Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Κοινωνικούς λειτουργούς ζητά η «Κιβωτός του Κόσμου» Πωγωνιανής

 


Ζητούνται κοινωνικός-η λειτουργός, για εργασία πλήρους απασχόλησης στο σπίτι φιλοξενίας παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου Ηπείρου στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων.

Εμπειρία επιθυμητή.

Αποστολή βιογραφικών στο ε-mail: kivotospogoniani@gmail.com  

Με θέμα: Θέση κοινωνικού λειτουργού.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26570 31005-6.

ΕΟΔΥ: Δέκα εννέα νέοι θάνατοι σήμερα, 320 νέα κρούσματα


 15  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα εννέα νέοι θάνατοι, 320  νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 320 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 148925, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5763 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45578 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

322 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 231 (71.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. 

To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1031 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 19 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5488 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3234 (58.9%) άνδρες. 
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή ο συγχωριανός Μπόλος Ν. Βασίλειος

 


«Έφυγε»  από την ζωή το Σάββατο 16 Ιανουαρίου σε ηλικία 92 ετών,  ο συγχωριανός Μπόλος Ν. Βασίλειος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 11:00 π.μ., από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.


Κέντρο Επαφής Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας στην Κακαβιά

 


Τη Συμφωνία υπέγραψαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου και ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, αρμόδιος επί θεμάτων διαχείρισης συνόρων, κ. Julian Hodaj

Στην υπογραφή της Συμφωνίας παρέστη επίσης η Υφυπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, αρμόδια για θέματα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων, κα Romina Kuko

Ως ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε τη συνάντηση ο κ. Οικονόμου δηλώνοντας ότι συμβάλλει στην επιβεβαίωση των καλών σχέσεων των δύο χωρών και στην ενδυνάμωση της ήδη υφιστάμενης συνεργασίας

Είναι το τρίτο Κέντρο Επαφής, μετά το διμερές με τη Βουλγαρία στον Προμαχώνα Σερρών και το τριμερές με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, στο Καπιτάν Αντρέεβο

Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ως «ιδιαίτερης σημασίας», ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, υπέγραψε σήμερα στην Κακαβιά, μαζί με τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, αρμόδιο επί θεμάτων διαχείρισης συνόρων, κ. Julian Hodaj, τη Συμφωνία για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επαφής, μεταξύ των αστυνομικών και τελωνειακών Αρχών Ελλάδας και Αλβανίας.

Παρατείνεται μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, η αναστολή λειτουργίας των ΚΔΑΠ

 


Σύμφωνα με υπουργική απόφαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κας Δόμνας Μιχαηλίδου παρατείνεται μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2021 η αναστολή λειτουργίας των ΚΔΑΠ.

Ειδικότερα δίνεται παράταση της αναστολής λειτουργίας των ΚΔΑΠ μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2021 ώρα 6.00 προκειμένου να εξεταστούν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στην υπουργική απόφαση δίνονται οδηγίες για τη λειτουργία προνοιακών δομών ανοικτής φροντίδας: Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ) και Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ).

Ειδικότερα, γίνονται γνωστά τα εξής:

α. Συνέχιση αναστολής λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π)., για το διάστημα ισχύος της απόφασης και συγκεκριμένα: από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6.00 έως και τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6.00.

Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα: Να ενταχθεί το «Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ηπείρου» στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 


Μία σημαντική παρέμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού για τους Σαρακατσαναίους πραγματοποίησε η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κα Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.

 Ζητώντας να ενταχθεί ο θεσμός του  «ανταμώματος των Σαρακατσαναίων» στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, στην ουσία επιδιώκει να στηθεί μία γέφυρα που θα ενώσει το παρελθόν με το παρόν και θα βάλει τις βάσεις για το μέλλον. Η πρότασή της έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου, με την οποία η Βουλευτής είχε συνάντηση , παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες.

