Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Από την Μεγάλη Πέμπτη επιστρέφονται οι πινακίδες και οι άδειες οδήγησης εν όψει Πάσχα

Από την Μεγάλη Πέμπτη, επιστρέφονται οι πινακίδες, οι άδειες οδήγησης καθώς και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για την εορταστική περίοδο του Πάσχα.
Η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές αρχές μέχρι και την 12η Απριλίου, για παραβάσεις που αφορούν σε παράνομες σταθμεύσεις.

Προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου.

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα Κλόκοβα-Κεφαλόβρυσο της Ιόνιας Οδού

Με μία σύντομη σε διάρκεια τελετή δόθηκε στην κυκλοφορία τμήμα 37 χιλιομέτρων στην Ιόνια Οδό.
Δύο τμήματα της «Ιονίας Οδού» παράδωσε σήμερα το μεσημέρι στην κυκλοφορία ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης.
Το τμήμα ξεκινά από την σήραγγα Κλόκοβας 2,9 χιλιομέτρων και φθάνει έως την παράκαμψη Αγρινίου οπού ενώνεται με τμήμα 59 χιλιομέτρων που βρίσκεται ήδη σε κυκλοφορία.

Το έργο της διάνοιξης και της κατασκευής της μεγαλύτερης σήραγγας της «Ιονίας Οδού» στην Κλόκοβα, ήταν από τα πιο δύσκολα, ενώ μετά την παράδοση του οδικού τμήματος στη κυκλοφορία, θα είναι πιο σύντομο και πιο ασφαλές το ταξίδι από το Αντίρριο στα Ιωάννινα και το αντίθετο.

Αναστάσιμες ευχές από τον βουλευτή Ιωαννίνων Γιάννη Καραγιάννη

Εύχομαι σε όλους σας καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

Ολοκλήρωση των οδικών συνδέσεων της Ηπείρου ζητά ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης

Το ζήτημα της χρηματοδότησης των απαραίτητων οδικών αξόνων,  επανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή την παράδοση στην κυκλοφορία τμημάτων της Ιόνιας Οδού καθώς και της Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου.
Ειδικά για την Ιόνια Οδό ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι ένα έργο που ξεκίνησε το 2008 και με δεδομένο ότι ήταν "δρόμος παραχώρησης", αυτός έπρεπε να είχε τελειώσει γρηγορότερα.
"Έχουμε τους προβληματισμούς ως Περιφέρεια Ηπείρου- είπε μεταξύ άλλων-  γιατί κάποια πράγματα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Έχουμε ζητήσει από τον υπουργό κ. Σπίρτζη να βρεθούν λύσεις, ώστε και στα σύνορα να φθάσουν οι δρόμοι, αλλά και να ενωθεί η περιοχή της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό στην Καμπή.  Το λέω αυτό γιατί τελικά οι στόχοι μας πάντα είναι κατώτεροι των προσδοκιών του κόσμου. Εδώ και τώρα πρέπει να δώσουμε και  άλλες λύσεις. Πιστεύω ότι η Ιόνια Οδός δεν μπορεί να μείνει στον κόμβο της Κοσμηράς, αλλά να περάσει στο λεκανοπέδιο αφού υπάρχει η μελέτη. Αλλιώς θα έχουμε προβλήματα, αν και εμείς δώσαμε κάποια προσωρινή λύση στον κόμβο του Αβγού.
Επίσης, μας ενδιαφέρει το θέμα των δρόμων που με δική μας συνδρομή και μελέτες, παραδόθηκαν. Έχουμε κάνει ένα μεγάλο κομμάτι από το Καρτέρι μέχρι την Πάργα, παραδώσαμε τη μελέτη Πάργα – Μεσοπόταμος, λύσαμε το θέμα με τη Γέφυρα Δέσπως, που κάθε χρόνο είχε πρόβλημα. Αλλά όταν μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη, που ως Περιφέρεια αναλάβαμε πρωτοβουλίες και λύσαμε τα θέματα των βιολογικών καθαρισμών και των αποχετεύσεων σε όλα τα παράλια, και όταν ακούμε ότι η εταιρεία "APOLLO"  θα φέρει κόσμο εφόσον δουλέψει σωστά το αεροδρόμιο, εμείς θέλουμε λύσεις. Συζητήσεις κάναμε και ξανακάναμε. Και οι λύσεις πρέπει να είναι τέτοιες που να υπάρχει ο σεβασμός στην περιοχή μας. Μια περιοχή φτωχή, στην οποία διαχρονικά το κράτος ήταν πολύ κατώτερο του αναμενόμενου, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Υπάρχει φιλότιμο, υπάρχει κόσμος που έχει βοηθήσει τοπικά ".


