Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Γιάννενα: Κλιμακώνουν το αγώνα τους οι αγρότες με συγκέντρωση τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στον ΟΠΕΚΕΠΕ

 


Επιβολή διοικητικών προστίμων λόγω μη τήρησης μέτρων πυρασφάλειας σε Θεσπρωτία

 


Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 500€, σήμερα 09 Φεβρουαρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Ηγουμενίτσας, σε ημεδαπό, ο οποίος δεν διέθετε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα μετά από καύση σε υπολείμματα καλλιεργειών, στις 08 Φεβρουαρίου 2024, στην Τ.Κ. Νέας Σελεύκειας Θεσπρωτίας.

«Οδηγός» της ΠΟΜΙΔΑ για την έκπτωση του 10% από τον ΕΝΦΙΑ

 


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) μέσα από έναν αναλυτικό οδηγό ερωτήσεων- απαντήσεων επιχειρεί να ρίξει «φως» στα «ψιλά γράμματα» της υπουργικής απόφασης για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, για ασφαλισμένα ακίνητα έναντι φυσικών καταστροφών.

Οι διευκρινίσεις αφορούν κυρίως τα εμπόδια για βοηθητικούς χώρους, συνιδιοκτησίες και πολυκατοικίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προθεσμία έως τις 22 Φεβρουαρίου για να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να ελέγξουν ή να τροποποιήσουν στα στοιχεία των ακινήτων που είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών.

ΕΦΚΑ: Εκκαθαρίστηκαν 780.000 συντάξεις σε 28 μήνες

 


Την εκκαθάριση 780.000 συντάξεων σε διάστημα 28 μηνών, πέτυχαν το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και οι λειτουργοί του ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα. 

Από τις 38.000 που εκκρεμούσαν νωρίτερα, σήμερα οι συντάξεις που απομένουν να εκκαθαριστούν είναι λιγότερες από 24.000, όπως επισήμανε η αρμόδια υπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), επί της οδού Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.

Η υπουργός, συνοδευόμενη από τον διοικητή του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), Αλέξανδρο Βαρβέρη, πραγματοποίησαν από το πρωί επισκέψεις στην τοπική αυτοδιοίκηση e-ΕΦΚΑ, στο ΠΕΚΑ – ΚΕΑΟ, και στο ΚΕΠΑ.

 «Από το καλοκαίρι, οπότε οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ήταν 35.000, τώρα έχουμε σπάσει το φράγμα των 24.000 και μάλιστα το τμήμα στην Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης έχει πλέον πιάσει και το προσυνταξιοδοτικό, έτσι ώστε οι συντάξεις να μπορούν να βγαίνουν ακόμη πιο γρήγορα και αποτελεσματικά» πρόσθεσε.

Η Θηροφυλακή βεβαίωσε παραβάσεις και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα ενώ σε μία περίπτωση ένα άτομο οδηγήθηκε στο αυτόφωρο

 


Συγκεκριμένα, κατά τη διενέργεια περιπολίας και ελέγχου σε ομάδα αλλοδαπών που ασκούσαν θήρα πτερωτών θηραμάτων στην περιοχή «Ξηρόλοφος» του Δήμου Σουλίου εντοπίστηκαν εντός Ι.Χ δύο άτομα – που όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είχαν εκδώσει άδειες θήρας απευθείας στο Δασαρχείο Ιωαννίνων – με «δεμένα» κυνηγετικά όπλα εκτός θήκης, έτοιμα προς χρήση.

Σε βάρος τους βεβαιώθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 400 ευρώ έκαστος, για την παράνομη μεταφορά όπλου, ενώ κατασχέθηκαν οι άδειες θήρας.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, σε νέους ελέγχους της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής εντοπίστηκε ο ένας εκ των δύο προαναφερθέντων να ασκεί παρανόμως, θήρα πτερωτών θηραμάτων, ενώ δεν κατείχε πλέον άδεια θήρας.

Κατ’ εντολήν των Εισαγγελικών αρχών Θεσπρωτίας, ο αλλοδαπός κυνηγός συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο.

