Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Περιφέρεια Ηπείρου: Εισήγηση της κας Τατιάνας Καλογιάννη, στην Επιτροπή Διαβούλευσης σχετικά με το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου

Εισήγηση της κας Τατιάνας Καλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων, υπεύθυνης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, στην Επιτροπή Διαβούλευση σχετικά με το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.
Κυρίες και Κύριοι,
Το, εν ισχύ, Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου είχε εγκριθεί με την υπ’ αριθμ. 25301/25-6-2003 απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΦΕΚ 1451/6-3-203 τεύχος Β) και είναι βέβαιο ότι έχρηζε άμεσης αναθεώρησης, καθότι:
-  Δεν είχε συνταχθεί, αν και έπρεπε, καμία έκθεση αξιολόγησης,
-  Είχε, ήδη, εκπονηθεί και θεσμοθετηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός με το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΦΕΚ Α 128/3-7-2008) και τα τέσσερα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τις ΑΠΕ (ΦΕΚ Β 2464/3-12-2008), τη Βιομηχανία (ΦΕΚ ΑΑΠ 151/13-4-2009), τον Τουρισμό (ΦΕΚ Β 1138/11-2009) και τις Υδατοκαλλιέργειες (ΦΕΚ Β2505/04-11-2011), με τις κατευθύνσεις των οποίων όφειλε να συμμορφωθεί το Περιφερειακό Πλαίσιο, με σχέση ειδικού προς γενικό,
-  Δεν περιλαμβάνονταν οι στρατηγικές κατευθύνσεις του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ),
- Με το πρόγραμμα Καλλικράτης (ν. 3852/2010) άλλαξε ριζικά η αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και
- Τέλος, με το άρθρο 268 παρ. 1 ν. 3852/2010 κάθε Περιφέρεια οφείλει να καταρτίσει στο πρώτο εννεάμηνο της πρώτης περιφερειακής περιόδου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα τριετούς διάρκειας.

Έχασε η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος από τον Α.Σ. Απείθαρχος σε εξ αναβολής αγώνα (2-1)

Σε εξ αναβολής αγώνα λόγω της βροχόπτωσης η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος έχασε από τον Α.Σ. Απείθαρχος στο γήπεδο Βελισσαρίου με 2-1.
Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με γκολ του Πανάρετου Θεοφάνη  στο 33'.
Ο Μπάγιας Ελευθέριος  έφερε το ματς στα ίσα στο 57΄.
Το νικητήριο γκολ για τον Α.Σ. Απείθαρχος πέτυχε ο Κόντος Πέτρος  στο 66'.
Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος:
Μπαλλατζία Σεμπαστιάνο, Μυριούνης Σταύρος, Μαγκλάρας Δημήτριος, Τσαραώσης Ευάγγελος,  Κώστας Κωνσταντίνος (Ναθαναήλ Κωνσταντίνος 77΄), Καπρινιώτης Ευστράτιος, Μπάγιας Ελευθέριος, Ντέλλας Κων/νος, Φουρτούνης  Ηλίας, Θανασιάς Παναγιώτης  Ζενέλης Πάτροκλος


Βαθμολογία (5η αγωνιστική Α΄ Όμιλος Β΄ Ερασιτεχνική)
1. Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 15
2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 13
3. ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ 12
4. Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 9
5. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 9 
6. ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 8
7. Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ 8 
8. Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ 8 
9. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ 8
10. Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ 8 
11. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ 7 
12. Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 6
13. Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ 6
14. Α.Π.Ο.Ε.Λ. 6  
15. ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ 3
16. Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ 1
17. Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ 1

18. Α.Π.Ο. ΔΑΒΑΚΗΣ 0

Η Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση “Anuga 2015”

