Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Ένταση στο μπλόκο των αγροτών στο Καλπάκι

 

Η οργή των αγροτών στο Καλπάκι ήταν έντονη από την στάση της Αστυνομίας που απαγόρευσε τα τρακτέρ να κλείσουν τον κόμβο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αστυνομία κινήθηκε κατόπιν εισαγγελικής εντολής να μην επιτραπεί κλείσιμο του δρόμου που οδηγεί προς την Κακαβιά και την Κόνιτσα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Καλπάκι προχώρησαν τελικά σε καθιστική διαμαρτυρία κλείνοντας τον δρόμο.

Τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα παρατάχθηκαν εκτός οδοστρώματος.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών καλούν στις επτά το απόγευμα της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου, όλο τον αγροτικό κόσμο της περιοχής σε ευρεία σύσκεψη στο Καλπάκι για να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 28χρονου αλλοδαπού για παράνομη έξοδο στο εξωτερικό

 


Στη σύλληψη ενός 28χρονου αλλοδαπού προέβησαν τα στελέχη του γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, ο 28χρονος κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα άλλου προσώπου, με σκοπό την παράνομη έξοδό του στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ηλικίες και κριτήρια για αίτηση για σύνταξη με χρέη μέσω gov.gr

 


Θέμα λίγων εβδομάδων είναι το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική υποβολή για σύνταξη σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζόμενων.

Η αίτηση θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα του gov.gr και συγκεκριμένα στο efka.gov.gr.

Μέσα στον Φεβρουάριο θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση και, στη συνέχεια, μέχρι τις αρχές Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα αρχίσουν οι αιτήσεις.

Ποιους αφορά όμως η συγκεκριμένη διαδικασία;

Ηλεκτρονική αίτηση για σύνταξη θα μπορούν να υποβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και οι αγρότες με οφειλές άνω των 6.000 ευρώ.

Σύνταξη με χρέη: Τα βήματα μετά την αίτηση

Συνελήφθη ημεδαπός στη Θεσπρωτία για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών

 


Συνελήφθη χθες (20-02-2024) το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών.

Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του ημεδαπού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

δενδρύλλιο κάνναβης, ύψους 95 εκατοστών,

εξοπλισμός εσωτερικής καλλιέργειας (τέντα ανάπτυξης φυτών, λαμπτήρας με ανακλαστικό και μετασχηματιστής τάσης ηλεκτρικού ρεύματος) και

φυτικά αποσπάσματα κάνναβης, βάρους 10, 7 γραμμαρίων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Με λαμπρότητα οι 111ες επετειακές εκδηλώσεις για τα “Ελευθερία” των Ιωαννίνων

 


Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πλήθους κόσμου και καιρού επιτρέποντος γιορτάστηκε η 111η επέτειος της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό.

Το πρόγραμμα των φετινών “Ελευθερίων” ολοκληρώθηκε με την πολιτική και στρατιωτική παρέλαση το πρωί της Τετάρτης.

Η παρέλαση ακολούθησε της κατάθεσης στεφάνου από την Πρόεδρο της δημοκρατίας στο Ηρώο Μπιζανομάχων και από τη δεξίωση που παρατίθεται στους επισήμους από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Στο Δ.Σ. του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες ο Δήμαρχος Πωγωνίου

 


Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες εξελέγη ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου.

Ο Δήμος αποτελεί μέλος του Δικτύου από το 2019 με στόχο την δράση αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών για τις δύο λίμνες που υπάρχουν στα όριά του, λίμνες Ζαραβίνα και «Ντοβρίτσι» (Ριαχόβου).

«Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες αποτελεί σημαντικό συνεργάτη και συμπαραστάτη στην χάραξη στρατηγικής και δράσεων για την ανάπτυξη και αξιοποίηση του φυσικού αυτού πλούτου.

Στο Δήμο μας έχουμε δύο λίμνες απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που πρέπει να προφυλαχτούν και συγχρόνως να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό.

Έτσι, ολοκληρώνεται σύντομα ένα από τα πιο σημαντικά έργα που θα οδηγήσουν στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και αφορά την ανάδειξη της  περιοχής “Ντοβρίτσι”.

Στα πλαίσια του έργου θα  ολοκληρωθεί, μεταξύ άλλων,  ο ενιαίος χώρος αναψυχής περιμετρικά της λίμνης Ριαχόβου  που είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για περιπατητές και επισκέπτες» σημείωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Νέο χαράτσι έως 3 ευρώ θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για κάθε εξέταση

 


Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με την 16μελή επιτροπή που έχει συστήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, αποκάλυψε,  ότι σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για τη διαχείριση του claw back, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ένα ευρώ για κάθε εργαστηριακή εξέταση και 3 ευρώ για κάθε απεικονιστική εξέταση.

Μετά την αυξημένη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα έως 3 ευρώ που εφαρμόζεται ήδη, οι ασθενείς που έχουν παραπεμπτικό για μία π.χ. εξέταση αίματος θα πληρώνουν από την τσέπη τους 1 ευρώ, ενώ αν πρόκειται να κάνουν μία ακτιβογραφία ή άλλη απεικονιστική εξέταση θα πληρώνουν 3 ευρώ.

Τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό, όπως είπε στους εκπροσώπους του ΠΙΣ ο κ. Γεωργιάδης.

Το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.

 Επί της ουσίας, οι ασθενείς καλούνται να συμμετέχουν και εκείνοι στο clowback των ιδιωτικών εργαστηρίων, το οποίο δεν προτίθεται να μειώσει η κυβέρνηση, όπως άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών.

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου

 


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

Την Πέμπτη 22-02-2024:

Α) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 09:30 π.μ. στις παρακάτω περιοχές: Ελαφότοπος (η περιοχή προς Καλπάκι- όχι ο οικισμός) του Δήμου Ζαγορίου, τα Δ.Δ. Καλπακίου, Γεροπλάτανου, Βασιλικού (κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή – όχι ο οικισμός) του Δήμου Πωγωνίου.

Β) Από ώρα 11:30 π.μ. έως 12:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Ελαφότοπος (η περιοχή προς Καλπάκι- όχι ο οικισμός) του Δήμου Ζαγορίου, τα Δ.Δ. Καλπακίου, Γεροπλάτανου, Βασιλικού (κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή – όχι ο οικισμός) του Δήμου Πωγωνίου.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Παρακάλαμος: Εκδήλωση με θέμα «Αποτελεσματική επικοινωνία με τα παιδιά μας… στηρίζοντάς τα στις μεταβιβάσεις» τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα του ΚΔΑΠ, ώρα 18:30.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο  Παρακαλάμου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, συνδιοργανώνουν εκδήλωση  με ομιλήτρια την Ψυχοθεραπεύτρια-Σύμβουλο Γονέων  κα Βάββα Βίκυ και θέμα «Αποτελεσματική επικοινωνία με τα παιδιά μας… στηρίζοντάς τα στις μεταβιβάσεις» τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, στην αίθουσα του ΚΔΑΠ, ώρα 18:30.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, ώρα 14.00

 


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας καλούμε στις είκοσι επτά (27) του μηνός Φεβρουαρίου έτους 2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 14.00, στην ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 167 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με τα παρακάτω θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1. Συζήτηση σχετικά με: «Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων: Επιπτώσεις και κίνδυνοι για τα δημόσια Περιφερειακά Πανεπιστήμια και ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων»

(αίτημα-εισήγηση: οι παρατάξεις της μειοψηφίας)

2. Έγκριση 2ης τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου, έτους 2024

(εισήγηση: η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού)

3. Έγκριση 1ης τροποποίησης προϋπολογισμού Εσόδων -Εξόδων Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2024 (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)

4. Κήρυξη Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης εκτάσεων ακινήτων που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή κυκλικού κόμβου στη Βασιλική Ιωαννίνων επί της επαρχιακής οδού» σύμφωνα με την κτηματολογική μελέτη του έργου. (εισήγηση: η Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Ηπείρου)

5. Έγκριση μερικής τροποποίησης του Οργανισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, Π.Δ. 140/2010 ΦΕΚ 233/27-12-2010 τ.Α΄, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

(εισήγηση: ο Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου, κ. Δημ. Σιώλος)

6. Έγκριση και υποβολή της Στρατηγικής OXE στο Πρόγραμμα ΗΠΕΙΡΟΣ για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 – Επικαιροποίηση Στρατηγικής ΟΧΕ του ΕΠ Ήπειρος 2014-2020 για την “Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου (εισήγηση: η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού).

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ-ΜΠΟΤΣΗ

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου

 


Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-13:00.

Επεμβατική διερεύνηση και αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου

 


Η στεφανιαία νόσος είναι γνωστό ότι αποτελεί μαζί με άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα την πλέον συχνή αιτία θανάτου. Η πρόληψη με υγιεινό τρόπο ζωής η/και φάρμακα έχει σημαντικότατο ρόλο στην μείωση της συχνότητας και των επιπτώσεων της.

«Όταν όμως εκδηλωθεί κλινικά π.χ. με σταθερή στηθάγχη, με ασταθή στηθάγχη ή με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου πολύ συχνά απαιτείται η επεμβατική διερεύνηση της στεφανιαίας νόσου με στεφανιογραφία και ακολούθως η αντιμετώπιση της με διαδερμική αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent ή με αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by-pass)» εξηγεί ο κ. Δημήτρης Αλεξόπουλος Καρδιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Metropolitan General και συνεχίζει:

«H στεφανιογραφία γίνεται με τοπική αναισθησία, από το χέρι, συνήθως διαρκεί 5-15 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου μετά από 4 ώρες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αν υπάρχουν σημαντικές στενώσεις και δεν αρκεί η φαρμακευτική αγωγή μόνον, ακολουθεί η επεμβατική αντιμετώπιση της νόσου με αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent (μπαλονάκι) από τον επεμβατικό καρδιολόγο και πιο σπάνια με by-pass από τον καρδιοχειρουργό. Η αγγειοπλαστική γίνεται τις πιο πολλές φορές στην ίδια συνεδρία με την στεφανιογραφία, όπως λέμε ad hoc, με τοπική αναισθησία, διαρκεί περίπου 15-60 λεπτά ανάλογα με την πολυπλοκότητα της, με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και έξοδο του από το νοσοκομείο την επομένη ημέρα. Αν βέβαια γίνεται στο πλαίσιο οξέος στεφανιαίου συνδρόμου π.χ. οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου, η διάρκεια της νοσηλείας του ασθενούς καθορίζεται από αυτό, συνήθως άλλες 3-5 ημέρες» προσθέτει.

Τα αποτελέσματα της αγγειοπλαστικής έχουν βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια με την χρήση εξελιγμένων stents που απελευθερώνουν ειδικό φάρμακο ώστε να αποφεύγεται η υποτροπή, αντιθρομβωτικών φαρμάκων για αποφυγή θρομβώσεων στην οξεία φάση και χρονίως καθώς και ενδοαγγειακών τεχνικών απεικόνισης με τις οποίες βελτιστοποιούμε την τοποθέτηση των stents.

Με αυτό τον τρόπο η αγγειοπλαστική επιτυγχάνει εξαιρετικά αποτελέσματα στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Ειδικότερα, σε σχέση με τη φαρμακευτική θεραπεία μόνον, η αγγειοπλαστική όταν εφαρμόζεται στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα προσφέρει περισσότερα χρόνια ζωής, ενώ στους χρόνιους ασθενείς, λιγότερα ενοχλήματα και καλύτερη ποιότητα ζωής.