Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

EΟΔΥ: Δέκα οκτώ θάνατοι σήμερα, 716 νέα κρούσματα

 


7 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα οκτώ νέοι θάνατοι, 716 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 716 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154.796, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.904 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48259 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

268 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 194 (72.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1095 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 18 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.742 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.374 (58.8%) άνδρες. 

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Κατηγορηματικό όχι σε αιολικά πάρκα σε υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων


Πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπέβαλλε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης προκειμένου να  θεσπιστεί  ανώτατο  όριο  τα 1.200 μέτρα  για την κατασκευή αιολικών πάρκων ή την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και άνω αυτού να απαιτείται υποχρεωτικά η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.  Για το θέμα  ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό,  εξηγώντας ότι το ζήτημα επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από τις αθρόες αδειοδοτήσεις που έχουν δοθεί από τη ΡΑΕ για κατασκευή ανεμογεννητριών ισχύος κάτω των 10 ΜW σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου και για τις οποίες δεν προβλέπεται διαδικασίας γνωμοδότησης του Περιφερειακού ή των  Δημοτικών Συμβουλίων.

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης ισχύει αυτό έχει ειπωθεί και στο παρελθόν: Δεν μπορεί να καταστρέφεται κάτι που υπάρχει, για να γίνει κάτι άλλο, το οποίο προκαλεί βλάβη στο φυσικό περιβάλλον, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή ήταν και παραμένει η θέση και του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, όπως την επαναβεβαίωσε στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης.

«Ο λόγος που είχαμε εναντιωθεί στα αιολικά πάρκα ισχύει και σήμερα», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης και συνέχισε: «Αυτό δηλαδή, που είχε πει και ο Πρωθυπουργός στα Πράμαντα. ότι δεν πρέπει να  χαλάσουμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι άλλο. Του παρέδωσα το έγγραφο που είχα στείλει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και μου ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί μέχρι ποιο υψόμετρο δεν θα υπάρχει θέμα για να τοποθετούνται ανεμογεννήτριες. Στην Ήπειρο ειδικά για ανεμογεννήτριες δύο Δήμοι το επέτρεψαν, αύριο μπορεί να το κάνουν κι άλλοι Δήμοι, αλλά αυτά γίνονται με σεβασμό στον τόπο και στους κατοίκους της περιοχής. Δεν μπορεί στο διηνεκές εταιρείες  που δημιουργούνται και κάνουν κατάτμηση των παλιών αιολικών πάρκων να μας θεωρούν ευήθεις. Είμαι κάθετα αντίθετος και αυτή είναι η γραμμή και του Πρωθυπουργού. Να μη νομίζει κανείς ότι εμείς εδώ  ελαφρά τη καρδία να  αφήσουμε να χαλάσει το περιβάλλον».

Την ανάληψη του συντονισμού των δράσεων για τον Καλαμά ζητά ο Περιφερειάρχης

 


Στις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τον ποταμό Καλαμά, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και  η ανάθεση στην Περιφέρεια του πλήρους συντονισμού των δράσεων και παρεμβάσεων που απαιτούνται για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όπως εξήγησε,  σήμερα η Περιφέρεια παρεμβαίνει στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας, ενώ η αρμοδιότητα για τα Ύδατα ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η απομάκρυνση των ξηρών πλατάνων ανήκει στις Δασικές Υπηρεσίες, το άνοιγμα του θυροφράγματος της λίμνης Παμβώτιδος στο ΓΟΕΒ (που επίσης εποπτεύεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση),  ενώ για το Δέλτα του Καλαμά  αρμόδιος είναι ο Φορέας Διαχείρισης. Όσον αφορά το ΥΗΕ Ραγίου, τόνισε ότι μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει στη διάθεσή της εγκεκριμένη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ποιος φορέας θα ανοίγει το θυρόφραγμα για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων. «Ό, τι ισχύει για τα άλλα ΥΗΕ, ισχύει κι εκεί.

Όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες πρέπει να σταματά το εργοστάσιο και να ανοίγουν τα πάντα. Εμείς θα ζητήσουμε την τροποποίηση όλων αυτών και τον πλήρη  συντονισμό κι όχι μόνο στις δύσκολες στιγμές», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής για έργα πολιτισμού, σχολικής στέγης και οδικών υποδομών

 


Έργα πολιτισμού, η κατασκευή κόμβου στη Λυγιά Πρέβεζας και  η ανέγερση δύο σχολικών μονάδων στα Ιωάννινα, περιλαμβάνονται στις αποφάσεις που έλαβε -μεταξύ άλλων- η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου στη σημερινή της συνεδρίαση.

Αναλυτικά:

Κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί και αναδείχθηκαν οι οριστικοί ανάδοχοι των έργων:

·         Αποκατάσταση πρανών και προστασίας επ. οδού στην περιοχή της Καστανιάς, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Ανάδοχος ΤΕΚΑΤ Ο.Ε.

·         Ηλεκτροφωτισμός της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας στους κυκλικούς κόμβους εργατικών κατοικιών», προϋπολογισμού 139.100 €. Ανάδοχος Στ. Θεοδωρόπουλος.

·         Ανέγερση σχολικών μονάδων στον χώρο του παλαιού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ΄Γ. Χατζηκώστα΄  για  την μετεγκατάσταση  και λειτουργία 2 σχολικών μονάδων (1ο νηπιαγωγείο Ιωαννίνων και ΣΑΠ) στο Ο.Τ.222γ στα Ιωάννινα», προϋπολογισμού 339.100 €. Ανάδοχος Παναγ. Ντούλιας.

·         Άμεση αποκατάσταση πρανών και βελτίωση τμημάτων οδικού δικτύου πρώην Δήμου Σελλών, προϋπολογισμού 73.000 ευρώ. Ανάδοχος TSAGOIL Ο.Ε.

·         Αποκατάσταση Ιερού Ναού Ταξιαρχών Δ.Δ. Σερβιανών», προϋπολογισμού 55.000 €, Ανάδοχος Γ. Χριστογιάννης.

Εγκρίθηκαν οι διαδικασίες για την εκτέλεση των έργων:

·         Συντήρηση – βελτίωση οδού από κόμβο Αβγού προς Σερβιανά, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.

·          «Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν στο κωδωνοστάσιο του Ι.Ν Αγίου Γεωργίου Ελάτης», προϋπολογισμού € 68.200,00 με ΦΠΑ.

·          «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού και προσβάσεις σε παραγωγικές μονάδες περιοχής Δήμου Πωγωνίου», προϋπολογισμού 87.400 €.

Αναδείχτηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι των έργων:

·         «Κατασκευή κόμβου στην Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας (θέση Λυγιά)», προϋπολογισμού 370.000 €. Ανάδοχος Κ/Ξ ΜΑΚΗΣ ΑΤΕΕ- Γ. ΜΠΕΚΑΣ

·          «Συντήρηση – αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Δραγοψάς», προϋπολογισμού € 125.000. Ανάδοχος Δ. Φάης.

·            «Βελτίωση – αποκατάσταση παρακαμπτηρίων οδών με το επαρχιακό δίκτυο Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού € 72.000. Ανάδοχος Ευαγγ. Φελέκης

·           «Βελτίωση – αποκατάσταση προσβάσεων στους οικισμούς Μακρύκαμπο - Γουριανά – Γραικικό μέσω της ε.ο. 19 Άρτας», προϋπολογισμού € 73.000. Ανάδοχος Κ. Κωσταβασίλης & ΣΙΑ Ο.Ε.

 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Εξιχνιάστηκαν κλοπές δικύκλων και διαρρήξεις – κλοπές περιπτέρων, αποθηκών και επιχείρησης, που διαπράχθηκαν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων

 

Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών

 

Επίσης στη δικογραφία περιλαμβάνεται και έτερος ημεδαπός συνεργός τους, κατηγορούμενος για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και πλαστογραφία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, εμπλέκονται σε (7) κλοπές δικύκλων, σε (7) διαρρήξεις περιπτέρων, σε κλοπή και απόπειρα κλοπής από επιχείρηση καθώς και σε (2) κλοπές από αποθήκες.

Η ανάλυση του τρόπου δράσης και η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, είχαν ως αποτέλεσμα την εξιχνίαση κλοπών μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων καθώς και διαρρήξεων - κλοπών περιπτέρων, αποθηκών και επιχείρησης, που διαπράχθηκαν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.

