Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Συνελήφθη αλλοδαπός σε περιοχή της Θεσπρωτίας για προώθηση παράτυπων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας

 


Είχε παραλάβει με το αυτοκίνητό του τρεις παράτυπους μετανάστες από παραμεθόρια περιοχή για να τους μεταφέρει στην Αθήνα έναντι συνολικού χρηματικού ποσού -900- ευρώ

 

Συνελήφθη χθες (11-10-2020) το μεσημέρι σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για προώθηση παράτυπων  μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας.

Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, στο οποίο επέβαιναν τρεις (3) αλλοδαποί, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων για τη νόμιμη είσοδό τους στη χώρα.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε ότι, ο οδηγός και ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου είχε παραλάβει τους παραπάνω αλλοδαπούς από παραμεθόρια περιοχή με σκοπό να τους μεταφέρει στην Αθήνα έναντι συνολικού χρηματικού ποσού -900- ευρώ, ενώ οι αλλοδαποί είχαν εισέλθει παράνομα στην ελληνική επικράτεια το πρωί της ίδιας ημέρας.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω αυτοκίνητο καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

 

ΕΟΔΥ: Επτά νέοι θάνατοι σήμερα, 295 νέα κρούσματα

 


40  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, επτά νέοι θάνατοι, 295   νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 295 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 48 συνδέονται με γνωστές συρροές και 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22652, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

3315 (14.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9218 (40.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

91 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 25 (27.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 240 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 456 θανάτους συνολικά στη χώρα. 174 (38.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ξεκινά τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου η αποστακτική περίοδος

 


Από τις 19 Οκτωβρίου ξεκινά στο Νομό Ιωαννίνων η αποστακτική περίοδος σύμφωνα με ανακοίνωση του Τελωνείου η οποία θα ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Το Τελωνείο διευκρινίζει ότι η εξυπηρέτηση θα γίνει μόνο μετά από ραντεβού στα τηλέφωνα 2651368900-911.

Οι άδειες θα εκδίδονται καθημερινά από τις 8:30 έως τις 14:00.

Διευκρινίζεται ότι στις 31/10 /20 και 30/11/20, τελευταίες ημέρες του μήνα, οι άδειες θα εκδίδονται έως τις 10 το πρωί, λόγω συναλλαγής του Ταμείου του Τελωνείου με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Λόγω της συγκυρίας και των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του Κορωναιού CONID-19  (και ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο), σας γνωρίζουμε ότι η Δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τους μικρούς Αποσταγματοποιούς (διήμερους) για την βεβαίωση και είσπραξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του παραγόμενου από αυτούς προϊόντος (τσίπουρο / τσικουδιά) υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά  και σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο, είναι υποχρεωτική χωρίς ουδεμία εξαίρεση, η ηλεκτρονική υποβολή, μεταξύ άλλων, των υποστηρικτικών δικαιολογητικών εγγράφων της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  (ΔΕΦΚ) που υποβάλλεται για τη βεβαίωση και είσπραξη του ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καθώς και η τήρηση σε αρχείο των εν λόγω εγγράφων.

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής, καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών


Συνελήφθησαν χθες (11-10-2020) σε περιοχές της Θεσπρωτίας και των Παξών Κέρκυρας από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και του Αστυνομικού Τμήματος Παξών, αντίστοιχα, δύο ημεδαποί που κατηγορούνται –κατά περίπτωση- για κατοχή, καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, χθες το μεσημέρι αστυνομικοί της Ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας συνέλαβαν ημεδαπό οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, διότι διαπιστώθηκε ότι κατείχε δύο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους -7,7- γραμμαρίων, οι οποίες κατασχέθηκαν.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι την παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών είχε προμηθευτεί από έτερο ημεδαπό, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της ίδιας ημέρας στους Παξούς από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Παξών και από τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού του κατασχέθηκαν (17) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από -80- εκατοστά έως -2- μέτρα.  

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων



Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται άτι από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο  Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. 

