Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Tη Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, το απόγευμα, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου “Ηπειρώτικα τραγούδια με ιστορία”, του Ηπειρώτη συγγραφέα Παύλου Παπανότη, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στην Αθήνα

Το βιβλίο “Ηπειρώτικα τραγούδια με ιστορία”, του Ηπειρώτη συγγραφέα Παύλου Παπανότη, είναι καρπός πολύχρονης έρευνας. 
Το 1972 άρχισε ο συγγραφέας την καταγραφή δημοτικών τραγουδιών που ακούγονταν στο χωριό του, στο Βασιλικό Πωγωνίου. 
Συγχωριανές του, οι οποίες δεν βρίσκονται στη ζωή, τραγούδησαν ή του υπαγόρευσαν στίχους παραλογών, κλέφτικων και ιστορικών τραγουδιών, τραγουδιών της ξενιτιάς και λίγων μοιρολογιών.
Το λαογραφικό υλικό παρέμεινε αναξιοποίητο για τέσσερις δεκαετίες. Στο διάστημα αυτό εξακολούθησε να καταγράφει δημώδη άσματα και άλλων κατηγοριών, όπως του γάμου, της αγάπης, σκωπτικά, γνωμικά, κοινωνικά, λιανοτράγουδα κ.ά.
Για τον εμπλουτισμό της συλλογής στηρίχτηκε σε νεότερες συγχωριανές του. Παράλληλα, αξιοποίησε παλιές ηχογραφήσεις πωγωνήσιων τραγουδιών καθώς και μουσικά ακούσματά του από πανηγύρια και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου ακούγονται αυτοί οι παραδοσιακοί θησαυροί. Τέλος, ορισμένα τραγούδια τα αντέγραψε από ανέκδοτα χειρόγραφα που βρήκε στο χωριό του, από βιβλία Πωγωνήσιων συγγραφέων και από δημοσιεύματα σε παλιά ηπειρώτικα περιοδικά. 

Ο τρόπος παρουσίασης του λαογραφικού υλικού που περιέχεται στις σελίδες του βιβλίου έχει ως εξής:
Αρχικά έγραψε το τραγούδι. Στα περισσότερα κατέγραψε και τα γεμίσματα που ακούγονται κατά τη μουσική τους εκτέλεση. Φρόντισε να επεξηγήσει ιδιωματικές λέξεις και εκφράσεις κάνοντας, όπου είναι απαραίτητο, ετυμολογική ανάλυσή τους. Στόχος του ήταν, αφενός, να γίνει πλήρως κατανοητό το περιεχόμενο των τραγουδιών από τις νεότερες γενιές, οι οποίες αγνοούν πολλές από τις πωγωνήσιες λέξεις, και, αφετέρου, να φανούν ο πλούτος του πωγωνήσιου γλωσσικού ιδιώματος και η διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας.
Λέξεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας επικοινωνία δεν φανταζόμαστε ότι έχουν αρχαιοελληνική προέλευση. Βέβαια, η μορφή κάποιων λέξεων μπορεί να ξενίσει τον αναγνώστη, όπως η έλλειψη του τελικού -ς στα αρσενικά ονόματα (π.χ. Μάρκο αντί Μάρκος).

Επειδή δεν στόχευε να εκδώσει μια συλλογή πωγωνήσιων τραγουδιών, αλλά ένα βιβλίο όπου θα φωτίζονται άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές της ιστορίας του Πωγωνίου, προσπάθησε να καταγράψει το ιστορικό πλαίσιο, δηλαδή τα γεγονότα που αποτέλεσαν αφορμή για τη σύνθεση πωγωνήσιων ή άλλων ηπειρώτικων τραγουδιών (του «Ντελήπαπα», της «Μαργιόλας», της «Βασιλαρχόντισσας» κ.ά.). 

