Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Ευχαριστήριο μήνυμα του νέου Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κεφαλοβρύσου κ. Μέντη Γεώργιου

 


Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω όλους τους συγχωριανούς  για την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κεφαλοβρύσου.

Ευχαριστώ πολύ τους συνυποψηφίους μου για τον έντιμο και αξιοπρεπή αγώνα τους!

Δεσμεύομαι ότι θα καταβάλλω, σε συνεργασία με όλους (πολίτες και φορείς), κάθε δυνατή προσπάθεια, για να υπηρετήσω χωρίς καμία διάκριση, ανιδιοτελώς το χωριό μας με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και στους θεσμούς!

Οι εκλογές για την Κοινότητα είναι παρελθόν.

Κάνοντας μια νέα αρχή, έχω τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να προσφέρουμε στον τόπο μας ένα καλύτερο αύριο, έχοντας κατά νου ότι, το χωριό μας θα είναι εδώ και πάντα θα χρειάζεται κατάλληλους ανθρώπους να το υπηρετούν.

Με εκτίμηση

Μέντης Γεώργιος

Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης με μέση τιμή στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο

 


Ξεκινά την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή σεζόν στη χώρα μας, με μέση τιμή στο 1,40 ευρώ/λίτρο.

Συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2022, η φετινή τιμή έναρξης του πετρελαίου θέρμανσης κινείται στα ίδια επίπεδα, αν και σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022 καταγράφεται υψηλότερη κατά 23 λεπτά/λίτρο, αφού τελικά πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έκλεισε στο 1,20 ευρώ/λίτρο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόταση της ΠΟΠΕΚ είναι τα 237 εκατ. ευρώ που αναμένεται να διαθέσει ως επιδότηση η κυβέρνηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, να δοθούν απευθείας στην αντλία ώστε να υπάρχει άμεσα όφελος για τον καταναλωτή.

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου πολιούχος Άγιος του Δήμου Ζίτσας ο Πατριάρχης Α΄ Ιερεμίας

 


Την καθιέρωση του Αγίου Ιερεμία, Πατριάρχη Α΄ Κωνσταντινουπόλεως, ως πολιούχου του Δήμου Ζίτσας, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ευλογία, αλλά και ιστορική στιγμή για το Δήμο και τους κατοίκους του», επισημαίνει με δήλωσή του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο που αγκάλιασε την προσπάθεια του Δήμου Ζίτσας να κηρυχθεί μετά την αγιοποίησή Του, ο Πατριάρχης Α΄ Ιερεμίας πολιούχος, καθώς και προς τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για την απόφασή τους να κάνουν δεκτό το σχετικό αίτημα.

Η Ιερά Σύνοδος κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου  έκανε δεκτό το υπ’ αρ. 816/484/12.07.2023 έγγραφο αίτημα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων με το οποίο μετέφερε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας και αποφάσισε να καθιερώσει ως Πολιούχο Άγιο τον Ιερεμία τον Πατριάρχη Α΄ Κωνσταντινουπόλεως η μνήμη του οποίου θα εορτάζεται στις 13 Ιανουαρίου, ημέρα κοιμήσεως του Αγίου.

ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr  

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη για την προμήθεια: «Προμήθεια τροφίμων για τις ανάγκες του Δήμου του Κοινωνικού Συσσιτίου – Παντοπωλείου και του ΝΠΔΔ του Δήμου Πωγωνίου»

Διακήρυξη για την προμήθεια: «Προμήθεια τροφίμων για τις ανάγκες του Δήμου του Κοινωνικού Συσσιτίου – Παντοπωλείου και του ΝΠΔΔ του Δήμου Πωγωνίου».

Περισσότερα: https://pogoni.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae%cf%81%cf%85%ce%be%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%ae%ce%b8%ce%b5/?fbclid=IwAR2ThnTX4RbYlJiQV2R1DAgsNRhORt64tM5PCQ1UjVzWb6DWjdeo17cAKOY


Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, ώρα 09:30

 


Την 13-10-2023 ημέρα Παρασκευή και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου (Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 215), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 28-04-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση βατότητας περιοχής Συβότων», προϋπολογισμού € 165.000,00 με ΦΠΑ.

