Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Σμέρτο Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 49χρονος ημεδαπός, για μεταφορά κάνναβης

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 24 κιλά κάνναβης

Ο δράστης μετέφερε τις ναρκωτικές ουσίες με Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, αποκρύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος αυτών σε ρεζέρβες στην καρότσα του οχήματος

Συνελήφθη, σήμερα (23-02-2018) το μεσημέρι, στο Σμέρτο Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 49χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση.


Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 49χρονος δράστης και μετά από έρευνα που έγινε σε αυτό, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός εφεδρικών τροχών (ρεζέρβας) στην καρότσα του οχήματος, δώδεκα (12) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (23.088) γραμμαρίων.
Επιπρόσθετα, κατασχέθηκαν:
μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (1.036) γραμμαρίων, η οποία βρέθηκε στο χώρο της καμπίνας του οχήματος,

μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (50) γραμμαρίων, η οποία βρέθηκε σε επαγγελματικό χώρο του 49χρονου,
το Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του συλληφθέντα,
ένα κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Περίπου (1,5) κιλό ηρωίνης κατασχέθηκε έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας στην Ιόνια Οδό

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τρία άτομα, μέλη κυκλώματος μεταφοράς ποσοτήτων ηρωίνης, με σκοπό την περαιτέρω διάθεσή της στην παράνομη αγορά

Περίπου (1,5) κιλό ηρωίνης κατασχέθηκε έπειτα από μεθοδική έρευνα και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Ομάδας Ειδικών Δράσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας.
Στο πλαίσιο της παραπάνω έρευνας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν σήμερα (23-02-2018) τα ξημερώματα στην Ιόνια Οδό, μέλη κυκλώματος μεταφοράς ποσοτήτων ηρωίνης, με σκοπό την περαιτέρω διάθεσή της στην παράνομη αγορά.
Πρόκειται για δύο ημεδαπούς, ηλικίας 53 και 39 ετών καθώς και για έναν 43χρονο υπήκοο Αλβανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.
Ειδικότερα, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με μεταφορά ποσότητας ναρκωτικών ουσιών με αυτοκίνητο και την ταυτοποίηση των στοιχείων του μεταφορέα, εντοπίστηκε ο 53χρονος στην Ιόνια Οδό (στο ύψος του Γοργόμυλου Πρέβεζας) να κινείται με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν και οι άλλοι δύο δράστες και αποφασίσθηκε ο έλεγχός του.
Οι δράστες επιχείρησαν να διαφύγουν, αναπτύσσοντας ταχύτητα ενώ ακολούθως ο 39χρονος αλλοδαπός κατά την ακινητοποίηση του οχήματος, εξήλθε από αυτό, απορρίπτοντας στο έδαφος τρεις συσκευασίες και προσπαθώντας να διαφύγει πεζός.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:
τρεις (3) συσκευασίες ποσοτήτων ηρωίνης, συνολικού βάρους (1.511) γραμμαρίων,
μια συσκευασία με κοκαΐνη, βάρους (1,3) γραμμαρίων,
το χρηματικό ποσό των (800) ευρώ,
το χρηματικό ποσό των (7.000) λεκ Αλβανίας και (4) δολαρίων Η.Π.Α.,
πέντε κινητά τηλέφωνα.
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 53χρονου συλληφθέντα, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Κόνιτσα Ιωαννίνων: Συνελήφθη 41χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης και Βούλευμα για ληστεία

Συνελήφθη, χθες (22-02-2017) το πρωί στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, 41χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα ενώ όπως προέκυψε σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του 27ου Τακτικού Ανακριτικού Τμήματος Πρωτοδικείου Αθηνών και Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικείου Αθηνών, για ληστεία κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή τετελεσμένη και σε απόπειρα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό

Φωτό: Γιωτόπουλος Ευάγγελος
Επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Τον κ. Παυλόπουλο υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές ,ο πρόεδρος του Δ.Σ Βαγγέλης Γιωτόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι και τοπικοί Πρόεδροι, πλήθος κατοίκων της περιοχής και ο δημιουργός του Μουσείου ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρος Παπαγιάννης, ο οποίος ξενάγησε στους χώρους του μουσείου και στα έργα του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που συνοδευόταν από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και τον Διοικητή της 8ης Μεραρχίας.
Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα έργα του Θεόδωρου Παπαγιάννη και τη δημιουργία του μουσείου, ενώ από τον κ. Σεντελέ του τέθηκε και το πρόβλημα της αδυναμίας πρόσληψης ενός μόνιμου υπαλλήλου για τη λειτουργία του μουσείου, λόγω των περιορισμών στις προσλήψεις, κάτι που είναι αναγκαίο λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας. 

Πριν την αναχώρησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε ως δώρα ένα γλυπτό και έναν κατάλογο με έργα από τον Θεόδωρο Παπαγιάννη, και μία έκδοση για τους νομάδες κτηνοτρόφους και ένα παλαιωμένο τσίπουρο που παράγει μια μικρή οινοποιητική μονάδα στην Πλατανούσα, από τον Δήμαρχο Γιάννη Σεντελέ, ενώ έγραψε και στο βιβλίο εντυπώσεων. 


Στο περιθώριο της επίσκεψης, ο κ. Σεντελές απέσπασε και τη δέσμευση του κ. Παυλόπουλου για ένταξη υπό την αιγίδα του των εκδηλώσεων, που θα διοργανώσει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, μέσα στους επόμενους μήνες, για τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη. Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του «ποιητή του βουνού και της στάνης», με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων να ανακηρύσσει το σε «Έτος Κώστα Κρυστάλλη» και να σχεδιάζει σειρά εκδηλώσεων στη γενέτειρά του το Συρράκο, τα Γιάννενα, την Πρέβεζα και την Αθήνα.

Σύσκεψη για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Παιδικής Προστασίας Πωγωνιανής

Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου, για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Παιδικής Προστασίας Πωγωνιανής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος κ. Καψάλης Κωνσταντίνος,  ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Στέλιος Κουκουλάρης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πωγωνίου,  η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου κα Κατερίνα Μιτοπούλου, η κα Τζούφη Μερόπη και ο κ. Ιωάννης Στέφος.

Περιφέρεια Ηπείρου: Σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας, με κωδική ονομασία «2004-ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ» Τροποποίηση Π.Ο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ανακοινώνει και Προσκαλεί
Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α΄), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθ. 7 της υπ’αριθ. οικ. 167563/ΕΥΠΕ/19-04-13 απόφασης (ΦΕΚ 964Β/2013) και άρθ. 6 της υπ’αριθ. οικ. 1649/45 (ΦΕΚ 45Β/2014) ΚΥΑ, τους πολίτες (κοινό, ενδιαφερόμενο κοινό) και φορείς εκπροσώπησής τους (οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας), να λάβουν γνώση, επί του περιεχομένου του φακέλου μελέτης Τροποποίησης/Ανανέωσης περιβαλλοντικών όρων (εκτός διαβούλευσης) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 6η): «Σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας, με κωδική ονομασία «2004 ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ», στη θέση πλησίον Δελβινακίου του Δήμου Πωγωνίου, Περιφέρειας Ηπείρου, ως προς το κεραιοσύστημα, στον οποίο πραγματοποιείται από κοινού χρήση κατασκευής κεραίας με την εταιρεία VODAFONE, με σκοπό την αναβάθμισή του».
Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.Β.Ε.».
Αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας είναι η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ηπείρου.
Αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου για την παροχή πληροφοριών και στοιχείων καθώς και την παραλαβή των εγγράφων απόψεων και προτάσεων των πολιτών και φορέων είναι το Περιφερειακό
Συμβούλιο (γρ.: 203, Διοικητήριο-Ιωάννινα), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες).
Η παρούσα Ανακοίνωση-Πρόσκληση να δημοσιευθεί στην εφημερίδα «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» την 22 -02-2018.
Η παρούσα ανακοίνωση αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου στη διαδρομή: www.php.gov.gr/  Ενημέρωση/ Νέα-Ανακοινώσεις/ Ανακοινώσεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π. Σ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΓΑΝΑΣ

Ληστεία από δύο μασκοφόρους στη Λούτσα Πρέβεζας

Καταγγέλθηκε χθες (21-02-2018) στο Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, ότι χθες το απόγευμα στη Λούτσα Πρέβεζας, τρεις άγνωστοι δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, αφού ακινητοποίησαν με τη χρήση σωματικής βίας, δύο ημεδαπούς (ηλικίας 68 και 32 ετών), κατά τη στιγμή που εξέρχονταν από εξοχική κατοικία, στη συνέχεια τους απέσπασαν χρηματικά ποσά, επιταγές, ένα ρολόι, προσωπικά έγγραφα  και δύο κινητά τηλέφωνα.

Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οδηγίες για τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης


Από σήμερα 23 Φεβρουαρίου 2018 ξεκινά η υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για το 2018 δια της οποίας χορηγούνται όλες οι άμεσες ενισχύσεις, οι ενισχύσεις των μέτρων των μικρών νησιών Αιγαίου Πελάγους καθώς και εκείνες των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που συνδέονται με εκτάσεις ή ζωικό κεφάλαιο. 
Η ενιαία αίτηση ενίσχυσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε απευθείας από τον γεωργό, μέσω on-line συστήματος στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, είτε μέσω Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για τον σκοπό αυτόν.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 15η Μαΐου 2018 ημέρα Τρίτη, ενώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης μέχρι την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, θα επιβληθεί ποινή 1% επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων).
Με την εγκύκλιο 19441/2018 δίνονται οδηγίες σχετικά με την διαδικασία υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2018 και ενεργοποίησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.
Ειδικότερα, γίνονται γνωστά τα εξής:
1. Ενιαία αίτηση είναι η μοναδική αίτηση χορήγησης ενίσχυσης που καλείται να υποβάλλει ο γεωργός και η οποία καλύπτει όλα τα καθεστώτα και τα μέτρα στήριξης των άμεσων ενισχύσεων, των μέτρων μικρών νησιών Αιγαίου πελάγους και όσων Μέτρων Αγροτικής Ανάπτυξης συνδέονται με εκτάσεις ή αφορούν ζώα.
2. Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων είναι ο γεωργός να πληροί, κάθε χρόνο, την ιδιότητα του «ενεργού γεωργού».
3. Δεν χορηγούνται άμεσες ενισχύσεις σε γεωργούς όταν το συνολικό ποσό των προς καταβολή άμεσων ενισχύσεων προ της ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και της εφαρμογής διοικητικών κυρώσεων για δεδομένο ημερολογιακό έτος δεν υπερβαίνει τα 250 ευρώ, εκτός των γεωργών των οποίων η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η νέα κλήρωση των αποδείξεων


Tο απόγευμα της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η νέα κλήρωση των αποδείξεων από την ΑΑΔΕ.
Στην κληρωτίδα θα μπουν οι λαχνοί που αντιστοιχούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον Ιανουάριο.
Από την κλήρωση θα αναδειχθούν 1.000 τυχεροί που ο καθένας θα λάβει από 1.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, κάθε ΑΦΜ μετέχει στην κλήρωση ανάλογα με τον αριθμό των λαχνών που συγκεντρώνει, με βάση την κλίμακα που έχει οριστεί και το ύψος των μηνιαίων συναλλαγών του.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος βραβεύει και τιμά το Φώτη Ραπακούση, ιδρυτή και Δ/ντή του ''Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου'', για την εν γένει του προσφορά και ειδικά για τη περισυλλογή, διάσωση και επαναπατρισμό κειμηλίων


Πίτα του Ηπειρώτη 2018. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος βραβεύει και τιμά το Φώτη Ραπακούση, ιδρυτή και Δ/ντή του ''Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου'', για την εν γένει του προσφορά και ειδικά για τη περισυλλογή, διάσωση και επαναπατρισμό κειμηλίων

