Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Συνάντηση Δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής


 Τον πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, κ.κ. Γεώργιο Ματόπουλο και Σταμάτιο Μωραΐτη, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ δήμου και του Ιδρύματος καθώς το 5ο Λύκειο Ιωαννίνων στεγάζεται σε κτίριο της Ριζαρείου, ενώ τέθηκαν και μια σειρά από άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για μια άψογη συνεργασία και συμφώνησαν στη διεύρυνσή της.

Θέατρο Actina: Πρεμιέρα στις 13 Απρίλη του έργου “Ο Λυγμός των σκυλιών” του Γιάννη Παπάζογλου

 


Πρεμιέρα στις 13 Απρίλη κάνει το Θέατρο Actina με το έργο “Ο Λυγμός των σκυλιών” του Γιάννη Παπάζογλου, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Τσικνιά και visual effects του Κωστή Εμμανουηλίδη, το οποίο και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Παναγιώτης Γεωργούλας, η Άννα Παπανικολάου και η Αθηνά Τσικνιά.  Η παράσταση θα παίζεται όλα τα σαββατοκύριακα του Απριλίου 13,14,20,21,27,28 καθώς και το πρώτο τριήμερο του Μαΐου μετά το Πάσχα 10,11 και 12 Μάη. Η ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ. Στην πρεμιέρα των παραστάσεων θα παρευρεθεί και ο συγγραφέας του έργου. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ζευγάρι απομονωμένο στην εξοχή. Εκείνος πεζογράφος. Σε δημιουργική κρίση. Κάποτε φέρελπις. Στην πορεία εμπορευματοποίησε τη γραφή του. Κατέληξε ευπώλητος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Εκείνη κριτικός λογοτεχνίας. Συχνά πικρόχολη και επιθετική. Ακόμα κι εναντίον του. Ο γάμος έχει κλονιστεί. Η βεράντα μετατρέπεται σε ρινγκ. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Κύρια αιτία η φυγή της κόρης. Ως αντίδραση στη μικροαστικοποίησή τους.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Μάρτιο 2024 στην Ήπειρο

 


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Μάρτιο του 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν –8- τροχαία ατυχήματα (έναντι –11- το 2023). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

-2- θανατηφόρα τροχαία (έναντι κανενός το 2023)

-3- τροχαία ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι κανενός το 2023)

-3- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -11- το 2023)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -10- παθόντες (έναντι –13- το 2023). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

-2- νεκροί (έναντι κανενός το 2023)

-3- σοβαρά τραυματίες (έναντι κανενός το 2023)

-5- ελαφρά τραυματίες (έναντι -13– το 2023)

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (9.206) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες, καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

2.198  για υπερβολική ταχύτητα

630  για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

402  για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

355  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/αντικανονικό προσπέρασμα/αντικανονικό ελιγμό

302  για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

132  για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος

130  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

32   για φθαρμένα ελαστικά

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (159)  παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (65) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (1.264) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Επιμορφώνονται οι παιδαγωγοί των βρεφικών & παιδικών σταθμών του Δήμου Ζίτσας

 


Ο  Δήμος Ζίτσας, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας διοργανώνουν σειρά επιμορφωτικών δράσεων με στόχο τη διαρκή εκπαίδευση και κατάρτιση  των παιδαγωγών των βρεφικών και παιδικών σταθμών του Δήμου   προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις του επαγγέλματός τους.

Οι δράσεις ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης (03/04/2024) με τη συμμετοχή 21 παιδαγωγών, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και εισηγήτρια τη Δρ. Κωνσταντίνα Ρέντζου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Με αφορμή την έναρξη των επιμορφωτικών δράσεων η αρμόδια αντιδήμαρχος Κατερίνα Μπαλάφα σε δήλωσή της ανέφερε: «Ευχαριστούμε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας καθώς και το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που με την πολύτιμη συνεργασία και συνδρομή τους πραγματοποιούμε τις συγκεκριμένες δράσεις για τους παιδαγωγούς των βρεφικών και παιδικών σταθμών του Δήμου μας. Μας δίνεται έτσι η δυνατότητα να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και οι γονείς των βρεφών και νηπίων που επιλέγουν τις δομές προσχολικής αγωγής του Δήμου Ζίτσας να αισθάνονται πως εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε παιδαγωγούς ευαισθητοποιημένους και με σύγχρονη κατάρτιση».

ΕΛΓΑ: Παράταση μέχρι και τις 30 Ιουνίου της προθεσμίας καταβολής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς

 


Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής από τους αγρότες της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς στον ΕΛΓΑ μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2024.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, το ΔΣ του Οργανισμού αποφάσισε να εισηγηθεί την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την παράταση της προθεσμίας καταβολής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς έτους 2023 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2024. 