Νέες συσκευασίες για τα ελληνικά γιαούρτια ΔΩΔΩΝΗ, από 100% ελληνικό γάλα ημέρας, με στόχο την ανάπτυξη των εξαγωγών
Η ΔΩΔΩΝΗ, κορυφαία εταιρεία στην παραγωγή και διάθεση γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, συμμετείχε για μία ακόμα χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων «Anuga 2015» η οποία διοργανώθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, η ΔΩΔΩΝΗ παρουσίασε το ευρύ χαρτοφυλάκιο των 80 ξεχωριστών, αμιγώς ελληνικών προϊόντων της, ενώ για πρώτη φορά το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να δοκιμάσει τα νέα, καινοτόμα γαλακτοκομικά είδη ΔΩΔΩΝΗ, ειδικά σχεδιασμένα για τις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για τη νέα βαρελίσια φέτα, η οποία ωριμάζει σε ξύλινα, δρύινα βαρέλια με χαρακτηριστική πλούσια γεύση και τη νέα βιολογική φέτα ΔΩΔΩΝΗ, η οποία παράγεται από 100% πιστοποιημένο Βιολογικό Ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, σύμφωνα με τις πιο αυστηρές, διεθνείς προδιαγραφές πιστοποίησης Βιολογικών προϊόντων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για καινοτόμες τεχνολογίες και ιδέες

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία “Ελλάδα-Ιταλία 2007-13”», υλοποιείται από την Περιφέρεια Ηπείρου το έργο με τίτλο: “Valorization of Traditional Food Products for Competiveness and Innovation of Italian and Greek SMEs”, “Αξιοποίηση Παραδοσιακών Διατροφικών Προϊόντων για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία των Ιταλικών και Ελληνικών ΜμΕ” και ακρωνύμιο «FOODING».
Βασικός σκοπός του έργου «FOODING» είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της μεταφοράς καινοτομίας για την αξιοποίηση των παραδοσιακών μεσογειακών διατροφικών προϊόντων και την ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής.
Ένα από τα παραδοτέα του έργου με στόχο τον εντοπισμό και μεταφορά καινοτομίας στην παραδοσιακή και τοπική αλυσίδα αγροδιατροφικών- τοπικών προϊόντων, είναι:
η Δημιουργία Θερμοκοιτίδων για νέους φορείς καινοτομίας.
Στο πλαίσιο του έργου θα υπάρξει πρόσκληση προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν (μέσα από την ιστοσελίδα του έργου http://www.foodingproject.eu ) τις καινοτόμες τεχνολογίες και ιδέες τους σχετικά με τον αγροδιατροφικό τομέα.
Ακολούθως, και μετά από αξιολόγηση, θα επιλεγούν οι 10 καλύτερες ιδέες– τεχνολογίες.
Οι φορείς των δέκα (10) πρώτων θα εγκατασταθούν σε «θερμοκοιτίδα», με δωρεάν τεχνική και νομική υποστήριξη και στόχο την υλοποίηση των προτάσεών τους, και τρεις (3) από αυτές θα συμμετέχουν σε διεθνή ταξίδια εργασίας ως πριμοδότηση.
Καλούμε όσους οραματίζονται ένα εργαλείο, μία εφαρμογή, ένα προϊόν ή μια υπηρεσία στον αγροδιατροφικό τομέα με στόχο την ενίσχυση της Μεσογειακής διατροφής να έρθουν σε επαφή μαζί μας και στη συνέχεια να αξιολογήσουμε τον τρόπο και τη διαδικασία που θα περάσουμε από την θεωρία στην πράξη.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα διενεργηθεί από πενταμελή (5) επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου και είναι η ακόλουθη:
Από το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Περιφέρειας Ηπείρου:
1. Σκούφος Ιωάννης, Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου και Αντιπρόεδρος (ΠΣΕΚ) Περιφέρειας Ηπείρου
2. Τζάλλας Αλέξανδρος, Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου και μέλος (ΠΣΕΚ) Περιφέρειας Ηπείρου
3. Ζήνας Νικόλαος, ελεύθερος επαγγελματίας, Τοπογράφος-Μηχανικός και μέλος (ΠΣΕΚ) Περιφέρειας Ηπείρου
Από την Περιφέρεια Ηπείρου:
1. Ηγουμενίδη Βασιλική, ΠΕ Γεωπόνος, Eκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου-Εταίρος του έργου Fooding
2. Στεργίου Μαίρη, ΠΕ Γεωπόνος, Στέλεχος της Ήπειρος Α.Ε.- Υπεύθυνη έργου Fooding
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν θα πρέπει να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος: http://www.foodingproject.eu , όπου θα βρουν τη φόρμα συμμετοχής και την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν προκειμένου να ισχύσει η συμμετοχή τους. 
Μπορούν επίσης να προσέλθουν στα γραφεία της Ήπειρος Α.Ε. προκειμένου να υποβάλλουν την αίτησή τους στα γραφεία 7 & 8.Διάρκεια αιτήσεων: από τις 15 έως τις 30 Οκτωβρίου 2015.

