Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

5η Ημερίδα για την Κυστική Ίνωση, το Σάββατο 9 Μαρτίου, Αθήνα

 


Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Golden Age η 5η Ημερίδα Κυστικής Ίνωσης που απευθύνεται σε επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας. Η Ημερίδα διοργανώνεται από το Τμήμα Κυστικής Ίνωσης του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» και θα συμμετάσχουν ομιλητές από διάφορες κλινικές και πανεπιστημιακές σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η Κυστική Ίνωση είναι νόσος γενετική και πολυσυστηματική, που προσβάλλει πολλά όργανα του ανθρώπου, ιδίως τους πνεύμονες και το πάγκρεας. Η νόσος μεταδίδεται κληρονομικά, με γονίδιο που κληρονομούν οι ασθενείς και από τους δυο γονείς τους οι οποίοι είναι φορείς κυστικής ίνωσης. Ο αριθμός των φορέων στην Ελλάδα, υπολογίζεται σε περίπου 500.000 άτομα.

Λόγω της μετάλλαξης του γονιδίου που ρυθμίζει την αγωγιμότητα στα κανάλια των ιόντων χλωρίου, οι εκκρίσεις των ασθενών είναι εξαιρετικά παχύρρευστες και ο ιδρώτας τους αλμυρός. Οι ασθενείς λόγω των παχύρρευστων εκκρίσεων που συσσωρεύονται στους πνεύμονες, εμφανίζουν συχνές και σοβαρές λοιμώξεις που οδηγούν στην ανάπτυξη βρογχεκτασιών και σε αναπνευστική ανεπάρκεια σε νεαρή ηλικία. Επίσης, οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν, ήδη από τη γέννησή τους, παγκρεατική ανεπάρκεια και είναι αναγκασμένοι καθημερινά να λαμβάνουν παγκρεατικά ένζυμα πριν από κάθε γεύμα. Η πάθηση ορισμένες φορές προσβάλλει και άλλα όργανα όπως το ήπαρ, τους παραρρίνιους κόλπους, τα οστά και τις αρθρώσεις. Τα τελευταία χρόνια, έχουν βρεθεί φάρμακα που στοχεύουν στο αίτιο της νόσου με πολύ καλά αποτελέσματα στην κλινική πορεία των ασθενών.

Καλπάκι Πωγωνίου: Εγκαίνια έκθεσης χαρτοπλεκτικής της κας Δάφνης Παπαβασιλείου, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, ώρα 19:00

 

Εγκαίνια έκθεσης χαρτοπλεκτικής της κας Δάφνης Παπαβασιλείου, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του  Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου.

Μαζαράκι Πωγωνίου: Άναμμα της «Τζαμάλας», την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, στον προαύλιο χώρο του σχολείου

 


Ο Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μαζαρακίου σας προσκαλεί να γιορτάσουμε μαζί την Κυριακή των αποκριών στον προαύλιο χώρο του σχολείου του χωριού μας!

Η φωτιά μας θα ανάψει και φέτος!

Παραδοσιακά όπως επιμένουμε, με φασολάδα στο καζάνι, σουβλάκια, λαγάνες και ποτά αλλά κυρίως την καλή μας διάθεση να ανταμώνουμε και να γλεντάμε, μαζί.

ΑΑΔΕ: 380.000 αποστολές email για τη διασύνδεση των POS με ταμειακές

 


Η ΑΑΔΕ έστειλε πάνω από 380.000 ενημερωτικά emails σε επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και αναβαθμισμένα τα POS τους.

Τα μηνύματα αυτά της ΑΑΔΕ καλούν τις επιχειρήσεις να έρθουν άμεσα σε επικοινωνία με τον τεχνικό εγκατάστασης και να διασυνδέσουν τα POS με τις ταμειακές.

Υπενθυμίζεται πως προκειμένου το μεγάλο αυτό έργο της διασύνδεσης να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δόθηκε παράταση 1 μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών προκειμένου να ολοκληρώσουν την διαδικασία.

Σημειώνεται πως η παράταση αυτή μπορεί να επεκταθεί για έναν επιπλέον μήνα, δηλαδή μέχρι την 30η Απριλίου 2024:

Από τις 13 Μαρτίου το «Καλάθι της Σαρακοστής»

 


Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής» από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και την Κυριακή 4 Μαΐου.

Το «Καλάθι της Σαρακοστής» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που είναι ήδη σε ισχύ, καθώς προστίθενται τρεις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιμές.

Στο «Καλάθι της Σαρακοστής» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

-Χαλβάς

-Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.)

-Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη)

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Περιφερειακής της Επιτροπής

 


Η πολύχρονη προσπάθεια της Περιφέρειας Ηπείρου, αρχικά για την απόκτηση της χρήσης του πρώην στρατοπέδου του Αγίου Ανδρέα από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια για την έκδοση των απαραίτητων αδειών και κυρίως των γνωμοδοτήσεων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ολοκληρώθηκε με επιστέγασμα τη σημερινή απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής να εγκρίνει τη δημοπράτηση του έργου κατασκευής Διοικητηρίου της Π.Ε. Πρέβεζας, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε € 2.364.160,39.

