Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικής, έκτασης μεταξύ των Κοινοτήτων Μαζαρακίου και Καταρράκτη για τη λειτουργία μονάδας υδροηλεκτρικής ενεργείας

 


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ, ΕΚΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΜΑΖΑΡΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Έχοντας υπόψη:

1) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)

2) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)

3) το Ν. 3852/2010

4) την αριθ. 131 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση δημοπράτησης

5) την αριθ.202/2020 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής περί παραπομπής του θέματος στο Δ.Σ.

6) την αριθ.145/2020 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί καθορισμού των όρων της δημοπρασίας

7)Το αρ.πρωτ.159865/10-12-2020 έγγραφο του Δασαρχείου Ιωαννίνων

8) τις αριθ.18 και 19/2021 Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου περί τροποποίησης των αντίστοιχων αποφάσεων 131 & 145/2021 Δ.Σ.

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ

δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση της δημοτικής έκτασης που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:

Άρθρο 1

          Θα διεξαχθεί φανερή πλειοδοτική δημοπρασία για την εκμίσθωση μιας εκτεταμένης δημοτικής έκτασης,  συγκεκριμένα είναι οι εκτάσεις των τεμαχίων με αρ.10,69,96,98 και 115  συνολικού εμβαδού  17.315 τ.μ. κατά τα στοιχεία της Διανομής ή 16.071,49 τ.μ. μετά από γραφική επεξεργασία, οι οποίες αποτελούν τμήμα δημοτικών εκτάσεων των Κοινοτήτων Μαζαρακίου και Καταρράκτη του Δήμου Πωγωνίου.

          Τμήμα των εκτάσεων αυτών θα καταλάβουν οι κατασκευές του ΜΥΗΕ ,επιφάνειας εμβαδού 8.334,22 τ.μ.

          Τέλος έκταση εμβαδού 3.618,72 τ.μ. θα καταληφθεί βραχυχρόνια για διάστημα τριών ετών προς εξυπηρέτηση των κατασκευαστικών αναγκών, μετά το πέρας των οποίων θα αποδοθεί ως είχε αρχικώς.

          Σκοπός της εκμίσθωσης είναι η εγκατάσταση, λειτουργία και εκμετάλλευση στην εκμισθωμένη έκταση, μονάδας Υδροηλεκτρικού Έργου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 10MW.

Άρθρο 2

           Η δημοπρασία θα είναι φανερή και προφορική και θα διεξαχθεί στο  Δημοτικό Κατάστημα Πωγωνίου στο Καλπάκι,  από την αρμόδια Επιτροπή στις 10/03/2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00π.μ. Κατάθεση και έλεγχος δικαιολογητικών 9:30π.μ.-10:00 π.μ.

Δείτε αν κερδίσατε στη φορολοταρία του Φεβρουαρίου του 2021

 


Ολοκληρώθηκε η 49η δημόσια κλήρωση της φορολοταρίας από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ για τις συναλλαγές του Ιανουαρίου 2021.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της κλήρωσης, μέσα από την ιστοσελίδα www.aade.gr της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Μετά την είσοδό τους σ’ αυτήν θα πρέπει να πατήσουν «κλικ» στην ένδειξη Δημόσιες Κληρώσεις, και μετά, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους στο TAXIS, να μπουν στην ειδική εφαρμογή που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της κλήρωσης.

Ο αριθμός των λαχνών τους οποίους δικαιούται μηνιαίως κάθε φορολογούμενος, καθορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του.

Σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ. Τα εν λόγω χρηματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν θεωρούνται εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Οι νικητές ενημερώνονται και μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στο taxisnet, ενώ τα χρηματικά έπαθλα πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η δήλωση λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ στον δικτυακό τόπο www.aade.gr

Δείτε εδώ τους τυχερούς λαχνούς:

https://www.aade.gr/menoy/miniaies-synallages-kai-lahnoi

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, ώρα 9:30 π.μ.

 


Την Παρασκευή26-02-2021 και ώρα 09:30 π.μ. συνεδριάζει- μέσω τηλεδιάσκεψης- η Οικονομική  Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,  με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1. Έγκριση μετάθεσης της καταληκτικής ημερομηνίας αποσφράγισης προσφορών για τον ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό της Περιφέρειας Ηπείρου, για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή διπλού κυκλικού κόμβου στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας στη διασταύρωση προς Τ.Κ. Νεοκαισάρειας», προϋπολογισμού € 1.026.000,00 με ΦΠΑ.

2. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση χώρου πρόσβασης Μοναστηρίου Αγίου Δημητρίου Κρύας», αναδόχου «MA.I.CON. ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε», μέχρι την 04-07-2021.

3. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμών Κολομοδίων – Ανθότοπου Δήμου Νικολάου Σκουφά», αναδόχου ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ  Α.Τ.Ε., μέχρι την 31-03-2021.

4. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση βατότητας στην επαρχιακή οδό προς Αρίλλα»,αναδόχου «Γεώργιος Θ. Χριστογιάννης Ε.Δ.Ε.», μέχρι την 23-06-2021.

5. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – βελτίωση με την κατασκευή ασφαλτικών ταπήτων στηνΕ.Ο. Άρτας - Καρδίτσας», αναδόχου «Δημήτριος ΦούκαςΕ.Δ.Ε.», μέχρι την 03-06-2021.

6. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την προμήθεια υλικών για τη συντήρηση φωτεινών σηματοδοτών στο ΕΟΔ αρμοδιότητας Περιφέρειας Ηπείρου έτους 2021.

7. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την χορήγηση νέας παροχής ισχύος για σύνδεση με το δίκτυο μέσης/χαμηλής τάσης της ΔΕΔΔΗΕ του ακινήτου /εγκατάστασης στη θέση «Ε.Ο. Άρτας –Τρικάλων Τ.Κ. Καψάλων».

8. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την χορήγηση νέας παροχής ισχύος για σύνδεση με το δίκτυο μέσης/χαμηλής τάσης της ΔΕΔΔΗΕ του ακινήτου /εγκατάστασης στη θέση «Ε.Ο. Άρτας –Τρικάλων Τ.Κ. Κάτω Αθαμανίου».

Συνάντηση του κ. Αλέξανδρου Καχριμάνηςυ με τον Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη Κωτσόπουλο

Η ενίσχυση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας στην Ήπειρο, μεταξύ των οποίων και η ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη Κωτσόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Νικόλαο Παπαευσταθίου, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στη μέχρι τώρα συνδρομή της Περιφέρειας για την βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ως επίσης και στο ΕΚΑΒ της Περιφέρειας. Ενημέρωσε επίσης αναλυτικά το Γενικό Γραμματέα για ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας σε επίπεδο ιχνηλατήσεων, ζητώντας να υπάρξει ένας γενικότερος συντονισμός εκ μέρους του Υπουργείου, ώστε όλες οι κινητές του μονάδες του ΕΟΔΥ να λειτουργούν στο πρότυπο των Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΕΟΔΥ: Τριάντα εννέα θάνατοι σήμερα, 1.784 νέα κρούσματα

 


10 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα εννέα θάνατοι, 1.784 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.784, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 186.469 (ημερήσια μεταβολή +1%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 63 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.600 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 367 (70% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.

To 86,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.315 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 292 (ημερήσια μεταβολή -3,95%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 274 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.410 θάνατοι.

Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.584.647 κλινικά δείγματα, ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.528.486 δείγματα. 

O μέσος όρος του επταημέρου είναι 40.388 δειγματοληπτικοί έλεγχοι».

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση (με τηλεδιάσκεψη) της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, ώρα 10:00 π.μ.

 


Σας καλούμε στις 26 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.00 π.μ. στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Επικύρωση αποφάσεων 12ου/2020 Πρακτικού της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.

 1.       Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 6η):«Λειτουργία μονάδας Ιαματικής Θεραπείας  Καβασίλων», στην Τ.Κ. Καβασίλων, Δήμου Κόνιτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι  η  Περιφέρεια Ηπείρου. (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

 2.       Γνωμοδότηση  επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 5η,α/α 3):«Λατομείο μαρμάρων, στη θέση «Λαθήρω», της Τ.Κ. Καρίτσας, Δ.Ε. Ευρυμενών, Δ. Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της είναι ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ».(εισήγηση   Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

 3.       Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 5η,α/α 6):«Αμμοληψία στη θέση Πλατάνια του ρέματος Τύριας, στην Τ.Κ. Μπαουσιών, Δ.Ε. Σελών, Δ. Δωδώνης, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της είναι η εταιρεία: « TSAGOILO.E.». (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

 4.       Γνωμοδότηση  επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 5η,α/α 6):«Μονάδα παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου για συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, ισχύος 0,498 KW, στην Τ.Κ. Άνω Ραβενίων, Δ.Ε. Καλπακίου, Δ. Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της είναι η εταιρεία: « ΦΑΡΜΑ ΝΑΚΗΣ Α.Ε.» .Εισήγηση   Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

Περιφέρεια Ηπείρου: Έλεγχοι υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων σε προϊόντα φυτικής προέλευσης

 


Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας εκτελούν κάθε χρόνο πρόγραμμα δειγματοληψιών σε φυτικά προϊόντα (κυρίως νωπά οπωροκηπευτικά) για τον έλεγχο της παρουσίας υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων σε αυτά, σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

 Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας εκτέλεσε και το 2020 το σχετικό πρόγραμμα δειγματοληψιών σε ποσοστό 100%, όπως και κατά τα προηγούμενα χρόνια.

