Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Προσάραξη Φ/Γ πλοίου στην Πρέβεζα

 


Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας από τον ναυτικό πράκτορα του Φ/Γ πλοίου ''IRMA S'' σημαίας Λιβερίας, με εικοσιένα (21)  αλλοδαπούς μέλη πληρώματος, για προσάραξη του πλοίου σε αβαθή στη θαλάσσια περιοχή πλησίον του διαύλου Πρέβεζας.

Συγκεκριμένα, το ανωτέρω πλοίο προερχόμενο από Αργεντινή και ενώ βρισκόταν στο αγκυροβόλιο, κατά την προσπάθεια εισόδου του στον εν λόγω δίαυλο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του έντονου κυματισμού προσάραξε σε αβαθή.

Άμεσα ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στην περιοχή έσπευσαν περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και το Ρ/Κ ''ΧΡΗΣΤΟΣ XXV'' Ν.Π. 10998, ενώ με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ανατέθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία οι εργασίες αποκόλλησης του.

Από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας απαγορεύτηκε ο απόπλους του ''IRMA S'' μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμων και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση ή εισροή υδάτων.

ΕΟΔΥ: Ογδόντα ένα θάνατοι σήμερα, 1.534 νέα κρούσματα

 


23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ογδόντα ένα νέοι θάνατοι, 1.534 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1.534 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 121.253, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες.

5066 (4.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 34181 (28.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

571 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 166 (29.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 76.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 697 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 81 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3370 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1351 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, ώρα 9:30

 


Την Παρασκευή 11-12-2020 και ώρα 09:30 συνεδριάζει- μέσω τηλεδιάσκεψης – η  Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 28-07-2020 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση της Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας με τη διάστρωση ασφαλτοταπήτων», προϋπολογισμού 350.000,00 € με ΦΠΑ.

2. Συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου τηςΠεριφέρειας Ηπείρου «Επέκταση Ε.Ε.Λ. Νεοχωρίου (3η Γραμμή) με προσθήκη τριτοβάθμιας επεξεργασίας του Δήμου Νικ. Σκουφά» ΠΡΑΞΗ: «Έργα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμών του πρώην Δήμου Αμβρακικού (νυν Δήμου Αρταίων) και Αράχθου (νυν Δήμου Νικ. Σκουφά) της Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 1.130.000,00 € με ΦΠΑ.

3. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή κόμβου οδού Παραμυθιά – Γλυκή προς Σούλι», προϋπολογισμού 355.000,00 € με ΦΠΑ.

4. Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση πρανών και προστασία της επαρχιακής οδού από τυχόν κατολισθήσεις στην περιοχή της Καστανιάς» προϋπολογισμού 120.000,00 € με ΦΠΑ.

5. Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την εκπόνηση της μελέτης της Περιφέρειας Ηπείρου «Γεωτεχνική έρευνα και μελέτη & αρχιτεκτονική και στατική μελέτη για την αποκατάσταση του καθολικού της Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη Βέλλιανης Τ.Κ. Προδρόμου του Δήμου Σουλίου», προϋπολογισμού € 48.361,70 χωρίς ΦΠΑ.

Ανακοίνωση του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στα Ανθρώπινα Δικαιώματα η σημερινή, ωστόσο, η κατάσταση και τα μέτρα διαχείρισης της Πανδημίας Covid-19, μας επέβαλλαν την αναβολή της Ημερίδας που έχει γίνει πλέον παράδοση, της Συνάντησης που το ΚΕΑΔ διοργανώνει με παράγοντες της πολιτικής ζωής, της κοινωνίας των πολιτών και ειδικά των εκπροσώπων των Εθνικών Μειονοτήτων, καθώς και των πολιτιστικό-γλωσσικών μειονοτήτων. Η Συνάντηση προσφέρει τη δυνατότητα περεταίρω ευαισθητοποίησης, για ανάλυση και απολογισμό της κατάστασης στη χώρα έναντι των προχωρημένων πρακτικών στο πεδίο των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μειονοτήτων, αποτελεί ένα βήμα για τη συνεχή υπόμνηση της διάστασης του πολίτη με περισσότερες ελευθερίες και αξιοπρέπεια.

