Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Αττικής ''Το Κούγκι'': Θεατρική-Μουσικοχορευτική παράσταση για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, "ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ-Νικολάκης Εφέντης τραγικός Ήρωας", το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00, στον Πολυχώρο "Δημήτρης Χατζής"


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Δ.Σ. της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Αττικής "ΤΟ ΚΟΥΓΚΙ" σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τη Θεατρική-Μουσικοχορευτική παράσταση για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, "ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ-Νικολάκης Εφεντης τραγικός Ήρωας" του Ομότιμου Καθηγητή του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνων και Αντιπρόεδρο του Συλλόγου μας κ. Ηλία Δημα, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Πολυχώρου "ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ" (Ακτή Μιαούλη και Μετσόβου-Παλιά Σφαγεία) ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΗΠΕΙΡΟΣ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ανταπάντηση Οριζόντων Ηπείρου: Έτσι απαντάμε όταν Αποφεύγουμε τη Λογοδοσία και τη Διαφάνεια


Το μοναδικό σχόλιο που έχουν να κάνουν οι «Ορίζοντες Ηπείρου» στην απάντηση της Περιφερειακής Αρχής για την πρωτοβουλία της παράταξης που είχε ως στόχο την καλύτερη και πιο τεχνοκρατική ενημέρωση των περιφερειακών συμβούλων της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, με βοήθεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, ως προς τα θέματα που η τελευταία έχει αρμοδιότητα, είναι το εξής:
«Είναι σαφές ότι όπου η Περιφερειακή Αρχή μπορεί να αποφύγει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, θα το κάνει.
Είναι τρόπος συγκεκριμένης λειτουργίας για την Περιφερειακή Αρχή. Είναι τρόπος ζωής για τον Περιφερειάρχη. Αυτές οι συμπεριφορές έχουν κρατήσει την Περιφέρεια Ηπείρου στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης, πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά.
Ας μην απορούν οι πολίτες γιατί η Ήπειρος οδεύει στα βράχια».

Από το Γραφείο Τύπου

Γ. Πλακιωτάκης από την Ηγουμενίτσα: Αξιοποιούμε τις δυνατότητες του κάθε λιμανιού ξεχωριστά


Επίσκεψη στην Ηγουμενίτσα πραγματοποίησε το Σάββατο 15/2 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεών του στους Οργανισμούς Λιμένων και στις Λιμενικές Αρχές της χώρας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο.
Ο κ. Πλακιωτάκης συναντήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ηγουμενίτσας με τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν και για θέματα που αφορούν το λιμάνι της περιοχής.  
Στη συνέχεια ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρέθηκε με τον δήμαρχο της πόλης κ. Ιωάννη Λώλο, όπου συζήτησαν εκτενώς το θέμα της αξιοποίησης του λιμανιού, ξεδιπλώνοντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου μετά και από την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης από το ΤΑΙΠΕΔ.
«Προχωράμε στην αξιοποίηση των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας. Μέσα στο 2020 προχωράμε σε διεθνείς διαγωνισμούς. 
Μέσα στα πρώτα λιμάνια τα οποία θα αξιοποιηθούν είναι και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για το οποίο, όπως και για τα υπόλοιπα περιφερειακά λιμάνια, υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι μιλάμε για αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κάθε λιμανιού ξεχωριστά και όχι για ξεπούλημα. Αυτό σημαίνει παραχώρηση, άρα ενοίκιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έναντι συγκεκριμένων επενδύσεων, συγκεκριμένων εσόδων και για συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης για την περιοχή», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Λώλο και πρόσθεσε:
«Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί τη Δυτική πύλη της πατρίδας μας σε μία κομβική γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση, στη μέση ενός μεγάλου θαλασσίου διαδρόμου με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στο εμπορευματικό κομμάτι, στην κρουαζιέρα, στον θαλάσσιο τουρισμό. Αυτές τις δυνατότητες θέλουμε να αξιοποιήσουμε».
Σε σχετική ερώτηση για τη χερσαία ζώνη, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι «από τις πρώτες αποφάσεις που υπέγραψα ήταν η παραχώρηση για τρία χρόνια, του Βόρειου παραλιακού μετώπου για την αξιοποίηση ποδηλατόδρομου. Μία έμμεση παραχώρηση δηλαδή της χερσαίας ζώνης. Για την χερσαία ζώνη έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες. Το θέμα το διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, θα τρέξει γρήγορα η διαδικασία και το ΥΠΟΙΚ θα αποδώσει τη χερσαία ζώνη στον οικείο φορέα και εν προκειμένω στον Δήμο».
Επίσκεψη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο
Ο κ. Πλακιωτάκης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας και συνομίλησε με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος όπου έκανε αναφορά στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που είναι σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με κύριο άξονα την αύξηση των οργανικών θέσεων του Λιμενικού Σώματος κατά 1.500 στελέχη, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια.
Συνάντηση με την Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας, συζήτησε με την Πρόεδρο και τον Διευθύνων Σύμβουλο του οργανισμού τις προοπτικές, ενώ είχε και μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με την εκπρόσωπο των εργαζομένων.
Ο κ. Πλακιωτάκης, ανέφερε ότι από την παρουσίαση των έως τώρα πεπραγμένων της παρούσας διοίκησης, αλλά και από τον μελλοντικό σχεδιασμό τους, διαπιστώνει ότι στην Ηγουμενίτσα υπάρχει και όραμα και σχέδιο ενώ πρόσθεσε:
«Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει τις δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης και βελτίωσης ώστε να μετατραπεί σε μια ατμομηχανή ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και τοποθετώντας την Ηγουμενίτσας στον χάρτη με τους μεγαλύτερους λιμένες της Ευρώπης».

