Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή ο συγχωριανός Καρέτσος Νικόλαος

 

«Έφυγε»  από την ζωή την Τρίτη 9 Μαρτίου σε ηλικία 88 ετών,  ο συγχωριανός (συνταξιούχος ταξιτζής) Καρέτσος Νικόλαος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 και ώρα 3:00 μ.μ., από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.


Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.


ΕΟΔΥ: Σαράντα έξι θάνατοι σήμερα, 3.215 νέα κρούσματα

 


21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα έξι, 3.215 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.215, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 209.462 (ημερήσια μεταβολή +1.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 74 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.843 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 484 (66.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67έτη.

To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.427ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 390 (ημερήσια μεταβολή +15.73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 382 ασθενείς».

Η αθέατη πλευρά της σεξουαλικής κακοποίησης

 


Της Ελένη Λαζαράτου*

Το κίνημα “Me too”  που πρόσφατα ξεδιπλώθηκε και στην Ελλάδα έκανε πιο επίκαιρη από ποτέ την συζήτηση για την σεξουαλική κακοποίηση.

Όλοι συμφωνούν ότι το θέμα γίνεται ιδιαίτερα ειδεχθές όταν πρόκειται για παιδιά και εφήβους. Ο τύπος βρίθει συνεντεύξεων ειδικών , που πραγματεύονται το φαινόμενο και δίνουν συμβουλές στους γονείς για το πώς μπορεί να προφυλάξουν τα παιδιά τους από καταστάσεις εν δυνάμει επικίνδυνες για σεξουαλική κακοποίηση.

Αντίθετα όμως από το αναμενόμενο , ειδήσεις όπως αυτή που δημοσιεύτηκε τελευταία «Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. 

Τρεις γιατροί του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» έδωσαν τα στοιχεία προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες για τον 50χρονο τραυματιοφορέα που καταγγέλλεται για σεξουαλική κακοποίηση δύο ανήλικων παιδιών ηλικίας 6 και 8 ετών»  (ΤΑ ΝΕΑ,   3 Μαρτίου 2021), δεν φαίνεται να επισύρουν την προσοχή που τους αντιστοιχεί. Ίσως γιατί ούτε ο θύτης, ούτε το θύμα είναι επώνυμοι, ίσως γιατί ανακινούν μέσα μας ισχυρούς μηχανισμούς άμυνας, όπως η άρνηση, μπροστά στο αποτρόπαιο της πράξης. Πως είναι δυνατόν ένας ενήλικας ,  ο οποίος υποτίθεται ότι φροντίζει ένα άρρωστο παιδί , να ασελγεί πάνω στο καθηλωμένο και ανήμπορο σώμα του;

Η αθέατη και η άφατη πλευρά της σεξουαλικής κακοποίησης είναι η κακοποίηση παιδιών και εφήβων με ειδικές ανάγκες. Κακοποιούνται οι πλέον αδύναμοι των αδυνάμων. Συμβαίνει μέσα στην οικογένεια αλλά κυρίως σε ιδρύματα, όπου νοσηλεύονται παιδιά με σωματική ή ψυχική ασθένεια. Συμμετέχουν γονείς ή φροντιστές , στους οποίους το παιδί έχει εμπιστοσύνη. Είναι η πιο ασφαλής μορφή ικανοποίησης για τον θύτη. Το θύμα δεν πρόκειται να μιλήσει, είτε γιατί δεν αναγνωρίζει το νοσηρό της πράξης, είτε γιατί δεν έχει την λεκτική ικανότητα να το εκφράσει.

To προφίλ των δραστών είναι το σύνηθες. Ενήλικοι με φτωχό έλεγχο των παρορμήσεων, με αντικοινωνική βίαια συμπεριφορά, με χρήση αλκοόλ ή ουσιών.

