Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναρτήθηκαν οι δικαιούχοι της ενίσχυσης για ζωοτροφές

 


Αναρτήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο προσωρινός πίνακας με τους δικαιούχους της έκτακτης ενίσχυσης για τις ζωοτροφές ύψους 89 εκατ. ευρώ αναρτήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα αποτελέσματα με τους δικαιούχους αλλά και όσες αιτήσεις απορρίφθηκαν προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση του διοικητικού μηχανογραφικού ελέγχου επί των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο Μέτρο 22.

Μπορείτε να δείτε τα σχετικά αποτελέσματα στη διεύθυνση: https://m22.opekepe.gr/

Να σημειωθεί ότι κατά των αποτελεσμάτων του πίνακα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή εντός 5 εργασίμων ημερών, από την Παρασκευή 20-01-2023 μέχρι και την Πέμπτη 26-01-2023, αποκλειστικά μέσω του ιστότοπου https://m22.opekepe.gr/   

Υπενθυμίζεται ότι το Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022 και περιλαμβάνει τις δράσεις:

Πολιτική Προστασία: Σύσταση για αποφυγή μετακινήσεων

 


Μετά το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας σε ετοιμότητα τίθεται η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν το επόμενο τριήμερο την περιοχή.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ζητά από τους εμπλεκόμενους φορείς να βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα και συστήνει στους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο με το οποίο προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα και στην περιοχή της Ηπείρου

 


Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της  Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα επηρεάσουν την χώρα μας τις επόμενες μέρες.

Πιο συγκεκριμένα επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα το βράδυ (19-01-2023) έως και την Δευτέρα (23-01-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα που θα συνοδεύονται κατά περιόδους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη.

Η ΕΜΥ προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα και στην περιοχή της Ηπείρου.

Αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) από τις βραδινές ώρες σήμερα Πέμπτη (19-01-2023) στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής (20-01-2023). Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν και από το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο προβλέπεται να ενισχυθούν και πάλι από τα δυτικά.

β) από τις πρωινές μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.

γ) από τις προμεσημβρινές ώρες τις Παρασκευής και μέχρι το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 1000-1200 μέτρα).

Από το Σάββατο (21-01-2023) έως και τη Δευτέρα (23-01-2023)

1) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου έως το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και εκ νέου από το βράδυ της Κυριακής έως το μεσημέρι της Δευτέρας.

β) από το μεσημέρι του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Κυριακής στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και εκ νέου από το μεσημέρι της Δευτέρας έως το βράδυ.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα) κατά τη διάρκεια του Σαββάτου.

ΔΥΠΑ: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για το μπόνους 300 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

 


Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα για την χορήγηση του μπόνους των 300 ευρώ από τη ΔΥΠΑ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (Ψηφιακό ΑΣΔ), όπως ενημερώνει με ανακοίνωση της η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Σημειώνεται πως το μπόνους αυτό θα δοθεί εφάπαξ και θεσμοθετήθηκε μέσω του νόμου «Δουλειές Ξανά». Ο στόχος είναι η ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων με σκοπό τη δημιουργία ενός επικαιροποιημένου Ψηφιακού ΑΣΔ βάσει του οποίου θα μπορούν να κατευθυνθούν άμεσα σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους (π.χ. επαγγελματική κατάρτιση) και εύρεσης εργασίας.

«Μπόνους» των 300 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους:

Βήμα βήμα η διαδικασία

Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν όλες τις εξής προϋποθέσεις:

     Έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών και κατόπιν καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ

    Έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, 24.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή 27.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Η διαδικασία για την καταβολή της παροχής έχει ως εξής:

    Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ephapax-khrematike-parokhe-gia-anergous

Ιωάννινα: Ξεκινούν την Δευτέρα οι εργασίες στην Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας


Από την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναβάθμιση του χώρου στην Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας.

Στο πρώτο στάδιο προβλέπεται η απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών –κατασκευές από αμίαντο- η οποία θα γίνει από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο συνεργείο.

Σε όλο το διάστημα των εργασιών η Λαϊκή Αγορά θα λειτουργεί κανονικά με τις απαραίτητες εσωτερικές ρυθμίσεις που θα γίνουν.

«Οι ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της Λαϊκής συνεχίζονται. Έχουμε παρέμβει στο παρελθόν με μικρότερου βεληνεκούς εργασίες και πλέον δίνουμε έμφαση στην απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών. Συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε να διαμορφώσουμε μια Λαϊκή αγορά που αξίζει στους παραγωγούς και στους συμπολίτες μας.

