Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Αρετή Πωγωνίου: «Έφυγε» από τη ζωή ο συνδημότης Χαρίσης Κοσμ. Αναστάσιος

 


«Έφυγε»  από την ζωή το Σάββατο 11 Μαρτίου  2023,  ο Χαρίσης Κοσμ. Αναστάσιος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Κυριακή 12 Μαρτίου  2023 και ώρα 5:00 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Κοιμητήριο  Αρετής Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Έχασε η Αναγέννηση από τον Π.Α.Σ. Μετσόβου (2-1)

 

*Την ήττα γνώρισε η Αναγέννηση από τον ΠΑΣ Μετσόβου με σκορ 2-1 για την 22η αγωνιστική της Hall of Brands  Α΄ Ερασιτεχνικής  Κατηγορίας.

Η Αναγέννηση προηγήθηκε στο 3΄ με αυτογκόλ των γηπεδούχων μετά από λανθασμένο γύρισμα του αμυντικού.

Στο δεύτερο μέρος και συγκεκριμένα στο 70΄ ήρθε η ισοφάριση για τον ΠΑΣ Μετσόβου με τον Musto Panajot.

Ο ΠΑΣ Μετσόβου έκανε την ανατροπή με τον Χύσο Κρίστακ που εκμεταλλεύτηκε

λάθος του τερματοφύλακα  Γεωλδάση Γεώργιου.  

ΠΑΣ Μετσόβου:

 Ζώης Παναγιώτης, Γεωργίου Γεώργιος, Τσιόστας Χρήστος, Τσουλιάης Κυριάκος, Ζιάβρος Άγγελος, Τσιόστας Κωνσταντίνος, Κάτσενος Μάριος (Σιούτας Κωνσταντίνος 65΄), Χύσο Κρίστακ, Musto Panajot (Κέντρος  Ιωάννης 85΄), Τσακμάκης Μάριος (Μπαλιούσκας Κωνσταντίνος 65΄)

Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Γιώργος Πότσης):

Γεωλδάσης  Γεώργιος, Καμονάς Ιωάννης, Κούτρας Απόστολος, Τάσιος Αλέξανδρος, Καπίας Στέφανος, Ταχιάς Γεώργιος, Νίτας Άγγελος, Αλεξίου Άγγελος  (Μπιστιόλης Χρυσοβαλάντης), Ντόντης Βασίλειος, Γότσης Γεώργιος (Τερζής Μάριος)

Τα αποτελέσματα της 22ης αγωνιστικής στην Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023  

Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ 1-1

ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ 3-1

Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 2-1

ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 2-0

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ 5-0

Κυριακή 12 Μαρτίου 2023  

Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ (16:00)

Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (16:00)

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ   (16:00)

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (16:00)

Κωνσταντίνα Παππά: Πότε -επιτέλους- η δημοτική αρχή θα ενδιαφερθεί για την Κοινότητα Καταρράκτη;

 


Έχουμε γράψει και στο παρελθόν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κοινότητα Καταρράκτη του Δήμου Πωγωνίου, αλλά παρότι πέρασε αρκετός καιρός από τότε, η δημοτική αρχή δεν προχώρησε  στην αντιμετώπισή τους.

Χρόνια έχει να καθαριστεί το μονοπάτι που οδηγεί στον -απαράμιλλου φυσικού κάλους- φυσικό καταρράκτη, κάνοντας αδύνατη  την πρόσβαση στους επισκέπτες που θέλουν να το απολαύσουν.

Έξι χρόνια παρακαλούν οι κάτοικοι να καθαριστεί ο δρόμος προς καταρράκτη και την Αγία Παρασκευή, αλλά μάταια.

Ο δρόμος μάλιστα κατέστη επικίνδυνος αφού "φαγώθηκε" σε κάποια σημεία του απ΄ τον ποταμό Καλαμά και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει σοβαρό ατύχημα.

Ο δρόμος αυτός θα πρέπει να κλείσει άμεσα πριν θρηνήσουμε θύμα ή θύματα και θα πρέπει να ασφαλτοστρωθεί ο υπάρχων στέρεος δρόμος ΄Αγιος Γεώργιος- Αγία Παρασκευή.

