Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Η Αδελφότητα Παρακαλαμιωτών διαμαρτύρεται εντονότατα για το επικείμενο κλείσιμο του Υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς

 


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Παρακαλαμιωτών, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου για το επικείμενο κλείσιμο του Υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς καθώς και της απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου Παρακαλάμου, διαμαρτύρεται εντονότατα γι αυτή την απόφαση.

Είναι βέβαιο όμως πως το ιδιωτικό κέρδος όλα τα υπολογίζει οικονομικά.

Δεν μπορούν και δεν θέλουν να δουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες των κατοίκων που αντιστέκονται και είναι αυτοί που δίνουν ζωή στα χωριά μας.

Δεν ενδιαφέρονται για τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή, ούτε και για τις σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Δεν θυσιάζουμε τη ζωή των Ακριτών μας στο βωμό του κέρδους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας και όλοι οι Παρακαλαμιώτες της Αθήνας ζητούν

- επανεξέταση της απόφασης και

- να μην επιτραπεί το κλείσιμο του Υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα

 


Στη σύλληψη ενός 19χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες χθες, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε κατά τον κατάπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου εντός του επιβατικού σταθμού λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο ανωτέρω δεν κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ύστατο χαίρε στον Κυρομητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννη Τασσιά

 


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπος της Ηπειρωτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης με βαθιά θλίψη απευθύνει το ύστατο χαίρε στον εκ Πηγών Άρτης καταγόμενο Μητροπολίτη Λαγκαδά , Λητής και Ρεντίνης Κυρό ΙΩΑΝΝΗ Τασσιά, στον φλογερό πατριώτη που αγάπησε, υπηρέτησε και προώθησε την ηπειρωτική Ιδέα μέχρι την τελευταία του πνοή.

Εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην αδελφή του και τους λοιπούς συγγενείς, τα πνευματικά του τέκνα, τους συνεργάτες του.

Ο Ευπατρίδης Ηπειρώτης εγκαταλείποντας τον φυσικό του βίο, εισήλθε στο πάνθεον των μεγάλων ανδρών της λεβεντογέννας Ηπείρου, γιατί με το έργο του προσέφερε στην Ιδέα του Ηπειρωτισμού – Εθελοντισμού, δικαίωσε την ρήση η Εύανδρος Ήπειρος και άφησε πίσω του παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενεές την αγωνιστικότητα του, την αισιοδοξία του, την δημιουργικότητα, την εθελοντική προσφορά του για την προβολή των ηπειρωτικών θεμάτων.

Αισθανόμαστε γαλήνη, γιατί αναχώρησε για την γειτονιά των Αγγέλων, με την αγάπη και την φροντίδα των δικών του ανθρώπων. Έφυγε από την αγκαλιά τους, για να πάει να συναντήσει τους αγαπημένους του, που επί σειρά ετών τίμησε την μνήμη τους.

Το σοκ είναι τόσο ισχυρό που μόνο ο Πανάγαθος Θεός μπορεί να δώσει βάλσαμο παρηγοριάς και δύναμη να ξεπεράσουμε τον πόνο και να κρατήσουμε αλώβητη και ζωντανή τη μνήμη του .

Το πνεύμα και η ψυχή του θα είναι πάντα δίπλα μας , οδηγός για μια ζωή ανιδιοτελούς αθόρυβης, ουσιαστικής προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα.

Οι Ηπειρώτες και οι Ηπειρώτισσες της Θεσσαλονίκης δέονται του Υψίστου την ψυχή του μεταστάντος να κατατάξει μεταξύ των Δικαίων και στους οικείους του να χαρίζει υγεία και μακροημέρευση.

 

Αιωνία η μνήμη.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης

Ο Πρόεδρος     Η Γενική Γραμματέας

 

Πρωτοπρεσβύτερος π. Μηνάς Βασάκος Αθηνά Μ.Τοτοκώτση

Τηλεκπαίδευση: Το πρόγραμμα της ΕΡΤ2 για 16 και 17 Νοεμβρίου

 


Δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί θα κλείσουν από τη Δευτέρα  16  Νοεμβρίου έως και τα τέλη Νοεμβρίου, με την τηλεκπαίδευση να επιστρέφει στην καθημερινότητα των παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρχει εκπαιδευτική τηλεόραση στην ΕΡΤ2, η οποία θα ξεκινήσει αύριο στις 09:00.