Παράταση στην υποβολή συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας μέχρι και τις 31.03.2024

 


Από τα Γραφεία Τύπου των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στο πλαίσιο στήριξης της αγροτικής παραγωγής και διευκόλυνσης των δικαιούχων αγροτών και παραγωγών στην υποβολή των συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρη Θεοχάρη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη με την οποία τροποποιείται παλαιότερη απόφαση που καθορίζει την διαδικασία, τα δικαιολογητικά και τον έλεγχο των προϋποθέσεων για την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος επικερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και τον τύπο και το ελάχιστο περιεχόμενο των συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας.

Πότε θα διαγράφονται οι «αιώνιοι» φοιτητές

 


Στην ΕΡΤ μίλησε σήμερα ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Ιωάννης Ζώρας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά τόσο στο ζήτημα των καταλήψεων, όσο και στους «αιώνιους φοιτητές» και τη διαγραφή τους από τις σχολές.

«Είναι μια κατάληψη, είναι μια παρεμπόδιση του προσωπικού που θέλει να δουλέψει είτε είναι καθηγητές, είτε είναι ερευνητές, είτε είναι φοιτητές», είπε αρχικά και συμπλήρωσε ότι «οι καταλήψεις είναι λίγο αντιαισθητικό και παλαιομοδίτικο μέτρο αντίδρασης. Θα περίμενα από τους αντιδρώντες κάποια πιο φρέσκια και ουσιαστική αντίδραση».

Ο κ. Ζώρας τόνισε ότι σε πολλές σχολές πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως εξετάσεις των φοιτητών που είναι υπό κατάληψη.

Σε ό,τι αφορά τους «αιώνιους» φοιτητές υπογράμμισε ότι τίθεται πάλι από τη νέα χρονιά και από τους παλαιότερους φοιτητές σε ισχύ το ν+2. Αυτό σημαίνει ότι το 2 είναι τα δύο χρόνια επιπλέον, ανάλογα με τον χρόνο φοίτησης.

Το μέτρο θα ισχύσει από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 όταν και θα ξεκινήσει η διαγραφή των παλαιότερων φοιτητών. Πάντως, διευκρίνισε ότι θα εξεταστούν ειδικές περιπτώσεις, όπως εκείνες που αφορούν θέματα υγείας.

Eντατικοί έλεγχοι της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ ΚΟΗ Παραβάσεις και πρόστιμα

 


Συγκεκριμένα σε περιοχές της Θεσπρωτίας, σε ελέγχους κλιμακίων της Θηροφυλακής τις τελευταίες ημέρες βεβαιώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα ενώ σε μία περίπτωση ένα άτομο οδηγήθηκε στο αυτόφωρο με εντολή των αρμόδιων Εισαγγελικών αρχών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διενέργεια περιπολίας και ελέγχου σε ομάδα αλλοδαπών που ασκούσαν θήρα πτερωτών θηραμάτων στην περιοχή «Ξηρόλοφος» του Δήμου Σουλίου εντοπίστηκαν εντός Ι.Χ δύο άτομα – που όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είχαν εκδώσει άδειες θήρας απευθείας στο Δασαρχείο Ιωαννίνων – με «δεμένα» κυνηγετικά όπλα εκτός θήκης, έτοιμα προς χρήση.

Σε βάρος τους βεβαιώθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 400 ευρώ έκαστος, για την παράνομη μεταφορά όπλου, ενώ κατασχέθηκαν οι άδειες θήρας.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, σε νέους ελέγχους της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής εντοπίστηκε ο ένας εκ των δύο προαναφερθέντων να ασκεί παρανόμως, θήρα πτερωτών θηραμάτων, ενώ δεν κατείχε πλέον άδεια θήρας.

Κατ’ εντολήν των Εισαγγελικών αρχών Θεσπρωτίας, ο αλλοδαπός κυνηγός συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο.

Ασκούσαν θήρα μετά τη δύση του ηλίου

Σε δύο άλλες περιπτώσεις, κλιμάκια της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής εντόπισαν και προχώρησαν στην προβλεπόμενη διαδικασία για δυο άτομα που ασκούσαν παράνομη θήρα σε περιοχές των Ιωαννίνων.