Κάθε χρόνο, από το 1979, το πρώτο σαββατοκύριακο του Αυγούστου, λαμβάνει χώρα στον Γυφτόκαμπο το «Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ηπείρου». Εκεί, στη Σαρακατσάνικη Στάνη, σε ένα κατάφυτο περιβάλλον, σε ένα σύμπλεγμα που αποδίδει πιστά τη νομαδική σαρακατσάνικη ζωή, Σαρακατσάνοι από όλη την Ήπειρο αλλά και κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού συγκεντρώνονται σε μια μεγάλη υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση, στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την παράδοση τους, την πολιτιστική τους κληρονομιά και τις σχέσεις τους. Στα πλαίσια του ανταμώματος αναβιώνουν τα έθιμα των Σαρακατσάνων με αναπαραστάσεις από τη νομαδική ζωή, παραδοσιακούς χορούς και αφηγήσεις περιστατικών από την ιστορία τους.

Η βουλευτής  ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού να ενταχθεί το «Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ηπείρου» στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως ζωντανό και αναπόσπαστο στοιχεία της συλλογικής ταυτότητας και μνήμης των Σαρακατσάνων. Αφού ανέδειξε την αξία και τη σημασία που δίνουν οι ίδιοι στην παράδοση και την κληρονομιά τους, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα και τις παραδόσεις τους, τόνισε και την επιθυμία τους να διατηρήσουν και να αναδείξουν αυτά τα στοιχεία. Κοινός στόχος είναι να διατηρηθεί και αναδειχθεί ως ζωτικό στοιχείο της αυτογνωσίας τους και να συμβάλλει στη συνέχεια και τη συνοχή των Σαρακατσάνων ώστε να κρατηθεί ζωντανή η φλέβα που τους συνδέει με το παρελθόν, αλλά και να αποτελέσει ένα ανοικτό παράθυρο στο μέλλον, ειδικά των νεότερων γενεών.

Η ένταξη αυτή είναι σημαντική διότι, μέσω του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας δίνεται ο λόγος στους ίδιους τους φορείς της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (κοινότητες, ομάδες, ακόμα και μεμονωμένα άτομα) προκειμένου να μοιραστούν τη δική τους πολιτισμική εμπειρία με το εγχώριο και διεθνές κοινό, να μιλήσουν για τη συλλογική τους ταυτότητα, να διατυπώσουν προτάσεις για τη μελέτη και κυρίως για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Άγγελος Μπίστας: Ανάληψη καθηκόντων διευθυντή γραφείου του Σπύρου Ριζόπουλου

 


Είχα την τιμή να δώσω τη μεγάλη μάχη, για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρωθυπουργία. Ικανοποιημένος όσο ποτέ και έχοντας υπηρετήσει στο πόστο του Τομεάρχη-Συνδέσμου στην Αιτωλοακαρνανία και στη συνέχεια στην Πρέβεζα, υπέβαλα την παραίτησή μου στο Οργανωτικό της Νέας Δημοκρατίας, ευχαριστώντας όσους με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.

Ως απλό μέλος της παράταξης θα συνεχίσω να στηρίζω την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό του έργο. Όμως ήρθε η ώρα να αγωνιστώ και για την αλλαγή στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Ήπειρο, από τη θέση του Διευθυντή Γραφείου του Επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρου Ριζόπουλου.

Όρος επιβίωσης για τη δημόσια Παιδεία η προσφυγή της ΟΙΕΛΕ στο ΣτΕ κατά του νόμου Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση

 


Η Ομοσπονδία μας, πιστή στον αγώνα βελτίωσης της ποιότητας της Παιδείας και της προάσπισης των συμφερόντων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών, άσκησε τις προηγούμενες ημέρες στο ΣτΕ (μέσω της διαδικασίας της πιλοτικής δίκης) αίτηση ακύρωσης κατά του νόμου 4713/2020 για την ιδιωτική εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, η αίτηση ασκήθηκε κατά της διοικητικής πράξης με την οποία λύθηκε η εργασιακή σχέση συναδέλφου μας ιδιωτικού εκπαιδευτικού με ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.

