Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Στάση στο Καλπάκι έκανε Ο Άγιος Βασίλης!


Στάση στο  Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου, για να ακούσει από κοντά τις επιθυμίες των παιδιών, έκανε ο Άγιος Βασίλης στη  μεγάλη γιορτή που διοργάνωσε σήμερα ο Δήμος Πωγωνίου.
Ο χώρος μετατράπηκε σε ένα μαγικό σκηνικό γεμάτο χρώματα, στολίδια, ξυλοπόδαρους και καλικαντζαράκια με τους  μικρούς φίλους να απολαμβάνουν τη μαγεία των Χριστουγέννων.
Η γιορτή ξεκίνησε με ποιήματα και τραγούδια των μαθητών και συνεχίστηκε με τα καταπληκτικά κόλπα του Μάγου Καπελα που ξεσήκωσε τα παιδιά! 
Τη γιορτή συνόδευσαν με το δικό τους γλυκό τρόπο οι σπουδαστές των ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ που έφτιαξαν νόστιμες δημιουργίες  και τις διακόσμησαν μαζί με τα παιδιά ενώ τα τμήματα αισθητικής και κομμωτικής έβαψαν τα προσωπάκια τους και περιποιήθηκαν τους μικρούς πρωταγωνιστές της ημέρας. 
Τις εντυπώσεις «έκλεψε» η μαθητική έκθεση έργων με θέμα «Όλου του κόσμου τα παιδιά» με το ΔήμαρχοΠωγωνίου κ. Κωνσταντίνο Καψάλη να συγχαίρει τους μικρούς καλλιτέχνες, τους δασκάλους και καθηγητές τους για την εξαιρετική δουλειά.
Τα παιδιά καλωσόρισε ο Δ.Σ. Πωγωνίου και Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών κ. Αναστάσιος Γιουνης που έδωσε τις καλύτερές του ευχές και  υπογράμμισε ότι η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στους μαθητές.
 «Σήμερα γέμισε η καρδιά μας από τα χαρούμενα πρόσωπά σας. Εύχομαι η μαγεία των Χριστουγέννων να σας συνοδεύει πάντα» σημείωσε ευχαριστώντας παράλληλα το ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ για την όμορφη συνεργασία.
Στη γιορτή παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Γκόγκος, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Σιούτης και ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Γρηγόρης Μποτίνης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ε.Μ.Υ.: Εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου


Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε σήμερα έκτακτο δελτίο    επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019. 
Συγκεκριμένα από τα ξημερώματα της Κυριακής αναμένονται ισχυρές βροχές και  καταιγίδες, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, φαινόμενα  που στα Δυτικά, βόρεια Ηπειρωτικά και Ιόνιο θα είναι έντονα.
Θυελλώδεις  προβλέπεται να πνέουν οι άνεμοι στο Ιόνιο Πέλαγος.
Εξασθένηση των  φαινομένων αναμένονται από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας. 
Έχοντας υπόψη το Δελτίο της Ε.Μ.Υ. η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της  Περιφέρειας Ηπείρου εφιστά την προσοχή των συναρμόδιων υπηρεσιών και  ιδίως των πολιτών.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπή τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, ώρα 10:30 π.μ.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
    Έχοντας  υπόψη:
    Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010.
    Τις διατάξεις του Ν.4555/2018.
    Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής .
    Την αρ. 972/6899/13-9-19 ορθή επανάληψη(66ΧΤΩ1Ω-20Γ)απόφαση Δημάρχου περί ορισμού μελών Ο.Ε.
    Την αρ.1035/7307/1-10-19 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.972/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε.
    Σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη δημόσια τακτική συνεδρίαση της  Οικονομικής Επιτροπής που  θα διεξαχθεί  στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την  23η Δεκεμβρίου 2019, ημέρα    Δευτέρα & ώρα 10.30  π.μ. για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα  της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου  75  του  Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1.    Σύνταξη σχεδίου προϋπολογισμού του Δήμου Πωγωνίου για το οικ. έτος 2020.
2.    Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένων πιστώσεων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων  των Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς στο Δήμου Πωγωνίου.

Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΚΑΨΑΛΗΣ

Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 20.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής στην Τ.Κ. Άνω Ραβενίων


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ανακοινώνει και Προσκαλεί
Έχοντας υπόψη τις διατάξεις  του άρθ. 19 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α΄) σε συνδυασμό με τις διατάξεις της ΚΥΑ 1649/45/2014 (ΦΕΚ 45/Β’), τους πολίτες ( κοινό, ενδιαφερόμενο κοινό) και φορείς εκπροσώπησής τους ( οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης,  Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας ),  να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις ( σύμφωνα με το έντυπο υπό στοιχεία Δ11, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Α της προαναφερόμενης ΚΥΑ) στα πλαίσια της έναρξης δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας  Α2, ομάδα 7η): «Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 20.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής στην Τ.Κ. Άνω Ραβενίων, Δήμου Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων».
Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι  ο Βασίλειος  Τσιτώνης.
 Ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας δημοσιοποίησης ορίζεται η  17-12-2019 και ημερομηνία λήξης αυτής η    31-01 -2020.