Το Δήμο Πωγωνίου θα επισκεφτεί ο Σύλλογος "Κρητών Ένωσις", το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου


Ο Σύλλογος «Κρητών Ένωσις» θα επισκεφθεί το Δήμο Πωγωνίου το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
·  11:00 Επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο
·   12:30 Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Χατζημιχάλη Νταλιάνη στο Δελβινάκι.
·  12:45 Συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή και τους τοπικούς φορείς στο Δημαρχείο Δελβινακίου.

Τροχονομική δράση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων για την απρόσκοπτη κίνηση των πολιτών στην πόλη των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο υλοποίησης του ειδικού προγράμματος «Ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στις πόλεις»


Το ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα τροχονομικής αστυνόμευσης «Ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στις πόλεις», που εφαρμόζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, έχει σχεδιαστεί από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές περιοχές, η εξασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς κίνησης των πολιτών και ιδίως των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων καθώς και η βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η αρμόδια Υπηρεσία Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων εφαρμόζει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο με στοχευμένους τροχονομικούς ελέγχους στην πόλη των Ιωαννίνων, για τον εντοπισμό των οδηγών που δε συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δημιουργώντας προβλήματα στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια των στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων το διήμερο 14 & 15 Φεβρουαρίου 2020, ελέγχθηκαν -398- οχήματα, αφαιρέθηκαν -8- άδειες ικανότητας οδήγησης, -10- άδειες κυκλοφορίας και -19- ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά - 97 - παραβάσεις και συγκεκριμένα:
20 παραβάσεις για στάση/στάθμευση στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων ή πάνω σε αυτούς
38 παραβάσεις για στάση/στάθμευση σε πεζοδρόμια, πλατείες και ειδικά ερείσματα που προορίζονται για πεζούς ως και ποδηλατοδρόμους

28 παραβάσεις για στάση/στάθμευση σε διαβάσεις πεζών ή σε απόσταση μικρότερη των (5) μέτρων από αυτές
4 παραβάσεις για στάση/στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα διάβασης ΑμεΑ), σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ΑμεΑ
7 παραβάσεις για παράνομη κίνηση σε πεζοδρόμια