Προϋπόθεση είναι οι ασφαλιζόμενοι αγρότες, που θα ασκήσουν το δικαίωμα αυτής της διάταξης, να έχουν εξοφλήσει την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά του έτους 2022.

Πώς υπολογίζεται η ασφαλιστική εισφορά;

Για τη Φυτική παραγωγή τέσσερα τοις εκατό (4%) επί της ασφαλιζόμενης αξίας και προκειμένου για την ελιά ενάμιση τοις εκατό (1,5%) και μισό τοις εκατό (0,5%) για τα θερμοκήπια

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων

 


Συνελήφθη χθες (3/4/2024) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, νωρίτερα ο κατηγορούμενος είχε κλωτσήσει αδέσποτο σκύλο στο κεφάλι.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ βεβαιώθηκε επιπλέον το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για το Μάρτιο, στο 2,4% στην Ευρωζώνη

 


Σύμφωνα με τη  Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για το μήνα Μάρτιο ενισχύθηκε και έκλεισε στο 3,4%, ενώ τον Φεβρουάριο ήταν στο 3,1%, ενώ στην Ευρωζώνη υποχώρησε.

Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός υποχώρησε από το 2,6% στο 2,4% φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. 

Στο 2,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, 1,3% στην Ιταλία, κάτω από το 3% στη Γαλλία και στο 3,2%  στην Ισπανία.

Τις πρώτες θέσεις έχουν οι υπηρεσίες και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός. Για πρώτη φορά λοιπόν, μετά από πολλούς μήνες σε επίπεδο Ευρωζώνης ο πληθωρισμός στα τρόφιμα πέρασε σε δεύτερη μοίρα συγκριτικά με τον πληθωρισμό στις υπηρεσίες.

Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο) και η ενέργεια (-1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο) ακολουθούν.

Δήμος Ιωαννιτών: Προβληματισμός από το αυξημένο κόστος χρήσης της Εγνατίας οδού

 


Τον προβληματισμό του σχετικά με την παραχώρηση σε ιδιώτη της Εγνατίας οδού και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή και στην περιοχή μας εξέφρασε στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων ο  δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, κάνοντας λόγο για συνέπειες που δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορο το δήμο Ιωαννιτών καθώς ήδη έχουμε την πρώτη αύξηση των διοδίων η οποία δε θα είναι η μόνη, αφού άλλες δύο προβλέπεται να ακολουθήσουν.

Ο κ. Μπέγκας τόνισε αρχικά ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε που βρισκόμασταν ως περιοχή πριν ολοκληρωθεί η Εγνατία και πόσο αυτή βοήθησε στην εξωστρέφειά μας.

«Είτε μιλάμε για τον τουρισμό, είτε για το εμπόριο, είτε και για άλλους οικονομικούς τομείς οι οποίοι ενισχύθηκαν από την κατασκευή και λειτουργία της.

Κάτι που φυσικά εντάθηκε και με την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 4 Απριλίου

 


Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 10:00-13:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού,09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Νοσογόνος παχυσαρκία: Μια μεγάλη απειλή για την υγεία μας

 


Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας, με σοβαρές ιατρικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Εντάσσεται στη Διεθνή Ταξινόμηση Νόσων (ICD) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος την αναγνωρίζει και επίσημα ως νόσημα.

Εάν ο ρυθμός εξάπλωσης της παχυσαρκίας συνεχίσει να παραμένει ο ίδιος, εκτιμάται ότι το έτος 2030 το 38% του παγκόσμιου ενηλίκου πληθυσμού θα είναι υπέρβαρο και το 25% παχύσαρκο. Μάλιστα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα δεδομένα είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς προβλέπεται ότι σε δέκα χρόνια από τώρα, το 55% των ενηλίκων θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά και για την χώρα μας, η οποία δυστυχώς παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και νοσογόνου παχυσαρκίας στην Ευρώπη, τόσο στους ενήλικες όσο και στους εφήβους και τα παιδιά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα (έτος 2022), 37,9% των ενηλίκων στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι είναι υπέρβαροι, 24,9% παχύσαρκοι, ενώ το 41,2% των παιδιών ηλικίας 10-12 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

«Αυτά τα στοιχεία αναδεικνύουν τη σοβαρότητα της νοσογόνου παχυσαρκίας στη χώρα μας και προκαλούν βαθιά ανησυχία για το μέλλον του πληθυσμού μας», αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Λαϊνάς Διευθυντής του Κέντρου Χειρουργικής Νοσογόνου Παχυσαρκίας & Μεταβολικών Νοσημάτων του Metropolitan Hospital,  Υπεύθυνος Τμήματος Παχυσαρκίας Διαγνωστικών Κέντρων HealthSpot.