Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Σεισμική δόνηση 3,6 R, 25 χλμ βόρεια-βορειοανατολικά της Ηγουμενίτσας


Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 R σημειώθηκε στις 21:12 το βράδυ της Δευτέρας 11 Φεβρουαρίου, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 25 χλμ Βόρεια - Βορειοανατολικά της Ηγουμενίτσας.
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Συνελήφθησαν, δύο 19χρονοι, μέλη εγκληματικής ομάδας, που διέπρατταν συστηματικά διαρρήξεις-κλοπές σε χωριά του κάμπου της Άρτας, στην Άρτα και στο Λούρο Πρέβεζας


Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο 19χρονοι, μέλη εγκληματικής ομάδας, που διέπρατταν συστηματικά διαρρήξεις - κλοπές σε χωριά του κάμπου της Άρτας, στην Άρτα και στο Λούρο Πρέβεζας 

Εξιχνιάστηκαν μέχρι στιγμής (18) υποθέσεις κλοπών σε αγροκτήματα, υπόθεση κλοπής χρηματοκιβωτίου, (5) υποθέσεις κλοπών από καταστήματα καθώς και (2) κλοπές από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα 

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα ως μέσα τέλεσης των παραπάνω αδικημάτων, κλοπιμαία, καθώς και αντικείμενα την κατοχή των οποίων δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν

Στα ίχνη και στη συνακόλουθη σύλληψη δύο νεαρών ατόμων, μελών εγκληματικής ομάδας που ενώθηκαν με σκοπό τη διάπραξη διαρρήξεων – κλοπών, προκειμένου να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος, οδήγησε η συστηματική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας με τη συνδρομή του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας.
Στο πλαίσιο των ερευνών, εξιχνιάστηκαν συνολικά (26) περιπτώσεις κλοπών, που έλαβαν χώρα σε χωριά του κάμπου της Άρτας, στην Άρτα και στον Λούρο Πρέβεζας, κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2018 – Ιανουαρίου 2019.
Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δύο 19χρονοι ημεδαποί, οποίοι συνελήφθησαν σήμερα (11-02-2019) το πρωί σε περιοχές της Άρτας, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Άρτας.
Σε βάρος των δραστών καθώς και συνεργών τους, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής.
Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες ενεργώντας τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο, κινούμενοι με τουλάχιστον δύο «επιχειρησιακά» οχήματα, προέβαιναν σε κάθε είδους κλοπές, με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων, επικεντρώνοντας τη δράση τους σε αποθήκες αγροτεμαχίων και καταστήματα.
Συγκεκριμένα, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της δράσης τους, ενεπλάκησαν, σε τουλάχιστον είκοσι πέντε (26) περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων που διαπράχθηκαν στην Άρτα, στο Λούρο Πρέβεζας καθώς και σε χωριά του Κάμπου της Άρτας (Φιλοθέη, Ανέζα, Κυράτσα, Κεραμάτες, Καλαμιά, Κιρκιζάτες, Ρόκα, Καλόβατος, Περάνθη) και συγκεκριμένα σε:
δεκαοκτώ κλοπές από αποθήκες αγροτεμαχίων, κατά τις οποίες αφαίρεσαν γεωργικά εργαλεία, μηχανήματα και εξαρτήματα (χορτοκοπτικά μηχανήματα, αλυσοπρίονα, μικροεργαλεία, μπαλαντέζες, σωλήνες χαλκού, μοτέρ, μπαταρίες οχημάτων κ.α.),
πέντε κλοπές από καταστήματα (καφενείο, περίπτερο, ψητοπωλείο, ανθοπωλείο, μίνι μάρκετ), κατά τις οποίες αφαίρεσαν χρηματικά ποσά από τις ταμειακές μηχανές και τρόφιμα,
δύο κλοπές από σταθμευμένα αυτοκίνητα, από τα οποία αφαίρεσαν χρηματικά ποσά και διάφορα έγγραφα,
κλοπή χρηματοκιβωτίου από το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, το οποίο περιείχε χρηματικό ποσό καθώς και κλοπή μικρού χρηματικού ποσού από συρτάρι γραφείου.
Στο πλαίσιο ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
εργαλεία (αλυσοπρίονα, ηλεκτρικό κατσαβίδι, σκεπάρνι, κόφτης, καστάνια, βαριοπούλα, τσεκούρι),
τρεις μπαταρίες οχημάτων,
συσκευές (τηλεόραση, ράδιο cd, στερεοφωνικό, ηχείο, ενισχυτής, κονσόλα, μετασχηματιστής),
τέσσερα ελαστικά,
τέσσερις χάλκινοι ψεκαστήρες,
μπαλαντέζα,
κινητά τηλέφωνα,
διαρρηκτικά εργαλεία και εξοπλισμός (πένσες, κατσαβίδια, γάντια, κουκούλα full face),
δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ως μέσα τέλεσης και μεταφοράς των προϊόντων των κλοπών.
Μέρος των κλοπιμαίων, που βρέθηκε στην κατοχή των δραστών αναγνωρίστηκε από τους νόμιμους κατόχους και τους αποδόθηκαν ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για την εξακρίβωση της προέλευσης των υπολοίπων κατασχεθέντων αντικειμένων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν συμμετοχή των δραστών και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού για τις μονάδες εκπαίδευσης ενηλίκων στην Περιφέρεια Ηπείρου


