Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Περιφέρεια Ηπείρου: Απόφαση Ανακήρυξης Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων Πωγωνίου

 

 Απόφαση Ανακήρυξης Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων Πωγωνίου.

Περισσότερα: https://php.gov.gr/wp-content/uploads/2023/11/2023.11.10_12261-104-%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%97%CE%A1%CE%A5%CE%9E%CE%97-%CE%94.%CE%A0%CE%A9%CE%93%CE%A9%CE%9D%CE%99%CE%9F%CE%A5.pdf

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/


Δήμος Ζίτσας: Αίτημα για την αυτονομία της Κοινωφελούς

 


Αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη διατήρηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης και τη συνέχιση λειτουργίας της ως αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο υποβάλλει ο Δήμος Ζίτσας μετά από ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το δημοτικό συμβούλιο θεωρεί ότι η δραστηριότητα της κοινωφελούς από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης δικαιολογεί την εξαίρεσή της από το νόμο περί συγχωνεύσεων.

«Το νομοθετικό καθεστώς των κοινωφελών επιχειρήσεων είναι σαφέστατα πιο ευέλικτο από τις δομές του Δήμου και θα δημιουργηθούν διάφορα πρακτικά ζητήματα τα οποία θα δυσχεραίνουν την παροχή υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους της. Η διατήρηση της κοινωφελούς επιχείρησης για τον δήμο μας είναι αναγκαιότητα» σημειώνεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία τεκμηριώνεται με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία.

Έρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2024, τα μπλε, τα πράσινα, τα κίτρινα και τα πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος

 


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8,  περιέγραψε τι αλλάζει με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο κ. Σκυλακάκης, ανέφερε: «Έχουμε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό που δίνει στους προμηθευτές την ελευθερία να προσφέρουν όσα τιμολόγια θέλουν και να έχουν όποια εμπορική πολιτική θέλουν. Και το κάνουν. Αυτό δημιούργησε το εξής αντικειμενικό θέμα, έχουμε πολλά διαφορετικά τιμολόγια και ο καταναλωτής βρίσκεται σε αδυναμία να διαπιστώσει ποιο είναι καλύτερο γι' αυτόν, ποιος είναι ο φθηνότερος».

Στη συνέχεια, ο  κ. Σκυλακάκης, αναφέρθηκε στα νέα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος:

«Το πράσινο τιμολόγιο είναι ομοιόμορφο, ίδιο για όλους τους προμηθευτές. Συνεπώς σε αυτό το τιμολόγιο όποιος είναι φθηνότερος την 1η του μήνα θα φαίνεται. Οι καταναλωτές, παρακολουθώντας τις τιμές σε αυτό το τιμολόγιο, θα έχουν μια εικόνα για το πώς κινείται η αγορά και θα μπορούν να κάνουν την επιλογή τους. Γενικότερα, η αγορά του ηλεκτρισμού έχει την εξής δυσκολία: δεν ξέρεις την τιμή όταν ξεκινάει ο μήνας. Εδώ υπάρχουν τρία τιμολόγια με βάση την αδυναμία να ξέρουμε την τιμή του επόμενου μήνα.

Το ένα τιμολόγιο είναι η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή δεν ξέρεις την τιμή του επόμενου μήνα, παίρνεις ένα τιμολόγιο με περιθώριο κέρδους του προμηθευτή σου και ό,τι τιμή βγει. Αυτό το τιμολόγιο δεν έχει αντιστάθμιση κάποιου ρίσκου που αναλαμβάνεις, γιατί αν πάει πιο ψηλά η τιμή θα την πληρώσει ο καταναλωτής, αν πάει πιο χαμηλά θα τη γλιτώσει ο καταναλωτής.

Νεκρός 17χρονος μαθητής Λυκείου που αυτοπυροβολήθηκε με καραμπίνα στα Ιωάννινα

 


17χρονος μαθητής Λυκείου αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο σπίτι του στα Ιωάννινα, με το κυνηγετικό όπλο του πατέρα του, στις 15.00 το μεσημέρι στης Δευτέρας 13 Νοεμβρίου 2023.

Στο σημείο έσπευσε άμεσα το ΕΚΑΒ.

 Η Αστυνομία ερευνά τις συνθήκες που έγινε η παραπάνω πράξη.

Συνελήφθη ημεδαπός, σε περιοχή των Ιωαννίνων για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

 


Συνελήφθη χθες (12-11-2023) το βράδυ σε περιοχή των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε αυτοσχέδια συσκευασία με κοκαΐνη σε μορφή «βράχου», βάρους 72,22 γραμμαρίων, ενώ κατασχέθηκαν επιπλέον 50 ευρώ και κινητό τηλέφωνο. 

