Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Εξακριβώθηκε η δράση εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση επαγγελματιών στην περιοχή των Ιωαννίνων

Συνελήφθη, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 51χρονος ημεδαπός, μέλος της εγκληματικής ομάδας, ενώ η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και δύο ημεδαπούς συνεργούς του, έναν 32χρονο άνδρα και μία 31χρονη γυναίκα

Οι δράστες τηλεφωνούσαν σε επαγγελματίες των Ιωαννίνων και προσποιούμενοι ότι είναι υπάλληλοι εταιρείας, αποσπούσαν χρηματικά ποσά με το πρόσχημα της ανανέωσης ετήσιας συνδρομής τους σε επαγγελματικό κατάλογο
Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι δράστες εμπλέκονται μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον (10) περιπτώσεις απάτης στην περιοχή των Ιωαννίνων ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν εξαπατηθεί είναι πολύ μεγαλύτερος
Εξακριβώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, η δράση εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιούταν στη συστηματική εξαπάτηση επαγγελματιών στην περιοχή των Ιωαννίνων, με το πρόσχημα της ανανέωσης ετήσιας συνδρομής τους σε επαγγελματικό κατάλογο.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη χθες (12-02-2018) το απόγευμα στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, ένας 51χρονος ημεδαπός, μέλος της εγκληματικής ομάδας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και απάτες κατ’ εξακολούθηση, ενώ οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν και δύο ημεδαπούς συνεργούς του, έναν 32χρονο και μία 31χρονη, οι οποίοι αναζητούνται.
Ειδικότερα, ο 51χρονος συνελήφθη τη στιγμή που παραλάμβανε χρηματικό ποσό από 47χρονο ημεδαπό επαγγελματία, τον οποίο είχαν προσεγγίσει τηλεφωνικά με απατηλές προφάσεις.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες τηλεφωνούσαν σε επαγγελματίες – πελάτες σε επαγγελματικό κατάλογο και με το πρόσχημα της ανανέωσης της ετήσιας συνδρομής τους σε αυτόν, ζητούσαν ως αντίτιμο χρηματικά ποσά.
Επιπλέον, όπως προέκυψε από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, ο 51χρονος συλληφθείς είχε αναλάβει το ρόλο του παραλήπτη των χρημάτων («εισπράκτορας») από τα θύματα, ενώ τα άλλα δύο μέλη της ομάδας είχαν αναλάβει το ρόλο καθοδήγησης και επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα.
Με το συγκεκριμένο τρόπο δράσης, προέκυψε ότι τα μέλη της ομάδας, εξαπάτησαν από αρχές του τρέχοντος μήνα, τουλάχιστον άλλους εννέα επαγγελματίες ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των παθόντων είναι πολύ μεγαλύτερος.
Στην κατοχή του 51χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
το χρηματικό ποσό των (1.980) ευρώ,
πενήντα έγγραφα είσπραξης συνδρομής,
εκατόν είκοσι ανεκτέλεστα έγγραφα είσπραξης,
ιδιόχειρες σημειώσεις,
κινητό τηλέφωνο
Ο συλληφθείς, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων για την εμπλοκή τους και σε άλλες περιπτώσεις.

Περιφέρεια Ηπείρου: Επιδείνωση καιρού για σήμερα Τρίτη 13 Φεβρουαρίου

Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται ότι από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε   έκτακτο δελτίο σύμφωνα με το οποίο ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από σήμερα Τρίτη (13-02-2018) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ  σε βορειοδυτικές ορεινές και ημιορεινές περιοχές αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις.
Για το λόγο αυτό εφιστάται  η προσοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Παρακάλαμος: Αποκριάτικο παιδικό πάρτι στο PLEGMA cafe bar, την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, ώρα 11:30 π.μ.

Αποκριάτικο παιδικό πάρτι την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, ώρα 11:30 π.μ. στο PLEGMA cafe bar, στον Παρακάλαμο.

Περιφέρεια Ηπείρου: Απαγόρευση αλιείας της καραβίδας στα υδάτινα οικοσυστήματα της Ηπείρου, από 15 Φεβρουαρίου έως 31 Μαΐου 2018

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης απαγορεύεται από 15 Φεβρουαρίου 2018 έως 31 Μαΐου 2018 η αλιεία της καραβίδας (Astacuss.p.) με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο στον ποταμό Καλαμά, σε όλο το μήκος του ποταμού και σε όλους τους παραποτάμους  αυτού, καθώς επίσης και σε όλους τους ποταμούς και όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα της Ηπείρου.
Σκοπός της απόφασης είναι η προστασία της αναπαραγωγής του  είδους και των φυσικών πληθυσμών.
Στην Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου,  η απαγόρευση της διενέργειας της αλιείας της καραβίδας ισχύει από 15 Φεβρουαρίου 2018 έως 30 Ιουνίου 2018,  διότι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν η αναπαραγωγική περίοδος έχει μεγαλύτερη διάρκεια.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Γιάννενα: Διάρρηξη αργυροχρυσοχοείου με τη μέθοδο του «ριφιφί»

Σε εξέλιξη βρίσκονται αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αγνώστων, μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι διέπραξαν διάρρηξη-κλοπή με τη μέθοδο του  «ριφιφί» σε αργυροχρυσοχοείο στα Ιωάννινα.
Συγκεκριμένα, βραδινές ώρες της 11/12-02-2018 στα Ιωάννινα, οι δράστες, εισήλθαν αρχικά σε ακατοίκητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου που βρίσκεται πάνω από κατάστημα αργυροχρυσοχοΐας και στη συνέχεια αφού άνοιξαν οπή στο ταβάνι του καταστήματος (μέθοδο του «ριφιφί»), εισήλθαν σε αυτό και αφαίρεσαν ασημένια αντικείμενα, κοσμήματα και μία ζυγαριά ακριβείας.

Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ελεούσα Ιωαννίνων: Συνελήφθη 22χρονος για κλοπές

Συνελήφθη, χθες (12-02-2018) το απόγευμα στην Ελεούσα Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 22χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπές.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 22χρονος βραδινές ώρες της 11/12-02-2018 στην Ελεούσα Ιωαννίνων, διέρρηξε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ-παντοπωλείο), από όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό, ενώ στην συνέχεια αποπειράθηκε να διαρρήξει Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο στο χώρο στάθμευσης του ανωτέρω καταστήματος.
Στην κατοχή του βρέθηκε μέρος του χρηματικό ποσού που αφαιρέθηκε το οποίο και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον  Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Γεννάδιος»: Ανασύνθεση του Δ.Σ.

Μετά από την παραίτηση του Προέδρου του Συλλόγου μας που έγινε αποδεκτή από τα μέλη του Δ.Σ κατά την διάρκεια συνεδρίασης που έγινε στις 10/2/2018 έγινε ανασύνθεση του Δ.Σ. ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΤΣΑΜΠΑ ΑΝΘΟΥΛΑ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΓΚΟΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΤΑΜΙΑΣ: ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Η διάθεση για δουλειά και προσφορά παραμένει η ίδια.
Συνεχίζουμε το έργο μας με τη βοήθεια όλων σας.
Σας ευχαριστούμε!


ΤΟ Δ.Σ.

Μεταγραφική ενίσχυση του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Σουηδό επιθετικό Philip Hellquist


O Philip Hellquist αποτελεί την τελευταία προσθήκη στο ρόστερ του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ κλείνει τη μεταγραφική σαιζόν, η οποία έληξε επίσημα την Παρασκευή.
O Philip έφτασε σήμερα στα Ιωάννινα, ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες και κάνοντας τη φωτογράφιση και τη μίνι συνέντευξη.
Μέχρι τώρα έπαιζε στην Κάλμαρ από όπου έμεινε ελεύθερος και ήρθε στην ομάδα μας σε ηλικία 26 ετών.
Η θέση που παίζει είναι επιθετικός και στην ομάδα μας θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 14.
Κατά την άφιξη του δήλωσε:
«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που ήρθα στην Ελλάδα και έχω την ευκαιρία να αγωνιστώ σε ένα άλλο πρωτάθλημα. 
Ο ΠΑΣ Γιάννινα με αυτά που έχω δει είναι μία καλή ομάδα με δυνατούς παίχτες. Ανυπομονώ να γνωριστώ και να συνεργαστώ με όλους και να μου δοθεί η δυνατότητα να δείξω τον καλύτερο μου εαυτό. Ευχαριστώ τον πρόεδρο της ομάδας κ. Χριστοβασίλη, τη διοίκηση της ομάδας, τον Διευθυντή Ποδοσφαιρικού Τμήματος κ. Νιαρχάκο και τον τεχνικό της ομάδας κ. Πετράκη για την ευκαιρία και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο μου. Θέλω να γνωρίσω την πόλη και τους οπαδούς της ομάδας μας ανυπομονώντας για τον πρώτο αγώνα».


Ημιτελική φάση Κυπέλλου Ερασιτεχνών περιόδου 2017-18 (Κένταυρος Μουσιωτίτσας-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 14-02-18/15:30)


ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ  ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ
ΩΡΑ: 15:30

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

ΓΗΠΕΔΟ  ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑΣ
ΩΡΑ: 15:30

Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ-ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ      

Ηγουμενίτσα: Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας της Π.Ε. Θεσπρωτίας με θέμα “Εύζωνες/Οι φύλακες των αφανών” της Δήμητρας Χατζηαδάμ, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, ώρα 18:30


Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας στα πλαίσια των εορτασμών για τα 105 χρόνια  της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου καθώς επίσης και της πρόσφατης ανακήρυξης του Αγίου Γεωργίου των Ιωαννίνων ως προστάτη των Ευζώνων,  διοργανώνει  έκθεση  φωτογραφίας με θέμα “Εύζωνες/Οι φύλακες των αφανών” της Δήμητρας Χατζηαδάμ, στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Ηγουμενίτσας “Πάνθεον” και σας προσκαλεί  στα εγκαίνια  το Σάββατο  17  Φεβρουαρίου 2018  στις 18:30.
Η καταξιωμένη φωτογράφος Δήμητρα Χατζηαδάμ συνεχίζοντας την πορεία της στην Ελληνική επικράτεια, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ηγουμενίτσα το έργο της  που καταγράφει το αγέρωχο παρουσιαστικό των Ευζώνων, την δύσκολη εκπαίδευση τους, τις ιδέες και τα συναισθήματά τους,  καθώς επίσης και την παραδοσιακή στολή τους που φέρει πλήθος συμβολισμών λαογραφικού και ορθόδοξου χαρακτήρα. 
Αποτελείται από 6 βασικά έργα σε φυσικό μέγεθος. Εύζωνα  2 μέτρων και τα υπόλοιπα σε ποικιλία διαστάσεων.
Το φωτογραφικό υλικό συνοδεύεται από μαρτυρίες Ευζώνων και ηχητικό ντοκουμέντο από τις δραστηριότητες τους. 
Ο Εύζωνας ταυτίζεται με την ελληνική λεβεντιά και αξιοπρέπεια, αψηφώντας τις  καιρικές συνθήκες αποτελεί  παράδειγμα στρατιωτικής αρετής και ήθους.
Καθημερινά θα γίνονται δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση από την καλλιτέχνη για την πληρέστερη  ενημέρωση του κοινού. 
Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν σχολεία, σύλλογοι και διάφορες ομάδες ενηλίκων.
Η έκθεση φωτογραφίας τελεί υπό την αιγίδα της Unesco.
Φορέας οργάνωσης είναι η Περιφερειακή Ενότητα  Θεσπρωτίας. http://www.thesprotia.gr/
Χορηγός  της εκδήλωσης είναι η ANEK LINES. https://www.anek.gr/en/
Διάρκεια έκθεσης: 17 έως 25 Φεβρουαρίου 2018
Χώρος: Πνευματικό κέντρο του Δήμου Ηγουμενίτσας 
“Πάνθεον”, Εθ. Αντιστάσεως 44.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα  έως Σάββατο 10:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00
Κυριακές  10:00 -14:00,
Ξεναγήσεις καθημερινά: 11:30 & 18:30. 
Η  είσοδος είναι ελεύθερη                 
 Πορεία της  έκθεσης:
ΑΘΗΝΑ 22.03 - 03.04/2016
Αρχικά η έκθεση φωτογραφίας “Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών”, εγκαινιάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και σύσσωμη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΚΑΒΑΛΑ 27.06 - 06.07 / 2016
Ο Δήμος Καβάλας φιλοξένησε την έκθεση φωτογραφίας, στην Δημοτική Καπναποθήκη. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από την Δήμαρχο, παραβρέθηκαν μέλη του Δ/Σ, εκπρόσωποι του Στρατού και της Εκκλησίας, καθώς και πλήθος κόσμου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 26.10 - 05.11 /2017
Η έκθεση φωτογραφίας “Εύζωνες/Οι φύλακες των αφανών” συνεχίστηκε στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Την έκθεση τίμησε ο Κυβερνήτης του Θωρηκτού "Αβέρωφ", αρχιπλοίαρχος Σ. Χαραλαμπόπουλος Π.Ν, καθώς και οι υπασπιστές του Προέδρου της Δημοκρατίας.
ΑΘΗΝΑ 02.12.2017
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, φιλοξένησε στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας μαζί με το 13ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών, την έκθεση φωτογραφίας, παρουσία 18.000 ποντίων.
Facebook:  @dimitra.hatziadam.photography