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δήμος Πωγωνίου: Μήνυμα για το Πάσχα του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη

«Αγαπητές συνδημότισσες, Αγαπητοί συνδημότες,
Το Άγιο Πάσχα συμβολίζει τη δύναμη της πίστης και της αγάπης, συμβολίζει την ελπίδα και την ανιδιοτέλεια.
 Ακολουθώντας το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον και να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της εποχής. Αυτές τις Άγιες ημέρες οφείλουμε όλοι να πορευόμαστε ενωμένοι, κάνοντας πράξη την συγχώρεση και την ανιδιοτέλεια. 
Ας ανανεώσουμε όλοι μας την πίστη και την προσδοκία μας για ένα καλύτερο αύριο, για μία κοινωνία αλληλεγγύης.
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα»
                                                                                
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου


Κωνσταντίνος Καψάλης

Δήμος Πωγωνίου: Ευχές για το Πάσχα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβούλιου Πωγωνίου κ. Χρήστο Γκόγκο

«Ο Θείος Λόγος και η θυσία της Σταύρωσης ας καθοδηγούν την κάθε σκέψη μας για να βλέπουμε πίσω με κατανόηση, μπροστά με ελπίδα, γύρω μας με αγάπη. Η ελπίδα που χάρισε με την Ανάστασή του ο Θεάνθρωπος, να γίνει για όλους μας στήριγμα και οδηγός στην πορεία μας για την επίτευξη των αγαθών προσδοκιών μας. Το Πάσχα είναι μια μοναδική ευκαιρία επιστροφής στην αλληλεγγύη και την ελπίδα.

Εύχομαι σε όλους τους συνδημότες το Άγιο Φως της Ανάστασης να φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας. Χρόνια πολλά, Καλό Πάσχα».

                                               Χρήστος Ν. Γκόγκος
Πρόεδρος Δ.Σ. Πωγωνίου

Στέφος Ιωάννης: Ο αθλητισμός ως πεδίο συμφιλίωσης και αντιρατσιστικής δράσης

Ο βουλευτής Γιάννης Στέφος παρακολούθησε στις 11/4 τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Εθνικής Ελλάδας Εφήβων και ομάδας προσφύγων ως εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Τη διεξαγωγή του αγώνα, μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μπαλάφας.
Το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί αναδεικνύει τον αθλητισμό ως ένα προνομιακό πεδίο αλληλεγγύης και συνεργασίας ανάμεσα σε Έλληνες και πρόσφυγες.
Αναδεικνύει, επίσης, την ανάγκη για ενδυνάμωση των αντιρατσιστικών και δημοκρατικών αντανακλαστικών των πολιτών σε μια περίοδο, που ο ακροδεξιός λόγος φαίνεται να κυριαρχεί στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο.

Οι δημοκρατικοί πολίτες χρειάζεται να βρίσκονται σε εγρήγορση για τη δραστική αντιμετώπιση και τελική αναίρεση του ρατσιστικού λόγου από την τοπική και πανελλήνια δημόσια σφαίρα. 

