Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτας της

 


Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου πραγματοποίησε σήμερα στο μεζεδοπωλείο «Η Συμφωνία», την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα να δίνει το παρών.

Η ομάδα μας σε μια όμορφη εκδήλωση με πολλά χαμόγελα και ευχές έκοψε την πίτα και οι τυχεροί της ημέρας οι οποίοι κέρδισαν τα φλουριά ήταν οι Μακολλαρι Μαρικλεν και Γιώργος Γεωλδάσης.

Εκτός από την καθιερωμένη βασιλόπιτα, τηρήθηκε το έθιμο του χωριού μας και έκοψε την Πιτρόνια. Η συγκεκριμένη πίτα πέρα από το φλουρί περιέχει σταυρό και ένα σύμβολο που παραπέμπει σε στρούγκα (λόγω της κτηνοτροφίας του τόπου μας).

Το πρώτο κέρδισε ο Στέργιος Πότσης ενώ το δεύτερο ο Μάριος Τερζής.

Η διοίκηση μας καλωσόρισε τους παίκτες, το τεχνικό επιτελείο αλλά και όλα τα μέλη της ομάδας και ευχήθηκε υγεία ενόψει της νέας σεζόν, αλλά και να πετύχει η Αναγέννηση τους στόχους της.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της

 


Παρών και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Κωνσταντίνος Σκούμας

Εν μέσω μιας μεγαλειώδους εκδήλωσης, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) στην Πρώην Σχολή Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. ΠΑΚΟΣ Δημοσθένης ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία, τύχη και ευτυχία, ενώ αφιέρωσε το πρώτο κομμάτι της πίτας σε όλους τους αστυνομικούς οι οποίοι εργάζονται νυχθημερόν για να αισθάνονται άπαντες ασφαλείς. Κλείνοντας, ενώπιον των παρευρισκόμενων τόνισε ότι το 2023 είναι η χρονιά εντός της οποίας η Πολιτεία επιβάλλεται να πραγματοποιήσει την δέσμευσή της έναντι στους Έλληνες αστυνομικούς, ήτοι την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας μας.       Την πρωτοχρονιάτικη πίτα ευλόγησε ο πανοσιολογιότατος πατέρας του Σώματος Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας Α/Β΄ Αρχιμανδρίτης κ. ΚΟΥΡΤΕΣΗΣ Αλέξιος.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ Παναγιώτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ Μιχαήλ,

Αυξήσεις «φωτιά» στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

 


Από την 1η  Ιανουαρίου 2023 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Η αύξηση αυτή προβλέπεται από τον νόμο και ακολουθεί τον πληθωρισμό.

Έτσι, οι νέοι επαγγελματίες θα δουν το ποσό να αυξάνεται από 126 ευρώ στα 138 ευρώ τον μήνα.

Για την πρώτη κατηγορία, η οποία αφορά 1.040.339 άτομα, τα 210 ευρώ θα αυξηθούν σε 230 ευρώ.

Για την δεύτερη κατηγορία το ποσό εισφορών από τα 252 ευρώ θα φτάσει τα 276 ευρώ.

Για την τρίτη κατηγορία το ποσό από 302 ευρώ θα ανέρχεται πλέον στα 330 ευρώ.

Αδελφότητα Ιερομνημιτών Ιωαννίνων: Αποκριάτικος χορός την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, ώρα 12:30 στο κέντρο «Χαλκιάς Palace» στο κέντρο της Αθήνας, οδός Ψαρών 4, Πλατεία Καραϊσκάκη (Περοκέ)

 


Αγαπητοί συγχωριανοί,

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η Αδελφότητα, μετά από την ανάπαυλα των τελευταίων ετών, ξανακυκλοφορεί ετήσιο ημερολόγιο αλλά και διοργανώνει ξανά αποκριάτικο χορό και σας περιμένει όλους εκεί για να συναντηθούμε, να γνωριστούμε και να χαρούμε με τους ήχους της γενέθλιας γης.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 12/2/2023 και ώρα 12:30 στο κέντρο «Χαλκιάς Palace» στο κέντρο της Αθήνας, οδός Ψαρών 4, Πλατεία Καραϊσκάκη (Περοκέ).

Η είσοδος κοστίζει 20 ευρώ και περιλαμβάνει πλήρες μενού, απεριόριστα κρασιά και αναψυκτικά και απεριόριστα κλαρίνα και χορούς με την κομπανία Γκιόκα!

Τα παιδιά μέχρι 3 ετών δωρεάν και από 3 μέχρι 12 ετών με μισό κόστος.

