Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς Πωγωνίου έκοψε την πίτα του

 


Αγαπητοί χωριανοί χρόνια πολλά σε όλους!

Σήμερα στο χωριό μας γιορτάζαμε τον πολιούχο και προστάτη μας Άγιο Αθανάσιο έτσι και εμείς διαλέξαμε σήμερα να κόψουμε την πίτα του Συλλόγου μας στο σχολείο μας με  χωριανούς πλήθος κόσμου  από τα γύρω χωριά με παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας, του Δημάρχου της Δημοτικής αρχής αλλά και για πρώτη φορά στο χωριό μας έδωσαν παρών το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο του Παρακαλάμου μετά από κάλεσμα που έγινε απ' τον πάτερ Μιχάλη τόσο στην λειτουργία αλλά και μετά που κάθισαν και στην πίτα μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους χωριανούς μας, τον κόσμο που ήρθε, τον Διευθυντή του σχολείου, τον πάτερ μας, την δημοτική αρχή και την ορχήστρα του Κώστα Χαλιγιάννη που κάναμε το σχολείο μας να ξαναζωντανέψει.

Μοιράστηκαν δώρα σε όλα τα παιδάκια, ποτά, αναψυκτικά και χορέψαμε όλοι μαζί.

Η συγκίνηση,  η χαρά και η εικόνα αυτή του σχολείου, σήμερα μας αφήνει συγκινημένους!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ!!!

Σιταριά Πωγωνίου: Με λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε η μνήμη του Πολιούχου Αγίου Αθανασίου

 


Με λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αθανασίου Πολιούχου και Προστάτου μας.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ανδρέας, οι Ιερείς π. Βασίλειος Κούρος, π. Ηλίας Νάτσης και π. Κωνσταντίνος Πύλης και τους ύμνους απέδωσαν οι Ιεροψάλτες Κοσμάς Πύλης, Μιχαήλ Γιώτης και Ηλίας Γκέγκας.

Τις λατρευτικές εκδηλώσεις της πανηγύρεως τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Πωγωνίου κύριος Κωνσταντίνος Καψάλης και η Δημοτική Αρχή, καθώς και πλήθος κόσμου τόσο από το χωριό μας, όσο και από την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου.

Επίσης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Παρακαλάμου και μας έδωσαν ιδιαίτερη χαρά.

Ευχόμαστε ο Πολιούχος μας Άγιος Αθανάσιος να μας έχει όλους υπό την σκέπη και την προστασία του.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα!!

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου

 


Γνωστοποιείται  στο  κοινό  ότι για  να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές  εργασίες του  ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

Την Παρασκευή 19-01-2024:

Α) Από ώρα 09:30 π.μ. έως 13:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Αργυροχώρι, Ορεινό, Ποντικάτες, Ξηρόβαλτος, Πωγωνιανή, αντλιοστάσιο Πωγωνιανής, Δολό, Σταυροσκιάδι, Δρυμάδες, Κακόλακκος, Παλαιόπυργος, Άνω Μερόπη, Κάτω Μερόπη, Φυλάκιο Δρυμάδων.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. 

Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι  για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Με ένα κλικ στην εφαρμογή “Smartiscity” του Δήμου Ζίτσας οι πολίτες ενημερώνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση

 

Το πρόβλημα της αιθαλομίχλης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων απέδειξε τη σπουδαιότητα της απόφασης της Δημοτικής Αρχής Ζίτσας να  τοποθετηθούν αισθητήρες οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα αέριας ρύπανσης και τα αποτυπώνουν σε πραγματικό χρόνο (on line)  στην εφαρμογή smartiscity  στην  ιστοσελίδα του Δήμου. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα κυρίως στις ευπαθείς ομάδες πολιτών αντλώντας συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα να βελτιώσουν την ποιότητα  ζωής τους.

Ο Δήμος Ζίτσας από το 2021 έχει εγκαταστήσει στις Κοινότητες Ελεούσας, Μεγάλου Γαρδικίου και Αγίου Ιωάννη περιβαλλοντικούς αισθητήρες  που επιτρέπουν τη συνεχή παρακολούθηση των πηγών ρύπανσης της ατμόσφαιρας, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τα επίπεδα των αέριων ρύπων. Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνονται στην εφαρμογή smartiscity στην  ιστοσελίδα του Δήμου και αφορούν 10 παραμέτρους ρύπανσης όπως τα επίπεδα των σωματιδίων (PM 1, PM 2.5, PM 10), το όζον (Ο3), τα οξείδια του Αζώτου (NOx), το μονοξείδιο και το διοξείδιο του Άνθρακα (CO, CO2) το διοξείδιο του θείου (SO2) και άλλα κατά περίπτωση.

Παράλληλα παρουσιάζονται και στοιχεία μετεωρολογικών δεδομένων (θερμοκρασία, υγρασία).