Ιωάννινα: Σύλληψη 35χρονου αλλοδαπού φυγόποινου

Συνελήφθη, χθες (10-04-2017) το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, ένας 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, για καταδικαστική απόφαση.
Όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος του 35χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης δύο ετών, για πλαστογραφία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Διαθέσιμη η εφαρμογή για τα έντυπα Α21 (Αιτήσεις χορήγησης οικογενειακού επιδόματος)

Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να υποβάλετε Αίτηση - Δήλωση  (έντυπο Α21) για τη χορήγηση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων - πολύτεκνων οικογενειών.
Οι γονείς υποβάλλουν την αίτηση για τα εξαρτώμενα τέκνα τους και ο επίτροπος για τα τέκνα των οποίων έχει την επιμέλεια με δικαστική απόφαση.
Είσοδος στην εφαρμογή
Αν έχει υποβληθεί αίτηση Α21 το αμέσως προηγούμενο έτος εμφανίζονται όλα τα στοιχεία συμπληρωμένα
- Ελέγχω τα στοιχεία
- Εισάγω ή μεταβάλλω στοιχεία  εφόσον απαιτείται
- Κάνω οριστικοποίηση της αίτησης
Αν δεν έχει υποβληθεί αίτηση Α21 το αμέσως προηγούμενο έτος
- Συμπληρώνω τα γενικά στοιχεία της αίτησης (οικογενειακή κατάσταση, διαμονή)
- Συμπληρώνω τα στοιχεία των γονέων και των εξαρτωμένων τέκνων (ΑΜΚΑ, αρ. οικογ. μερίδας, δημοτολόγιο κ.λπ.)
- Συμπληρώνω τον IBAN λογαριασμό στον οποίο θα πιστωθεί το επίδομα
- Κάνω οριστικοποίηση της αίτησης
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ Α21
Το έντυπο Α21 αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης χρησιμοποιείται για τη χορήγηση είτε μόνο του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων (οικογένειες με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα), είτε και του ειδικού επιδόματος (οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα).
Αιτών / δικαιούχος των επιδομάτων είναι ο υπόχρεος σε υποβολή του εντύπου Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Για τη συμπλήρωση του εντύπου Α21 ο αιτών θα πρέπει να γνωρίζει:
• Τον αριθμό οικογενειακής μερίδας από το δημοτολόγιο του Δήμου στην Ελλάδα όπου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη με κανονική εγγραφή (όχι ενδεικτική). Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αναζητείται υποχρεωτικά αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία.
• Τον αριθμό ΙΒΑΝ του λογαριασμού του σε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., όπου θα πιστώνεται το ποσό των επιδομάτων.
• Τους ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικότερα ο ΑΜΚΑ του αιτούντα/δικαιούχου είναι υποχρεωτικός, προκειμένου ο δικαιούχος να εισπράξει τα επιδόματα.
• Την ονομασία του Δήμου, της Δημοτικής Ενότητας και της Δημοτικής/Τοπικής Κοινότητας, όπου κατοικεί (σύμφωνα με τον ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης»).
Διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση ορισμένων πεδίων /ερωτήσεων:
• Τα πεδία «Χώρα Γέννησης», «Χώρα Διαμονής» και «Χώρα Υπηκοότητας» συμπληρώνονται, επιλέγοντας από τη λίστα το ακριβές όνομα της χώρας π.χ. Γαλλία.
• Τα πεδία που αφορούν στα στοιχεία του δημοτολογίου («Νομός» δημότη, «Δήμος» δημότη και «Αριθμ.οικογ.μερίδας») συμπληρώνονται μόνο για τα μέλη της οικογένειας που είναι εγγεγραμμένα σε δημοτολόγιο Δήμου στην Ελλάδα.
• Το πεδίο «Σπουδαστής/Φοιτητής» συμπληρώνεται για τέκνο άνω των 18 και κάτω των 19 ή 24 ετών, ανάλογα με την περίπτωση.
• Το πεδίο «Ποσοστό αναπηρίας» δεν συμπληρώνεται, εάν το τέκνο δεν είναι ανάπηρο.
• Τα πεδία «Κύρια ευθύνη διατροφής» και «Αποκλειστική ευθύνη διατροφής» συμπληρώνονται όταν ο αιτών είναι διαζευγμένος ή σε διάσταση ή όταν το τέκνο είναι από προηγούμενο γάμο ή αναγνωρισθέν.
• Η ερώτηση 4: «Διαμένετε μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα;», απαντάται υποχρεωτικά από όλους τους αιτούντες.
• Ο αριθμός IBAN λογαριασμού Τράπεζας συμπληρώνεται υποχρεωτικά από όλους τους αιτούντες.