Άρτα: Αιματηρή καταδίωξη με πυροβολισμούς

Καταδίωξη με πυροβολισμούς και τον σοβαρό τραυματισμό δύο ατόμων σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Άρτα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τις 22:00 στην περιοχή κολυμβητηρίου Άρτας όταν Έλληνας, ηλικίας 37 ετών προσέγγισε με το αυτοκίνητό του αυτοκίνητο σταθμευμένο και πυροβόλησε με καραμπίνα εναντίον  μιας γυναίκας και ενός άνδρα.
Από τους πυροβολισμούς δεν τραυματίστηκε το ζευγάρι που κατόρθωσε να διαφύγει.
Ακολούθησε αστυνομική καταδίωξη που κατέληξε με πυροβολισμούς στον Άγιο Δημήτριο Άρτας μεταξύ του δράστη και αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας νοσηλεύονται τρία άτομα, εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση ο δράστης και ο ένας αστυνομικός.
***
37χρονος ημεδαπός τραυμάτισε με κυνηγητικό όπλο ζευγάρι ημεδαπών και δύο αστυνομικούς

Ο ίδιος τραυματίστηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων και παραβίαση δικαστικής απόφασης
Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίστηκε σε βάρος 37χρονου ημεδαπού για απόπειρα ανθρωποκτονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και για παραβίαση δικαστικής απόφασης.
Ειδικότερα, χθες το βράδυ στην Άρτα, ο 37χρονος έβαλε με κυνηγητικό όπλο, με ανθρωποκτόνο πρόθεση, κατά ζευγαριού ημεδαπών και του ανήλικου παιδιού τους, οι οποίοι επέβαιναν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του ζευγαριού. Στη συνέχεια προκάλεσε υλικές ζημιές με τη χρήση του όπλου σε παρακείμενο πρατήριο υγρών καυσίμων.
Από την άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων εντοπίστηκε να επιβαίνει σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στον Άγιο Δημήτριο Άρτας. Ο 37χρονος πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο επανειλημμένα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν. Τραυματίστηκαν δυο αστυνομικοί και ο δράστης, ο όποιος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο του, κάλυκες καθώς και το κυνηγητικό όπλο, το οποίο κατείχε παράνομα.
Η προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

''Γινάτι ο σοφός της λίμνης'': Το νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου

«Βάνεις πόνο στον πόνο κι ανασταίνεται η καρδιά με τα Ηπειρώτικα τραγούδια. Είναι τα μαθηματικά της ψυχής. Όπως δυο αρνήσεις μας κάνουν μια κατάφαση. Όμως πρέπει να αισθανθείς βαθιά  και τον έναν και τον άλλον πόνο για να σε αγγίξουν, της ζωής και της μουσικής».
«Αργόσυρτα Ηπειρώτικα τραγούδια τα οποία θαρρείς πασχίζουν να κρατήσουν πιότερο τη ζήση. Να μη χαθεί ωσάν ανοιγόκλειμα των ματιών. Να επιμηκύνουν το κομποσκοίνι της, καθώς μακραίνουν οι φωνές και μπλέκονται μεταξύ τους ζυμώνοντας τη γενναία θλίψη με το φτεροκόπημα της χαράς».
Ίσως τα δύο παραπάνω αποσπάσματα να αποτελούν με πολλούς τρόπους την καρδιά του νέου βιβλίου του Γιάννη Καλπούζου
 Κώστας Κωνής, Αντιπρόεδρος Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Δύο χρόνια έπειτα από το «Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου», το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία, ο Ηπειρώτης συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός στις 22 Μαρτίου 2018 ένα νέο ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο «Γινάτι» και υπότιτλο «Ο σοφός της λίμνης».
Η μυθοπλασία του διαδραματίζεται από το 1917 μέχρι το 1929 στα Γιάννενα, ενώ ταξιδεύει σε χωριά του νομού, στη Μοσχόπολη και στην Άρτα και παρακολουθεί σε δύο κεφάλαια τη Μικρασιατική εκστρατεία.
Ο κεντρικός ήρωας, ο Ζώτος, αναγκάζεται να μεταναστεύσει από το χωριό του ύστερα από έναν φόνο, μια αυτοκτονία και όσα φημολογούνται για τη μάνα του. Δυσκολεύεται να βιοποριστεί στα Γιάννενα (κάτι που θα θυμίσει πολλά στους παλιότερους και θα μάθουν οι νεότεροι), καταριέται τη μοίρα του και διαμένει σε τρώγλες, θα ζήσει για μεγάλο διάστημα με τον φόβο μιας βεντέτας, θα μπλέξει σε καβγάδες και θα συμμετάσχει σε αστεία περιστατικά στις εξορμήσεις του με τον βλάχικης καταγωγής φίλο του Βιργίλη. Παράλληλα ανατέλλει ο έρωτας, ο οποίος θα τον οδηγήσει σε αναπάντεχες καταστάσεις.
Από την άλλη μεριά της πλάστιγγας στέκεται η Τουρκογιαννιώτισσα και ελληνόφωνη Χαβαή,  η οποία θα πρέπει να συγκρουστεί με το οικογενειακό της περιβάλλον και όλη τη μουσουλμανική κοινότητα προκειμένου να βιώσει τον έρωτά της για τον Ζώτο. Θα επαναστατήσει απέναντι σε όσους εναντιώνονται στα σχέδιά της; Μπορεί να ξεφύγει από τη φυλή, τη θρησκεία και το γινάτι της ζήλιας που τη διακατέχει; Κι αν τα καταφέρει, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάποια φοβερά και ανομολόγητα εγκλήματα που συνέβηκαν κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία;
Τους δυο κεντρικούς ήρωες πλαισιώνουν αρκετοί πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές. Όπως ο σιορ Δονάτος, ένας αινιγματικός βαρκάρης με σοφές συμβουλές, αν και ο ίδιος κρύβει τους δικούς του καημούς και τα ανομήματα. Ο τυχοδιώχτης παπα-Λέρας, που καυχιέται ότι εκδύει τις γυναίκες από τα αμαρτήματα και από τα εσώρουχα. Ο λούστρος Εβραίος Γιάκος. Ένας διαβολικός εμπειρικός γιατρός και άλλοι, μεταξύ των οποίων σε κεντρικό ρόλο μια γυναίκα αράχνη, με μάτια ωσάν σε κατάνυξη προσευχής αλλά και φλεγόμενους δαίμονες εντός τους, η οποία γυρεύει ένα δωμάτιο για μια νύχτα κι έναν άντρα για μια ζωή.
Κάτω από τη μυθοπλασία ξετυλίγεται και ο διχασμός των Ελλήνων σε Βενιζελικούς και Αντιβενιζελικούς, η κατοχή των Ιωαννίνων και μεγάλου τμήματος της Ηπείρου από τους Ιταλούς το 1917, η απόπειρα δημιουργίας Ρουμάνικου πριγκιπάτου στην Πίνδο, οι εργασίες για την εξόρυξη πετρελαίου στη Δραγοψά, η ανταλλαγή πληθυσμών και γενικότερα η ταραγμένη εποχή κατά την πρώτη δεκαετία του Μεσοπολέμου με στρατιωτικά κινήματα, επαναστάσεις και κυβερνήσεις επί κυβερνήσεων.
Συγχρόνως, μέσα από εμπεριστατωμένη έρευνα, αναπαριστάνεται με μοναδικό τρόπο ολόκληρη εκείνη η εποχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πολύβουη οδό Ανεξαρτησίας, όπου χτυπούσε η καρδιά της αγοράς∙ τους χαλικοστρωμένους και πατικωμένους με άμμο δρόμους και πλατείες∙ τις επιβατικές άμαξες, τα ποδήλατα και τα λιγοστά αυτοκίνητα τα οποία, κατά τις εφημερίδες της εποχής, έτρεχαν δαιμονιωδώς μέχρι και σαράντα χιλιόμετρα την ώρα∙ τους υπαλλήλους και τους παραγιούς να στέκονται σε κάθε πόρτα μαγαζιού και να διαλαλούν τις πραμάτειες τους∙ προξενεία όπως της Ιταλίας και της Ρουμανίας∙ τα γλέντια στις εξοχές ή σε βάρκες στη λίμνη∙ τη μεταφορά πόσιμου νερού με βάρκες από την πηγή της Ντραμπάτοβας∙ καφενεία που μετατρέπονταν σε αίθουσες θεάτρου και κινηματογράφου∙ σχολεία Ελληνικά, Τουρκικά, Εβραϊκά και Ρουμάνικα∙ το κλείσμα στη λίμνη, ένας ιδιαίτερος τρόπος κυνηγιού∙ και τις καντάδες στις γειτονιές με κιθάρες, μαντολίνα και ακορντεόν έως τις μεταμεσονύκτιες ώρες.
Επίσης, προκύπτουν μέσα από σκηνές και τη δράση των ηρώων νοοτροπίες, ήθη, η μόδα της εποχής, κατάρες, ευχές, μάγια, τραγούδια, παροιμίες και λέξεις της Ηπειρώτικης ντοπιολαλιάς, καθώς και πάμπολλα άλλα τα οποία ο αναγνώστης νομίζει ότι βλέπει ολοζώντανα μπροστά του.
Εντάσσεται στη μυθοπλασία και η μάστιγα της ληστοκρατίας στην Ήπειρο, μια και τότε οι απαγωγές, οι εκβιασμοί, οι ληστείες και οι φόνοι αποτελούσαν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Κατσικοκλέφτες, μπουλούκια τριών τεσσάρων ατόμων, αλλά και διαβόητοι λήσταρχοι με πολυμελείς συμμορίες λυμαίνονταν την ύπαιθρο και μερικές φορές δρούσαν εντός των πόλεων.
Δε λείπει από το μυθιστόρημα και η τύχη των Τουρκογιαννιωτών, για τους οποίους είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται ο ακριβής αριθμός όσων ανταλλάχθηκαν τον Ιούλιο του 1924 και όσων παρέμειναν στα Γιάννενα ως αλβανικής καταγωγής ή χατιρικά.
Όπως μας έχει συνηθίσει ο Γιάννης Καλπούζος στα έργα του, καταπιάνεται και σε αυτό το βιβλίο με κοινωνικά, διαχρονικά και πανανθρώπινα ζητήματα όπως η συνύπαρξη (χριστιανών και μουσουλμάνων μετά το 1913), οι πολυσχιδείς εκφάνσεις της ψυχής, το αγρίμι που κρύβουμε εντός μας και μπορεί να μας μετατρέψει στον πόλεμο (κι όχι μόνο) σε ανδρείους ή σιχαμερούς, τη σχέση μας με την Ιστορία και το ποιος δικαιούται να ονομάζεται Έλληνας.