Στην εκδήλωση αυτή θα μπορέσετε, όσοι θέλετε, να προμηθευτείτε και το νέο ημερολόγιο, το οποίο τιμάται 5 ευρώ.

Για όσους από εσάς δεν θα μπορέσετε να παρευρεθείτε στη συνεστίαση αλλά θέλετε να προμηθευτείτε το ημερολόγιο, μπορείτε να τηλεφωνήσετε σε κάποιο από τα μέλη του Δ.Σ. που αναφέρονται παρακάτω, προκειμένου να προσπαθήσουν να σας το φέρουν στο σπίτι σας.

Επίσης καλό θα ήταν, όσοι από εσάς μπορείτε, να δηλώσετε από πριν τη συμμετοχή σας στη συνεστίαση τηλεφωνώντας στα ίδια τηλέφωνα, προκειμένου να γίνει καλύτερη διαχείριση από την Αδελφότητα.

Ελπίζουμε, μετά από τόσο καιρό, να μας δοθεί η ευκαιρία να σας δούμε όλους από κοντά και να περάσουμε όμορφα, υπό τους ήχους του κλαρίνου, στην εκδήλωσή μας.

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας

Για κρατήσεις και ημερολόγια καλέστε:

Φούλης Βαγγέλης 6977018082

Οικονόμου Γιάννης 6932434485

ΕΜΥ: Βροχές και καταιγίδες την Κυριακή

 


Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της  Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας την Κυριακή  22 Ιανουαρίου, αναμένονται νεφώσεις στη Θράκη, στα δυτικά ηπειρωτικά, στη Δυτική Μακεδονία, στην Πελοπόννησο, στο Αιγαίο, στην Κρήτη και στο Ιόνιο, που από το μεσημέρι θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Στερεά και στη Θεσσαλία.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν νεφώσεις αλλά και μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας.

Αναλυτικότερα, βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται έως το πρωί στη Θράκη, στη Δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο και στο Αιγαίο, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την Στερεά, το Ανατολικό Αιγαίο, τις Βόρειες Κυκλάδες και το Ιόνιο.

Προς το τέλος του εικοσιτετραώρου τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο, στη Στερεά, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στο Βόρειο Αιγαίο και στο Ιόνιο.

Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Πίνδου αλλά έως το πρωί και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας θα είναι αυξημένες και κατά τόπους θα σημειωθούν λασποβροχές.

Η θερμοκρασία σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -3 έως 9 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη, στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο από 2 έως 15, στη Στερεά και στην Πελοπόννησο από 3 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 14, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 14, στις Κυκλάδες από 9 έως 16, στα Δωδεκάνησα από 8 έως 17 και στην Κρήτη από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς ίδιας έντασης. 

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφόρ, όμως από το πρωί θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 4 έως 6 Μποφόρ και από το απόγευμα στα βόρεια 5 έως 7 Μποφόρ.

Από την 1η Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων για το Market pass

 


Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για την χορήγηση του Market Pass, ενώ από 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr  θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Φεβρουαρίου έως και τις 15 Μαρτίου και οι δικαιούχοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς Taxis.

Όπως ανακοινώθηκε, δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Υπολογισμός του ποσού

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε δέκα τοις εκατό (10%) επί του μηνιαίου ύψους αγορών που καθορίζεται στο επόμενο  εδάφιο.

-Το μηνιαίο ύψος των αγορών, επί του οποίου χορηγείται ενίσχυση δέκα τοις εκατό (10%), ανέρχεται σε διακόσια είκοσι (220) ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά εκατό (100) ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως χίλια (1000) ευρώ αγορών.

Νέα ηλεκτρονική απάτη με «βιτρίνα» την ΑΑΔΕ

 


Ψεύτικα e-mail με δήθεν επιστροφή φόρου 634,13 ευρώ, με τα οποία επιτήδειοι προσπαθούν να αρπάξουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες

Ακόμα μια ηλεκτρονική απάτη φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, με τους επιτήδειους απατεώνες να χρησιμοποιούν ως «βιτρίνα» την ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, το mail που έρχεται προς τους πολίτες είναι με πρόσχημα κάποια δήθεν επιστροφή χρημάτων (σ.σ. 634,13 ευρώ σε όλες τις περιπτώσεις πολιτών που έχουν λάβει το e-mail).