Σεβόμενοι τον περιορισμό της Ημερίδας για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες του Ανθρώπου, επαναλαμβάνουμε εν τούτοις την έκκληση μας, ως πολιτικός φορέας, για το ουσιαστικό έλλειμμα που αθροίζει η πολιτεία και η κοινωνία μας σ’ αυτή την κατεύθυνση. Η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά γνωρίζει και επικίνδυνες  παλινδρομήσεις σε ολοκληρωτισμό και παραβιάσεις των κεκτημένων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η τραγική περίπτωση της αστυνομικής εκτέλεσης του νεαρού συμπολίτη μας, Κλοντιάν Ράσια στα Τίρανα, αποτελεί το πιο εύγλωττο παράδειγμα για το πώς περιφρονείται ακόμη και το βασικό δικαίωμα: το δικαίωμα  στη ζωή. Οι συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομειακά ιδρύματα για την θεραπεία των ασθενών απ’ την Πανδημία του κορονοϊού, επίσης πέραν των άλλων αποτελεί παραβίαση θεμελιακού δικαιώματος του πολίτη. Η οικονομική εξαθλίωση και η φτώχεια, η μαζική απομάκρυνση των νέων απ’ τη χώρα στο τέλος – τέλος είναι έμπρακτη άρνηση του δικαιώματος για πρόσβαση στην ευημερία και την κοινωνική πρόοδο.

Ορίζοντες Ηπείρου: Συνέντευξη τύπου του κ. Σπύρου Ριζόπουλου την Παρασκευή 11 Δεκέμβριου, ώρα 11:00

 


Ο επικεφαλής  των Οριζόντων Ηπείρου κ. Σπύρος Ριζόπουλος θα παραχωρήσει την Παρασκευή 11 Δεκέμβριου, στις 11:00, συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της παράταξης Ναπολέοντος Ζέρβα 2, 1ος όροφος, Ιωάννινα (Τηλέφωνο 26510 39931). 

Rapid tests τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου μέσα από αυτοκίνητα στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) ΕΟΔΥ και την 6 η ΥΠΕ, προγραμμάτισε διαδοχικούς (δωρεάν) ελέγχους ταχείας ανίχνευσης (rapid test) κορωνοϊού, μέσα από αυτοκίνητο στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η έναρξη των ελέγχων θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, από τις 9:00 π.μ. έως τις 2:00 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία απέναντι από το Διοικητήριο της Περιφέρειας και στο ρεύμα με κατεύθυνση προς το Δημαρχείο.

Η λήψη δειγμάτων θα γίνεται εντός των... αυτοκινήτων στα οποία θα επιβαίνουν το πολύ έως δύο άτομα (εκτός αν πρόκειται για μέλη ιδίων οικογενειών) και η ενημέρωση των αρνητικών θα γίνεται μέσω μηνύματος. Επισημαίνεται ότι για τη λήψη δείγματος είναι απαραίτητος ο ΑΜΚΑ και αριθμός κινητού τηλεφώνου.

Για τη μετακίνηση θα πρέπει να αποστέλλεται μήνυμα στο 13033 με τον κωδικό 1 ή να χρησιμοποιείται έγγραφη βεβαίωση επίσης με κωδικό 1 (μετάβαση για ιατρικούς λόγους).

Η ρύθμιση της κυκλοφορίας στο σημείο ελέγχου, θα γίνεται σύμφωνα με τις υποδείξεις του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων.

Συνελήφθη ημεδαπός σε περιοχή των Ιωαννίνων για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών


Κατασχέθηκαν -115,6- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και –17- γραμμάρια φυτικών αποσπασμάτων (κλώνοι) κάνναβης

 Συνελήφθη χθες (9-12-2020) το μεσημέρι σε περιοχή των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών ότι ο ημεδαπός κατέχει και διακινεί ναρκωτικές ουσίες σε χρήστες στην ευρύτερη περιοχή όπου διαμένει, εντοπίστηκε να επιβαίνει σε αυτοκίνητο και στην κατοχή του καθώς και σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 τέσσερις (4) συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους - 115,6- γραμμαρίων,

  πέντε (5) φυτικά αποσπάσματα (κλώνοι) κάνναβης, συνολικού βάρους -17- γραμμαρίων,

 ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και

  πλαστικός τρίφτης.

Ο συλληφθείς με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από την προαναφερόμενη υπηρεσία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Θετική απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς Αμυρά για την αποζημίωση αγροτών από επιδρομές αγριόχοιρων

 

Σύμφωνα με την 989/243048 Απάντηση προς τον βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ στη σχετική Κοινοβουλευτική του Ερώτηση, το υπουργείο σημειώνει «ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου των καταστροφών που προξενούνται σε ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή από τα άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένου και του αγριογούρουνου, σε περιοχές εκτός συνθήκης RAMSAR».