Ο Φώτης Ραπακούσης γεννήθηκε στο Αηδονοχώρι (Οστανίτσα) της Κόνιτσας Ιωαννίνων το 1955. Ο πατέρας του σκοτώθηκε από νάρκη μόλις είχε γεννηθεί, για τούτο φέρει και το όνομα του. Μεγάλωσε σε παιδόπούλεις της Ελλάδος. Στα πρώτα του βήματα δούλεψε σκληρά σε διάφορες χειρωνακτικές εργασίες για να επιβιώσει. Το 1979 παντρεύτηκε την Κωσταντίνα Κούρου και απο το 1980 δραστηριοποιήθηκε στην αρτοποιία με έδρα τα Ιωάννινα. Από εκείνη την εποχή έθεσε ως στόχο ζωής την περισυλλογή , τη διάσωση και τον επαναπατρισμό, κειμηλίων του τόπου του διαθέτοντας προς αυτό μέρος από το περίσσευμα του ιδρώτα της δουλειάς του. Στο δρόμο της αναζήτησης ευτύχησε να γνωρίσει, να συνδεθεί στενά ,μαζί του και εντέλει να επηρεασθεί καθοριστικά από τον σπουδαίο αρχαιολόγο Σωτήρη Δακάρη. Το συλλεκτικό ενδιαφέρον του εστιάστηκε, τελικώς στην ύστερη οθωμανική περίοδο. Ανήκει στην κατηγορία των συλλεκτών, που τη χαρά της απόκτησης κειμηλίων θεωρεί αυτονόητο ότι οφείλει να τη μοιράζεται με όλο τον κόσμο.
Σημαντική στιγμή της ζωής του υπήρξε η γνωριμία με τον λόγιο και Ηπειρολάτρη πρ. Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Τάσο Παπασταύρο. Πρώτος αυτός διέγνωσε την επιθυμία του Φώτη Ραπακούση να εκθέσει τη συλλογή του στο κοινό. Με πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών ιδρύθηκε, το 2000, το μουσείο Φώτη Ραπακούση «Τα όπλα του αγώνα», το οποίο στεγάστηκε στους χώρους του Μεντρεσε (ιερατική μουσουλμανική σχολή) στην ΒΑ ακρόπολη του κάστρου των Ιωαννίνων. Από το 2012 έως και σήμερα μέρος της συλλογής του στεγάζεται στο μουσειακό συγκρότημα της νήσου Ιωαννίνων με την ονομασία Μoυσείο Αλή Πασά και επαναστατικής περιόδου», ενώ στη διάρκεια της γόνιμης συλλεκτικής του διαδρομής οργανώνει πλήθος περιοδικών εκθέσεων την Ελλάδα.
Η μαρτυρία του Φώτη Ραπακούση ότι ο τρόπος με τον οποίο η γιαγιά του, Φωτεινή Πουρίκη, διηγούνταν τα διάφορα γεγονότα αποτέλεσε την αφορμή να  αγαπήσει τον πολιτισμό και την ιστορία της πατρίδας του, δικαιολογεί την έως τώρα δημιουργική πορεία του στον χώρο του συλλεκτισμού.
Ο Φώτης Ραπακούσης είναι ο διευθυντής του Μουσείου Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου.

21η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Φεβρουαρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εντός ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά- Α.Ο. Αμπελόκηποι 25-02-18/15:30)

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ  ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ: 15:30

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ

Το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ (15:30)
Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (15:30)
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ (15:30)
Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ (17:15)
Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (15:30)
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (15:30)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (15:30) 

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 65χρονου αλλοδαπού για μεταφορά ποσότητα ηρωίνης

