Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Μεγάλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο των ναυτεργατών

 


Τα ανεπίλυτα προβλήματα των ναυτεργατών, οι οποίοι δίνουν καθημερινά αγώνες, μέσα σε πολύ επισφαλείς συνθήκες, αναδεικνύει, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής & Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο πρώην Υπουργός και ανεξάρτητος Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του, ο κ. Κουρουμπλής, δεν καταρτίζονται εγκαίρως, στις αρχές του κάθε έτους, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται επαναλαμβανόμενα κρούσματα κατάχρησης, χωρίς καμία συνέπεια, εφόσον δεν διενεργούνται σοβαροί και συνεχόμενοι έλεγχοι για την τήρησή των ΣΣΕ. Όπως επίσης δεν υπάρχει έλεγχος των εργαζομένων στο ναυτικό επάγγελμα, μέσω ηλεκτρονικών μητρώων, για την αποφυγή της μαύρης εργασίας ούτε κάρτα ωραρίου, ώστε να ελέγχονται οι πραγματικές ώρες εργασίας και ξεκούρασης και να μην καταστρατηγείται το ωράριο.

Αναφερόμενος δε στις συνθήκες διαβίωσης εντός του καραβιού, σημειώνει, πως σε πολλές περιπτώσεις, δεν τηρούνται οι βασικές αρχές υγιεινής και άνεσης, για τους εργαζόμενους.

Ο κ. Κουρουμπλής, στην ίδια ερώτησή του, αναφέρεται στη σύνθεση των ξενοδοχειακών εργαζομένων και στην αναγκαιότητα αύξησής της καθώς με την υπάρχουσα, οι εργαζόμενοι εξαντλούνται με κίνδυνο  ατυχημάτων.

Παράλληλα, επισημαίνει ένα άλλο σημαντικό θέμα που απασχολεί τα ναυτεργατικά σωματεία σχετικά με τα μαθήματα για τα Πυροσβεστικά και Σωστικά μέσα τα οποία οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να επαναλαμβάνουν κατά καιρούς και  κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, εξαιτίας των καθυστερήσεων που προκύπτουν στα Δημόσια Ιδρύματα για τη συμμετοχή τους στα εν λόγω μαθήματα.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο κ. Κουρουμπλής, αναφέρεται στην λανθασμένη τακτική των εταιρειών οι οποίες λόγω πανδημίας, αναγκάζουν όσους νοσούν από κορονοϊό, να αποχωρούν από τη θέση τους, με αμοιβαία συναίνεση, μέχρι να αποθεραπευθούν, αλλά επί της ουσίας, χάνουν τη δουλειά τους, καθώς αντικαθίστανται από άλλους εργαζόμενους και ερωτά τον κ. Υπουργό, για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, για την επίλυση των αναφερόμενων προβλημάτων.