 Άτομα, που  τα ίδια είχαν υποστεί στην παιδική τους  ηλικία κακοποίηση  και διαιωνίζουν το πρόβλημα, μπαίνοντας στον φαύλο κύκλο της διαγενεαλογικής μετάδοσης. Μέσω της  επαγγελματικής τους ιδιότητας , που τους φέρνει σε καθημερινή επαφή με τα παιδιά, κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους και εξασφαλίζουν την σιωπή τους.

Τα παιδιά με μειωμένες συχνά νοητικές ικανότητες, δεν μπορούν να διακρίνουν την διαφορά ενός φιλικού από ένα σεξουαλικό άγγιγμα.  Δεν ασχολείται κανείς με τη σεξουαλική τους διαπαιδαγώγηση και την αναδυόμενη σεξουαλικότητα της εφηβείας. Οι έντονες συναισθηματικές τους ανάγκες και η έλλειψη αυτοδυναμίας , τα οδηγούν σε εξαρτητικές σχέσεις από τους φροντιστές τους.

Οι συνέπειες όπως σε κάθε είδους κακοποίηση είναι σημαντικές, άμεσες και απώτερες και συνδέονται  με την σοβαρότητα της (βαθμός, διάρκεια, συχνότητα)   και με την  ηλικία έναρξης (όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο μεγαλύτερες είναι οι συνέπειες).  Η απομόνωση του παιδιού, ο φόβος, η αίσθηση αδυναμίας ελέγχου, οι διαταραχές της διάθεσης με κυρίαρχα συμπτώματα αυτά της κατάθλιψης, της απόσυρσης και της μετατραυματικής αγχώδους διαταραχής συμπεριλαμβάνονται στις άμεσες συνέπειες της κακοποίησης.

Στην περίπτωση όμως , που η κακοποίηση έχει γίνει από  ένα οικείο , αγαπημένο πρόσωπο του παιδιού, η φιγούρα δεσμού, από πηγή ασφάλειας, γίνεται ταυτόχρονα πηγή κινδύνου.  Στη συνέχεια το παιδί προσπαθεί αμυντικά να επιτεθεί στον ενήλικα που του προκαλεί φόβο ή να τον αποφύγει. Η απόσυρση σημαίνει μοναξιά, αλλά κάθε απειλή μοναξιάς ενεργοποιεί το ένστικτο της προσκόλλησης που σπρώχνει το παιδί να ξαναπλησιάσει τον ενήλικα. Έτσι το παιδί εγκλωβίζεται σε μια παγίδα, σε ένα ανεπίλυτο δίλλημα , σε μια μικτή συμπεριφορά αποφυγής και πλησιάσματος.  Μαθαίνει να βιώνει την επιθετικότητα μέσα από μια φιλική προσέγγιση και δεν μπορεί να αποχωριστεί την φιγούρα προσκόλλησης. Ο θύτης ανενόχλητος μπορεί να συνεχίζει την κακοποιητική του συμπεριφορά.

Όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στο «Μαζί για το Παιδί» ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ανιχνεύσουν και να φέρουν στο φως περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με ειδικές ανάγκες. Είναι ουσιαστικό και επείγον να προστατευθούν αυτά τα παιδιά τόσο μέσα στην οικογένεια τους όσο και στα ιδρύματα όπου θα πρέπει να ισχύουν  σαφή και αυστηρά κριτήρια επιλογής προσωπικού.  Κυρίως όμως πρέπει να δοθεί φωνή και αξιοπρέπεια σε παιδιά που δεν μπορούν να την αποκτήσουν από μόνα τους. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες αξίζουν να ζήσουν μια ασφαλή και προστατευμένη παιδική ηλικία , που δικαιωματικά τους ανήκει.

*Η Ελένη Λαζαράτου είναι Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Α Ψυχιατρική Κλινική, ΕΚΠΑ

Επιστημονική Συνεργάτης της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»



Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25& το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης  «Μαζί για το Παιδί»

 

Συμβουλευτική Γραμμή 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» βρίσκεται από το 2009  δίπλα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους. Παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη και δέχεται επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες. 