Κορυφαίο θέμα αποτελεί το γινάτι, το οποίο και έδωσε τον τίτλο στο μυθιστόρημα. Κακό γινάτι είναι η ξεροκεφαλιά, ο θυμός, η εκδικητικότητα, να επιδιώκεις να υποτάξεις τον άλλον με οποιονδήποτε τρόπο. Να έχεις το πάνω χέρι στον έρωτα, στη δουλειά, στην οικογένεια, στην παρέα. Να νιώθεις πιο σπουδαίος απ’ τους υπόλοιπους ανθρώπους, να εκβιάζεις συναισθηματικά τα παιδιά ή τους γονείς σου, να θες να τους κατασπαράξεις όλους επειδή πέθανε η δική σου γυναίκα κι όχι του φίλου σου και ούτω καθεξής.
Όμως υπάρχει και το καλό γινάτι, το δημιουργικό, το γόνιμο πείσμα. Όταν λες θα σταθώ στα πόδια μου, θα σηκώσω ξανά το κεφάλι. Καλό πείσμα είναι και να λες θα ματώσω στη δουλειά ή στο διάβασμα και θα πετύχω. Τι κι αν γεννήθηκα φτωχός, θα μοχθήσω εκατό φορές περισσότερο. Επίσης, να παλεύεις για να μη σου τσαλαπατούν οι άλλοι το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια.
Με όποια ματιά και να προσεγγίσει κανείς το «Γινάτι-Ο σοφός της λίμνης», πρόκειται για αριστουργηματικό μυθιστόρημα όπου συνυπάρχουν το ερωτικό στοιχείο, το μυστήριο, η περιπέτεια, οι τόσο ανθρώπινοι χαρακτήρες των ηρώων με τα πάθη, τα όνειρα, τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους, οι συνεχείς ανατροπές και το αναπάντεχο, το άγριο και το ήμερο, οι έντονα συγκινητικές στιγμές, η αναγνωστική ευφορία μέσω της αναγνωρισμένης απ’ όλους αφηγηματικής δεινότητας του Καλπούζου, ο προβληματισμός και η αναπαραστατική δύναμη της γλώσσας.
Άξιο λόγου είναι και το γεγονός ότι η πρώτη έκδοση τυπώνεται σε 50.000 αντίτυπα.
Πέρα από την αναμφισβήτητη λογοτεχνική αξία του μυθιστορήματος, σας το συστήνουμε και ως μια σπουδαία κατάθεση στη συμβολή για τη διατήρηση της συλλογικής ιστορικής μνήμης σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα την Ήπειρο.
Σημειώνουμε ότι το βιβλίο θα παρουσιαστεί την πρώτη μέρα κυκλοφορίας, στις 22 Μαρτίου (20:30), στα Γιάννενα στην αίθουσα «Πυρσινέλλας» του Πνευματικού κέντρου Δήμου Ιωαννιτών (Αγίας Μαρίνας 55), ενώ στις 23 Μαρτίου στην Άρτα στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Σκουφάς (21:00) και στις 27 Μαρτίου (20:30) στον Ιανό της Αθήνας (Σταδίου 24). Οι παρουσιάσεις θα συνοδευτούν από αναγνώσεις αποσπασμάτων και ηπειρώτικα τραγούδια.
Γινάτι-Ο σοφός της λίμνης
Οπισθόφυλλο
Ο Ζώτος και η Χαβαή, με την πολυκύμαντη ερωτική τους σχέση, ένας αινιγματικός βαρκάρης, μια γυναίκα-αράχνη, που γυρεύει δωμάτιο για μια νύχτα κι έναν άντρα για μια ζωή, ο σατανικός κομπογιαννίτης γιατρός Μαργαζής και ο τυχοδιώκτης παπα-Λέρας, ο οποίος παινεύεται ότι εκδύει τις γυναίκες από τα αμαρτήματα κι από τα εσώρουχα, μπλέκονται στο γαϊτανάκι που υψώνει ως μιαρή ή ευλογημένη έκρηξη το γινάτι με αφορμή έναν φόνο, μια αυτοκτονία, τον φόβο της αντεκδίκησης, την καταφρόνια της κοινωνίας, τον πλούτο, τη φτώχια, τη ζήλια, τον πόθο, κάποια ανομολόγητα εγκλήματα, την εθνική ταυτότητα και τον διάβολο ή τον άγγελο που κρύβει καθένας μέσα του. Και κυλά η ζωή τους πότε σαν αγριεμένο ποτάμι και πότε σαν γλυκασμός της άνοιξης.
Πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές πορεύονται στα χρόνια της ιταλικής κατοχής των Ιωαννίνων του 1917∙ της πρώτης απόπειρας δημιουργίας Βλάχικου πριγκιπάτου στην Πίνδο∙ της εξόρυξης πετρελαίου στη Δραγοψά∙ της εκστρατείας στη Μικρά Ασία∙ της προσφυγιάς Μικρασιατών και Ποντίων, αλλά κι εκείνης των Τουρκογιαννιωτών∙ του διχασμού σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς∙ και της μάστιγας της ληστοκρατίας στην Ήπειρο∙ Συνάμα ακολουθούν τα βήματα Εβραίων, Βλάχων, Αλβανών και Σαρακατσάνων, και γενικότερα στην ταραγμένη εποχή πριν από το 1922 και κατά την πρώτη δεκαετία του Μεσοπολέμου.
Στην ίδια πατρίδα συνυπάρχουν ή συγκρούονται διαφορετικοί κόσμοι, ομάδες και άτομα∙ σμίγουν ή αποχωρίζονται τα όνειρα κι ανακατώνονται τα αίματα, οι θρησκείες και οι γλώσσες∙ κι όλα συμβαίνουν στα Γιάννενα, στην πόλη των θρύλων και της μυστηριακής γοητείας.
Υπό σχεδιασμό βρίσκονται και πολλές άλλες παρουσιάσεις του μυθιστορήματος «Γινάτι» του Γιάννη Καλπούζου ανά την Ελλάδα. Όσοι Σύλλογοι ενδιαφέρονται να οργανώσουν παρουσιάσεις ή να συνδιοργανώσουν εκδηλώσεις με τα κατά τόπους βιβλιοπωλεία, πρέπει να απευθύνονται στον Εκδοτικό Οίκο Ψυχογιός, αρμόδια: Ειρήνη Γαβρέλα
mail: e.gavrela@psichogios.gr  και τηλέφωνο: 210 804852.
Τέλος, δανειζόμαστε και σας παραθέτουμε από το «αυτί» του βιβλίου:
Έγραψαν για τον Γιάννη Καλπούζο
-Ο Γιάννης Καλπούζος διακρίνεται για τη σεμνότητά του, για τους χαμηλούς τόνους που κρατάει παρά τις μεγάλες επιτυχίες που γνωρίζει, για την ευγένεια και καλλιέργεια της ψυχής και του είναι του, γνωρίσματα και αρετές που εκφράζονται συνολικά στο έργο του. Ακόμη, για εμένα είναι ο ακάματος εργάτης του πνεύματος, είναι ο ερευνητής, είναι ο ποιητής, είναι ο καλλιτέχνης του λόγου, είναι αυτός που σέβεται τον αναγνώστη και που αγαπάει και πονάει τον τόπο και την πατρίδα.
Γεώργιος Δ. Καψάλης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Στο ιδιάζον προσωπικό ύφος του Καλπούζου, σιγά-σιγά, σχεδόν μυητικά, δημιουργούνται, σαν σε μουσική συμφωνία, ιδιαίτεροι ήχοι και ρυθμοί. Τουλάχιστον για εκείνους τους αναγνώστες που διαβάζουν και ακούνε συγχρόνως τον ήχο και τον ρυθμό των λέξεων. Αλλά και πάλι αυτός ο μουσικός εμποτισμός του αφηγηματικού λόγου γίνεται με μέτρο. Όπως στη μουσική συμφωνία, η σύνθεση έχει τις εξάρσεις της και τις καταβυθίσεις της.
Παντελής Βουτουρής, Καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου.
- Ο Γιάννης Καλπούζος είναι φιλίστωρ. Δε διαβάζει, όμως, απλώς την ιστορία. Την αναμοχλεύει, χώνεται σαν το σαράκι μέσα στο ξύλο ψάχνοντας την καρδιά της.
Ελένη Πλακίδα, φιλόλογος
- Η Τέχνη του Λόγου, η ιστορική γνώση και η μυθοπλασία, η πνευματικότητα αλλά και η αριστοκρατική σεμνότητα, η ευγένεια και η απλότητα (γνώρισμα των πραγματικά μεγάλων) συνθέτουν το αμάλγαμα του Γιάννη Καλπούζου, του σημαντικότερου Μυθιστοριογράφου (ιστορικού και όχι μόνο) της εποχής μας με διαχρονική αξία. Το έργο του είναι «κτήμα εσαεί»!
Αδάμος Μουζουρής, φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής


Βιογραφικό
Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μελάτες της Άρτας και ζει μόνιμα από το 1983 στην Αθήνα.
Στα ελληνικά γράμματα εμφανίζεται το 2000 με την ποιητική συλλογή «Το νερό των ονείρων» και το μυθιστόρημα «Μεθυσμένος δρόμος».
Ακολουθεί η συλλογή διηγημάτων «Μόνο να τους άγγιζα», η οποία επανεκδόθηκε το 2017 εμπλουτισμένη ποικιλοτρόπως με τον νέο τίτλο: «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ», καθώς και οι ποιητικές του συλλογές: «Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών» και «Έρωτας νυν και αεί». Με τη δεύτερη ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα για το κρατικό βραβείο ποίησης, ενώ η παραλογή «Ο λύκος» που εμπεριέχεται στη συλλογή διηγημάτων βραβεύτηκε στον Διεθνή  Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος “Γιώργος Σεφέρης” του πανεπιστημίου του Παλέρμο Ιταλίας.
Όλες οι ποιητικές του συλλογές κυκλοφόρησαν μαζί με πενήντα ανέκδοτα ποιήματα σε έναν τόμο το 2107 με τίτλο «Ποίηση 2000-2017».
Ευρύτερα γνωστός στο αναγνωστικό κοινό έγινε με το μυθιστόρημά του «Ιμαρέτ», το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Το «Ιμαρέτ» μεταφράστηκε στα πολωνικά και στα τουρκικά, ενώ κυκλοφορεί και σε νεανικό μυθιστόρημα (για παιδιά άνω των 10 ετών), με εικονογράφηση του σκηνογράφου Αντώνη Χαλκιά.
Επίσης, έχει γράψει τα μυθιστορήματα: «Σάος-Παντομίμα Φαντασμάτων», «Άγιοι και δαίμονες-Εις ταν Πόλιν», «Ουρανόπετρα-Η δωδέκατη γενιά», «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» και «σέρρα-Η ψυχή του Πόντου».
Ο Γιάννης Καλπούζος συμμετείχε σε συλλογικά έργα, διασκεύασε σε θεατρικό σενάριο το μυθιστόρημά του «σέρρα-Η ψυχή του Πόντου» και έχει γράψει τους στίχους 80 τραγουδιών, μεταξύ των οποίων τα: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», «Δέκα μάγισσες», «Να 'σουν θάλασσα», «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα».
Στις 22 Μαρτίου 2018 θα εκδοθεί το νέο μυθιστόρημά του με τίτλο «Γινάτι» και υπότιτλο «Ο σοφός της λίμνης».