«Είναι ένα έργο που ταλαιπώρησε πολύ την Π.Ε. Πρέβεζας, ένα έργο που πέρασε από 40 κύματα», ανέφερε- ανάμεσα στα άλλα- ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εξηγώντας ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν στην έγκριση των μελετών που έπρεπε να δοθούν από το Κ.Α.Σ.. Πρόσθεσε επίσης ότι η Περιφέρεια Ηπείρου διέθεσε περισσότερες από 200.000 ευρώ προκειμένου να απομακρυνθεί ο αμίαντος από τα κτίρια του πρώην στρατοπέδου.

Ιωάννινα: Σε εξέλιξη η αποκατάσταση του οδοστρώματος σε οδούς της Δροσιάς και των Καρδαμιτσίων

 


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος (λακκούβες) επί των οδών Πετροπουλάκη, Καπετάν Χασιώτη, Φίλιππα Γιώτη, Παπαθωμά Μέκαλη και Οδυσσέα Ελύτη από το δήμο Ιωαννιτών.

Προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες υπάρχει πρόβλεψη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για πεζούς και οχήματα.

Η παρέμβαση αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς η κατάσταση του οδοστρώματος ήταν πολύ άσχημη και επικίνδυνη για οχήματα και πεζούς.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις σχεδιάζονται και για άλλες οδούς όπου υπάρχουν ανάλογες ανάγκες, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες του εργοταξίου.

ΠΗΓΗ: https://ioannina.gr/

Γ.Α.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΕΝΩΣΗ»: Ενημέρωση προς συνταξιούχους αγρότες που εργάζονται

 


Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό στους αγρότες οι οποίοι είναι συνταξιούχοι ότι από 01/01/2024 σύμφωνα με το άρθρο 114 του Ν.5078/2023 θα πρέπει να δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ η οποία άνοιξε την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, την απασχόλησή τους ανεξάρτητα από το αν πρέπει να καταβάλουν γι’ αυτή εισφορές  ή τον ειδικό φόρο υπέρ ΕΦΚΑ.

Η υποχρέωση συμπεριλαμβάνει όσους είναι ήδη συνταξιούχοι αλλά και αυτούς οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση  συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς διατηρούνται οι απαλλαγές οι οποίες ισχύουν  μέχρι σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουν να εξαιρούνται από την πληρωμή τόσο των ασφαλιστικών εισφορών όσο και του ειδικού πόρου υπέρ ΕΦΚΑ οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ που συνεχίζουν να ασκούν αγροτική δραστηριότητα.

Ομοίως εξαιρούνται και οι συνταξιούχοι άλλων ταμείων οι οποίοι ασκούν αγροτική δραστηριότητα από την οποία αποκτούν εισόδημα μέχρι 10.000 €.

Η υποχρέωση δήλωσης ισχύει για όλους όσους λαμβάνουν σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος είτε γήρατος, είτε αναπηρίας, ενώ δεν ισχύει για συνταξιούχους λόγω θανάτου (χηρείας).

Επίσης όσοι έχουν δηλώσει την έναρξη της απασχόλησής τους με άλλον τρόπο π.χ. με χειρόγραφη αίτηση στα τοπικά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, θα πρέπει να επαναλάβουν την σχετική δήλωση ψηφιακών στην πλατφόρμα.

Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου

 


Χιονοπτώσεις εκδηλώνονται από αργά το απόγευμα της Δευτέρας  στα ορεινά της Κόνιτσας, του Ζαγορίου, του Μετσόβου και των Τζουμέρκων

Στην υπόλοιπη  Ήπειρο εκδηλώνονται βροχοπτώσεις, κατά τόπους έντονες.

Μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου έχουν κινηθεί στο οδικό δίκτυο για τον αποχιονισμό και για την αντιμετώπιση προβλημάτων καταπτώσεων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 5 Μαρτίου

 


Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Παχυσαρκία: Μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά η «μάστιγα» της εποχής;

 


4 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

 

Η 4η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κοινού κατά της Παχυσαρκίας. Στόχος είναι να γίνουν σαφείς οι σοβαρές επιπτώσεις της νόσου στην υγεία και να προβληθούν οι πολυάριθμες πια διαθέσιμες επιλογές αντιμετώπισης. Υπολογίζεται πως 1 δισεκατομμύριο περίπου άνθρωποι σήμερα είναι παχύσαρκοι και δυστυχώς εκτιμάται ότι τα άτομα με παχυσαρκία θα διπλασιαστούν στην επόμενη δεκαετία.

Τι είναι η παχυσαρκία;

Ως παχυσαρκία ορίζεται η αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα λόγω μακρόχρονης απώλειας της ενεργειακής ισορροπία. «Αν και η εμφάνιση της παχυσαρκίας οφείλεται σε συνδυασμό περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων, είναι συχνή σε άτομα με ψυχογενή διατροφική συμπεριφορά και λανθασμένα κοινωνικά πρότυπα» αναφέρει ο κ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Γ' Χειρουργικής Κλινικής / Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος, Παχυσαρκίας και Διαβήτη Metropolitan General,  Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Παχυσαρκίας (Ε.Χ.Ε.Π.) και συνεχίζει: 

«Η παχυσαρκία θεωρείται πλέον αυτόνομη νόσος και λόγω της αυξημένης συχνότητάς της, έχει αποκτήσει επιδημικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, συνδέεται στενά με την εμφάνιση πολυάριθμων κλινικά σοβαρών λοιπών παθήσεων».