Η προσφυγή μας και η ενδεχόμενη δικαίωση από το ΣτΕ είναι κεφαλαιώδους σημασίας, όχι μόνο για το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά για το εκπαιδευτικό σύστημα στο σύνολό του. H διατήρηση του σημερινού καθεστώτος απορρύθμισης στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας να είναι πλέον τυπική, οδηγεί μοιραία σε ένα χάος ασυδοσίας και ανομίας, με κυριότερη επίπτωση την αλλοίωση των διαδικασιών που οδηγούν στην έκδοση τίτλων σπουδών. Το κύμα άγριας εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης θα ακυρώσει το δημόσιο σχολείο και θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο στην σταδιακή αντικατάστασή του από μορφές ασύδοτης επιχειρηματικότητας που διέλυσαν τα εκπαιδευτικά συστήματα στη Βρετανία και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Το νομοθετικό πλαίσιο και η καταστρατήγηση του Συντάγματος

Όπως ορθά παρατήρησε σε άρθρο του ο έγκριτος Καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης Χ. Ανθόπουλος, ο Ν. 4713/2020 ανέτρεψε ένα καθεστώς 80 ετών που προέβλεπε τη διαφύλαξη της επιστημονικής και ακαδημαϊκής αυτονομίας του ιδιωτικού εκπαιδευτικού και μετέτρεψε σε tabula rasa το άρθρο 16 του Συντάγματος μετατρέποντας τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε αμιγείς επιχειρήσεις.

Τριάντα επτά παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 17 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (56.320) έλεγχοι, από τους οποίους οι (8.593) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.134) παραβάσεις και (10) συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         (907) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (277) στην Αττική,

o      (91) στη Δυτική Ελλάδα,

o      (81) στην Κεντρική Μακεδονία,

o      (65) στη Θεσσαλονίκη,

o      (61) στα Ιόνια Νησιά,

o      (58) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o      (57) στην Πελοπόννησο,

o      (52) στην Κρήτη,

o      (44) στη Θεσσαλία,

o      (43) στη Στερεά Ελλάδα,

o      (37) στην Ήπειρο,

o      (25) στο Νότιο Αιγαίο,

o        (9) στη Δυτική Μακεδονία και

o        (7) στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (83.725) ομοειδείς παραβάσεις.

·         (181) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (175) πρόστιμα 300 ευρώ και (6) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (27) στην Κεντρική Μακεδονία,

o    (24) στην Αττική,

o    (21) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    (19) στο Βόρειο Αιγαίο,

o    (14) στην Πελοπόννησο,

o    (14) στην Κρήτη,

o    (12) στα Ιόνια Νησιά,

o    (11) στη Δυτική Ελλάδα,

o    (10) στη Θεσσαλονίκη,

o      (9) στη Θεσσαλία,

o      (6) στην Ήπειρο,

o      (6) στη Στερεά Ελλάδα,

o      (6) στο Νότιο Αιγαίο και

o      (2) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (29.075) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (27.626) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.449) των (150) ευρώ.

·         (45) παραβάσεις και (10) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, σύλληψη (2) προσωρινά υπευθύνων και (6) εργαζομένων οίκου ανοχής, επιβολή προστίμου από 3.000 ευρώ στους προσωρινά υπευθύνους και από 300 ευρώ πρόστιμο στις (6) εργαζόμενες και σε (12) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ήπειρο, 3.000 ευρώ και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφετέρια, καθώς και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη , 5.000 ευρώ σε άτομο για παραβίαση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (843) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (884) άτομα.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις ,

Στην Αττική, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (5) συμμετέχοντες.

Στην Κρήτη σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε επιχείρηση και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (5) συμμετέχοντες.

Τέλος βεβαιώθηκε (1) παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (PassengerLocatorForm) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (40) ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ξεκινά τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου η λειτουργία του λιανεμπορίου

 


Ξεκινά ξανά τη Δευτέρα 18  Ιανουαρίου την λειτουργία του το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα.