Στην Τ.Κ. Παρακαλάμου του Δήμου Πωγωνίου κλιμάκιο της Θηροφυλακής που διενεργούσε περιπολία εντόπισε ένα άτομο να ασκεί παράνομη θήρα (καρτέρι) πτερωτών θηραμάτων, πέραν της μισής ώρας μετά τη δύση του ηλίου. 

Όπως διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο, το άτομο δε διέθετε άδεια θήρας ενώ και το κυνηγετικό όπλο που κατείχε, ανήκε σε έτερο πρόσωπο.

Σε βάρος του επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 500 ευρώ και σχηματίστηκε δικογραφία, όπως επίσης και σε βάρος του κατόχου του κυνηγετικού όπλου για το αδίκημα της παραχώρησης κυνηγετικού όπλου σε άτομο που δε διαθέτει άδεια θήρας. 

Το κυνηγετικό όπλο, οκτώ φυσίγγια καθώς επίσης, μία μπεκάτσα, δύο κότσυφες και μία τσίχλα που είχε θηρεύσει, κατασχέθηκαν.

Στην Τ.Κ Κουρέντων του Δήμου Ζίτσας κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής που διενεργούσε περιπολία εντόπισε ένα άτομο να ασκεί παράνομη θήρα (καρτέρι) πτερωτών θηραμάτων, πέραν της μισής ώρας μετά τη δύση του ηλίου. Σε βάρος του επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 300 ευρώ, ενώ κατασχέθηκε το κυνηγετικό όπλο, η άδεια θήρας και μία μπεκάτσα που είχε θηρεύσει προηγουμένως.

18η αγωνιστική το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνική, εντός η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου-Π.Α.Σ. Μετσόβου 11-02-24/15:30)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

ΓΗΠΕΔΟ    ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

ΩΡΑ: 15:30

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ

Το πρόγραμμα της 18ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ  (15:30)

Π.Α.Σ.ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Σ.ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (15:30)

Π.Α.Ο.ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ  (15:30)

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (16:30)

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (15:30)

Α.Σ. ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (15:30)

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (15:30)  

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ (16:00)   

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

 


Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

18η αγωνιστική το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Αστήρ Αμφιθέας 11-02-24/15:30)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

ΓΗΠΕΔΟ    ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΩΡΑ: 15:30

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ

Το πρόγραμμα της 18ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Π.Α.Σ.ΚΑΣΤΡΟΥ - Α.Ε.ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ (15:30) 

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ - Α.Ο.ΖΩΟΔΟΧΟΣ (15:30)   

Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ – ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ (15:30)

ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ - Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ (17:30)

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024            

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (15:30)

Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ (15:30)

ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ-Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ(15:30)   

Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ  (15:30)

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ (15:30)

ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ (15:30)

Λιθίαση Ουροποιητικού στην Εγκυμοσύνη

 


Η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος εμφανίζεται στο 2-3% του γενικού πληθυσμού, με αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών 3:1. Σε χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο η συχνότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

«Πρόκειται για καλοήθη νόσο με σημαντικές ιατρο-οικονομικές επιπτώσεις για τα συστήματα υγείας των χωρών. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η λιθίαση είναι νόσος που υποτροπιάζει, μιας και το 50% των ασθενών θα επανεμφανίσουν λίθο μέσα στην επόμενη 10ετία, από την αρχική διάγνωση.
Η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωματικής λιθίασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει υπολογιστεί σε 1/200 έως 1/1.500 εγκυμοσύνες. Πρόκειται για ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως η φλεγμονή του ουροποιητικού, η σήψη, ο πρόωρος τοκετός, καταστάσεις που απειλούν τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο», επισημαίνει ο κ. Χρήστος Παπαχρήστου, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Διευθυντής Ουρολογικού Τμήματος ΛΗΤΩ.

Αιτιολογία

Στην εγκυμοσύνη εμφανίζονται διάφορες φυσιολογικές και ανατομικές αλλαγές που αφορούν το ανώτερο ουροποιητικό:
• Από την έκτη εβδομάδα της κύησης αρχίζει φυσιολογική υδρονέφρωση στο 90% των εγκύων
• Αύξηση του μεγέθους της μήτρας