Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Έρχεται από 1η Ιουλίου η ψηφιακή κάρτα εργασίας

 


Από 1η Ιουλίου ξεκινάει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, την οποία χαρακτήρισε ως «ψηφιακό εργαλείο, το οποίο στηρίζεται στην απόλυτη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων» ανέφερε από το Ηράκλειο που βρέθηκε για να παραστεί στην 6η Ημέρα Καριέρας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει «τεράστια σημασία για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας της μαύρης και της υποδηλωμένης εργασίας» αλλά και πως αποτελεί «ένα βήμα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, όχι στα λόγια, στην πράξη» και πως το μέτρο θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ και πως του χρόνου θα έχει εκταθεί και στον τουρισμό - επισιτισμό.

Ο κ. υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφερόμενος στα παράπονα από τη μια των επαγγελματιών του τουρισμού για κενά και ελλείψεις προσφοράς για εργασία και από την άλλη των εργαζομένων και των συνδικάτων για ανεργία, εξήγησε ότι η πολιτεία επιχειρεί να κάνει «ένα πάντρεμα ανάμεσα στους δύο όχι μόνο με ημερίδες καριέρας αλλά και με μία διασταύρωση προσφοράς και ζήτησης στα αρχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης» έχοντας ζητήσει από τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης να δώσουν τα κενά και ταυτόχρονα αναζητούν στα μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης τι προσφορά υπάρχει.

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός για μεταφορά 17 παράτυπων μεταναστών, που σκόπευαν να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα

 


Συνελήφθη χθες (17-06-2022) πρώτες πρωινές ώρες σε παραμεθόρια περιοχή του Νομού Ιωαννίνων αλλοδαπός, ύστερα από αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Σε βάρος του σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο να οδηγεί ιδιόκτητο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, εντός του οποίου βρέθηκαν και συνελήφθησαν (17) αλλοδαποί, στερούμενοι των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων για τη νόμιμη είσοδο και παραμονή τους στη χώρα.



Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, οι αλλοδαποί είχαν επιβιβαστεί στο όχημα λίγες ώρες νωρίτερα από περιοχή της Πελοποννήσου με προορισμό την ελληνοαλβανική μεθόριο, ώστε στη συνέχεια να εξέλθουν από τη χώρα, έχοντας καταβάλει πιο πριν ο καθένας χρηματικό ποσό -300- ευρώ σε άγνωστο άτομο.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και δύο κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του οδηγού, ο οποίος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΕΟΔΥ: Εννέα θάνατοι σήμερα, 7.163 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 99.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εννέα θάνατοι σήμερα, 7.163 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 7.163.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.539.423 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.025 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 147.387(4.0% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.079 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 99 (58.6% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.

To 91.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 46 (46.46%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 53 (53.54%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.711 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 134 (ημερήσια μεταβολή +0.75%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 120 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας

 


Κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή η ρύθμιση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος και την επιστροφή των τιμών στο επίπεδο του φθινοπώρου.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προβλέπει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποζημιώνονται με διοικητικά οριζόμενες τιμές οι οποίες θα οριστούν με υπουργική απόφαση.

Η απόφαση θα καθορίσει τον μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό της ανωτάτης τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές), λαμβάνοντας υπόψη όπου υπάρχει τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η διάταξη προβλέπει ότι ο έκτακτος μηχανισμός θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου και για διάστημα ενός έτους. Η διαφορά ανάμεσα στις ανώτατες τιμές και εκείνες που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την χρηματοδότηση της μείωσης των τιμολογίων.

Ξεκινούν την Τρίτη 21 Ιουνίου οι αιτήσεις για τις ηλεκτρικές συσκευές

 


Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου, ενώ σήμερα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση με τον Οδηγό εφαρμογής του προγράμματος.

Χωρίς δικαιολογητικά από τους ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών που θα παρέχει επιδοτήσεις 30 έως 50 % για αγορά καινούργιων.

Το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει σχεδιάστηκε προκειμένου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα. Το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη. Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ.

Αρνητικά όλα τα rapid test στην Τ.Κ. Καλπακίου Πωγωνίου

 


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας https://eody.gov.gr/apotelesmata-komy-testing/  την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, διενεργήθηκαν 11 rapid test στην Τ.Κ. Καλπακίου Πωγωνίου  και ήταν όλα αρνητικά.

