασκευή 1 Ιουνίου.
O ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουνίου την Παρασκευή 1 Ιουνίου και το ΝΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουνίου την Τετάρτη 30 Μαΐου.
Τα υπόλοιπα ταμεία του υπουργείου Εργασίας θα καταβάλουν τις συντάξεις Ιουνίου 2018 την Τετάρτη 30 Μαΐου.
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιουνίου 2018 θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Μαΐου.
Οι Επικουρικές Συντάξεις (ΕΤΕΑΕΠ) Ιουνίου θα καταβληθούν τη Δευτέρα 4 Ιουνίου.

Και η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης στις εκδηλώσεις εορτασμού των εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού


Στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, στα συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτελινγκ την μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας, όπου βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο, στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, Ημέρα Λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (7/5/2018)  οι εκδηλώσεις εορτασμού των εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού. 
Με το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Ν. 2703/1999 (ΦΕΚ 72/Α/08-04-1999) η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθιερώθηκε ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, κατά του ναζισμού και του φασισμού.
Για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το Έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του ιερού αγώνα και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 του ελληνικού λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής πραγματοποιήθηκαν: 
Γενικός σημαιοστολισμός, από ώρα 8 το πρωί μέχρι και τη δύση του ηλίου της 9ης Μαΐου 2018 . Φωταγώγηση όλων των δημοσίων καταστημάτων, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., O.T.A. και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 9ης Μαΐου 2018, μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης. Ειδικότερα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τελέστηκε στις 10.00 π.μ.: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Γ΄ Σώμα Στρατού), ιερουργούντος εκπροσώπου  του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου. Ακολούθησε στις 11.00 π.μ. στο χώρο των μνημείων Σερβίας, Ρωσίας, Ελλάδος στα Συμμαχικά Νεκροταφεία (Ζέιτενλικ) κατάθεση στεφάνων από
• κ. Γιώργο Φλωρεντή Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ως Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης
• Υποστράτηγο Χρήστο Δρίβα Επιτελάρχη ΝΑΤΟ (NRDC)-GR ως εκπρόσωπο  Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού Αντιστρατήγου Δημητρίου Μπίκου 
• κα Βούλα Πατουλίδου ,Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης
• προξένους Σερβίας, Ρωσίας, Κυπριακής Δημοκρατίας • εκπροσώπους Δημάρχων
• εκπροσώπους των Αστυνομικών Αρχών και του Πυροσβεστικού Σώματος
• εκπροσώπους αντιστασιακών και λοιπών οργανώσεων
• τον αντιπρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Λάζαρο Σεφιχά
• τον ιδρυτή και μαέστρο της ΣΟΝΕ-Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος κ. Ευάγγελο Αραμπατζή
 και στις 11.30 π.μ.: Ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Παρασκευής Πατουλίδου στο χώρο του Ελληνικού Μνημείου.
Στις εκδηλώσεις τιμής συμμετείχαν Ερυθροσταυρίτισσες,  στρατιωτικά αγήματα,  και συγγενείς των θυμάτων πολέμου.
Την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε η ΓΓ ΔΣ ΗΕΘ Αθηνά Μ.Τοτοκώτση η οποία απέθεσε ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο ελληνικό μνημείο ελάχιστο μνημόσυνο για τους πεσόντες στους αγώνες κατά του ναζισμού και του φασισμού, όπως ήταν και ο παππούς της Ιωακείμ που αναπαύεται στο Νεκροταφείο των μαρτύρων και ηρώων της Κορυτσάς.

Ραχιαλγία: Τι είναι και τι κρύβει


Ο όρος ραχιαλγία είναι η σύνθεση των λέξεων ράχη και άλγος. Σημαίνει πόνος στην πλάτη και είναι συνώνυμη του όρου θωρακαλγία, που αφορά στην πλάτη ή ξεκινά από αυτήν.
Η ράχη (πλάτη) έχει σημαντική αντοχή, τόσο στις κακώσεις, όσο και στον πόνο, συγκριτικά με την μέση (οσφυαλγία) και με τον αυχένα (αυχεναλγία). Παρόλα αυτά δεν είναι και τόσο σπάνια.
«Από τους θωρακικούς σπονδύλους ξεκινούν οι 12 πλευρές, που περιβάλλουν τον κορμό μας, θωρακίζοντας το νωτιαίο μυελό και άλλα πολύ σημαντικά όργανα – σπλάχνα, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες», εξηγεί ο Γιώργος Η. Γουδέβενος, φυσικοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Παρότι, λοιπόν, είναι τόσο σοφά περιφραγμένη και δομημένη, όταν αρχίσει να πονάει, ο πόνος είναι δυνατός και μπορεί να αντανακλά και σε διάφορα όργανα, νεύρα και ιστούς, κάνοντας δύσκολη την διάγνωση και τον εντοπισμό της αιτίας του πόνου».
Το συχνότερο ποσοστό εμφάνισης του πόνου είναι συνήθως μηχανικής αιτιολογίας. Δηλαδή, πόνος λόγω της αδυναμίας στήριξης του κορμού, της κύφωσης, πόνος που προέρχεται από καμπτική εργασία, από στρες, από τροχαία ή εργατικά ατυχήματα και άλλες ορθοπαιδικού τύπου αιτίες, όπως κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, που μπορεί να προκαλέσει μεσοπλεύριες νευραλγίες.