Τα γυρίσματα γίνονται στο γνώριμο περιβάλλον της σχολικής αίθουσας, ώστε να είναι οικείο στους μαθητές, ενώ ήδη είναι έτοιμα 220 βιντεομαθήματα, τα οποία θα προσαρμοστούν αναλόγως. Νέα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακολουθεί το πρόγραμμα για τις πρώτες δύο ημέρες:

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/11/2020

09:00 ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Γλώσσα Α’: Διδασκαλία για τον τονισμό (Εκπαιδευτικός: Σοφία Γεωργανά)

Διαθεματικό Β’: Μαθαίνω την ώρα (Εκπαιδευτικός: Δήμητρα Καρατζογιάννη)

Γλώσσα Γ’: Χρόνοι ρημάτων ενεργητικής φωνής (Εκπαιδευτικός: Ρενάτα Ζαφείρη)

Μαθηματικά Γ’ – Δ’: Τα τρίγωνα (Εκπαιδευτικός: Μίνα Τόδωρη)

Μελέτη Περιβάλλοντος Δ’: Σπονδυλωτά και ασπόνδυλα ζώα (Εκπαιδευτικός: Σοφία Παναγιωτοπούλου)

Μαθηματικά Β’-ΣΤ΄: Νοερές πράξεις Α (Πρόσθεση & Αφαίρεση) (Εκπαιδευτικός: Γιάννης Καραγιαννάκης)

Ιστορία Ε’: Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο (Εκπαιδευτικός: Σοφία Κλαδά)

Γλώσσα Ε’ – ΣΤ’: Παράγραφος και κειμενικοί δείκτες (Εκπαιδευτικός: Κωνσταντίνα Πατρικάκου)

ΤΡΙΤΗ 17/11/2020

09:00 ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Γλώσσα Α’: Πρώτη Γραφή & Ανάγνωση (Εκπαιδευτικός: Κωνσταντίνα Κότσαρη)

Γλώσσα Β’: Οικογένειες λέξεων – Λεξιλόγιο (Εκπαιδευτικός: Ειρήνη Ζέρβα)

Μαθηματικά Β’ – Γ’: Προπαίδεια (1, 2, 3) (Εκπαιδευτικός: Σοφία Πανταζή)

Μαθηματικά Γ’: Δεκαδικοί αριθμοί (Εκπαιδευτικός: Δήμητρα Τσάλλα)

Μελέτη Περιβάλλοντος Δ’: Το σώμα μας (Εκπαιδευτικός: Σοφία Παναγιωτοπούλου)

Γλώσσα Δ’ – Ε’ – ΣΤ’: Επαναληπτικό μάθημα (Θέμα, Πολύς, Ενεστώτας & Αόριστος) (Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος)

Μαθηματικά Ε’: Διάταξη δεκαδικών αριθμών – Αξία θέσης ψηφίου (Εκπαιδευτικός: Ειρήνη Πιπερίδου)

Γεωγραφία ΣΤ’: Το σχήμα και οι κινήσεις της γης (Εκπαιδευτικός Μαριάννα Μυρσιάδη).

Συλλήψεις αλλοδαπών και ημεδαπού στην Ηγουμενίτσα

 


Στη σύλληψη ενός 50χρονου αλλοδαπού και δώδεκα (12) έτερων αλλοδαπών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής με τη συνδρομή υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας λιμένα, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 50χρονος, ως οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε στο χώρο του φορτίου, τους έτερους αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Επίσης, στη σύλληψη ενός 39χρονου ημεδαπού και τριών (03) αλλοδαπών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής με τη συνδρομή υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας λιμένα, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 39χρονος, ως οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε στο χώρο του φορτίου, τους τρεις (03) αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω Φ/Γ όχηματα – επικαθήμενα.