Ο βουλευτής με την παρέμβασή του έχει επισημάνει το μέγεθος των καταστροφών που επιφέρει το φαινόμενο του ανεξέλεγκτου υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων σε αγροτικές καλλιέργειες και σοδειές και την αδυναμία αποζημίωσης των αγροτών παραγωγών από την Πολιτεία (ΕΛ.Γ.Α). 

Ο υφιστάμενος σχεδιασμός των αποζημιώσεων  αφορά κυρίως σε θεομηνίες, αλλά και ζημιές από αρκούδες ή λύκους. Σε ζημιές από αγριογούρουνα καλύπτει μόνο τις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR (υγροβιότοπους), με ανώτερο ύψος ανά αγροτεμάχιο το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε.

Τριάντα ένα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (45.970) έλεγχοι, από τους οποίους οι (5.740) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.349) παραβάσεις και συνελήφθησαν (2) άτομα, ως ακολούθως:

(982) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(268) στην Αττική,

(124) στη Θεσσαλονίκη,

(107) στη Στερεά Ελλάδα,

  (89) στην Κεντρική Μακεδονία,

  (75) στην Κρήτη,

  (66) στη Θεσσαλία,

  (65) στη Δυτική Ελλάδα,

  (43) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (41) στην Πελοπόννησο,

  (31) στην Ήπειρο,

  (26) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (23) στα Ιόνια Νησιά,

  (16) στο Νότιο Αιγαίο και

   (8) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (38.957) ομοειδείς παραβάσεις.

(363) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης κ.λπ. και επιβλήθηκαν (347) πρόστιμα των 300 ευρώ και (16) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(106) στην Αττική,

  (47) στην Κεντρική Μακεδονία,

  (41) στην Κρήτη,

  (29) στη Στερεά Ελλάδα,

  (28) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (19) στη Θεσσαλονίκη,

  (18) στη Θεσσαλία,

  (17) στην Πελοπόννησο,

  (16) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (13) στα Ιόνια Νησιά ,

  (11) στη Δυτική Ελλάδα,

  (11) στη Δυτική Μακεδονία,

   (4) στο Νότιο Αιγαίο και

   (3) στην Ήπειρο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (16.907) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (15.885) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.022) των (150) ευρώ.

(4) παραβάσεις και (2) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων:

στην Αττική, 5.000 ευρώ σε κέντρο αισθητικής,

στην Ήπειρο, 10.000 και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας σε μίνι μάρκετ και 3.000 ευρώ και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας σε super market,

στη Θεσσαλία, 5.000 ευρώ σε καφενείο.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (355) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (359) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πότε θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης

 


Σε αναμονή της έκδοσης της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους του φετινού επιδόματος θέρμανσης, το οποίο θα είναι διευρυμένο σε σχέση με το παρελθόν και συνολικά θα ανέλθει σε 84 εκατ. ευρώ. Εκτός από τους δικαιούχους που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, το φετινό επίδομα θέρμανσης  θα λάβουν και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο, υγραέριο, αλλά και τα νοικοκυριά ορεινών περιοχών που χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή pellet.

 

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για την καταβολή των αιτήσεων του επιδόματος θέρμανσης θα ανοίξει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ενώ τα ποσά του επιδόματος θα ξεκινούν από τα 80 ευρώ και θα φτάνουν έως τα 600-700 ευρώ.

Οι δικαιούχοι, θα λάβουν το επίδομα μέχρι το τέλος του έτους.

Για να γίνει πιο δίκαιη η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών χώρισε τις περιοχές της χώρας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, που επικρατούν σε αυτές (σε 200.000 τετραγωνάκια 750Χ750 μέτρα).

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή η συγχωριανή Μπαλάσκα Π. Βασιλική

 


«Έφυγε»  από την ζωή την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου σε ηλικία 67 ετών, η συγχωριανή Μπαλάσκα Π. Βασιλική.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 11:00 π.μ., από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

 

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

215 χιλ. από το «Πράσινο Ταμείο» για την ανάπλαση της πλατείας και του εμπορικού δρόμου στον οικισμό Ζίτσας

 


Το ποσό των 215 χιλ. ευρώ ενέκρινε το «Πράσινο Ταμείο» για έργα ανάπλασης της πλατείας και του εμπορικού δρόμου στον οικισμό της Ζίτσας. 

