Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Περιφέρεια Ηπείρου: 38 ιδιωτικές επενδύσεις στο Μέτρο 19 του Π.Α.Α. 2014-2020


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη εντάσσονται 38 ιδιωτικές επενδύσεις στο Μέτρο 19 (Πρόγραμμα LEADER) του Π.Α.Α. 2014 – 2020 / Τοπικό Πρόγραμμα της Ο.Τ.Δ. Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου Αμβρακικού Α.Α.Ε Ο.Τ.Α. (ΕΤ.ΑΝ.ΑΜ. Α.Ε.). για τους Νομούς Άρτας και Πρέβεζας.

Με το συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 7.947.085 ευρώ (συνολική δημόσια δαπάνη 4.237.947 ευρώ) οι 38 ιδιωτικές επενδύσεις αφορούν:

-   17 επενδύσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων

-   11 επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού

-   3 επενδύσεις στον τομέα βιοτεχνίας και εμπορίου

 -   3 επενδύσεις στον τομέα παροχής υπηρεσιών

-   4 προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε αγροτικές περιοχές.

 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΕΟΔΥ: Τέσσερις νέοι θάνατοι σήμερα, 269 νέα κρούσματα


11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τέσσερις νέοι θάνατοι, 269 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 269 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17707, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.

2837 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7349 (41.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 17 (23.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 201 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 383 θανάτους συνολικά στη χώρα. 142 (37.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω». 

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις για την χορήγηση άδειας άσκησης φαρμακευτικού επαγγέλματος περιόδου Οκτωβρίου 2020


Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων των υποψηφίων Φαρμακοποιών για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 ορίστηκε η Δευτέρα 19-10-2020.

Επίσης:

1.  Οι επανεξεταζόμενοι υποψήφιοι καταθέτουν αίτηση επανεξέτασης στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας (Μακεδονίας 8, Τ.Κ. 104 33 Αθήνα), η οποία πρέπει να έχει πρωτοκολληθεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 12-10-2020.

2.  Οι πρωτοεξεταζόμενοι υποψήφιοι καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στις οικείες τους Περιφερειακές Ενότητες – Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας – Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα διαβιβάσουν στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας, ώστε να πρωτοκολληθούν εκεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 12-10-2020.

3.  Αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και περισσότερες πληροφορίες  επικοινωνήστε στα παρακάτω τηλέφωνα:

α) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Ιωαννίνων

  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26510-87138 & 2651087131

β) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Άρτας

  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26813-63515

γ) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Θεσπρωτίας

  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26653-60186 & 60184

δ) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Πρέβεζας

   Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26823-62113& 62112

ε) Υπουργείο Υγείας, Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, Εκτελεστική Επιτροπή, Δ/νση Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Διοικητικής – Γραμματειακής Υποστήριξης (κ.Ζαχαράκης) στα τηλέφωνα 210-8208791 ή 2108208793 ή επισκεφτείτε την ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Υγείας: https://www.moh.gov.gr/articles/kentriko-symboylio-ygeias-ndash-kesy/eksetaseis-adeias-farmakeytikoy-epaggelmatos-sthn-athhna

ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (μόνο για πρωτοεξεταζόμενους) ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 40, ΑΘΗΝΑ).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο μέλη κυκλώματος διευκόλυνσης μεταφοράς και εξόδου από την ελληνική επικράτεια παράτυπων μεταναστών


Συνελήφθησαν χθες (27-09-2020) μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων δύο μέλη κυκλώματος, που δραστηριοποιείται στη διευκόλυνση μεταφοράς και εξόδου από την ελληνική επικράτεια παράτυπων μεταναστών. 

Πρόκειται για ημεδαπό και αλλοδαπό, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της   συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνσης μεταφοράς και εξόδου από την ελληνική επικράτεια παράτυπων μεταναστών και για παραβάσεις περί όπλων και ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη των κατηγορουμένων ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ημεδαπός και στο οποίο επέβαινε ο αλλοδαπός συνεργός του, όπου διαπιστώθηκε ότι με αυτό μετέφεραν έναν αλλοδαπό που είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης από το Τμήμα Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, προέκυψε ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν ενταχθεί σε οργανωμένο κύκλωμα με ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους που στόχο είχε την αποκόμιση σημαντικών οικονομικών κερδών από την παράνομη μεταφορά και προώθηση αλλοδαπών στο εξωτερικό, μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη του κυκλώματος:

• Εντόπιζαν αρχικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ενδιαφερόμενους παράτυπους μετανάστες από τους οποίους λάμβαναν το χρηματικό ποσό των -500- ευρώ για την πραγματοποίηση της εξόδου τους από την ελληνική επικράτεια. 