Όλα τα βιβλία του κυκλοφορούν πλέον από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ο Νίκος Γκεσούλης σκηνοθέτης της ''Πίτα του Ηπειρώτη 2018'', και οι ηθοποιοί, Γεωργία Ζώη και Νίκος Βερλέκης οι παρουσιαστές.

Ο  Νίκος Γκεσούλης  σκηνοθέτης της ''Πίτα του Ηπειρώτη 2018'', και οι ηθοποιοί, Γεωργία Ζώη και Νίκος Βερλέκης οι παρουσιαστές.

Γκεσούλης Νίκος
Τόπος γέννησης: Ιωάννινα
Σπουδές: Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη (1987)
Σεμινάρια: Σκηνοθεσίας, Χορού, Τραγουδιού, Διοίκησης θεάτρου
Ως ηθοποιός έπαιξε στα έργα:
"Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Βουτσινά
"Μάκβεθ" του Σαίξπηρ, "Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα" του Ο’ Νήλ, σε σκηνοθεσίες του Ν. Βασταρδή.
"Ευγένιος και Κυκνένια", "Νερό για πέταμα", και "Μια απίθανη οικογένεια" σε σκηνοθεσίες του Γιώργου Ρεμούνδου.
"Οι περιπέτειες του Βαρόνου Μινχάουζεν" σε σκηνοθεσία Ν. Δαφνή,
"Αλαντίν", σε σκηνοθεσία του Χρήστου Κελαντώνη.
"Δωδέκατη Νύχτα" του Σαίξπηρ, "O καλός άνθρωπος του Σετσουάν" του Μπρεχτ , "Κουφέτο στην ομίχλη" Επιθεώρηση " Όπως αγαπάτε" του Σαίξπηρ , "Ο κύκλος με την κιμωλία" του Μπρεχτ, "Ο Λεπρέντης" του Μ. Χουρμούζη, ¨ Για μια φούχτα μπάμιες’’ του Ευγ. Τριβιζά, σε σκηνοθεσίες του Κ. Φαρμασώνη.
"Φρουτοπία" του Ευγένιου Τριβιζά , σε σκηνοθεσία του Δ. Ιωάννου.
"Ο Μικρός Πρίγκιπας" του Εξυπερύ, σε σκηνοθεσία του Π. Παπαϊωάννου.
"Λα Μοσκέττα" του Ρουτζάντε, σε σκηνοθεσία του Γ. Ρεμούνδου.,
"Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού" του Άντον Τσέχωφ σε σκηνοθεσία του Μ. Ρετσίλα.
"Η Οδύσσεια" , σε σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη.
"Οδυσσεβάχ" της Ξ. Καλογεροπούλου σε σκηνοθεσία του Νίκου Σακαλίδη
"Άλκηστις" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Π. Παπαδόπουλου.
"Ερωφίλη" του Γ. Χορτάτζη σε σκηνοθεσία Γ. Μπακόλα.
"Αμφιτρύων" του Πλαύτου σε σκηνοθεσία Π. Παπαϊωάνου.
"Πλούτος" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Ν. Δαφνή
"Ο Σπιούνος των Βαλκανίων" του Κοβάσεβιτς, σε σκηνοθεσία του Ν. Μπουσδούκου
"Εθνικότητά μου το χρώμα του ανέμου" του Ματέι Βισνιέκ, σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη.
Συμμετοχή σε παραγωγές Κινηματογράφου:
"Θεόφιλος" του Λ.Παπαστάθη.
"Κλοιός" του Κ. Κουτσομύτη.
"Απουσίες" του Δ. Παπαλάμπρου.
"Το βουνό μπροστά" του Βασίλη Ντούρου.
Διδακτική πείρα:
Έχει διδάξει σε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς τα εξής αντικείμενα:
Αγωγή λόγου-Ορθοφωνία ( Εφαρμογή εκφοράς λόγου σε κείμενα κλασικού ρεπερτορίου) Θεατρική κίνηση, Θεατρικό τραγούδι.
Προσέγγιση και ερμηνεία θεατρικών έργων με την προοπτική σχολικής παράστασης.
Σκηνοθεσίες:
"Φρουτοπία" του Ευγ. Τριβιζά
"Θάψτε τους νεκρούς" του ‘Ιρβιν Σόου με την Θεατρική ομάδα "ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ"
"Ο Μικρός Πρίγκιπας" του Εξυπερύ,
"Γέρμα" του Φ.Γ. Λόρκα
"Πλούτος" του Αριστοφάνη.
"Aνδρομάχη" του Ευριπίδη
"Ηρακλείδαι" του Ευριπίδη.
"Φρουτοπία" του Ευγ.Τριβιζά. με την Θεατρική ομάδα "ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ"
"Χάρτινα Πουλιά" του Τάσου Λειβαδίτη. στον πολυχώρο Τέχνης "ΑΛΕΞΑΔΡΕΙΑ"
"Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν" του Μπ. Μπρεχτ.
"Καυγάδες στην Κιότζα" του Γκολντόνι
"Λεπρέντης" του Μ. Χουρμούζη.
"Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα" του Ματέι Βισνιέκ
"Εθνικότητά μου το χρώμα του ανέμου" του Ματέι Βισνιέκ
«La Nonna» του Ρ. Κόσσα
"Άσμα ασμάτων" σε μετάφραση του Μ. Γκανά.
"Κρακ" του Δ. Τσεκούρα. Θεατρικό Αναλόγιο στο Ιωνικό Κέντρο
"Γέρμα" του Φ.Γ. Λόρκα Κεντρική Σκηνή Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα
«Ευριπίδη Τρωάδες» Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα
«Άλκηστις» του Ευριπίδη στη Βίλα Ζωγράφου 17-09-2017
«Παζάρι» (Μαύρη κωμωδία) Του Νταβίντ Πλανέλ Πολυχώρος Τέχνης «Αλεξάνδρεια»
Οι παραστάσεις που έχει σκηνοθετήσει έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις σε διαγωνιστικά φεστιβάλ θεάτρου ( πάνω από 60 βραβεία εκ των οποίων τα 11 ήταν βραβεία σκηνοθεσίας).
Από το 2007 κατέχει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Σκηνοθετεί την τελετή αφής της Μαραθώνιας Φλόγας που προηγείται του Αυθεντικού Κλασικού Μαραθώνιου της Αθήνας.
Γεωργία Ζώη.
Τόπος γέννησης: Φτέρη Κεντρικών Τζουμέρκων Άρτας
Σπουδές
 Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου Απόφοιτος 1977
Αρχιτεκτονική Σχολή Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Διπλωματική με άριστα και υποτροφία του Ι.Κ.Υ. σε όλη τη διάρκεια των σπουδών της
Επαγγελματική κατάσταση
· Ως Ηθοποιος συνεργάζεται με επαγγελματικούς θιάσους και θεατρικές ομάδες