Συγκεκριμένα προβλέπεται να επικρατήσει κακοκαιρία από σήμερα (Δευτέρα 12 Οκτωβρίου) μέχρι και αύριο (Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεων 7 με 9 μποφόρ.

Έχοντας υπόψη τις ανωτέρω προβλέψεις εφιστάται η προσοχή όλων εμπλεκομένων φορέων και πολιτών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Σαράντα οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 11 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (45.365) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

·         (8) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε (2) καταστήματα, από τα οποία (1) σε Θεσσαλονίκη, και (1) στη Θεσσαλία.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (838) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (71) άτομα.

·         (3) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες (2) στην Ήπειρο και (1) στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (167) σχετικές παραβάσεις.

·         (6) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (222) σχετικές παραβάσεις.

·         (163) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ ως ακολούθως:

·         (48) στην Ήπειρο,

·         (32) στην Κεντρική Μακεδονία,

·         (20) στη Θεσσαλονίκη,

·         (15) στο Βόρειο Αιγαίο,

·         (14) στη Στερεά Ελλάδα,

·          (8) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·          (7) στην Κρήτη,

·          (6) στα Ιόνια Νησιά,

·          (6) στην Πελοπόννησο,

·          (3) στη Δυτική Ελλάδα,

·          (3) στη Θεσσαλία και

·          (1) στην Αττική.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (20.128) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (20.112) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (16) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Νέα μέτρα στην εστίαση από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου


Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, ένα νέο μέτρο λόγω κορωνοϊού, καθώς η εστίαση θα λειτουργεί στο 50% της πληρότητας, στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, ο οποίος είναι πλέον διαθέσιμος στην κυβερνητική ιστοσελίδα covid19.gov.gr, προκειμένου να γνωρίζουν την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή.

Ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας:

Πρώτο επίπεδο: ετοιμότητα

Δεύτερο επίπεδο: επιτήρηση

Τρίτο επίπεδο: αυξημένη επιτήρηση

Τέταρτο επίπεδο: αυξημένου κινδύνου

Τα μέτρα θα είναι οριζόντια για τις Περιφερειακές Ενότητες και θα αξιολογείται η κατάσταση εάν ένας δήμος παρουσιάζει διαφορετικά επιδημιολογικά δεδομένα.

Στο επίπεδο υψηλού κινδύνου βρίσκονται σύμφωνα με τον χάρτη του ΕΟΔΥ οι εξής περιοχές: Αττική, Αχαϊα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Μύκονος, Σάμος, Κέα – Κύθνος, Λέσβος, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη και Πέλλα.

Η Αττική ανήκει στην κατηγορία 3, δηλαδή της αυξημένης επιτήρησης.

Οι δήμοι της Αττικής που μέχρι στιγμής συγκεντρώνουν τα περισσότερα κρούσματα είναι του Πειραιά και άλλων τριών που ανήκουν στην Δυτική Αττική: Πρόκειται για το Δήμο Ιλίου, των Αχαρνών και του Περιστερίου.

Από αύριο 12 Οκτωβρίου, η εστίαση θα λειτουργεί στο 50% της πληρότητάς της, σε όσες περιοχές της χώρας έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Ακόμη, οι καθήμενοι περιορίζονται στους 4, προβλέπονται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά τα καταστήματα από τις 12 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί. Επίσης, προβλέπεται αναλογία τετραγωνικών μέτρων ανά άτομα σε χώρους μουσείων, αρχαιολογικών χώρων.

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός για λαθραία καπνικά προϊόντα


Στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, συνελήφθη χθες (11-10-2020) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος μετέφερε -75- συσκευασίες καπνού και -250- πακέτα τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και για τα οποία δεν είχαν καταβληθεί οι νόμιμοι φόροι και δασμοί.

