Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Αλέκος Καχριμάνης: Ταύτιση απόψεων για τη συνεργασία Περιφέρειας Ηπείρου και Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου πραγματοποίησε σήμερα ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, τον οποίο υποδέχτηκαν και του ευχήθηκαν καλή δύναμη επί τη αναλήψει των καθηκόντων του, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κωνστ. Πέτσιος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας κ. Δημ. Σιώλος, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Κατέρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Οδυσσέας Πότσης και υπάλληλοι.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, έγινε ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα έργα που έχουν γίνει από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τη νυν Περιφέρεια, για την αναστήλωση και στερέωση ναών και μονών.

Επισπεύστηκε η συγγραφή των νέων σχολικών βιβλίων

Στόχος του υπουργείου να προλάβουν την έναρξη του σχολικού έτους 2014-15

Υποχρεωμένο να επισπεύσει τη σχετική προκήρυξη συγγραφής διδακτικών εγχειριδίων ήταν το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συντμηθεί ο χρόνος συγγραφής επειδή τα συγκεκριμένα εγχειρίδια θα έπρεπε να παραδοθούν στους μαθητές με την έναρξη του σχολικού έτους 2014-15.
Τα παραπάνω αναφέρει σε γραπτή του απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας μετά από σχετική ερώτηση για το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προκήρυξη μέχρι την παράδοση των βιβλίων.
Ο κ. Λοβέρδος τονίζει ότι η σχετική προκήρυξη υπεγράφη από τον πρόεδρο του ΙΕΠ καθώς η συγκεκριμένη δαπάνη έχει ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ το οποίο υλοποιείται από το ΙΕΠ.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αντιτίθεται στο επιχειρούμενο από την Αλβανική Κυβέρνηση, σχέδιο νέας διοικητικής διαίρεσης των Ο.Τ.Α Αλβανίας

Αριθ. πρωτ. 2490
Αθήνα 25-7-2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Την έντονη ανησυχία της και την πλήρη αντίθεσή της εκφράζει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος στο επιχειρούμενο από την Αλβανική Κυβέρνηση σχέδιο νέας διοικητικής διαίρεσης των Ο.Τ.Α Αλβανίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό η Αλβανική Κυβέρνηση σε άλλες με περιπτώσεις, επιχειρεί να εντάξει στους δήμους όπου διαβιεί η ελληνική εθνική μειονότητα, περιοχές πληθυσμιακά μεγαλύτερες όπου διαβιούν Αλβανοί,  σε άλλες δε, επιχειρεί, την απόσπαση  ελληνικών μειονοτικών χωριών από τις παραδοσιακές ελληνικές επαρχίες και την ένωσή τους με Αλβανικούς δήμους.
Είναι πασιφανές ότι τα μοναδικά κριτήρια της Αλβανικής Κυβέρνησης είναι τα πελατειακά αυτοδιοικητικά οφέλη και συνακόλουθα ο αφανισμός αιρετών εκπροσώπων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Και πάντα τα ανωτέρω συμβαίνουν, παρά το ότι η Αλβανία έχει από καιρό υπογράψει την ευρωπαϊκή συμφωνία-πλαίσιο περί προστασίας των μειονοτήτων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται με ενάργεια και σαφήνεια ρητή διάταξη, δυνάμει της οποίας «Η μειονότητα πρέπει να έχει την διοικητική της αυτοτέλεια και δεν πρέπει να υπάρχουν κανενός είδους προσπάθειες για αφομοίωσή της».
Επίσης έντονο προβληματισμό εκφράζει η Πανηπειρωτική ως προς το χρόνο υλοποίησης της διοικητικής διαίρεσης της Αλβανίας, ο οποίος συμπίπτει παράλληλα με κύκλους που έχουν εθνικιστικές επεκτατικές βλέψεις.
Συνεπώς με την μεθόδευση της Αλβανικής Κυβέρνησης καταπατώνται θεμελιώδη δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και καταστρατηγούνται διατάξεις του διεθνούς δικαίου γι΄ αυτό πέραν του ότι τασσόμαστε αλληλέγγυοι στην απόφαση των δημάρχων της ελληνικής μειονότητας, ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αλβανική Κυβέρνηση απαιτώντας από αυτήν την μη αλλοίωση του πληθυσμού της ελληνικής εθνικής μειονότητας και ταυτόχρονα τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων όπως αυτά απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Ηλεκτρονικά η μεταβολή ατομικών στοιχείων συνταξιούχων του Δημοσίου


Tέθηκε ως στόχος η ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και η απλούστευση των διαδικασιών με σκοπό την βελτίωση της καθημερινότητας των συνταξιούχων


