Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ: Σε επικίνδυνο κατήφορο πρακτικών μικροπολιτικής καπηλείας, διχασμού της κοινωνίας και διασπορά εθνοτικού μίσους ο Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα

 


Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα εγκλωβισμένος στο αδιέξοδο για το οποίο αποκλειστικά ευθύνεται, συνεχίζει το κρεσέντο πρακτικών που αφορούν στην διάσπαση της κοινωνίας της Χιμάρας, χειραγώγησης των πολιτών, καταστρατήγησης εν τέλει των αρχών του κράτους δικαίου, της ισοπολιτείας και ισονομίας.

Σήμερα επέστρεψε στη Χιμάρα έχοντας την ψευδαίσθηση ότι έχει παρέλθει ο χρόνος επούλωσης των συνεπειών που προκαλεί στην τοπική κοινωνία η παράνομη φυλάκιση και κράτηση του εκλεγμένου Δημάρχου της περιοχής κ. Φρέντη Μπελέρη.

Επανέλαβε ένα απ’ τα πλέον κακόγουστα σόου μικροπολιτικής στα οποία συνηθίζει προλειαίνοντας το έδαφος για την διαδικασία πρόωρων εκλογών που έχει δρομολογήσει μέσω αποφάσεων των ελεγχόμενων δικαστικών φορέων.

Ωστόσο ξεπέρασε τα εσκαμμένα: Σαν πλανόδιος ντελάλης και όχι αρχηγός κράτους, διαμοίρασε ορισμένους τίτλους ιδιοκτησιών για οικίες Χιμαριωτών. Όχι για εκτάσεις σημαντικής οικονομικής αξίας στην παραλία τα οποία προορίζει όπως και μέχρι σήμερα για τους «στρατηγικούς επενδυτές» της αυλής. Με τίτλους του κράτους, του συστήματος Κτηματολογίου το οποίο χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να κάνει κομματική πολιτική. Η παρουσία εξ άλλου του κομματικού μηχανισμού δεν αφήνει περιθώρια άλλης ερμηνείας.

ΔΕΔΔΗΕ: Μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος στο σύνολο των καταναλωτών έως το τέλος Ιουλίου

 


Μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος για το 53% των παροχών πραγματοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ, σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών από την έναρξη του προγράμματος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διαχειριστής.

Αυτές οι παροχές αντιστοιχούν στο 73% της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ εκτιμάται ότι στα τέλη Ιουνίου η μηνιαία καταμέτρηση αναμένεται να ανέλθει στο 65%, αντιστοιχώντας στο 85% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται, και έως τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να έχει ενταχθεί το 100% των παροχών.

Όπως σημειώνει ο ΔΕΔΔΗΕ, έχουν προτεραιοποιηθεί και ενταχθεί σε μηνιαίο κύκλο μεγάλα αστικά και ημιαστικά κέντρα, όπως είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς, ο Βόλος, η Ανατολική Θεσσαλονίκη, κ.λπ. Στην Αττική έχει, ήδη, ενταχθεί το 87% των παροχών που αντιστοιχεί στο 90% της καταναλισκόμενης ενέργειας της περιφέρειας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής την Τρίτη 28 Μαΐου, ώρα 9:30

 


Σας καλούμε την 28-05-2024 ημέρα Τρίτη και ώρα 9:30 στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου (Διοικητήριο Π.Η., Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, β΄ όροφος), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 23-01-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του 2ου Υποέργου «Εκσυγχρονισμός αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Μπόιδα Μαυρής», προϋπολογισμού € 1.510.000,00 με ΦΠΑ, της Πράξης «Έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης νερού και ενέργειας του δικτύου του ΤΟΕΒ Μπόιδα – Μαυρής», με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0036169474 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, της δράσης 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων».

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 01-03-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του 1ου υποέργου «Σχεδιασμός και αναβάθμιση αρδευτικού δικτύου Αγ. Γεωργίου Γλυκόριζου – Αγωγοί μεταφοράς νερού από το αντλιοστάσιο του Αγ. Γεωργίου» προϋπολογισμού € 784.845,81 με ΦΠΑ της ομώνυμης πράξης, με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0036174270 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, της δράσης 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων».

Έγκριση του από 16-05-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του 1ου Υποέργου «Αντικατάσταση τμήματος χαλύβδινου αγωγού στο δίκτυο άρδευσης αντλιοστασίου Α4 Πριάλας εγγειοβελτιωτικού έργου Μπόιδα – Μαυρής», προϋπολογισμού € 640.000,00 με ΦΠΑ, της Πράξης «Έργα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας του δικτύου του ΤΟΕΒ Μπόιδα – Μαυρής», με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0022041074 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, της δράσης 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων».

Έγκριση του από 20-05-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια υλικών αντικατάστασης και επισκευής μετόπης θύρας φράγματος ΔΟ Βόσσας του ΤΟΕΒ Ζώνης Λούρου», προϋπολογισμού 62.372,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 5,6% οι τιμές των οικοδομικών υλικών τον Απρίλιο

 


Στον αντίποδα, μείωση 7,4% καταγράφηκε στις τιμές στην Ηλεκτρική ενέργεια

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 5,6% τον Απρίλιο 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2023, έναντι αύξησης 8,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2023 με το 2022.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,4% τον Απρίλιο 2024 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2024, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2023.

