Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Νίκος Χαρδαλιάς: «Να μην ετοιμάζεται κανείς για εκδρομή την Πρωτομαγιά»


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ανέφερε:
«Τα μέτρα και τα πρόστιμα ισχύουν κανονικά μέχρι και τις 4 Μαΐου».
«Σήμερα παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση και μεγάλος αριθμός άσκοπων μετακινήσεων, θέλω να υπενθυμίσω ότι τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο και να μην ετοιμάζεται κανείς για εκδρομή την Πρωτομαγιά».
Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως τα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου, και ξεκαθάρισε πως κανείς δεν πρέπει να κάνει σχέδια για εκδρομές την Πρωτομαγιά.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός άσκοπων μετακινήσεων και σε πολλές περιοχές μεγάλη κίνηση, κάτι στο οποίο όπως είπε έπαιξε ρόλο και ο καλός καιρός.
Ακόμη υπενθύμισε όμως πως τα μέτρα ισχύουν και τα πρόστιμα επίσης, και ότι θα πρέπει να τηρηθούν για να προχωρήσει η χώρα στην επόμενη φάση, που θα είναι η χαλάρωση και η σταδιακή άρση των μέτρων αυτών.

Συνελήφθη ιδιοκτήτης που είχε ανοιχτό το κατάστημά του παρά την απαγόρευση


Συνελήφθη σήμερα (25-04-2020) το πρωί, σε περιοχή της Ηπείρου, ένας άνδρας, κατηγορούμενος για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, ο κατηγορούμενος λειτουργούσε, ως ιδιοκτήτης, κατάστημα λιανικού εμπορίου, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων.
Επιπλέον, σε βάρος του ανωτέρω επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο καθώς και το διοικητικό μέτρο της προσωρινής σφράγισης της επιχείρησης.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Σωτήρης Τσιόδρας: Κανένας νέος θάνατος, συνολικά 130 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 16 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 16 νέα κρούσματα, κανένας  νέος θάνατος σήμερα, συνολικά 130 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.506 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 47 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Πυρκαγιά σε οικία στην Τ.Κ. Δελβινακοπούλου του δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων


Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε κατοικία στην Τ.Κ. Δελβινακοπούλου του δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων, ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας κατά τις βραδινές ώρες χθες.
Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος εννέα πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τέσσερα οχήματα, ενώ από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στην κατοικία καθώς και σε παρακείμενη οικία.
Για τo ανωτέρω περιστατικό, προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Σάββατο 25 Απριλίου)


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα (Σάββατο 25 Απριλίου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
A. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ο ασθενής από τα Ιωάννινα, ο οποίος έχει αποσωληνωθεί από διημέρου και η κατάσταση της υγείας του είναι εξαιρετικά βελτιωμένη. Αναμένεται η μεταφορά του σε κλινική τις επόμενες ημέρες.
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.
3. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, νοσηλεύεται η σύζυγος του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα. Η υγεία της ασθενούς είναι σε πολύ καλή κατάσταση και σήμερα αναμένεται να πάρει εξιτήριο.
4. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξήντα επτά (67) νέα δείγματα. Τα πενήντα επτά αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου και ήταν όλα αρνητικά. Τα δύο από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας και τα οκτώ από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, ήταν επίσης αρνητικά.
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Τα έξι δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
• Σήμερα 25/4 στάλθηκαν πέντε νέα δείγματα για εξέταση.
• Από το σύνολο των διακοσίων είκοσι (220) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα πέντε ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Τα δέκα εννέα δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
• Σήμερα 25/4 στάλθηκαν επτά νέα δείγματα για εξέταση.
• Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα ,τα οποία διαμένουν στην Άρτα, είναι πολύ καλά στην υγεία τους και έχει παρέλθει ο χρόνος του περιορισμού τους.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τετρακόσια ενενήντα πέντε (495) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα επτά ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται τρία πιθανά περιστατικά και πέραν αυτών λήφθηκαν άλλα τρία νέα δείγματα για SARS-COV-2 από πιθανά περιστατικά που βρίσκονται σε κατ΄ οίκον απομόνωση. Αναμένονται αποτελέσματα.
• Σήμερα επεστράφησαν αρνητικά για SARS-COV-2, τέσσερα δείγματα που είχαν αποσταλεί χθες 24/4.
• Όλα τα θετικά περιστατικά από την Π.Ε. Πρέβεζας είναι πολύ καλά στην υγεία τους και έχει παρέλθει ο χρόνος του περιορισμού.
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Τα τέσσερα δείγματα που στάλθηκε χθες ήταν αρνητικά.
• Σήμερα 25/4 στάλθηκε ένα νέο δείγμα για εξέταση. Το περιστατικό νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά πενήντα ένα (51) δείγματα, τα πενήντα αρνητικά και αναμένεται απάντηση για το ένα ανωτέρω.

