Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Παρακάλαμος: Επισκευή στάσης λεωφορείου

 


Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την επισκευή της στάσης λεωφορείου στην θέση της εκκλησίας του χωριού μας.

Μου το είχαν υποσχεθεί και κράτησαν το λόγο τους.

Εθελοντικά και τους ευχαριστώ πολύ μέσα από την καρδιά μου ο κ. Ντρίκος Αντώνης μαζί με τον γαμπρό του κ. Ηλία Μιχαήλ και τον κ. Ηλία βασίλειο, επισκεύασαν εξ ολοκλήρου την παλαιά στάση.

Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμα τους.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Γιάννενα: Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Συναγωγή

 


Την Συναγωγή επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Εκεί τον ανέμενε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ο οποίος τον ξενάγησε στο χώρο, του παρουσίασε τα ιερά κειμήλια και την ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στις μαρμάρινες πλάκες όπου αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και άφησε το μήνυμά του στο βιβλίο επισκεπτών.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων τον ευχαρίστησε θερμά για την επίσκεψη όπως και για την παρουσία του στην πόλη τις μέρες αυτές.

ΠΗΓΗ: https://www.ioannina.gr/

Σιταριά Πωγωνίου: «Έφυγε» από την ζωή, η συνδημότισσα Αντωνία Ιωαν. Μπράχου

 


«Έφυγε»  από την ζωή σε ηλικία 69 ετών, η συνδημότισσα Αντωνία Ιωαν. Μπράχου.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022  και ώρα 10:00 π.μ. από το Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σιταριάς Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Περιφέρεια Ηπείρου: Δηλώσεις συμμετοχής για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοινώνει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης,  η οποία διοργανώνεται την περίοδο 10-18/9/2022, με δικό της περίπτερο.  Οι  επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να προβάλλουν τα προϊόντα τους κατά τη διάρκεια της έκθεσης, μπορούν  να  δηλώσουν εγγράφως τη συμμετοχή τους το συντομότερο δυνατό μέχρι την  Tρίτη 19-7-2022, στο e-mail: s.fouki@php.gov.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 26510-87151 (κ. Σοφία Φούκη).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Μεγάλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο των ναυτεργατών

 


Τα ανεπίλυτα προβλήματα των ναυτεργατών, οι οποίοι δίνουν καθημερινά αγώνες, μέσα σε πολύ επισφαλείς συνθήκες, αναδεικνύει, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής & Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο πρώην Υπουργός και ανεξάρτητος Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του, ο κ. Κουρουμπλής, δεν καταρτίζονται εγκαίρως, στις αρχές του κάθε έτους, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται επαναλαμβανόμενα κρούσματα κατάχρησης, χωρίς καμία συνέπεια, εφόσον δεν διενεργούνται σοβαροί και συνεχόμενοι έλεγχοι για την τήρησή των ΣΣΕ. Όπως επίσης δεν υπάρχει έλεγχος των εργαζομένων στο ναυτικό επάγγελμα, μέσω ηλεκτρονικών μητρώων, για την αποφυγή της μαύρης εργασίας ούτε κάρτα ωραρίου, ώστε να ελέγχονται οι πραγματικές ώρες εργασίας και ξεκούρασης και να μην καταστρατηγείται το ωράριο.

Αναφερόμενος δε στις συνθήκες διαβίωσης εντός του καραβιού, σημειώνει, πως σε πολλές περιπτώσεις, δεν τηρούνται οι βασικές αρχές υγιεινής και άνεσης, για τους εργαζόμενους.

Ο κ. Κουρουμπλής, στην ίδια ερώτησή του, αναφέρεται στη σύνθεση των ξενοδοχειακών εργαζομένων και στην αναγκαιότητα αύξησής της καθώς με την υπάρχουσα, οι εργαζόμενοι εξαντλούνται με κίνδυνο  ατυχημάτων.

Μαζαράκι Πωγωνίου: «Έφυγε» από την ζωή, o συνδημότης Ευάγγελος Έξαρχος

 


«Έφυγε»  από την ζωή σε ηλικία 93 ετών, o συνδημότης Ευάγγελος Έξαρχος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022  και ώρα 11:00 π.μ. από το Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μαζαρακίου Δήμου Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Παρακάλαμος: Εθελοντική αιμοδοσία στο αγροτικό ιατρείο, την Τρίτη 26 Ιουλίου, από ώρα 9:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ.

