Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Καταβάλλεται την Παρασκευή 31 Μαΐου η οικονομική ενίσχυση Youth Pass σε 145.000 νέους 18-19 ετών

 


Την  Παρασκευή 31 Μαΐου καταβάλλεται σε 145.000 νέους ηλικίας 18 και 19 ετών το Youth Pass των 150 ευρώ.

Το Youth Pass που αντιστοιχεί σε 150 ευρώ καταβάλλεται σε όλους τους δικαιούχους που έκαναν την αίτηση.

Η πίστωση της ενίσχυσης γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση 1-2 εργάσιμων ημερών μέχρι οι δικαιούχοι να λάβουν την ενίσχυση.

Στη συνέχεια θα μπορούν να αξιοποιήσουν το voucher των 150 ευρώ σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Δικαιούχοι είναι οι νέοι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ή το 19ο έτος της ηλικίας τους, από 1.1.2023 έως και 31.12.2023.

Πρέπει, επίσης, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και να έχουν υποβάλει την αίτηση στην πλατφόρμα. Δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

Παρακάλαμος: Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων διοργανώνει παραδοσιακό γλέντι το Σάββατο 8 Ιουνίου, στο κυλικείο, ώρα 21:00

 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Παρακαλάμου, διοργανώνει παραδοσιακό γλέντι το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024, στο κυλικείο, ώρα 21:00.

Ευχές δημάρχου κ. Παπασπύρου Ανδρέα στις μαθήτριες και μαθητές που διαγωνίζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις

 


Αγαπητά μας παιδιά,

Έχετε τις ευχές όλων μας για να δώσετε με αισιοδοξία, δύναμη και ψυχραιμία τον αγώνα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή σας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να βγείτε νικητές.

Να δώσετε αυτή τη μάχη με αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, γνωρίζοντας ότι τα όνειρα δεν τελειώνουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Εύχομαι, με όπλο την γνώσεις σας, να ολοκληρώσετε επιτυχώς την αξιέπαινη προσπάθεια που έχετε αρχίσει από καιρό και να συνεχίσετε με το ίδιο πείσμα σε όλα τα στάδια της ζωής σας.

Τις ευχές μου και τα συγχαρητήρια και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σας για την αμέριστη συμπαράσταση και καθοδήγηση που σας παρείχαν όλα αυτά τα χρόνια.

Μέσα από την καρδιά μου, εύχομαι καλή και δυναμική πορεία για τον καθένα ξεχωριστά και ευόδωση των στόχων σας.

Καλή επιτυχία!

Ο Δήμαρχος Κόνιτσας

Ανδρέας Παπασπύρου

Αλλαγές στο νυχτερινό ρεύμα με στόχο χαμηλότερο κόστος

 


Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί πακέτο παρεμβάσεων που αποσκοπεί στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας με την εφαρμογή κινήτρων για μεταφορά της κατανάλωσης τις ώρες που μεγιστοποιείται η παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών, οπότε οι τιμές στη χονδρική του ρεύματος φθάνουν ακόμη και στο μηδέν.

Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του ΥΠΕΝ, οι παρεμβάσεις προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή το φθινόπωρο και αφορούν δύο κατηγορίες καταναλωτών:

–Περί το 1,5 εκατ. οικιακούς καταναλωτές που έχουν διζωνικό μετρητή κατανάλωσης (το γνωστό ως “νυχτερινό” μετρητή) που παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής δύο διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου. Το μειωμένο τιμολόγιο εφαρμόζεται από ετών κυρίως τις νυχτερινές ώρες αλλά και εποχιακά το μεσημέρι. Με τα μέτρα που προωθούνται η χαμηλή χρέωση θα εφαρμόζεται τις ώρες που υπάρχει υπερβάλλουσα παραγωγή από τις ΑΠΕ (π.χ. τα μεσημέρια όταν μεγιστοποιείται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών) ώστε να υπάρχει κίνητρο για τους καταναλωτές να μεταφέρουν τα φορτία στις περιόδους αυτές.

–Τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τα δίκτυα υψηλής και μέσης τάσης, αλλά και μεγάλους καταναλωτές στη χαμηλή τάση που διαθέτουν έξυπνους μετρητές κατανάλωσης οι οποίοι επιτρέπουν την εφαρμογή περισσότερων τιμολογίων στη διάρκεια του 24ωρου, δυναμικών ή πολυζωνικών.