Ως δράστες των παραπάνω υποθέσεων ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται και έτερος ημεδαπός συνεργός τους, που κατηγορείται για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και πλαστογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οι δύο δράστες είχαν ενωθεί από τα τέλη Μαΐου του 2020 με σκοπό την διάπραξη κλοπών.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, ενεργούσαν πάντα μαζί και περιστασιακά με τη συμμετοχή άγνωστου συνεργού τους, βραδινές ώρες στην πόλη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, όπου είτε αφαιρούσαν δίκυκλα, είτε προέβαιναν σε διαρρήξεις – κλοπές.

Όσον αφορά τις κλοπές δικύκλων, μετά την αφαίρεσή τους πολλά από αυτά τα μετέφεραν σε μηχανουργείο του ημεδαπού συνεργού τους, όπου εκεί αυτός με τη χρήση ειδικού μηχανήματος παραποιούσε τα στοιχεία τους (αριθμό πλαισίου – κινητήρα), προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορήσουν ή να μεταπωληθούν ως «νόμιμα». Για τη διαδικασία αυτή λάμβανε από τους κατηγορούμενους το χρηματικό ποσό των -150- ευρώ για το κάθε κομμάτι.

Από την αναλυτική έρευνα των αστυνομικών, διαπιστώθηκε ότι οι δύο κατηγορούμενοι, κατά το χρονικό διάστημα από 30 Μαΐου έως 29 Νοεμβρίου του 2020, διέπραξαν στην πόλη των Ιωαννίνων αλλά και στις περιοχές Ανατολή, Βρυσούλα, Βοτανικό, Καραδήμα, Κουτσελιό και Ηλιόκαλη Ιωαννίνων τις παρακάτω κλοπές:

·         αφαίρεσαν (5) δίκυκλες μοτοσικλέτες και (2) μοτοποδήλατα,

·         διέρρηξαν (4) περίπτερα και αποπειράθηκαν να διαρρήξουν άλλα (3), απ’ όπου αφαίρεσαν –κατά περίπτωση- χρηματικά ποσά, πακέτα τσιγάρων, καπνού, αναπτήρες και τρόφιμα,

·         αφαίρεσαν από δύο αποθήκες εργαλεία και γεωργικά μηχανήματα,

·         αφαίρεσαν από εργοτάξιο επιχείρησης διάφορα εργαλεία (τρυπάνια, τροχούς, ηλεκτροσυγκόλληση, αερόλκειδα), ενώ αποπειράθηκαν σε προγενέστερο χρόνο να αφαιρέσουν από την ίδια επιχείρηση εργαλεία χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

·         δίκυκλο μοτοποδήλατο,

·          κινητήρας μοτοσικλέτας

·         σκελετός μοτοποδηλάτου,

·         πλαστικά και μηχανικά μέρη δικύκλων,

·         πινακίδα κυκλοφορίας,

·         έγγραφα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για θέματα της Ηπείρου ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης

 


Για τη  συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, τον οποίο ενημέρωσε για θέματα της Ηπείρου, αλλά και σε άλλα τρέχοντα ζητήματα, αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

 Ειδικότερα:

 Η διαχείριση της πανδημίας και η αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων

Ο Πρωθυπουργός εξήρε τις προσπάθειες που έγιναν για τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο,  με τον Περιφερειάρχη να τονίζει σε σημερινές του δηλώσεις τα εξής:

«Ανέφερα στον Πρωθυπουργό πως γίνεται η δουλειά στην περιοχή μας, που είναι αποτέλεσμα της μεγάλης συνεργασίας όλων των φορέων. Βεβαία, μεγάλο ρόλο έχουν παίξει και οι πολίτες, οι οποίοι ως Ηπειρώτες είμαστε πειθαρχικοί, και ακούμε και προσπαθούμε. Βεβαία παρασπονδίες υπάρχουν. Γι’ αυτό λέω σε όλους να έχουν πολύ, πάρα πολύ προσοχή μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το εμβόλιο. Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από το εμβόλιο και την προσοχή μας. Και κάνω την έκκληση σε αυτό το σημείο».

