Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία χορήγησης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης, για το άθλημα ποδόσφαιρο, από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

 


Η Αθλητική Ένωση Κεφαλοβρύσου “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ“ ολοκλήρωσε με επιτυχία την διαδικασία χορήγησης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης, για το άθλημα ποδόσφαιρο, από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Πλέον εκκρεμεί η καταχώρηση, του σωματείου μας, στο μητρώο της ΓΓΑ (κάτι που αναμένεται να γίνει στις επόμενες μέρες).

Εκ του Δ.Σ.

Θεσπρωτία: Εντοπίστηκε αυτοκίνητο φορτωμένο με σημαντική ποσότητα ναρκωτικών

 


Κατασχέθηκαν περισσότερα από (48) κιλά ακατέργαστης κάνναβης και περίπου (2) κιλά κατεργασμένης («σοκολάτα»)

 

Συνελήφθη ο αλλοδαπός οδηγός του οχήματος και ταυτοποιήθηκε ημεδαπός συνεργός του

Αυτοκίνητο που ήταν φορτωμένο με σημαντική ποσότητα ναρκωτικών εντόπισαν σήμερα νωρίς το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα.



Ο αλλοδαπός οδηγός του οχήματος συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για κατοχή, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών.

Με τις ίδιες κατηγορίες βαρύνεται ημεδαπός συνεργός του, ο οποίος ταυτοποιήθηκε για την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Πιο αναλυτικά, κατά τον έλεγχο που διενήργησαν οι αστυνομικοί στο αυτοκίνητο, βρέθηκαν στο χώρο των αποσκευών και κατασχέθηκαν (3) ταξιδιωτικοί σάκοι που περιείχαν:

(8) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους (48) κιλών και (280) γραμμαρίων και

(19) συσκευασίες με κατεργασμένη κάνναβη («σοκολάτα») συνολικού βάρους (1) κιλού και (917) γραμμαρίων.

Όπως προέκυψε επιπλέον, το παραπάνω αυτοκίνητο, το οποίο κατασχέθηκε, είχε μισθώσει ο ημεδαπός κατηγορούμενος από εταιρία εμπορίας μεταχειρισμένων οχημάτων.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι ο αλλοδαπός οδηγούσε το αυτοκίνητο χωρίς να είναι κάτοχος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Εξιχνιάστηκε άμεσα κλοπή από αυτοκίνητο στα Ιωάννινα

 


Ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν δύο άτομα

 

Εξιχνιάστηκε άμεσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων κλοπή που έγινε χθες (19-08-2021) τα ξημερώματα στην Ανατολή Ιωαννίνων.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν ημεδαπός και αλλοδαπός, οι οποίοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας από αστυνομικούς της παραπάνω υπηρεσίας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι αφαίρεσαν μέσα από αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του ιδιοκτήτη χρηματικό ποσό (60) ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Συνελήφθη άμεσα ημεδαπός για κλοπή χρηματικού ποσού από εργαζόμενη σε επιχείρηση στην Πάργα Πρέβεζας

 


Συνελήφθη σήμερα (20-08-2021) το πρωί στην Πάργα Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πάργας, ημεδαπός, κατηγορούμενος για κλοπή.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος σήμερα το πρωί εισήλθε σε βοηθητικό χώρο επιχείρησης ενοικιαζόμενων δωματίων στην παραπάνω περιοχή και αφαίρεσε από τσάντα εργαζόμενης το χρηματικό ποσό των -55- ευρώ, έγινε όμως αντιληπτός από την παθούσα, η οποία ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και με τη συνδρομή αστυνομικών που μετέβησαν άμεσα στο σημείο συνελήφθη.

Το κλεμμένο χρηματικό ποσό αποδόθηκε στην παθούσα.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από το Αστυνομικό Τμήμα Φαναρίου θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

ΕΟΔΥ: Τριάντα θάνατοι σήμερα, 3.625 νέα κρούσματα

 


16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα θάνατοι σήμερα, 3.625 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19,που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 3.625, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 554.055 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51,1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 129 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.578 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 296 (61,1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.904 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 267 (ημερήσια μεταβολή -3,26%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 253 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.328 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συναυλία στα πλαίσια του προγράμματος Polyphonia

 


Μία μαγική βραδιά κάτω από το όμορφο αυγουστιάτικο φεγγάρι χάρισαν στο κοινό οι Δημήτρης Υφαντής και Νίκος Ζωιδάκης που συναντήθηκαν επί σκηνής σε μία συγκλονιστική συναυλία με τη συνοδεία του Συλλόγου Πωγωνίσου Πολυφωνικού Τραγουδιού Δήμου Πωγωνίου και του Ομίλου «Σελλοί» (Άνω Δρόπολη).