Το όραμα πίσω από τη λειτουργία της Γραμμής είναι η ψυχολογική στήριξη και η ενδυνάμωση γονέων, εκπαιδευτικών και εφήβων σχετικά με προβληματισμούς και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και η ενίσχυση των ευρύτερων οικογενειακών και υποστηρικτικών πλαισίων των παιδιών και των εφήβων. 

Η Γραμμή 115 25 είναι στελεχωμένη από έμπειρη επιστημονική ομάδα και εκπαιδευμένους εθελοντές με συνεχή κλινική εποπτεία.

Οι κλήσεις που απαντούν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Γραμμής 115 25 αποτελούν ένα κοινωνικό αποτύπωμα για τις συνήθειες, αλλά και τους προβληματισμούς των οικογενειών εδώ και 12 χρόνια.

Τηρείται απόρρητο και όλες οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται.

Πέρα από τις τηλεφωνικές συνεδρίες, η Γραμμή 115 25 συμπληρώνεται από το Συμβουλευτικό Κέντρο, όπου προσφέρονται διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία:

• Ολοκληρωμένος κύκλος συμβουλευτικών συνεδριών

• Ομάδες στήριξης γονέων

• Ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια συγκεκριμένης θεματολογίας σε γονείς/ εκπαιδευτικούς /εφήβους

Το σύνολο των υπηρεσιών της Συμβουλευτικής Γραμμής και του Συμβουλευτικού Κέντρου πλαισιώνουν ολοκληρωμένα, σε επίπεδο πρόληψης και πρώιμης παρέμβασης, την κάθε οικογένεια.

Οι δια ζώσης υπηρεσίες λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις της Ένωσης και τα ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιούνται σε σχολεία και οργανωμένα σύνολα πανελλαδικά.

Όλες οι ανωτέρω υπηρεσίες προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ.

Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία

Η πανελλαδική «Γραμμή 115 25» της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00. Στεγάζεται  στην Αγίου Θωμά 14 στους Αμπελοκήπους.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 11525, email: 11525@mazigiatopaidi.gr

Τηλεοπτικό σποτ Γραμμής:https://youtu.be/6Vurai6rRF8

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για σημαντικά έργα υποδομών προϋπολογισμού 5,215 εκ. ευρώ στην Π.Ε. Πρέβεζα

 


Αποφάσεις για σημαντικά έργα υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας ελήφθησαν στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Ο συνολικός τους προϋπολογισμός ανέρχεται σε 5,215 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για την ανάδειξη του αναδόχου για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των Ιαματικών Πηγών Πρέβεζας με προϋπολογισμό 1.383.000 ευρώ, τη δημοπράτηση του εκσυγχρονισμού του αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα με προϋπολογισμό 2.875.000 ευρώ και την κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού για την «αποκατάσταση – επέκταση της περιφερειακής οδού Θεσπρωτικού» προϋπολογισμού 570.000 ευρώ.

Επίσης ελήφθη απόφαση και για την αποκατάσταση της οδού στην περιοχή «Σαρακήνικου» Πάργας (έργο προϋπολογισμού 348.000 ευρώ) και για την αποκατάσταση ζημιών στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του ΤΟΕΒ Κερασώνα-Παναγιάς, συνολικού προϋπολογισμού 39.854 ευρώ.

Αναλυτικά οι αποφάσεις:

 Αναδείχτηκαν προσωρινοί ανάδοχοι για τα έργα:

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός φυγόποινος


Σε βάρος εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για ληστεία και κλοπή


Συνελήφθη χθες (08-03-2021) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός φυγόποινος.

Ειδικότερα, σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων, σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης -4- ετών και -3- μηνών για ληστεία και κλοπή.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.


Εξήντα παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (71.212) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.125) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.513) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (6) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(1.263) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(277) στην Αττική,

(160) στη Θεσσαλονίκη,

(122) στη Δυτική Ελλάδα,

  (96) στην Κρήτη,

  (93) στην Κεντρική Μακεδονία,

  (83) στη Στερεά Ελλάδα,

  (77) στην Πελοπόννησο,

  (66) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (60) στην Ήπειρο,

  (60) στο Νότιο Αιγαίο,

  (59) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (54) στη Θεσσαλία,

  (35) στα Ιόνια Νησιά και

  (21) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (140.869) ομοειδείς παραβάσεις.

(213) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (207) πρόστιμα των 300 ευρώ και (6) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(34) στην Αττική,

(22) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(21) στην Ήπειρο,

(20) στην Κεντρική Μακεδονία,

(19) στην Πελοπόννησο,

(18) στην Κρήτη,

(18) στη Στερεά Ελλάδα,

(14) στα Ιόνια Νησιά,

(14) στη Δυτική Ελλάδα,

(11) στο Νότιο Αιγαίο,

  (9) στη Θεσσαλονίκη,

  (7) στο Βόρειο Αιγαίο και

  (6) στη Θεσσαλία

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (42.816) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (40.991) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.825) των (150) ευρώ.

(25) παραβάσεις και (6) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, σύλληψη και από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε (2) ιδιοκτήτες ανθοπωλείων για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ..

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη ατόμου για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και επιβολή προστίμου 300 για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου για παραβίαση αναστολής λειτουργίας.

Στην Ήπειρο, 3.000 ευρώ πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφενείο για εξυπηρέτηση πελατών εκτός του καταστήματος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (3) πελάτες για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Δυτική Ελλάδα,

3.300 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και μη χρήση μάσκας και από 600 ευρώ σε (2) συμμετέχοντες για μη χρήση μάσκας και παραβίαση περιορισμού κίνησης.

σύλληψη και από 3.000 ευρώ πρόστιμο σε (3) άτομα για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία.

Στην Ήπειρο, 3.300 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και μη χρήση μάσκας και από 600 ευρώ σε (3) συμμετέχοντες για μη χρήση μάσκας και παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (3.458) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.464) άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν (12) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (97) ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΟΑΕΔ: Ενεργοποιείται από την Τρίτη 9 Μαρτίου πρόγραμμα απασχόλησης για γυναίκες-θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

 


Την Τρίτη 9 Μαρτίου, ενεργοποιείται η ένταξη των άνεργων γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, για πρώτη φορά, στο βελτιωμένο πρόγραμμα απασχόλησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων του ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα επιχορηγεί για 12-24 μήνες το 90% του συνολικού κόστους (μισθολογικού και μη μισθολογικού), έως στα 800 € μηνιαία για θέση πλήρους απασχόλησης και 400 € για θέση μερικής απασχόλησης, για την πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Στην επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 33.000.000 € και καλύπτεται από πόρους του ΟΑΕΔ.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ www.oaed.gr

Αντιδράσεις των κατοίκων στην εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας βιοαερίου στα Άνω Ραβένια Πωγωνίου

 

Φωτό αρχείου

Με τη συγκέντρωση υπογραφών οι  κάτοικοι του Πωγωνίου διαμαρτύρονται  για την θετική γνωμοδότηση  της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου στην εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας βιοαερίου στα Άνω Ραβένια  Πωγωνίου.

Στην  συγκεκριμένη επένδυση, την αντίθεσή του έχει εκφράσει το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου και Ζαγορίου.

Σε ανοιχτή τους επιστολή οι φορείς και οι κάτοικοι αναφέρουν:

«Για την περιοχή μας κανένα όφελος από την επένδυση αυτή αλλά μόνο ρύπανση, προβλήματα υγείας στους κατοίκους. Σε μικρή απόσταση είναι  η λίμνη -υδροβιότοπος ιδιαίτερου φυσικού κάλους και αισθητικής που τροφοδοτεί με νερό τις πηγές Καλαμά και τον Βοϊδομάτης.

Λόγω της μορφολογίας του εδάφους όλα τα κατάλοιπα και οι βρωμιάς εκεί θα καταλήγουν. Τα χωριά μας υδρεύονται από γεώτρηση σε απόσταση 600 μέτρων από τη συγκεκριμένη θέση και ήδη τα καλοκαίρια έχουμε πρόβλημα.

Με νέα γεώτρηση στη μονάδα και κατανάλωση 40 κ.μ. νερού κατά τη μελέτη τουλάχιστον καταλαβαίνετε γιατί ανησυχούμε.

Σε απόσταση κάτω των 500 μέτρων η Κιβωτός του Κόσμου διαθέτει εγκαταστάσεις -εξοχική κατοικία παιδιών, χώρους αναψυχής, διεξόδου και δραστηριοτήτων  των παιδιών.

Έχει αμπέλι, καλλιεργεί οπωροκηπευτικά, αρωματικά φυτά και βότανα στα πλαίσια του Γεωργικού  Σχολείου της Κιβωτού του Κόσμου και για τις ανάγκες των παιδιών.

Ποιος από μας θα ήθελε τα παιδιά του να ζουν σε ένα τέτοιο μολυσμένο περιβάλλον. Να επισημάνω ότι στην μελέτη του επενδυτή δεν αναφέρετε καθόλου η ύπαρξη της κιβωτού για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε.

Δεν είμαστε κατά των επενδύσεων αλλά όπου πρέπει και όπως πρέπει. Γιατί τα πρώτα μικρά ψέματα δείχνουν τα μεγάλα που έρχονται.

Οι πρώτες ύλες που θα εισέρχονται στη μονάδα θα είναι τεράστιες δεν υπάρχουν στην περιοχή αλλά θα μεταφέρονται από πολύ μακριά. Δηλαδή τεράστια μόλυνση, καταστροφή του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα, καμία άλλη δραστηριότητα, ούτε λόγος για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη. Ας κάνει την επένδυση ο συγκεκριμένος στις κτηνοτροφοπτηνοτροφικές του μονάδες και ας μην αγωνιά δήθεν για το που θα διαθέτουν οι άλλοι παραγωγοί τις κοπριές. Εξάλλου το παρελθόν του είναι εναντίον του και εναντίον των εκλεκτικών οργάνων. 

Επί δύο χρόνια είχε πετάξει κοπροκοτσιλιές στην άκρη της λίμνης και κανένας υπεύθυνος δεν τον ενόχλησε. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος δυσπιστίας προς το πρόσωπό του και ενδυναμώνει τους φόβους μας για το τι θα επακολουθήσει. Ποιος θα τον ελέγξει  αυτοί που και σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα.

Εξάλλου ο ίδιος στη μελέτη του που ακόμα δεν είχε φθάσει στις αρμόδιες για γνωμοδότηση αρχές έχει προεξοφλήσει τα πάντα αναφέροντας χαρακτηριστικά  έτοιμη σχεδόν η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Τέτοια σιγουριά, κάπου ψηλά θα στηρίζεται αδιαφορώντας μαζί με αυτούς για τις τοπικές κοινωνίες και φορείς. Αυτό όμως θα το δούμε.

Έχουμε πολλά επεισόδια μπροστά μας. 

Τέλος γιατί τέτοια σπουδή όταν από τον  11/2020 υπάρχει διαδικασία αναθεώρησης του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού των ΑΠΕ μετά από καταγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ίσο δικαίωμα στην εκπαίδευση για τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία των φυλακών

 


Η κατατεθείσα επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτη Κουρουμπλή αναφορικά με τα προβλήματα στις εκπαιδευτικές δομές στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνας συζητήθηκε σήμερα στη Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Κουρουμπλής στην αρχή της ομιλίας, με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας,  απέτισε φόρο τιμής σε όλες τις αγωνιζόμενες γυναίκες στην πρώτη γραμμή της πανδημίας και εξέφρασε το σεβασμό που πρέπει ολόκληρη η κοινωνία να τρέφει στα πρόσωπα των γυναικών, με στόχο την εξάλειψη κάθε είδους διάκρισης και αποκλεισμού σε βάρος των γυναικών. Επίσης ο κ. Κουρουμπλής κατήγγειλε και καταδίκασε τις αποτρόπαιες και βάναυσες συμπεριφορές αστυνομικών στη Νέα Σμύρνη, όπως τις κατέγραψαν οι κάμερες και έκαναν το γύρο του Διαδικτύου.