Προτάσεις για αποτροπή  «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων

Ένα  από τα ζητήματα που συζητήθηκαν, ήταν τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα η αποτροπή των  «ελληνοποιήσεων» αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης: «Έχει ψηφιστεί ο νόμος που  επιβάλλει  τεράστια πρόστιμα σε όσους κάνουν ελληνοποιήσεις, αλλά όλα αυτά θέλουν συμπληρωματικές παρεμβάσεις. Βλέπουμε να κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ προϊόντα – ειδικά κίτρινα τυριά- τα οποία έχουν ωραίους τίτλους, αλλά ούτε παράγονται, ούτε έχουν ελληνικό γάλα. Εμείς εδώ είμαστε να στηρίξουμε τον ποιοτικό πρωτογενή τομέα. Αυτό ανάδειξα και στον κ. Πρωθυπουργό και είπα πως εκτός από τα μέτρα που είχε πάρει ο (πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) κ. Βορίδης,  πρέπει να υπάρξουν και άλλα. Του έδειξα (χαρακτηριστικά) δε το τι γίνεται με το μέλι. Κυκλοφορεί μέλι στην Ελλάδα, το οποίο ο καταναλωτής το νομίζει ελληνικό – άντε βουλγάρικο- και αυτό έχει έρθει από την Κίνα μόνο ως τροφή για τις μέλισσες.  Έχουν γίνει πολλά λάθη στη νομοθεσία από το 2016-2017, είτε αυτό λέγεται ελληνικό γιαούρτι, είτε παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων, είτε το απλό γάλα που έχουμε στην αγορά. Όλα αυτά για εμένα θέλουν διόρθωση».

Ο Πρωθυπουργός άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του Περιφερειάρχη, τις οποίες ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να τις εξετάσει διεξοδικά σε συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη.

Δήλωση Μαρίας Αλεξάνδρας Κεφάλα για την απονομή συντάξεων

 

Με αφορμή την έκδηλη ανησυχία χιλιάδων πολιτών για την αναμονή απονομής των συντάξεων η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«συνομιλώ καθημερινά και αφουγκράζομαι την αγωνία χιλιάδων συνανθρώπων μας που περιμένουν την έκδοση της σύνταξής τους. Ταυτόχρονα συνομιλώντας με τα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσιακούς παράγοντες με αίτημα την επίσπευση των διαδικασιών, διαπιστώνω την προσπάθεια που καταβάλλεται προς αυτή την κατεύθυνση. Η κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού λαμβάνει πρωτοβουλίες με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών συγκροτώντας ειδική ομάδα εργασίας με επικεφαλής projectmanager. Είμαι σίγουρη ότι τα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα, ώστε η αναμονή να μειωθεί σημαντικά και οι δικαιούχοι να δουν σύντομα να καταβάλλονται οι συντάξεις τους.»

Πενήντα τρεις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (60.842) έλεγχοι, από τους οποίους οι (6.153) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.217) παραβάσεις και (12) συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         (917) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των300 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (347) στην Αττική,

o      (71) στη Θεσσαλονίκη,

o      (69) στη Στερεά Ελλάδα,

o      (61) στην Κρήτη,

o      (54) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o      (53) στη Θεσσαλία,

o      (53) στην Ήπειρο,

o      (51) στη Δυτική Ελλάδα,

o      (48) στην Κεντρική Μακεδονία,

o      (44) στην Πελοπόννησο,

o      (28) στα Ιόνια Νησιά,

o      (16) στο Βόρειο Αιγαίο,

o      (12) στη Δυτική Μακεδονία και

o      (10) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (94.485) ομοειδείς παραβάσεις.

·         (237) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (233) πρόστιμα των 300 ευρώ και (4) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (50) στην Αττική,

o    (25) στην Κεντρική Μακεδονία,

o    (24) στην Κρήτη,

o    (19) στα Ιόνια Νησιά,

o    (19) στη Θεσσαλονίκη,

o    (18) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    (17) στο Βόρειο Αιγαίο,

o    (16) στη Δυτική Ελλάδα,

o    (12) στην Πελοπόννησο,

o    (11) στη Στερεά Ελλάδα,

o    (11) στο Νότιο Αιγαίο,

o      (9) στην Ήπειρο,

o      (5) στη Θεσσαλία και

o      (1) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (31.567) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (30.070) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.497) των (150) ευρώ.