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην πύλη του λιμένα εξωτερικού, από προσωπικό της ομάδας Κ9/Περιφερειακής Δίωξης Ναρκωτικών με τη συνδρομή στελεχών του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής και κατόπιν ένδειξης αστυνομικού σκύλου Κ9, βρέθηκε στο Ι.Χ.Ε. όχημα που οδηγούσε ο 65χρονος αλλοδαπός με συνοδηγό την 72χρονη αλλοδαπή, εντός ειδικά διαμορφωμένης κρύπτης στο κάτω μέρος του δαπέδου, δεξιά και αριστερά από τα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού, ποσότητα ναρκωτικής ουσίας ηρωίνης, συσκευασμένη σε εννέα (09) δέματα, τυλιγμένα σε σελοφάν, συνολικού μικτού βάρους εννέα κιλών και εκατόν ογδόντα γραμμαρίων (9,180 kg).
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν η ανωτέρω ποσότητα ναρκωτικής ουσίας, το Ι.Χ.Ε. όχημα, δύο (02) κινητά τηλέφωνα, μία (01) συσκευή πλοήγησης (GPS) καθώς και τα χρηματικά ποσά των χιλίων πεντακοσίων ευρώ (1.500€), τριάντα πέντε δολαρίων ΗΠΑ και εκατόν τριάντα έξι λέβα Βουλγαρίας.

Κράμπες: Πώς αντιμετωπίζονται, ποιοι είναι πιο επιρρεπείς;

Η μυϊκή κράμπα είναι ένα από τα πλέον συνήθη φαινόμενα, δηλαδή ένας οξύς πόνος, που κάνει κάποιον να σφαδάζει, κάτι σαν τανάλια, που σφίγγει τη γάμπα ή τον μηρό. Γρήγορα, όμως, συνέρχεται και αντιλαμβάνεται ότι είναι απλώς μία συνηθισμένη κράμπα.
Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός της κράμπας είναι παρόμοιος με αυτόν που προαναφέρθηκε και μπορεί να συμβεί σε κάθε άνθρωπο, οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή του. Κανείς δεν έχει «ανοσία», είτε είναι επαγγελματίας αθλητής είτε όχι.
Γι' αυτόν τον λόγο καλό είναι να γνωρίζουμε τι είναι, πού οφείλεται, πώς εκδηλώνεται, πώς αντιμετωπίζεται και πώς προλαμβάνεται.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Η. Γουδέβενο, φυσικοθεραπευτή, Dr manual medicine, επιστημονικό συνεργάτη Πανεπιστημίου Κρήτης, η πρώτη κατηγορία «υποψηφίων» περιλαμβάνει όσους ασχολούνται με αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το χάντμπολ, το τένις, το σκι, η ποδηλασία, δρομείς μικρών και μεγάλων αποστάσεων, καθώς και άλτες.
«Τι είναι, όμως, ακριβώς η κράμπα; Ο ιατρικός ορισμός την αναφέρει ως μια επώδυνη, σπασμωδική και ακούσια σύσπαση και όχι ως μυϊκή κάκωση. Οι συσπάσεις αυτές είναι παρατεταμένες και αφορούν σε όλες τις ίνες του μυός.
Μπορεί να διαρκέσουν λίγα δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά και σε πολύ σπάνιες και ακραίες περιπτώσεις μερικές ώρες. Ουσιαστικά πρόκειται για μια στιγμιαία και παροδική ανικανότητα του μυός να χαλαρώσει», μας εξηγεί ο Dr Γουδέβενος.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος βραβεύει και τιμά την Πανεπιστημιακό Ελένη Κουρμαντζή, για τη συμβολή της στην έρευνα, συγγραφή και διδασκαλία της Ηπειρωτικής Λογιοσύνης, την ανάδειξη των Μαρτυρικών χωριών της Ηπείρου, και τη μελέτη Θεμάτων του ελληνικού Εβραϊσμού