 


Η Τοπική Κοινότητα Παρακαλάμου, διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία, την Τρίτη 26 Ιουλίου,  από ώρα 9:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ. στο αγροτικό ιατρείο.

***

Αγαπητοί φίλοι,

Σας περιμένουμε να δώσουμε ένα μήνυμα Αγάπης και Ανθρωπιάς, την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022 στο Ιατρείο του χωριού μας.

Εδώ και 8 χρόνια, με την δημιουργία της εθελοντικής  τράπεζας αίματος του χωριού μας, έχουμε σταθεί δίπλα σε κάθε δύσκολη στιγμή που βρέθηκαν πολλοί συγχωριανοί μας.

Στο μέλλον, θα χρειαστούν και πολλοί άλλοι από εμάς Αίμα.

Έτσι λοιπόν σας παρακαλώ, να δώσουμε δυναμική παρουσία στην αιμοδοσία που διοργανώνουμε και να έχουμε την δυνατότητα να μπορούμε το πολύτιμο αγαθό για την Υγεία μας ΑΙΜΑ να υπάρχει στην τράπεζα αίματος Παρακαλάμου και να βοηθά ΟΛΟΥΣ που θα το έχουν ανάγκη.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Περιφέρεια Ηπείρου: Νέα οδικά έργα βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών στις Π.Ε.


Αποφάσεις για αρκετά νέα οδικά έργα,  έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.  Μεταξύ  αυτών περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση του τμήματος του οδικού άξονα «Εγνατία Οδός- Τύρια- Σιστρούνι Λάκκας Σουλίου» και η κατασκευή κόμβου στην Εθνική Οδό Νεράιδα – Σαγιάδα προς Φιλιάτες. Επίσης δημοπρατήθηκε και μια ακόμη σειρά έργων, τα οποία  αφορούν ανακατασκευές ή και συντηρήσεις του οδικού δικτύου.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των έργων.  Απόρροια αυτής της κατάστασης  είναι και η νομοθετική ρύθμιση που έγινε, βάσει της οποίας οι ανάδοχοι έχουν τη δυνατότητα λήψης εξάμηνης παράτασης, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της αναθέτουσας υπηρεσίας, ή ακόμη και εφόσον κρίνουν ότι είναι ασύμφορη η εκτέλεση ενός έργου να προβούν σε λύση της σύμβασης.

Αναλυτικά οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής:

Κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί των έργων:

·           «Κατασκευή κιβωτίου όμβριων, προστατευτικές εργασίες και ασφαλτόστρωση τμήματος οδού πρόσβασης προς Μπεστιά» (Σύνδεση Εγνατίας Οδού με Λάκκα Σουλίου), προϋπολογισμού 1.186.000  €. Ανάδοχος: Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.

·           «Αποκατάσταση βατότητας οδού σύνδεσης Ε.Ο, Ιωαννίνων – Κοζάνης με Λαγκάδα Κόνιτσας», προϋπολογισμού € 190.000. Ανάδοχος: Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.

·         Βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων- Τρικάλων, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Οριστικός ανάδοχος: ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΤΕ. 

Ανακηρύχθηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι των έργων:

Συμμετοχές της Περιφέρειας Ηπείρου σε τουριστικές εκθέσεις στο β΄ εξάμηνο του 2022

 


Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης και οργανωμένης προσπάθειας   για στοχευμένη προβολή του προορισμού «Ήπειρος», η Περιφέρεια Ηπείρου, εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, προτίθεται να συμμετέχει, με φυσική παρουσία,  στις παρακάτω  εκθέσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022:

1.Έκθεση Tour Natur (μαζί με την Caravan – Salon) στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, το διάστημα 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου του 2022 με δικό της Περίπτερο. Η Περιφέρεια Ηπείρου μετρά σε αυτή αρκετές συμμετοχές και στην περυσινή διοργάνωση ήταν  ο μοναδικός ελληνικός φορέας που συμμετείχε με δικό της Περίπτερο. Πρόκειται για διεθνή έκθεση εναλλακτικού τουρισμού που συνδυάζεται με την μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και τροχόσπιτα.

2. Έκθεση IFTM (International French Market) στο Παρίσι το διάστημα 20 έως 22 Σεπτεμβρίου  2022. Είναι η πρώτη συμμετοχή της Ηπείρου και θα πραγματοποιηθεί σε δικό της Περίπτερο μέσω του έργου «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου».