Συμπλήρωση του πίνακα με τα δικαιολογητικά (βλ. «ΛΙΣΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ»):

Ο αιτών επιλέγει υποχρεωτικά τα δικαιολογητικά, από τα οποία αποδεικνύονται όσα έχει δηλώσει προηγουμένως στην αίτηση -υπεύθυνη δήλωση και τα οποία πρέπει να είναι διαθέσιμα όταν του ζητηθούν.
Ειδικότερα:
α) Η μόνιμη και συνεχής διαμονή του αιτούντα/δικαιούχου στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία αποδεικνύεται κατά βάση από την αδιάλειπτη υποβολή του εντύπου Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα τελευταία 10 έτη και επαληθεύεται αυτόματα από την Α.Α.Δ.Ε. Εάν για κάποια έτη δεν βρεθεί έντυπο Ε1, θα καλείται ο αιτών να συμπληρώσει ένα ή περισσότερα από τα δικαιολογητικά Α.2-Α.10, για την απόδειξη της διαμονής του στην Ελλάδα κατά τα έτη αυτά.
Το δικαιολογητικό Α.11 («Άλλο δικαιολογητικό...») συμπληρώνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις (όταν ο αιτών δεν διαθέτει κανένα από τα δικαιολογητικά Α2 έως Α10).
β) Τα δικαιολογητικά Β.1 και Β.2 του πίνακα Β αφορούν οικογένειες ομογενών και αλλοδαπών και συνεπώς δεν απαιτείται η συμπλήρωσή τους από αιτούντες που είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγιο στην Ελλάδα, καθώς για αυτούς η αναζήτηση του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης διενεργείται υποχρεωτικά αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία.
γ) Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά του πίνακα Β καθώς και τα δικαιολογητικά του πίνακα Γ συμπληρώνονται κατά περίπτωση.

Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων και σχηματισμοί δικογραφιών, κατά το τελευταίο 24ωρο, για διάφορα ποινικά αδικήματα

Στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων, κατά το τελευταίο 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν αυτόφωρες συλλήψεις και σχηματισμοί δικογραφιών, για διάφορα ποινικά αδικήματα, από αστυνομικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.
Αναλυτικότερα:
Συνελήφθη, στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας 29χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς, ποινής φυλάκισης δεκατριών μηνών και χρηματικής ποινής (3.000) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Συνελήφθη, στο 2ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, ένας 41χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι μετέφερε με το αυτοκίνητό του, προς το εσωτερικό της χώρας, έναν 28χρονο ομοεθνή του, μη νόμιμο μετανάστη.
Συνελήφθη, στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 26χρονος υπήκοος Ρουμανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις αρχές της Ρουμανίας, σύμφωνα με το οποίο διώκεται για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
Συνελήφθη, στην Καλλιθέα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 31χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen καθώς και καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Φλώρινας, ποινής φυλάκισης τριών μηνών και χρηματικής ποινής (3.000) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Συνελήφθη, στο 1ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, ένας 53χρονος ημεδαπός, διότι στην κατοχή του καθώς και σε έρευνα στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους (32,8) γραμμαρίων καθώς και (22) ναρκωτικά χάπια, για τα οποία στερούνταν ιατρικής συνταγής.
Συνελήφθη, στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, ένας 20χρονος ημεδαπός, διότι βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία συσκευασία που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη υδροπονικής καλλιέργειας ( skunk ), βάρους (4,8) γραμμαρίων.
Συνελήφθη, στο Καλπάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ένας 28χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου καθώς και καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς, ποινής φυλάκισης δεκατριών μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
 Σχηματίσθηκε δικογραφία από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε βάρος 34χρονου υπηκόου Αλβανίας, διότι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, αφαίρεσε την 03/04-01-2017 στην πόλη των Ιωαννίνων, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο. 