Αγία Μαρίνα Πωγωνίου: Εντοπίστηκαν δύο ταξιδιωτικοί σάκοι με 27 κιλά χασίς

Το μεσημέρι της Τρίτης (20-10-2015) σε χωματόδρομο στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Δελβινακίου εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων δύο ταξιδιωτικοί σάκοι, που περιείχαν τέσσερα δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 27 κιλών και 650 γραμμαρίων.

Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν ενώ η προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Βούρμπιανη Ιωαννίνων: 79χρονη ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με δύο διαρρήκτες

Την ώρα που απουσίαζε, οι δύο άγνωστοι δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, μπήκαν στο σπίτι της ηλικιωμένης για να κλέψουν στη Βούρμπιανη Ιωαννίνων.
Όταν η 79χρονη επέστρεψε στο σπίτι της ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με δύο διαρρήκτες και ο ένας εξ’ αυτών  την απώθησε με τη χρήση βίας και τράπηκαν σε φυγή, χωρίς τελικά να αφαιρέσουν κάτι. 
Η απόπειρα ληστείας καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Πυρσόγιαννης.

Οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επίσημη προδημοσίευση για τα 4 πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020

Στις 12 Οκτωβρίου 2015 ανακοινώθηκε η επίσημη προδημοσίευση για τα 4 προγράμματα από το νέο ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για τα προγράμματα:
•"Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων"
•"Ενίσχυση Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών"
•"Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης" 
•"Νεοφυής Επιχειρηματικότητα"
τα οποία περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω.
Η οριστική προκήρυξη των προγραμμάτων και η υποβολή των επενδυτικών προτάσεων αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο.
Τα προγράμματα περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω:
1.  Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων.
Στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση του επιπέδου επιχειρηματικής οργάνωσης και λειτουργίας των ΜΜΕ, στους οκτώ (8) στρατηγικούς τομείς της χώρας, προκειμένου αυτές να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας τη θέση τους στις εθνικές και διεθνείς αγορές.
 Οι στρατηγικοί τομείς προτεραιότητας είναι:
•Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων
•Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
•Υλικά / Κατασκευές
•Εφοδιαστική Αλυσίδα
•Ενέργεια
•Περιβάλλον
•Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
•Υγεία.

Άρχισαν να αναρτώνται στο taxisnet τα πρώτα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

taxisnet των πρώτα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ από το πρωί της Τετάρτης.

Έως το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται για το ποσόν που θα πρέπει να πληρώσουν, βάζοντας τον προσωπικό τους κωδικό στο taxisnet (www.gsis.gr ) να επιλέξουν την εφαρμογή υποβολής Ε9.
Στη συνέχεια θα πρέπει να εισέλθουν στην εφαρμογή περιουσιολογίου, να επιλέξουν το έτος 2015 και να κάνουν κλικ στη συνέχεια στην επιλογή «εκτύπωση εκκαθαριστικού».
Στα «Στοιχεία Δόσεων» μπορούν να δουν ότι το ποσό που ΕΝΦΙΑ είναι κατανεμημένο σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Οκτωβρίου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2016.

