Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Συνέντευξη του κ. Προκόπη Φούσα με Θέμα «Επιχειρηματική Στρατηγική» στο περιοδικό ΒUSINESS FRANCHISE

Η επιχειρηματική στρατηγική έχει καταχωρηθεί στη συνείδηση πολλών επιχειρηματιών ότι είναι μια πολυτέλεια που αφορά κυρίως τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό;
Ο στρατηγικός προγραμματισμός στην επιχείρηση είναι μια ζωτικής σημασίας εργασία για τη μακροπρόθεσμη υγεία και ανάπτυξή της. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχείρησης αποτυγχάνουν να αφιερώσουν τον κατάλληλο χρόνο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση κάποιας στρατηγικής για την επιχείρησή τους καθώς τους απορροφούν όλο και περισσότερο οι καθημερινές εκκρεμότητες. Έτσι σιγά σιγά και χωρίς να το καταλάβουν αρχίζουν να βλέπουν μόνο το δέντρο και χάνουν το δάσος. Καμία επιχείρηση είτε μεγάλη είτε μικρή δεν μπορεί να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα χωρίς κάποια μορφή στρατηγικού προγραμματισμού και χρήση σχετικών τακτικών σε θέματα που αφορούν τους τομείς πωλήσεων, επιχειρησιακού σχεδίου, ανάπτυξης, στρατηγικής marketing, επιλογής και αξιολόγησης προσωπικού, οικονομικών, κέρδους, προμηθειών, ανάπτυξης με Franchise κ.λ.π.
Η λέξη στρατηγική προέρχεται ετυμολογικά από την Αρχαία Ελλάδα (στρατός + ηγούμαι) και αρχικά είχε καθαρά στρατιωτική έννοια. Πολλές σύγχρονες, μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις προσεγγίζουν τη στρατηγική τους με μια διάθεση που παραπέμπει στη στρατιωτική διοίκηση ή το σχεδιασμό ενός πολέμου. Κατά πόσο είναι αυτό σωστό κατά τη γνώμη σας;
Είναι αλήθεια ότι ιστορικά η ουσία της επιχειρηματικής στρατηγικής βρίσκεται στη στρατιωτική διοίκηση. Αυτό εξάλλου φανερώνει και η χρήση στρατιωτικά φορτισμένων όρων όπως επιτελεία αντί του επιχειρηματικά δόκιμου κεντρικά γραφεία. Πολλά στοιχεία είναι κοινά ιδίως όταν πρόκειται για την εφαρμογή ανταγωνιστικής επιχειρησιακής στρατηγικής. Υπάρχει όμως ένα σημείο που ο σύγχρονος επιχειρηματίας πρέπει να έχει κατά νου: Στον πόλεμο υπάρχει συγκεκριμένο και πεπερασμένο έδαφος που διεκδικείς. Δεν μπορείς να πολλαπλασιάσεις τη διαθέσιμη γη. Μπορείς απλά να μοιράσεις την πίτα. Στις επιχειρήσεις αντίθετα οι χώροι νέων αγορών που μπορούν να δημιουργηθούν και να διεκδικηθούν είναι απεριόριστοι. Τα αληθινά μάλιστα κέρδη έχουν καταγραφεί ιστορικά όχι όταν ξαναμοιράστηκε προς όφελος κάποιου η ίδια πίτα αλλά όταν δημιουργήθηκε μια νέα. Ένας καινούριος κλάδος, ας πούμε. Αυτήν την παράμετρο θα πρέπει να την έχουμε πάντα κατά νου όταν καταστρώνουμε τόσο την τρέχουσα στρατηγική (current strategy), η οποία συνδυάζεται με ορατούς, απτούς και άμεσους στόχους όσο και τη μελλοντική στρατηγική σχεδίαση (strategic planning), η οποία συνδυάζεται με ευρύτερους στόχους, μη προσδιορισμένους με ακρίβεια, βασιζόμενους στο στρατηγικό όραμα (strategic vision).

