Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Αδελφότητα Μαυρονοριτών Ιωαννίνων "ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ": Ετήσιος χορός και κόψιμο πίτας, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, μεσημέρι, στο κέντρο Xalkias Palace

 


Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος χορός και το κόψιμο της πίτας των Μαυρονοριτών για τον καινούργιο χρόνο, στο κέντρο Xalkias Palace  στο Μεταξουργείο.

Ευκαιρία για τους Μαυρονορίτες και τους φίλους τους που αγαπούν την παραδοσιακή  Ηπειρωτική μουσική να  συναντήσου  συγχωριανούς και φίλους και να διασκεδάσουν όπως παλιά.

Οι νέοι του χωριού μας με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους θα ξεκινήσουν το χορό και θα  μας καλέσουν να συνδιασκεδάσουμε.

Θα είμαστε όλοι εκεί.

Να ειδωθούμε να χορέψουμε, αλλά και να στηρίξουμε τις προσπάθειες του νέου  Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας.

Η Περιφέρεια Ηπείρου καταθέτει πρόταση για το νέο πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας στις τέσσερις Π.Ε.

 


Με την ομόφωνη εκλογή του επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» κ. Ιωάννη Στέφου ως Αντιπροέδρου της, ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία της η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Η εκλογή Αντιπροέδρου από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, προβλέπεται από την τροποποιηθείσα πρόσφατη διάταξη για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η Περιφερειακή Επιτροπή, μεταξύ των αποφάσεων, ενέκρινε την υποβολή πρότασης ένταξης έργου στο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή», του ταμείου ΕΚΤ+ βάσει της Πρόσκλησης με κωδικό 1.0 & Α/Α ΟΠΣ: 4751 του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τίτλο «Υλοποίηση Πλέγματος Δράσεων για την αντιμετώπιση της Υλικής Στέρησης με παροχή Τροφίμων ή/και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΒΥΣ) προς τους απόρους.

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση του Περιφερειάρχη και Προέδρου της Περιφερειακής Επιτροπής κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, «πρόκειται για την εφαρμογή προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας , Βασικής Υλικής Συνδρομής (πρώην ΤΕΒΑ) και δράσεων που αφορούν την Κοινωνική ενσωμάτωση και επανένταξη της ομάδας στόχου , που είναι :

• Οι Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς και

• Άτομα και νοικοκυριά που βιώνουν ακραία φτώχεια και χρήζουν στήριξης με παροχή επισιτιστικής βοήθειας και ειδών αντιμετώπισης της υλικής στέρησης, σύμφωνα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα οριστούν με απόφαση του Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Πανελλαδική απεργία κτηνιάτρων ενάντια στο νόμο για τα ζώα συντροφιάς, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου

 


Η διασφάλιση της υγείας και της ευζωίας των ζώων και η προάσπιση της δημόσιας υγείας επιτυγχάνεται καθημερινά από την ορθή εφαρμογή της Κτηνιατρικής Επιστήμης από το σύνολο των Κτηνίατρων της χώρας.

Σήμερα, όμως στον κτηνιατρικό κόσμο επιβάλλεται ένας αντιεπιστημονικός και ανεφάρμοστος νόμος, ο οποίος σχεδιάστηκε από γραφειοκράτες του Υπουργείου Εσωτερικών που αγνόησαν επιδεικτικά, τις διαφωνίες όλων των αρμόδιων επιστημονικών φορέων και συλλόγων των Κτηνίατρων.

Συνοπτικά, ο νόμος 4830/2021

– Απαγορεύει στον κτηνίατρο να περιθάλψει μη σημασμένο ζώο και τον απειλεί με πρόστιμο. Πρόκειται για ρύθμιση αντιεπιστημονική, αντιδεοντολογική που στρέφεται κατά της υγείας, της ευζωίας και των δικαιωμάτων των ζωών. .

– Το νέο μητρώο ζώων συντροφιάς με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο, όπως προτείνεται να εφαρμοστεί, προσθέτει ανούσια γραφειοκρατία και ξοδεύει τον χρόνο εξέτασης, καθιστώντας τον κτηνίατρο γραμματέα του κράτους.

Απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου στους «Ορίζοντες Ηπείρου»

 


Ακόμη και αν κανείς τους αναγνωρίσει το ελαφρυντικό ότι τα μέλη της δεν έχουν γνώση των θεμάτων της Περιφέρειας, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παραπληροφόρηση που επιχειρεί μέσω της σημερινής της ανακοίνωση, «βαφτίζοντας» πρόστιμο το «πριμ έγκαιρης παράδοσης» του έργου της οδού Νιάρχου

Το πριμ έγκαιρης παράδοσης προβλέπεται από το νόμο 4938/2022 και αφορά όλα τα δημόσια έργα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.

Για την οδό Νιάρχου, η ανάδοχος εταιρία είχε ζητήσει την κατανομή πριμ έγκαιρης παράδοσης για ανεκτέλεστο τμήμα του έργου που δεν είχε υλοποιηθεί στον ορισθέντα χρόνο, χωρίς τη δική της υπαιτιότητα, αλλά ούτε και της Περιφέρειας.

Τουρισμός και πολιτισμός στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου Ιωαννίνων με τον Γ. Βέρμπη

 

Συνάντηση, στο περιθώριο αυτής με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, με τον κ. Γιώργο Βέρμπη, ιδιοκτήτη εταιρείας ενοικίασης VIP ελικοπτέρων και ιδιωτικών jet αεροπλάνων η οποία έχει συνάψει συνεργασία με την Hellenic Seaplanes, την εταιρεία που προτίθεται να ξεκινήσει πτήσεις υδροπλάνων και στα Γιάννενα, είχε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βέρμπης ενημέρωσε το δήμαρχο για τις εξελίξεις γύρω από τις προσπάθειες που γίνονται για να ξαναπετάξουν υδροπλάνα από και προς τα Γιάννενα, δηλώνοντας αισιόδοξος.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο προορισμός Ιωάννινα, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαθέτει, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών υψηλού οικονομικού επιπέδου, εκφράζοντας τη διάθεσή του να συμβάλει σε μια τέτοια προσπάθεια με τη τεχνογνωσία, την εμπειρία και τις διασυνδέσεις που έχει, λόγω της επαγγελματικής του ενασχόλησης.

Καταρράκτης Πωγωνίου: Κοπή βασιλόπιτας της Κοινότητας, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου

 


Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της Κοινότητας Καταρράκτη, μετά την τέλεση θείας λειτουργίας.

Θα ανταλλάξουμε ευχές με τσίπουρο-κρασί και μεζέ.

Διήμερη επίσκεψη στα Γιάννενα για το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού

 


Στα Γιάννενα βρέθηκε το διήμερο 14 και 15 Ιανουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑ.Δ.Ε.Ε), με το δήμο Ιωαννιτών να αναλαμβάνει μεγάλο μέρος της φιλοξενίας του.

Την Κυριακή ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, υποδέχτηκε το Δ.Σ. στο δημαρχείο όπου παρουσία του προέδρου της βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, και της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και βουλευτή Ιωαννίνων, Μαρίας Κεφάλα, συζήτησαν θέματα που αφορούν την καλύτερη συνεργασία μεταξύ δήμου και της Ένωσης σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι επενδύσεις κ.α.

Μετά το τέλος της συνάντησης τα μέλη της ΠΑ.Δ.Ε.Ε. ξεναγήθηκαν σε διάφορα τοπόσημα και χαρακτηριστικά σημεία των Ιωαννίνων, απολαμβάνοντας τις ομορφιές του τόπου μας.

Τη Δευτέρα ο δήμος Ιωαννιτών φιλοξένησε στην αίθουσα του δημοτικού συμβούλιου ευρεία σύσκεψη τοπικών φορέων με το Δ.Σ. της ΠΑ.Δ.Ε.Ε.

Ορίζοντες Ηπείρου: Και άλλο πρόστιμο στην Περιφέρεια Ηπείρου

 


Αν και έχουν καθυστερήσει την παράδοση  του έργου «ΟΔΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΙΑΡΧΟΥ» περίπου 2,5 χρόνια  (βάσει της αρχικής σύμβασης έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 16/7/2021) το Υπουργείο Υποδομών επιβραβεύει και  κάνει δεκτό το αίτημα του Αναδόχου για καταβολή  πριμ έγκαιρης παράδοσης  πέντε τις εκατό (5%) για το υπολειπόμενο συμβατικού ανταλλάγματος  και καλεί την Περιφέρεια Ηπείρου να το καταβάλει.

Τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των Ηπειρωτών μεταξύ Υπουργείου – Περιφέρειας Ηπείρου και Αναδόχου του έργου δεν τα γνωρίζουμε, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι οι Ηπειρώτες καλούνται να πληρώσουν ένα ακόμη πρόστιμο  ενός (1)  εκατομμυρίου περίπου ευρώ το οποίο έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα πέντε (5) εκατομμύρια που έχουν επιβληθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου λόγω κακών χειρισμών της Διοίκησης Καχριμάνη.

Γιάννενα: Τα μέτρα που ισχύουν για συνοδούς και επισκεπτήριο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα

 


Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (covid-19), θα ισχύουν έως και 31.01.2024 τα κάτωθι:

Οι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι συνοδοί:

• Από Δευτέρα έως Παρασκευή συστήνεται η καθημερινή διενέργεια rapid test από τους συνοδούς των ασθενών, η οποία θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο (rapid test ημερήσιας ισχύος εισόδου στο Νοσοκομείο)

• Σε ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια δομή υγείας για εξέταση είτε με τακτικό ραντεβού είτε εκτάκτως συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος με τη χρήση rapid test.

• Το Σαββατοκύριακο, θα ισχύει rapid test (48 ωρών) που θα έχει διενεργηθεί την Παρασκευή, για τους συνοδούς των ασθενών, το οποίο θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο.

Υπενθυμίζουμε ότι, στο προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-14:00 παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διενέργειας rapid test, από τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για βαρέως πάσχοντα ασθενή, θα γίνεται συνεννόηση με τον Δ/ντη του εκάστοτε Ιατρικού Τμήματος που νοσηλεύεται για να επιτραπεί η παρουσία ενός συνοδού.

Στους συνοδούς ασθενών, δίνεται κάρτα η οποία θα επιδεικνύεται στο νοσηλευτικό προσωπικό του Ιατρικού Τμήματος και θα επιστρέφεται στο Νοσοκομείο με το εξιτήριο του ασθενούς.

• Η χρήση μάσκας συστήνεται στους χώρους του Νοσοκομείου, λόγω αύξησης των εποχικών ιώσεων και των κρουσμάτων covid-19

Απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου.

Σιταριά Πωγωνίου: Πρόγραμμα εορτασμού του πολιούχου Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου

 

Πρόγραμμα εορτασμού του πολιούχου Σιταριάς Πωγωνίου, Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 16 Ιανουαρίου

 


Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημαρχείου Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Μύθοι και αλήθειες για τη σκολίωση

 


Ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης

Οι παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης είναι γνωστές στον άνθρωπο από τότε που η όρθια στάση έγινε χαρακτηριστικό γνώρισμά του (Homo Erectus). Ο Ιπποκράτης γίνεται ο «νονός» αυτών των παθήσεων καθώς ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τους όρους «σκολίωσις», «κύφωσις», «λόρδωσις», για να περιγράψει τις παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης.
«Η σκολίωση είναι η τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που είτε παρουσιάζεται ιδιοπαθώς και εξελίσσεται κατά την ανάπτυξη του παιδιού, είτε είναι δευτεροπαθής, μετά από κάποια βλάβη σπονδύλου που οδηγεί σε παραμόρφωσή της. Οι περισσότερες σκολιώσεις, δεν έχουν καμία γνωστή αιτία και καλούνται ιδιοπαθείς. Κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών, η σκολίωση είναι πιο κοινή στα κορίτσια από τα αγόρια», αναφέρει
ο κ. Μάριος Λυκίσσας Διευθυντής Ορθοπαιδικός Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan Hospital, Επ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής και Senior Clinical Associate στο Πανεπιστήμιο Weill Cornell της Νέας Νόρκης και συνεχίζει καταρρίπτοντας τους μύθους σχετικά με την εμφάνιση της σκολίωση και τη θεραπευτική αντιμετώπισή της:

Η σκολίωση δεν περιορίζει τις αθλητικές δραστηριότητες

ΑΛΗΘΕΙΑ

Κάθε άτομο που έχει σκολίωση μπορεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα χωρίς κανένα περιορισμό. Εξαιρέσεις αποτελούν οι σκολιώσεις μεγάλου βαθμού που δυσχεραίνουν την αναπνοή ή όταν υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα. Τα άτομα με σκολίωση θα πρέπει να είναι δραστήρια και να διατηρούν σε φόρμα τους μύες της πλάτης τους.