Πίτα του Ηπειρώτη 2018. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος βραβεύει και τιμά την Πανεπιστημιακό Ελένη Κουρμαντζή, για τη συμβολή της στην έρευνα, συγγραφή και διδασκαλία της Ηπειρωτικής Λογιοσύνης, την ανάδειξη των Μαρτυρικών χωριών της Ηπείρου, και τη μελέτη Θεμάτων του ελληνικού Εβραϊσμού.
Βιογραφικό Ελένης Κουρμαντζή
Η Ελένη Κουρμαντζή αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα δύο ιδιοτήτων, αυτής της Ακαδημαϊκής Διδασκάλου και αυτής της συνειδητοποιημένης Ηπειρώτισσας. Και είναι αυτός ακριβώς ο συνδυασμός, για τον οποίον βρίσκεται σήμερα εδώ ενώπιον όλων μας.
Από τα πρώτα κιόλας βήματα της ακαδημαϊκής και ερευνητικής πορείας της, εντρύφησε στη μελέτη και την ανάδειξη της Ηπειρωτικής Λογιοσύνης, από τον 16ο αιώνα, έως τον Δημήτρη Χατζή. Με άλλα λόγια μελέτησε όλο το εύρος της Ηπειρωτικής παραγωγής γραμμάτων, από τη Διασπορά των Ηπειρωτών σε χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων κατά την προεπαναστατική περίοδο, με τους εμπόρους, τους λόγιους, τους τυπογράφους, τους Δασκάλους, τους επαναστάτες και τη Φιλική Εταιρεία.
Μελέτησε μια διαδρομή αιώνων, παρακολουθώντας εμπορικά δίκτυα, τυπωμένα βιβλία, λόγιους, δασκάλους και μαθητές των ελληνικών παροικιών του 17ου έως και του τέλους του 19ου αι.. Τους πεφωτισμένους αυτούς Ηπειρώτες εμπόρους, που, μέσα από το πρίσμα του Διαφωτισμού, είχαν συλλάβει το όραμα της ανόρθωσης του Γένους, μέσω της Παιδείας και της Επανάστασης. Τους χορηγούς και ευεργέτες, για τη σύσταση του Νεοελληνικού κράτους.
Η Λογιοσύνη των Ηπειρωτών του Διαφωτισμού αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία της έρευνας και της διδασκαλίας της για 40 συναπτά έτη τόσο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όσο και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση και την έρευνα σε όλους εκείνους τους νεότερους ερευνητές που θα ακολουθήσουν. Ο Αθανάσιος Ψαλίδας, ο Ιωάννης Βηλαράς και τόσα άλλα ονόματα Ηπειρωτών του Διαφωτισμού γεμίζουν τις σελίδες της έρευνα και της διδασκαλίας της.
Επόμενος σταθμός της ακαδημαϊκής της πορείας:
Οι Ηπειρώτες ηθογράφοι από τον Χρήστο Χρηστοβασίλη έως Δημήτρης Χατζής. Ανέδειξε με τη διδασκαλία της στους φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για 37 συνεχή έτη τα Ηπειρωτικά Γράμματα, κάνοντας τους φοιτητές να γνωρίσουν και να λατρέψουν αυτόν τον χώρο, τον εν πολλοίς άγνωστο, και την ιστορία του. Πέρασαν έτσι, μέσα από τη διδασκαλία της όλοι οι Ηπειρώτες Λόγιοι, συγγραφείς και διανοούμενοι, δένοντας έτσι το χθες με το σήμερα.
Μέσα από τη διδασκαλία της στα κατάμεστα αμφιθέατρα και μετέπειτα μέσα από τις ομιλίες και τις διαλέξεις της, ανέδειξε την προσωπικότητα, του ως τότε άγνωστου γιαννιώτη εβραίου ποιητή και διανοούμενου Γιωσέφ Ελιγιά, καθώς και την ιστορία και τον πολιτισμό της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων.
Μεγάλη επίσης υπήρξε η συμβολή της στην ανάδειξη των μαρτυρικών χωριών της Ηπείρου, με την έρευνα της και τις ομιλίες της, καθώς και με επισκέψεις που έκανε με τους φοιτητές της στους τόπους θυσίας.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, άλλωστε, επανειλημμένως φιλοξένησε εκδηλώσεις και ομιλίες της. Είτε σε θέματα Διαφωτισμού, είτε γύρω από τα ολοκαυτώματα της Ηπείρου κατά τη Γερμανική Κατοχή, είτε στην περίπτωση του Γιωσέφ Ελιγιά.
Σημαντικότατη είναι, όπως ήδη έχουμε υπαινιχτεί, και η ακαδημαϊκή παρουσία της εκτός Ελλάδος. Ήδη τα έτη 1994 και 1995, σε μια κρίσιμη στιγμή, στήριξε έμπρακτα τις Νεοελληνικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αργυρόκαστρου. Σε ένα πανεπιστήμιο όπου θα επιστρέψει και κατά τα έτη 2007 και 2008, στο εκεί Τμήμα «Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» του Αργυροκάστρου, διευρύνοντας τα διδακτικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα μέσα από τη συγκριτική μελέτη Νεοελληνικού Διαφωτισμού και Αλβανικής Αναγέννησης.