Παρατείνεται μέχρι την 1η Ιουλίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων Πόθεν έσχες

 


Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες).

Σύμφωνα με απόφαση του Συντονιστή Ελέγχων, παρατείνεται κατ’ εξαίρεση μέχρι την 1η Ιουλίου 2024 η προθεσμία για την καταχώριση και οριστικοποίηση των ετήσιων καταστάσεων υπόχρεων προσώπων πόθεν έσχες, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων, των εν διαστάσει συζύγων ή των προσώπων με τα οποία έχει συναφθεί σύμφωνο συμβίωσης.

Οι εν λόγω καταστάσεις συντάσσονται και υποβάλλονται από τον αρμόδιο φορέα ή τα όργανα διοίκησης του φορέα στον οποίο υπάγονται ή από τον οποίο εποπτεύονται, ενώ επισημαίνεται ότι η μη ύπαρξη υπόχρεων πρέπει να δηλώνεται ηλεκτρονικά με την οριστικοποίηση μηδενικής κατάστασης.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, μετά την 1η Ιουλίου δεν θα είναι εφικτές τροποποιήσεις ή/και προσθήκες στα δεδομένα της ηλεκτρονικής κατάστασης ενώ τυχόν παράλειψη ή ελλιπής καταχώρηση στοιχείων επισύρει κυρώσεις.

Μήνυμα δημάρχου Ιωαννίνων για τις πανελλαδικές

 

Αγαπητοί μαθητές,

Με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, θέλω να απευθύνω σε όλους σας τις πιο θερμές ευχές μου για δύναμη και επιτυχία.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν έναν σημαντικό σταθμό στην μαθητική σας πορεία και κατανοώ το άγχος και την αγωνία που συνοδεύουν αυτή την περίοδο.

Είναι όμως σημαντικό να θυμάστε πως η επίδοση στις εξετάσεις αυτές δεν καθορίζει από μόνη της το μέλλον σας.

Η γνώση, η επιμονή και η σκληρή δουλειά είναι τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων σας, όποιοι και αν είναι αυτοί.

Και να μην ξεχνάτε ότι η παιδεία δεν είναι ένα εφόδιο με στόχο την επιτυχία στις εξετάσεις, αλλά για να γίνουμε σωστοί και ενεργοί πολίτες, προσφέροντας με τις γνώσεις και την συμπεριφορά μας στην κοινωνία.

Γονείς και εκπαιδευτικοί, η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη σε αυτή τη δοκιμασία. Συνεχίστε να είστε το στήριγμα και η πηγή έμπνευσης για τα παιδιά μας, δίνοντάς τους την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία που χρειάζονται.

Μαθητές να έχετε πίστη στις δυνάμεις σας και να θυμάστε πως κάθε δυσκολία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία.

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία σε όλους σας.

Με εκτίμηση,

Θωμάς Μπέγκας, δήμαρχος Ιωαννίνων

Ορίζοντες Ηπείρου: Εργατικό ατύχημα σε έργο της Περιφέρειας Ηπείρου

 


Στις 27/5/2024 σε έργο που εκτελούσε η εταιρεία  «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ΑΤΕ» στην Αρίστη του Δήμου Ζαγορίου, με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Ηπείρου, συνέβη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, στο οποίο ένας εργαζόμενος δυστυχώς έχασε την ζωή του και άλλος ένας τραυματίστηκε σοβαρά.

Ευθύνες για το εργατικό θανατηφόρο ατύχημα έχουν, η ανάδοχος εταιρεία ,η οποία δεν τηρούσε τα απαραίτητα  μέτρα προστασίας, η Περιφέρεια Ηπείρου ως εποπτεύουσα αρχή του έργου αλλά και η παντελής έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού, λόγω διάλυσης του ΣΕΠΕ.

Εκείνο που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι οι δηλώσεις του κ. περιφερειάρχη ,ο οποίος αναφέρει ότι ο άτυχος εργάτης ήταν έμπειρος  και δεν ρώτησε να μάθει κάτω από ποιές  συνθήκες γίνονταν οι εργασίες.

Κατέδειξε ως μόνο υπεύθυνο για το ατύχημα την εταιρεία για να απαλλάξει την περιφέρεια από τις δικές της ευθύνες για ελλιπή  επίβλεψη των έργων.     

