Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Με επιτυχία η παρουσίαση του δίσκο ακτίνας (CD) με τίτλο «Χαριτωμένη Συντροφιά-Πολυφωνικά τραγούδια του τόπου μας» του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού


Ένα βράδυ γεμάτο παράδοση και τραγούδι πέρασαν οι φίλοι της παραδοσιακής μουσικής  το απόγευμα της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Δ. Χατζή στα παλιά σφαγεία Ιωαννίνων, όπου ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού Πωγωνίου  παρουσίασε τον πρώτο του δίσκο ακτίνας (CD) με τίτλο «Χαριτωμένη Συντροφιά – Πολυφωνικά τραγούδια του τόπου μας».
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Παναγιώτης Τζόκας, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσαν το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων, η Πολυφωνική ομάδα Ήνορο, καθώς και η παραδοσιακή ορχήστρα του Σωτήρη Δέσση.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα από την εκτεταμένη χιονόπτωση στα ορεινά της Ηπείρου


Η πρώτη εκτεταμένη χιονόπτωση στα ορεινά της Ηπείρου, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι και τις πρωινές ώρες σήμερα. 
Το μεγαλύτερο ύψος χιονιού που κυμαίνεται κατά περιοχή από 5 έως και 30 εκατοστά του μέτρου εντοπίζεται στις περιοχές Διστράτου, Φούρκας, Πυρσόγιαννης, Βρυσοχωρίου, Ηλιοχωρίου, Βωβούσας, Μετσόβου, Ανηλίου κ.α.
Για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο εργάστηκαν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται χωρίς προβλήματα.
Επισημαίνεται όμως σε όσους κινούνται ή πρόκειται να κινηθούν προς τα ορεινά της Ηπείρου, πως πρέπει απαραίτητα να φέρουν στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Θεαματικά τα αποτελέσματα της μεταφοράς ταυτολόγων μοσχευμάτων στην Ελλάδα


Θεαματικά  είναι και στην  Ελλάδα τα αποτελέσματα  σε ότι αφορά  στην  κάλυψη  οστών σε χέρια και πόδια  με την   μεταφορά αυτόλογων μισχωτών αγγειούμενων μοσχευμάτων (κρημνών)!
Αυτό τονίστηκε από διαπρεπείς Έλληνες ορθοπεδικούς στο πρότυπο 17ο Σεμινάριο Ανατομικής Χειρουργικής Χεριού της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα (“ΤheMedicalCity”) 28-30 Νοεμβρίου.
«Τα αποτελέσματα που έχουμε στην  Ελλάδα στους κρημνούς για την κάλυψη οστών (  σε πόδια και χέρια) είναι εφάμιλλα διεθνών κέντρων του εξωτερικού» ανέφερε ο διαπρεπής Χειρουργός  Ορθοπεδικός-Μικροχειρουργός Χεριού, Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού, που συμμετείχε και μίλησε στο πρότυπο 17ο Σεμινάριο.
Μάλιστα στην ομιλία του ο κ. Ιγνατιάδης δεν παρέλειψε να τονίσει «ότι χάρις στην  ραγδαία εξέλιξη της επανορθωτικής μικροχειρουργικής  στον τομέα της μεταφοράς αυτόλογων μοσχευμάτων  έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο σημαντική  μείωση των ακρωτηριασμών σε πόδια και χέρια, μετά από σοβαρούς τραυματισμούς».
ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ  ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΙ   ΜΕΛΩΝ
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο,  γίνονται εκατομμύρια βαρείς τραυματισμοί  σε πόδια και χέρια. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των τραυματιών χάνουν τα μέλη τους. 
Οι τραυματισμοί που ευθύνονται για την  πλειοψηφία των ακρωτηριασμών   οφείλονται κυρίως σε:
Ατυχήματα (τροχαία  ή εργατικά),
Νεοπλασίες,
Διαβητική ή άλλη αγγειοπάθεια  (το 75% των περιπτώσεων αυτών ο ακρωτηριασμός γίνεται στο πόδι),
Μολύνσεις,
Πολεμικά Τραύματα,
«Η κατάσταση τείνει να αλλάξει τα τελευταία χρόνια  καθώς πολλοί από τους ακρωτηριασμούς αυτούς  αποφεύγονται, χάρις στην κάλυψη των οστών με  αγγειούμενα μοσχεύματα» εξήγησε  ο μικροχειρουργός κ. Ιγνατιάδης.