• Ακολούθως, φρόντιζαν για τη μεταφορά τους στα Ιωάννινα με λεωφορεία της γραμμής, εκδίδοντας για λογαριασμό τους τα εισιτήρια.

• Στη συνέχεια, τα δύο συλληφθέντα μέλη τούς παραλάμβαναν από το Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων στα Ιωάννινα και τους μετέφεραν σε κατάλυμα που τους είχε εξασφαλίσει το κύκλωμα έως ότου μεταφερθούν στα ελληνοαλβανικά σύνορα και προωθηθούν στο αλβανικό έδαφος.

Το όχημα που χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι για τη μεταφορά του αλλοδαπού κατασχέθηκε, καθώς επίσης και ένα μαχαίρι και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης που βρέθηκαν στην κατοχή του ημεδαπού.  

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση ενεργήθηκε από το Τμήμα Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Κώστας Ζάγκαλης: Γράμμα προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου

 


Προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, Γιάννενα

Αξιότιμε κύριε Καχριμάνη!

Επιτρέψτε μου να σας απασχολήσω ακόμη μια φορά  με το δύσκολο πρόβλημα των εγκαταλειμμένων ορεινών χωριών (Δρυμάδες, Πωγώνι). 

Λίγες από τις δυσκολίες του προβλήματος αναφέρετε και Εσείς στην από 12-12-2017  και με αριθμό πρωτοκόλλου 145ο87/1125 απαντητική επιστολή σας σε προηγούμενο γράμμα μου.

Εγώ ξέρω περισσότερες δυσκολίες.

Παρ΄ όλα αυτά εγώ είμαι περισσότερο αισιόδοξος από Εσάς. Είμαι μαθηματικός-ερευνητής και ξέρω τι θα πει «εύκολο πρόβλημα», «δύσκολο»  πρόβλημα. Δύσκολο πρόβλημα δεν σημαίνει μη  επιλύσιμο πρόβλημα, αλλά ένα πρόβλημα που πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο  επάνω  του.

Αυτήν την απλούστατη λογική δεν την συναντούμε καθόλου στην περίπτωση των αναφερόμενων χωριών. Όχι μόνο δεν δουλέψαμε πολύ πάνω στο πρόβλημα, αλλά δεν δουλέψαμε καθόλου. Κανένας σας (Περιφερειάρχης, Δήμαρχος, υπουργοί) δεν ασχοληθήκατε με το πρόβλημα.

Αυτό αντικατοπτρίζεται και στην αναφερόμενη απαντητική επιστολή Σας, η οποία είναι κενή από αναφορές σε σχετικά έγγραφα αποφάσεων  και  ενεργειών σας ως περιφέρεια. Αφήνετε να εννοηθεί ότι ποτέ δεν ξεχωρίσατε τα παρατημένα πέτρινα χωριά από τα άλλα χωριά, όπου ο γεωργός έμεινε στο χωριό όλα τα χρόνια. Την ίδια εικόνα μας αφήνει και μια επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .  Απευθύνθηκα αμέτρητες φορές σε αυτό το Υπουργείο (και με την προηγούμενη κυβέρνηση και με την παρούσα) και ουδέποτε μου έδωσαν ένα χαρτί που να λέει ποια είναι η θέση της Πολιτείας στο ζήτημα των παρατημένων χωριών.  Είναι καθαρό: η Πολιτεία δεν μας ξέρει καν. 

