Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Ιωάννινα: Σε καραντίνα Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων

 


Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκου Χαρδαλιά και λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε γηροκομείο στα Ιωάννινα, κατόπιν σχετικών ελέγχων, τίθεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από 14-10-2020 και ώρα 21.00 έως 24-10-2020 και ώρα 21.00.

ΕΟΔΥ: Επτά νέοι θάνατοι σήμερα, 436 νέα κρούσματα


31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, επτά νέοι θάνατοι, 436 νέα κρούσματα.     

«Σήμερα ανακοινώνουμε 436 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 63 συνδέονται με γνωστές συρροές και 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23495, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3404 (14.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9525 (40.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

86 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 22 (25.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

245 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 469 θανάτους συνολικά στη χώρα. 179 (38.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω». 

«Μπλόκο» σε φορτηγό με 115 κιλά ακατέργαστη κάνναβη, στην Κρανούλα Ιωαννίνων


Σημαντική ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, αποτρέποντας τη διοχέτευσή της στην εγχώρια αγορά ναρκωτικών.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, εντόπισαν σήμερα  το πρωί στην Κρανούλα Ιωαννίνων και ακινητοποίησαν για έλεγχο δύο οχήματα, τα οποία οδηγούσαν οι δύο κατηγορούμενοι.

 Πιο συγκεκριμένα, ένας από αυτούς οδηγούσε Ι.Χ. Φορτηγό, στο επικαθήμενο του οποίου βρέθηκαν -5- ταξιδιωτικοί σάκοι που περιείχαν -24- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους -114- κιλών και -950- γραμμαρίων.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος επέβαινε σε έτερο Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο και όπως διαπιστώθηκε λειτουργούσε ως προπομπός, διευκολύνοντας τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών και ενημερώνοντας το πρώτο όχημα για το ενδεχόμενο επικείμενων αστυνομικών ελέγχων. Συνολικά κατασχέθηκαν:

  -114- κιλά και -950- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, τα παραπάνω οχήματα,

  χρηματικό ποσό -1.500- ευρώ και

  -4- κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Δημοσιοποίηση στοιχείων σύμβασης πριν τη διενέργεια ηλεκτρονικής κλήρωσης, για την επιλογή των μελών Επιτροπής διαγωνισμού για την μελέτης με τίτλο: ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ – ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΟΥΚΛΙΩΝ

 


ΘΕΜΑ:   Δημοσιοποίηση στοιχείων σύμβασης πριν τη διενέργεια ηλεκτρονικής κλήρωσης, για την επιλογή των μελών που θα συγκροτήσουν την Επιτροπή διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου σύνταξης της μελέτης με τίτλο: «ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ – ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΟΥΚΛΙΩΝ»

ΣΧΕΤ.:   Η υπ’ αριθμ. ΔΝΣ/61034/ΦΝ 466/04.12.2017 (ΦΕΚ Β΄4841/29-12-2017) απόφαση του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών με θέμα: «Κατάρτιση, τήρηση και λειτουργία του Μητρώου μελών επιτροπών διαδικασιών δημοσίων συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών (Μη.Μ.Ε.Δ.) της παρ. 8.(η) του άρθρου 221 του ν.4412/2016.»

Ο Δήμος Πωγωνίου, κατ’ εφαρμογή της ανωτέρω σχετικής απόφασης, θα πραγματοποιήσει  τη διαδικασία δημόσιας ηλεκτρονικής κλήρωσης μέσω του ηλεκτρονικού μητρώου μελών επιτροπών διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων (Μη.Μ.Ε.Δ.) για την  επιλογή μελών επιτροπής διαγωνισμού έργου της παρ. 8.(η) του άρθρου 221 του ν.4412/2016.

    Συγκεκριμένα η ηλεκτρονική κλήρωση αφορά στην επιλογή υπαλλήλων ως τακτικών και αναπληρωματικών μελών, για τη συγκρότηση της Επιτροπής διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου εκτέλεσης του έργου: «ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ – ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΟΥΚΛΙΩΝ» εκτιμώμενης αξίας 88.861,97 Ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.), που θα διεξαχθεί σύμφωνα με:

α) τις διατάξεις του ν.4412/2016 (Α΄147)και

β) τους όρους της σχετικής διακήρυξης.