·         (63) παραβάσεις και (12) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας. Επιπρόσθετα, βεβαιώθηκαν (4) πρόστιμα των 300 ευρώ έκαστο, σε ισάριθμους πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 300 ευρώ σε μίνι μάρκετ για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Στην Αττική, σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου σφαιριστηρίου και (5) πελατών. Βεβαιώθηκαν, 5.000 ευρώ πρόστιμο στον ιδιοκτήτη, 3.000 στον προσωρινά υπεύθυνο και (5) πρόστιμα των 300 ευρώ έκαστο, σε ισάριθμους πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κρήτη, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη ταχυφαγείου. Επιπρόσθετα, βεβαιώθηκαν (3) πρόστιμα των 300 ευρώ έκαστο, σε ισάριθμους πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη (2) ιδιοκτητών καφετεριών και επιβολή προστίμων 5.000 ευρώ και 3.000 ευρώ, αντίστοιχα, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας. Επιπρόσθετα, βεβαιώθηκαν (9) πρόστιμα των 300 ευρώ έκαστο, σε ισάριθμους πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.139) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (952) άτομα.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Κρήτη, σύλληψη και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ σε διοργανωτή υπαίθριας συνάθροισης, επιπρόσθετα βεβαιώθηκαν σε (9) συμμετέχοντες, ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης, επιπρόσθετα βεβαιώθηκαν, πρόστιμο 3.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη που παραχώρησε το χώρο και σε (23) συμμετέχοντες, ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

 


Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου θα καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ το ποσό των 31 εκατ. ευρώ  στους δικαιούχους, ως αποζημίωση των ζημιών που προκλήθηκαν στο φυτικό και ζωικό κεφαλαίο κατά το 2020.

Το ποσό ανέρχεται σε 31.611.704,93 ευρώ.

Αναλυτικά τα ποσά ανά νομό  της Ηπείρου:

ΑΡΤΑΣ 250.944,00

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 8.362,67

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 28.412,67

ΠΡΕΒΕΖΑΣ 17.028,00.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ο Πλακιωτάκης βυθίζει τη διαφάνεια των «αρίστων» στα απόβλητα του λιμανιού των αρεστών

 


 «Ώδινεν όρος και έτεκε μυν. Πληθωρισμό λόγων και λιτότητα πιστώσεων έχει το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας» δήλωσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β2 Δυτικής Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Όπως είπε, το αποτέλεσμα είναι οι νησιώτες να κινδυνεύουν να μείνουν ξεχασμένοι γι ακόμα μια φορά. «Διότι, ενώ η κυβέρνηση οφείλει χρήματα από την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, τώρα τάζει λαγούς με πετραχήλια, χωρίς να έχει εξασφαλίσει πιστώσεις. Άρα δεν έχουμε νομοσχέδιο, έχουμε έκθεση ιδεών. Τέτοια κείμενα χωρίς πιστώσεις θα μείνουν στα αζήτητα της ιστορίας, αφού δε θα μπορούν να υλοποιηθούν», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση επιδεικνύει πάλι αλλεργία στη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση, την οποία εγκαταλείπει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την είχε ενισχύσει με τη θεσμοθέτηση 72 μονίμων θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού.  Η κυβέρνηση της ΝΔ, 20 μήνες στην εξουσία δεν έχει προσλάβει ούτε έναν. Η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διαθέσει 8,5 εκατομμύρια για την αναβάθμιση και εύρυθμη λειτουργία των Ναυτικών Ακαδημιών και επιπλέον σύστησε την Ακαδημία στην Κάλυμνο», είπε ο κ. Κουρουμπλής.  