Με τη διατύπωση θετικής γνώμης για τα τεύχη διακήρυξης  από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020», προχωρούν στο επόμενο στάδιο οι διαδικασίες για την «Προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και εκπαίδευσης ενηλίκων της Περιφέρειας Ηπείρου», μετά τη διατύπωση της θετικής γνώμης της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης. Ο προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 2.958.239 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας. 
Μέσω αυτής,  έχει προγραμματιστεί  η αναβάθμιση εργαστηριακού εξοπλισμού 26 μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και εκπαίδευσης ενηλίκων των Νομών Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου και θα υλοποιηθεί μέσω προμήθειας ειδών εξοπλισμού τα οποία ομαδοποιούνται στα ακόλουθα τμήματα: 
1. Πληροφορικής, 2. Ηλεκτρονικής, 3. Ηλεκτρολογίας, 4. Εργαλειομηχανών CNC, 5. Μηχανολογίας, 6. Οχημάτων, 7. Ψύξης – Θέρμανσης, 8.Εφαρμοσμένων Τεχνών, 9. Γεωπονίας, 10. Υγείας και Πρόνοιας, 11. Δομικών Έργων και 12. Εκπαιδευτικών Διατάξεων Γεωπονίας.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Τα νέα επιδόματα του ΟΑΕΔ μετά την αύξηση του βασικού μισθού


Η αύξηση του κατώτατου μισθού, παρασύρει προς τα επάνω και τα ποσά των επιδομάτων του ΟΑΕΔ.
Οι συγκεκριμένες αυξήσεις αφορούν περίπου 300.000 δικαιούχους.
Οι αυξήσεις ισχύουν από 1 Φεβρουαρίου 2019.
Αναλυτικά τα ποσά στα επιδόματα του ΟΑΕΔ στα οποία προκύπτουν αυξήσεις από 23 ως 100 ευρώ με βάση την αύξηση κατά περίπου 11% στον βασικό μισθό.
Βασικό επίδομα ανεργίας
360-399,25
Ειδικό εποχιακό βοήθημα-Οικοδόμοι
678,06-752,21
Ειδικό εποχιακό βοήθημα-Σμυριδεργάτη
916,30-1016,50
Ειδικό εποχιακό βοήθημα- Δασεργάτες, Ρυτινος/τες, Καπνεργάτες, Ναυπ/κη Ζώνη
641,41-711,55
Ειδικό εποχιακό βοήθημα Μουσικοί, Τραγουδιστές, Ηθοποιοί, Τουριστικοί Επισ.
458,15- 508,25
Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων
216- 239,55
Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της επιδότησης λόγω ανεργίας
180- 207,61
Ειδική παροχή μητρότητας
586,06- 650
Ειδικό βοήθημα επίσχεσης εργασίας
216- 239,55
Αποφυλακισμένοι
216- 239,55

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Ευχαριστήριο προς τον κ. Χρήστο Χολέβα


Η διοίκηση του Αγροτικού Αστέρα, έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση-ευχαριστήριο:

«Η διοίκηση του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά ευχαριστεί τον προπονητή Χρήστο Χολέβα, να προσφέρει τις υπηρεσίες του σαν προσωρινός προπονητής στον αγώνα με την Α.Ε.Μ. στο γήπεδο «Αγιά Σοφιά». Έστω και σε αυτό το ελάχιστο διάστημα, ο Χρήστος Χολέβας συνεργάστηκε άψογα μαζί μας δείχνοντας τις φιλικές του διαθέσεις».

14η διανομή του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού «Χωρίς Μεσάζοντες»


Ξεκίνησαν οι παραγγελίες για τη 14η διανομή του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού "Χωρίς Μεσάζοντες" και θα πραγματοποιούνται μέχρι και την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου.
Γίνονται ηλεκτρονικά στην διεύθυνση www.synxome.gr  ή τηλεφωνικά στο 2651020268 κάθε απόγευμα 6-8.
H διάθεση των προϊόντων θα γίνει από Δευτέρα 4 Μαρτίου έως Παρασκευή 8 Μαρτίου κατά τις ώρες 6-8 κάθε απόγευμα, στο κατάστημα μας  στη Λεωφόρο Γράμμου 1 στους Αμπελόκηπους σε όσους έχουν κάνει ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά την παραγγελία τους.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ: Υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Πωγωνίου ο κ. Ζηκόπουλος Κ. Σταύρος


Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις εκλογές το Μάη 2019 στο Δημο Πωγωνιου.
Σήμερα Κυριακή 10 Φλεβάρη 2019 στο Παρακάλαμο σε ανοιχτή συγκέντρωση της παράταξης «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ»
εκλέχτηκε ομοφώνα
Επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης και υποψήφιος Δήμαρχος  για  τις εκλογές το Μαΐου του 2019 στο Πωγώνι ο οικονομολόγος-αμπελουργός από το Μαζαράκι ο Ζηκόπουλος Σταύρος του Κων\νου.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δήμος Πωγωνίου: Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δ.Ε. Άνω Καλαμά