Εξιχνιάστηκαν διαδοχικές κλοπές από σπίτια σε περιοχή της Θεσπρωτίας

 


Σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών

Εξιχνιάστηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας δύο κλοπές από σπίτια σε περιοχή της Θεσπρωτίας, που έγιναν κατά το χρονικό διάστημα από 22 έως 24-12-2022 και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών.

Ειδικότερα, προηγήθηκαν καταγγελίες ότι άγνωστοι είχαν εισέλθει διαδοχικά στα σπίτια, από όπου αφαίρεσαν κλειδιά, καθώς και μοτοσυκλέτα και δύο τηλεοράσεις, αντίστοιχα.

Χθες (18-01-2023) το μεσημέρι, αστυνομικοί εντόπισαν την κλεμμένη μοτοσικλέτα στην ευρύτερη περιοχή από όπου είχε αφαιρεθεί και αφού την έθεσαν υπό διακριτική παρακολούθηση, ακινητοποίησαν έναν από τους κατηγορούμενους, που την προσέγγισε για να την παραλάβει.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης ταυτοποιήθηκε και ο συνεργός του και από κοινού παρέδωσαν τις κλεμμένες τηλεοράσεις, οι οποίες, μαζί με τη μοτοσυκλέτα, αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Ιωάννινα: «Silver» βραβείο για το Πάρκο Πολιτισμού

 


«Silver» βραβείο κέρδισε η πρόταση που είχε υποβάλλει ο Δήμος Ιωαννιτών στο θεσμό των Best City Awards 2023.

Τα Best City Awards επιβραβεύουν την Καινοτομία και την Ποιότητα Ζωής στις ελληνικές πόλεις και για έβδομη χρονιά ανέδειξαν κορυφαίες πρακτικές και λύσεις.

Ο Δήμος Ιωαννιτών βραβεύτηκε στην Ενότητα 1 «Liveable City, Υποδομές Αστική ανάπλαση Έργα ανάπλασης», για το έργο «Πάρκο Πολιτισμού» που υλοποιείται στο Κάστρο.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την επιβράβευση του έργου Πάρκο Πολιτισμού στην ενότητα Liveable City.

Τα βραβεία Best City Awards αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία για τους Δήμους ώστε να ανταλλάξουν και να αναδείξουν καλές πρακτικές» ανέφερε ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος.

ΕΜΥ: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια θα πέσουν στα ορεινά

 


Σύμφωνα με το δελτίο καιρού της  Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου αναμένεται να επικρατήσει συννεφιά, τοπικές βροχές, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Αναλυτικά στα νησιά του  Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο αρχικά θα αναπτυχτούν νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στα βορειοδυτικά.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανανέωση των παλαιών δελτίων μετακίνησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, μέσω του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ενημερώνει ότι η χορήγηση των νέων και η ανανέωση των παλαιών δελτίων μετακίνησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) ΞΕΚΙΝΑ την 23η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 και θα ολοκληρωθεί την 31η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023.

Οι δικαιούχοι των δελτίων, ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους, μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), ή στη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.

Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία είναι:

1.Αίτηση- Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου περί της ακριβούς διεύθυνσης του τόπου

διαμονής. Στην ανωτέρω Υ.Δ. θα δηλώνεται επίσης η μη παραλαβή Δελτίου

Μετακίνησης από άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή ΚΕΠ.

2.Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής σε ισχύ, όπου θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας ( 67% και άνω).

2α. Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση (επίδομα αναπηρίας) από τον ΟΠΕΚΑ

μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση του ΟΠΕΚΑ για την καταβολή του προνοιακού επιδόματος. Στη βεβαίωση αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του δικαιώματος λήψης του επιδόματος από το δικαιούχου. Για τους δικαιούχους προνοιακού επιδόματος ΑμεΑ από τον ΟΠΕΚΑ δεν απαιτείται ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας 67%.

2β.Όσοι λαμβάνουν σύνταξη επ’ αόριστον μπορούν να προσκομίσουν απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού Φορέα ή του ΕΦΚΑ (απόφαση η οποία έχει εκδοθεί βάσει γνωματεύσεως Υγειονομικής Επιτροπής και στην οποία αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω) .