Έγκριση του από 06-10-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της από 05-09-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Στερέωση – αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Καταρράκτη Πωγωνίου», προϋπολογισμού € 168.000,00 με ΦΠΑ.

Έγκριση του από 06-10-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προστασία από κατολισθήσεις – πλημμυρικά φαινόμενα περιοχής Φράστα», προϋπολογισμού € 340.000,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

Έγκριση του 2ου/28-09-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας του ανοικτού ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού με τίτλο «Προμήθεια συσκευασμένου ψυχρού ασφαλτομίγματος για την συντήρηση και αποκατάσταση φθορών του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου αρμοδιότητας Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού € 74.400,00 € με ΦΠΑ.

Έγκριση του 6ου Α.Π.Ε. (Αύξηση δαπάνης λόγω αναθεώρησης) του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες Έργου Οδός Σταύρου Νιάρχου», αναδόχου «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Τ.Ε.».

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ανακατασκευή στην περιφερειακή οδό στην περιοχή μεταξύ κόμβου Καρδαμιτσίων και Σταυρακίου (σύνδεση οδού Πετροπουλάκη) – Β΄ Φάση», αναδόχου «ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ Α.Τ.Ε.Β.Ε.», μέχρι την 31-03-2024.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάλου Περιστερίου», αναδόχου «Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.», μέχρι την 30-12-2023.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση Ιεράς Μονής Διχουνίου», αναδόχου «ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΠΑΠΠΑ», μέχρι την 30-11-2023.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης της οδού Αγία Κυριακή – Πετούσι – Παρδαλίτσα», αναδόχου «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΜΠΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ», μέχρι την 30-05-2024.

Έγκριση ανάθεσης υλοποίησης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση βατότητας περιοχής Ηγουμενίτσας (παροχή υπηρεσιών)».

Δήμος Πωγωνίου: Ανατροπή στην σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου


Αναρτήθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου τα τρέχοντα, επί συνόλου, αναλυτικά αποτελέσματα ανά εκλογικό τμήμα των Αυτοδιοικητικών εκλογών 2003 (Περιφερειακών και Δημοτικών) για την Εκλογική Περιφέρεια Ν. Ιωαννίνων.

Τα αποτελέσματα επί του παρόντος είναι σε διαδικασία ελέγχου και διασταύρωσης με το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων από το οποίο αναμένεται σύντομα η ανάρτηση των οριστικών.

Τα αρχεία των αποτελεσμάτων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου:

http://ekloges.php.gov.gr/ekloges2023d/ekloges2023d/

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου

Δήµαρχος

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΊΟΥ

Δημοτικοί Σύμβουλοι

Δημοτική Ενότητα Άνω Καλαµά

1. ΦΩΤΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ -692

2. ΓΙΟΥΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ -586

3. ΡΟΣΙΛΟΒΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

4. ΓΚΟΓΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

5. ΝΤΟΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ -310

Δημοτική Ενότητα Άνω Πωγωνίου

1. ΓΚΕΓΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ -943

2. ΜΕΝΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  -740

3. ΜΑΝΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΖΗΣΗ  -486

Δημοτική Ενότητα Δελβινακίου

1. ΒΙΛΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ -832

2. ΓΑΛΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ -646

3. ΓΚΟΓΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ -286

4. ΔΟΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΆΛΑΜΠΟΥ -275

Δημοτική Ενότητα Καλπακίου

1. ΝΤΑΓΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ -884

2. ΜΠΟΝΤΙΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ -680

3.  ΣΙΟΥΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΙΩΑΝΝΗ -605

4. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ  -  225

Δημοτική Ενότητα Πωγωνιανής

1. ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ -367

2. ΒΥΖΟΥΚΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ (ΝΙΚΗ) ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ -147

Δημοτική Ενότητα Λάβδανης

1. ΚΑΚΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ  -331

Νάτσης Χρήστος: Ευχαριστήριο

 


Ευχαριστώ τους χωριανούς που μου έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης για την επόμενη πενταετία.

Εννοείται ότι θα επιχειρήσω τα καλύτερα για το χωριό μας!

Και εννοείται πρόεδρος όλων και όχι για την καρέκλα, ούτε για το καλάμι της εξουσίας.