2.014 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο" με 2.014 μόνιμους και εποχικούς θα ενισχυθούν διάφορες δημόσιες υπηρεσίες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Το μεγαλύτερο πακέτο των θέσεων αφορά σε μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία όλης της χώρας που θα προσληφθεί σε δύο δόσεις.
Η πρώτη προκήρυξη περιλαμβάνει 226 θέσεις ΠΕ και ΥΕ και η δεύτερη αναμένεται σε λίγες μέρες και θα περιλαμβάνει ειδικότητες για ΔΕ και ΤΕ. Παράλληλα με εποχικούς υπαλλήλους θα ενισχυθούν τα ΕΛΤΑ, οι δήμοι, η ΔΕΗ, τα μουσεία κ.λπ.
Ανάμεσα στις ειδικότητες που ζητούνται είναι: βρεφονηπιοκόμοι, τεχνίτες, μηχανικοί, διανομείς, οδηγοί, νοσηλευτές, γιατροί, χειριστές μηχανημάτων, μουσικοί, καθαριστές.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΣΕΩΝ
Υπουργείο Υγείας 985
Υπουργείο Δικαιοσύνης 151
Δήμοι 338
ΔΕΗ 70
Μουσεία 12
Περιφέρειες 24
ΕΥΔΑΠ 175
ΕΛΤΑ 132
ΦοΔΣΑ 125
ΕΛΓΟ 2

132 διανομείς, διοικητικοί και οδηγοί στα ΕΛΤΑ - Αιτήσεις έως τις 26 Οκτωβρίου

ΚΟΝΙΤΣΑ: Ημερίδα συμμετοχικού σχεδιασμού, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου

Έχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε στην ημερίδα συμμετοχικού σχεδιασμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 (12.00 - 15.00), στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας και διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA).
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου Medscapes «Ανάπτυξη μεθόδου Αξιολόγησης του Χαρακτήρα του Τοπίου ως εργαλείο για την αποτελεσματική διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς στην Ανατολική Μεσόγειο» και στοχεύει στη διενέργεια ενός ανοιχτού συμμετοχικού εργαστηρίου (participatory workshop) με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και κατοίκων της περιοχής. 
Το θέμα του εργαστηρίου εστιάζει στην περιοχή της πρώην κοινότητας Φούρκας, με το ιδιαίτερο τοπίο των ορεινών βοσκοτόπων που διαθέτει, επεκτείνεται όμως στο σύνολο του Δήμου Κόνιτσας, καλύπτοντας ένα σύνολο δραστηριοτήτων με σημαντική συμβολή στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής.

Φρένο στον καρκίνο του λάρυγγα βάζε η διακοπή του καπνίσματος

Φρένο στον καρκίνο του λάρυγγα βάζει η παγκόσμια αντικαπνιστική εκστρατεία με την διακοπή του καπνίσματος από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο!
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, τα τελευταία χρόνια,  έχουμε μείωση (σε ποσοστό  2 με 3%) στην εμφάνιση νέων  περιστατικών του καρκίνου του λάρυγγα χάρη στην αύξηση των μη καπνιστών!
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι  η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καμπάνια κατά του καπνίσματος , που αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες εμφάνισης της νόσου.
«Τα στοιχεία δείχνουν πως η παγκόσμια ενημερωτική καμπάνια κατά του καπνίσματος έχει αποτελέσματα όσον αφορά τον καρκίνο του λάρυγγα, που είναι  ένας επικίνδυνος και ύπουλος καρκίνος με  μόλις πενταετή επιβίωση στο 60,6% των ασθενών» αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος κ.  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».
«Αντίθετα, προσθέτει ο κ. Αρτόπουλος, η  πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση στο αρχικό στάδιο αυξάνει κατακόρυφα την πενταετή επιβίωση κοντά στο 90%».