Τα παραπάνω λαθραία καπνικά προϊόντα κατασχέθηκαν και θα παραδοθούν στο Τελωνείο Ιωαννίνων για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων φόρων και δασμών, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Πώς σχετίζεται με την Ωτορινολαρυγγολογία

 


Σε μια εποχή που το άγχος σωματοποιείται πιο πολύ από ποτέ, που τα αυτοάνοσα «θερίζουν» και τα νοσήματα της ψυχής πολλαπλασιάζονται, η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου ήρθε για να μας υπενθυμίσει ότι δεν πρέπει να κρύβουμε μέσα μας βαθιά όσα μας απασχολούν, αλλά να μιλάμε για αυτά και να βρίσκουμε διεξόδους, ώστε να περνάμε όσο γίνεται καλύτερα, κάνοντας πράγματα που μας ευχαριστούν.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας ήταν: «Ποιο συναίσθημα κρύβει η μάσκα σου; Είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ. Μίλα για όσα νιώθεις».

Στην ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας έχουν αυξηθεί οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, πολύποδες, αποφρακτική άπνοια, καθώς και κακοήθειες στην περιοχή του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα. Επίσης έχει αυξηθεί και η σωματοποίηση του άγχους, με συχνότερα συμπτώματα τον ίλιγγο, την κεφαλαλγία, τις εμβοές, τη δυσκολία στην κατάποση, την αστάθεια.

«Βέβαια, παρά την εξέλιξη στη διάγνωση και στη θεραπεία, είτε φαρμακευτική, είτε χειρουργική με τις νέες ενδοσκοπικές τεχνικές, είναι βέβαιο αυτό που ο Ιπποκράτης είχε πει πριν από χιλιάδες χρόνια. Ότι το σώμα έχει την ιδιότητα σε μεγάλο βαθμό να αυτοθεραπεύεται. Για να συμβεί αυτό, ύψιστη σημασία έχουν οι εξής παράγοντες: η διατροφή, η κίνηση, το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής, ο τρόπος σκέψης», επισημαίνει η δρ Ανατολή Παταρίδου Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής - Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονικός συνεργάτης ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr).

Οξεία Χολοκυστίτιδα: Γιατί πρέπει να χειρουργείται αμέσως;

 


Μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών έχουν οι ασθενείς με οξεία χολοκυστίτιδα (μια φλεγμονή της χοληδόχου κύστης) που χειρουργούνται εντός 72 ωρών, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο Κλινικό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, το οποίο διεξήχθη στο Σαν Φρανσίσκο. Όταν η χειρουργική επέμβαση αναβάλλεται για περισσότερες από 3 μέρες, οι ασθενείς έχουν υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών, επανεισαγωγές και παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο.

Όπως μας εξηγεί ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, Δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικό, Ιατρικό Περιστερίου, οι χολόλιθοι είναι μικρές πέτρες, συνήθως φτιαγμένες από χοληστερόλη, που σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη. Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, αλλά μπορεί περιστασιακά να προκαλέσουν κολικούς ή οξεία χολοκυστίτιδα. Η οξεία χολοκυστίτιδα είναι φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, που συνήθως προκύπτει όταν ένας χολόλιθος μπλοκάρει τον κυστικό πόρο, μέσω του οποίου διοχετεύεται η χολή στο λεπτό έντερο προκειμένου να χωνευτούν οι λιπαρές τροφές. Το κύριο σύμπτωμά της είναι ο ξαφνικός, έντονος και πολλές φορές επίμονος πόνος στην πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς που μπορεί να απλώνεται στον δεξιό ώμο. Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν επίσης πυρετό, εφίδρωση, απώλεια όρεξης, ίκτερο και τυμπανισμό.

Η οξεία χολοκυστίτιδα είναι δυνητικά σοβαρή κατάσταση, λόγω του κινδύνου επιπλοκών. Συνήθως απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο, όπου αντιμετωπίζεται με ανάπαυση, νηστεία, ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και αντιβιοτικών, καθώς και παυσίπονων. «Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης συστήνεται για να αποφευχθεί η επανάληψη της οξείας χολοκυστίτιδας και να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης δυνητικά σοβαρών επιπλοκών», διευκρινίζει ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (www.axiarchos.gr).