Ντότης Δημήτρης: Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα στο www.tzourlakos.com

Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα από τον Επικεφαλή της Μείζονος Αντιπολίτευσης  του Δήμου Πωγωνίου κ. Ντότη Δημήτρη  στο www.tzourlakos.com

Πασχαλινές ευχές από το Plegma Cafe Bar

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος η 30ή Ιουνίου

Αλλαγές σε τέλη κυκλοφορίας

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, την αλλαγή στη διαδικασία πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων αλλά και την επαναφορά του θεσμού των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα» προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.
Επίσης, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών.
Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος καθιερώνεται η 30ή Ιουνίου αντί της 30ής Απριλίου που ίσχυε μέχρι τώρα.
Τροποποιείται ο χρόνος καταβολής του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Μειώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από οκτώ που ίσχυε μέχρι τώρα σε έξι αλλά η πρώτη δόση δεν θα καταβάλλεται πλέον με την υποβολή της δήλωσης αλλά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Οι υπόλοιπες πέντε δόσεις θα καταβάλλονται στο τέλος καθενός εκ των υπόλοιπων μηνών.

Συνάντηση του βουλευτή Γιάννη Στέφου με τον πρέσβη της Δημοκρατίας της Κροατίας

Στις 11-4-17 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του βουλευτή Γιάννη Στέφου, ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνο-κροατικής φιλίας του ελληνικού κοινοβουλίου, με τον πρέσβη της Δημοκρατίας της Κροατίας κ. Ivan Velimir Starcevic στο χώρο της πρεσβείας. Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του κ. πρέσβη και σε συνέχεια της συνάντησης τους στα Γιάννενα κατά τη διάρκεια της 15ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και αντιπροέδρου της κροατικής κυβέρνησης στα τέλη Μαΐου. 

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών για συνέχιση της συνεργασίας, με σκοπό την παραπέρα ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας μεταξύ των δύο χωρών αλλά και των δύο λαών. 
Τονίστηκε, επίσης, η αναγκαιότητα για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων αυτών με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων της ανταλλαγής μόνιμων διπλωματικών αντιπροσωπειών μεταξύ των δύο χωρών.

14 Απριλίου 1942- 14 Απριλίου 2017: 75 χρόνια από την Μεγάλη Απεργία των Ταχυδρομικών στην κατεχόμενη Αθήνα

ΕΛΤΑ: Εκδήλωση για την πρώτη απεργία των ταχυδρομικών στις 14 Απριλίου 1942
Αστυνομικοί στην υπηρεσία των δυνάμεων Κατοχής, ως απεργοσπάστες
 Μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του Πανευρωπαϊκού Εργατικού Κινήματος, η πρώτη απεργία στην σκλαβωμένη Ευρώπη του 1942, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των «τριατατικών» εργαζόμενων στα ταχυδρομεία - τηλεγραφεία - τηλεφωνεία, στην Αθήνα της Κατοχής, και επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, ξυπνά μέσα από μία τιμητική εκδήλωση.
Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) τιμούν τη Μεγάλη Απεργία της 14ης Απριλίου 1942, που ξεκίνησε από το Κεντρικό Ταχυδρομείο της Αθήνας, με υπαίθρια εκδήλωση μνήμης που θα
 πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κοτζιά, τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου, στις 12.30 το μεσημέρι, και με την κυκλοφορία ειδικού συλλεκτικού άλμπουμ, με επετειακό γραμματόσημο και ειδικό φάκελο με αναμνηστική σφραγίδα.
Η πρώτη μεγάλη απεργία.
Οι πρώτες εργατικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις άρχισαν να πραγματοποιούνται μερικές εβδομάδες μετά την εγκατάσταση των κατοχικών αρχών στην Ελλάδα, με στάσεις εργασίας, μικροαπεργίες, αποχή από τα μαθήματα στα πανεπιστήμια, στους δημοσιοϋπαλληλικούς χώρους, στα σχολεία.
Η πρώτη, όμως, πραγματικά μεγάλη απεργία, που αποτελεί μια από τις πιο δυνατές ιστορικές στιγμές της ελληνικής εργατικής τάξης, ήταν εκείνη που πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου του 1942, λίγο μετά το τέλος του τρομερού χειμώνα του ΄41, όταν τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα της επιβίωσης για τον εργαζόμενο λαό.
Η απεργία ξεκίνησε από τους «τριατατικούς» υπαλλήλους (τηλεφωνία, τηλεγραφία, ταχυδρομείο), των οποίων το άλλοτε πανίσχυρο συνδικάτο, που πρωτοστάτησε στους κοινωνικούς αγώνες του Μεσοπολέμου, παρά τα πλήγματα που δέχθηκε από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της μεταξικής δικτατορίας, τους πρώτους μήνες της Κατοχής, άρχισε να ανασυγκροτείται.
Στο Μέγαρο Μελά, όπου βρισκόταν το Κεντρικό Ταχυδρομείο, με κύριο και βασικό αίτημα την επιβίωση, άρχισε ένας πρωτόγνωρος απεργιακός αγώνας, που επεκτάθηκε στις άλλες τριατατικές υπηρεσίες, σε άλλους δημοσιοϋπαλληλικούς χώρους και σε όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας και άλλων μεγάλων ελληνικών πόλεων.
Η τρομοκρατία Τσολάκογλου.
Η κυβέρνηση Τσολάκογλου άρχισε την τρομοκρατία και τις απειλές. Όμως, οι εργαζόμενοι άντεξαν μέχρι τις 22 Απριλίου, σταματώντας την απεργία μόνο μετά την υλοποίηση πολλών από τα αιτήματα τους. Αυτή η πρώτη δημοσιοϋπαλληλική απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και ανέβασε την επιρροή του Εργατικού ΕΑΜ και της Πανυπαλληλικής σε υψηλά επίπεδα.