Ορθοπεταλιές στο Δήμο Ζίτσας

 


Ο άστατος καιρός το απόγευμα της Πέμπτης (16/06/2022) δεν πτόησε τους 50 ποδηλάτες, όλων των ηλικιών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ποδηλατοδρομία που οργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμματίζει και διοργανώνει τους θερινούς μήνες.

Η εκκίνηση δόθηκε λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα από την πλατεία Δημαρχείου στην Ελεούσα και  οι συμμετέχοντες, μετά από διαδρομή 22 περίπου χιλιομέτρων κατέληξαν στην πλατεία του παλιού Δημαρχείου. Εκεί, έντεκα τυχεροί κέρδισαν,  μετά από κλήρωση, ένα ποδήλατο και 10 κράνη ποδηλασίας, ενώ σε όσους πήραν μέρος απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα.

«Στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα για την αναγκαιότητα της χρήσης του ποδηλάτου ως ένα ασφαλές, προσιτό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μετακίνησης», ανέφερε η αρμόδια αντιδήμαρχος Γιαννούλα Γεωργούλη με αφορμή τη διεξαγωγή της ποδηλατοδρομίας και ευχαρίστησε το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων για την πολύτιμη συνδρομή του στην ασφάλεια της διοργάνωσης.

ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr   

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Έναρξη συνεργασίας με τον Μιχάλη Κατσίκο

 


Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον Μιχάλη Κατσίκο.

Ο Μιχάλης αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Αρχηγού στην ομάδα μας.

Στο παρελθόν έχει φορέσει την φανέλα του Κεφαλοβρύσου για 2 χρόνια.

Είναι κάτοχος διπλώματος UEFA C και έχει δουλέψει ως προπονητής στον ΠΑΟ Ιωαννίνων, στην Δόξα Αναργυρων με την οποία κατέκτησε και την άνοδο από την Γ’ στην Β’ Ερασιτεχνική. Τελευταία του ομάδα ήταν ο ΑΟ Βελισσαρίου, στον οποίο ήταν για 3 χρόνια.

Τον καλωσορίζουμε και του ευχόμαστε να έχει υγεία και πολλές επιτυχίες με την Αναγέννηση!

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (20-26/06/2022)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (20 έως 26 Ιουνίου 2022) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20/06/2022

Βουτσαράς - Κούρεντα -Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγγος - Κόντσικα -Ασβεστοχώρι. 18:00 - 01:00

ΤΡΙΤΗ 21/06/2022

Θεριακήσι - Κοπάνη - Βαρυάδες - Δερβίζιανα - Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα. 08:00 - 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 22/06/2022

Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι. 18:00 - 01:00

ΠΕΜΠΤΗ 23/06/2022

Νεγάδες - Φραγκάδες - Λεπτοκαρυά -Δόλιανη - Καστανώνας - Μακρίνο - Ελατοχώρι - Βοβούσα - Φλαμπουράρι - Γρεβενίτι - Τρίστενο -Μηλιωτάδες. 18:00 - 01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/06/2022

Πλατανιά - Δροσοχώρι - Κράψη - Μεγ.Γότιστα - Μικρή Γότιστα - Μεγ. Περιστέρι - Μικρό Περιστέρι - Ανθοχώρι. 18:00 -01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/06/2022

Μεταμόρφωση - Ασπράγγελοι - Βίτσα- Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά - Ελαφότοπος - Αρίστη - Πάπιγκο - Μεσοβούνι - Καλπάκι.

08:00-13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20/06/2022

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 21/06/2022

Ζάβροχο - Τεριάχι - Σταυροδρόμι - Μαυρόπουλο - Χρυσόδουλη - Αργυροχώρι- Ποντικάτες - Ξηρόβαλτος - Ορεινό - Σταυροσκιάδι - Δρυμάδες - Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 22/06/2022

Ελληνικό - Λάζαινα - Αετορράχη - Κωστήτσι - Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι - Πηγάδια - Πλαίσια - Κορύτιανη. 18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ 23/06/2022

Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα – Περιστέρι - Κεράσοβο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/06/2022

Κέδρος - Πετροβούνι - Ποτιστικά - Παλαιοχώρι Συρράκου - Μιχαλίτσι - Βαπτιστή - Χουλιαράδες. 18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/06/2022

Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα - Λωζανά - Ραδ o βίζι - Διχούνι. 08:00 – 15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20/06/2022

Δίστρατο-Ανεμμοράχη - Κυψέλη - Ράμια - Λεπιανά - Μικροσπηλιά -Άνω Γραικικό-Κουκούλια-Κρυονέρι-Βαθύκαμπος. 18.00-01.00