Το υλικό αυτό το συγκέντρωσεμε επίπονη επιτόπια έρευνα σε χωριά του Πωγωνίου και σε γειτονικές με το Πωγώνι περιοχές. Ακόμη, στηρίχτηκε σε πλούσια βιβλιογραφία, την οποία παραθέτω λεπτομερειακά στον βιβλιογραφικό πίνακα και συνοπτικά κατά την ανάλυση του κάθε τραγουδιού.
Επιπλέον, για να φανούν η διαχρονικότητα και η υπερτοπικότητα της λαϊκής παράδοσης, κατέγραψε παραλλαγές πωγωνήσιων τραγουδιών, οι οποίες τραγουδιούνται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο Γιάννης Στέφος κατέθεσε ως αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας για τους βρεφονηπιοκόμους του παιδικού σταθμού του ΠΓΝΙ

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος κατέθεσε ως αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας και το Προεδρείο της Βουλής  επιστολή των βρεφονηπιοκόμων του παιδικού σταθμού του ΠΓΝΙ.

Με την αναφορά ο Γιάννης Στέφος ζητάει από τον Υπουργό υγείας την εφαρμογή του ημερήσιου εξαώρου στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των βρεφονηπιοκόμων ΤΕ που εργάζονται στον παιδικό σταθμό του ΠΓΝΙ. Η επαναφορά του εξαώρου ημερησίως για τον κλάδο των βρεφονηπιοκόμων πραγματοποιήθηκε με τον Ν. 4368/21-2-2016. Διευκρινίζει επίσης πως τα ωράρια των εργαζομένων στον παιδικό σταθμό του ΠΓΝΙ ήταν και συνεχίζουν να είναι κυλιόμενα και καλύπτουν όλο το φάσμα λειτουργίας του από τις 7:00 π.μ. έως τις 16:00 μ.μ., χωρίς να εμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία ούτε κατά τα έτη 1991-2012 όπου και τότε το ωράριο του προσωπικού ήταν 30 ώρες εβδομαδιαίως.

Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων: Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, ώρα 21:00


Παρακάλαμος: Η Α΄ Λυκείου Δολιανών διοργανώνει πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, ώρα 10:30 μ.μ.

Με την παραδοσιακή μυσταγωγία αναβίωσε η απόσταξη τσίπουρου, από τον Ηπειρώτικο Σύνδεσμο Πειραιά, στο οίκημα του, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Με την παραδοσιακή μυσταγωγία, αναβίωσε και φέτος η διαδικασία απόσταξης τσίπουρου στο οίκημα του Ηπειρώτικου Σύνδεσμου Πειραιά, από τα μέλη του, ''τηρώντας μιά συνέχεια αρκετών χρόνων'', όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο  Ηπειρολάτρης Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Λένης.
Η τελετουργία της παρασκευής του τσίπουρου, του παραδοσιακού ηπειρώτικου αλκοολούχου ποτού, συνδέεται άρρηκτα με την ζωή των γεωργών και των ποιμένων της Ηπείρου, που διαβιώνουν στην ύπαιθρο, κάτω από δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Η σημασία του υπήρξε σημαντική και στην κοινωνική ζωή, καθώς αποτέλεσε το αναγκαίο συμπλήρωμα κάθε κοινωνικής εκδήλωσης. Τα δε γλέντια που γινόταν στην Ήπειρο τις περασμένες εποχές, επ΄ ευκαιρία της παρασκευής του τσίπουρου, ήταν τρικούβερτα, διαρκούσαν για πολλές μέρες, καθ΄ όλη την περίοδο απόσταξης που άρχιζε αρχές Οκτωβρίου και στις ορεινές περιοχές ολοκληρωνόταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Στις μέρες μας, το τσίπουρο παρά τον σκληρό ανταγωνισμό των ποτών από το εξωτερικό, παραμένει σταθερή αξία, εξαιτίας του φυσικού τρόπου παρασκευής του, που το απαλλάσσει από τις ανθυγιεινές προσμίξεις. Χάρη στην προσήλωσή των Ηπειρωτών στην παράδοση του τόπου τους, αποτελεί σήμερα, απαραίτητο συνοδευτικό των ορεκτικών στο τραπέζι.
Για τον Ηπειρώτικο Σύνδεσμο Πειραιά, η μυσταγωγία της παρασκευής του τσίπουρου βοηθάει στην διάδοση της παράδοσης και συσπειρώνει τα μέλη του. Τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ή να θυμηθούν τις συνήθειες των γονέων και των παππούδων τους.
Από νωρίς πολλά μέλη και φίλοι του Συνδέσμου ήταν εκεί, στο οίκημα της οδού Φίλωνος 11, στο κέντρο του Πειραιά, για να δουν και να μυηθούν στην παράδοση και στην απόσταξη του τσίπουρου. Και πολλοί νέοι, Ηπειρώτες την καταγωγή, αλλά και άλλοι της περιοχής, χωρίς , κατ' ανάγκη να έχουν Ηπειρώτικη καταγωγή.
Παρούσα και η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελάδος, με τον Έφορο Πολιτισμού Κώστα Μάτσια και το μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνη των Χορωδιών Μαίρη Καραγιώργου.
Και βέβαια μιά τέτοια διαδικασία-μυσταγωγία απόσταξης τσίπουρου, θα ήταν χωρίς περιεχόμενο, αν δεν στηνόταν γλέντι. Και οι παρευρισκόμενοι  κατά το ηπειρώτικο παραδοσιακό τελετουργικό, όπως ξέρουν και κάνουν δηλαδή οι Ηπειρώτες, έστησαν πανηγύρι, γλέντησαν και χόρεψαν ηπειρώτικα και παραδοσιακά και γεύτηκαν εδέσματα και φαγητά της ηπειρώτικης γαστρονομίας. Το τσίπουρο και άλλα ποτά έρευσαν άφθονα, ανεβάζοντας το κέφι και τη διάθεση στα ύψη. Διήρκησε αρκετές ώρες, μέχρι που νύχτωσε.
Θερμά συγχαρητήρια στον Ηπειρώτικο Σύνδεσμο Πειραιά, τον ακάματο Πρόεδρο Δημήτρη Λένη, τα μέλη του Δ.Σ και όσους συνεσέφεραν για να στηθεί αυτή η μυσταγωγία. 
Και του χρόνου.