 Με το πέρας του έτους το Εργαστήριο Υπολειμμάτων του Π.Κ.Π.Φ.Π.&Φ.Ε. Θεσσαλονίκης, στο οποίο αποστέλλονται τα δείγματα από την υπηρεσία μας, μας κοινοποίησε απολογιστικά στοιχεία για τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε προϊόντα προέλευσης Πρέβεζας, τόσο από την δική μας υπηρεσία όσο και από άλλες υπηρεσίες ανά την Ελλάδα.

 Αναλύθηκαν συνολικά σαράντα ένα (41) δείγματα προέλευσης Πρέβεζας από τα κάτωθι προϊόντα:

Τομάτα 10, Αγγούρι 7, Πιπεριά 6, Μελιτζάνα 5, Κολοκύθι 3, Λεμόνι 3, Πατάτα 3, Ελαιόλαδο 2, Πορτοκάλι 1, Σπανάκι 1.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Σήμερα πενθούμε την απώλεια του Νίκου Ακριτίδη

 


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δήλωσή του εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς τους οικείους του Νίκου Ακριτίδη και εξαίρει την ανιδιοτελή προσφορά του στην Ιατρική Επιστήμη.

Η δήλωσή του κ. Καχριμάνη:

«Σήμερα πενθούμε την απώλεια του Νίκου Ακριτίδη. Του ιατρού που συνέδεσε το όνομά του με την Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Iωαννίνων.

Του επιστήμονα που πρόσφερε ανιδιοτελώς υπηρεσίες αδιακρίτως προς κάθε πολίτη.

Η συμβολή του στην οργάνωση και λειτουργία της Κλινικής είναι ανεκτίμητη για αυτό- αν και πέρασαν αρκετά χρόνια από τη συνταξιοδότησή του- μνημονεύεται μέχρι και τις ημέρες μας το όνομά του, η θητεία του, οι επιστημονικές του γνώσεις.

Είμαστε ευγνώμονες και θα τον θυμόμαστε πάντα.

Αιώνια του η μνήμη».

Πενήντα έξι ένα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (68.426) έλεγχοι, από τους οποίους οι (6.898) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.560) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (8) συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         (1.155) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

·         (259) στην Αττική,

·         (177) στη Θεσσαλονίκη,

·         (126) στη Δυτική Ελλάδα,

·         (108) στην Κεντρική Μακεδονία,

·           (83) στη Στερεά Ελλάδα,

·           (78) στην Κρήτη,

·           (56) στην Ήπειρο,

·           (53) στην Πελοπόννησο,

·           (51) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·           (44) στη Θεσσαλία,

·           (41) στα Ιόνια Νησιά,

·           (30) στο Βόρειο Αιγαίο,

·           (25) στη Δυτική Μακεδονία και

·           (24) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (125.298) ομοειδείς παραβάσεις.

·         (347) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (339) πρόστιμα των 300 ευρώ και (8) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

·         (69) στην Αττική,

·         (55) στην Κεντρική Μακεδονία,

·         (40) στη Θεσσαλονίκη,

·         (26) στα Ιόνια Νησιά,

·         (25) στην Κρήτη,

·         (24) στο Βόρειο Αιγαίο,

·         (24) στη Δυτική Ελλάδα,

·         (19) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·         (18) στην Πελοπόννησο,

·         (17) στην Ήπειρο,

·         (14) στη Στερεά Ελλάδα,

·         (10) στη Θεσσαλία,

·           (5) στο Νότιο Αιγαίο και

·           (1) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (39.305) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (37.579) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.726) των (150) ευρώ.

·         (58) παραβάσεις και (8) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, σύλληψη, 3.000 ευρώ πρόστιμο στον νόμιμο εκπρόσωπο καφετέριας και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας, καθώς και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κρήτη,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη γυμναστηρίου, καθώς και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Στερεά Ελλάδα , σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ - μπαρ, καθώς και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ήπειρο, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε γυμναστήριο, 3.000 ευρώ πρόστιμο στον υπεύθυνο, καθώς και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε (5) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη (4) ατόμων για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και επιβολή ισάριθμων προστίμων 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στο Βόρειο Αιγαίο, (17) πρόστιμα των 300 ευρώ για μη τήρηση ελάχιστης απόστασης.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και επιβολή 36 προστίμων των 300 ευρώ στους συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη χρήση μάσκας.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (2.788) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.342) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η ασφάλεια των παιδιών σας προϋποθέτει την έκφραση των συναισθημάτων τους

 

Τα τελευταία 24ωρα στον κοινωνικό ιστό της χώρας υπάρχουν έντονες αναταράξεις από τις αποκαλύψεις που έχουν ως θύματα παιδιά.  Πολλοί είναι οι γονείς που τρομάζουν και σκέφτονται πως μπορούν να προφυλάξουν τα παιδιά τους από ανάλογες - και λιγότερο επικίνδυνες καταστάσεις.