Συγχρόνως  θα λειτουργήσουν και πάλι κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσιών φροντίδας και υγιεινής, καθώς και τα ΚΤΕΟ.

Στις «κόκκινες περιοχές» θα ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο «παράδοση εκτός» (click away).

Το σύνολο των εργαζομένων που επανέρχονται στην εργασία είναι περίπου 140.000 και για τους πελάτες η μετακίνηση θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης, ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων, μόλις ανακοινώθηκαν τα μέτρα, δήλωσαν ότι η επαναφορά του λιανεμπορίου σε λειτουργία χωρίς ραντεβού, σε συνδυασμό με τις χειμερινές τακτικές εκπτώσεις, δίνει ανάσα και μία ακόμα ευκαιρία, ώστε να αποφευχθεί ένα εαρινό κύμα λουκέτων και συνακόλουθα, απωλειών σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας, ενώ υπογράμμισαν ότι είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν υποδειγματικά τους νέους κανόνες.

Σημειώνεται ότι για τους παραβάτες προβλέπεται προσαύξηση προστίμων.

Γενικοί Κανόνες λειτουργίας

-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

-Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

-Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

-Το μήνυμα έχει διάρκεια 2 ωρών κατά την οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.

Χειρουργική αφαίρεση επινεφριδίων: Πότε χρειάζεται

 


Τα επινεφρίδια είναι δύο μικροί ενδοκρινείς αδένες που εντοπίζονται στο πίσω μέρος της κοιλίας και επάνω από το κάθε νεφρό. 

Έχουν σύνθετο ρόλο επειδή παράγουν και εκκρίνουν ορμόνες οι οποίες επηρεάζουν σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού όπως η αλδοστερόνη, η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη. 

Με αυτό τον τρόπο τα επινεφρίδια ρυθμίζουν τον ανθρώπινο μεταβολισμό, την καρδιακή λειτουργία, την αρτηριακή πίεση, και την αντίδραση του οργανισμού στο stress και τη φλεγμονή, αναφέρει ο κ. Αριστοτέλης Κεχαγιάς, MD PhD FACS, Γενικός Χειρουργός, 

Προηγμένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Metropolitan General, τ. Διευθυντής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τάμπερε, Φινλανδία.

Πότε χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση του επινεφριδίου;

Η επινεφριδεκτομή πρέπει να πραγματοποιείται στις εξής περιπτώσεις:

1)  Όταν υπάρχει κάποιο λειτουργικό αδένωμα (όζος) στο επινεφρίδιο, δηλαδή ογκίδιο το οποίο προξενεί παθήσεις λόγω υπερπαραγωγής ορμονών. 

Συνήθη παραδείγματα λειτουργικών όζων περιλαμβάνουν το φαιοχρωμοκύττωμα (υπερέκκριση αδρεναλίνης), το αλδοστερόνωμα (υπερέκκριση αλδοστερόνης), και το επινεφριδικό αδένωμα με υπερέκκριση κορτιζόλης (σύνδρομο Cushing).

2)  Σε περίπτωση μη λειτουργικού αδενώματος του επινεφριδίου όπου η έκκριση ορμονών είναι φυσιολογική αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξης κακοήθειας (καρκίνου) εντός του όζου. 

Τα ογκίδια αυτά ονομάζονται «τυχαιώματα επινεφριδίου» και χειρουργούνται σε περίπτωση ευρημάτων ύποπτων για καρκίνο στην αξονική τομογραφία ή αν έχουν αυξημένη διάσταση (>4 εκατοστά).

3)  Σε μεταστατικό καρκίνο στο επινεφρίδιο, ή πρωτοπαθή καρκίνο του επινεφριδίου.

 Ποιες είναι οι τεχνικές χειρουργικής αφαίρεσης του επινεφριδίου;

Οι τεχνικές επινεφριδεκτομής περιλαμβάνουν: