Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Διενέργεια διαγωνισμού για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων
Τη διενέργεια ανοικτού δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων και Εγκαταστάσεων στην Περιφέρεια Ηπείρου, με προϋπολογισμό 228.145,16 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή. Η μελέτη θα εκπονηθεί στο πλαίσιο του Μηχανισμού ELENA.
Στις 21 Ιουλίου η υπογραφή της σύμβασης για τη μονάδα ΑΣΑ
Στις 21 Ιουλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί τελικά η υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) της Περιφέρειας Ηπείρου. Την αλλαγή της αρχικής ημερομηνίας (είχε οριστεί η 5η Ιουλίου) ζήτησε η ανάδοχος εταιρία, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικαστικές εκκρεμότητες. Η υπογραφή της Σύμβασης θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου. Σχετική απόφαση έλαβε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή.
Ανάδοχος για τη μελέτη αρδευτικού μέσου ρου Καλαμά
Το μελετητικό σχήμα "ADT- ΩΜΕΓΑ Α.Τ.Ε."- "ECO- CONSULANTS S.A." αναδείχτηκε σήμερα από την Οικονομική Επιτροπή ανάδοχος για την εκπόνηση της Μελέτης του αρδευτικού έργου μέσω ρου Καλαμά. Η προεκτιμώμενη αμοιβή ανερχόταν σε 245.149,79 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
Ανάδοχοι για έργα αποκατάστασης βατότητας
 Η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε αναδόχους για τα εξής οδικά έργα:
-  Αντικατάσταση προσβάσεων σε παρακείμενες ιδιοκτησίες στην επ. οδό Ζωοδόχος- Λύγγος Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Ανάδοχος "ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΚΕ".
-  Αποκατάσταση βατότητας στο δρόμο Αθαμάνιο- Θεοδώριανα Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ. Ανάδοχος Βασίλειος Θωμάς & ΣΙΑ Ο.Ε.
Δημοπρατήσεις νέων οδικών έργων
Τρία νέα έργα για τη βελτίωση και αποκατάσταση ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, πρόκειται να δημοπρατηθούν τις επόμενες ημέρες, μετά τις αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή. Πρόκειται για τα εξής:
-  Βελτίωση - ασφαλτόστρωση επ. οδού Παλαιοχώρι- Σιρράκου- Κοτομίστα, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
-  Βελτίωση- ασφαλτόστρωση 36ης επ. οδού Δίστρατο- Βασιλίτσα, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
-  Αποκατάσταση της 12ης επαρχιακής οδού προς Λίππα, προϋπολογισμού 105.000 ευρώ.
Αποκαταστάσεις ζημιών αντλιοστασίων ΤΟΕΒ
Την κάλυψη του κόστους αποκατάστασης ζημιών που σημειώθηκαν στα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ Αχέροντα- Γλυκής και Πεδιάδος Παραμυθιάς ανέλαβε η Περιφέρεια, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αγρότες την τρέχουσα θερινή περίοδο. Συγκεκριμένα με σημερινές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, εγκρίθηκε η προμήθεια μετασχηματιστή για το αντλιοστάσιο Γλυκής και πυκνωτών του πρώτου ΤΟΕΒ, συνολικού κόστους 24.306,8 ευρώ και η αντικατάσταση του πίνακα Μέσης τάσης αντλιοστασίου Γλυκής και πίνακα προστασίας μετασχηματιστών του ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς, συνολικού προϋπολογισμού 24.428 ευρώ.
Η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε επίσης τον ανάδοχο (Γεώργιο Μαπαζούκη) του έργου για τη συντήρηση και αποκατάσταση ζημιών στο ιχθυοτροφείο λιμνοθάλασσας Λογαρού προϋπολογισμού 10.000 ευρώ.   


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Εντοπίστηκαν σε δασώδη περιοχή στους Αγίους Πάντες Φιλιατών Θεσπρωτίας, τέσσερις σάκοι με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (63) κιλών και (136) γραμμαρίων

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που σχετίζονται με την υπόθεση

Στo πλαίσιο της καταπολέμησης της εισαγωγής στη χώρα και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκε σε δασώδη περιοχή στους Αγίους Πάντες Φιλιατών Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν και περισυλλέγησαν σήμερα (30-06-2017) το πρωί στην ανωτέρω περιοχή, τέσσερις σάκοι που περιείχαν (52) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -63- κιλών και -136- γραμμαρίων.
Οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν, ενώ ενεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που σχετίζονται με την υπόθεση.

Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Συνελήφθη 51χρονος ημεδαπός φυγόποινος στον Αρχάγγελο Πρέβεζας

Ο δράστης είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης είκοσι πέντε ετών και χρηματική ποινή (200.000) ευρώ για άμεση συνέργεια σε πράξη μεταφοράς λαθρομεταναστών

Συνελήφθη, χθες (29-06-2017) το απόγευμα στον Αρχάγγελο Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας, ένας 51χρονος ημεδαπός, για καταδικαστική απόφαση.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος του 51χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κέρκυρας, σύμφωνα με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης είκοσι πέντε ετών και χρηματική ποινή (200.00) ευρώ, για άμεση συνέργεια σε πράξη μεταφοράς λαθρομεταναστών σε έδαφος κράτους-μέλους της Ε.Ε., κατά συρροή και από κερδοσκοπία.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Επέτειος των 74 χρόνων των καέντων και εκτελεσθέντων κατοίκων του Κεφαλοβρύσου από τα Ναζιστικά στρατεύματα, τη Δευτέρα 10 Ιουλίου

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017 να τιμήσετε με την παρουσία σας τον επίσημο εορτασμό της επετείου των 74 χρόνων των καέντων και εκτελεσθέντων κατοίκων του Kεφαλοβρύσου από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούλιο του 1943.
Πρόγραμμα
08:00 π.μ. Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Κεφαλόβρυσου.
10:30 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση. Προσκλητήριο Νεκρών στο Ηρώο Πεσόντων. Κατάθεση Στεφάνων.
11:00 π.μ. Χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Πωγωνίου, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κεφαλοβρύσου και τον εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις.
11:10 π.μ. Ομιλία από τον Κοινωνιολόγο κ. Νίκο Κούρο- Ιστορικό- Υποψήφιο διδάκτορα.

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξης δημοπρασίας έργου «Αποκατάσταση οδών Δήμου Πωγωνίου-Υποέργο ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου»

1. Ο Δήμος Πωγωνίου, διακηρύσσει τη με συνοπτική δημοπρασία επιλογή αναδόχου για την ανάθεση του έργου: «Αποκατάσταση οδών Δήμου Πωγωνίου-Υποέργο ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου», με προϋπολογισμό 18.000,00 ΕΥΡΩ (με Φ.Π.Α.).
2. Ο προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων εργασιών του έργου, με βάση τη μελέτη με αριθμό θεώρησης 09/2016 από το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου, ανέρχεται στο ποσό των 14.516,13 ΕΥΡΩ χωρίς Φ.Π.Α. (Δαπάνη Εργασιών, ΓΕ&ΟΕ, Απρόβλεπτα, Αναθεώρηση).
3. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση των συμβατικών τευχών από την ιστοσελίδα του Δήμου Πωγωνίου στην διαδικτυακή διεύθυνση « www.pogoni.gr » και να τα παραλάβουν ή μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων ή μέσω ιδιωτικών εταιρειών μεταφοράς αλληλογραφίας ή από τα γραφεία της αναθέτουσας αρχής κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Ως καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των τευχών και του εντύπου οικονομικής προσφοράς έχει οριστεί η 12/07/2017, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00 π.μ.

Βροντισμένη Πωγωνίου: Συνελήφθησαν άμεσα οι δράστες της χθεσινής ένοπλης ληστείας που διαπράχθηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Καλπακίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς υπηκόους Αλβανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ληστεία, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία και παράνομη είσοδο στη χώρα 

Ο εντοπισμός και η σύλληψή τους είναι αποτέλεσμα οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Βροντισμένης Ιωαννίνων

Κατασχέθηκε βαρύς οπλισμός (πολεμικό τυφέκιο) καθώς και τα κλοπιμαία


Συνελήφθησαν, χθες (29-06-2017) το μεσημέρι στην περιοχή της Βροντισμένης Ιωαννίνων, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, οι τέσσερις δράστες της χθεσινής ένοπλης ληστείας σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Καλπακίου.
Πρόκειται για αλλοδαπούς υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 27, 19, 20 και 26 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία - κακουργηματικού χαρακτήρα - για τα αδικήματα της ληστείας, της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοφορίας και παράνομης εισόδου στη χώρα.
Ως προς το ιστορικό της ληστείας, χθες μετά τα μεσάνυχτα στην Εθνικό Οδό Ιωαννίνων - Καλπακίου, οι δράστες, έχοντας οι τρεις εξ αυτών καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και κρατώντας ο ένας πολεμικό τυφέκιο “Kalashnikov”, εισήλθαν σε πρατήριο υγρών καυσίμων και ακινητοποίησαν τον υπάλληλο του καταστήματος.
Στη συνέχεια, με την απειλή του όπλου και χρησιμοποιώντας βία σε βάρος του, αφαίρεσαν τις εισπράξεις του καταστήματος και τρία κινητά τηλέφωνα και τράπηκαν σε φυγή πεζή.
Μετά από επισταμένες και μεθοδικές έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων αναπτύχθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις και ερευνήθηκαν όλα τα πιθανά δρομολόγια διαφυγής τους, οι δράστες εντοπίστηκαν κρυμμένοι σε δασώδη και δύσβατη περιοχή της Βροντισμένης Ιωαννίνων, όπου ακινητοποιήθηκαν μετά από καταδίωξη και συνελήφθησαν.
Στην κατοχή των δραστών, βρέθηκε και κατασχέθηκε το παραπάνω πολεμικό τυφέκιο, με γεμιστήρα που περιείχε είκοσι πέντε φυσίγγια καθώς και τα κλοπιμαία και το χρηματικό ποσό των (18.500) λεκ Αλβανίας.
Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων με σκοπό την πλήρη διερεύνηση της δράσης τους, ενώ οι συλληφθέντες, οι οποίοι εισήλθαν πεζή παράνομα στη χώρα, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Στην παρουσίαση της υπόθεσης παρευρέθηκε και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο οποίος δήλωσε:

«Η υπόθεση αυτή αποτελεί σημαντική επιτυχία στον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών, ιδίως στις ακριτικές περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας. Με επιμονή, μεθοδικότητα και υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, η Αστυνομία καταδεικνύει καθημερινά την αξία του αστυνομικού έργου στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών».

Δήμος Πωγωνίου: θέματα που συζητήθηκαν στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. της 27-6-2017

Πίνακας θεμάτων που συζητήθηκαν στην  κατεπείγουσα συνεδρίαση  του Δ.Σ.  της  27-6-2017 [Πρακτικό Νο 8/27-6-2017]

ΘΕΜΑTA  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Έγκριση 5ης &  6ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού Δήμου Πωγωνίου έτους 2017. ΑΠΟΦΑΣΗ 118.
2. Έγκριση  Πολιτιστικών Εκδηλώσεων  καλοκαιριού  2017-ψήφιση πιστώσεων.  ΑΠΟΦΑΣΗ  119.
3. Επιχορήγηση Πολιτιστικών Συλλόγων – ψήφιση πίστωσης.  ΑΠΟΦΑΣΗ  120.
4. Επί αιτήσεως ΕΛ. ΤΕΧ.  ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε. για άδεια εγκατάστασης ανεμομετρικού  ιστού στον  Κασιδιάρη.  ΑΠΟΦΑΣΗ  121.
5. Υπογραφή Προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για την προμήθεια σωλήνων για  την αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης
Τ.Κ. Ορεινού – Ξηρόβαλτου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  122. 
6. Υπογραφή Προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για την προμήθεια σωλήνων για  την αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης  Αντλιοστασίου Μονής Σωσίνου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  123.
7.  Έγκριση υδροδότησης αγρού εκτός οικισμού στην Τ.Κ. Δολιανών. ΑΠΟΦΑΣΗ 124.
8. Έγκριση διαγραφής τελών ύδρευσης στην Τ.Κ. Καστάνιανης. ΑΠΟΦΑΣΗ 125.
9.      Έγκριση απολογισμού 2016 Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  126.
10. Περί καταπάτησης Δημοτικής έκτασης έμπροσθεν ιδιοκτησίας Β. Βασιλείου & Χ. Σίδέρη στην Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου.  ΑΝΑΒΟΛΗ.
11.Έγκριση εξόδων κίνησης αιρετών.  ΑΠΟΦΑΣΗ  127.
12α. Αποδοχή επιχορήγησης  ΣΑΕΠ 530  Περιφέρειας Ηπείρου, για τη εκτέλεση του έργου: «Αλλαγή Στέγης Πνευματικού Κέντρου Δελβινακίου. ΑΠΟΦΑΣΗ  128.
12β. Αποδοχή επιχορήγησης  ΣΑΕΠ 530  Περιφέρειας Ηπείρου, για τη εκτέλεση του έργου: «Συν/ση - καθαρ/τα υδρομάστευσης Τ.Κ. Αγ. Μαρίνας. ΑΠΟΦΑΣΗ  129.
13. Χορήγηση άδειας εμπορίας πόσιμου ύδατος.  ΑΝΑΒΟΛΗ.
14. Επιβολή προστίμων στην Εταιρεία: «Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε.»  ΑΠΟΦΑΣΗ  130.
ΕΚΤΑΚΤΑ  ΘΕΜΑΤΑ
1. Έγκριση τροποποίησης δασοτεχνικής μελέτης  Τ.Κ. Μαυρονόρους  [για ατομικές ανάγκες] ΑΠΟΦΑΣΗ  131.
2. Έγκριση  αναμόρφωσης προϋπολογισμού 2017 Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου. ΑΠΟΦΑΣΗ  132.
3. Εκδήλωση για τον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου στη θέση «Γοριτσάκι» ΑΠΟΦΑΣΗ 133.                     

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.


ΧΡΗΣΤΟΣ  ΓΚΟΓΚΟΣ

Σε πέντε δόσεις ο ΕΝΦΙΑ, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου, οι φορολογούμενοι θα  πληρώσουν φέτος το φόρο ακινήτων σε πέντε και όχι σε τέσσερις δόσεις.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορέσουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ καταβάλλοντας την πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Ιανουάριο.

Κουκλιοί Πωγωνίου: Ημερήσιο πανηγύρι στο ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων, το Σάββατο 1 Ιουλίου

Ημερήσιο πανηγύρι θα πραγματοποιηθεί στο ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων, με παραδοσιακό γιαχνί, το Σάββατο 1 Ιουλίου, στους Κουκλιούς Πωγωνίου.

Το παραδοσιακό πανηγύρι θα συνεχιστεί το βράδυ της Κυριακής 2 Ιουλίου στην πλατεία του χωρίου με το συγκρότημα του Λευτέρη Γκιώκα και την Ελένη Δήμου.

Πληρώνονται σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

Η πληρωμή θα γίνει μετά τις 09:00 και θα αφορά όσους δικαιούχους υπέβαλαν αιτήσεις από την 1/1/2017 έως και τη 31/5/2017 και θα εισπράξουν τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης ανάλογα τα λίτρα του πετρελαίου που έχουν προμηθευτεί, αλλά και δικαιούνται.
Παράλληλα θα καλυφθούν όλες οι αγορές δικαιούχων ως την ημέρα λήξης της διάθεσης δηλαδή τις 30 Απριλίου 2017.

Η υπουργική απόφαση καθόριζε ότι για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν έως 31.12.2016, η πληρωμή έγινε στις 31.1.2017, ενώ για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1.1.2017-31.5.2017, η πληρωμή πρέπει υποχρεωτικά να γίνει σήμερα 30.6.2017.

Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετείχε στην επαγγελματική έκθεση- φεστιβάλ του Μονάχου της Γερμανίας (CULINARY SUMMER FESTIVAL 2017)

Στην ετήσια καλοκαιρινή επαγγελματική έκθεση- φεστιβάλ του Μονάχου της Γερμανίας (CULINARY SUMMER FESTIVAL 2017), συμμετείχε για πρώτη φορά η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για προώθηση των Ηπειρωτικών προϊόντων σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού. Στη συγκεκριμένη έκθεση- φεστιβάλ συμμετείχαν αποκλειστικά Ελληνικής και Κυπριακής προέλευσης μικρομεσαίας παραγωγής και δυναμικότητας εταιρείες ποιοτικών τροφίμων και ποτών από τους κλάδους γαλακτοκομίας, ζαχαροπλαστικής- αρτοποιίας, οίνου, αποσταγμάτων, αλλαντικών, βιολογικών προϊόντων κ.α.
Την έκθεση - φεστιβάλ επισκέφθηκαν εκατοντάδες επισκέπτες Έλληνες και Γερμανοί, με ξεχωριστή παρουσία να είναι αυτή της Ηπειρωτικής παροικίας. Στην αποστολή της Περιφέρειας συμμετείχαν παραγωγοί από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα προβολής και πώλησης των προϊόντων τους και επαφής με εκπροσώπους επιχειρήσεων του λιανικού και χονδρικού εμπορίου.

Ο επικεφαλής της αποστολής, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, σε συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους εταιρειών της αγοράς και διαφόρων συλλόγων τόνισε ότι στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου είναι η προώθηση των ποιοτικών προϊόντων της Ηπείρου στις ευρωπαϊκές αγορές και ειδικότερα στην αγορά της Γερμανίας.

Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών: Ημερήσιο ηπειρώτικο πανηγύρι, την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017, στις Μυροφόρες Εγλυκάδος

Ο χαιρετισμός στην εκδήλωση του Αντιπροέδρου της ΠΣΕ Κώστα Κωνή στη ημερίδα της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας «Παραδοσιακοί οικισμοί και βιώσιμη ανάπτυξη»

Ο χαιρετισμός στην εκδήλωση του Αντιπροέδρου της ΠΣΕ Κώστα Κωνή.
Καλώς ανταμωθήκαμε, αγαπητοί συμπατριώτες.
Οι παραδοσιακοί οικισμοί, σημεία σύζευξης του ανθρωπογενούς και του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν ζωντανά οικιστικά σύνολα που εξελίσσονται στο χρόνο, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν.
Η οικονομία τους, κατά βάση αγροτική, γνώρισε σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερη ανάπτυξη χάριν του εμπορίου που ανέπτυξαν, εγχώριου και εξαγωγικού.
Ιδιαίτερα το εξαγωγικό εμπόριο και οι μεταφορές εν γένει οδήγησαν στην καλλιέργεια στενών δεσμών με χώρες της Μεσογείου και της Ευρώπης και συνέβαλαν καθοριστικά στην οικονομική και πολιτιστική τους ανάπτυξη.
Το πολιτικό πλαίσιο, οι διεθνείς συγκυρίες, αλλά και οι αλλαγές στον τρόπο παραγωγής στον 20ό αιώνα, είχαν ως αποτέλεσμα την έντονη παρακμή και σταδιακή ερήμωσή τους, ερήμωση που άρχισε να ανατρέπεται –κατά τις τελευταίες δεκαετίες– με τη στροφή των ορεινών κοινοτήτων προς τον τουρισμό και την παραθεριστική κατοικία, καθώς και με την ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα.
Επιπλέον, οι εκτεταμένες ανάγκες που προέκυψαν από την επισκευή των υφιστάμενων παραδοσιακών κτηρίων και την ανέγερση νέων οδήγησαν στην άνθηση του κατασκευαστικού κλάδου, χωρίς όμως σχεδιασμό και κατευθυντήριους άξονες.
Συνέπεια όλων αυτών των μετασχηματισμών ήταν συχνά η αλλοίωση και υποβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος των οικισμών αυτών. 
Η οικονομική κρίση και η μακροχρόνια ύφεση των τελευταίων ετών ανέδειξαν περαιτέρω τα προβλήματα των μοντέλων μιας μονόπλευρης ανάπτυξης σε κάθε χωρικό επίπεδο συμπεριλαμβανομένου του ορεινού χώρου και των οικισμών του.
Είναι επομένως κρίσιμο που άνοιξε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από το μέλλον και τις προοπτικές ανάπτυξης των παραδοσιακών οικισμών σε ένα διαφοροποιημένο πλαίσιο.
Το 1999, πριν 18 χρόνια, στο 6ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο της Ηγουμενίτσας, αναλύθηκε και συζητήθηκε διεξοδικά, η έρευνα που έκανε, ύστερα από πρόταση της ΠΣΕ και για λογαριασμό της και επ' ευκαιρία του 6ου Συνεδρίου, ο συμπατριώτης μας τότε καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Ρόκος και η επιστημονική ομάδα του.
Η έρευνα και τα συμπεράσματα της έρευνας, που είναι επίκαιρη κατά την άποψη μου και σήμερα, όσο ποτέ, επιβεβαιώνουν εμβαθύνουν και προεκτείνουν τις προτάσεις της ΠΣΕ και του Δημήτρη Ρόκου, για τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες σύνταξης ενός αξιόπιστου σχεδίου αξιοβίωτης ολοκληρωμένης ανάπτυξης για τους παραδοσιακούς οικισμούς και για την Ήπειρο γενικότερα και αφορούν στην ανάγκη ριζικής αλλαγής, στον τρόπο με τον οποίο κατανοούν τη φιλοσοφία, το νόημα και την ουσία και το περιεχόμενο της ανάπτυξης, διεθνείς και υπερεθνικοί οργανισμοί αλλά και κυβέρνηση και αντιπολίτευση σήμερα, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης σήμερα, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ομάδες και πρωτοβουλίες πολιτών, κλπ, ώστε οι αξίες, οι σκοποί, οι σχεδιασμοί και τα προγράμματα της, να διασφαλίζουν την πορεία για ένα ευοίωνο μέλλον στην Ήπειρο και τους εναπομείναντες εκεί, αλλά και πλατφόρμα επιστροφής απόδημων, που λόγω της οικονομικής κρίσης τα βγάζουν δύσκολα στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας.
Μια ζωή που θα έχει πρωταγωνιστές τους ανθρώπους και όχι την μονοκρατορία του κέρδους, θα αντιστρατεύεται την καταστροφή της φύσης και ότι άλλο επιφέρει αυτή η καταστροφή στο όνομα της όποιας ανάπτυξης.
Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι, η έρευνα του 1999 που παρουσιάστηκε στο 6ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο της Ηγουμενίτσας, για μένα, ίσως και για πολλούς άλλους είναι επίκαιρη όσο ποτέ.
Θα παρακολουθήσω με ενδιαφέρον τη σημερινή σας ημερίδα, αναμένοντας τα αποτελέσματα και τις προτάσεις σας, για ενημέρωση του Δ.Σ. της ΠΣΕ και τυχόν ενέργειες της