Ειδικότερα, αυξήσεις τιμών υπήρξαν σε: Τούβλα (13,5%), Αγωγούς χάλκινους (8,7$), Πλαστικούς σωλήνες (8,5%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (8,3%), Θερμαντικά σώματα (7,4%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (7,3%), Ηλιακούς θερμοσίφωνες (7,1%), Πίνακες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος (7,1%), Διακόπτες (6,7%), Παρκέτα (6,3%), Τσιμέντο (6,2%), Κουφώματα αλουμινίου (5,9%), Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (5,9%), Μαρμαρόπλακες (5,8%), Ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος (5,4%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (5,2%), Σίδηρο οπλισμού (3,9%) και Έτοιμο σκυρόδεμα (3,7%). Στον αντίποδα, μείωση 7,4% καταγράφηκε στις τιμές στην Ηλεκτρική ενέργεια.

Δήμος Κόνιτσας: Επίσκεψη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη

 


Το πρωί της Πέμπτης 23 Μαΐου 2024 ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου υποδέχτηκε στο γραφείο του τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα, τον Βουλευτή της ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας Θανάση Παπαθανάση, συνοδευόμενους από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη και από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Σεραφείμ Λιάπη.  

 Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Σπανός, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Με την παρουσίαση της έρευνας "Θησαυροί του Πωγωνίου: επιλογή από τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία" ανοίγει τις πόρτες του το πλήρως ανακαινισμένο Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο Δελβινακίου

 

Με μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, από επιστημονικής αλλά και πολιτισμικής άποψης, εκδήλωση ανοίγει τις πόρτες του το πλήρως ανακαινισμένο Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο Δελβινακίου, ένα κτίριο «κόσμημα» για το Δήμο Πωγωνίου που αποτελούσε στοίχημα για τη Δημοτική Αρχή.

Ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Χρήστος Σταυράκος παρουσιάζει την έρευνα με  θέμα "Θησαυροί του Πωγωνίου: επιλογή από τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία", αποτέλεσμα τουλάχιστον δεκαετούς συστηματικής αναζήτησης και δημοσιεύσεων για τα μνημεία της περιοχής.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 25 Μαΐου στις 8 μ.μ. και θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Νωρίτερα, ομάδα φοιτητών που θα αποτελείται από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες, θα παρουσιάσουν τις προσωπικές τους εργασίες παρουσία δύο ακόμη καθηγητών του Τμήματος.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου Πωγωνίου και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αποτελεί την πρώτη από μία μεγάλη σειρά δράσεων και παρουσιάσεων με στόχο την προαγωγή του επιστημονικού, κοινωνικού και πολιτισμικού έργου, την προώθηση της συμβολής στην ανάπτυξη των κοινωνιών καθώς και την ανάπτυξη ευρύτερων επιστημονικών και πολιτισμικών συμπράξεων.

 Ο κ. Χρήστος Σταυράκος είναι Καθηγητής πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας με Ειδίκευση στη Βυζαντινή Ιστορία και πολιτισμό, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ιωάννινα: Σχηματισμός δικογραφίας για υπόθεση με γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους και πορνογραφία ανηλίκων

 


Κατηγορούνται 3 ενήλικοι και 6 ανήλικοι, καθώς και οι γονείς των τελευταίων για παραμέληση της εποπτείας τους

Σχηματίστηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δικογραφία σε βάρος συνολικά 9 ατόμων, που βαρύνονται – κατά περίπτωση – με τις κατηγορίες των γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους και της πορνογραφίας ανηλίκων.

Πρόκειται συγκεκριμένα για 6 ανήλικους ημεδαπούς, 2 ενήλικες ημεδαπούς και ενήλικο αλλοδαπό, ενώ στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και οι γονείς των παραπάνω ανηλίκων, που κατηγορούνται για παραμέληση της εποπτείας τους.

Ειδικότερα, η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε ύστερα από πληροφορίες που αφορούσαν την τέλεση γενετήσιων πράξεων με ανήλικα άτομα νεότερα των 15 ετών.

Μάλιστα, λόγω των ερευνώμενων αδικημάτων και με γνώμονα, σε κάθε περίπτωση, την προστασία της γενετήσιας ελευθερίας και της αγνότητας της παιδικής ηλικίας, κατά την έρευνα έγινε χρήση ειδικών ανακριτικών πράξεων.

Από την αξιολόγηση του συλλεγέντος υλικού, προέκυψε ότι από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους μέχρι και τα μέσα Μαΐου, οι κατηγορούμενοι, που τυγχάνουν ηλικίας από 15 έως 24 ετών, είχαν τελέσει κατά περίπτωση γενετήσιες πράξεις με ανήλικη νεότερη των 15 ετών και με ανήλικη μεγαλύτερη των 15 ετών.

Επιπλέον, διακριβώθηκε ότι τουλάχιστον 6 από τους κατηγορούμενους κατείχαν υλικό από τη γενετήσια δραστηριότητα με τις ανήλικες.

Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, τα οποία θα αποσταλούν για εξέταση στην αρμόδια εγκληματολογική υπηρεσία.

Η δικογραφία που σχηματίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.  

Συνάντηση της Μαρίας Κεφαλά με εκπροσώπους της Τ.Κ. Λογγάδων

 

Στην Τοπική Κοινότητα Λογγάδων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μια ανοιχτή συνάντηση με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, αιρετούς στην τοπική αυτοδιοίκηση και κατοίκους αντίστοιχα και των όμορων κοινοτήτων, όπως και της περιοχής «Μάτσικα» στο πλαίσιο της αμφίδρομης ενημέρωσης, για το ακανθώδες εδώ και δεκαετίες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες εκτάσεων στην παραλίμνια περιοχή της Παμβώτιδας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευθύμιος Μπακογιάννης και ο Θανάσης Παπαθανάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.

Η Υφυπουργός κα Κεφάλα που ανέλαβε την πρωτοβουλία της συνάντησης και η οποία είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, αναφέρθηκε στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος η πρόσφατη ψήφιση του Νόμου 5092/2024 ώστε να δοθεί οριστική λύση, αφενός με την αναγνώριση και κατοχύρωση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας εκατοντάδων πολιτών και αφετέρου με την απεμπλοκή διαδικασιών που καθυστερούν την υλοποίηση έργων και δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος της λίμνης.

34η αγωνιστική το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου, στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Α.Ε. Γιάννενα 26-05-24/18:00)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΪΟΥ 2024

ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ     

ΩΡΑ: 18:00

Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-Α.Ε.Δ.ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ    

Το πρόγραμμα της 34ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (18:00)

ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (18:00)

Π.Α.Σ ΚΑΣΤΡΟΥ-Α.Ο.ΚΟΣΜΗΡΑΣ  (18:00)

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (18:00)

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ   (16:00)

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ - Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ  (18:00)

Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ - Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ(18:00)

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ  (18:00)

ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (18:00)

Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (18:00)

Βασιλικό Πωγωνίου: Όρθρος και θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας, στην Ιερά Μονή Αγίου Κωνσταντίνου, την Κυριακή 26 Μαΐου

 


Την Κυριακή 26 Μαΐου 2024, θα τελεσθεί Όρθρος και θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας, στην Ιερά Μονή Αγίου Κωνσταντίνου Βασιλικού Πωγωνίου.

Ώρα έναρξης 7:30 π.μ.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 24 Μαΐου

 


Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Ολική αρθροπλαστική αντίχειρα: Μία νέα θεραπευτική επιλογή

 


Η οστεοαρθρίτιδα ή εκφυλιστική αρθρίτιδα είναι μία πάθηση που συμβαίνει με την ηλικία και οδηγεί στη φθορά του χόνδρου που φυσιολογικά βρίσκεται σε όλες τις κινούμενες αρθρώσεις. Οι δύο αρθρώσεις του σώματος που προσβάλλονται συχνότερα είναι το γόνατο και του ισχίο. Αρκετά συχνά επίσης προσβάλλεται και η βάση του αντίχειρα με αποτέλεσμα τον πόνο, τη δυσκαμψία και τη δυσκολία σε καθημερινές κινήσεις.

«Η αρθρίτιδα της βάσης του αντίχειρα προσβάλλει συνήθως γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών, χωρίς όμως να αποκλείονται οι άνδρες. Φαίνεται ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα) στην ανάπτυξη αυτής της αρθρίτιδας ενώ οι τραυματισμοί, η υπέρχρηση και τα ρευματικά νοσήματα μπορούν να την επιδεινώσουν.

Στα αρχικά στάδια υπάρχει πόνος στη βάση του αντίχειρα, ιδιαίτερα όταν πιάνουμε αντικείμενα με δύναμη όπως για παράδειγμα όταν ανοίγουμε ένα βάζο και όταν γυρνάμε το κλειδί στην κλειδαριά. Στη συνέχεια, ο πόνος επιτείνεται και επεκτείνεται σε άλλες καθημερινές κινήσεις. Συχνά υπάρχει πρήξιμο στη βάση του αντίχειρα η οποία μπορεί να φαίνεται ότι έχει φύγει από τη θέση της» εξηγεί o κ. Νικόλαος Α. Δαρλής MD, PhD,

Διευθυντής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Άνω Άκρου και Επανορθωτικής
Μικροχειρουργικής
στο Metropolitan Hospital, πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας
Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής (2021) και συνεχίζει:
«Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το στάδιο της αρθρίτιδας. Στα αρχικά στάδια η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων η και σκευασμάτων γλυκοζαμίνης ή χονδροϊτίνης μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα. Αν και δεν υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις ότι τα φάρμακα αυτά σταματούν ή έστω επιβραδύνουν την εξέλιξη της πάθησης η οποία όμως διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Στα πρώτα στάδια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν νάρθηκες, φυσικοθεραπεία, εγχύσεις κορτιζόνης ή υαλουρονικού οξέος, θερμά ή ψυχρά επιθέματα.