Στην υλοποίηση του έργου «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δ.Ε. Άνω Καλαμά» προχωρά ο Δήμος Πωγωνίου με τις προσφορές να ανοίγουν την Πέμπτη, μετά τον ανοιχτό ηλεκτρονικό δημόσιο διαγωνισμό.
Το έργο που έχει προϋπολογισμό δαπάνης 279.200,00€ έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (Πρόσκληση 4.3.4./ΕΥΔΠ_87 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης - Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις").
Πρόκειται για το δεύτερο έργο αγροτικής αγροτικής οδοποιίας καθώς το πρώτο αφορούσε τη Δ.Ε. Καλπακίου και είχε υλοποιηθεί μέσω του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Ο Δήμος έχει υποβάλει άλλη μία πρότασης αγροτικής οδοποιίας, την 3η κατά σειρά, στο πρόγραμμα «LEADER»  και τις αμέσως επόμενες μέρες υποβάλλει στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» την 4η πρόταση για την περιοχή Βελλάς – Παρακαλάμου ώστε να ξεκινήσει τις μελέτες και των άλλων περιοχών.
Η μελέτη του έργου που δημοπρατείται αποτελεί την συνένωση των Οριστικών Μελετών Οδοποιίας αγροτικών δρόμων με επιμέρους τίτλους  «Βελτίωση Αγροτικών δρόμων Δήμου Άνω Καλαμα (ΤΔ Μαζαρακι, ΤΔ Παρακαλαμου)» και «Βελτίωση αγροτικού δρόμου Λιμπούσδας» και περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:
Α) Τ.Δ. Μαζαράκι του πρώην Δήμου Άνω Καλαμά, που ενώνει τον οικισμό με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο των αγροτικών δρόμων του αναδασμού της περιοχής. Το μελετώμενο τμήμα 1 έχει μήκος 0+828.67 χλμ.
Β) Τ.Δ. Παρακαλάμου του πρώην Δήμου Άνω Καλαμά,
Τμήμα 2: που ενώνει τον οικισμό με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο των αγροτικών δρόμων της περιοχής του αναδασμού του Παρακαλάμου. Το μελετώμενο τμήμα έχει μήκος 0+354,44 χλμ.
Τμήμα 3: Αγροτικό δρόμο της Λιμπούσδας. Το μελετώμενο τμήμα έχει μήκος 0+986.57 χλμ.

Αδελφότητα Ποντικατιωτών Αθήνας: Ετήσιος χορός και κοπή πίτας, την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μια φορά», Κύπρου 55, Περιστέρι

Η Αδελφότητα Ποντικατιωτών Αθήνας διοργανώνει τον ετήσιο χορός της και κοπή πίτας, την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μια φορά», Κύπρου 55, Περιστέρι. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, ώρα 12.00 μ.μ.


Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 12.00 μ.μ. συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση αποφάσεων 1ου/2019 Πρακτικού της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.
1. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ - «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) /ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΦΥΤΟΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΙΓΒΦΠ) για την υλοποίηση του έργου υ με τίτλο: «Μελέτη ειδών  Primula αυτοφυών της Πίνδου, με στόχο την εισαγωγή στην καλλιέργεια», προϋπολογισμού 24.800,00 € (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων  από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.
2. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Κόνιτσαςγια την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Ανάπλαση εισόδου Κόνιτσας Α΄Φάση», προϋπολογισμού 300.000,00 € (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων  από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.
3. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Κόνιτσας για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Δ.Κ Κόνιτσας του Δήμου Κόνιτσας», προϋπολογισμού 496.200,00 € (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων  από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.
4. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Κόνιτσας για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Τ.Κ. Κλειδωνιάς – Αετόπετρας του Δήμου Κόνιτσας», προϋπολογισμού 288.000,00 € (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων  από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

Λεπτό έντερο: Ένοχο για τα αυτοάνοσα νοσήματα;


Η θεραπεία του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου ενδεχομένως να αποτελεί την ενδεδειγμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων. Αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι απλές καθημερινές επιλογές μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις, να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό και να θωρακίσουν τον οργανισμό.
«Ο γνωστός ρόλος του εντέρου είναι η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών που λαμβάνει ο άνθρωπος, μέσω της διατροφής. Ταυτόχρονα είναι υπεύθυνο ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τους εισβολείς, προκειμένου να ελέγχονται μολυσματικοί παθογόνοι παράγοντες. Συχνά όμως οι άνθρωποι πάσχουν από μια διαταραχή που ονομάζεται σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου, κατά την οποία τα εντερικά τοιχώματα γίνονται "διαπερατά", λόγω φλεγμονής. Δηλαδή, μεταξύ των κυττάρων του εντερικού τοιχώματος υπάρχουν ασυνήθιστα μεγάλα διαστήματα που επιτρέπουν την είσοδο βακτηριδίων, μυκήτων, παρασίτων, λιπών και τοξινών στην κυκλοφορία του αίματος που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν απομακρυνθεί», μας εξηγεί ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).