Η επικοινωνία που έχει χτιστεί μεταξύ γονιών και παιδιών είναι η ασπίδα για τα παιδιά αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια.

Η επιστημονική ομάδα της συμβουλευτικής Γραμμής 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»  υπογράφει έναν οδηγό απόκτησης επικοινωνίας που στηρίζεται στην έκφραση των συναισθημάτων των παιδιών.

Ακολουθεί το κείμενο, ενώ οι ψυχολόγοι της συμβουλευτικής Γραμμής 115 25 απαντούν καθημερινά από τις  9 π.μ έως τις 9 μ.μ για να δώσουν λύσεις και κατευθύνσεις σε ότι σας απασχολεί.

Πώς μπορούν οι γονείς να ενισχύσουν την έκφραση συναισθημάτων στην οικογένεια;

Από την επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

Η σημασία της έκφρασης των συναισθημάτων των παιδιών φαίνεται να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Λόγω και της επικαιρότητας, πολλοί είναι οι γονείς που φοβούνται μήπως το παιδί τους δυσκολεύεται να τους μιλήσει για ό,τι μπορεί να του συμβαίνει. Φυσικά, για να μπορέσει ένα παιδί να εκφραστεί θα πρέπει να έχει γίνει καλή προετοιμασία από τη μεριά των γονέων. Για να δούμε λοιπόν κάποια σημεία που έχει να προσέξει ο γονιός.

Πολύ σημαντική θέση έχει η συνολική επικοινωνία μέσα στην οικογένεια. Κατά πόσο αυτή επιτέπεται και ενθαρρύνεται. Χρειάζεται λοιπόν να δίνονται ευκαιρίες για επικοινωνία. Να κατανοεί το παιδί, ότι οι γονείς είναι διαθέσιμοι για εκείνο αν θα χρειαστεί να μιλήσει για κάτι και να μη δίνουν την αίσθηση ότι είναι μονίμως απορροφημένοι ‘στα δικά τους’ ή σε προβλήματα, ώστε να μην νιώσει το παιδί ότι αν μιλήσει για οτιδήποτε  μπορεί να είναι ένα ακόμα βάρος για τους γονείς του.

Για να μπορέσει ένα παιδί να εκφράσει το πως αισθάνεται χρειάζεται να νιώσει ότι έχει τον χώρο και τον χρόνο, καθώς και την ασφάλεια ότι δε θα επικριθεί. Η αποδοχή ή η απόρριψη που βιώνει το παιδί  είναι πολύ βασικό στοιχείο για το αν θα αποφασίσει να ανοιχθεί ή όχι για κάτι που το δυσκολεύει. Αν ξέρει από πριν ότι θα τιμωρηθεί με ακραίο τρόπο ή θα ταπεινωθεί, η πιο απλά θα λάβει μια απάντηση ότι δεν πρέπει να αισθάνεται έτσι όπως αισθάνεται, τότε είναι πολύ πιθανό να μην μπει καθόλου στη διαδικασία.

Μια πολύ σημαντική έννοια που έχουμε να δώσουμε προσοχή, όταν αναφερόμαστε στα συναισθήματα είναι η ενυναίσθηση.  Ενσυναίσθηση είναι η δυνατότητα του ατόμου να μπει στη θέση του άλλου και να αισθανθεί όπως εκείνος, να αισθανθεί δηλαδή πέρα από τα όρια του εαυτού του. Ενσυναίσθηση δε σημαίνει ότι οι δύο γίνονται ένας, αλλά χρειάζεται η διάκριση να είναι ξεκάθαρη και να μην αισθάνεται κανείς ότι «χάνει» τον εαυτό του. Αυτό είναι κάτι που ο γονιός αξίζει να προσπαθήσει, να καταλάβει δηλαδή πως αισθάνεται το παιδί από τη δική του θέση και με τα δικά του δεδομένα, στην εκάστοτε ηλικία που βρίσκεται και να μην το αντιμετωπίσει μόνο στα δικά του μέτρα ως ενήλικας.