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του προγράμματος, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην πόλη των Ιωαννίνων έχουν βεβαιωθεί συνολικά -6.672- παραβάσεις και συγκεκριμένα:
1.801 παραβάσεις για στάση/ στάθμευση στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων ή πάνω σε αυτούς
3.299 παραβάσεις για στάση/στάθμευση σε πεζοδρόμια, πλατείες και ειδικά ερείσματα που προορίζονται για πεζούς ως και ποδηλατοδρόμους
1.098 παραβάσεις για στάση/στάθμευση σε διαβάσεις πεζών ή σε απόσταση μικρότερη των (5) μέτρων από αυτές
345 παραβάσεις για στάση/στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα διάβασης ΑμεΑ), σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ΑμεΑ

129 παραβάσεις για παράνομη κίνηση σε πεζοδρόμια.
Επισημαίνουμε ότι μόνο τα αστυνομικά μέτρα δεν επαρκούν για τη διαμόρφωση συνθηκών απρόσκοπτης και ασφαλούς κυκλοφορίας των πολιτών, αλλά απαιτείται και η συνειδητή συμμόρφωση των οδηγών με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Οι ειδικές δράσεις του προγράμματος θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

Η αντικαταθλιπτική ιδιότητα της κλασικής μουσικής

Η κλασική μουσική, όπως αυτή των Μπάχ και Μότσαρτ βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου που βιώνουν όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη.


Το φαινόμενο «Η επίδραση του Μότσαρτ», δηλαδή η αντίληψη ότι η ακρόαση κλασικής μουσικής μπορεί να «μεταμορφώσει» ένα βρέφος ή ένα μικρό παιδί σε μεγαλοφυΐα, έχει πλέον καταρριφθεί. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνών δείχνει ότι η μουσική μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ορισμένες πτυχές της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του πόνου.
Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η ακρόαση συγκεκριμένων κομματιών κλασικής μουσικής, συμπεριλαμβανομένου ενός του Μότσαρτ, βοηθάει στη μείωση των εξουθενωτικών συμπτωμάτων της κλινικής κατάθλιψης.
Η μουσική προσφέρει έναν απλό και εκλεπτυσμένο τρόπο για τη θεραπεία της ανηδονίας, δηλαδή την απώλεια απόλαυσης από τις καθημερινές δραστηριότητες, αναφέρει η ερευνητική ομάδα.
Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 79 ασθενείς μιας κλινικής, συγκεκριμένα 14 άνδρες και 65 γυναίκες, ηλικίας 25 έως 60 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με ήπια έως μέτρια επίπεδα κατάθλιψης και δε λάμβαναν κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Όλοι τους συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα διάρκειας οκτώ εβδομάδων. Η μισή ομάδα συμμετείχε σε εβδομαδιαίες συνεδρίες με ψυχολόγο, διάρκειας 30 λεπτών, ενώ η υπόλοιπη ομάδα άκουγε ένα 50λεπτό πρόγραμμα κλασικής μουσικής, σε καθημερινή βάση.
Η ηχογράφηση περιελάμβανε δύο κομμάτια μπαρόκ μουσικής, (το Ιταλικό κοντσέρτο του Μπαχ και το κοντσέρτο γκρόσο από τον σύγχρονο Αρκάντζελο Κορέλλι), καθώς και τη σονάτα για δύο πιάνα του Μότσαρτ. Κάθε εβδομάδα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα επίπεδα συμπτωμάτων τους που σχετίζονταν με την κατάθλιψη, χρησιμοποιώντας μια τυποποιημένη κλίμακα μέτρησης της κατάθλιψης.
Οι μετρήσεις μας βρήκαν θετικές αλλαγές στην τέταρτη συνεδρία της ομάδας μουσικοθεραπείας και βελτίωση των συμπτωμάτων των συμμετεχόντων, αναφέρουν οι ερευνητές. Μεταξύ της έβδομης και του της όγδοης εβδομαδιαίας συνεδρίας παρατηρήσαμε βελτίωση σε 29 συμμετέχοντες, με έλλειψη βελτίωσης σε τέσσερις απ’ αυτούς, ενώ οκτώ εξ αυτών εγκατέλειψαν την ομάδα.
Μεταξύ εκείνων που είχαν υποβληθεί σε ψυχοθεραπεία, 12 άτομα παρουσίασαν βελτίωση την όγδοη εβδομάδα, 16 συμμετέχοντες δεν παρουσίασαν κάποια βελτίωση, ενώ δέκα εξ αυτών αποχώρησαν από τη μελέτη.