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων κατά 9,9% τον Οκτώβριο

 


Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων κατά 9,9% τον Οκτώβριο οδήγησαν στον υπερδιπλασιασμό του πληθωρισμού από το 1,6% στο 3,4%.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Οκτώβριο 2023, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2023 παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι μείωσης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,6% τον μήνα Οκτώβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2023, προήλθε κυρίως από την αύξηση κατά 1,7% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, κρέατα (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα.

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,4% τον μήνα Οκτώβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2022, προήλθε κυρίως από την αύξηση 9,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Σε μηνιαία βάση, από την κατηγορία των τροφίμων πρωταθλητής στην ακρίβεια είναι το ελαιόλαδο με αύξηση 14,1% και ακολουθούν τα φρούτα με 8%.

Σε ετήσια βάση, πρωταθλητής είναι και πάλι το ελαιόλαδο αφού οι αυξήσεις στην κατηγορία έλαια και λίπη φτάνουν το 26%, ακολουθούν και εδώ τα φρούτα με 20,5%, ενώ στις επόμενες θέσεις με διψήφιο ποσοστό βρίσκουμε την κατηγορία μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων και τα λαχανικά με αυξήσεις 14,3% και 12,3% αντίστοιχα.

Δύο περιπτώσεις παράνομης άσκησης θήρας, από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου

 


Στην υποβολή μηνυτήριων αναφορών και στην επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών προστίμων σύμφωνα με τη νέα Νομοθεσία όπως ισχύει, προχώρησε σε δύο περιπτώσεις παράνομης άσκησης θήρας, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.

Στην πρώτη περίπτωση, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας και απογευματινές ώρες σε περιοχή της Τ.Κ. Κάτω Ζαλόγγου του Δήμου Ζίτσας, σταμάτησε για έλεγχο τον οδηγό ενός οχήματος.

Κατά τον έλεγχο, εντοπίστηκε στη θέση του συνοδηγού ένα κυνηγετικό όπλο, εκτός θήκης και έτοιμο προς χρήση. Ακολούθησε έλεγχος στο όχημα στο οποίο εντοπίστηκε μία τσάντα, που περιείχε φρεσκοτεμαχισμένο κρέας.

Σε ερωτήσεις της Θηροφυλακής, ο οδηγός του οχήματος παραδέχθηκε πως επρόκειτο για θηρευμένο ζαρκάδι, η θήρα του οποίου απαγορεύεται.

Η τσάντα με το περιεχόμενό της όπως επίσης το όπλο και τα φυσίγγια που βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και σε βάρος του ατόμου επιβλήθηκαν αντίστοιχα το διοικητικό πρόστιμο των 2.000 ευρώ για το αδίκημα της θήρευσης ζαρκαδιού και των 400 ευρώ για το αδίκημα της παράνομης μεταφοράς κυνηγετικού όπλου.

***

Σε άλλη περίπτωση, μόλις πριν από λίγες ημέρες, στην ΤΚ Ασπραγγέλων του Δήμου Ζαγορίου, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και κατά τις πρωινές ώρες, διενήργησε έλεγχο στον οδηγό ενός οχήματος που ήταν σταθμευμένο πρωινές ώρες και ο οδηγός του βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, έχοντας μαζί του ένα σκύλο δίωξης.

Από τον μακροσκοπικό έλεγχο εντός του Ι.Χ εντοπίστηκε μία άδεια θήκη κυνηγετικού όπλου εντός του οχήματος, όμως ο ελεγχόμενος αρνήθηκε πως ασκεί θήρα και αποχώρησε.

Αμέσως μετά, οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες πραγματοποίησαν έρευνα στην γύρω περιοχή και εντόπισαν, επιμελώς κρυμμένο, ένα κυνηγετικό όπλο, το οποίο όπως διαπιστώθηκε σε συνεργασία και με την ΕΛ.ΑΣ ανήκει στο άτομο που είχε εντοπιστεί στο σημείο.

Σε βάρος του ακολουθείται επίσης, η προβλεπόμενη διαδικασία.

***

Το Δ.Σ της Ε’ ΚΟΗ με αφορμή τα περιστατικά αυτά αλλά και ενόψει της εφαρμογής της Νομοθεσίας για την επιβολή διοικητικών προστίμων και ποινών φυλάκισης για μία σειρά αδικημάτων περί θήρας, απευθύνει ισχυρή σύσταση και προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση να ενημερωθούν όλοι σχετικά με τις προβλέψεις της νέας Νομοθεσίας, την οποία εφαρμόζει, έχοντας την σχετική εκ του Νόμου αρμοδιότητα, απαρέγκλιτα, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή.

Το κοινό Νομοσχέδιο των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς της επιβολής ποινών για τις παραβάσεις περί θήρας που ίσχυαν μέχρι σήμερα και οι λαθροθήρες αντιμετωπίζουν πλέον βαρύτατες ποινές σε διοικητικό επίπεδο μέχρι και ποινές φυλάκισης.