Σε λειτουργία Ιόνια Οδός και Ε65 τον Μάρτιο

Την ολοκλήρωση, εντός του πρώτου τριμήνου 2017, των οδικών αξόνων (Ε-65, Ιόνια Οδός) που υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ, επιβεβαίωσε η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου κατά τη προχθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών (conference call).
Οι 2 άξονες που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 2007 με την συμπλήρωση 10 και πλέον ετών θα δοθούν στην κυκλοφορία μεταμορφώνοντας τις μεταφορές στη Δυτική Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο.
Όπως όλα δείχνουν στην αυριανή επίσκεψη Σπίρτζη στα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού θα ανακοινωθεί και η λειτουργία του πρώτου τμήματος του αυτοκινητόδρομου (από Γαβρολίμνη μέχρι Αμφιλοχία) που μαζί με το ήδη σε λειτουργία τμήμα της παράκαμψης Αγρινίου θα αποτελέσει ένα συμπαγές τμήμα σχεδόν 100 χλμ.

Δίκη Γιακουμάκη: Ένοχος ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής σχολής

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων  έκρινε ένοχο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση τον πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, ενώ αθωωτική ήταν η απόφαση για την υπεύθυνη της εστίας και τον πρώην υπουργό κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη.
Να σημειωθεί ότι η εισαγγελική πρόταση ήταν αθώωση και για τους τρεις.
Στον πρώην διευθυντή της γαλακτοκομικής σχολής επιβλήθηκε η ποινή της διετούς φυλάκισης με τριετή αναστολή.

Κατά της αποφάσεως άσκησε έφεση ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην διευθυντή της σχολής Αλέξης Κούγιας.

Χαιρετισμός της Μερόπης Τζούφη στην εκδήλωση της ΕΛΕΠΑΠ

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού των 35 χρόνων παρουσίας και προσφοράς της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ), την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συναυλία του Δ. Υφαντή και του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία της Προέδρου της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων κα Ν. Μπέγκα, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός της Μερόπης Τζούφη, βουλευτή Ιωαννίνων (ΣΥΡΙΖΑ) και Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδονευρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η βουλευτής αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της ΕΛΕΠΑΠ, τονίζοντας την ανάγκη της καθημερινής διεκδίκησης στην κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία και άλλες διαταραχές. 
Καταλήγοντας η κ. Τζούφη, παρουσίασε το σχεδιασμό του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη δημιουργία Εθνικού Συστήματος Αλληλεγγύης για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με κοινούς κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους τους φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς.

ΟΑΕΔ: Από την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου θα καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων 2016 στους επιδοτούμενους ανέργους

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοίνωσε ότι:
• από την Παρασκευή 16.12.2016 θα καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων 2016 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
• από την Παρασκευή 16.12.2016 θα προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που κανονικά καταβάλλονται από 17.12.2016 μέχρι και 08.01.2017.
Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

O ΟΑΕΔ εφιστά την προσοχή των πολιτών, αναφέροντας ότι ο έλεγχος για την αυτοπρόσωπη παρουσία των τακτικά επιδοτούμενων ανέργων, των δικαιούχων του βοηθήματος των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων και των μακροχρονίως ανέργων στα χρονικά διαστήματα που τους έχουν οριστεί εξακολουθεί να ισχύει.

1η Μαθητική συνάντηση στο Δήμο Πωγωνίου, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου

Ο Δήμος Πωγωνίου διοργανώνει την 1η μαθητική συνάντηση στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.
Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου οι μαθητές των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων του Δήμου θα παρουσιάσουν ένα όμορφο πρόγραμμα, γεμάτο αισιοδοξία και μηνύματα αγάπης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 π.μ., στην αίθουσα τελετών του Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, και ώρα 14.30, συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
-Επικύρωση των αποφάσεων – πρακτικού της αριθμ. 8/11-11-2016 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
-Έγκριση για την υποβολή στο...
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020» στο πλαίσιο της πρόσκλησης  3878/16-11-2016 πρότασης στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» (εισήγηση: η ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.)
-Συγκρότηση του Περιφερειακού Επιστημονικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Περιφέρειας Ηπείρου
(εισήγηση: η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων, κα Καλογιάννη)
Ειδική Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου
για την ψήφιση του Προϋπολογισμού
Την Παρασκευή εννέα του μηνός Δεκεμβρίου έτους 2016, και ώρα 15.15, θα πραγματοποιηθεί ΕΙΔΙΚΗ Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με μοναδικό θέμα Ημερήσιας Διάταξης:
«Ψήφιση Προϋπολογισμού και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ- Πίνακας Στοχοθεσίας Οικονομικών Αποτελεσμάτων) οικονομικού έτους 2017 της Περιφέρειας Ηπείρου» (εισήγηση: Δ/νση Οικονομικού)


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Τι πρέπει να προσέχουμε στις αγορές μέσω internet