Τα ευρήματά μας δείχνουν τη σημαντική θετική επίδραση της μουσικής σε στατιστικά σημαντικό επίπεδο, καταλήγουν οι ερευνητές. Προτείνουν ότι τόσο η μπαρόκ μουσική όσο και τα μουσικά κομμάτια του Μότσαρτ μπορούν να έχουν καθοριστικές ευεργετικές επιδράσεις σε ασθενείς με κατάθλιψη.
Οι ερευνητές επισημαίνουν διάφορους πιθανούς λόγους για τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η μουσική μπορεί να ενεργοποιήσει αρκετές διαδικασίες, οι οποίες διευκολύνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και / ή την πλαστικότητά του. Σημειώνουν ότι η κατάθλιψη συσχετίζεται συχνά με χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και / ή με μικρό αριθμό υποδοχέων ντοπαμίνης. Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η ακρόαση μουσικής μπορεί όντως να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης.
Δεδομένου του έντονου ενθουσιασμού αναφορικά με το φαινόμενο «Η επίδραση του Μότσαρτ», είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν σημαίνουν (α) ότι η ψυχοθεραπεία δεν είναι ζωτικής σημασίας ή (β) ότι όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη να σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή με Πρόζακ και αντ’ αυτού να ακούσουν Προκόφιεφ.
Αλλά, όπως προτείνουν οι ερευνητές ψυχολόγοι, οι άνθρωποι που εμφανίζουν ήπια έως μεσαία επίπεδα κατάθλιψης μπορούν να αξιοποιήσουν τη μουσική για να ενδυναμώσουν τα αποτελέσματα της ψυχολογικής υποστήριξης που λαμβάνουν.
Οι ερευνητές δεν ισχυρίζονται ότι μόνο τα μουσικά κομμάτια του Μότσαρτ έχουν αυτή τη μοναδική ευεργετική επίδραση. Σημειώνουν ότι διαφορετικά είδη μουσικής μπορεί να έχουν διαφορετικές επιδράσεις σε διαφορετικούς ανθρώπους. Ωστόσο, η μουσική που επιλέχθηκε για την έρευνα, η οποία ήταν πολυσύνθετη, αισιόδοξη και διεγερτική, έδειξε σαφώς θετικά αποτελέσματα. Και οι ασθενείς φάνηκε μετά από λίγη ώρα να την απολαμβάνουν.
Στην αρχή της μελέτης, πολλοί από τους ασθενείς δεν έδειξαν θετική προδιάθεση να ακούσουν τη συγκεκριμένη μουσική, αναφέρουν. Ωστόσο αργότερα, όχι μόνο επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτή, αλλά ζήτησαν να ακούσουν και περισσότερα μουσικά κομμάτια αυτού του είδους.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το PsychologyNow.gr