Η Ήπειρος αντάμωσε την Κρήτη, η πολυφωνία και η πεντατονία συνάντησαν το ριζίτικο σε μία μουσική «έκρηξη», στον επιβλητικό χώρο της Ιεράς Μονής Βελλάς, που ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία το διήμερο Διεθνές Συνέδριο και Φεστιβάλ που διοργανώθηκε από το Δήμο Πωγωνίου στα πλαίσια του Έργου POLYPHONIA «Ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού, μέσω της διατήρησης της Πολυφωνικής Μουσικής, ως μοναδικό στοιχείο της Διασυνοριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης ο οποίος αναφέρθηκε πρωτίστως στην ιστορική σημασία του χώρου εκφράζοντας για μία ακόμη φορά για την αντίθεσή του στην απόφαση για οριστικό κλείσιμο της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς μετά από 110 χρόνια. Παράλληλα αναφέρθηκε στο πολυφωνικό τραγούδι αλλά και στην ιδιαίτερη σχέση που ενώνει το Πωγώνι με την Κρήτη. «Το πολυφωνικό τραγούδι αποτελεί την ταυτότητα του Δήμου Πωγωνίου και μέσα από τις διήμερες εκδηλώσεις τιμήσαμε την  σπουδαία αυτή άυλη κληρονομιά, με τη σημερινή συναυλία να αποτελεί τον καλύτερο επίλογο. Ευχαριστούμε πολύ το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο για την παραχώρηση του χώρου καθώς οι απαγορεύσεις λόγω πυρκαγιών δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή της συναυλίας στη Λίμνη Ζαραβίνα. Αυτός ο χώρος έχει μεγάλη ιστορία και σήμερα θα πρέπει όλοι μαζί να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά μας για την απόφαση να κλείσει η Α.Ε.Α. Βελλάς» σημείωσε ο κ. Καψάλης.

Την συναυλία άνοιξαν ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού Δήμου Πωγωνίου και ο όμιλος «Σελλοί» για να ανέβουν στη συνέχεια δύο ταλαντούχα παιδιά της περιοχής, ο Λάμπρος Ζέκιος και ο Βασίλης Δάκας που με το βιολί και το κλαρίνο αντίστοιχα συνόδευσαν το Δημήτρη Υφαντής σε ένα τραγούδι. Η βραδιά όμως επεφύλασσε και άλλες εκπλήξεις αφού εκτός από το Νίκο Ζωιδάκη ανέβηκαν στη σκηνή ο Χριστόφορος Ζαραλίκος που με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο έδειξε πώς γλεντάνε οι Ηπειρώτες και οι Κρητικοί καθώς και ο Γιώργος Κοτσίνης που μάγεψε όλους με το κλαρίνο του.

Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί ιδιαίτερα το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο για την παραχώρηση του χώρου, την Τουριστική Αστυνομία, την Αστυνομική Δ/νση Ιωαννίνων, το Τμήμα Τροχαίας και το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου, το Κ.Υ. Δελβινακίου και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό – Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων για την πολύτιμη συνδρομή και βοήθειά τους για την επιτυχή διεξαγωγή της συναυλίας καθώς και όλους όσους παρευρέθηκαν, τηρώντας τα αυστηρά μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών του Προγράμματος Interreg IPA II CBC «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020».







Έντεκα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 19 Αυγούστου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 19 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 106.631 έλεγχοι, από τους οποίους οι 66.329 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 250 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη, ως ακολούθως:

173 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 170 πρόστιμα των 300 ευρώ και 3 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 27 στην Πελοπόννησο,

 23 στη Θεσσαλονίκη,

 23 στη Στερεά Ελλάδα,

 16 στα Ιόνια Νησιά

 15 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

 15 στη Δυτική Ελλάδα,

 13 στο Βόρειο Αιγαίο,

 11 στην Ήπειρο,

 10 στην Κρήτη,

   7 στη Θεσσαλία,

   6 στη Δυτική Μακεδονία,

   6 στην Κεντρική Μακεδονία και

   1 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 64.312 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 62.002 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.310 των 150 ευρώ.