    Στην κλήρωση ανάδειξης των μελών της επιτροπής μετέχουν όλοι οι τεχνικοί υπάλληλοι σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, που είναι καταχωρημένοι στο Ηλεκτρονικό Μητρώο (Μη.Μ.Ε.Δ.) και συγκεντρώνουν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

    Η παρούσα ανακοίνωση, σύμφωνα με την ως άνω σχετική απόφαση του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, θα δημοσιευθεί στις ιστοσελίδες:

α) του Δήμου Πωγωνίου www.pogoni.gr  και

β) του ΜΗ.Μ.Ε.Δ. του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών www.mimed.ggde.gr

   Παρακαλείται το αρμόδιο Γραφείο δημοσιοποίησης στοιχείων του Δήμου Πωγωνίου, όπως δημοσιεύσει το παρόν στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 10 του άρθρου 221 του ν.4412/2016 και στην παράγραφο 5.2.2 της υπ’ αριθμ. ΔΝΣ/61034/ΦΝ 466/04.12.2017 (ΦΕΚ Β΄4841/29-12-2017) απόφασης του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών.

     Η ηλεκτρονική κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 16/10/2020 και ώρα 9:00π.μ. μέσω της ιστοσελίδας www.mimed.ggde.gr

 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ

ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 

ΕΥΜΟΡΦΙΑ ΣΙΔΕΡΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Περιφέρεια Ηπείρου: Προσλήψεις σε νοσοκομεία- ΕΚΑΒ χρηματοδοτεί με 6, 074 εκ. ευρώ το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»

 


Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη η απόφαση ένταξης της πράξης «Ενίσχυση των Φορέων Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της επιδημίας COVID-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου», συνολικού προϋπολογισμού 6.074.240 ευρώ.

Η πράξη αφορά την ενίσχυση και στήριξη των Μονάδων Υγείας του δημοσίου και φορέων του Υπουργείου Υγείας με πρόσληψη ειδικευμένου και λοιπού ανθρώπινου δυναμικού του τομέα υγείας και εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο του Υπ. Υγείας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημικής κρίσης της COVID-19.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πράξης χρηματοδοτούνται:

 Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπ. Υγείας - 5.000 ευρώ

 Γ.Ν. Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» - 436.080 ευρώ

 Γ.Ν. Φιλιατών - 353.280 ευρώ

 Π.Γ.Ν.Ι. - 4.529.160 ευρώ

 ΕΚΑΒ - 375.360 ευρώ

 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δ. Ελλάδας- 375.360 ευρώ

Η δράση αποσκοπεί στην λειτουργική ετοιμότητα και ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης λόγω COVID-19 μέσω αύξησης του προσωπικού για την ικανοποίηση αναγκών:

- άμεσης λειτουργικής αναδιάταξης μονάδων και κλινικών εντός των υφιστάμενων υποδομών με προσαρμογές για να ενισχυθούν σημαντικά οι ειδικές κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ με αύξηση του υπηρετούντος προσωπικού

- εφαρμογής των πρωτοκόλλων διαλογής, έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης ενδεχόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού (Covid-19), καταρχήν στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας (Δερβιζιάνων, Μετσόβου, Θεσπρωτικού, Κόνιτσας, Φιλιππιάδας, Πραμάντων) (αναφοράς στην ασφαλή διακομιδή των κρουσμάτων  και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας, στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ορίζοντες Ηπείρου: Τσαπατσουλιά, κακοτεχνίες και σπατάλη στην Περιφέρεια Ηπείρου την κρίσιμη στιγμή του κορωνοϊού


Όπως πληροφορηθήκαμε κατέρρευσε, λόγω βροχής, έργο αντιστήριξης σε δρόμο 1 χιλιόμετρο από την Παραλία Σαρακήνικο στην Π.Ε. Πρέβεζας που κατασκεύασε η Περιφέρεια Ηπείρου και είχε ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020.