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλάζει ο τρόπος ελέγχου των επιδοτήσεων

 


Σε εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια αναφέρεται ότι αλλάζει η διαδικασία ελέγχων των επιδοτήσεων. Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο επισημαίνονται τα εξής:

-Έλεγχοι καταγγελιών

Οι καταγγελίες ή κάθε είδους αναφορές υποβάλλονται εγγράφως ή ηλεκτρονικά στο πεδίο ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ της ιστοσελίδας του οργανισμού. Οι τηλεφωνικές καταγγελίες δεν εξετάζονται. Εξετάζονται οι επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες, οι οποίες έχουν υποβληθεί με τους ανωτέρω αναφερόμενους τρόπους στην Υπηρεσία, και ερευνώνται στο εύρος και το βάθος, το οποίο επιτρέπει η αρμοδιότητά της, εφόσον αυτές, στοιχειωδώς, πληρούν σωρευτικά συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ήτοι:

1. Στην περίπτωση επώνυμης καταγγελίας να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο, την ιδιότητα, τον αριθμό τηλεφώνου και την ταχυδρομική ή/και την ηλεκτρονική διεύθυνση του καταγγέλλοντος. Η καταγγελία πρέπει να υπογράφεται και να χρονολογείται.

2. Σε κάθε περίπτωση στο κείμενό της καταγγελίας πρέπει να περιγράφεται η παραβατική συμπεριφορά του καταγγελλόμενου, για την οποία ζητείται ο έλεγχος, το χρονικό σημείο, κατά το οποίο περιήλθε σε γνώση του ενδιαφερομένου, η τυχόν ανάμειξη δικαστικής ή διοικητικής αρχής.

3. Η καταγγελία πρέπει να μην είναι αόριστη, δηλαδή να περιέχει τουλάχιστον έναν ισχυρισμό, ο οποίος, εάν αναχθεί σε έναν κανόνα δικαίου να επιφέρει μία νομική συνέπεια.

4. Να περιλαμβάνει αρχή αποδείξεως, δηλαδή να περιέχει τουλάχιστον ένα στοιχειώδες αποδεικτικό στοιχείο, από το οποίο να μπορεί να αποδειχθεί η αξιοπιστία της και το οποίο να μπορεί να αποτελέσει «αρχή αποδείξεως» για περαιτέρω έρευνα από την Υπηρεσία.

Κύστη κόκκυγος: Μπορούμε να αποφύγουμε το χειρουργείο;


Μια περιπέτεια δίχως τέλος μπορεί να αποδειχθεί η παρουσία κύστης κόκκυγος εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με την κατάλληλη θεραπεία. 
Αυτή η πολύ συχνή φλεγμονώδης πάθηση δεν είναι επικίνδυνη, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή των ασθενών, ψυχολογικά και οικονομικά. 
Η παρουσία συμπτωμάτων είναι η απόλυτη ένδειξη για τη χειρουργική θεραπεία της, η οποία είναι άλλωστε η μόνη που μπορεί να δώσει οριστική λύση, αρκεί να πραγματοποιείται με σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους. Διότι διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος καθυστερημένης επούλωσης του τραύματος και παρατεταμένης νοσηλείας και υποτροπής.

«Η κύστη κόκκυγα δημιουργείται στη βάση της σπονδυλικής στήλης εκεί όπου ξεκινά η σχισμή των γλουτών (μεσογλουτιαία πτυχή). Πρόκειται για μια “φωλιά” από υπολείμματα δέρματος και από τρίχες που εισχωρούν στο δέρμα όπου και ενσωματώνονται. Εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες ηλικίας 15-45 ετών, χωρίς να αποκλείονται οι γυναίκες και άτομα άλλων ηλικιών. Αρχικά ο ασθενής δεν νιώθει καμία ενόχληση, εάν όμως η κύστη μολυνθεί, το προκύπτον απόστημα είναι συχνά εξαιρετικά επώδυνο», μας εξηγεί ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής & Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (www.axiarchos.gr).

«Άλλα συμπτώματα είναι η ύπαρξη οιδήματος (πρήξιμο) και η ερυθρότητα στην περιοχή. Ενδεχομένως να υπάρχει και πυρετός. Σε μερικούς ασθενείς δημιουργούνται φυσικά ανοίγματα στο δέρμα, μικρές οπές από τις οποίες παροχετεύεται το πύον. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κύστη θεραπεύεται με αυτόν τον τρόπο, απλά ο ασθενής ανακουφίζεται προσωρινά από τα συμπτώματα, τα οποία επανέρχονται μετά από λίγο καιρό. Τα αντιβιοτικά αποτελούν μόνο προσωρινή λύση, αφού δεν μπορούν να απομακρύνουν τις εγκλωβισμένες τρίχες που έχουν δημιουργήσει εξ αρχής την κύστη».