Την παροχή της δυνατότητας ηλεκτρονικής μεταβολής τριών βασικών κατηγοριών ατομικών στοιχείων των συνταξιούχων του Δημοσίου ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα, "στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και ειδικότερα στην Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του Δημοσίου, μεταξύ άλλων, τέθηκε ως στόχος η ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και η απλούστευση των διαδικασιών με σκοπό την βελτίωση της καθημερινότητας των συνταξιούχων.
Πιο συγκεκριμένα, εκσυγχρονίζεται η διαδικασία και δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής μεταβολής τριών βασικών κατηγοριών αιτημάτων όπου αντιστοιχούν στο 25% των συνολικών μεταβολών (άνω των 35.000 αιτημάτων το 2013). Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται το βασικό πλαίσιο για την αποτελεσματική, άμεση, χωρίς ταλαιπωρία, εξυπηρέτηση των συνταξιούχων".
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση:
1ον. Στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών μεταβολής ατομικών στοιχείων των συνταξιούχων του Δημοσίου, παρέχεται η δυνατότητα στους συνταξιούχους να προβούν στη μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας τους συμπληρώνοντας τα σχετικά πεδία της εφαρμογής «Αλλαγή Στοιχείων Μητρώου» στην ενότητα «Λογαριασμός μου» της εφαρμογής του Τaxisnet.

Κεστρίνη Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 53χρονη ημεδαπή για κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν πάνω από (40) κιλά κάνναβης και (13) φιξάκια ηρωίνης
Συνελήφθη, απογευματινές ώρες χθες (24-07-2014) στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, μία 53χρονη ημεδαπή, κατηγορούμενη για κατοχή και μεταφορά ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών (κάνναβης και ηρωίνης).
Αναλυτικότερα, ο έλεγχος αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, ο οποίος διενεργήθηκε απογευματινές ώρες χθες σε αυτοκίνητο στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας, είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη της 53χρονης, η οποία μετέφερε πάνω από (40) κιλά κάνναβης και (13) φιξάκια ηρωίνης.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
στο χώρο των αποσκευών, δύο ταξιδιωτικοί σάκοι, που περιείχαν σαράντα δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (40.892) γραμμαρίων.
σε γυναικεία τσάντα, δεκατρείς αυτοσχέδιες συσκευασίες (φιξάκια) ηρωίνης, συνολικού βάρους (4.2) γραμμαρίων.
δύο κινητά τηλέφωνα.
Επίσης, κατασχέθηκε το προαναφερόμενο όχημα, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών ουσιών.

Η συλληφθείσα, με τη σε βάρος της σχηματιζόμενη δικογραφία «περί εξαρτησιογόνων ουσιών», θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Κομπότι Άρτας: Εντοπίστηκαν δενδρύλλια κάνναβης, σε αγροτική έκταση

Συνελήφθη ο καλλιεργητής τους

Εντοπίστηκαν, χθες (24-07-2014) το απόγευμα, μετά από μεθοδευμένη έρευνα της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δενδρύλλια κάνναβης, σε αγροτική έκταση στο Κομπότι Άρτας και συνελήφθη ένας 42χρονος ημεδαπός, ο οποίος τα καλλιεργούσε.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας, ο 42χρονος καλλιεργούσε, σε αγροτική έκταση στο Κομπότι Άρτας, πέντε (5) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,5 έως 1,05 μέτρα.
Τα δενδρύλλια κατασχέθηκαν ενώ στην κατοχή του, βρέθηκε και κατασχέθηκε επίσης, μία συσκευασία με φύλλα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (10,02) γραμμαρίων.
Ο συλληφθείς, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

Συνελήφθησαν τέσσερις (4) ημεδαποί για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο

Συνελήφθησαν χθες και σήμερα, στα Ιωάννινα, την Άρτα και την Πρέβεζα τέσσερις (4) ημεδαποί, για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο. Αναλυτικά:
1. Συνελήφθη στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 59χρονος ημεδαπός, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, ύψους ( 234.940,16) ευρώ.
2. Συνελήφθησαν στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 34 και 37 ετών, διαχειριστές εταιρείας, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, συνολικού ύψους (160.698.41) ευρώ.
3. Συνελήφθη στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, 42χρονη ημεδαπή, καθώς σε βάρος της βεβαιώθηκαν χρέη προς το Δημόσιο, ύψους (130.337,20) ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Το Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο επισκέφθηκε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κα Βίκυ Ευταξά

Το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης (24/7/2014) η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Βίκυ Ευταξά.
Η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων. Η Γενική Γραμματέας συνεχάρη τον νέο Μητροπολίτη για τη χειροτονία του και του ευχήθηκε Άξιος και μακροημερία στο νέο του Αξίωμα.
Στο επίκεντρο της συνάντησης που διήρκησε αρκετή ώρα βρέθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν στην τοπική Εκκλησία καθώς και ευρύτερα ζητήματα.
«Δεν εκφράσαμε απλώς την επιθυμία, αλλά την ανάγκη για συνεργασία» επεσήμανε με νόημα ο Μητροπολίτης και ευχαρίστησε τη Γενική Γραμματέα για τις ευχές της.
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας κατέστησε σαφές πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα στηρίξει κάθε προσπάθεια και ενέργεια του νέου Μητροπολίτη. «Είμαι βεβαία ότι με τη διακονία του ο Σεβασμιότατος κ.κ. Μάξιμος θα γιγαντώσει το έργο της Μητρόπολης Ιωαννίνων βασιζόμενος στο χριστιανικό ζήλο που τον διακρίνει» υπογράμμισε η κα. Ευταξά μετά τη συνάντηση.
 