Πρέβεζα: Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών


Κατασχέθηκαν -23- συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, έτοιμες προς διακίνηση

Συνελήφθη, χθες (19-12-2019) το βράδυ στην πόλη της Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών ότι ο κατηγορούμενος κατέχει και διακινεί ναρκωτικές ουσίες, διενεργήθηκε νομότυπη έρευνα, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, στο σπίτι του καθώς και σε παρακείμενο εγκαταλελειμμένο οίκημα, το οποίο χρησιμοποιούσε ως χώρο αποθήκευσης και απόκρυψης των ναρκωτικών (καβάτζα), όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά τα ακόλουθα:

(23) συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (144) γραμμαρίων, έτοιμες προς διακίνηση,
ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και
κινητό τηλέφωνο
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
Την Κυριακή 22-12-2019 από ώρα 08:30 π.μ. έως 11:00 π.μ. στις περιοχές:
Κληματιά, Επιχειρήσεις (Μαρμαράδικα) Καρκανάκη, Ζαφείρη, Τσιανέλη, Καρίτσα, Ζίτσα, Κάμπος Ζίτσας, Οινοποιία Ζίτσας, Σακελλαρικό, Δαφνόφυτο, Λίθινο, Βασιλόπουλο, Ιερομνήμη, Καστρί.
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. 
Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.
Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.
Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Κλείνει στις 20 Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης


Μέχρι την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 έχουν περιθώριο οι δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης να υποβάλουν αίτηση, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα κλείσει.
Η κυβέρνηση θα διαθέσει περισσότερα από 68 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ολόκληρου του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά που το δικαιούνται βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Η ειδική εφαρμογή έχει δεχτεί πληθώρα αιτήσεων δικαιούχων και με αυτά τα δεδομένα το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε αύξηση του κονδυλίου που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες.
Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει στα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τον τόπο της μόνιμης κατοικίας.
Για να λάβει κάποιος όλο το επίδομα αρκεί να αγοράσει πετρέλαιο αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Η πληρωμή ολόκληρου του επιδόματος θα γίνει μέχρι και το τέλος του μήνα ενώ μετά τις 15 Ιανουαρίου και έως το τέλος Μαρτίου 2020 θα γίνουν διασταυρώσεις στα στοιχεία των αγορών πετρελαίου θέρμανσης που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι.

Τα μέτρα της τροχαίας ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων


Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για την εφαρμογή αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας, σε όλη την επικράτεια.
Ο σχεδιασμός των μέτρων εντάσσεται στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών και κατευθύνσεων για αυξημένη παρουσία και δραστηριοποίηση των Υπηρεσιών Τροχαίας, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνθηκών ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών, καθώς επίσης και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.
Τα μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά και την φετινή περίοδο των εορτών και θα κλιμακωθούν – κορυφωθούν τις ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και τις επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια.
Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση των μέτρων, καθώς και τον απαιτούμενο συντονισμό και εποπτεία των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, θα διατεθεί σταδιακά το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού της Τροχαίας, με ενίσχυση και από άλλες Υπηρεσίες. Επιπλέον θα διατεθεί μεγάλος αριθμός περιπολικών και μοτοσικλετών, καθώς και συμβατικών οχημάτων με τον ανάλογο εξοπλισμό (ραντάρ ταχύτητας, αλκοολόμετρα κ.λπ.).
Τα μέτρα οδικής ασφάλειας στοχεύουν στην προληπτική και αποτρεπτική παρουσία, αλλά και στη διενέργεια τροχονομικών ελέγχων και ελέγχου μέθης (αλκοτέστ) για την αντιμετώπιση των «επικινδύνων» παραβάσεων, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες, κυρίως των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.
Τα κεντρικά σημεία του σχεδιασμού περιλαμβάνουν:

Νόσος Crohn: Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τα πολύπλοκα περιεδρικά συρίγγια;


Σημαντικό είναι το κλινικό και ανθρωπιστικό βάρος που παρουσιάζουν τα πολύπλοκα περιεδρικά συρίγγια σε ασθενείς με νόσο του Crohn. 
Κι αυτό γιατί, όπως έχει αποδειχθεί, οδηγούν σε πολύ μειωμένη ποιότητα ζωής καθώς και σε αυξημένη χρήση και κόστος πόρων για την περίθαλψη των πασχόντων. 
Σύμφωνα με στοιχεία μελετών, οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν πάντοτε βελτίωση με τις διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες και οι ανάγκες τους παραμένουν ανεκπλήρωτες. 
Η υποτροπή είναι συχνή μετά τη διακοπή τους, δεδομένου ότι μόνο το ένα τρίτο των ασθενών επιτυγχάνουν ύφεση.
Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αυτή η χρόνια φλεγμονώδης νόσος της γαστρεντερικής οδού χαρακτηρίζεται από διατοιχωματική φλεγμονή, η οποία μπορεί να διαταράξει την ακεραιότητα του βλεννογόνου του εντέρου και του πρωκτικού σωλήνα, και να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως αποστήματα και συρίγγια. 
Εκτιμάται ότι το ποσοστό των ασθενών με νόσο του Crohn που εμφανίζει συρίγγια είναι αρκετά υψηλό. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι το 70% έως 80% των περιεδρικών συριγγίων που προκύπτουν είναι πολύπλοκα. 
Δηλαδή, όπως ορίζει η Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία, είναι συρίγγια που εμπλέκουν το ανώτερο τμήμα του συμπλέγματος του σφιγκτήρα, έχουν πολλαπλά εξωτερικά ανοίγματα, είναι επώδυνα, παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν περιεδρικό απόστημα, και/ή με ορθοκολπικό συρίγγιο ή στένωση.