Έπειτα, θα ακολουθήσουν δύο ακόμη σταθμοί στη διδασκαλία της στο εξωτερικό: Η Βουλγαρία και η Τουρκία.
Οι σχέσεις της με την Τουρκία ξεκινούν από το 2011 με την ιδιότητα της Επισκέπτριας Καθηγήτριας στον Τομέα Βαλκανικών Γλωσσών και Επιστημών του Trakya University της Αδριανούπολης (Edirne).Τα βασικά αντικείμενα διδασκαλίας είχαν ως αναφορά την Ιστορία της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, με ειδικότερο άξονα το Ιστορικό Διάγραμμα εξέλιξης της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Ακολούθησε πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας για κύκλο συζητήσεων περί Οθωμανικών Αρχείων της ελλαδικής επικράτειας, ειδικότερη αναφορά στα δεδομένα των Σχολών των Ιωαννίνων κατά των 19ο αι..
Αντίστοιχα και οι σχέσεις της με τη Βουλγαρία ξεκινούν από το 2010 με την ιδιότητα της Επισκέπτριας Καθηγήτριας στο Τμήμα Κλασσικών και Ανατολικών Γλωσσών του Πανεπιστημίου «Άγ. Κύριλλος & Άγ. Μεθόδιος» του Veliko Tarnovo. Πρόσκληση η οποία ανανεώθηκε και για τα έτη 2011-2013.
Τα βασικά αντικείμενα διδασκαλίας είχαν ως αναφορά τις σχέσεις Νεοελληνικού και Βουλγαρικού Διαφωτισμού, καθώς και την αναζήτηση εθνικής ταυτότητας σε κείμενα της λογοτεχνίας, θεματικές οι οποίες αποδείχθηκαν ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες σύμφωνα με τη θέση και την κρίση των φοιτητών.
Με συνεχείς συνεργασίες με τους φοιτητές των τελευταίων ετών προέκυψε η συγκέντρωση και η μελέτη γραμματειακού και βιβλιογραφικού υλικού, σχετικά με τις επιρροές που δέχτηκαν οι βούλγαροι διαφωτιστές (π.χ. V. Aprilov, V. Levski, κ.ά.) από τον προγενέστερο Νεοελληνικό Διαφωτισμό.
Ιδιαίτερο αντικείμενο ενασχόλησης αποτέλεσε η καθολική αναζήτηση, η έρευνα και η μελέτη βιβλίων και συγγραμμάτων σε κεντρικές Βιβλιοθήκες πόλεων της Βουλγαρίας, καθώς και σε πλανόδιους μικροπωλητές της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση υλικού άξιου προς έρευνα
Ιδιαίτερο αντικείμενο αναζήτησης υπήρξε η συγκέντρωση μεταφράσεων και δειγμάτων πρόσληψης του συνόλου του έργου του Κ. Π. Καβάφη από βούλγαρους μεταφραστές. Το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής στάλθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», ως δείγμα συνεισφοράς. Επίσης, σε αυτό το κομμάτι της έρευνα συγκαταλέγεται και ο εντοπισμός μεταφράσεων του έργου του Δημήτρη Χατζή από λόγιους της Βουλγαρίας.
Τις ακαδημαϊκές δραστηριότητες στη Βουλγαρία συμπλήρωσε σημαντικός αριθμός διαλέξεων και ομιλιών. Τέλος, συνέβαλε στην αδελφοποίηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Πανεπιστήμιο «Άγ. Κύριλλος & Άγ. Μεθόδιος» του Veliko Tarnovo και με το Trakya University της Αδριανούπολης.
Στο Πανεπιστήμιο «Άγ. Κύριλλος & Άγ. Μεθόδιος» του Veliko Tarnovo (Βουλγαρία), επέστρεψε από το 2016, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα, ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια, στο πλαίσιο του Προγράμματος του Ιδρύματος Ωνάση: Σχέση μεταξύ Νεοελληνικού και Βουλγαρικού Διαφωτισμού.
Η Ελένη Κουρμαντζή δεν περιορίστηκε όμως στα πανεπιστημιακά ακροατήρια και δεν αρκέστηκε μόνο στη δημοσίευση πολυάριθμων άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, μελετών και συγγραμμάτων. Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων σε πολλές πόλεις τόσο της Ελλάδας, όσο των Βαλκανίων, αλλά και της Ευρώπης: Ιωάννινα, Σόφια, Βρυξέλλες, Αθήνα, Ντίσελντορφ, Άρτα, Lecce, Φιλιππούπολη, Καβάλα, Γρανάδα, Πρέβεζα, Άγκυρα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, είναι μόνο λίγο σταθμοί από την πορεία εξόδου της γνώσης από τα στενά όρια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα πρόσωπο - επιστήμονα, που δεν βάζει ακαδημαϊκούς τοίχους, αλλά πάντα έφερνε και φέρνει το Πανεπιστήμιο στον λαό, και τον λαό στο Πανεπιστήμιο.
Πεποίθησή της άλλωστε παραμένει ότι ο Ακαδημαϊκός οφείλει να δέχεται τα μηνύματα των καιρών, να μετέχει της κοινωνικής συνείδησης και να είναι πρότυπο ενεργού πολίτη.
Αυτή είναι η μεγάλη της συμβολή.