Δήμος Ζίτσας: Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, για την λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας, στην τακτική του συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (24/02/2021) και κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προ ημερήσιας διάταξης θεμάτων αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος σύμφωνα με το οποίο:

1.   Ζητά το σεβασμό και την προστασία των επαγγελματιών και των δημοτών λόγω των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων COVID-19 που επιβλήθηκαν στο Δήμο καθώς τα όσα λέγονται, γράφονται και ακούγονται για τον αριθμό των κρουσμάτων δε συνάδουν με τα επίσημα στοιχεία που αποστέλλονται εβδομαδιαία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

2.   Ζητά την πλήρη χαρτογράφηση των κρουσμάτων και την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του Δήμου προκειμένου και εκείνος με τις αρμόδιες υπηρεσίες να στρέψει την προσοχή του στις περιοχές που εντοπίζεται το πρόβλημα προκειμένου να συμβάλει στην αποφυγή της διασποράς.

3.   Ζητά την άμεση ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Βουτσαρά με το αναγκαίο ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και με την υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του, να ενταχθεί στο δίκτυο των εμβολιαστικών κέντρων και να μπορεί να εξυπηρετεί περιστατικά COVID βραχείας νοσηλείας.

4.   Ζητά τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στις έδρες των πέντε(5) Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

Ο Δήμος Ζίτσας και οι πολίτες του ένα χρόνο τώρα συμμετέχουν έμπρακτα στην εθνική προσπάθεια κατά της πανδημίας COVID -19 εφαρμόζοντας ρητά τις συστάσεις και τα μέτρα που ανακοινώνονται. Εκτιμούμε πως η στιγμή που ο εφιάλτης της πανδημίας θα τελειώσει, πλησιάζει αρκεί όλοι μας να εφαρμόσουμε τη ρήση του Ιπποκράτη «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν».

Καλούμε λοιπόν όλους σε εγρήγορση και επαγρύπνηση. Με την ατομική μας ευθύνη ας συμβάλουμε όλοι στη συλλογική προσπάθεια για να βγούμε όσο γίνεται πιο σύντομα από τη σκοτεινό τούνελ της πανδημίας. Να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΖΙΤΣΑΣ

ΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΕΛΓΑ: Πληρωμή αποζημιώσεων την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

 


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις που θα πληρώσει την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, ξεπερνούν τα 14,7 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ποσά με τις πληρωμές για τους νομούς της Ηπείρου είναι:

Νομός Άρτας: 61.084,41 ευρώ

Νομός Πρέβεζας: 47.181,86 ευρώ

Νομός Θεσπρωτίας: 23.083,57 ευρώ

Νομός Ιωαννίνων: 10.856,05 ευρώ.

Αιμορροΐδοπάθεια: Ποιος ο ρόλος της κληρονομικότητας;

 

Πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας είναι οι άνθρωποι που έχουν στην οικογένειά τους κάποιο μέλος που υποφέρει από τη νόσο. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποκτήσουν αιμορροΐδες οπωσδήποτε, απλά ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αιμορροΐδες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Για αυτά τα άτομα είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζεται προληπτική φροντίδα για την αποφυγή τους ή για την καθυστέρηση των συμπτωμάτων.

Όπως μας εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, οι αδύναμες φλέβες είναι ένας γενετικός παράγοντας που μπορεί να γίνει η αιτία ανάπτυξης αιμορροϊδοπάθειας ή επιδείνωσης της ήδη υπάρχουσας νόσου, αφού μπορούν εύκολα να υποστούν βλάβη. Επιπλέον, η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στην εκφύλιση ενός μυός (Treitz) και του υποστηρικτικού συνδετικού ιστού του, που συγκρατούν τον βλεννογόνο και το αιμορροϊδικό πλέγμα στο τοίχωμα του ορθού. 

Η επιδείνωσή τους με τη γήρανση μπορεί να είναι οικογενειακή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να οφείλεται και σε αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση που προκαλείται από υπερβολικό βάρος ή δυσκοιλιότητα.

Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται ως αποτέλεσμα του πρηξίματος των φλεβών της πυέλου και του ορθού και μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η γήρανση, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία και συνήθειες που προκύπτουν από έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

 «Οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορούν να αποφευχθούν, με τη μείωση της πίεσης στην πρωκτική περιοχή. 

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι φλέβες της ορθικής περιοχής να επανέλθουν στο φυσιολογικό και τα συμπτώματα να εξαφανιστούν, κάτι που εξαρτάται βεβαίως και από το στάδιο της νόσου», επισημαίνει ο δρ Ξιάρχος.