Ευχαριστώ

Δέρμα: Είστε σίγουροι ότι έχετε ακμή;

Τα σπυράκια και τα «μπιμπίκια» (ή επιστημονικότερα οι ανοικτοί και κλειστοί φαγέσωρες) είναι μία από τις πιο ενοχλητικές δερματικές διαταραχές, αλλά παρότι οι περισσότεροι τα θεωρούν σαφή ένδειξη ακμής, πολύ συχνά κάνουν λάθος.
Αν και η ακμή προσβάλλει το τουλάχιστον 85% των εφήβων, καθώς και το 25% των ανδρών και το 50% των γυναικών κάποια στιγμή μετά την ενηλικίωσή τους, υπάρχουν και πολλές άλλες δερματοπάθειες που τα προκαλούν.
Επιπλέον, στην εμφάνισή τους υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες, λένε ειδικοί από την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ). Άλλοι από αυτούς τους παράγοντες είναι εξωγενείς (π.χ. περιβάλλον, διατροφή), άλλοι ενδογενείς (π.χ. ορμόνες). Ακόμα και αλλεργίες, ορισμένα φάρμακα ή και ανεπάρκειες βιταμινών μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές που μοιάζουν με ακμή, δίχως όμως να είναι.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, η ίδια η ακμή δεν είναι μία ενιαία κατάσταση, δηλαδή δεν εκδηλώνεται σε όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές μορφές, κάθε μία από τις οποίες χρειάζεται ξεχωριστή αντιμετώπιση.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της υποδόριας ακμής. Ο αδόκιμος αυτός όρος, που χρησιμοποιεί ευρέως από τον κόσμο, αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα μια μορφή κυστικής ακμής κατά την οποία οι δερματικές βλάβες  παίρνουν τη μορφή μικρών ή μεγαλύτερων κύστεων κάτω από το κυρίως δέρμα. Τα άτομα που παρουσιάζουν αυτή τη μορφή ακμής, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλό καθαρισμό του προσώπου, ούτε θα βοηθηθούν κάνοντας πίλινγκ ή μάσκες ομορφιάς στο σπίτι.