Η πρόσβαση προς την Αγία Παρασκευή θα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα διότι εγκρίθηκε η μελέτη αναστήλωσής της που υπέβαλε η Αδελφότητα Αθηνών και υπογράφηκε απ΄την Υπουργό Πολιτισμού, τον Περιφερειάρχη και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Σε ότι αφορά την κατασκευή νέου δρόμου που θα συνδέει Ριάχοβο-Καταρράκτη με Λίθινο, τη μελέτη του οποίου είχε κάνει επί δημαρχίας του κ. Βιρβίλη ο τότε Δήμος Άνω Καλαμά, η δημοτική αρχή δεν προχώρησε μέχρι σήμερα στην επικαιροποίησή της μελέτης ώστε ακολούθως να μπορέσει να τον χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια.

Λίγοι μήνες απέμειναν μέχρι τις προσεχείς δημοτικές εκλογές και ας ελπίσουμε ότι έστω και τώρα, η δημοτική αρχή θα δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την Κοινότητα Καταρράκτη. 

Περιμένουμε.

Παρακάλαμος: Διορθώθηκε η ζημιά στο αντλιοστάσιο της δεξαμενής της Αγίας Παρασκευής

 


Διορθώθηκε η ζημιά στο αντλιοστάσιο της δεξαμενής της Αγίας Παρασκευής.

Ήδη άρχισε να πέφτει νερό στην δεξαμενή και σιγά σιγά θα επανέλθει κανονικά η υδροδότηση όλων των σπιτιών κτλ.

Σας ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Ψήφισμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη

 


Το ΔΣ της ΠΣΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δεκάδων θυμάτων της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Μετά το Μάτι και την Εύβοια, τρίτωσε το κακό με το σιδηροδρομικό δυστύχημα, την τρίτη πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη τα τελευταία 24 χρόνια. Για τον άδικο θάνατο δεκάδων συνανθρώπων μας -στη μεγάλη τους πλειοψηφία νέων- δεν είναι υπεύθυνη η «καταραμένη κοιλάδα» ούτε η «κακιά ώρα» και το «ανθρώπινο λάθος». Οι υπεύθυνοι της τραγωδίας των

Τεμπών πρέπει να τιμωρηθούν.

Η ΠΣΕ ενώνει τη φωνή με όλους και ιδιαίτερα με τη νεολαία που με τις κινητοποιήσεις και τις συγκινητικές εκδηλώσεις απαιτούν να μην υπάρχει καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη και καλεί τους απόδημους Ηπειρώτες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται, γιατί δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος    Ο Γεν. Γραμματέας

Χρυσόστομος (Μάκης) Χήτος-Κιάμος   Σωτήρης Γ. Κολιούσης

Αδελφότητα Κουκλιωτών Πωγωνίου ''ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ": Κοπή πίτας την Κυριακή 12 Μαρτίου, ώρα 11:00, στην αίθουσα της Αδελφότητας

 

Κοπή πίτας της Αδελφότητα Κουκλιωτών Πωγωνίου ''ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ", την Κυριακή 12 Μαρτίου, ώρα 11:00, στην αίθουσα της Αδελφότητας.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 14 Μαρτίου, ώρα 12:00

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σας προσκαλούμενα προσέλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης  στις 14 Μαρτίου 2023, ημέρα Τρίτη και ώρα 12.00 το μεσημέρι,  στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, την υπ. αριθμ.374/2022 (αρ.πρωτ. 39135/30-05-22) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το άρθρο 78 του Ν.4954/2022 (ΦΕΚ 136/09-07-2022) καθώς και τηνΚΥΑΔ1α/ΓΠ.οικ. 51236/09.09.2022 (ΦΕΚ 4756/09.09.2022 τεύχος Β') όπως ισχύει σήμερα, για τη λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1.Έγκριση  προϋπολογισμού  οικ.  έτους  2023  του  Κληροδοτήματος  «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ  ΚΑΡΕΤΣΟΥ» Κοινότητας Λάβδανης –Δήμου Πωγωνίου.

2. Έγκριση απολογισμού και ισολογισμού οικ. έτους 2021  του Κληροδοτήματος «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΕΤΣΟΥ» Κοινότητας Λάβδανης –Δήμου Πωγωνίου.

3. Έγκριση της αρ.02/23 μελέτης που συνέταξε το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου για την κατασκευή του έργου «Οδοποιία Δ.Ε. Δελβινακίου και Δ.Ε. Λάβδανης Δήμου Πωγωνίου» προϋπολογισμού 74.000,00€.