Περιφέρεια Ηπείρου: Tελευταία ημέρα για την ετήσια απογραφή του ζωικού κεφαλαίου (αιγοπροβάτων) για το έτος 2019 είναι η Κυριακή 15 Δεκεμβρίου


Η ερχόμενη Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα για την ετήσια απογραφή του ζωικού κεφαλαίου (αιγοπροβάτων)  για το έτος 2019.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων, η κοινοποίηση  της ετήσιας απογραφής γίνεται:
1)είτε με προσέλευση των κτηνοτρόφων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία  με το Μητρώο Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων συμπληρωμένο και πλήρως ενημερωμένο με όλες τις μεταβολές (γεννήσεις, θανάτους, σφαγές).
2) είτε με τη χρήση της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας, χωρίς να απαιτείται η παρουσία του κτηνοτρόφου στην υπηρεσία. Η εγγραφή και πρόσβαση του κάθε ενδιαφερόμενου στην ψηφιακή υπηρεσία κοινοποίησης της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του Υπ.Α.Α.Τ. (http://e-services.minagric.gr ), ακολουθώντας κατά βήμα τις οδηγίες που διατίθενται αναρτημένες εκεί.
Οι εν λόγω ψηφιακές υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν από την 1η Νοεμβρίου (αιγοπρόβατα) και από την 1η Δεκεμβρίου (χοίροι).
Κατά την υποβολή των απογραφικών στοιχείων μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας, εκδίδεται σχετική βεβαίωση την οποία ο χρήστης εκτυπώνει και επισυνάπτει στο μητρώο της εκμετάλλευσής του.
Η ψηφιακή υποβολή απογραφής του ζωικού κεφαλαίου δεν υποκαθιστά την υποχρέωση του κατόχου για την αντίστοιχη ενημέρωση του μητρώου της εκμετάλλευσής του.
Ο κάθε χρήστης/κάτοχος αιγοπροβάτων ή χοίρων έχει τη δυνατότητα ψηφιακής υποβολής απογραφικών στοιχείων μόνο μία φορά κατά την απογραφική περίοδο (σε περίπτωση που η υποβληθείσα απογραφή χρήζει τροποποίησης λόγω λανθασμένων στοιχείων, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθύνεται άμεσα στην αρμόδια τοπική κτηνιατρική αρχή).
Τέλος, επισημαίνεται ότι φέτος είναι υποχρεωτική και η καταγραφή των οικόσιτων χοίρων  στα πλαίσια της ετοιμότητας για την Αφρικανική Πανώλη. 
Η απογραφή των χοίρων διενεργείται εντός του Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Oι πρώτες 100 ημέρες των «Οριζόντων Ηπείρου» στην αντιπολίτευση της Περιφέρειας Ηπείρου




(στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου)
Τον απολογισμό των 100 ημερών της αντιπολιτευτικής θητείας των «Οριζόντων Ηπείρου», εντός και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου, έκανε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, το πρωί της Τετάρτης, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Σπύρος Ριζόπουλος.
Παράλληλα, από τον επικεφαλής των συντονιστών των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, έγινε η παρουσίαση των στελεχών που έχουν αναλάβει την αποστολή της διεύρυνσης της παράταξης στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου, ενόψει του καλοκαιριού του 2020, οπότε προγραμματίζεται να γίνει το συνέδριο της παράταξης.
Ο κ. Μιχάλης Νάτσης συγκεκριμένα, τόνισε ότι μέχρι το αργότερο τον Ιούνιο του 2020, θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της παράταξης και με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 120 μέλη, ο στόχος να φτάσει ως τότε η παράταξη τα 300 μέλη, είναι παραπάνω από σίγουρος, όπως είπε. Τα πρόσωπα με πρωταγωνιστικό ρόλο στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου είναι όλες γυναίκες και είναι οι:
o       Μαρινάκη Γεωργία δικηγόρος με μεταπτυχιακά στη διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων αναλαμβάνει συντονίστρια στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.
o       Σόφη Βλασσίου, Χημικός, αναλαμβάνει συντονίστρια στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων
o       Μάγδα Τάτση, γενική οικογενειακή γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου, αναλαμβάνει την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και τέλος,
o       Μάρω Νάκα, Αρχαιολόγος, Καθηγήτρια Αγγλικών, πρώην δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αρταίων αναλαμβάνει συντονίστρια στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, ώρα 9:30


Την Πέμπτη 12-12-2019 και ώρα 09:30  συνεδριάζει η  Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,  με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: 
1. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 18-10-2019 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού κόμβος Ζωτικού – Άγιος Ανδρέας», προϋπολογισμού 377.000,00 € με Φ.Π.Α.
2. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 15-10-2019 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας οδού πρόσβασης στα Λουτρά Καβασίλων», προϋπολογισμού 323.000,00 € με ΦΠΑ.
3. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 27-09-2019 της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση καθολικού Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Φραγκάδων Δήμου Ζαγορίου», προϋπολογισμού 175.000,00 € με Φ.Π.Α.
4. Έγκριση του από 29-11-2019 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 08-11-2019 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ανάπλαση εισόδου Κόνιτσας (Α’ Φάση)» προϋπολογισμού 300.000,00 € με Φ.Π.Α.
5. Έγκριση του από 03-12-2019 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 28-11-2019 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Δ.Κ. Κόνιτσας Δήμου Κόνιτσας», προϋπολογισμού 496.200,00€ με Φ.Π.Α.
6. Συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ηλεκτροφωτισμός της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κόνιτσας στο ύψος του Πολεμικού Μουσείου» προϋπολογισμού 122.000,00€ με Φ.Π.Α.