Ο Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσέγγιση της εκπαίδευσης των φυλακισμένων νέων έχει να κάνει με τον πολιτικό και κοινωνικό μας πολιτισμό. «Αυτή τη στιγμή, τα υπόλοιπα σχολεία λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση, προσπαθώντας να υποκαταστήσουν τα μαθήματα. Στις φυλακές Αυλώνα, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς –και με την βοήθεια του κ. Δαμιανού-  να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο, για να διευκολύνουμε τη λειτουργία αυτού του σχολείου. Θα ήταν πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση», δήλωσε ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παράταση των μέτρων στην Κακαβιά έως τις 22 Μαρτίου

 


Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ πήραν παράταση τα μέτρα που ισχύουν στην Κακαβιά μέχρι και τις 22 Μαρτίου.

Το ωράριο λειτουργίας του Τελωνείου Κακαβιάς είναι από τις 7:00 π.μ. ως τις 7:00 μ.μ..

 Η είσοδος στην χώρα επιτρέπεται μέχρι 400 άτομα ημερησίως, τα οποία πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ, συμπληρωμένο έντυπο PLF ενώ όλοι υποβάλλονται σε rapid test.

Κλειστοί παραμένουν οι Μεθοριακοί Σταθμοί στη Μέρτζιανη και το Μαυρομάτι Θεσπρωτίας.

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Οι 7 κορυφαίες προληπτικές εξετάσεις για κάθε γυναίκα μετά την ηλικία των 40 ετών

 


Ο προληπτικός έλεγχος της υγείας προφυλάσσει από δυσάρεστες περιπέτειες, στενοχώρια, άγχος και έξοδα. Οι πάντες αναγνωρίζουν την αξία της πρόληψης, αλλά πολλές φορές η έλλειψη χρόνου ή ο φόβος για το αποτέλεσμα των διαγνωστικών εξετάσεων, οδηγούν σε αναβολή και καθυστέρηση του check-up.

"Οι προληπτικές εξετάσεις είναι το δώρο που κάνουμε στον εαυτό μας και μαζί με τη σωστή διατροφή και την τακτική σωματική άσκηση αποτελούν τα θεμέλια της υγείας μας", αναφέρει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας ο δρ Βασίλειος Γ. Κουφομιχαήλ, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Msc. Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικός στην Ουρογυναικολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, προσθέτοντας ότι "ειδικά για τις γυναίκες που περνούν το κατώφλι των 40 ετών ή και αργότερα ο ετήσιος έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας".

Οι πλέον σημαντικές ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει μία γυναίκα σε ετήσια βάση είναι, σύμφωνα με τον κ. Κουφομιχαήλ οι εξής:

1. Έλεγχος για αναιμία

Στην Ελλάδα η αναιμία είναι πολύ συχνή στις γυναίκες και υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για την υψηλή συχνότητα της: Γενετικοί παράγοντες, βαριά εμμηνόρροια, κακή διατροφή με μειωμένη πρόσληψη σιδήρου και φυλλικού οξέος, ακόμα και υποσιτισμός λόγω συχνών προσπαθειών απώλειας βάρους.

Η διάγνωση της αναιμίας γίνεται με εξέταση αίματος και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα πρέπει να γίνει περαιτέρω βιοχημικός έλεγχος, ώστε να εντοπιστεί η ακριβής αιτία και μορφή της αναιμίας.