Τα έργα που προωθεί ο Δήμος αφορούν στην ανάπλαση του εμπορικού δρόμου της Ζίτσας, που ξεκινά από το κτίριο του πρώην Δημαρχείου έως και το κτίριο του παλαιού Ειρηνοδικείου, έκτασης 1.400τ.μ. περίπου, και περιλαμβάνουν τη δημιουργία πρασίνου και την εφαρμογή λιθόστρωτου παραδοσιακής μορφής.

«Εκμεταλλευόμαστε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υλοποιούμε έργα σε όλους τους οικισμούς του Δήμου. ’Έργα που ως στόχο έχουν να δημιουργήσουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις οι οποίες αλλάζουν τη μορφή των χωριών μας», επισημαίνει ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.

Αναφερόμενος δε συνολικά στα έργα που υλοποιούνται στον οικισμό της Ζίτσας τονίζει: « με το υπό κατασκευή εκθετήριο οινικών προϊόντων που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα  “INTERREG” Ελλάδας-Αλβανίας, στα πλαίσια του έργου “WINCOME”, την κατασκευή καλντεριμιών με πόρους του Δήμου, καθώς και τα έργα ανάπλασης, που δρομολογούνται, αλλάζει οριστικά η μορφή του ξακουστού οικισμού της Ζίτσας».

Όσον αφορά το έργο με τίτλο: «Αισθητική, λειτουργική, περιβαλλοντική αναβάθμιση πεζόδρομων στον οικισμό Ζίτσας»  στόχος είναι η ανάκτηση της παραδοσιακής φυσιογνωμίας του οικισμού της Ζίτσας. Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στη σχετική μελέτη αναμένεται να βελτιώσουν περιβαλλοντικά και αισθητικά την περιοχή, να αναβαθμίσουν  την ποιότητα ζωής των κατοίκων και να καταστίσουν των οικισμό πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr/  

Ανανέωση προσώπου για τις γιορτές: Πώς επιτυγχάνεται;

 


Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Άλλες χρονιές τέτοιες μέρες θα υπήρχε μεγάλη κίνηση στα ιατρεία των πλαστικών χειρουργών, κυρίως από γυναίκες, οι οποίες θα ήθελαν να κάνουν θεραπείες περιποίησης και λάμψης ενόψει ρεβεγιόν…

Φέτος όμως λόγω πανδημίας COVID-19 και περιοριστικών μέτρων αυτές οι γιορτές θα είναι διαφορετικές από άλλες φορές. Το πιο σημαντικό, όμως, συστατικό δεν μπορεί να λείπει και αυτό είναι η αγάπη. Αγάπη στην ψυχή μας, που εκδηλώνεται μέσα από τις ετοιμασίες μας για το γιορτινό τραπέζι με την οικογένειά μας, αλλά και μέσα από τη συμπεριφορά μας στους γύρω μας και στον ίδιο μας τον εαυτό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον εαυτό μας και οφείλουμε να τον φροντίζουμε, καθώς, όταν νιώθουμε καλά μέσα μας, τότε μόνο μπορούμε να ακτινοβολούμε θετική ενέργεια και να την μεταδίδουμε. Και μια επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό αυτές τις μέρες, αλλά και αργότερα, με την άρση των μέτρων καθολικής απαγόρευσης, είναι το δώρο, που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Μια θεραπεία προσώπου ή σώματος, που θα ανανεώσει την εμφάνισή μας και θα βελτιώσει την -πεσμένη λόγω ειδικών συνθηκών- ψυχολογία μας.

Ποιες θεραπείες μπορούμε να επιλέξουμε

Οι πιο διαδεδομένες θεραπείες είναι σίγουρα το μπότοξ και τα fillers, με τη δράση τους να εστιάζει στο «σβήσιμο» των ρυτίδων. Γίνονται με τη χρήση πολύ λεπτής βελόνας, μέσω της οποίας εγχύεται το υλικό στα σημεία, όπου ο ειδικός γιατρός κρίνει ότι χρειάζεται.

«Η διαφορά είναι ότι το μπότοξ ακινητοποιεί τους μύες, που προκαλούν τις ρυτίδες κι έτσι αποκτούμε μία ξεκούραστη όψη. Το υαλουρονικό οξύ ή αλλιώς filler δρα ως «γέμισμα» στις ρυτίδες του προσώπου μας. Μία, ακόμη, σημαντική διαφορά βρίσκεται στα σημεία, στα οποία γίνονται οι ενέσεις», λέει ο κ. Απόστολος Γαϊτάνης, Πλαστικός Χειρουργός, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS (www.agaitanis.gr).