Ετήσιο συνέδριο για την ανάπτυξη του Πωγωνίου την Κυριακή 10 Αυγούστου στην Πωγωνιανή Πωγωνίου

Ο Εθνικός Φάκελος για το μοίρασμα των 20 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ


Κερδισμένοι από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις εθνικές επιλογές αναδεικνύονται οι νέοι που εισέρχονται στην ύπαιθρο και είναι μέχρι 40 ετών 

Άμεσες ενισχύσεις συνδεδεμένες στα προϊόντα, «πρασίνισμα» των καλλιεργειών και ενίσχυση στους ενεργούς γεωργούς -ιδίως στους μικρούς και νέους- περιλαμβάνει η νέα κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) την οποία παρουσίασε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ο Εθνικός Φάκελος για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα υποβληθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προσεχείς ημέρες.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των συντακτών της ΚΑΠ οι κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις γίνονται πιο δίκαιες, διαφανείς και ισόρροπα κατανεμημένες στους πραγματικά ενεργούς αγρότες και μόνο για τη γη που πραγματικά καλλιεργείται και παράγει προϊόντα. Λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τον κτηνοτροφικό τομέα, τους νέους αγρότες, τους αγρότες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, καθώς και για τους λεγόμενους μικρούς αγρότες, που εισπράττουν χαμηλά ποσά κοινοτικών ενισχύσεων.

Δελτίο Τύπου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέου


Αριθ. Πρωτ.:  61
Εν Δελβινακίω τη 24η Ιουλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κύριος ΑΝΔΡΕΑΣ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις :


« Ως πρόεδρος του «Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνος» (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.) και πνευματικός Αρχηγός της «Συντονιστικής Φοιτητικής Ενώσεως Βορειοηπειρωτικού Αγώνος» (Σ.Φ.Ε.Β.Α.), παρακολουθώ με πολλή αγωνία τα όσα συμβαίνουν, τελευταία, στην Ελληνική Κοινότητα της Βορείου Ηπείρου.
Η Αλβανία, που δεν είχε ούτε έχει πραγματικές φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, αφού μέχρι τώρα δεν πέτυχε να αφελληνίση τους Βορειοηπειρώτες με τις διάφορες δόλιες μεθοδεύσεις της, θέλει τώρα - με πρόσχημα διοικητικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - να εξουθενώση την ελληνόψυχη Χειμάρρα, τους Ελληνοβλάχους και αρκετά Ελληνικά χωριά, στην παραμεθόριο με την Ελλάδα περιοχή.
Συγκεκριμένα, η Χειμάρρα πρόκειται να ενωθή με τον αμιγώς αλβανικό δήμο Vranisht, στο βόρειο μέρος της ιστορικής και αδούλωτης πόλεως, προφανώς για να πετύχη η Αλβανία τον εξαλβανισμό της, παρά την αντίδραση των Χειμαρριωτών, ενώ υπάρχει σχέδιο να αλλάξουν τα όρια μειονοτικών επαρχιών, ώστε κάποια χωριά τους να περιλαμβάνωνται σε άλλους μη μειονοτικούς δήμους, πάντοτε για τον ίδιο σκοπό.
Τέλος, το κόμμα των «Τσάμηδων», που έχει πέντε (5) βουλευτές στην αλβανική Βουλή, ζητάει ο νέος δήμος Κονίσπολης, που πρόκειται να δημιουργηθή, να μετονομασθή σε «Δήμο Τσαμουριάς», στον οποίο θα ενταχθούν και ωρισμένα αμιγώς Βορειοηπειρωτικά χωριά. Και όλα αυτά τώρα, που η Αλβανία με τις ενέργειες της Ελλάδας, έχει αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας.
Για όλες αυτές τις, αυτόχρημα απαράδεκτες και εχθρικές προς τους Βορειοηπειρώτες και την Ελλάδα, μεθοδεύσεις, διαμαρτύρομαι εντονότατα.
Είναι, βέβαια, ελπιδοφόρο το γεγονός, ότι σύσσωμη η ηγεσία της Βορείου Ηπείρου διαμαρτύρεται για τις αλβανικές δολιχοδρομίες. Και μακάρι να καταλάβη ότι «η ισχύς εν τη ενώσει», παραμερίζοντας τις οποιεσδήποτε αντιθέσεις, αφού ο κίνδυνος βρίσκεται «ante portas».
Έχει, όμως, χρέος εθνικό και η Ελληνική Κυβέρνηση και, μάλιστα, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, να αντιδράση αποφασιστικά και μεθοδικά, ώστε να μην περάση η αφόρητη και μισελληνική αυτή απόφαση της γείτονος.
Τα γεγονότα, που τρέχουν σαν χιονοστιβάδα δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό, ο οποίος ισοδυναμεί με προδοσία.
Πάνω και πέρα από τα οικονομικά ζητήματα, προέχει η σωτηρία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού». 
                                                                         

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)