Αυτήν  την … αμέλεια της Πολιτείας την πληρώσαμε  ακριβά πέρισυ με το Εθνικό Κτηματολόγιο: χάσαμε τα χωράφια μας! Γίναμε χωριά χωρίς χωράφια! Αν ήμασταν γραμμένοι σε κάποιο επίσημο χαρτί τέτοιοι που είμαστε  (ότι δηλαδή δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του Εθνικού Κτηματολογίου), θα μας έβαζαν σε ξεχωριστό φάκελο με πιο άπλες απαιτήσεις και θα είχαμε χωράφια σήμερα.

Μιλάτε στην επιστολή σας ότι ένας αρνητικός παράγοντας είναι ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι στο Πωγώνι. Πολύ σωστή διαπίστωση.

Εγώ θα πρόσθετα μερικούς ακόμη τέτοιους αρνητικούς παράγοντες: 

α) όχι μόνο δεν υπάρχουν σήμερα εκεί νέοι (κατάλληλοι για εργασία) άνθρωποι, αλλά και κανείς δεν πρόκειται να επαναπατριστεί στο ορατό μέλλον,

β) ότι η καλλιεργήσιμη γη μας αποτελείται από πολλά (20-30) μικρά κομμάτια, γ) τα κομμάτια αυτά κανείς πλέον δεν τα ξέρει και κανείς δεν έχει κατάλληλα ιδιοκτησιακά χαρτιά, δ) η γη είναι πέτρινη, έχει περιορισμένες δυνατότητες εκμετάλλευσης. 

Το πρόβλημα είναι ευρύτερο, μεγαλύτερο. Τέτοια χωριά πρέπει να υπάρχουν εκατοντάδες στην Ελλάδα.  Κάποια ερήμωσαν τελείως (Βίτσι).  Εδώ ανήκουν και τα άγονα νησιά. 

Εκτιμώ ότι είναι το 30%  της αγροτικής γης.  Πολλές από αυτές τις περιοχές είναι παραμεθόριες. Θα αφελληνιστούν με τον χρόνο. Όλο αυτό το πρόβλημα σχετίζεται με την μεταπολεμική αστυφιλία. Για την αστυφιλία γράφηκαν πολλά, αλλα έμειναν στ χαρτιά. Όπως βλέπουμε, λοιπόν, το πρόβλημα των Δρυμάδων και του Πωγωνίου πρέπει να το θεωρήσουμε ως εθνικό/πατριωτικό, να καταρτιστεί ένα ειδικό νομοσχέδιο που να ασχοληθεί  με τα παρατημένα/πέτρινα χωριά.

Το κλειδί για την λύση αυτού του ζητήματος είναι η Πολιτεία να δώσει γη  στους απανταχού απόδημους φυσικούς κληρονόμους. Να κάνει η Πολιτεία μια Ειδική Τοπική Αγροτικής Μεταρρύθμισης!  Να πάρει πρώτα το Κράτος όλη την παρατημένη γη, να της κάνει έναν αναδασμό (επί χάρτου) και να δώσει στον καθένα κληρονόμο ένα κομμάτι γης μαζί με όλα τα σύγχρονα ιδιοκτησιακά χαρτιά.  Μετά, με την σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών, να περάσει τα τεμάχια  από το Εθνικό κτηματολόγιο.  Με τον τρόπο αυτό δέσαμε τους απόδημους με το παρατημένο χωριό. Μετά,  οι ιδιοκτήτες να συμφωνήσουμε να ενώσουμε τα χωράφια μας σε μια μεγάλη φάρμα και να βρούμε έναν επιχειρηματία ειδικό στις μεγάλες ς φάρμες και να του τα δώσουμε  να τα καλλιεργεί και να μας πληρώνει ένα νοίκι. Όποιος χωρικός θέλει να εργαστεί ατομικά, ας περιφράξει το κομμάτι του κα να το καλλιεργήσει μονός του.

Αυτήν την δουλειά την έχουμε ξανακάνει στο  χωριό μου: όλα τα μεταπολεμικά χρόνια ενώσαμε τα χωράφια μας σε ένα μεγάλο χωράφι και το δώσαμε σε κτηνοτρόφο (βλάχο) να  το εκμεταλλεύεται. Αντιστοίχως, να δώσουμε τους (επίσης παρατημένους) κήπους του χωριού σε έναν κηπουρό με νοίκι.

