Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Οικονομική ενίσχυση σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες


Υποβολή δικαιολογητικών από 1η έως 26η Ιουνίου.

Ο ΛΑΕ /ΟΠΕΚΑ υλοποιεί και φέτος το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε 4.000 τρίτεκνες και 1.000 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, που είναι συνταξιούχοι ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ).
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1.000 αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες και 4.000 τρίτεκνες.
Οι μητέρες πρέπει επίσης να είναι δικαιούχοι περίθαλψης με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα και ειδικότερα τα τέκνα με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ.
Σε κάθε μία από τις πολύτεκνες μητέρες που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις θα καταβληθεί χρηματικό βοήθημα ύψους χιλίων ευρώ (1.000 €) ενώ στις τρίτεκνες μητέρες θα καταβληθεί χρηματικό βοήθημα ύψους επτακοσίων ευρώ (700 €).

Παράταση στις πληρωμές του ΟΑΕΔ


Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, κ.  Σπύρος Πρωτοψάλτης στον ANT1  παράταση σε επιδόματα του ΟΑΕΔ.
Όπως ανέφερε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, η πληρωμή θα γίνει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για όλους όσοι έπαιρναν επίδομα ανεργίας και αυτό έληξε τον Μάιο.
Η παράταση ισχύει και για όσους αρχικά το επίδομα έληγε νωρίτερα, για παράδειγμα τον Μάρτιο, όμως πήραν τότε την πρώτη παράταση.
Και αυτοί θα λάβουν επίδομα ανεργίας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όπως πρόσθεσε ο κ. Πρωτοψάλτης.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παράταση για δύο μήνες πήρε το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων, καθώς και των βοηθημάτων ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων – ασφαλισμένων για όσους λήξει η επιδότησή τους εντός Μαΐου.
Για όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε ή θα λήξει η επιδότησή τους τον Μάιο, ο πρώτος επιπλέον μήνας επιδότησης θα καταβληθεί τον Ιούνιο και ο δεύτερος επιπλέον μήνας επιδότησης θα καταβληθεί τον Ιούλιο.
Η δίμηνη παράταση επιδομάτων ανεργίας αντιστοιχεί στα εξής ποσά:
Δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), ποσό προσαυξανόμενο κατά 10% επιπλέον για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου ανέργου.

Κομισιόν: Το 95,7% των παραλιών στην Ελλάδα είναι άριστης ποιότητας για κολύμπι


Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν από τις 22.295 περιοχές κολύμβησης στην Ευρώπη το 2019, το 84,6% ήταν άριστης ποιότητας και σε πέντε χώρες, το 95% ή περισσότερο, των υδάτων κολύμβησης ήταν άριστης ποιότητας: Κύπρος (99,1%), Αυστρία, Μάλτα, Ελλάδα (95,7%) και Κροατία.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, στην Ελλάδα, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, όλοι οι αξιολογημένοι χώροι κολύμβησης είχαν τουλάχιστον επαρκή ποιότητα το 2019. Κατά την κολυμβητική περίοδο 2019, αυτό το ελάχιστο πρότυπο ποιότητας πληρούσε το 95,0% όλων των τοποθεσιών των υδάτων κολύμβησης της ΕΕ, με μικρή πτώση σε σύγκριση με το 2018 (95,4%). Ωστόσο, αυτή η πτώση μπορεί να εξηγηθεί από το άνοιγμα νέων τοποθεσιών υδάτων κολύμβησης που δεν μπορούν να ταξινομηθούν ακόμη, αναφέρει η Κομισιόν.
Το μερίδιο των εξαιρετικών υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ άλλαξε ελαφρώς από το 2013, από 85,2% σε 87,4% για τα παράκτια ύδατα κολύμβησης και από 76,5% σε 79,1% για τα εσωτερικά ύδατα κολύμβησης. Η ποιότητα των παράκτιων περιοχών ήταν γενικά καλύτερη από εκείνη των εσωτερικών περιοχών λόγω της καλύτερης ικανότητας αυτοκαθαρισμού των παράκτιων περιοχών.
Επιπλέον το 2019, 294 ή 1,3% των περιοχών των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ ήταν κακής ποιότητας. Ενώ το μερίδιο των περιοχών κακής ποιότητας μειώθηκε ελαφρά από το 2013, τα προβλήματα παραμένουν στα ύδατα κολύμβησης κακής ποιότητας ή στα ύδατα κολύμβησης που συχνά επηρεάζονται από τη βραχυπρόθεσμη ρύπανση.