Στο mail οι απατεώνες ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να βάλουν τα στοιχεία τους, μεταξύ άλλων φυσικά και του τραπεζικού λογαριασμού. Φυσικά πρόκειται για απάτη καθώς δεν είναι μήνυμα από την εφορία και αυτό είναι κάτι που οι πιο παρατηρητικοί μπορούν να το αντιληφθούν.

Πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία κάθε πολίτη με ένα κλικ με το e-περιουσιολόγιο

 


Το νέο «εργαλείο» των ελεγκτικών αρχών θα τους επιτρέψει να έχουν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία που αφορά στον πολίτη, με άλλα λόγια με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούν να αντλούν όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το «προφίλ» ενός φορολογούμενου.

Αυτή η εξέλιξη όμως θα συμβάλλει και στην κατάργηση των τεκμηρίων.

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα επιτρέπει στις αρχές να έχουν πλήρη και άμεση πρόσβαση στην εικόνα κάθε πολίτη, δηλαδή ποιο είναι το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών του στοιχείων, των οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και των δανειακών του υποχρεώσεων χωρίς να απαιτείται η πρόσβαση σε επιμέρους ηλεκτρονικά αρχεία.

Έτσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών με ένα και μόνο κλικ θα μπορούν να πάρουν στα χέρια τους το προφίλ του κάθε φορολογούμενου, χωρίς να αναζητούν δεξιά και αριστερά διάσπαρτα στοιχεία: Αυτά τα στοιχεία θα καθορίζουν πια και την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής (δηλαδή τα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων), ενώ το e-περιουσιολόγιο δεν αποκλείεται να οδηγήσει και στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Βέβαια, το ζητούμενο είναι και ο άμεσος εντοπισμός μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα φαινόμενα αδικαιολόγητου πλουτισμού.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (23 – 29/01/2023)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (23 έως 29 Ιανουαρίου 2023) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  23/01/2023

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 24/01/2023      

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα.08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  25/01/2023         

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι. 18:00 –  01:00

ΠΕΜΠΤΗ    26/01/2023

Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα- Δίστρατο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/01/2023     

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι. 18:00 – 01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ   29/01/2023

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.      18:00 – 23:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  23/01/2023         

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη-Παλαιόπυργος-Μερόπη-Κακόλακκος-Δολό. 18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ 24/01/2023      

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες-Ξηρόβαλτος-Ορεινό-Σταυροσκιάδι-Δρυμάδες-Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  25/01/2023

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη.  18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    26/01/2023

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο.       08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/01/2023     

Α.Τ.Β. Τζουμέρκων: Κέδρος    Πετροβούνι    Ποτιστικά    Παλαιοχώρι Συρράκου    Μιχαλίτσι    Βαπτιστή    Χουλιαράδες. 18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  28/01/2023         

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα-Λωζανά-Ραδoβίζι-Διχούνι. 08:00 – 13:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  23/01/2023

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα. 18.00-01.00

ΤΡΙΤΗ 24/01/2023

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά –  Γρέβια – Πηγές. 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ  25/01/2023         

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό  – Κλειδί – Περδικορ-ράχη-Πέτρα-Γιαννιώτι-Σκουληκαριά. 18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ    26/01/2023         

Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Νεοχώρι – Αγία Παρασκευή –  Ανέζα  – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή 08.00-15.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/01/2023     

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω  Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος. 08.00-15.00

ΣΑΒΒΑΤΟ  28/01/2023

Γρίμποβο-Κορφοβούνι-Έλατος-Αμμότοπος-Πιστιανά-Ροδαυγή-Σκούπα – Δαφνωτή.  08.00-15.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  23/01/2023

Ριζά – Χειμαδιό- Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.      16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ 24/01/2023      

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  25/01/2023         

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα. 16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ    26/01/2023

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 27/01/2023     

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Αγ. Γεώργιος – Δρυόφυτο-Παντάνασσα-Πέτρα. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  28/01/2023

Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι.  08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  23/01/2023         

Φοινίκι – Δάφνη  – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι – Νεροχώρι-Κεραμίτσα –  Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι – Αχουρία Μαλουνίου. 18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ 24/01/2023      

Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς –  Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι – Αμπελώνας. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  25/01/2023         

Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών – Αναβρυτός. 18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ 26/01/2023  

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια – Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.   08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/01/2023     

Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι –  Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα)  – Χλωμός – Αχλαδιά. 18:00-01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/01/2023 

Σαμονίδα – Τσαγγάρι – Φροσύνη – Αυλότοπος – Κουκουλιοί – Γλυκή. 08:00-15:00

Διήμερο Εργαστήριο χορού και πολιτισμού διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ζίτσας

 


«Χοροαναζητήσεις», είναι ο τίτλος του 1ου Εργαστηρίου χορού και πολιτισμού που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ζίτσας σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 28-29 Ιανουαρίου στην αίθουσα δεξιώσεων «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» στην Ελεούσα σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

10:00-13:00 & 14:00-18:00

¨Εργαστήριο χορού¨

Από την εθνογραφία στη διδασκαλία: Το παράδειγμα των περιοχών Ηράκλειας Σερρών και Δράμας.