Είναι προφανές όμως ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα απτό παράδειγμα για τον τρόπο που διοικείται η Ήπειρος.

ΤΣΑΠΑΤΣΟΥΛΙΑ. ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ. ΣΠΑΤΑΛΗ ΠΟΡΩΝ.

Για την κατάρρευση του έργου αντιστήριξης θέτουμε τα εξής ερωτήματα και ζητάμε απαντήσεις δημοσίως από τους αντιπεριφερειάρχη Πρεβέζης κ. Στράτο Ιωάννου και τον κ. Αργύρη Νάκο, μηχανικό δομικών έργων Τ Ε:

1. Ποιος κατασκεύασε το έργο;

2. Πόσο έχει κοστίσει;

3. Με ποια διαδικασία έγινε η ανάθεση;

4. Εάν έχει παραδοθεί το έργο και έχει ελεγχθεί το αποτέλεσμα;

Κύριε Νάκο ειδικά εσείς οφείλετε να απολογηθείτε εκ της θέσεως σας καθότι είστε και υπάλληλος των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου, στο τμήμα Δομών Περιβάλλοντος που υπογράφει και τις μελέτες και να απαντήσετε στο εξής ερώτημα:

 Έχετε εγκρίνει τη συγκεκριμένη μελέτη με την υπογραφή σας;

Σε 13 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε η διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής


 Η πρόεδρος του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, κα Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι τις ποινές για την εγκληματική οργάνωση.

Για το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής, δηλαδή για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστο Παππά και Γιώργο Γερμενή το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι καταδικάζονται σε 13 χρόνια κάθειρξη, με εξαίρεση τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια.

Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για τη συνέργεια σε ανθρωποκτονία και 6 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. 

Ο Γιώργος Ρουπακιάς καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία Φύσσα και σε 10 έτη κάθειρξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Ο συνεργός του Ιωάννης Καζαντζόγλου, ο άνθρωπος ο οποίος φαίνεται ότι ήταν ο συνοδηγός του, καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για συνέργεια στη δολοφονία και σε 6 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, καθώς και ο Νίκος Κούζηλος καταδικάστηκαν σε 7 έτη κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Παράλληλα σε 6 έτη καταδικάστηκαν οι: Ελένη Ζαρούλια, Ζησιμόπουλος Πολύβιος, Γρέγος Αντώνης, Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος και Κουκούτσης Δημήτρης.

Είκοσι τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρίτη 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (32.327) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

(5) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (848) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (71) άτομα.

(2) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τα οποία (1) στην Αττική και (1) στην Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (172) σχετικές παραβάσεις.

(176) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ ως ακολούθως:

(33) στη Θεσσαλονίκη,

(28) στη Στερεά Ελλάδα,

(24) στην Ήπειρο,

(19) στην Κεντρική Μακεδονία,

(17) στο Βόρειο Αιγαίο,

(13) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(12) στη Δυτική Ελλάδα,

(10) στα Ιόνια Νησιά,

  (7) στη Θεσσαλία,

  (6) στην Πελοπόννησο,

  (5) στην Κρήτη και

  (2) στην Αττική.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (20.484) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (20.468) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (16) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Από 11 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στην Ήπειρο

 


Στις 30 Νοεμβρίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με προϋπολογισμό ύψους 850 εκατ. ευρώ και ποσοστά επιχορήγησης των επενδύσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας που φθάνουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας ακόμη και στο 95%.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σήμερα στην προδημοσίευση του Οδηγού του Προγράμματος προκειμένου να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες κατοικιών να προετοιμάσουν την αίτησή τους. Σημειώνεται πως το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει απλούστερη διαδικασία υπαγωγής για πολυκατοικίες αλλά και διευρυμένες σε σχέση με το παρελθόν προϋποθέσεις υπαγωγής, ως προς το εισόδημα και την ενεργειακή κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το κτίριο.