3. Έκθεση W.T.M. (World Travel Market) στο Λονδίνο το διάστημα 7-9 Νοεμβρίου 2022 σε περίπτερο του ΕΟΤ, για μια ακόμη χρονιά για την Ήπειρο.  Η συμμετοχή θα γίνει μέσω του έργου «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου».

Συνεχίζονται οι συλλήψεις για καλλιέργεια ναρκωτικών στην Άρτα

 


Συνελήφθη ημεδαπός που καλλιεργούσε (19) δενδρύλλια κάνναβης

 

Τρίτο άτομο που συλλαμβάνεται μέσα σε μία εβδομάδα από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας στο πλαίσιο συνεχιζόμενων δράσεων για την πάταξη της καλλιέργειας ναρκωτικών, ύστερα από τις συλλήψεις αλλοδαπού (σχετικό το από 06-07-2022 Δελτίο Τύπου της υπηρεσίας μας) και ημεδαπού (σχετικό το από 08-07-2022 Δελτίο Τύπου της υπηρεσίας μας).

Ειδικότερα, πρόκειται για ημεδαπό, ο οποίος συνελήφθη χθες (12-07-2022) το μεσημέρι στην πόλη της Άρτας και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών.

Πιο αναλυτικά, έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του κατηγορούμενου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε μπαλκόνι και στην ταράτσα, -19- δενδρύλλια κάνναβης ύψους από 30 εκατοστά έως 1,70 μέτρα, καθώς και -12- ναρκωτικά δισκία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Διευκρινήσεις για την υπ. αριθμ. 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα: «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών»

 


Με την Υπουργική Απόφαση αριθμ. 17647 οικ. Φ.700.20/2022, ΦΕΚ 1301/Β/18-3-2022, έγινε η έγκριση της υπ’ αρ. 20/2022 Πυροσβεστικής Διάταξης με θέμα: «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών».

Σύμφωνα την πυροσβεστική διάταξη, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, υποχρεούνται, μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει:

Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50 μ.) και το 50% της κόμης τους.

Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.

Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Αυτεπάγγελτος καθαρισμός

Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω υποχρεώσεων, οι υπόχρεοι καλούνται από τον οικείο δήμο, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση σχετικής πρόσκλησης, στην οποία αναφέρεται κατ’ ελάχιστον ο χωρικός προσδιορισμός του οικοπέδου ή άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο εντοπισμό του, να προβούν στις εργασίες καθαρισμού των προαναφερθέντων χώρων. Η κοινοποίηση της πρόσκλησης γίνεται στην ταχυδρομική ή ηλεκτρονική διεύθυνση του υπόχρεου ή τυχόν αντικλήτου του, επί αποδείξει.

Βροντισμένη Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι (Αγίας Παρασκευής), την Τρίτη 26 Ιουλίου

 


Παραδοσιακό πανηγύρι (Αγίας Παρασκευής) με το συγκρότημα του Νίκου Τάσση, την Τρίτη 26 Ιουλίου, στη Βροντισμένη Πωγωνίου.

Κόνιτσα: Ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν και μνήμην του Άγιου Παΐσιου

 


Με τον προσήκοντα σεβασμό και ιδιαίτερη τιμή πραγματοποιήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, από την Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και το Δήμο Κόνιτσας  οι τριήμερες εκδηλώσεις (10-12 Ιουλίου 2022) προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου στην Κόνιτσα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022 με επίσκεψη και ξενάγηση στην πατρική οικία του Αγίου Παϊσίου και παράκληση στο εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα. 

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022 τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Στομίου, όπου μόνασε ο Άγιος και το απόγευμα της ίδιας μέρας Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθερίου Οικονόμου, ιερουργούντων των Μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης Αθανασίου, Καστορίας Καλλινίκου και Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα, καθώς και λιτάνευση της εικόνας του Αγίου από τον Ναό ως την πατρική οικία του Αγίου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022 με πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Κοσμά, παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεωργίου Αμυρά.

Ξεκινούν την Τετάρτη 13 Ιουλίου οι αιτήσεις για 25.000 δικαιούχους του «Κοινωνικός τουρισμός 2022»

 


Ξεκινάει την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022, στις 08:00, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που απευθύνεται αποκλειστικά σε συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες (τέως ΟΑΕΕ).