Πίτα των Οριζόντων Ηπείρου: Η Ήπειρος αλλάζει


Το μήνυμα της αναγκαιότητας ύπαρξης πολιτικής συνεννόησης στην Ήπειρο, μεταξύ των διαφορετικών δυνάμεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και το στίγμα της διακριτής παρουσίας μιας παράταξης που στήθηκε από το μηδέν, έξω από κομματικούς μηχανισμούς και η οποία παράταξη μεγαλώνει, συνεχίζοντας πολύ πιο δυνατή την πορεία της προς τις επόμενες εκλογές, ήταν τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής.
Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στην αίθουσα εκδηλώσεων της «Φρόντζου Πολιτεία». Παρόντες οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Δημήτρης Παππάς και Δημήτρης Γκαμπρέλας, ενώ απουσίαζε λόγω ασθένειας, ο έτερος εκλεγμένος των «Οριζόντων», Στάθης Νάνος.
Την αξιοσημείωτη αλλαγή στη συν-λειτουργία των πολιτικών δυνάμεων στην Ήπειρο, σηματοδότησε η παρουσία στην εκδήλωση, των επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, «Κοινό των Ηπειρωτών» και «Ήπειρος Όλον», κ.κ. Γιώργου Ζάψα και Δημήτρη Δημητρίου αντίστοιχα. Αμφότεροι στους χαιρετισμούς τους τόνισαν την ανάγκη συνέργειας και από κοινού πολιτικής δράσης, απέναντι στην αλαζονική διοίκηση της Περιφερειακής Αρχής και δεσμεύτηκαν πως η κοινή προ ημερών επιστολή για τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα το προσφυγικό, θα έχει ασφαλώς συνέχεια.
Tον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο εκπροσώπησε ο Πατέρας Παναγιώτης.
Παραβρέθηκε απευθύνοντας χαιρετισμό ο Πρόεδρος Βελλαϊτών  κος Κλέανδρος Παπαδόπουλος.
Η ομιλία Ριζόπουλου
Η ομιλία του επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» κ. Σπύρου Ριζόπουλου ξεκίνησε με μια ιστορία από τις πρώτες μέρες του ως μετανάστη, στις ΗΠΑ… Η ιστορία αυτή ήταν μια έμμεση απάντηση σε όσους αμφισβητούν το ενδιαφέρον του για την Ήπειρο, επειδή δε ζει μόνιμα εδώ. «Όταν στηλιτεύουμε αυτούς που η μοίρα τους έδιωξε μακριά, χτυπάμε την ίδια μας την ψυχή» τόνισε χαρακτηριστικά. Και στο ερώτημα γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι με την κεντρική πολιτική σκηνή, σημείωσε: «Δεν επέλεξα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επέλεξα την Ήπειρο. Με ενδιαφέρει η Ήπειρος». Όσο για την κεντρική πολιτική πρόσθεσε: «οι κομματικοί μηχανισμοί είναι σαθροί, έχουν χάσει κάθε στοιχείο σοβαρότητας».
Χαιρετίζοντας την παρουσία των δύο επικεφαλής Ζάψα και Δημητρίου, επιτέθηκε στην Περιφερειακή Αρχή, αναφερόμενος στην κοινή πρωτοβουλία για το προσφυγικό και κατέληξε: «κώφευσε, στρουθοκαμήλισε, εξαφανίστηκε και έβγαλε μπροστά την αμήχανη και «ψαρωμένη» ΠΕΔ για να καταλήξουμε στο αισχρό σύνθημα ‘βάλτε πλάτη’».
«Κλίμα συναίνεσης υπάρχει, δείτε το, είναι υπαρκτό» τόνισε και πρόσθεσε πως «όσο μπορώ να συνεννοηθώ με επικεφαλής όπως με το Γιώργο και το Δημήτρη, δε φοβάμαι τίποτε»…
Το δυνάμωμα της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» είναι γεγονός. Από την πρώτη μέρα του Ιουνίου, άρχισε η δουλειά για τη συγκρότηση δομών και μηχανισμού, ώστε να αποτελούν σήμερα οι «Ορίζοντες» πανελλαδικά, μια σπάνια περίπτωση αυτοδιοικητικής οντότητας τόσο καλά οργανωμένης, που σε «νεκρό» πολιτικά χρόνο προσελκύει το ενδιαφέρον πολιτών, τους εγγράφει ως μέλη στο μητρώο της (ξεπερνούν σήμερα τους 170) και ετοιμάζεται για το πρώτο της συνέδριο.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Ριζόπουλος απάντησε σε όσους μάταια προσπαθούν εδώ και καιρό, να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα για το μέλλον της παράταξης, λέγοντας τα εξής: «για τους Χιλιαστές της Ηπειρώτικης παραφιλολογίας, για τους σχολιαστές της Γρ. Σακκά και της Μελανίδη λέω το εξής: αλλάξτε επάγγελμα. Όπως οι Χιλιαστές προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας φέρουν τη Δευτέρα Παρουσία και την καταστροφή του κόσμου, αλλάξτε επάγγελμα, διότι ο Ριζόπουλος δεν πηγαίνει πουθενά, ήλθε για την Ήπειρο και θα μείνει στην Ήπειρο και αν πρέπει ο κύκλος ο πολιτικός να κλείσει στην Ήπειρο, να κλείσει στην Ήπειρο. Αλλάξτε επάγγελμα, διότι οι προσπάθειές σας και πέφτουν στο κενό και εκτίθεστε, όπως οι Χιλιαστές του Μπρούκλιν που κάθε τόσο έβλεπαν τη Δευτέρα Παρουσία και τον κόσμο να καταστρέφεται»…
«Όσον αφορά τους αγωνιστές μας στους ΟΗ οι οποίοι μπήκαν με την ψυχή τους σε έναν αγώνα που δεν είχαν ξανακάνει ποτέ, οι οποίοι πίστεψαν σε κάτι και που τώρα καταλαβαίνουν ότι αρχίζουν οι Ηπειρώτες να μας γνωρίζουν ένα έχω να πω: Είναι για μένα οι δικοί μου ήρωες.
Τους ήταν πολύ εύκολο όπως είναι σύνηθες στην τοπική αυτοδιοίκηση το ίδιο βράδυ να φυλλορροήσουν. Στήσανε καταστατικό φτιάχνουν μεταβατικές επιτροπές και όργανα, γράφουν μέλη αγωνίζονται να μεταφέρουν το μήνυμα μας».
Ακολούθως, αναφέρθηκε απολογιστικά στους πρώτους μήνες της νέας αυτοδιοικητικής θητείας, ασκώντας κριτική στην πελατειακή λογική διαχείρισης που βρίσκει πρόθυμους πολίτες, οι οποίοι όπως είπε χαρακτηριστικά, απευθύνονται στη διοίκηση της Περιφέρειας με την «παλάμη» ανοιχτή… «Οι «Ορίζοντες» θα αποκαταστήσουν τους θεσμούς που έχουν αλλοτριωθεί, διότι εγώ θα λέω αλήθειες. Γι’ αυτό ήρθα…» είπε.
Τέλος, αναφέρθηκε σε κεφαλαιώδεις προτάσεις της παράταξής του που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «e» και που διέπονται από την αρχή της Περιφερειακότητας, όπως για τον αγωγό East Med, για το ΕΣΠΑ κτλ.
 