Την προσοχή των πολιτών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου εφιστά η αστυνομία εν όψει και της επικείμενης εορταστικής περιόδου.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι χρήστες όταν προχωρούν σε αγορές από το internet και συγκεκριμένα στις πληρωμές προϊόντων, μέσω e-banking και πιστωτικών-χρεωστικών καρτών.
Οι κίνδυνοι που καραδοκούν είναι πολλοί και η αστυνομία στέκεται ιδιαίτερα σε παραπλανητικές διαφημιστικές καταχωρήσεις που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα.
Όπως αναφέρει η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο διαδίκτυο και ιδίως στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφημίζονται επώνυμα είδη, κυρίως ένδυσης-υπόδησης, σε υπερβολικά χαμηλές τιμές, από ιστοσελίδες αμφιβόλου αξιοπιστίας, οι οποίες μετά την τοποθέτηση παραγγελιών και την ολοκλήρωση της πληρωμής διακόπτουν τη λειτουργία τους και ουδέποτε αποστέλλουν τα προϊόντα στους αγοραστές.
Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο ύπαρξης ιστοσελίδων που προσομοιάζουν με τις επίσημες τραπεζικών ιδρυμάτων, οι οποίες προτρέπουν τους επισκέπτες να εισάγουν τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως στοιχεία χρεωστικών-πιστωτικών καρτών, όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης σε υπηρεσίες e-banking.
Για την αποφυγή εξαπάτησης, η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συστήνει στους χρήστες του διαδικτύου που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα ακόλουθα:

Υπολογίστε online το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούστε

H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας μέσα από μια σειρά απαντήσεων σε βασικά ερωτήματα ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για το δώρο Χριστουγέννων.
Κατοχύρωση δώρου Χριστουγέννων
Το δώρο Χριστουγέννων, όπως και το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους.
Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται 
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών.
Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Επίσκεψη του Χρήστου Σπίρτζη στα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου

Τον αυτοκινητόδρομο της Ιονίας Οδού για να επιθεωρήσει την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών θα επισκεφθεί την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζη.
Η επίσκεψη του υπουργού στο έργο που βρίσκεται στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσης του, θα ξεκινήσει από το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της Ιόνιας οδού, τη δίδυμη σήραγγα στην περιοχή του όρους Κλόκοβα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Ο κ. Σπίρτζης θα επιθεωρήσει την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών που εξελίσσονται κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, έως και το νομό Ιωαννίνων.

Ηλεκτρονικά τα ραντεβού με τους γιατρούς του ΠΕΔΥ

Δυνατότητα δωρεάν «κλεισίματος» ραντεβού σε όλες τις μονάδες ΠΕΔΥ και στα περισσότερα Κέντρα Υγείας θα έχουν από τα μέσα Δεκεμβρίου οι πολίτες μέσω της νέας υπηρεσίας «Ηλεκτρονικών Ραντεβού – eRDV» της ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
Η υπηρεσία eRDV θα ξεκινήσει δοκιμαστικά, αύριο Τετάρτη, ενώ η πλήρης παραγωγική της λειτουργία θα ξεκινήσει επισήμως στις 15/12.
Οι πολίτες επισκεπτόμενοι την ηλεκτρονική σελίδα http://rdv.ehealthnet.gr  θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη Μονάδα ΠΕΔΥ και ΚΥ, την ειδικότητα ή ακόμα και το γιατρό και εντελώς δωρεάν να «κλείσουν» το ραντεβού τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να εντοπίσουν το κοντινότερο σημείο φροντίδας και να επιλέξουν το χρονικά συντομότερο ραντεβού.
Η ασφαλής πρόσβαση στην υπηρεσία πραγματοποιείται εύκολα με την εισαγωγή των κωδικών που χρησιμοποιούνται στο taxisnet για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
Το σύστημα τροφοδοτείται συνεχώς με τη διαθεσιμότητα των μονάδων ΠΕΔΥ και των ΚΥ, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και στις υπόλοιπες Μονάδες Υγείας της ΠΦΥ.
Επίσης, σύντομα όλοι οι ιδιώτες γιατροί, θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν την διαθεσιμότητά τους στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών ραντεβού είτε για ιδιωτικό ραντεβού είτε για ραντεβού μέσω ΕΟΠΥΥ ώστε να εμφανίζονται στις αναζητήσεις των πολιτών.