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ


Συλλήψεις στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για διάφορα αδικήματα, στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων των αστυνομικών υπηρεσιών της Ηπείρου, συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, τέσσερα άτομα για διάφορα αδικήματα.
Συγκεκριμένα συνελήφθησαν:
Χθες το απόγευμα, στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με υπαλλήλους της Εθνικής Επιτροπής Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (Ε.Ε.Τ.Τ.), ένας 38χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί ραδιοσταθμών. Ειδικότερα, ο 38χρονος κατελήφθη στο πάρκο εκπομπής στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων, να έχει προβεί παράνομα στην εγκατάσταση σταθμού εκπομπής και λήψης ραδιοσήματος και κατασκευής κεραίας καθώς και στη χρήση σταθμού εκπομπής ραδιοσήματος, χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή.
Χθες το μεσημέρι, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Ιωαννίνων, ένας 46χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κέρκυρας, ποινής φυλάκισης τεσσάρων ετών και χρηματικής ποινής (5.000) ευρώ, για παράνομη διακίνηση μεταναστών.
Χθες το απόγευμα, στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, ένας 39χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία συσκευασία με λαθραίο καπνό, βάρους (1.390) ευρώ. Επιπρόσθετα, ο 39χρονος αλλοδαπός είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα μας ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.
Χθες το απόγευμα, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, μία 56χρονη ημεδαπή, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Πταισματοδικείου Ιωαννίνων, για παραβάσεις υγειονομικών διατάξεων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις κατά τόπο αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Οπτικές ίνες για γρήγορο internet και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές

Επένδυση ύψους 113 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. και υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων - Σε 2.247 απομακρυσμένες περιοχές, εξυπηρετώντας περισσότερους από 320.000 κατοίκους και επιχειρήσεις - Έναρξη διάθεσης υπηρεσιών νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα - Πλήρης  ολοκλήρωση έργου το 1ο εξάμηνο του 2017
Την εμπορική διάθεση γρήγορου Internet και ευρυζωνικών υπηρεσιών σε 2.247 απομακρυσμένες περιοχές, που εξυπηρετούν περισσότερους από 320.000 κατοίκους, ξεκινά ο Όμιλος ΟΤΕ, στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband που σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και υλοποιείται μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.. Εντός Δεκεμβρίου πάνω από 250 οικισμοί θα έχουν, νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, πρόσβαση σε συνδέσεις VDSL και ταχύτητες έως 50Mbps. Το έργο προχωράει με γοργούς ρυθμούς έχοντας φτάσει ήδη το 90% της ολοκλήρωσης της κατασκευής του. Οι νέες ταχύτητες internet θα ενεργοποιούνται σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές που περιλαμβάνονται στο έργο, με στόχο να είναι διαθέσιμες στο σύνολο των 2.247 οικισμών το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Οι κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται να κάνουν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις κατηγορίες φορολογουμένων που σε πρώτη φάση εξαιρούνται από το χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα.
Εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών:
Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών
Οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή
Οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας
Όσοι μένουν σε ψυχιατρικό κατάστημα και
οι φυλακισμένοι.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι εξαιρούμενες δαπάνες, οι κατηγορίες των φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, καθώς και τα επιπλέον κίνητρα για φορολογούμενους οι οποίοι υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά ελάχιστης δαπάνης.
Σημειώνεται ότι στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών ήταν αρχικά η εξαίρεση και άλλων κατηγοριών πολιτών, ωστόσο αυτό ενδεχομένως να γίνει με απόφαση που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νόμου.
Από τα μέτρα αυτά αναμένεται να εξαιρεθούν ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών, αλλά και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και σε χωριά κάτω των 3.000 κατοίκων όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης internet.