Metropolitan General: Συνέδριο για τα Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα στο πεδίο της Αναπαραγωγής


«Η Αυτοανοσία συναντά τις ιατρικές ειδικότητες στο πεδίο της Αναπαραγωγής» είναι ο τίτλος του συνεδρίου που διοργανώνει η  Κλινική Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων του Metropolitan General με Διευθύντρια την κα Ελένη Κομνηνού,  το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, στην αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης»  του δημαρχείου Παπάγου – Χολαργού. (Λ. Περικλέους  55, Χολαργός).
Τα αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν σήμερα «επιδημία» για την κοινωνία, ενώ η συνύπαρξη αυτοάνοσου νοσήματος και κύησης παρουσιάζεται ολοένα και συχνότερα στην καθημερινή εκτέλεση του έργου των ιατρών, των εμπλεκόμενων και μη -με οποιονδήποτε τρόπο-  σε αυτό το αντικείμενο.
Στόχοι του Συνεδρίου είναι: η ενημέρωση ιατρών και ασθενών ότι η τεκνοποίηση γυναικών και αντρών με αυτοάνοσο νόσημα είναι πλέον εφικτή - υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και η ανάδειξη της σημασίας που έχει η επίτευξη σωστής επικοινωνίας και συνεργασίας των εμπλεκόμενων ιατρικών ειδικοτήτων στο πεδίο της αναπαραγωγής.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα χορηγηθούν 7 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Δείτε το πρόγραμμα εδώ:  https://bit.ly/36dMHCr
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210 3250260 (εταιρεία Global Events).

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Επίσκεψη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πωγωνίου


Επίσκεψη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πωγωνίου πραγματοποίησε σήμερα η ομάδα μας.
Τα μέλη της διοίκησης Αλέξανδρος Καραμάνης (Γραμματέας) και Ανδρέας Πότσης (Γεν. Αρχηγός) μαζί με τους ποδοσφαιριστές μας Βασίλη Ντόντη και Γιώργο Θωμαΐδη παρέδωσαν τρόφιμα στους υπεύθυνους του παντοπωλείου, βοηθώντας έτσι τους συνανθρώπους του τόπου μας που το έχουν ανάγκη.

Με εκτίμηση
Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου

Σύλληψη ενός 19χρονου αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 19χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό, καθώς και ότι υπήρχε καταχώρηση με το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου του σε έδαφος SCHENGEN.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Τι να προσέξουν στις γιορτές όσοι φορούν «αόρατα σιδεράκια»


Με την εορταστική περίοδο να πλησιάζει γρήγορα, μικροί και μεγάλοι περιμένουν ανυπόμονα τις στιγμές χαλάρωσης που θα περάσουν με συγγενείς και φίλους.
Αν, όμως, φοράτε «αόρατα σιδεράκια» (ή πιο σωστά, διαφανείς αφαιρούμενους νάρθηκες) για να διορθώσετε την κακή σύγκλειση και τον συνωστισμό των δοντιών σας, ίσως αναρωτιέστε εάν υπάρχουν κάποιοι διατροφικοί περιορισμοί για εσάς.
«Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχουν οι διαφανείς αφαιρούμενοι νάρθηκες είναι ότι ισιώνουν τα δόντια δίχως να θέτουν περιορισμούς στη διατροφή»,  λέει η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική  Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων, Diplomate of the American Board of Orthodontists, γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοδοντικών  Ναρθήκων (ΕΕΟΝ). 
«Αυτό οφείλεται στο ότι οι χρήστες τους μπορούν να τους αφαιρούν για να φάνε, δίχως να ανησυχούν για τυχόν φθορές από, π.χ., σκληρά ή κολλώδη τρόφιμα, όπως ισχύει με τους παραδοσιακούς νάρθηκες. Αρκεί μετά το φαγητό να βουρτσίσουν καλά τα δόντια τους και ύστερα να ξανατοποθετήσουν τους νάρθηκές  τους».
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η διατροφή σας μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη, ούτε ότι μπορείτε να αφιερώνετε ώρες ολόκληρες στα γιορτινά γεύματά σας. Υπάρχουν ορισμένες διατροφικές συνήθειες που μπορεί να αποχρωματίσουν τα «αόρατα σιδεράκια», ενώ για να ισιώσουν αποτελεσματικά τα δόντια πρέπει να τα φοράτε καθημερινά επί πολλές ώρες.