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα ένα θάνατοι σήμερα, 1.698 νέα κρούσματα

 


25  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εβδομήντα ένα νέοι θάνατοι, 1.698 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1.698 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 74.205, εκ των οποίων το 54.0% άνδρες.

4.648 (6.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19.081 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

392 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. 121 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 376 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 71 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1106 θανάτους συνολικά στη χώρα. 451 (40.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Χάνι Δελβινακίου: Συνελήφθη αλλοδαπός, για παράνομη διακίνηση ελαιόλαδου και παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

 




Συνελήφθη χθες (14-11-2020) το μεσημέρι στην Εθνική Οδό Καλπακίου – Κακαβιάς (θέση Χάνι Δελβινακίου), από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου, αλλοδαπός, για παράνομη διακίνηση ελαιόλαδου και παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο κατηγορούμενος, διαπιστώθηκε ότι αυτός μετέφερε -50- δοχεία, βάρους -16,5- κιλών έκαστο, τα οποία περιείχαν ελαιόλαδο αγνώστου προελεύσεως, στερούμενος παραστατικών αγοράς και κατοχής ελαίων.

Επιπρόσθετα, στερούνταν βεβαίωσης μετακίνησης εκτός Περιφερειακής Ενότητας και σε βάρος του βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών.

Παραπάνω ποσότητα ελαιόλαδου κατασχέθηκε καθώς και το όχημα, ιδιοκτησίας του κατηγορούμενου.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Παρατείνεται μέχρι τις 28/02/2021 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης

 


Την παράταση της υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, τον προσδιορισμό ειδικής διαδικασίας για τον ορισμό νέας δικασίμου λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και ρύθμιση για τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε χτες.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 για την προώθηση της δίκαιης μεταχείρισης και της διαφάνειας για τους επιχειρηματικούς χρήστες επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (L 186), ρυθμίσεις για τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη λειτουργία της αγοράς και λοιπές διατάξεις».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εισάγεται προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 17/11/2020.

Με την υπόψη τροπολογία, προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Παρατείνεται μέχρι και τις 28/02/2021, η προθεσμία υποβολής από τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων (αρχικών με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου το έτος 2020 και ετησίων του ιδίου έτους), κατ' εξαίρεση των κειμένων διατάξεων (ν.3213/2003).

Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων για την επέτειο του Πολυτεχνείου

 


Πρόστιμο έως 5.000 ευρώ στους παραβάτες

 

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αστυνομία για την αποφυγή συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου εν μέσω του γενικού lockdown για την αποφυγή της εξάπλωσης της κορονοϊού.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, την Τρίτη θα βρίσκονται στους δρόμους περίπου 4.000 αστυνομικοί, ενώ drones κι ελικόπτερα θα επιτηρούν τους δρόμους από ψηλά.

Η εντολή που θα δοθεί στους αστυνομικούς θα είναι αρχικά να προειδοποιούν τους διαδηλωτές και σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις να προχωρούν σε συλλήψεις και προσαγωγές.

Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων

Εκδόθηκε η απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη για την απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την Ελλάδα, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, η οποία προβλέπει πρόστιμα μέχρι και 5.000 ευρώ για όσους την παραβιάσουν, ανεξαιρέτως, είτε ως διοργανωτές, είτε ως συμμετέχοντες σε οποιαδήποτε συνάθροιση, άνω των τεσσάρων ατόμων.

Η απαγόρευση ισχύει από σήμερα το πρωί (06:00) έως την Τετάρτη το βράδυ (21:00).

Σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ που εκδόθηκε για την απαγόρευση αναφέρεται:

"Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

-διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

-διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις".

Υπουργείο Παιδείας: Πως θα λειτουργήσουν από την Δευτέρα τα Δημοτικά

 


Με δύο αλληλένδετους τρόπους, την εκπαιδευτική τηλεόραση και την σύγχρονη τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία τις επόμενες δύο εβδομάδες.

– Εκπαιδευτική τηλεόραση: αμέσως από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. – πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων – θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Ευχαριστούμε πολύ την ΕΡΤ που φιλοξενεί εκ νέου την προβολή των εκπαιδευτικών μαθημάτων. Θα ανακοινωθεί αύριο το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών.

– Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: από τη Δευτέρα, η Διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές.

Η τηλεκπαίδευση, όπως έκανε γνωστό η Υπουργός Νίκη Κεραμέως, θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.

Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ (μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – θυμίζω ότι στα Γυμνάσια και στα Λύκεια η διδακτική ώρα στην τηλεκπαίδευση είναι 40’), και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα Δημοτικά, και 2 με 4:20 για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων.

Εμβολιασμός παιδιών και εφήβων παρελθόν, παρόν & μέλλον

 


Σοβαρός κίνδυνος εμφάνισης σπάνιων και ξεχασμένων λοιμωδών νοσημάτων, υπάρχει αν σταματήσει ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτό επεσήμανε η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, μιλώντας στην τρίτη διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με θέμα «Εμβολιασμοί Παιδιών και Εφήβων: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον».

«Τα εμβόλια δεν σταματάνε. Αν συμβεί αυτό, δηλαδή υπάρξει κενό, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εχουμε ανάδειξη λοιμωδών νοσημάτων» τόνισε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε: «με τις κατάλληλες προφυλάξεις και τα απαιτούμενα μέτρα οι εμβολιασμοί των παιδιών θα πρέπει να γίνονται κανονικά στα παιδιατρικά ιατρεία».

Όσον αφορά στο εμβόλιο για τον κορονοϊό η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως οι μελέτες που έγιναν αφορούσαν σε άτομα άνω των 18 ετών, επομένως το εμβόλιο αυτό δεν συνιστάται προς το παρόν σε παιδιά και εφήβους, καθώς, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, ο εμβολιασμός των κοινωνικών ομάδων θα γίνει κατά προτεραιότητα. Δηλαδή, πρώτα θα εμβολιασθούν:

Θυρεοειδής: Μύθοι και αλήθειες

 




Μετά από τον διαβήτη, οι νόσοι του θυρεοειδούς αδένα είναι οι πιο συχνά εμφανιζόμενες ενδοκρινικές διαταραχές, με τον υπερθυρεοειδισμό να επηρεάζει το περίπου 2% και τον υποθυρεοειδισμό το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν γνωρίζει τόσο καλά τον αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού και αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στις ανακριβείς πληροφορίες που λαμβάνουν από διάφορες αναξιόπιστες πηγές.

«Οι ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής είναι απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη του ανθρώπου και τον έλεγχο πολλών λειτουργιών του σώματος, όπως ο καρδιακός ρυθμός, ο μεταβολισμός και η θερμοκρασία του. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι, κυρίως γυναίκες, ζουν με κάποια μορφή θυρεοειδικής νόσου, όπως υπερθυρεοειδισμό, υποθυρεοειδισμό, νόσο του Graves ή θυρεοειδίτιδα του Hashimoto. Δυστυχώς, όμως, αν και η έρευνα για τον αδένα και τις νόσους του είναι εκτεταμένη, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτόν, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τους πιστεύουν και να αντιδρούν λανθασμένα - ακόμα και να πανικοβάλλονται», μας εξηγεί ο καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.

Μερικοί από τους σημαντικότερους μύθους είναι:

Μύθος 1ος: Αν πάσχεις από θυρεοειδή, το καταλαβαίνεις.

Αλήθεια: Αν το πρόβλημα είναι η παρουσία όζων δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Αν το πρόβλημα είναι η λειτουργία του θυρεοειδούς τότε μπορεί να το καταλάβεις ή μπορεί και όχι. Τα συμπτώματα που προκαλούνται, αποδίδονται συχνά σε κάποια άλλη νόσο. Για παράδειγμα, η κόπωση που είναι χαρακτηριστική στους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό μπορεί να παραβλεφθεί από εκείνους που είναι εν γένει δραστήριοι, η ευαισθησία στο κρύο μπορεί να ερμηνευθεί ότι είναι συνέπεια της κούρασης και η διακύμανση του βάρους στο θετικό ή αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο ισοζυγίου.  Η διάγνωση της νόσου γίνεται μόνο με αιματολογικές εξετάσεις.