Οι τοπικές κοινωνίες θα συνεργήσουν για να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση. Η προτεινόμενη λύση είναι η  άριστη και η μοναδική εθνικά συμφέρουσα λύση: η γη θα μείνει σε ελληνικά χέρια και μάλιστα στα χέρια των φυσικών κληρονόμων. Κανένας δεν θα μείνει απ’ έξω. Κανείς δεν θα πάρει το κομμάτι του άλλου. Όλοι θα ικανοποιηθούν τίμια. Δεν θα υπάρξει πλιάτσικο γης.  Η άλλη «λύση» που ακούγεται και στην οποία θα κατρακυλήσουμε αν δεν ενεργήσουμε τώρα, είναι να πάρει το κράτος τα χωράφια μας και να τα βγάλει σε πλειστηριασμό αργότερα. Η «λύση» αυτή θα ξεκληρίσει τους  γηγενείς χωρικούς και  θα φέρει ξένους, μάλλον αλλοδαπούς (τους πλειοδότες και τους εργάτες τους) στον τόπο και με τα χρόνια το Πωγώνι θα αφελληνιστεί.

Δεν πειράζει που ο απόδημος θα συνεχίσει να ζει μακριά. Η γη του, το σπίτι του είναι στο χωριό. Αν τα καταφέρουμε (γιατί όχι;) να βρούμε  κατάλληλες καλλιέργειες, που δεν απαιτούν την μόνιμη παρουσία του καλλιεργητή στο χωράφι, τότε αυτές οι καλλιέργειες θα φέρνουν δεύτερο εισόδημα και το δέσιμο του αποδήμου με την πατρίδα θα γίνει πιο σφιχτό. Για το Πωγώνι ενδείκνυται η δενδροκομία (κρανιά, καρυδιά, λεφτοκαρυά, καστανιά, βατομουριά) η ξυλεία (βαλανιδιά), η κτηνοτροφία.

 Όσοι άλλοι παράγοντες δυσκολεύουν την προτεινόμενη  νέα αγροτική τάξη να εδραιωθεί, να βρούμε την τόλμη (πάντα με την υποστήριξη της Πολιτείας)  να αλλάξουμε δομές. Εδώ πρώτα-πρώτα  χρειάζεται να ξαναγίνει οντότητα το χωριό. Ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης»  πρέπει να πάψουν να ισχύουν διότι ξεγράψανε εμάς τους απόδημους από τις ρίζες, νομιμοποίησαν χωριά και δήμους μη βιώσιμους, χωρίς οντότητα, χωρίς κοινοτικά συμβούλια, χωρίς Κεφαλή.  

Αν θέλουμε να γίνει το χωριό παραγωγικό χρειάζονται:  α) κάτοικοι, β) κοινοτικά όργανα  (ΔΣ, Πρόεδρος κτλ ).

Κάτοικοι να θεωρούνται όλοι, εναπομείναντες και απόδημοι, οπότε δεν θα λέμε πλέον ότι τα χωριά δεν έχουν ανθρώπους. Ανοίγει ο δρόμος για σύσταση ομαλού χωριού με κοινοτικό συμβούλιο, Πρόεδρο, κοινωνικές οργανώσεις. 

Νομίζω, με τις σύγχρονες τεχνικές δυνατότητες η επικοινωνία μεταξύ διαβιούντων στο χωριό και απόδημων θα είναι επαρκής , λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι δεν θα χρειάζονται συχνές  επικοινωνίες.

Αν γίνουν τα παραπάνω, με τα χρόνια θα αλλάξει το τοπίο. Θα χρειαστούν εργαστήρια, φάμπρικες επεξεργασίας των προϊόντων, οπότε θα εμφανιστούν πολλοί άλλοι παραγωγικοί άνθρωποι στο Πωγώνι, θα φουντώσει ο πληθυσμός. Κατά την εκτίμησή μου αυτοί οι άνθρωποι θα είναι κυρίως απόδημοι πωγωνήσιοι, τρίτης, τέταρτης γενεάς.

Η χώρα μας έχει ανάγκη από τολμηρές αλλαγές και ασχολείται με αυτό.  Οι τρεις συμφορές του τελευταίου καιρού (κρίση,  ελληνο-τουρκικά, κορονοϊός) μας τεντώνουν τα νεύρα . 