Α.Κ. Δημητρίου. Η πρώτη απεργία στη σκλαβωμένη Ευρώπη - Χρονικό της Κατοχής. Αθήνα 1945.

«Ήταν απόγευμα γύρω στις 4 η ώρα, όταν λιποθύμησε από την πείνα ένας διανομέας στη μεγάλη σάλα του Κεντρικού Ταχυδρομείου της Αθήνας. Γύρω από το λιπόθυμο συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, όπως και όλοι οι υπάλληλοι. Ήταν όλοι τους αγανακτισμένοι, αναστατωμένοι και στο στόμα τους προφέρονταν συνεχώς η λέξη απεργία — με απόφαση και οργή. Το ίδιο εκείνο βράδυ, αφού γίνανε και οι σχετικές συνεννοήσεις με την επαρχία αποφασίστηκε να κατεβούμε σε Παντριατατική απεργία.
Οι καιροί ήταν ώριμοι. Γι' αυτό και από την πρώτη μέρα η απεργία μας σημείωσε καταπληκτική επιτυχία, παρά το γεγονός ότι οι τριατατικοί ήμασταν επιστρατευμένοι από τους Γερμανούς και κάθε απεργιακή κίνηση πρόβλεπε την ποινή του θανάτου. Όμως η απεργία μας παρουσιάστηκε τόσο καθολική, που οι κατακτητές δεν τολμήσανε να προβούνε σε εκτελέσεις, αλλά μονάχα στη σύλληψη καμιά τριανταριά συναδέλφων τριατατικών, που τους κλείσανε στο Σταθμό Λαρίσης.
Στο μεταξύ οργανωθήκανε ομάδες επαγρύπνησης και συμπαράστασης και η απεργία τράβηξε τον δρόμο της μπροστά. Την πρώτη προκήρυξη, θυμάμαι, και μέχρι να οργανωθεί ο παράνομος μηχανισμός των τριατατικών, τη δακτυλογραφήσαμε στο σπίτι ενός γιατρού μικροβιολόγου στην οδό Βερανζέρου, που διέθετε κάποια γραφομηχανή...».