21 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 14 στην Κρήτη, 1 στη Πελοπόννησο και 6 στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.344 ομοειδείς παραβάσεις.

56 παραβάσεις και 1 σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στο Νότιο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο καταστήματος.

Στην Κρήτη,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο καταστήματος,

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε παντοπωλείο για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών,

- 20 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και ιδιοκτήτη καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά,

- από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 4 άτομα για παραβίαση καραντίνας

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε υπεύθυνο εστιατορίου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και ιδιοκτήτη καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στη χώρα,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστήματος.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ – μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 17 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, από 2.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση προβλεπόμενων αποστάσεων μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και μη ύπαρξη αντισηπτικών.

Στην Θεσσαλονίκη, 300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στη Στερεά Ελλάδα, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση καραντίνας.

Στην Ήπειρο, από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 καταστήματα για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στην Θεσσαλία,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση καραντίνας,

- από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 κατάστημα για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 9.167 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.334 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η αποκατάσταση της αλήθειας: Στο Ηράκλειο Κρήτης ή στη Βήσσανη Πωγωνίου γεννήθηκε η Σαπφώ Νοταρά;

 



Μια μαρτυρία που δίνει απάντηση στο ερώτημα για τον τόπο γέννησης της αξέχαστης καρατερίστας κωμικής ηθοποιού

Μια από τις δημοφιλέστερες κωμικές καρατερίστες ηθοποιούς μας ήταν αναμφίβολα η σπουδαία Σαπφώ Νοταρά. Γεννήθηκε, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή το 1907 (κάποιες πηγές αναφέρουν ως έτος γέννησής της το 1910). 

Εκείνο που, μέχρι σήμερα ήταν ακόμα πιο αβέβαιο, είναι ο τόπος γέννησής της. Οι περισσότεροι αναφέρουν στο διαδίκτυο ότι γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ υπάρχουν και κάποια σάιτ που αναφέρουν ότι γεννήθηκε στη Βήσσανη Πωγωνίου Ιωαννίνων.

Ο αείμνηστος Θεόδωρος Έξαρχος, στο μνημειώδες, πολύτομο έργο του ΄΄Έλληνες Ηθοποιοί΄΄(γεννημένοι από τα τέλη του 18ου αιώνα ως το 1950) , αναφέρει ότι γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1907. Ισχύει όμως αυτό;

Η Σαπφώ Χανδάνου

 

Θέλοντας να ξεδιαλύνουμε το ζήτημα αυτό, αρχίσαμε να ασχολούμαστε πιο διεξοδικά, Όλες σχεδόν οι πηγές αναφέρουν ότι το πραγματικό της επώνυμο ήταν Χανδάνου. Το ψευδώνυμο Νοταρά, το πήρε από το όνομα της οδού όπου βρισκόταν η δραματική σχολή στην οποία σπούδασε. Δεν γνωρίζουμε τη δεκαετία του 1920 που σπούδασε η αξέχαστη ηθοποιός στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου ( του νυν «Εθνικού» ) και στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου, ποια από τις δύο βρισκόταν στην οδό Νοταρά ( οδός Νοταρά υπάρχει στην Αθήνα, στα Εξάρχεια, αλλά και στον Πειραιά). Ας επανέλθουμε όμως στον τόπο γέννησης της μεγάλης Σαπφώ Νοταρά. Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πιο εύκολο να ξεκινήσουμε την αναζήτηση μας από την Βήσσανη Πωγωνίου Ιωαννίνων, καθώς το Ηράκλειο της Κρήτης είναι μια μεγάλη πόλη και θα έπρεπε να ψάξουμε πολύ. Μέσω κοινών γνωστών, επικοινωνήσαμε με τον κύριο Γρηγόριο Χ. Άρμπυρο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων. Ευγενέστατος ο κύριος Άρμπυρος, που έχει γεννηθεί στη Βήσσανη, μας ενημέρωσε ότι έχει διαβάσει πολλά άρθρα μας στο protothema.gr για την Ήπειρο και το Πωγώνι και μας ζήτησε να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα της περιοχής. Είναι κάτι αυτονόητο για μας, έστω κι αν ενοχλούνται κάποιοι…