Η Πολιτεία μας με θαυμαστή ενότητα ρύθμισε το ζήτημα της ψήφου των απόδημων ελλήνων. Μια ανάλογη Τόλμη από την Πολιτεία ζητείται στο ζήτημα που πραγματεύεται η παρούσα γραφή.

Κύριε Περιφεριάρχα! Ηγηθείτε Εσείς του κινήματος αναζωογόνησης των παρατημένων χωριών!

Συγκεντρώστε γύρω σας τους πιο φλογερούς και ικανούς πατριώτες και πηγαίνετε στην Βουλή, στην Κυβέρνηση, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  και ζητείστε την Μεταρρύθμιση.  Είμαι βέβαιος ότι η προσπάθεια θα πετύχει. 

Δηλώνω Παρών! 

Αθήνα  27-9-2020

Κώστας Ζάγκαλης από Δρυμάδες Πωγωνίου,  συνταξιούχος, φυσικομαθηματικός,

τηλ.: 210-5059943, e-mail: nem1@otenet.gr

Πρωτοβουλία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης των πολιτών για την COVID-19 και την Καρδιαγγειακή Υγεία

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020 

Πρωτοβουλία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης των πολιτών

για την COVID-19 και την Καρδιαγγειακή Υγεία

 


Από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι μια εκστρατεία που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στην  Ελλάδα, με το δεδομένο ότι η πανδημία Covid-19 έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, ανατρέποντας την καθημερινότητα των πολιτών που ανησυχούν ιδιαίτερα για την υγεία τους, η ΕΚΕ και η ΚΕΔΕ -με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό και στόχο να ενημερώσουν έγκυρα και εύληπτα τους πολίτες- προχώρησαν στη δημιουργία πολυσέλιδου φυλλαδίου για την COVID-19 και την αλληλεπίδραση που έχει με τα καρδιαγγειακά νοήματα.

Τη συγκεκριμένη  προσπάθεια υποστηρίζει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΕΠΠΥ).

Στο πολυσέλιδο φυλλάδιο που θα μοιραστεί σε πολλούς δήμους της χώρας για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των υπαλλήλων των Δήμων, με εύληπτο και απτό τρόπο αναδεικνύονται όσα πρέπει να προσέχουν οι Καρδιοπαθείς και οι ευπαθείς ομάδες σε σχέση με την Covid 19.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Ι. Γουδέβενος αναφέρει: «Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και με κύριο ζητούμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται ερωτήματα από ασθενείς με Καρδιοπάθειες για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης της υγείας τους. Στο συγκεκριμένο φυλλάδιο γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν με εύληπτο και στοχευμένο τρόπο οι ασθενείς με Καρδιαγγειακά νοσήματα και ευρύτερα οι πολίτες».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δ. Παπαστεργίου με αφορμή τη κοινή δράση της ΚΕΔΕ με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία δήλωσε:«Η αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Επικράτεια μας υποχρεώνει να κινητοποιηθούμε άμεσα για την προστασία όλων των πολιτών και κυρίως των ευπαθών ομάδων. Οφείλουμε ΟΛΟΙ να συνεργαστούμε με σχέδιο και υπευθυνότητα για την αναχαίτιση της πανδημίας, σεβόμενοι τις οδηγίες των επιστημόνων. Συγχαίρω την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την πρωτοβουλία της να στηρίξει και να ενημερώσει μέσα από αυτό το φυλλάδιο όλες τις ευπαθείς ομάδες».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η καρδιαγγειακή νόσος ευθύνεται για το θάνατο 17,5 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, και μέχρι το 2030 αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί και να φθάσει τα 23 εκατομμύρια. Παγκοσμίως, 1 στους 10 ανθρώπους ηλικίας 30-70 ετών πεθαίνει πρόωρα από καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τουλάχιστον το 80% αυτών των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν ο καθένας από εμάς είχε γνώση των παραγόντων κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων.

H Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά:

·        Υιοθετήστε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής

          Σταματήστε το κάπνισμα

          Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή

          Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερίνη








Παρέμβαση για τις επιχειρήσεις στη ΒΙ.ΠΕ από την Βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα


Την διευκόλυνση των Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων να επενδύσουν στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποκομίζοντας έτσι ενεργειακά  και περιβαλλοντικά οφέλη, ζητά  με ερώτησή της στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Με την παρέμβασή της η Βουλευτής υποστηρίζει στην πράξη την πράσινη επιχειρηματικότητα ως ανάγκη όχι μόνο για τα Ιωάννινα, αλλά για την επικράτεια, ζητώντας από τον Υπουργό να διευκολύνει με τις ενέργειές του τον ενδιαφερόμενο επιχειρηματικό κόσμο να χρησιμοποιήσει και να αξιοποιήσει τις νέες πηγές ενέργειας. Για να συμβεί ωστόσο απαιτούνται τεχνικές παρεμβάσεις, τις οποίες η Βουλευτής Ιωαννίνων θεωρεί ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα δει με κατανόηση και ενδιαφέρον.

Δέκα παραβάσεις στην Ήπειρο την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (44.871) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

·         (9) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε (3) καταστήματα για υπεράριθμους πελάτες, από τα οποία (1) στην Αττική, (1) στη Στερεά Ελλάδα και (1) στα Ιόνια Νησιά.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (708) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (56) άτομα.

·         (2) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες (1) στην Αττική και (1) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (132) σχετικές παραβάσεις.

·         (3) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (194) σχετικές παραβάσεις.

·         (189) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (50) στην Αττική,

o    (32) στην Κεντρική Μακεδονία,

o    (23) στη Στερεά Ελλάδα,

o    (20) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    (13) στη Θεσσαλονίκη,

o    (10) στην Ήπειρο,

o      (9) στην Πελοπόννησο,

o      (8) στα Ιόνια Νησιά,

o      (7) στη Θεσσαλία,

o      (6) στο Βόρειο Αιγαίο,

o      (5) στη Δυτική Ελλάδα,

o      (3) στην Κρήτη και

o      (3) στο Νότιο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (17.078) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (17.044) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (14) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός  με  κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες που θα επηρεάσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία.  Εξασθένηση αναμένεται από τις βραδινές ώρες.

Τη νύχτα της Δευτέρας 28 και τις πρωινές ώρες της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου τα έντονα φαινόμενα είναι πιθανό να επηρεάσουν τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ζευγάρια και φθινόπωρο: Πώς δεν θα χαθεί η ερωτική επιθυμία

 

Η περίοδος των διακοπών είναι συνήθως συνυφασμένη με περισσότερο σεξ, μιας και οι συνθήκες της ξεκούρασης και της χαλάρωσης ευνοούν την ερωτική διάθεση και πυροδοτούν σεξουαλικές εντάσεις υψηλών θερμοκρασιών…

Με την επιστροφή στην πόλη, όμως, όπως και με την επαναφορά του καθημερινού προγράμματος και της ρουτίνας, συχνά το σεξ πάει… περίπατο.

«Οι περισσότεροι άνδρες και οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν μεγάλη βελτίωση της σεξουαλικής τους ζωής κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών… Ίσως το καλό κλίμα, η ξεκούραση, η διασκέδαση, η ελευθερία, η έλλειψη άγχους, η επαφή με τη φύση να ξυπνούν την ερωτική επιθυμία και τη σεξουαλική διέγερση. Τα σεξουαλικά ερεθίσματα είναι οπωσδήποτε περισσότερα», λέει ο Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας MD Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος.

Και συνεχίζει: «Η επιστροφή από τις διακοπές μας θέλει να προσαρμοζόμαστε εκ νέου στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων. Ειδικά ο Σεπτέμβριος είναι ο κατεξοχήν μήνας της οργάνωσης και της ρουτίνας. Μας κατακλύζει το άγχος, αρχίζει το τρέξιμο και η ερωτική μας ζωή βαλτώνει πολλές φορές».

Ειδικά τα παντρεμένα ζευγάρια, που έχουν παιδιά, ζορίζονται περισσότερο να παραμείνουν κοντά ως εραστές, μιας και η έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και -ειδικά φέτος- ο φόβος της πανδημίας COVID-19 αλλάζει άρδην την καθημερινότητά τους και επιβάλλει να είναι πρώτα απ’ όλα και κυρίως γονείς.