Είκοσι πέντε οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, την Παρασκευή 24 Απριλίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Παρασκευή 24 Απριλίου:
για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (35) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:
(20) στην Αττική,
  (9) στην Κεντρική Μακεδονία,
  (3) στη Δυτική Ελλάδα,
  (1) στη Στερεά Ελλάδα,
  (1) στην Ήπειρο και
  (1) στη Θεσσαλία.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (19) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.134) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (731) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.291) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(474) στην Αττική,
(184) στη Θεσσαλονίκη,
(108) στην Κεντρική Μακεδονία,
  (80) στην Κρήτη,
  (74) στη Δυτική Ελλάδα,
  (68) στα Ιόνια Νησιά,
  (63) στην Πελοπόννησο,
  (47) στη Θεσσαλία,
  (47) στη Στερεά Ελλάδα,
  (42) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (36) στο Βόρειο Αιγαίο,
  (34) στο Νότιο Αιγαίο,
  (25) στην Ήπειρο και
    (9) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (51.777) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (16) παραβάσεις και συνελήφθησαν (15) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (512) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (491) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Θετική γνώμη ΕΥΔ για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Παρακαλάμου


Προς δημοπράτηση «οδεύει» η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της Τ.Κ. Παρακαλάμου του Δήμου Πωγωνίου, καθώς η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, με έγγραφό της προς τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου διατύπωσε θετική γνώμη προς τα τεύχη διακήρυξης και τη διαδικασία προκήρυξης του έργου, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 868.000 ευρώ. 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ: Νέα σχεδιαζόμενη "βόμβα" μεγάλης ισχύος στα σύνορά μας από την Αλβανία


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νέα σχεδιαζόμενη "βόμβα" μεγάλης ισχύος στα σύνορά μας από την Αλβανία

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 27-04-2020 έως 03-05-2020)


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 27 Απριλίου έως 3 Μαΐου έτους 2020) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (27-04-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς - Κούρεντα - Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγκος - Κόντσικα – Ασβεστοχώρι.
Τρίτη (28-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι - Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα.
Τετάρτη (29-04-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο – Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι.
Πέμπτη (30-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλο – Πάδες – Άρματα - Δίστρατο.
Παρασκευή (01-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Σάββατο (02-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 13:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι – Καλπάκι.
2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (27-04-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Ρουψιά - Άγιος Κοσμάς - Ωραιόκαστρο - Κάτω Μερόπη - Παλαιόπυργος - Μερόπη - Κακόλακκος -Δολό
Τρίτη (28-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι – Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή
Τετάρτη (29-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη
Πέμπτη (30-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο
Παρασκευή (01-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι – Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή - Χουλιαράδες.
Σάββατο (02-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 13:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι – Διχούνι.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:
Δευτέρα (27-04-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές
 Τρίτη (28-04-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα
Τετάρτη (29-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Σάββατο (02-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Άγιος Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
Κυριακή (03-05-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή-Ανέζα-Κορωνησία-Πολύδροσο-Ράχη-Άγιος Σπυρίδωνας-Στρογγυλή.
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:
Δευτέρα (27-04-2020) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα –Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.
 Τρίτη (28-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
 Τετάρτη (29-04-2020) και ώρες από 16:00 έως 23:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω και Κάτω Κοτσανόπουλο-Άνω Ράχη-Βρυσούλα-Ρευματιά-Σκιαδάς-Κρανέα
Πέμπτη (30-04-2020) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια – Στεφάνη.
 Κυριακή (03-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καστροσυκιά – Κανάλι – Νικόπολη – Μιχαλίτσι – Φλάμπουρα – Μύτικας – Παντοκράτορας – Άγιος Θωμάς – Νεοχώρι.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:
Δευτέρα (27-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) - Κοκκινολιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου
Τρίτη (28-04-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (29-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (30-04-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
 Παρασκευή (01-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Σάββατο (02-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά

Παράταση απαγόρευσης κυκλοφορίας πολιτών στην παραλίμνιο περιοχή, το αλσύλλιο και πέριξ της παράκαμψης των Ιωαννίνων ως και την Τρίτη 5 Μαΐου


Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Παπαγεωργίου υπέγραψε την παράταση της προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας πολιτών στην παραλίμνιο περιοχή, το αλσύλλιο και πέριξ της παράκαμψης των Ιωαννίνων ως και την Τρίτη 5 Μαΐου.
Σύμφωνα με την απόφαση, η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών θα ισχύει για τις καθημερινές (Δευτέρα ως και Παρασκευή) από ώρα 14:00 έως και ώρα 22:00 και τα Σαββατοκύριακα και αργίες από ώρα 10:00 έως και ώρα 22:00.
Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, είναι η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία.
Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών στο Δήμο Ιωαννίνων.
Οι απαγορεύσεις αναλυτικά ισχύουν για τις ακόλουθες περιοχές:
παραλίμνιος περιοχή, από Πλατεία Μαβίλη μέχρι και το τέλος του ποδηλατοδρόμου (περιοχή Κατσικάς), παράδρομοι εκατέρωθεν της περιφερειακής οδού Ιωαννίνων (από τη διασταύρωση της οδού Σταύρου Νιάρχου έως το τούνελ αεροδρομίου – οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου), περιαστικό μονοπάτι δασυλλίου Ιωαννίνων (περιοχή Φρόντζου).

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση Κτηνιατρικής για την τήρηση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς


Με αφορμή πρόσφατες  δημοσιεύσεις σχετικές με την ευθανασία «παραβατικών» αδέσποτων σκύλων, το Τμήμα Κτηνιατρικής Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Ιωαννίνων, οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες, ότι με  τον Ν 4039/2012 και την τροποποίησή του με το άρθρο 46 του Ν 4235/2014,  ορίστηκε η χρηστή συμπεριφορά προς τα ζώα συντροφιάς, η  διαχείριση των επικίνδυνων ζώων και με βάση την κτηνιατρική επιστήμη προέβλεψε την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και τον έλεγχο του πληθυσμού τους.
Σε μία εποχή  όπου καλούμαστε να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση, σεβασμό και εμπιστοσύνη στο νόμο  και στα αποτελέσματα της τήρησής του, εκείνο που  απαιτείται  είναι να προτρέψουμε ο ένας τον άλλον κατά της εγκατάλειψης των ζώων, υπέρ της μέριμνας για τον έλεγχο της αναπαραγωγής τους, και υπέρ της υπεύθυνης υιοθεσίας. 
  Το Τμήμα Κτηνιατρικής καλεί όλους τους φέροντες ευθύνη σύμφωνα με τα παραπάνω, αρμόδιες αρχές αλλά και πολίτες- έστω και μέσα σε αντίξοες συνθήκες- να επισπεύσουν για την ορθή εφαρμογή τους.  
 Έχουμε αποδείξει ότι αν θέλουμε, μπορούμε.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Καρκίνος όρχεων: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα;


Ο Απρίλιος είναι μήνας αφιερωμένος στον καρκίνο των όρχεων και φέρνει στο προσκήνιο τη συχνότερη κακοήθη νόσο των νέων ηλικίας 15-34 ετών.
Ο καρκίνος των όρχεων είναι συνήθως ιάσιμος, γιατί γίνεται αντιληπτός νωρίς. 
Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με την ψηλάφηση μιας μάζας ή την παρατήρηση κάποιας ύποπτης αλλαγής στον έναν όρχι ή σε σπάνιες περιπτώσεις και στους δύο. 
Όταν τα ύποπτα συμπτώματα οδηγήσουν αμέσως τον νεαρό άνδρα στον γιατρό, έχει πολλές πιθανότητες να ιαθεί.
Το γεγονός αυτό αντανακλάται στα επιδημιολογικά δεδομένα. Στη χώρα μας, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) υπολογίζει ότι καταγράφονται κάθε χρόνο σχεδόν 450 κρούσματα, αλλά οι θάνατοι είναι ευτυχώς λίγοι (περίπου 20 ετησίως).
Παρότι, όμως, ο καρκίνος των όρχεων είναι ιάσιμος σε μεγάλο βαθμό, τόσο η νόσος καθαυτή όσο και οι θεραπείες της μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες τεκνοποίησης στο μέλλον. Για να αποφευχθεί αυτό, έχει μεγάλη σημασία να γίνει η σχετική συζήτηση με τον γιατρό πριν από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας.
«Επειδή η προτεραιότητα είναι πάντοτε η αντιμετώπιση του καρκίνου, είναι πιθανό και ενδεχομένως λογικό να ξεχαστεί το θέμα της γονιμότητας κατά τις συζητήσεις για την θεραπεία», λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life.
«Ταυτοχρόνως όμως είναι λάθος, διότι οι πιθανές συνέπειες στη γονιμότητα συχνά είναι μη αναστρέψιμες».