Για τον Κώστα Ηλία Νικολακόπουλο γράφει ο Βασίλης Μπαρτζίωτας:
Γεννήθηκε στη Ζαχάρω το 1907. Σπούδασε φυσικομαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διορίστηκε καθηγητής στην Πάνιτσα της Λακωνίας (1934), απ’ όπου μετατέθηκε στην Αθήνα (1935-1947). Ήταν ο οργανωτής και καθοδηγητής και των τριών Γενικών Πανελλαδικών απεργιών της κατοχής. Για τη δράση αυτή καταδιωκόταν από τις αρχές κατοχής. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο παρέμεινε εξόριστος (Ιούλης 1947 - Απρίλης 1950). Το Δεκέμβρη 1950 καταδικάστηκε από έκτακτο Στρατοδικείο για παράβαση του Α.Ν. 509 σε ισόβια δεσμά, ποινή που μετριάστηκε αργότερα.
Μιλώντας ο Νικολακόπουλος στο Στρατοδικείο, αφού δήλωσε ότι είναι μέλος του ΚΚΕ, είπε ανάμεσα στα άλλα:
«Κατορθώσαμε να επιτύχουμε για τους δημ. υπάλληλους σιτηρέσιο. Το 1944, οι αποδοχές των δημόσιων υπάλληλων με τα πενθήμερα έφτασαν τη μια χρυσή λίρα το πενθήμερο. Αυτή η κατάκτηση όμως ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων. Επιζήσαμε. Έτσι έζησε ο λαός και φτάσαμε στην απελευθέρωση...»
Ο Κώστας Νικολακόπουλος πέθανε στις 13 Ιούνη 1972 σε ηλικία μόλις 65 χρονών. Ήταν μια φυσιογνωμία από τις πιο σπουδαίες του ΕAM και του ΚΚΕ. Αληθινό παλικάρι και γερό μυαλό με μεγάλο οργανωτικό ταλέντο. Τον διέκρινε μια απίστευτη ευστροφία. Ανήκε στη σειρά των ανώτερων στελεχών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στο ίδιο πολιτικό ανάστημα με το Μήτσο Παπαρήγα, Σπύρο Καλοδίκη, Βασίλη Μαρκεζίνη, Ηλέκτρα Αποστόλου και άλλους.


Γράφει ο Χαρίλαος Φλωράκης, ένα από τα βασικά στελέχη του τριατατικού συνδικαλισμού τα πρώτα χρόνια της Κατοχής για την συγκεκριμένη απεργία:
«Ήταν απόγευμα γύρω στις 4 η ώρα, όταν λιποθύμησε από την πείνα ένας διανομέας στη μεγάλη σάλα του Κεντρικού. Γύρω από το λιπόθυμο συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, όπως και όλοι οι υπάλληλοι. Ήταν όλοι τους αγανακτισμένοι, αναστατωμένοι και στο στόμα τους προφέρονταν συνεχώς η λέξη απεργία με απόφαση και οργή. Το ίδιο εκείνο βράδυ, αφού γίνανε και οι σχετικές συνεννοήσεις με την επαρχία αποφασίστηκε να κατεβούμε σε Παντριατατική απεργία.
Οι καιροί ήταν ώριμοι. Γι' αυτό και από την πρώτη μέρα η απεργία μας σημείωσε καταπληκτική επιτυχία, παρά το γεγονός ότι οι τριατατικοί ήμασταν επιστρατευμένοι από τους Γερμανούς και κάθε απεργιακή κίνηση πρόβλεπε την ποινή του θανάτου. Όμως η απεργία μας παρουσιάστηκε τόσο καθολική, που οι κατακτητές δεν τολμήσανε να προβούνε σε εκτελέσεις, αλλά μονάχα στη σύλληψη καμιά τριανταριά συναδέλφων τριατατικών, που τους κλείσανε στο Σταθμό Λαρίσης.

Στο μεταξύ οργανωθήκανε ομάδες επαγρύπνησης και συμπαράστασης και η απεργία τράβηξε τον δρόμο της μπροστά. Την πρώτη προκήρυξη, θυμάμαι, και μέχρι να οργανωθεί ο παράνομος μηχανισμός των τριατατικών, τη δακτυλογραφήσαμε στο σπίτι ενός γιατρού μικροβιολόγου στην οδό Βερανζέρου, που διέθετε κάποια γραφομηχανή...».