Περισσότερες δόσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ προανήγγειλε φορολογικές ελαφρύνσεις.
«Έχουν δοθεί παρατάσεις για ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές και όταν λήξουν οι παρατάσεις δεν έχουν σκοπό να στραγγαλίσουμε τον κόσμο» τόνισε ο Στέλιος Πετσας προαναγγέλοντας έτσι διευκολύνσεις όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", ρύθμιση φορολογικών υποχρεώσεων για " κορονόπληκτους" η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους έκαναν χρήση του δικαιώματος αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων να πληρώσουν σε 12 δόσεις άτοκες ή με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο - όλα τα βάρη που έχουν συσσωρευθεί για φέτος το Φθινόπωρο μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης .Στο τραπέζι είναι και το σχέδιο αύξησης των δόσεων για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις, μέτρο που δεν επηρεάζει την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Αντίστοιχα, σε 6 δόσεις –δηλαδή μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021 μελετάται να πληρωθεί και ο ΕΝΦΙΑ.
Αντίθετα φαίνεται να αποκλείεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι 120 δόσεις , κίνηση που εκτιμάται ότι θα προκαλούσε πολλούς τριγμούς στις σχέσεις με τους θεσμούς σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία κατά την οποία θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2021.

Σε πλήρη λειτουργία από αύριο το Δημόσιο


Από την Τρίτη 9 Ιουνίου όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα λειτουργούν κανονικά, ενώ και η εξυπηρέτηση του κοινού δεν θα γίνεται πια μόνο με ραντεβού.
Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας, Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού, Υποδομών-Μεταφορών και Ναυτιλίας, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες τίθενται πλέον σε πλήρη λειτουργία.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ 34781/2020 (ΦΕΚ 2168/Β/7-6-2020), άρθρο 19, παρ. 2, ορίζονται τα εξής:
«Οι δημόσιες υπηρεσίες τελούν σε πλήρη λειτουργία. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Με ευθύνη του οικείου Προϊσταμένου τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών».

ΕΟΔΥ: Αυξήθηκαν σε 97 τα νέα κρούσματα


Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 97 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου).
Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. 690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 
Τέσσερις (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 
Το 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 
115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. 55 (30.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δυο συλλήψεις για άσκοπους πυροβολισμούς στη Θεσπρωτία


Συνελήφθησαν το βράδυ της Κυριακής σε περιοχή της Θεσπρωτίας δύο ημεδαποί για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.
Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν διότι διαπιστώθηκε να έχουν προβεί σε άσκοπους πυροβολισμούς με κυνηγητικά όπλα που κατείχαν νόμιμα.
Κατασχέθηκαν τα όπλα και τρία φυσίγγια ενώ αφαιρέθηκαν οι άδειες κατοχής των όπλων.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.  

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη για τα αιολικά πάρκα και το κλειστό του Ελληνικού