Ρωτήσαμε λοιπόν ευθέως τον κύριο Άρμπυρο , αν γνωρίζει πού γεννήθηκε η Σαπφώ ( Χανδάνου ) Νοταρά. Η απάντηση του ήταν κατηγορηματική: «Στη Βήσσανη. Πήγε μάλιστα σχολείο στο χωριό, για κάποιες τάξεις και μετά έφυγε για το Ηράκλειο της Κρήτης . Εκεί, είχε ανοίξει φούρνο ο πατέρας της , ενώ στα Χανιά, διατηρούσε αρτοποιείο ο θείος της , αδελφός του πατέρα της. Άλλωστε , οι Ηπειρώτες αρτοποιοί ( ΄΄ φουρναραίοι ΄΄ ) , είναι πασίγνωστοι σε όλη την Ελλάδα». Συνεχίζοντας, ο κύριος Άρμπυρος μας είπε ότι ο αδελφός της Χαρίλαος ήταν τραπεζικός και μέλος της Αδελφότητας Βήσσανης για πολλά χρόνια.

Πολιτιστικός Σύλλογος Μαζαρακίου: Εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., το Σάββατο 21 Αυγούστου, ώρα 12:00

 


Εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαζαρακίου, το Σάββατο 21 Αυγούστου, ώρα 12:00.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Παρασκευή 20 Αυγούστου

 


Την Παρασκευή 20 Αυγούστου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτα, 11:00-15:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Σύβοτα Θεσπρωτίας, Δημαρχείο, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00

Απόλυτη ακρίβεια στην ακτινοβολία των γυναικολογικών όγκων

 


Οι σύγχρονες τεχνικές της ακτινοθεραπείας αποτελούν σημαντικό τμήμα στη θεραπεία του καρκίνου και η πρόοδος της απεικονιστικής διαγνωστικής δίνει σοβαρές ελπίδες για την ίαση του ασθενούς.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποκλειστικά στο Θεραπευτήριο Metropolitan, εφαρμόζεται η Απεικονιστικά Καθοδηγούμενη Βραχυθεραπεία για γυναικολογικούς όγκους, η οποία επιτρέπει την απόλυτη ακρίβεια στην ακτινοβολία, χωρίς να επιβαρύνονται οι υγιείς ιστοί. Τo Μetropolitan είναι το μόνο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια το οποίο προσφέρει 3D MRI Based Brachytherapy: καθοδηγούμενη με Μαγνητικό Τομογράφο. Η αντιμετώπιση ακόμα και των πιο σύνθετων ογκολογικών προβλημάτων γίνεται καλύτερη χωρίς να επιβαρύνονται οι υγιείς ιστοί, εξηγεί ο κ. Αθανάσιος Δημόπουλος, Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος

Διευθυντής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital :

Τι είναι η βραχυθεραπεία;

Η βραχυθεραπεία είναι η επεμβατική ακτινοβόληση των όγκων εκ των έσω. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι τοποθετούμε μικρά σωληνάκια στο εσωτερικό των όγκων και μπορούμε έτσι να τους ακτινοβολούμε από μέσα με πολύ υψηλές δόσεις, δηλαδή να τους καυτηριάζουμε.

Πού εφαρμόζεται;

Η βραχυθεραπεία έχει εφαρμογή σε όλες τις περιοχές του σώματος: στον καρκίνο του προστάτη, του μαστού, αλλά την πιο ευρεία εφαρμογή την έχει στους γυναικολογικούς καρκίνους.

Τι ιδιαίτερο παρουσιάζει;

Στο Θεραπευτήριο Metropolitan χρησιμοποιούμε τη μαγνητική τομογραφία συστηματικά για το σχεδιασμό της θεραπείας, δηλαδή, προσαρμόζουμε την ακτινοβολία στη μορφή των όγκων. Αυτό έχει το προτέρημα ότι ακτινοβολούμε με πολύ υψηλή δόση τους όγκους και μπορούμε να προστατεύουμε τα γειτνιάζοντα όργανα.