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Xατζηδάκης δήλωσε σχετικά ότι «η προδημοσίευση του οδηγού του "Εξοικονομώ-Αυτονομώ" σήμερα δείχνει ότι μπαίνουμε στην γραμμή της αφετηρίας για την ενεργοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος ενεργειακής εξοικονόμησης που είχαμε ποτέ. Το γνωστό σε όλους "Εξοικονομώ κατ' Οίκον", το δημοφιλέστερο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ξεκινήσαμε με τον Κωστή Μουσουρούλη το 2009, μετατρέπεται σε "Εξοικονομώ-Αυτονομώ". Απαντά στην αυξημένη έμφαση σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης που δίνεται πλέον τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Βασικές διαφορές με τα παλιά "Εξοικονομώ" είναι:

ΕΠΣ Ηπείρου: Επανέναρξη των αγώνων όλων των Ερασιτεχνικών Κατηγοριών

 

Η Τεχνική Επιτροπή της ΕΠΣ Ηπείρου αποφασίζει την επανέναρξη των αγώνων όλων των Ερασιτεχνικών Κατηγοριών Α, Β και Γ, για το Σαββατοκύριακο 17-18/10/2020.

Επισημαίνεται όμως στους Υγειονομικούς Υπευθύνους των Σωματείων η αυστηρή τήρηση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου όπως προβλέπεται από την ΓΓΑ και την ΕΠΟ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και σε περιοχές όπου ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα.

Πώς & γιατί η ρομποτική τεχνολογία κάνει ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη τη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης;

 


Η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης με τη βοήθεια της ρομποτικής πλοήγησης είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, η εφαρμογή της οποίας διευρύνεται συνεχώς, με το θεραπευτήριο Metropolitan να αποτελεί το πλέον συστηματικό πεδίο εφαρμογής της στην Ελλάδα, καθώς μια κορυφαία ομάδα, που έχει παρακολουθήσει, από τις ΗΠΑ, τα πρώτα βήματα της εν λόγω ρομποτικής τεχνολογίας, έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό επεμβάσεων σε ενηλίκους και παιδιά με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.

Στο άρθρο που ακολουθεί, δίνονται κάποιες απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του ρομπότ στο χειρουργείο και παρατίθενται οι λόγοι που η δημοτικότητα της ρομποτικής τεχνολογίας αυξάνεται ραγδαία τόσο ανάμεσα στους χειρουργούς όσο και στους ίδιους τους ασθενείς παγκοσμίως, από τον δρ Μάριο Λυκίσσα, Xειρουργό Σπονδυλικής Στήλης, MD, PhD, Διευθυντή του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης του Θεραπευτηρίου Metropolitan και Επίκουρο Καθηγητή Ορθοπαιδικής και Senior Clinical Associate στο Πανεπιστήμιο Weill Cornell της Νέας Υόρκης.

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης και ποια τα οφέλη της για τους ασθενείς;

Το ρομπότ στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης είναι ένα εργαλείο που διευκολύνει τον χειρουργό να διαμορφώσει ένα σχέδιο πριν το χειρουργείο σε ένα εικονικό περιβάλλον βασισμένο στην ανατομία, στην ποιότητα των οστών και στην επιθυμητή διόρθωση της σπονδυλικής στήλης με τον ίδιο τρόπο που ένας πιλότος διαμορφώνει ένα σχέδιο πριν από την πτήση ανάλογα με τον καιρό, τη διαδρομή, το ωφέλιμο φορτίο και τα καύσιμα. Το σχέδιο του χειρουργού στηρίζεται σε μια αξονική τομογραφία που γίνεται πριν ή κατά το χειρουργείο και φορτώνεται στον υπολογιστή του ρομπότ. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, το ρομπότ διευκολύνει το σχέδιο επισημαίνοντας το σημείο εισαγωγής των εμφυτευμάτων. Την επέμβαση την εκτελεί ο χειρουργός με το ρομπότ σε ρόλο βοηθού όπως ακριβώς βοηθιέται ο πιλότος ενός σύγχρονου αεροπλάνου από τον αυτόματο πιλότο. Έτσι, το ρομπότ βοηθά τον χειρουργό να είναι πιο αποτελεσματικός και ακριβής.