Υ.Γ: Ο μικρός μας φίλος και νικητής του φλουριού είναι ο Κωνσταντίνος γιος, του μέλους των Οριζόντων Ηπείρου κ. Νίκου Κίτσιου.

Ηπειρωτική Αδελφότητα Ν. Μαγνησίας: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ηπειρώτη συγγραφέα Θοδωρή Δεύτου με τίτλο "ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΝΤΙΚΡΥ", την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00 στα Public


Η Ηπειρωτική Αδελφότητα Ν. Μαγνησίας παρουσίαζει το νέο βιβλίο του Ηπειρώτη συγγραφέα Θοδωρή Δεύτου με τίτλο "ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΝΤΙΚΡΥ", την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00 στα Public.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση ζωοκλοπής σε χωριό της Πρέβεζας

Σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ενός ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, υπόθεση ζωοκλοπής, η οποία έγινε κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 έως την 15-02-2020 σε χωριό της Πρέβεζας.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για ζωοκλοπή.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος, κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, αφαίρεσε από αγρόκτημα σε χωριό της Πρέβεζας, (30) κυψέλες με πληθυσμό μελισσών καθώς και μελισσοκομικό εξοπλισμό.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, βρέθηκαν σε δύο αγροκτήματα που χρησιμοποιούσε ο κατηγορούμενος σε χωριό της Πρέβεζας, μέρος των κλεμμένων κυψελών μαζί με πληθυσμό μελισσών καθώς και μέρος του αφαιρεθέντος μελισσοκομικού εξοπλισμού, τα οποία κατασχέθηκαν προκειμένου να αποδοθούν στον ιδιοκτήτη τους.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Οι ημερομηνίες καταβολής ΚΕΑ και προνοιακών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ


Η πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ μηνός Φεβρουαρίου 2020 στους δικαιούχους των προνοιακών και διατροφικών επιδομάτων, καθώς και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα γίνει την τελευταία εργάσιμη του μήνα, δηλαδή την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.
Η πληρωμή στους δικαιούχους γίνεται μετά την έγκριση με υπουργική απόφαση δαπάνης σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, οικονομικού έτους 2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΕΚΑ για την κάλυψη της καταβολής των χρημάτων (δαπάνες χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε ΑμεΑ).
Οι δικαιούχοι θα έχουν διαθέσιμα μέσω ΑΤΜ τα χρήματα από τις 27 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη, από το απόγευμα και μετά.
Σημειώνεται πως το ΚΕΑ μετονομάζεται σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, σύμφωνα με τις αλλαγές που συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννας και δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ουλές της ακμής


Mια από τις πιο ενοχλητικές επιπτώσεις που υπάρχει πιθανότητα να αφήσει η ακμή είναι ουλές στο πρόσωπο ή και σε άλλα σημεία του σώματος, τις οποίες πολλοί άνθρωποι θέλουν να αφαιρέσουν. 
Για την καλύτερη αντιμετώπισή τους προσφέρονται αρκετές επιλογές, φαρμακευτικές και επεμβατικές.
«Οι ουλές αναπτύσσονται μερικές φορές ως επιπλοκές της ακμής», λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). 
«Ωστόσο υπάρχουν διάφοροι τύποι ακμής και ορισμένοι μόνο από αυτούς μπορούν να προκαλέσουν ουλές. 
Για παράδειγμα, οζίδια και κύστεις που παρουσιάζονται σε σοβαρές μορφές ακμής μπορεί να προκαλέσουν ρήξη του παρακείμενου ιστού, με συνέπεια την πρόκληση ουλών. 
Ουλές ακμής μπορούν επίσης να αναπτυχθούν όταν ο πάσχων "πειράζει" και "σπάει" τα σπυράκια του. Γι' αυτό δεν πρέπει να προσπαθεί κανείς να αντιμετωπίσει τις ουλές της ακμής χωρίς να συμβουλευτεί πρώτα έναν δερματολόγο».
Ο δερματολόγος ιατρός μπορεί να καθορίσει τον τύπο (ή μερικές φορές τους τύπους) των ουλών που έχει ένας ασθενής, τι πιθανότητες υπάρχουν να «σβήσουν» με το πέρασμα του χρόνου, πότε πρέπει να γίνει θεραπεία για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα και τι είδους θεραπεία πρέπει να γίνει.
Μία άλλη παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη είναι αν και πόσο επηρεάζουν οι ουλές τον ασθενή. «Πέραν του αισθητικού θέματος, πολλές φορές κάνουμε θεραπεία επειδή ο ασθενής αισθάνεται άσχημα και έχει ψυχολογικές επιπτώσεις ή επειδή οι ουλές του προκαλούν πόνο ή περιορίζουν τις κινήσεις του», λέει ο ειδικός. «Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να έχουν κατά νου οι ασθενείς είναι πως πρώτον οι ουλές της ακμής μπορεί να αποδειχθούν επίμονες και δεύτερον δεν υπάρχει μία θεραπεία κατάλληλη για όλους. Επιπλέον, για την καταπολέμησή τους μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες της μιας θεραπείες».
Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ουλών. Οι ατροφικές, οι υπερτροφικές και τα χηλοειδή. Οι ατροφικές ουλές μοιάζουν με μικροσκοπικές εσοχές στο δέρμα. Δημιουργούνται όταν το δέρμα δεν παράγει αρκετούς ινοβλάστες κατά τη διαδικασία της επούλωσης. Οι ινοβλάστες είναι κύτταρα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επούλωση των πληγών και την σύνθεση του κολλαγόνου.