Η Παράταξή μας «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» ζητά από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, έστω και τώρα, να εφαρμόσει  όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας  στα έργα στα οποία είναι υπεύθυνη η περιφέρεια, διότι έτσι όπως αυτά εκτελούνται, χωρίς επίβλεψη και χωρίς μέτρα προστασίας είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου που έχασε την ζωή του, ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στον τραυματία και ελπίζουμε εφεξής να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

«Παιχνίδια στο Πωγώνι 2024», στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου, 3 και 4 Ιουνίου

«Παιχνίδια στο Πωγώνι 2024», στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου, 3 και 4 Ιουνίου 2024.

Θα συμμετέχουν 125 μαθητές από 8 διαφορετικά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία.

Ανοίγει στις 31 Μαΐου η πλατφόρμα Επιδόματος παιδιού Α-21

 


Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α-21 έτους 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022

Την ερχόμενη Παρασκευή 31 Μαΐου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, γνωστοποιεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο εποπτευόμενος Οργανισμός Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Όπως επισημαίνεται, οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022.

Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

Επισημαίνεται ότι, μεταξύ των προϋποθέσεων που θα ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού είναι: η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση -από το προ νήπιο έως και το Γυμνάσιο- καθώς και η επάρκεια φοίτησης.

Στην αίτηση Α21 πρέπει να καταχωρηθούν απαραιτήτως στα σχετικά πεδία:

– τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας,

– η τάξη και ο Αριθμός Μητρώου του τέκνου που φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν εμφανίζεται σχετική επισήμανση και ο αιτών καλείται να επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση Α21 το απαραίτητο δικαιολογητικό.

Για να ολοκληρωθεί η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 29 Μαΐου

 


Την Τετάρτη  29 Μαΐου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-13:00

Δωρεάν ιατρική φροντίδα στις απομακρυσμένες περιοχές με το πρόγραμμα «ΠΑΝΤΟΥ» του ομίλου HHG

 


Ο Όμιλος HHG, μέσω του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που βασίζεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην ελληνική κοινωνία, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, καθώς και εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση για την αξία της πρόληψης σε πολίτες όλων των ηλικιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, για περισσότερα από 10 χρόνια, τα θεραπευτήρια του Hellenic Healthcare Group υλοποιούν τα προγράμματα «Ταξιδεύουμε για την υγεία» του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και «Πρόληψη» των Metropolitan Hospital και Metropolitan General. Πρόκειται για εκστρατείες έμπρακτης ιατρικής βοήθειας που περιλαμβάνουν κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις στους τοπικούς πληθυσμούς. 

Φέτος, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών, τα νοσοκομεία του HHG ενώνουν τις δυνάμεις τους και συγχωνεύουν τα δύο αυτά προγράμματα, δημιουργώντας το πρόγραμμα «Παντού», μια στρατηγική πρωτοβουλία που αποτελεί κομβικό στοιχείο της αποστολής του Ομίλου στη διαμόρφωση ενός οργανωμένου πλάνου ετήσιων δράσεων, το οποίο στοχεύει στην ευρύτερη κάλυψη των αναγκών των κατοίκων που ζουν σε περιοχές που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. 

Δίπλα στον άνθρωπο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Εθελοντικές ομάδες, αποτελούμενες από γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, επισκέπτονται περιοχές που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα, και μέσα σε λίγες ημέρες, δημιουργούν «εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου» σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, προσφέροντας στους κατοίκους ασφαλείς και άνετες ιατρικές εξετάσεις. 

Η κάθε αποστολή παρέχει σε πλήθος ασθενών πρόσβαση σε ποικίλες ιατρικές ειδικότητες, όπως, μεταξύ άλλων: παθολόγους, καρδιολόγους, γενικούς χειρουργούς, πνευμονολόγους, νευρολόγους, πλαστικούς χειρουργούς, ωτορινολαρυγγολόγους, μαστολόγους, ορθοπαιδικούς, οφθαλμίατρους και παιδιάτρους. Επίσης, πραγματοποιούνται διαγνωστικές εξετάσεις, όπως: υπερηχογραφήματα σώματος, triplex καρδιάς, καρδιογραφήματα, σπιρομετρήσεις, pap test και διάφορες αιματολογικές εξετάσεις.