Στην εκπομπή “Ελλάδα στην καρδιά μας”, που απευθύνεται στους Έλληνες της διασποράς, μίλησε ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής, για την απόδημία, τη Πανηπειρωτική και την ''Πίτα του Ηπειρώτη 2017''.

Η εκπομπή “Ελλάδα στην καρδιά μας”,(Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016) με θέματα το Δημιουργικό Κέντρο Δράματος και Τεχνών της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.
Τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Katerina Poutachidou, Υπεύθυνη του Δημιουργικού Κέντρου Δράματος και Τεχνών, που μας μίλησε για την παιδική θεατρική παράσταση “Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά”, την οποία σκηνοθέτησε και επιμελήθηκε η ίδια και για το πως βοηθάει το παιδικό θέατρο στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία. Νιώθω πραγματικά υπερήφανος που γνώρισα την Κατερίνα στην Μελβούρνη, είδα το αξιόλογο έργο που κάνει με τα παιδιά, όπως και άλλοι Έλληνες εκεί και θεωρώ ότι είναι άξια πολλών συγχαρητηρίων!
Καλεσμένος στο studio ο κ. Κωνσταντίνος Κονής, Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, μας μιλά για την επερχόμενη μεγάλη εκδήλωση της Συνομοσπονδίας την “Πίτα του Ηπειρώτη 2017”, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου 2017, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και για τις άλλες δράσεις που έχουν προγραμματίσει, πάντα με στόχο την τουριστική ανάπτυξη και την προβολή των προϊόντων της Ηπείρου.

Η  εκπομπή  “Ελλάδα στην καρδιά μας” προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 22:00 μ.μ., μέσω του “web TV-live” στο http://www.star.gr/webtv/  και ανοίγει ένα παράθυρο από την χώρα μας προς το εξωτερικό, καθώς παραμένει ελκυστική η δυνατότητα μιας επίσκεψης για διακοπές στην Ελλάδα. Αλλά και για την προβολή αξιόλογων εγχώριων επιχειρηματικών προσπαθειών, που βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση στο εξωτερικό και ίσως ακόμη δεν είναι τόσο γνωστές εντός των συνόρων. 
Την διαδικτυακή εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος ιδιαίτερα γνωστός στην  ομογένεια, Μπάμπης Πετράκης.

ΔΕΗ: Έως τα τέλη Δεκεμβρίου η ρύθμιση οφειλών σε 36 δόσεις

Το πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών σε 36 δόσεις, που λήγει στις 31/12/2016, υπενθυμίζει στους πελάτες της η ΔΕΗ, σημειώνοντας πως λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης παρατάθηκε τρεις φορές.
Η εταιρεία καλεί όσους έχουν οφειλές να τις ρυθμίσουν έγκαιρα μέχρι το τέλος του έτους.
Προς αποφυγή της όποιας ταλαιπωρίας, συνιστά παράλληλα στους ενδιαφερόμενους την έγκαιρη προσέλευσή τους στα καταστήματα της ΔΕΗ τις τελευταίες ημέρες εκπνοής της προθεσμίας.

Παράλληλα, ευχαριστεί τις εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της που ήδη ανταποκρίθηκαν και έσπευσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.