Επανέρχομαι, θέλοντας να τονίσω την αξιοπρεπή στάση και συμπεριφορά των συγχωριανών που συμμετείχαν στο αντίπαλο ψηφοδέλτιο και να τους ευχαριστήσω για μία ακόμα φορά που με συνεχάρησαν, λέγοντας τους παράλληλα ότι συνεχίζουμε ενωμένοι ως φίλοι και συγχωριανοί, με γνώμονα το καλό του τόπου μας και του χωριού μας!

Aνεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Παράγοντες κινδύνου και θεραπεία

 


Η αορτή είναι το μεγαλύτερο αγγείο του σώματος, το οποίο ξεκινά από την καρδιά, περνά από τον θώρακα και την κοιλιά και τελικά χωρίζεται στις δύο λαγόνιες αρτηρίες.

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (ΑΚΑ) προκαλείται στο τμήμα της αορτής το οποίο βρίσκεται στην κοιλιά,  εξ ου και το όνομά της, η οποία τροφοδοτεί με αίμα όλα τα όργανα της κοιλιάς και τα δύο κάτω άκρα. Η μέση φυσιολογική της διάμετρος είναι γύρω στα 20mm. Το ανεύρυσμα σχηματίζεται όταν η διάμετρος της αορτής ξεπεράσει τουλάχιστον κατά 1,5 φορά το μέσο φυσιολογικό της μέγεθος.

«Είναι το συχνότερο ανεύρυσμα που συναντούμε στην αγγειοχειρουργική και προσβάλλει συνήθως άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, καπνιστές και 1ου βαθμού συγγενείς ασθενών με ΑΚΑ. Είναι μία επικίνδυνη ασθένεια διότι συνήθως δεν δίνει συμπτώματα παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά, δηλαδή όταν έχει σπάσει και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία», επισημαίνει ο κ.  Γεώργιος Ελευθέριου Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής, Metropolitan Hospital, ο οποίος παρακάτω εξηγεί όλα όσα σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου και τη θεραπευτική της αντιμετώπιση.

Τι συμβαίνει κατά τη διάσπαση της κοιλιακής αορτής;

Ουσιαστικά, αποδυναμώνεται το τοίχωμα της αορτής εντός της κοιλιακής περιοχής με αποτέλεσμα τη διάταση της. Αυτό συμβαίνει γιατί η αορτή, καθώς διευρύνεται με την πίεση του αίματος από κάθε χτύπημα της καρδιάς, ενέχει σημαντικό κίνδυνο ρήξης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει βαθμιαία σε σοβαρή εσωτερική αιμορραγία απειλητική για τη ζωή του ασθενούς.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ενός AΚΑ;

Ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης AΚA. Αυτοί περιλαμβάνουν την προχωρημένη ηλικία, το ιστορικό καπνίσματος, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών) και το οικογενειακό ιστορικό ανευρυσμάτων αορτής. Επιπλέον, οι άντρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες.

Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ, -5% για 6 μήνες, ειδικό καρτελάκι με μόνιμη μείωση τιμής

 


Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας υπέγραψε τις Υπουργικές Αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Μόνιμη μείωση τιμής» με ειδική σήμανση στο ράφι, όπου προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενημερώσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου το υπουργείο και ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού στις 19 Σεπτεμβρίου. Επίσης, καθορίζονται οι 59 κατηγορίες των προϊόντων για τις οποίες προβλέπεται ανακοίνωση ανατιμήσεων από τα σούπερ μάρκετ που ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90.000.000 ευρώ και καθορίζονται οι κατηγορίες των οπωροκηπευτικών προϊόντων (8 φρούτα και 33 λαχανικά) για τις οποίες προβλέπεται ανακοίνωση λιανικών τιμών πώλησης στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην συνέχεια δημοσίευση στην πλατφόρμα e-katanalotis.gr.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «H κυβέρνηση προωθεί τρία νέα μέτρα στη μάχη κατά της ακρίβειας. Από το τέλος Οκτωβρίου, οι καταναλωτές θα μπορούν να εντοπίζουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις ειδικές σημάνσεις στα προϊόντα που οι προμηθευτές μείωσαν την τιμή τους κατά τουλάχιστον 5% και για τουλάχιστον 6 μήνες, στηρίζοντας το καταναλωτικό κοινό σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου

 


Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.