21η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Φεβρουαρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Α.Σ. Απείθαρχος 24-02-18/15:30)

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 15:30

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Σ.ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ
 
Το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Σ.ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ (15:30)
Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (15:30)
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (15:30)
ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (15:30)
Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 
Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Α.Π.Ο.Ε.Λ. (15:30)
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (15:30)

Καρκίνος του προστάτη: Οι άνδρες πεθαίνουν από φόβο και… ντροπή


Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν άνδρες που πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη, εξαιτίας του φόβου αλλά και της αμηχανίας που τους προκαλεί η ιδέα της επίσκεψης στο γιατρό τους. Ο φόβος τους αφορά κυρίως τη διάγνωση και τις επιπτώσεις της θεραπείας ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, νιώθουν ότι οι ιατρικές εξετάσεις και οι συζητήσεις για τα «προσωπικά» τους προβλήματα παραβιάζουν την ιδιωτική τους ζωή και θίγουν τον ανδρισμό τους.
«Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος των ανδρών, ιδιαίτερα όσων έχουν περάσει τα 65. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 60% των περιστατικών αφορούν σ’ αυτές τις ηλικίες. Μόνο στις ΗΠΑ το 2017 διαγνώστηκαν περίπου 161.000 νέα περιστατικά και σημειώθηκαν περίπου 26.700 θάνατοι απ’ τη νόσο. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια  μορφή καρκίνου που έχει υψηλές πιθανότητες ίασης, αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως και να εφαρμοστεί η ενδεδειγμένη θεραπεία», επισημαίνει ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Δρ. Nίκος Μερτζιώτης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ωστόσο, συχνά, οι άνδρες αρνούνται να απευθυνθούν σε γιατρό, αφενός γιατί φοβούνται τη διάγνωση, τις ιατρικές διαδικασίες και τις επιπτώσεις της θεραπείας στη σεξουαλική τους ζωή, αφετέρου γιατί το κοινωνικό πρότυπο τους «επιβάλλει» να είναι ισχυροί, να μην ζητούν βοήθεια και να μην δείχνουν αδυναμία. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην πρόγνωση των ασθενών, δεδομένου ότι τα άτομα που διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο έχουν 98% πιθανότητες να επιβιώσουν τουλάχιστον για μια δεκαετία, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 22% για τις περιπτώσεις που λαμβάνουν διάγνωση σε προχωρημένη νόσο.