ΤΡΙΤΗ 21/06/2022

Πέτα - Κλειστό - Ζυγός - Μαρκινιάδα - Μελάτες - Κάτω Αθαμάνιο - Αθαμάνιο - Τετράκωμο – Μεσούντα. 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 22/06/2022

Λιμίνη - Σελλάδες - Κομπότι - Περάνθη - Κομμένο - Νεοχώρι - Αγία Παρασκευή - Ανέζα - Κορωνησία - Πολύδροσο - Ράχη - Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή. 18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ 23/06/2022

Μεγάρχη - Φωτεινό - Άνω Πέτρα - Διάσελλο - Δημαριό - Κλειδί - Περδικορράχη - Πέτρα - Γιαννιώτι – Σκουληκαριά. 08.00-15.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/06/2022

Αστροχώρι - Μεγαλόχαρη - Μεσόπυργος - Ελάτη - Καστανιά - Μηλιανά - Γρέβια – Πηγές. 08.00-15.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/06/2022

Γρίμποβο - Κορφοβούνι - Έλατος - Αμμότοπος - Πιστιανά - Ροδαυγή - Σκούπα – Δαφνωτή. 08.00-15.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20/06/2022

Ριζά - Χειμαδιό- Λυγιά - Βράχος - Λούτσα - Τσουκνίδα - Βαλανιδορράχη - Μεσοπόταμος - Αμμουδιά - Αγ. Κυριακή - Λιβαδάρι - Αγιά. 16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ 21/06/2022

Καμαρίνα - Κρυοπηγή - Μυρσίνη- Μεγαδένδρο - Εκκλησιές - Δεσποτικά - Κορυφούλα - Βαλανιδούσα - Αϊδονιά. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 22/06/2022

Αρχάγγελος - Ν. Σινώπη - Ν. Σαμψούντα - Σφηνωτό - Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο - Άνω Ράχη - Βρυσούλα - Ρευματιά - Σκιαδάς - Κρανέα. 16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ 23/06/2022

Νικολίτσι - Άσσος - Πολυστάφυλο - Μελιανά - Παπαδάτες - Γαλατάς - Ριζοβούνι - Τύρια - Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 24/06/2022

Γυμνότοπος - Γοργόμυλος - Τσαγκαρόπουλο - Κλεισούρα - Παναγιά - Γωνιά - Δρυμώνας - Κερασώνας - Αγ. Γεώργιος - Παντάνασσα - Πέτρα. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/06/2022

Σκεπαστό - Σκαφιδωτή - Τσεκούρι - Βουβοπόταμος - Μουζακέικα - Αηδόνι - Σταυροχώρι - Κορωνόπουλο - Κορώνη - Κυψέλη - Τζάρα - Θέμελο - Χόχλα- Κουκούλι. 08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20/06/2022

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) - Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου. 08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ 21/06/2022

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι – Αμπελώνας. 18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 22/06/2022

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός. 08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ 23/06/2022

Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος - Σμπόκια - Κυπάρισσος -Παλαιοχώρι - Δονάτος - Γολά - Ροδοστίβα. 18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/06/2022

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/06/2022

Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές - Πλακωτή - Πετροβίτσα - Ραβενή - Καλλιθέα - Χαραυγή – Λεπτοκαρυά. 08:00-15:00.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 18 Ιουνίου

 


Το Σάββατο 18 Ιουνίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον,09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00.

Κιρσοί: Πρακτικές συμβουλές για ένα καλοκαίρι χωρίς προβλήματα

 


Το καλοκαίρι και οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επιδεινώσουν σημαντικά τη συμπτωματολογία και την κλινική εικόνα των ασθενών με φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς. Επιπλέον, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας θρόμβωσης, λόγω της υφιστάμενης αφυδάτωσης, αλλά και της εγκατάλειψης των ειδικών προστατευτικών ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, η χρήση των οποίων γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και προβληματική με την αφόρητη ζέστη.

«Αν και η καλοκαιρινή περίοδος είναι η εποχή της χαλάρωσης, οι πάσχοντες από φλεβική ανεπάρκεια δεν συμφωνούν πάντα με αυτή τη θέση. Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να επιδεινώσει τη συμπτωματολογία τους, και έτσι να ταλαιπωρούνται από βαρύτερα πόδια, περισσότερο πρήξιμο και μεγαλύτερο πόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Επιπρόσθετα, ένα ταξίδι είτε με αυτοκίνητο είτε με αεροπλάνο, αναγκάζει πιθανόν τον πάσχοντα σε πολύωρη καθιστική θέση με αδυναμία να τεντώσει τα πόδια του, ώστε η κυκλοφορία του αίματος να μη γίνεται ομαλά στο ήδη ταλαιπωρημένο φλεβικό του δίκτυο», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης, MD, PhD, MSC, Αγγειοχειρουργός, Διευθυντής Δ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής - Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων του Metropolitan General, ο οποίος προτείνει μέτρα που μπορεί να λάβει κανείς ώστε να προφυλαχθεί κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών:

·         Προσοχή στα ηλιακά εγκαύματα. Προστατευθείτε από τον ήλιο με ένα καλό αντηλιακό. Εφαρμόζετε το αντηλιακό σας πριν και μετά το κολύμπι. Αν και το ηλιακό έγκαυμα από μόνο του δεν μπορεί να προκαλέσει κιρσούς, μπορεί να βλάψει σοβαρά το δέρμα και να επηρεάσει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, προκαλώντας την εμφάνιση ευρυαγγειών. Προκαλείται επίσης ιδιαίτερη αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος και έντονη επομένως διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, επιδρώντας πολύ αρνητικά στους ήδη διατεταμένους κιρσούς. Αυτό το γεγονός θα προκαλέσει ως αντίδραση έντονη παραγωγή φλεγμονωδών παραγόντων. Λόγω των κιρσών οι παράγοντες φλεγμονής στην περιοχή του εγκαύματος θα είναι περισσότεροι, όχι μόνο αυξάνοντας τη διάμετρο των κιρσών, αλλά προκαλώντας πολύ εντονότερο άλγος και αναστάτωση στη γύρω περιοχή.

·         Γυμναστική, ό,τι καλύτερο. Το καλοκαίρι ενδείκνυται για περπάτημα και οποιουδήποτε άλλου είδους γυμναστική που προκαλεί σύσπαση των μυών του ποδιού και ειδικά της γαστροκνημίας. Έτσι θα νιώσετε τα πόδια σας ιδιαιτέρως ανάλαφρα και ξεκούραστα.

·         Φάτε άφθονα φρούτα και δροσιστικές σαλάτες. Στις διακοπές είναι ευκαιρία να αντικαταστήσει κανείς τη συνηθισμένη διατροφή του χειμώνα, η οποία τις περισσότερες φορές είναι πλούσια σε λιπίδια με μία περισσότερο δροσερή και φτωχή σε θερμίδες. Απολαύστε όλων των ειδών τα καλοκαιρινά φρούτα, εξαιρετικές επιλογές για την αποφυγή φλεγμονών και θρέψης του κυκλοφορικού συστήματος.

·         Τα ταξίδια, οδικά ή αεροπορικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Η επί πολλές ώρες παραμονή σε καθιστική θέση επιβαρύνει την ήδη υπάρχουσα συμπτωματολογία της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών και αυξάνει την πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης θρόμβωσης. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πρέπει να φοράει κανείς κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Φορέστε, επίσης, άνετα φαρδιά ρούχα και αποφύγετε τα στενά παντελόνια που πιέζουν το πόδι και τη λεκάνη. Να έχετε πάντα κοντά σας ένα μπουκάλι νερό ή χυμό για ενυδάτωση του οργανισμού σας. Περιορίστε το αλκοόλ στο ελάχιστο. Επιπλέον, υπάρχουν ασκήσεις που αν και είστε καθιστός είναι εύκολο να τις εκτελέσετε. Είναι η κίνηση του κουντεπιέ, πάνω και κάτω διαδοχικά (κίνηση γνωστή ως γκάζι-φρένο) ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στο αεροπλάνο, επίσης, προσπαθήστε να κινείστε συχνά στο διάδρομο, ενώ στο ταξίδι με αυτοκίνητο να κάνετε συχνές στάσεις (ανά 3-4 ώρες) για ολιγόλεπτο περίπατο.

«Είναι γεγονός ότι όλες οι παραπάνω συμβουλές/πρακτικές δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα των κιρσών, προσφέρουν όμως σίγουρα ανακούφιση στην προβληματική, λόγω αυξημένης θερμοκρασίας, συμπτωματολογία. Η οριστική αντιμετώπιση-θεραπεία γίνεται με το ενδοφλέβιο laser και είναι εύκολη, χωρίς τομές, ανώδυνη, ιδιαίτερα ασφαλής και με εξαιρετικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, προϋποθέτει απλά ολιγοήμερη απουσία από τις παραλίες», καταλήγει ο κ. Ξηρομερίτης.