Γιάννης Καραγιάννης: Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τις τροποποιήσεις της δασικής νομοθεσίας, το Γιαννιώτικο Σαλόνι και την αμπελουργική ζώνη Ζίτσας

Ο Γιάννης Καραγιάννης, τοποθετήθηκε την Δευτέρα, 10 Απριλίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας "Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις".
Στην ομιλία του, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως βασική επιδίωξη της κυβέρνησης με τις ρυθμίσεις που προτείνει το εν λόγω νομοσχέδιο είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του έργου της κατάρτισης των δασικών χαρτών και η χορήγηση εργαλείων στους πολίτες για τη διαφύλαξη και προστασία των δικαιωμάτων τους.
Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε εκτενώς στις τροποποιήσεις που εξυπηρετούν τη γεωργική δραστηριότητα και την αγροτική παραγωγή, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών γεωργικής εκμετάλλευσης εκχερσωμένων αγροτεμαχίων, καθώς και στις ρυθμίσεις που ικανοποιούν ζητήματα των ΟΤΑ, όπως η ατέλεια στην υποβολή αντιρρήσεων για δημοτικές εκτάσεις και η χρονική επέκταση της διαδικασίας υποβολής των οικιστικών πυκνώσεων.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, βάσει του οποίου περνάει στην κυριότητα του Δήμου Ιωαννιτών το Γιαννιώτικο Σαλόνι. Μνημόνευσε την κοινοβουλευτική του παρέμβαση για το θέμα με την κατάθεση σχετικής ερώτησης στον υπουργό Περιβάλλοντος τον Δεκέμβριο του 2015 και υπογράμμισε τις επίμονες προσπάθειες που έχει καταβάλει η σημερινή Δημοτική Αρχή, με κορύφωση την κατάθεση νομοθετικής πρότασης τον Νοέμβριο του 2016, για να πάρει ξανά την κυριότητα του χώρου.
"Η συγκεκριμένη πρόταση του Δήμου έτυχε της έμπρακτης υποστήριξης όλων των Γιαννιωτών και η παρούσα κυβέρνηση είχε την πολιτική βούληση να επιλύσει το ζήτημα και να αποδώσει το Πάρκο Πυρσινέλλα στους νόμιμους δικαιούχους του, τους πολίτες των Ιωαννίνων, οι οποίοι καλούνται τώρα να το αγκαλιάσουν ξανά, να το προστατέψουν και να διασφαλίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας, επισημαίνοντας την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης βάσει της οποίας θα αποδίδονται αποκλειστικά για γεωργική χρήση εκτάσεις που σύμφωνα με αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960 είχαν αγροτική μορφή και καλλιεργούνταν ως αμπελώνες και που σήμερα, λόγω της εγκατάλειψής τους, καλύπτονται με δασική βλάστηση.

Φυσικοθεραπεία: Ο ρόλος της στην παρηγορητική φροντίδα

Ο φυσιοθεραπευτής ενίοτε καλείται να ανακουφίσει τον χρόνιο πόνο σοβαρά πασχόντων και συχνά έρχεται αντιμέτωπος με το ερώτημα εάν μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά, για πόσο και πώς.
Η μη επαρκής εκπαίδευση των ειδικών σε θέματα θεραπείας του πόνου και παρηγορητικής αγωγής οδηγεί σε χορήγηση ανεπαρκών ποσοτήτων ναρκωτικών αναλγητικών, λανθασμένη εφαρμογή παρεμβατικών μεθόδων ή ανεπαρκή ψυχοκοινωνική υποστήριξη του αρρώστου και της οικογένειάς του.
«Υπάρχουν πάρα πολλές ασθένειες, οι οποίες δεν είναι πάντα ιάσιμες, όπως αρκετές μορφές καρκίνου, ο ιός HIV, διάφοροι άλλοι ιοί, πολλές νευρολογικές παθήσεις, (όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η νόσος του κινητικού νευρώνα και διάφορες άλλες, νεφρικές, καρδιολογικές και αναπνευστικές νόσοι-διαταραχές, όπως η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση).
Κάθε  άνθρωπος αξίζει την προσπάθεια για μια καλύτερη μέρα και μια καλύτερη ζωή», εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Γουδέβενος.