Το πρόγραμμα αφορά σε 25.000 επιταγές και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΥΠΑ, με το νέο πρόγραμμα ενισχύεται περαιτέρω ο εσωτερικός τουρισμός και προστίθεται μία ακόμη κατηγορία δικαιούχων στα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής της ΔΥΠΑ.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ-τέως ΟΑΕΕ που έχουν καταβάλει την αντίστοιχη εισφορά, ύψους 1 ευρώ, για τη συγκεκριμένη παροχή κατά τον μήνα Ιούνιο 2022 (παρ. 5 του άρθρ. 69 του ν. 3863/2010).

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata-koinonikou-tourismou-gia-suntaxioukhous-eephka-proen-oaee

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική/Εργασία και ασφάλιση/Αποζημιώσεις και παροχές/Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους e-ΕΦΚΑ (τέως ΟΑΕΕ).

Τέλη Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το fuel pass 2

 


Τέλη Ιουλίου, αναμένονται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το fuel pass 2.

Οι αιτήσεις θα τρέξουν όπως και το fuel pass 1 με βάση το ΑΦΜ του δικαιούχοι. Εφόσον ολοκληρωθεί η αίτηση, οι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα το πολύ σε τρεις εργάσιμες ημέρες.

Tο Fuel Pass 2, το νέο επίδομα βενζίνης αναμένεται να ανοίξει τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και θα αφορά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Στο fuel pass 2, σε σύγκριση με το fuel pass 1 είναι ότι πλέον, η άυλη κάρτα «επιδοτείται» με 15 ευρώ και όχι με 5 ευρώ όπως στην πρώτη πληρωμή. Μάλιστα, είχε παρατηρηθεί στον fuel pass 1 για το επίδομα βενζίνης, οι δικαιούχοι να προτιμούν πίστωση των χρημάτων κατευθείαν στον λογαριασμό και όχι τη λύση της άυλης κάρτας που θα τους «έδινε» έξτρα 5 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να επιλέξουν να εκδώσουν ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων και να εξαργυρώσουν το ποσό στα πρατήρια, είτε να λάβουν την ενίσχυση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Επίτιμος δημότης Ιωαννίνων ο Οικουμενικός Πατριάρχης

 


Σε μία λαμπρή εκδήλωση, παρουσία όλων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ιωαννίνων.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη καλωσόρισε και επίσημα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ κάνοντας εκτενή αναφορά στο πολυσχιδές έργο του και στον κομβικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στην εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ενώ παραβρέθηκαν οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Επίσης παραβρέθηκαν βουλευτές του Νομού, ο Περιφερειάρχης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου και εκπρόσωποι όλων των τοπικών αρχών.

«Έρχεστε σεις ο Πατριάρχης του Γένους των Ρωμιών στον τόπο μας και μας κάνετε την ύψιστη τιμή να δέχεστε να γίνετε και να λέγεστε συμπολίτης μας. Βέβαια έτσι είναι η υγιής διαδρομή των πραγμάτων, αφού μονάχα ο μεγάλος μπορεί να γίνει μικρός! Σε μας τους μικρούς όμως η αφορμή πρέπει να γίνει έναρξη να απαιτήσουμε εσωτερική, αλλά και εκπεφρασμένη απάντηση ο καθένας μας προσωπικά, και όλοι μαζί ως κοινωνία, στο πώς νοηματοδοτούμε την λέξη «Πατριάρχης».

Μέσα σε ένα κόσμο διαρθρωμένο σπονδυλωτά, οι διοικητικές αρμοδιότητες φαντάζουν πολλές φορές ως το κυρίως θέμα, ενώ δεν είναι πάρα θεσμική εξυπηρέτηση. Την ποιότητα του οποιουδήποτε την αναδεικνύει η “πίεση” της αρχής την οποία ανέλαβε, γιατί κατά την αρχαία παροιμία «ρχή νδρα δείκνυσι».

Πολιτιστικός Σύλλογος Καλπακίου: Παραδοσιακό Πανηγύρι 25 & 26 Ιουλίου (Αγίας Παρασκευής) στο Καλπάκι

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλπακίου διοργανώνει παραδοσιακό πανηγύρι με την κομπανία του Βέρδη, στις 25 & 26 Ιουλίου (Αγίας Παρασκευής) στο Καλπάκι.