Παπακώστας Χρήστος, Αναπληρωτής Καθηγητής. Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

21:30 Παραδοσιακό γλέντι, με τις ορχήστρες: Μιχάλη Μπραχόπουλου (Ήπειρο), Στέργιου Δεμίση (Δράμα) και Αριστείδη Δράμαλη (Σέρρες)

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

09:30-11:30 ¨Βιωματικό εργαστήριο – Διδακτική της κίνησης και της μουσικής: Χοροί και παιχνιδοτράγουδα. Μία πρόταση κοινοτικής. Δρ. Αγαλιανού Ολυμπία, μέλος Ε.Ε.Π του Τ.Ε.Α.Π.Η-Ε.Κ.Π.Α.

11:30-13:30, Διευρυμένη χορογραφία και Διδακτική πράξη. Προσέγγιση της διδασκαλίας ως χορογραφία. Δρ. Τσιτζιλώνη Στεριανή, μέλος Σ.Ε.Π του Ε.Α.Π και

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου

 


Το Σάββατο 21  Ιανουαρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00.

Παθήσεις θυρεοειδούς αδένα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

 


Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας, ο οποίος εκκρίνει ορμόνες, που διά μέσου της κυκλοφορίας του αίματος επιδρούν σε όλους τους ιστούς και τα όργανα του σώματος.

Οι ενδοκρινείς αδένες δεν πρέπει να συγχέονται με άλλους αδένες, όπως για παράδειγμα τους σιελογόνους, που εκκρίνουν σίελο (σάλιο) στην στοματική κοιλότητα, ή τους λεμφαδένες που δεν εκκρίνουν κάποια ουσία, αλλά εξασφαλίζουν την άμυνα του οργανισμού έναντι εξωτερικών λοιμώξεων.

Άλλοι ενδοκρινείς αδένες όπως η υπόφυση, τα επινεφρίδια και οι παραθυρεοειδείς αδένες είναι λιγότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό.

«Ο θυρεοειδής είναι αναμφισβήτητα ο πιο δημοφιλής, ο πιο προβεβλημένος και «εκλαϊκευμένος» ενδοκρινής αδένας. Οι περισσότεροι άνθρωποι τον γνωρίζουν, ειδικά οι γυναίκες και όχι άδικα, αφού περισσότεροι από 8 στους 10 πάσχοντες από θυρεοειδικά νοσήματα ανήκουν στο γυναικείο φύλο.

Ο φυσιολογικός θυρεοειδής αδένας είναι μικρός και πρακτικά όχι ψηλαφούμενος. Βρίσκεται στη βάση του λαιμού, μέσα στο «λακκάκι» που σχηματίζεται από την πάνω άκρη του στέρνου, τις δύο κλείδες πλαγίως και την τραχεία πίσω.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων που με τα δάχτυλα πιάνει κάποιος «εξογκώματα» στην περιοχή του λαιμού του, δεν είναι ο θυρεοειδής αλλά λεμφαδένες, εφήμερα αυξημένων διαστάσεων λόγω κάποιας φλεγμονής του φάρυγγα ή των δοντιών», επισημαίνει ο δρ Χαρίλαος Κανδηλώρος, Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος, Διατροφολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης Metropolitan General – διαγνωστικών κέντρων HealthSpot.

Επίσης, τις περισσότερες φορές που βλέπει κάποιος διόγκωση του λαιμού, δεν ευθύνεται ο θυρεοειδής, αλλά το υποδόριο λίπος στο πλαίσιο αρχόμενης ή εγκατεστημένης παχυσαρκίας.

Υπάρχει όμως και μια πάθηση στην οποία εμφανίζεται διόγκωση του θυρεοειδή. Αυτή ονομάζεται βρογχοκήλη. Πολύ συχνά σχηματίζονται μέσα στον θυρεοειδή μικροί ή/και μεγάλοι όγκοι που ονομάζονται οζίδια και όζοι.