Περιφέρεια Ηπείρου: Εκλογή εκπροσώπων για ΕΝΠΕ- Επιτροπών Περιβάλλοντος και Κοινωνικών Θεμάτων

 


Το Περιφερειακό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση εξέλεξε ως εκπροσώπους στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος τους εξής περιφερειακούς συμβούλους:

Από την παράταξη της πλειοψηφίας τους: Ιωάννη Κατέρη και Παναγιώτα Μητροκώστα και από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης τους: Ιωάννη Στέφο και Στέφανο Ζούμπα.

Στη συνέχεια εξελέγησαν τα μέλη των Επιτροπών του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος εκλέχτηκαν:

Από την παράταξη της πλειοψηφίας τακτικά μέλη οι:

Λαζάνης Χάρης,

Παπαρούσης Χριστόδουλος

Περιστέρη Ελένη

Αρλέτου Αικατερίνη

Γαϊτανίδης Πρόδρομος

Γκογκάκη Μαργαρίτα

Από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης τακτικά μέλη  οι:

Κορωναίος Θεόδωρος

Λιούρης Θεοχάρης

Ζέκα – Πάσχου Κωνσταντίνα

Υφαντής Σπυρίδων

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων   οι:

Από την παράταξη της πλειοψηφίας τακτικά μέλη οι:

Σύσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού για την επιτάχυνση των έργων στα Γιάννενα

 


Σε σύσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα και υπηρεσιακούς φορείς στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού συζητήθηκε διεξοδικά η επιτάχυνση των έργων Πολιτισμού στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα οποία είναι σε εξέλιξη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου, καθώς και ο προγραμματισμός των έργων που είναι αναγκαία για την ενίσχυση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πόλης.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης των Ιωαννίων αποτελεί ο πολυπολιτισμικός της πλούτος, ο οποίος πρέπει να αναδειχθεί με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να λειτουργήσει και ως καταλύτης για την ανάπτυξη της ίδιας της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Στο Κάστρο των Ιωαννίνων εξελίσσεται ήδη ένα πρόγραμμα έργων και μελετών, που αλλάζει την εικόνα του μνημείου, αλλά και της ίδιας της πόλης.

Συνελήφθη ημεδαπός σε περιοχή της Πρέβεζας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και αρχαιοτήτων


Συνελήφθη χθες (17-01-2024) το απόγευμα σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και αρχαιοτήτων.

Ειδικότερα, ύστερα από έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• αρχαίο νόμισμα,

• κυνηγητικό όπλο,

• 15 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm,

• αεροβόλο όπλο με διόπτρα και

• κοντάκι από τυφέκιο.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Παράταση έως τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου της υποβολής αιτήσεων για την έκτακτη ενίσχυση θέρμανσης με ηλεκτρισμό

 


Παρατείνεται έως τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης σε πολίτες που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για τη θέρμανσή τους (δηλαδή air condition, ηλεκτρικές σόμπες, κ.ά.).

Τη σχετική απόφαση υπογράφουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους, ηλεκτρονικά, μέσω εξειδικευμένης πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, (https://www1.aade.gr/gsisapps/oilbftelectric/login/login.htm ), κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISnet.

Η έκτακτη ενίσχυση θέρμανσης με ηλεκτρισμό αφορά σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε μισθώνεται είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν).

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

 


Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Ο κ. Λιόλιος βρίσκεται στα Γιάννενα για συναντήσεις με σωματεία και φορείς της περιοχής, καταγράφοντας τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν για την ανάπτυξη του αθλήματος που υπηρετεί.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης κλειστών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Λιόλιο με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΟΚ, και τα οποία σύντομα θα αποστείλει στο δήμο Ιωαννιτών, η περιοχή των Ιωαννίνων δικαιούται να διαθέτει ακόμα δύο κλειστές εγκαταστάσεις προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που υπάρχουν ήδη, αλλά και να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τα αθλήματα που διεξάγονται σε κλειστές σάλες.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν τρία άτομα για παραβάσεις – κατά περίπτωση – περί ναρκωτικών και φωτοβολίδων

 


Συνελήφθησαν χθες (17-01-2024) το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας δύο ημεδαποί και αλλοδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για κατοχή ναρκωτικών και για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς και κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε στην κατοχή τους και κατασχέθηκε συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη βάρους 4,4 γραμμαρίων, καθώς και μία φωτοβολίδα ναυτικού τύπου, που κατείχε ο αλλοδαπός.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηγουμενίτσας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μακράς διαρκείας στην Ιόνια Οδό

 


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μακράς διαρκείας, θα ισχύσουν στον Αυτοκινητόδρομο Ιόνια Οδός με στόχο την εκτέλεση τεχνικών εργασιών.