Ρουψιά Πωγωνίου: Θρησκευτικό πανηγύρι (Αγίας Παρασκευής) την Τρίτη 26 Ιουλίου, ώρα 22:00

 

Θρησκευτικό πανηγύρι (Αγίας Παρασκευής) την Τρίτη 26 Ιουλίου, ώρα 22:00  στη Ρουψιά Πωγωνίου. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, ώρα 10:00

 


Την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης με τα εξής: θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1. «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων επέκτασης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 20.000 σε 36.000 ορνίθια κρεατοπαραγωγής στη θέση «Κάμπος», Τ.Κ. Βαπτιστού, Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, της Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου.»

2. Γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α1, ομάδα 7η ,α/α 1) του έργου :«Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 40.000 πτηνών πάχυνσης με υδρογεώτρηση (160 ισοδύναμα), η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στο αγροτεμάχιο 203 Αναδασμού Βασιλικού- Γεροπλάτανου- Αγίου Μηνά του Δ. Πωγωνίου/ Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου).

3. Γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η ): «Ε.Π.Ο. εγκατάστασης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 40.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στην θέση «ΣΦΗΚΟΥ», Τ.Κ. Περάτης, Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δ. Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».

4. Γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 9η & 4η , α/α 128): «Μονάδα παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος & επεξεργασίας Α.Ε.Κ.Κ., με υδρογεώτρηση, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «ΑΡΕ ΜΑΔΕΣ», της Τ.Κ. Λιβαδαρίου, Δ.Ε. Πάργας, Δ. Πάργας, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου».

5. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α1, ομάδα 10η ,α/α 8) του έργου :«ΜΥΗΕ στο ρέμα Ντουμνιάσκα, ισχύος 0,49MW, στο Τ.Κ. Ανηλίου του Δ. Μετσόβου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».

6. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 2η ) του έργου:«Οριοθέτηση -Διευθέτηση ρέματος οικισμού Κουκλιών, Τ.Κ. Άνω Καλαμά, Δ. Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 13 Ιουλίου

 


Την Τετάρτη 13 Ιουλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Βουτσαράς, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Δημαρχείο Κόνιτσας, 10:00-13:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-13:00.

Νέα εποχή για τις αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου


 Εδώ και μερικούς μήνες οι επεμβάσεις αρθροπλαστικών γόνατος και ισχίου άλλαξαν σελίδα και μπήκαν στην εποχή της ολογραφικής πλοήγησης σε περιβάλλον μεικτής πραγματικότητας.

Κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων, για πρώτη φορά, προβάλλονται τρισδιάστατα ολογράμματα της ανατομίας του ασθενούς με πληροφορίες για την ακριβή τοποθέτηση των υλικών (ψηφιακή πραγματικότητα) πάνω στην ακριβή θέση στην ανατομία του ασθενούς (αληθινή πραγματικότητα).

Οι δύο αυτοί κόσμοι συνθέτονται σε ειδική συσκευή σαν κράνος στο κεφάλι του χειρουργού και προβάλλουν τα ολογράμματα (μεικτή πραγματικότητα) κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Τι είναι όμως αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος και γιατί έρχεται να χαρακτηρίσει μια ολόκληρη εποχή;

«Η είσοδος νέας γενιάς υπερ-υπολογιστών στην ιατρική επιστήμη τα τελευταία δύο χρόνια με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, βοηθά τους ιατρούς να έχουν για πρώτη φορά τρισδιάστατη απεικόνιση της ανατομίας και του προεγχειρητικού σχεδιασμού.

Έως τώρα, όλα τα ρομποτικά και ψηφιακά συστήματα πλοήγησης, ακόμα και οι αξονικές τομογραφίες, απεικονίζονται σε δύο διαστάσεων οθόνες. Έως το 2030, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών, όλες οι οθόνες στο χειρουργείο θα έχουν αντικατασταθεί από τρισδιάστατα ολογράμματα, καθώς τριών διαστάσεων είναι και η ανατομία μιας άρθρωσης γόνατος ή ισχίου», αναφέρει ο δρ Σπυρίδων Αρμπής, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Ε΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Ημερήσιας Νοσηλείας με Συστήματα Ψηφιακής Πλοήγησης του Metropolitan General.

Περισσότερη πληροφορία στο χειρουργείο με λιγότερο τραύμα