4. Έγκριση  2ουπρακτικού  επιτροπής  διενέργειας  διαγωνισμούπου  αφορά  τον  έλεγχο δικαιολογητικών  κατακύρωσης  και  κατακύρωση  αποτελέσματος  διαγωνισμού  του  έργου «Αγροτική οδοποιία Κοινοτήτων Καλπακίου, Βροντισμένης Δήμου Πωγωνίου» προϋπολογισμού 500.000,00€ με Φ.Π.Α. 24%.

5. Έγκριση 3ουπρακτικού επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού που αφορά τον έλεγχο δικαιολογητικών κατακύρωσης και κατακύρωση αποτελέσματος διαγωνισμού προμήθειας «Προμήθεια εξοπλισμού για την ανάδειξη και τον εκσυγχρονισμό του πρώην Αρρεναγωγείου –Παρθεναγωγείου Δελβινακίου»  προϋπολογισμού 228.245,56€ με Φ.Π.Α.24%.

6. Κατάρτιση όρων δημοπράτησης με ανοικτό διαγωνισμό του έργου "Ανάδειξη περιοχής "Ντοβρίτσι" στην Κοινότητα Ριαχόβου Δ.Ε. Άνω Καλαμά" προϋπολογισμού 278.254,00€ με Φ.Π.Α. 24%.

7. Αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 35.000,00€ από την Βουλή των Ελλήνων για την ανάδειξη και αποκατάσταση πέτρινων γεφυριών στον επαρχιακό δρόμο Χάνι Δελβινακίου –Πωγωνιανής.

8. Εισήγηση της Ο.Ε. προς το Δ. Σ. για την 3η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος έργων χρήσης 2023 Δήμου Πωγωνίου».

9.  Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσηςτου προϋπολογισμού 2023 Δήμου Πωγωνίου για την συνδρομή του Δήμου στην ηλεκτρονική βάση πληροφοριών της ΔΗΜΟΣΝΕΤ για το έτος 2023.

10. Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης του προϋπολογισμού 2023 Δήμου Πωγωνίου, για την οικονομική ενίσχυση αθλητικών σωματείων και Πολιτιστικού Συλλόγου  Δήμου Πωγωνίου (σχετ.23/23 Α.Δ.Σ.).

11. Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης του προϋπολογισμού 2023 Δήμου Πωγωνίου για επέκταση ΦΟΠ στην Κοινότητα Μαυρονόρους  και νέας παροχής ισχύος βιολογικού Παρακαλάμου (σχετ. 113/22 18/23 Α.Δ.Σ.).

12. Ορισμός δικηγόρου κατά την δικάσιμο 28 -03-23 ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ιωαννίνων όπου θα επανασυζητηθεί η από 8-9-2019  (αρ. Κατ. ΑΓ 621/2019) αγωγή  της Σταματίας Γιώτη (σχετ.739/22 απόφαση Τριμ. Δ/κού Πρωτοδικείου Ιωαννίνων).

13.  Ανάκληση της αρ. 30/2023 Α.Ο.Ε. με θέμα «Ορισμός δικηγόρου για σύνταξη γνωμοδότησης σχετικά με τις ενέργειες που απαιτούνται για την αποβολή μισθώτριας δημοτικού ακινήτου στον οικισμό Κάτω Λάβδανης –Κοινότητας Λάβδανης».

14. Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων  στην Αθήνα 18-19-20 Μαρτίου 2023.Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Συνέντευξη του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Καψάλη Κωνσταντίνου για τρέχοντα ζητήματα στο www.tzourlakos.com/

 


Συνέντευξη του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Καψάλη Κωνσταντίνου για τρέχοντα ζητήματα, στο www.tzourlakos.com/

Παρακάλαμος: Βλάβη δικτύου ύδρευσης από δεξαμενή Αγία Παρασκευής

 


Φίλοι συγχωριανοί καλημέρα.

Σήμερα ξημερώματα διαπίστωσα χαμηλή πίεση από το δίκτυο της Αγίας Παρασκευής και μετά από έλεγχο που έκανα, διαπίστωσα ότι δεν εισέρχεται νερό από την γεώτρηση στην δεξαμενή.

Μάλλον αυτό οφείλεται σε βλάβη στα ηλεκτρικά, που προκλήθηκε  από τους κεραυνούς της δυνατής βροχόπτωσης όλο το βράδυ.

Ήδη πρωί πρωί ενημέρωσα τον εξωτερικό συνεργάτη του Δήμου μας (μιας και σήμερα είναι Σάββατο) και αναμένουμε την επίλυση της ζημιάς.