Οι παραβάσεις βεβαιώνονται επί τόπου από τον αρμόδιο Θηροφύλακα που συμπληρώνει το τριπλότυπο με τα στοιχεία της παράβασης και τις προβλεπόμενες ποινές. 

Οι παραβάτες έχουν το δικαίωμα της υποβολής αντιρρήσεων στις οικείες Δασικές Υπηρεσίες εντός πέντε ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης, ενώ αν οι αντιρρήσεις αυτές απορριφθούν τότε το πρόστιμο βεβαιώνεται στις Οικονομικές Υπηρεσίες όπου και πρέπει να εξοφληθεί εντός διαστήματος 15 ημερών.

Άρτα: Δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για απάτη μέσω διαδικτύου

 


Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για απάτη μέσω διαδικτύου, που έγινε την 14-08-2023.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος ανάρτησε αγγελία σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης για την πώληση μεταχειρισμένων ηλεκτρικών συσκευών, καταφέρνοντας να αποσπάσει χρηματικό ποσό 780 ευρώ από ημεδαπή, που κατέθεσε εκείνη σε τραπεζικό λογαριασμό για την αγορά τους, τα οποία ουδέποτε παρέλαβε.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 46χρονου αλλοδαπούγια παράβαση των διατάξεων του άρθρου 155 του Ν. 2960/01 “Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας”

 


Στη σύλληψη ενός 46χρονου αλλοδαπού, προέβησαν τις βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 155 του Ν. 2960/01 “Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας”.

Συγκεκριμένα, σε νομότυπο έλεγχο που διενεργήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη, σε Φ/Γ όχημα με επικαθήμενο, το οποίο οδηγούσε ο 46χρονος, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα σε διάφορα σημεία του τράκτορα, χίλια εκατό (1.100) πακέτα λαθραίων τσιγάρων, χωρίς να φέρουν στο σύνολο τους την ένσημη ταινίας ειδικού φόρου κατανάλωσης, με σκοπό να τα μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω καπνικά προϊόντα, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας, για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων δασμών και φόρων, καθώς και το όχημα – επικαθήμενο.

Διαδικασία ενημέρωσης των γονέων για το ΑΦΜ των ανηλίκων παιδιών τους

 


Μετά την αυτόματη απόδοση ΑΦΜ γίνεται με βάση τα στοιχεία των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του 2022 και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών θα ακολουθήσει η διαδικασία ενημέρωσης των γονέων για το ΑΦΜ των ανηλίκων παιδιών τους.

Οι γονείς θα λάβουν τον αριθμό Φορολογικού Μητρώου του τέκνου μέσω:

-ηλεκτρονικής ειδοποίησης στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη my AADE, στη διαδρομή Μητρώο και Επικοινωνία/ Στοιχεία Επικοινωνίας

-ανάρτησης στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Τα Μηνύματά μου.

Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου.

Διαβήτης: Η «μάστιγα» της εποχής



Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη 14/11/2023 

Ο διαβήτης είναι μια πολύ σοβαρή αλλά και «ύπουλη» νόσος, που φθείρει όλα τα συστήματα και τους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος, αν αφεθεί χωρίς κατάλληλη φροντίδα. Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) δημοσίευσε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι 537 εκατομμύρια ενήλικες ζουν τώρα με διαβήτη σε όλο τον κόσμο αύξηση 16% -δηλαδή 74 εκατομμύρια άτομα- από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του IDF το 2019.

Ο τελευταίος Άτλαντας του Διαβήτη της IDF αναφέρει ότι ο παγκόσμιος επιπολασμός του διαβήτη έχει φτάσει το 10,5%, με σχεδόν τους μισούς (44,7%) των ενηλίκων να μην έχουν διαγνωστεί. Οι προβλέψεις του IDF δείχνουν ότι μέχρι το 2045, 783 εκατομμύρια ενήλικες θα ζουν με διαβήτη – ή ένας στους οκτώ ενήλικες. Αυτό θα ήταν μια αύξηση 46%, υπερδιπλάσια από την εκτιμώμενη αύξηση του πληθυσμού (20%) κατά την ίδια περίοδο.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως το11,5%του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη. Από τους πάσχοντες το 3%-4% δεν γνωρίζει ότι πάσχει, ενώ τριπλάσιος αριθμός από τους πάσχοντες βρίσκονται στο φάσμα του προ διαβήτη, μιας κατάστασης που ενώ δεν είναι νόσος ωστόσο στέκει στο μεταίχμιο μεταξύ φυσιολογικού πληθυσμού και πασχόντων.

Υπολογίζεται ότι 1 στα 2 άτομα με διαβήτη σε όλο τον κόσμο που χρειάζονται ινσουλίνη, είτε δεν έχουν πρόσβαση στο φάρμακο, είτε δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου

 


Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 09:30-14:30