Τα αιολικά πάρκα
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στις ορεινές περιοχές Ανηλίου και Περιστερίου, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως ο ίδιος δεν είναι αρνητικός στην κατασκευή αιολικών πάρκων, αλλά αυτά πρέπει να γίνονται σε κατάλληλες περιοχές και  όχι σε περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται άλλες δραστηριότητες ή που διέπονται από αυστηρό πλαίσιο προστασίας. Όπως  εξήγησε,  στην περιοχή Περιστερίου, μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται ούτε καν η κατασκευή μικρών δρόμων και τώρα προτείνεται η τοποθέτηση  ιστών ύψους 80 μέτρων που για τη μεταφορά τους, χρειάζονται  διανοίξεις δρόμων με στροφές  πλάτους 15 μέτρων. «Αρχικά είχαν ζητήσει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 27 ΜW και τώρα το έφτασαν στα 88,5 ΜW. Είναι έγκλημα η κατασκευή του σε υψόμετρο 2100 μέτρων και κάλλιστα μπορεί να γίνει σε ύψος μέχρι 1500 μέτρα με άλλο μέγεθος και με άλλα πτερύγια» είπε ο κ. Αλ. Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι για το θέμα θα υπάρξει συνάντηση και συζήτηση με τους τοπικούς φορείς.
Αναφερόμενος στο αιολικό πάρκο Ανηλίου για το οποίο είχε εκδοθεί άδεια από τη ΡΑΕ το 2011, ο Περιφερειάρχης είπε ότι στις υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν υπάρχει περιβαλλοντική άδεια, ενώ ο ίδιος με επιστολή του το 2014, είχε εκφράσει τη διαφωνία του για την κατασκευή του σε μια τεράστια έκταση που εκτείνεται στα όρια Ανηλίου και  Ασπροποτάμου Τρικάλων.
Για το κλειστό του Ελληνικού
Τέλος αναφερόμενος στο κλειστό του Ελληνικού, ο Περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι έχει συνεχείς επαφές με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι ισχύει η αρχική δέσμευση για την παράδοση στην Περιφέρεια Ηπείρου του ενός εκ των δύο κλειστών. 
Η καλύτερη και οικονομικότερη επιλογή είναι το κλειστό ξιφασκίας, χωρητικότητας περίπου 4.ο00 θέσεων.

Πως επηρεάζει το κάπνισμα την εμφάνιση του προσώπου και του δέρματος


Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου και στο προσκήνιο επανέρχονται οι βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα σε ολόκληρο τον οργανισμό. Ειδικά στο δέρμα, όμως, οι συνέπειές του αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και είναι εμφανείς από τα πρώτα χρόνια του καπνίσματος.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα γερνάει κατά τουλάχιστον μια δεκαετία το δέρμα, με τον γενικό κανόνα να είναι πως όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει και επί όσο περισσότερα χρόνια, τόσο πιο ξηρό, τραχύ και πρόωρα γερασμένο θα είναι. 
Αν, όμως,  κάποιος είναι μανιώδης καπνιστής από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης ή και την εφηβεία, είναι πιθανό στα 40 του να έχει δέρμα παρόμοιο με αυτό ενός 70χρονου ο οποίος δεν κάπνισε ποτέ!
«Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, αφού σχετίζεται με δεκάδες προβλήματα, από την υπογονιμότητα και την καρδιοπάθεια μέχρι τον καρκίνο», λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). 
«Ωστόσο αυτό που δεν συνειδητοποιεί ο περισσότερος κόσμος είναι ότι προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες και στο δέρμα, με το πρόσωπο να είναι το πρώτο τμήμα του όπου εμφανίζονται αυτές οι βλάβες. 
Το κάπνισμα αποτελεί τον δεύτερο κυριότερο παράγοντα πρόωρης γήρανσης του δέρματος, μετά την υπερβολική έκθεση στον ήλιο».
Μελέτες έχουν δείξει ότι η νικοτίνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τη ροή αίματος στο δέρμα και την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε αυτό. Επιπρόσθετα, διεγείρει την παραγωγή ελεύθερων ριζών και εκλύει τοξικές ουσίες που του προκαλούν πρόσθετες βλάβες. Έχει επίσης βρεθεί ότι εξασθενεί το ανοσοποιητικό και αυξάνει την παραγωγή ενός ενζύμου που λέγεται μεταλλοπρωτεϊνάση-1 (MMP-1). 
Το ένζυμο αυτό μειώνει το κολλαγόνο και η υπερπαραγωγή του έχει ως συνέπεια να χάνει το δέρμα τη συνοχή και την ελαστικότητά του. Τέλος, το κάπνισμα μειώνει σημαντικά και την ενυδάτωση του δέρματος, με συνέπεια να ανοίγει το δρόμο στην ξηροδερμία και την τραχύτητα.