Παρακαλώ για την κατανόηση σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (13/03 – 19/03/2023)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (13 Μαρτίου έως 19 Μαρτίου 2023) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  13/03/2023

Βουτσαράς – Κούρεντα-Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι. 18:00 – 01:00

 ΤΡΙΤΗ 14/03/2023     

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα.  08:00 – 15:00

 ΤΕΤΑΡΤΗ 15/03/2023         

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι. 18:00 –  01:00

 ΠΕΜΠΤΗ   16/03/2023         

Νεγάδες – Φραγκάδες – Λεπτοκαρυά -Δόλιανη – Καστανώνας – Μακρίνο – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι – Τρίστενο -Μηλιωτάδες. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/03/2023     

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι. 08:00 – 15:00

ΚΥΡΙΑΚΗ   19/03/2023

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.      18:00 – 23:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  13/03/2023

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό.     18:00 – 01:00

 ΤΡΙΤΗ 14/03/2023     

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή.    08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  15/03/2023

 Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη.   18:00 – 01:00

 ΠΕΜΠΤΗ   16/03/2023         

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/03/2023

Συρράκο  – Καλαρρύτες – Ματσούκι.     18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  18/03/2023          Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι – Διχούνι.       08:00 – 13:00     

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  13/03/2023

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω  Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος. 18.00-01.00

ΤΡΙΤΗ 14/03/2023      

Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή. 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ  15/03/2023

Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Νεοχώρι – Αγία Παρασκευή –  Ανέζα  – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή. 18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ    16/03/2023         

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό  – Κλειδί – Περδικορράχη-Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαρια. 08.00-15.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/03/2023     

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά –  Γρέβια – Πηγές. 08.00-15.00

ΣΑΒΒΑΤΟ  18/03/2023         

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα       08.00-15.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  13/03/2023         

Ριζά – Χειμαδιό- Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.      16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ 14/03/2023      

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.     08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  15/03/2023

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα. 16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ    16/03/2023         

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 17/03/2023

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Αγ. Γεώργιος – Δρυόφυτο – Παντάνασσα – Πέτρα. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  18/03/2023         

Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι.          08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  13/03/2023         

Φοινίκι – Δάφνη  – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι – Νεροχώρι-Κεραμίτσα –  Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι – Αχουρία Μαλουνίου 08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ 14/03/2023      

Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς –  Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι – Αμπελώνας  18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  15/03/2023         

Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών – Αναβρυτός.         08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ    16/03/2023         

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια – Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος-Γολά-Ροδοστίβα.18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/03/2023     

Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι –  Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα)  – Χλωμός – Αχλαδιά. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  18/03/2023         

Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά.  08:00-15:00

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 11 Μαρτίου

 


Το Σάββατο 11 Μαρτίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00.

Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

 


Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα. Γνωστός ως ο σιωπηλός δολοφόνος, αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι επηρεάζει περισσότερους από 34 εκατομμύρια πολίτες, ενώ σχεδόν 1,5 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις διαβήτη καταγράφονται κάθε χρόνο, αριθμός που είναι συγκλονιστικός και ανησυχητικός.

Στη χώρα μας αφορά το 10-12% του γενικού πληθυσμού, μεταφραζόμενο στον ανησυχητικό αριθμό των 1-1,2 εκατομμυρίων συμπολιτών μας. Αν προσθέσουμε και τα άτομα με προδιαβήτη, τότε οι αριθμοί εκτοξεύονται κοντά στα 2 εκατομμύρια. Με αναγωγή σε απλούς αριθμούς σε κάθε πενταμελή οικογένεια άνω των 45 ετών τουλάχιστον ένα άτομο πάσχει από διαβήτη.

«Το χειρότερο όμως είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων με προδιαβήτη να μην το γνωρίζει, καθότι ο σακχαρώδης διαβήτης για μια ολόκληρη δεκαετία από την έναρξη του μπορεί να μην εκδηλώσει κανένα σοβαρό σύμπτωμα ώστε να διαγνωσθεί έγκαιρα», τονίζει ο κ. Αντώνιος Λέπουρας MD, Ειδικός Παθολόγος–Διαβητολόγος Διευθυντής Παθολογικής-Διαβητολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου Μetropolitan General.

«Ο διαβήτης δεν επηρεάζει μόνο την καρδιά, τα νεφρά και τον εγκέφαλό, αλλά έχει παρατεταμένη και καταστροφική επίδραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ανεξέλεγκτος, μακροχρόνιος διαβήτης αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την προδιάθεσή για ασθένειες και λοιμώξεις.