Από αύριο  Παρασκευή 19 Ιανουαρίου έως και την Τρίτη 30 Απριλίου 2024, θα ισχύσει αποκλεισμός στους ανοιχτούς χώρους στάθμευσης (διαπλατύνσεις) από το 66ο χλμ. έως και το 140,25ο χλμ. (παρακάμψεις Αγρινίου και Άρτας).

Ειδικότερα θα ισχύσει αποκλεισμός της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) στα παρακάτω χιλιόμετρα:

1.            Διαπλάτυνση 66,3ο χλμ.: Σήμανση από το 66,7ο χλμ. έως και το 66ο με κατεύθυνση προς Αντίρριο

2.            Διαπλάτυνση 68,68 χλμ.: Σήμανση από το 68,9ο χλμ. έως και το 68,25ο χλμ. με κατεύθυνση προς Αντίρριο

3.            Διαπλάτυνση 72,6ο χλμ.: Σήμανση από το 72,3ο χλμ. έως και το 72,95ο χλμ. με κατεύθυνση προς Ιωάννινα

4.            Διαπλάτυνση 138,1ο χλμ.: Σήμανση από το 138,5ο χλμ. έως και το 137,9ο χλμ. με κατεύθυνση προς Αντίρριο

5.            Διαπλάτυνση 139.9ο χλμ.: Σήμανση από το 140,3ο χλμ. έως και το 139,65ο χλμ. με κατεύθυνση προς Αντίρριο

6.            Διαπλάτυνση στο 139,9ο χλμ.: Σήμανση από το 139,4ο χλμ. έως και το 140,15ο χλμ. με κατεύθυνση προς Ιωάννινα

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν κάθε φορά σε ένα μόνο από τα ανωτέρω τμήματα. Οι αποκλεισμοί θα παραμένουν καθ’ όλο το 24ωρο μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών.

Οι εργασίες θα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 07:00 έως τις 19:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 07:00 έως τις 16:00, με εξαίρεση τα χρονικά διαστήματα από 15.03.2024 έως και 19.03.2024 και από 22.03.2024 έως και 26.03.2024, κατά τα οποία δεν θα πραγματοποιηθούν εργασίες και κατ’ επέκταση κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Σε περίπτωση ταχύτερης ολοκλήρωσης των εργασιών, η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των οδηγών.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και εφιστά την προσοχή των οδηγών καθώς οι τελευταίοι οφείλουν να συμμορφώνονται πλήρως με τη σχετική σήμανση.

Εξιχνιάσθηκε κλοπή μοτοποδηλάτου στην Άρτα

 


Το κλεμμένο μοτοποδήλατο αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας υπόθεση κλοπής μοτοποδηλάτου και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, πρωινές ώρες της 12-01-2024 στην Άρτα, ο κατηγορούμενος αφαίρεσε μοτοποδήλατο, το οποίο βρέθηκε χθες (17-01-2024) και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου

 


Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 10:00-13:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-12:00

Καβάλα, Δημαρχείο Καβάλας, Κύπρου 10, 08:00-14:30

Καβάλα, Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης, 08:30-14:00

Κάλυμνος, Κεντρικός Λιμένας, 08:30-15:30

Λέρος, Δημοτικό Κτίριο Δόνα, 08:30-15:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Robotic Surgical Excellence in Gynecology / Advanced Workshop (R-SEGA) από την A΄ Γυναικολογική Κλινική του Metropolitan General και το ISLE Academy

 


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Α΄ Γυναικολογική Κλινική του Metropolitan General και το ISLE Academy διοργανώνουν το 3ήμερο R-SEGA Workshop, μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική πρωτοβουλία αφιερωμένη στην εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στη γυναικολογία.

Στόχος του workshop, με εμπνευστή τον Δρ. Νικόλαο Πλεύρη, Διευθυντή Α΄ Γυναικολογικής Κλινικής -Τμήμα Ρομποτικής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του Metropolitan General και Πιστοποιημένο Master Surgeon in Robotic Surgery από τον SRC, είναι να συγκεντρώσει κορυφαίους ειδικούς από όλο τον κόσμο προκειμένου να μοιραστούν γνώσεις, να εξελίξουν τις δεξιότητες και να παρουσιάσουν τις νεότερες προόδους στον τομέα της ρομποτικής χειρουργικής στη γυναικολογία.

Κατά τη διάρκεια του R-SEGA Workshop οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε τεχνικές προηγμένης ρομποτικής και ελάχιστα επεμβατικής γυναικολογικής χειρουργικής, χρησιμοποιώντας μοντέλα προσομοίωσης βιολογικού ιστού.

Αυτή η εξαιρετικά ρεαλιστική πρακτική στη χειρουργική προσομοίωση υψηλής ακρίβειας θα προσφέρει στους συμμετέχοντες μια μοναδική ευκαιρία να εξελίξουν τις δεξιότητές τους.