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις από το πρωί της Τρίτης

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, από το πρωί της Τρίτης και από τα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις στα περισσότερα ορεινά της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές στα βορειοδυτικά.
Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου
Α) Νωρίς το πρωί τα νησιά του Ιουνίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Μακεδονία. Από το μεσημέρι η Πελοπόννησος (κυρίως η δυτική και νότια), η κεντρική Στερεά και πιθανόν η δυτική και βόρεια Θεσσαλία και η κεντρική Μακεδονία.
Τη νύχτα η ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, η Κρήτη και οι Κυκλάδες.
Β) Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Ήπειρο (πάνω από 600 μέτρα), τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία (από 600-700 μέτρα), στη Θεσσαλία (στα δυτικά και βόρεια) και τη βόρεια Πελοπόννησο (από 800-900 μέτρα).
Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου
Α) Μέχρι τις πρωινές ώρες η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, οι Κυκλάδες και η Κρήτη και πιθανόν η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.
Μέχρι το μεσημέρι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Μέχρι νωρίς το πρωί και μετά πιθανόν ξανά τη νύχτα τα νησιά του Ιονίου και η Ήπειρος.
Β) Χιονοπτώσεις, πιθανόν ισχυρές, θα σημειωθούν μέχρι το πρωί στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ορεινά και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής Μακεδονίας και πιθανόν της κεντρικής Μακεδονίας.
Αργά τη νύχτα θα ξαναχιονίσει στα ορεινά.

Υπερπλασία προστάτη: Ποια είναι η λιγότερο επεμβατική χειρουργική θεραπεία;


Σημαντικό βήμα στη βελτίωση της ενδοσκοπικής τεχνολογίας αποτελεί η laser προστατεκτομή (green light laser), για τη θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη, μιας καλοήθους πάθησης που προκαλεί προβλήματα στην ούρηση.
«Η υπερπλασία του προστάτη είναι συχνή πάθηση, δεδομένου ότι το 40% των ανδρών άνω των 60 ετών έχει συμπτώματα. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται βαθμιαία με το γήρας και για την αντιμετώπισή της υπάρχουν πολλές θεραπείες, συντηρητικές και χειρουργικές. Παρότι η αιτία δημιουργίας της πάθησης είναι άγνωστη, ενδεχομένως να αποτελεί μέρος της διαδικασίας γήρανσης και να οφείλεται σε ορμονικούς λόγους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι καρκίνος ούτε αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξή του», επισημαίνει ο  χειρουργός ουρολόγος Δρ. Γεώργιος Κυριάκου Διδακτικό μέλος IRCAD/EITS της Ιατρικής Σχολής του Στρασβούργου.
Ο προστάτης βρίσκεται στο σημείο που ξεκινά η ουρήθρα από την κύστη και την οποία περιβάλλει, ενώ οι σπερματοδόχες κύστεις ακουμπούν στο πίσω τοίχωμα της κύστης και ενώνονται ανατομικά αλλά και λειτουργικά με αυτόν. Η φυσιολογική πορεία ανάπτυξης του προστάτη ξεκινά στην αρχή της εφηβείας, οπότε διπλασιάζεται σε μέγεθος.
Η αύξηση αυτή του μεγέθους του προστάτη μπορεί να πιέζει την ουρήθρα, αλλά και την κύστη, προκαλώντας διαταραχές στην ούρηση, μεταξύ των οποίων νυχτουρία, συχνουρία, επιτακτική ούρηση, ακράτεια, αδυναμία ούρησης (επίσχεση ούρων), αργή ή καθυστερημένη έναρξή της ή ατελής κένωση της κύστης (κατακράτηση ούρων). Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί ή ήπια συμπτωματικοί.
Η δημιουργία λίθων στην κύστη αποτελεί επιπλοκή της υπερτροφίας του προστάτη και σπανιότερα άλλων ανωμαλιών. Μια άλλη είναι τα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστεως (δηλαδή η δημιουργία εσωτερικών κηλών στο βλεννογόνο της ουροδόχου κύστης), για τα οποία ευθύνεται συνήθως η απόφραξη στην ουρήθρα από τον υπερπλαστικό προστάτη.
Η ύπαρξή τους στην κύστη αποτελεί εστία μικροβίων και οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου. Τα αθεράπευτα εκκολπώματα ενδεχομένως σπάνια να προκαλέσουν καρκινογένεση του κυστικού επιθηλίου.
Η διάγνωση της υπερπλασίας του προστάτη τίθεται μετά τη λήψη του ιστορικού και της υφιστάμενης συμπτωματολογίας, κυρίως με δακτυλική εξέταση, αιματολογικό, ουροομετρικό, υπερηχογραφικό ή και κυστεοσκοπικό έλεγχο.