2γ. Οι δικαιούχοι του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης (επιδόματος) ατόμων με αναπηρία όρασης και του προγράμματος ατόμων με Σοβαρή και Βαριά Νοητική Υστέρηση,από τον ΟΠΕΚΑ, δικαιούνται κάρτα μετακίνησης και για τον συνοδούς τους.

Προκειμένου τα άτομα με αναπηρία όρασης ή νοητικής υστέρησης που δεν είναι δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ να λάβουν κάρτα μετά συνοδού, απαιτείται γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής που να αναφέρει ότι είναι τυφλοί ή έχουν οπτική αναπηρία-αναπηρία όρασης με ποσοστό 80% και άνω ή έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω του 34, ή νοητική υστέρηση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ή διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (παιδικός αυτισμός, αυτισμός) με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Για τους υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, απαιτείται Ιατρική Βεβαίωση Νοσηλείας από Δημόσιο Νοσοκομείο, στο οποίο θα βεβαιώνεται η νοσηλεία μετά από το ατύχημα.

Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο αυτής.

Για την έκδοση νέας κάρτας, δύο πρόσφατες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο Δελτίο και η άλλη να επισυνάπτεται στην αίτηση του δικαιούχου.

Ειδικά οι δικαιούχοι δελτίου συνοδού, πρέπει να συνυποβάλλουν τρεις ίδιες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο δελτίο του συνοδού.

Οι δικαιούχοι των δελτίων δωρεάν μετακίνησης, πρέπει να συνυποβάλλουν εκτός των άλλων και φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της τελευταίας φορολογικής δήλωσης.

Οι δικαιούχοι τέλος που υπερβαίνουν το όριο εισοδήματος των 23.000 € ατομικό και 29.000€ οικογενειακό, το οποίο προσαυξάνεται με 5.600€ για κάθε επί πλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και εξαρτάται από τον φορολογούμενο, αφού αφαιρεθούν τα χρηματικά ποσά που εισπραχτήκαν από τον ΟΠΕΚΑ ως προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης με έκπτωση 50% στις διαδρομές των Υπεραστικών ΚΤΕΛ μόνο.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!! Τα Άτομα με Αναπηρίες που δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης θα προσκομίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της χώρας, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού:

Τηλ. Επικοινωνίας Ραντεβού : 26823 62106 , 26823 62199

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου

 


Την Πέμπτη  19 Ιανουαρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-13:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Κονδυλώματα: Το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

 


Τα κονδυλώματα είναι οι μυρμηγκιές των γεννητικών οργάνων και ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια του ιού HPV (Human Papilloma Virus), του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Πρόκειται για το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αφού περίπου το 80% του πληθυσμού των σεξουαλικά ενεργών ατόμων θα έρθουν σε επαφή με τον ιό σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Από αυτούς, μόνο το ένα τέταρτο θα κάνουν κλινική εκδήλωση, δηλαδή θα εμφανίσουν κονδυλώματα ορατά κατά την κλινική εξέταση.

Πώς μεταδίδονται;

«Με τη σεξουαλική επαφή. Όταν κάποιο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό προκύπτουν δύο ενδεχόμενα: ή θα παραμείνει φορέας ή θα απορρίψει τον ιό. Εάν δεν κολλήσει άλλο στέλεχός του μετά από δύο χρόνια μπορεί να αυτοϊαθεί, κάτι το οποίο συμβαίνει στο 50% των περιπτώσεων», εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Μηλεούνης, Διευθυντής Δερματολόγος στο Metropolitan Hospital.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Δυστυχώς δεν υπάρχει εξέταση αίματος που να τεκμηριώνει την ύπαρξη του ιού. Συνεπώς, η διάγνωση γίνεται κατά κανόνα κλινικά. Όταν κατά την κλινική εξέταση εντοπιστούν κάποια μικρά σπυράκια, η μόλυνση από τον ιό δεδομένη. Εάν χρειαστεί να τεκμηριωθεί η διάγνωση, θα γίνει βιοψία σε δείγμα δέρματος.


«Εάν θέλουμε να δούμε για ποιο στέλεχος του ιού πρόκειται, θα κάνουμε PCR. Είναι μια τεχνική ελέγχου που μας επιτρέπει όχι μόνο να διαπιστώσουμε την ύπαρξη του ιού αλλά και να δούμε συγκεκριμένα το στέλεχός του. Η διαπίστωση της «ταυτότητας» του στελέχους έχει σημαντική κλινική αξία, καθώς ορισμένα από αυτά ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.